Finlandiya’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Finlilerin 17 Lezzet Sırrı

Mutfak kültürüne son derece sadık Finlandiya’da birçok geleneksel Fin yemeği ziyaretçileri bekliyor. Biz de Finlandiya’da ne yenir? Ne içilir? diye merak edenler için kapsamlı bir liste hazırlayarak Finlandiya’nın önemli lezzetlerini listeledik.

Finlandiya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

1. Piirakka

Piirakka
Piirakka

Çoğunlukla pirinç ile hazırlanan ama kimi zaman havuç ya da patates gibi malzemelerle de doldurulan piirakka Finlandiya’da denenmesi gereken hamur işi yemekler arasında bulunuyor. Piirakkanın yapımında geleneksel bir malzeme olan çavdar unu kullanılmaktadır.

2. Kalakukko

Kalakukko
Kalakukko

Dayanıklı olması ile uzun süre bayatlamadan kalabilen kalakukko bu özelliği ile Finlandiya mutfağı içinde kendisine önemli bir yer edinmeyi başarıyor. Çavdar ekmeği arasına çoğunlukla bir ringa balığı türü olan muikku dolduruluyor. Bunun yanında eklenen domuz eti de olduğunu belirtelim. Eğer domuz eti tüketme konusunda bir sorununuz yoksa bu yemeği deneyerek Fin yemekleri hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz.

3. Makkara

Makkara

“Finlandiya’da ne yenir?” diye düşünüyorsanız size geleneksel ve evrensel unsurlarını bir araya getiren bir yiyecekten bahsedelim. Makkara aslında bir sosis ancak bildiğimiz sosislerden biraz farklı. Domuz etiyle yapılan makkara alıştığımız sosislere göre daha kalın. Çoğunlukla közde pişirilen makkaralar yerli halkın gözde et ürünlerinden.

4. Çavdar Ekmeği

Ruisleipa
Ruisleipa

Çavdar Fin yemek kültürü içinde çok değerli bir unsur. Bu gıdadan hazırlanan ekmekler ise vazgeçilmez lezzetlerden biri. Finlandiya’da “ruisleipa” olarak adlandırılan bu ekşi mayalı ekmek sade bile tüketilecek kadar lezzetli ve oldukça yoğun, ağır bir ekmek türü.

5. Av Etleri

geyik eti
Geyik eti en sevilen av etlerinden

Fin mutfağında sevilen bir diğer malzeme ise avlanan hayvanlardan elde edilen etler oluyor. Başta geyik eti olmak üzere Finlandiyalılar birçok av etini yemeklerinde kullanıyor. Bu etler gerek yemeklerin içinde gerekse ızgara olarak hazırlanarak tüketilebiliyor. Özellikle avlanan ren geyiklerinin etleriyle Finliler kendilerine eşsiz ziyafetler çekmeyi çok iyi biliyor. Tabi av etinin lezzeti biraz ekşi olduğundan ilk etapta bu lezzete biraz yabancılık çekebilirsiniz.

6. Yaban Mersinli Turta

Yaban Mersinli Turta
Yaban Mersinli Turta

Yaban mersini ülkenin en sevilen ve en fazla tüketilen meyveleri arasında bulunuyor. Bu meyve sade olarak yenebildiği gibi muhteşem turtalara dönüşerek de tüketilebiliyor. Bu turtalar hayatınızda yediğiniz en güzel turtalardan birisi olmaya kesinlikle aday.

7. Korvapuusti

Korvapuusti
Korvapuusti

Finliler bu tarçınlı çöreğe bayılıyor ve muhtemelen dünya üzerinde en fazla tarçınlı çörek tüketilen yerlerden biri Finlandiya. Finlandiya’da ne yenir? diye düşündüğümüzde kesinlikle ilk aklımıza gelmesi gereken şeylerden biri korvapuusti ismi verilen bu tarçınlı çörekler olmalı.

8. Ringa ve Somon Balığı

Somon Balığı
Somon ve ringa balıkları ülkede çok seviliyor.

Soğuk deniz balıkları Fin yemekleri için vazgeçilmez unsurlardan. Ringa ve somon balıkları ise oldukça yağlı ve lezzetli balıklar. Bu iki balık türü Finlandiya’da neredeyse her gün tüketilen besin kaynakları. Bu balıklarla yapılan eşsiz yemekler tam ağzınıza layık olabilir.

9. Leipajuusto

Leipajuusto
Leipajuusto
Genel olarak inek sütünden yapılsa da ren geyiği ve keçi sütüyle de yapılabilmektedir. Finlandiya’ya özgü bu peynir “ekmek peyniri” olarak biliniyor ve çoğunlukla kahve ile sunuluyor.

10. Salmiakki

Salmiakki
Salmiakki

Finlandiya’da istisnasız bütün Finlilerin beğendiği ve severek tükettiği bir şey arıyorsanız bu salmiakki olacaktır. Ülkemizdeki şekerlemelere benzese de bu şekerler bizdekinin aksine tuzlu. Meyankökü ile yapılan lezzet Finlandiya’da özgü bir şeyler denemek isteyenler için Finlandiya’da ne yenir? Ne içilir? listesine kesinlikle eklenmesi gereken bir tat.

11. Kesinlikle Kahve

kahve
Kahve Finlandiya topraklarının kutsal içeceği

Siz kahve seviyor musunuz bilmiyoruz ama bir Finlinin kesinlikle kahve aşığı olduğunu onu tanımadan söyleyebiliriz. Eğer bir Finli kahve sevmediğini söylüyorsa ya da bir süre boyunca kahve içmiyorsa o kişinin Finli olmadığından emin olabilirsiniz.

12. Ton Balığı Konservesi

Ton Balığı Konservesi
Ton balığı konservesi ülkede uygun fiyata karın doyurmak isteyenleri gözdesi oluyor.

Bu yiyeceği listemize almamızın sebebi “Finlandiya’da ucuz ne yenir?” sorusunun cevabı olduğu için. Eğer bütçe olarak sıkıntınız varsa ve acıktıysanız ülkede en uygun fiyata bulabileceğiniz şeylerin başında ton balığı konservesi geliyor.

13. Lihapullat

Lihapullat
İsveç tarzı bu top şeklindeki köfteler hayatımıza İKEA ile giren bir lezzet 🙂

İsveç tarzı bu köfteler İkea’larla Türk toplumunda daha fazla tanınmaya başlandı. Top şeklinde hazırlanan köfteler Finlandiya yemek kültürü için de vazgeçilmez unsurlardan biri ve bu köfteleri ülkenin her yerinde sık sık görebilirsiniz.

14. Hamur İşleri

munkki
Hamur işleri Fin mutfağı içinde de çok sevilen bir kategori

Her ne kadar ülkemizle yarışamayacak olsa da Finlandiya’da da bolca hamur işleri ile kendinizi tam bir lezzet şöleni içinde bulabilirsiniz. Mesela donuta benzeyen içindeki muhteşem jölemsi reçellerle dışı ise toz şekerle kaplı munkki isimli muhteşem çörek sizi kendisine aşık edebilir. Munkki ve daha fazlasını normal günlerde olduğu kadar özel günlerde de yerli halk bolca tüketmektedir. Yani kısaca Finlandiya’ya ne zaman giderseniz gidin mutlaka hamur işleri deneyeceğinizin garantisini verebiliriz.

15. Patates

patates
Finlandiya yemekleri patatesi çok fazla kullanıyor.

Finlandiya mutfağı içinde patatesin çok fazla kullanıldığını bilmenizi isteriz. Bu ülkede gözünüzü nereye çevirseniz patatesle karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek. Yemeklerin yanında, içinde ya da bir çorbada patatesi kesinlikle göreceksiniz.

16. Glögg

Glögg
Glögg

Esasınde bir İsveç kokteyli olan glögg Finlandiya gecelerinde de bolca tüketebileceğiniz bir içki. Şarap, votka ve cin karışımı bir içecek olan glögg özellikle soğuktan korunmak için ve içinizi ısıtmak için birebir.

17. Hernekeitto

Hernekeitto
Hernekeitto

Geleneksel bir Fin çorbası olan hernekeitto bezelyeden yapılıyor ve bezelyenin dayanıklı olması nedeniyle geçmişte savaş ve kıtlık zamanlarında ya da ava gidenlerin yanlarında dayanıklı yiyecekler taşıması gerektiğinden bolca tüketilmekteydi. Bu çorba günümüzde de “Finlandiya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun en popüler cevaplarından ve ülkenin en sevilen çorbalarından biri.

“Finlandiya’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Finlilerin 17 Lezzet Sırrı” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin