Gine’de Ne Yenir? | Gine’ye Has 13 Geleneksel Tat

“Gine’de ne yenir? Ne içilir?” listemizde Afrika’nın yoksul ülkelerinden Gine mutfağını ele aldık. Listede ülkede en popüler olan yiyecekleri listeleyerek Gine’ye ziyaret planlayan gezginlere yol gösterici bir yazı hazırladık…

Gine’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Ülke mutfağının temel malzemelerini mısır, patates, manyok gibi nişasta depoları ile pirinç oluşturmaktadır. Et tüketimi noktasında en fazla tercih edilen seçenek ise sığır eti. Bunun yanında tavuk eti de Gine yemekleri içinde çok fazla tercih edilmektedir. Ülkenin çoğunluğunun Müslüman olması ise burada domuz etinin çok fazla tercih edilmemesine neden olmaktadır.

Birlikte hareket etmenin geleneksel bir yaşam tarzı olduğu Gine’de yemekler ayrı tabaklarda sunulabildiği gibi ortak tabaklardan elle de yenebilmektedir.

İşte sizin için hazırladığımız “Gine’de ne yenir? Ne içilir?” listemiz;

1. Gine Pilavı

Gine Pilavı
Gine Pilavı

Gine mutfağı içinde en beğenilen lezzetler arasında Gine pilavı geliyor. Sığır etiyle yapılan bu yemek oldukça besleyici bir öğün. Dilerseniz bu pilavı kendi başına bir menü olarak da değerlendirerek karnınızı doyurabilirsiniz.

2. Jollof Pilavı

Jollof Pilavı
Jollof Pilavı

Gine yemekleri çoğunlukla et, balık ya da tavuktan yapılmakta ve ekseriyetle bir pilavla servis edilmektedir. Jollof pilavı da ülkenin en sevilen pilavları arasında bulunmaktadır. Pilavın yapımında hurma yağı tercih edilmekte, domates ve soğan da içine eklenmektedir.

3. Zencefil Çayı

Zencefil Çayı
Zencefil Çayı

Zencefil ve şekerle yapılan bu şifa deposu çay Gine genelinde oldukça yaygın. Yapımı esnasında içerisine bir miktar da limon dahil edilmektedir. Biraz keskin bir tadı olsa da özellikle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda vücudunuzda muhteşem bir etki bırakacağından emin olabilirsiniz.

4. Fufu

Fufu
Fufu

Manyok unuyla yapılan bu hamur işi ekmek gibi yemeklerin yanında bol miktarda tüketilmektedir. Bu hamur işi aynı zamanda çorbaların içine katık edilerek de tüketilmekte ve çorbalara bambaşka bir lezzet katmaktadır.

5. Tatlı Patates Kızartması

Tatlı Patates Kızartması
Tatlı Patates Kızartması

Gine mutfağı hakkında verdiğimiz genel bilgilerde patatesin yemeklerde bol miktarda kullanıldığından bahsetmiştik. Gine sokaklarında dolaşırken atıştırmalık bir şeyler yemek isterseniz yol kenarlarında satılan bu tatlı patates kızartmaları çok iyi bir tercih olabilir.

6. Muz Kızartması

Muz Kızartması
Muz Kızartması

Afrika topraklarına ayak basan biri mutlaka bu geleneksel Afrika lezzeti ile tanışacaktır. Gine’de de çok yaygın olarak tüketilen bu garnitür tarzı yiyecek kesinlikle “Gine’de ne yenir? Ne içilir?” listesine dahil edilmeli.

7. Hurma Şarabı

Hurma Şarabı
Hurma Şarabı

Özellikle ülkenin kırsal kesimlerinde el yapımı olarak hazırlanan hurma şarabı yöresel içecekler kategorisine dahil edebileceğimiz özel bir deneyim. İçeceğin alkol oranı ise şarabın bekletilme ve mayalanma süresine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle şarabın genel geçer bir sertliğinden ve alkol oranından bahsetmek pek mümkün olamamaktadır.

8. Bissap

Bissap
Bissap özellikle Ramazan aylarında çok fazla tüketiliyor.

Özellikle Ramazan aylarında bol miktarda tüketilen bu ferahlatıcı içecek Gine’nin geleneksel içecekleri arasında bulunuyor. Amberden yapılan bu içeceği Ramazan ayları dışında da tüketebilirsiniz. Ferahlatıcı olduğu kadar vücudu da dinlendiren bissapı kesinlikle Gine’de denemenizi öneriyoruz.

9. Balık

balık
Balık çeşitlerini de deneyebilirsiniz.

Aslında deniz ürünlerinden bahsederken her bir yemek için ayrı ayrı başlık atmamız gerek ama bir genel bir başlık altında Gine’nin deniz ürünlerinden bahsetmek istedik. Genel olarak ızgarada pişirilen balıklar Gine’de patates kızartması, muz kızartması gibi garnitürlerle ve çeşitli soslar eşliğinde servis edilmektedir.

10. Yassa Chicken

Chicken Yassa
Chicken Yassa

Domates ve soğan ile hazırlanan bir sos eşliğinde pişirilen bu tavuk yemeği özellikle Senegal mutfağında çok fazla yapılsa da Afrika’nın diğer ülkelerinde de bolca servis edilmektedir. Gine’de de yeme içme mekanlarında yada klasik Gine evlerinde yassa chicken yiyebilirsiniz. Yemek hazırlanırken kullanılan malzemelerin listesine ve yemeğin yapılışına buradaki linkten inceleyebilirsiniz.

11. Soslar

Yer Fıstığı Sosu
Soslar Gine mutfağında çok önemli bir yere sahip.

Gine yeme içme kültürü içinde sosların çok önemli bir yeri bulunuyor. Gineliler özellikle et yemeklerini soslarla tatlandırmayı, pilavları soslar eşliğinde hazırlamayı çok seviyor. Yer fıstığı, patates, manyok, domates, soğan gibi besinlerle hazırlanan soslar Gine’de mutlaka karşınıza çıkacaktır.

12. Yer Fıstığı Çorbası

Tavuklu Yer Fıstığı Çorbası
Tavuklu Yer Fıstığı Çorbası

Yer fıstığı Afrika’da çok fazla yetiştirilen bir bitki ve bu bitkiden Gine yemekleri içinde kullanılan muhteşem soslar yapılmakta. Peki, sadece sos mu? Elbette hayır. Yer fıstığından hazırlanmış muhteşem çorbalar da Gine yemekleri içinde çok önemli bir yere sahip.

13. Elbette Tropikal Meyveler

Tropikal Meyveler
Tropikal Meyveler

Hafif ekşi ve büyüleyici tatlara sahip olan tropikal meyveler belki de Afrika topraklarının en büyük zenginliklerinden. Gine ziyaretiniz esnasında da bu lezzetli ve muhteşem renklere sahip olan meyvelerin tadına bol bol bakma imkanına sahip olabilirsiniz.

14. Fransız Mutfağı

Fransız Omleti
Fransız Omleti

Geçmişte birçok Afrika ülkesi gibi Fransız sömürgesi olan Gine de Fransız kültüründen etkilenmiş bir ülke. Bu etkiyi Gine mutfağı içinde de görmek mümkün oluyor. Ülkede Fransız omletlerinden baget ekmeğine, füme barbekü şeklinde pişirilmiş Fransız et tabaklarına kadar çok çeşitli lezzetleri görebilirsiniz.

“Gine’de ne yenir? Ne içilir?” listemizde ülkenin en özel yemeklerini 13 maddede sizler için listeledik. Eğer bu listeye eklenmesini istediğiniz yemek veye içecekler varsa bizimle hemen yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Gine mutfağı ve Gine hakkında hazırladığımız bütün içerikler için Gine gezi rehberi sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin