Fes’te Ne Yenir? | Fes’in En Meşhur 10 Yemeği

Fas’ın önemli şehirlerinden olan Fes, ziyaretçilerine yeme içme noktasında da keyifli anlar yaşamayı vadediyor. Hazırladığımız “Fes’te ne yenir? Ne içilir?” listemizde lezzet avcısı seyahat sevenler için şehrin önemli lezzetlerini listeledik…

Fes’te Ne Yenir? Ne İçilir?

Konu Fas yemekleri olunca baharatlardan bahsetmemek olmaz. Bu ülkede baharatlar gerçekten hakkı verilerek kullanılıyor ve ülke genelinde neredeyse baharatsız yemek bulmak imkansız.

Şehre gelenler özellikle Fes’in sokak lezzetleri ile büyülü bir yeme içme deneyimi yaşamanın keyfini yaşayabilmektedir. Bu sokak lezzetlerini deneyimlemek için size tavsiyemiz akşam saatlerinde otelinize gitmek yerine Fes’in sokaklarını keşfetmeye çıkmanız yönünde olacaktır.

İşte “Fes’te ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap olacak, şehirden gitmeden önce mutlaka denemeniz gereken o özel lezzetler;

1. Couscous

couscous
Couscous çoğunlukla sebzeler eşliğinde yenmektedir.

Evet, Fas şehirlerinden bahsediyorsak listemize Fas’ın geleneksel yemekleri arasında bulunan couscous ile başlamak kadar doğal bir şey yoktur galiba. İrmikle yapılan bu ince bulgurlu pilav Fes şehrinde çok yaygın olarak tüketiliyor. Tabi bu pilav tek başına yenmiyor. Pilav üzerinde ya bir et ya da haşlanmış sebzeler bulunuyor ve o şekilde tüketiliyor.

2. Nane Çayı

Nane çayı
Nane Çayı

Fes yemekleri ardından mideyi rahatlatmak için tercih edeceğiniz en huzur verici içecek kesinlikle nane çayı. Ferahlatıcı etkisiyle yediğiniz baharatlı ve etli yemeklerin rahatsız edici etkisini hissetmeyeceğinizi söyleyebiliriz. Nane çayı o kadar şekerli ve lezzetli ki diş dönüşte diş doktorunuzdan randevu alıp dişlerinizi kontrol ettirecek kadar bu içeceği içeceğinizi söyleyebiliriz.

3. Tajine

Tajine
Tajine

Elbette tajine… Hem yemeğin hem de pişirildiği kabın adı olan tajine Fes yemekleri içinde de en önemli unsurların başında geliyor. Et ve sebzelerle yapılan bu lezzetli güveç, lezzeti kadar otantik sunumu ile de ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor. Hatta öyle ki şehre gelenler için turlar özellikle “tajine yeme etkinliği” bile düzenlemektedir.

4. Sıkma Meyve Suları

Şeker Kamışı Suyu
Şeker Kamışı Suyu mutlaka denenmesi gereken içeceklerden biri.

“Fes’te ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenler için sokaklarda birçok meyve suyu tezgahının müjdesini verelim. Hem de öyle çok pahalı da değil. Bu tezgahlardan oldukça makul fiyatlara Akdeniz esintilerini taşıyan meyvelerin suyunu içerek bütün vücudunuzdaki ferahlama hissinin tadını sonuna kadar çıkarabilirsiniz. Özellikle şeker kamışı suyunu herkesin methettiğini belirtmeliyiz.

5. Izgara

Brochettes
Brochettes

Fes’te bulabileceğiniz en lezzetli şeyler kesinlikle ızgarada pişirilmiş etler oluyor. Mangalda pişirilen pek çok et yemeğini özellikle sokaklarda aramanız gerekiyor. Sokaklarda pişirilen köfte, çöp şiş, sakatat ve daha pek çoğu Fes mutfağı için birer mihenk taşı. Bu etler ekmek arasında servis edildiği gibi porsiyon olarak tabakta da yenebilmektedir. Eğer ızgara pişen farklı lezzetleri bir arada denemek isterseniz ortaya karışık da söyleyebilirsiniz.

6. Salyangoz

Salyangoz
Salyangoz haşlaması Fes sokaklarında oldukça meşhur

Sokaklarda satılan haşlanmış salyangoz Fas topraklarında gerçekten çok meşhur bir atıştırmalık. Karnınızı doyurmak için değil ama açlığınızı bir süre yatıştırmak için bu seçeneği değerlendirebilirsiniz. Tabi sevip sevmeyeceğinizi ancak denedikten sonra görebilirsiniz.

7. Zeytin

Zeytin
Zeytin

Bir Akdeniz şehrinde zeytin ve zeytinyağları olmazsa olmazlardan. Bu nedenle “Fes’te ne yenir?” sorusuna en yöresel cevaplardan biri kesinlikle zeytin olacaktır. Sokaklardaki tezgahları incelediğinizde belki de şimdiye kadar hiç görmediğiniz kadar farklı türde ve tatta zeytine denk gelebilirsiniz.

8. Elbette ekmek

ekmek
Fes mutfağında ekmek çok önemli

İddia ediyoruz ki Fes yemek kültürü içinde sizi en fazla cezbeden şeylerden biri kesinlikle ekmekleri olacaktır. Beghrir, Khobz, rghaif gibi pek çok farklı ekmek türü sofralarda mutlaka kendine yer bulmakta ve bu ekmekleri ilk defa deneyenler genellikle ana yemekler gelmeden bu ekmeklerle karınlarını doyurmaktadır.

9. Chebakia

Chebakia
Chebakia

Çiçek şeklinde hazırlanan ve üzerine susamlar eklenen bu kurabiyeler Fes topraklarında da çok fazla karşınıza çıkacak tatlılardan biri. Chebakia özellikle Ramazan aylarında iftarlardan sonra sofralarda kesinlikle bulunan yiyeceklerden olmaktadır. Tabi Ramazan ayı dışında da bu tatlıyı deneyebileceğiniz yerler de bulabilirsiniz.

10. Pastilla

Pastilla
Pastilla

Yufka ile hazırlanan ve içi tavuk ya da güvercin eti ile hazırlanan bu börek tarzı yemek de “Fes’te ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabını arayan meraklı ve aç gezginler için tam bir kurtarıcı oluyor. Oldukça lezzetli ve besleyici olan bu börek kesinlikle denenmesi gereken tatlar arasında bulunuyor.

Fas’ın üçüncü büyük şehri olan Fes’in lezzetlerini “Fes’te ne yenir? Ne içilir?” listemizde sizler için paylaştık. Eğer sizin de bu konuda söyleyecekleriniz varsa bize yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

*Fes şehriyle ilgili bütün yazılarımızı incelemek isterseniz Fes gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin