Dalaman’ın Tarihi Yerleri | 12 Önemli Tarihi Durak!

Muhteşem doğası ve görkemli tarihi mekanları ile Dalaman, Ege’nin ve Muğla’nın en keyifli ilçelerinden biridir. Dalaman tarihi yerler listemizde bu huzur dolu ilçenin etkileyici tarihini gözler önüne sermeye çabaladık… 

Dalaman tarihi hakkında; Antik dönemin en ilgi gören coğrafyalarından biri olan Dalaman Lukka, Pers, Helen, Romalılar, Araplar, Osmanlılar gibi birçok farklı medeniyet tarafından egemenlik kurulmuş çok önemli liman kentlerinden biriydi. Kapıdağ Yarımadası boyunca bulunan antik kentler de bölgenin geçmişteki önemini gösteren işaretlerden biridir.

Bölgenin geçmişi MÖ 3.000’li yıllara dayanmaktadır ve ilk olarak “Ahhiyava” olarak adlandırılmıştır. Bölgede ilk olarak Yunanistan bölgesinden gelen göçmenlerin yerleştiği ve bu topluluğun öncelikle tarım ve balıkçılık yaparak geçimini sağladığı tahmin edilmektedir. Kentte en uzun süre varlığını sürdüren topluluk ise, burada yaklaşık 1600 sene yaşamış olan Likyalılar olmuştur. 13. yüzyıldan itibaren Türk hakimiyetine giren bölge, 15. yüzyıla kadar Osmanlı ile Menteşoğulları Beyliği arasında paylaşılamamıştır.

19. yüzyılın başlarından itibaren modern yaşamla birlikte bölgenin doğal güzellikleri insanları buraya çekmeye devam etmiştir ve bölge günümüzde de hala bu özelliği ile ülkemizin yoğun olarak ziyaretçi alan yerlerinin başında gelmektedir.

Dalaman’ın en ünlüleri; Dalaman’da şimdiye kadar hiçbir trenin uğramadığı Dalaman Tren Garı, şüphesiz sahip olduğu hikayesi ile Dalaman’ın en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Bölge aynı zamanda etkileyici antik kentleri ve muhteşem plaj ve koyları ile de gözden kaçırılmaması gereken önemli bir turizm bölgesidir.

Dalaman gezi tavsiyesi; Dalaman Çayı, bölgedeki önemli doğal güzelliklerin başında geliyor ve burası rafting sporu için de muhteşem bir parkur oluşturuyor. Dalaman’a gelmişken kesinlikle rafting deneyimi yaşamanızı tavsiye ediyoruz. Acıktığınız zaman ise özellikle deniz ürünlerinden oluşan Dalaman yöresel yemekleri ve mezeleri ile midenize güzel bir ziyafet çekmenizi öneriyoruz.

Dalaman sadece tarihi değerleri ile değil aynı zamanda doğal güzellikleriyle ve özellikle de plajları ve koylarıyla oldukça bilinen ve sevilen bir tatil beldesi. Dilerseniz Dalaman’da gezilecek yerler listemizi inceleyerek bu yerler hakkında detaylı bilgiler edinerek gezinizi planlayabilirsiniz.

Müzekart; Dalaman ve çevresinde bulunan antik kalıntıları ücretsiz bir şekilde ziyaret etmek için Müzekart seçeneğini mutlaka değerlendirmenizi öneriyoruz.

Mimari Yapılar

1. Dalaman Tren Garı

Dalaman Tren Garı

Burası neresi? Dalaman’ın en önemli tarihi yerleri arasında bulunan Dalaman Tren Garı’nı özel kılan şey ise yapılış hikayesi…

Abbas Hilmi Paşa’nın Mısır Valisi olarak yaptığı dönemde, kendisi Dalaman’ı çok sevmiş ve buraya bir av köşkü da yaptırmak istemiştir. 1893 yılında ortaya çıkan proje 1905 senesinde tamamlanmıştır. Tam bu sırada İskenderiye’ye de bir tren garı yaptırmak istemiş ancak iki projenin malzemeleri yanlışlıkla ters gönderilmiştir. Dalaman’a getirilen işçiler projeye başladıktan çok sonra yanlışlığın farkına varmışlar ancak geri dönüş için çok geçtir. Bu nedenle projeyi av köşkü olarak değil tren garı olarak tamamlamışlar.

Neden gitmeliyim? Tren garının güzelliği karşısında hayran kalan Hilmi Paşa, binanın yıkılmasına izin vermemiş ve tren garı, hiç treni uğramadığı bir gar olarak mimari ve tarihi açıdan önemli bir yere sahip olmuştur. Bina, 1928 senesinde devletin kontrolüne geçmiş, 1958 senesine kadar karakol olarak kullanılmış ve sonrasında Devlet Üretme Çiftliği, ardından da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü olarak hizmet vermiştir.

  • Adres: Merkez, 48770 Dalaman/Muğla
  • Telefon: (0252) 692 37 20
  • Ziyaret saatleri: 08.30 – 17.30 *Her gün açık
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Kleopatra Hamamı

Kleopatra Hamamı

Burası neresi? Kleopatra Hamamı ya da Koyu, Dalaman’daki önemli tarihi kalıntılar arasında bulunmaktadır. Koyda bulunan kalıntıların Bizans dönemine ait bir manastır ya da hamama ait kalıntılar olduğu düşünülmektedir. Koydaki bu kalıntıların efsanevi kraliçe Kleopatra tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle Dalaman’da tekne turu yapanların uğrak noktalarından biri olan Kleopatra Hamamı, hem tarihi bir değere sahip olması hem de yüzmek için çok tercih edilmesi nedeniyle listeye alınması gereken yerlerden. Tabi koyun derinliğinin fazla olduğunu ve bu nedenle iyi yüzme bilmeyenler için tehlikeli olabileceğini de belirtmemizde fayda var.

  • Adres: Kapıkargın, Dalaman, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. (Koya teknelerle ya da yürüyerek ulaşmak mümkün)
  • Yol tarifi al >

Çarşılar

3. Antik Demirciler Çarşısı

Tarihi Demirciler Çarşısı
Görsel Kaynak: otelleri.net

Burası neresi? 13. yüzyılda hizmet vermeye başlayan Antik Demirciler Çarşısı, Rumlar tarafından yapılmıştır. Çarşıya, Dalaman’ın merkezinden yaklaşık 30 dakikalık keyifli bir yürüyüşün ardından ulaşabilir ve bu tarihi zanaat dalıyla alakalı birçok detayı yerinde, kaynağında görme fırsatına sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Artık günümüzde icra edenine az rastlanan, geçmişin en önemli zanaat dallarından olan demircilikle ilgili bilgi edinmek ve demirden üretilmiş muhteşem hediyelik ve günlük kullanım eşyalarından satın almak için bu çarşıyı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Gürköy, 48770 Dalaman/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

4. Hippokome Antik Kenti

Hippokome Antik Kenti
Görsel Kaynak: devrecar.com

Burası neresi? Hippokome Antik Kenti’nin ismi “At Şehri” anlamına gelmektedir ve Roma ve Bizans döneminden kalma birçok antik kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin ismi, kazılar neticesinde bölgede bulunan Grekçe yazılmış kitabeden öğrenilmiştir. Antik kent, şehir merkezine 30 km mesafede bulunan Çöğmen Köyü’ndeki İt Asarı mevkiinde bir tepe üzerine bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hippokome Antik Kenti, Fethiye’deki Telmessos Antik Kenti’nde bulunan kaya mezarlarını andıran 6 adet kaya mezarı bulunmaktadır. Bu kaya mezarları bölgedeki görülmesi gereken en önemli kalıntıların başında gelmektedir ve bölgeyi Dalaman’daki görülmesi gereken tarihi yerler arasına dahil etmemiz için önemli gerekçelerden biridir.

  • Adres: Çöğmen, 48770 Dalaman/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Lissai Antik Kenti

Lissai

Burası neresi? Kocagöl’ün doğu kısmında bir ada üzerinde kurulmuş olan Lissai Antik Kenti, Karia medeniyetinin en önemli antik kentlerinden biridir. Geçmişten günümüze çok bir şeyin kalmadığı şehir, Ege’deki diğer antik kentler kadar bilinmemektedir. MÖ 3. yüzyıldan itibaren bu şehrin isminden pek fazla bahsedilmemektedir ve MÖ 1. yüzyılda aynı topraklar üzerinde kurulan Lydai ve Kyra ismindeki antik kentlerin ismi geçmektedir.

Neden gitmeliyim? Karia Derneği tarafından 2017 yılında gerçekleştirilen yürüyüş rotasında Lissai Antik Kenti de bulunmaktadır. Bu da bu antik kentin gün yüzüne çıkmasında önemli rol oynamıştır.

  • Adres: Kapukargın, 48770 Dalaman/Muğla
  • Tel: 0542 665 46 00
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00 *Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti

Burası neresi? Geçmişi 4 bin yıl öncesine kadar dayanan Tlos Antik Kenti, Fethiye’nin 42 km metre doğusunda kalan Ksanthos Vadisi’nde bulunmaktadır. Burası efsanevi Kanatlı Pegasus’un Bellaforonte’nin de yaşadığı yer olarak bilinmektedir. Antik kente ulaştığınızda ilk dikkat çeken şey günümüze kadar ulaşmayı başaran Akropol olmaktadır.

Antik kent, Hitit medeniyetinde Dlawa olarak bilinen Likya’nın 19. yüzyıla kadar yaşam sürdüğü en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Buraya ulaşmak için Fethiye’den yaklaşık 40 dakikalık bir yolculuk yapmak gerekmektedir. Tabi ki buraya kadar gelmişken Fethiye’nin etkileyici tarihi yerleri de ziyaretinizi bekliyor olacak.

Neden gitmeliyim? Antik kentin kurulmuş olduğu dik yamaçlar Akdeniz’in muhteşem manzaralarına şahitlik etmek için mükemmel bir fırsat. Burası aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunması nedeniyle de Dalaman’a yakın görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Yakaköy, Saklıkent Yolu, 48850 Seydikemer/Muğla
  • Telefon: (0252) 614 11 50
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 10.00-19.00 / Kış dönemi 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

7. Kalynda Antik Kenti

Kalynda Antik Kenti
Görsel Kaynak: kariayolu.wordpress.com

Burası neresi? Şerefler Köyü civarında bulunan Kalynda Antik Kenti, özellikle sur kalıntıları ve kaya mezarları ile dikkat çeken tarihi bölgelerden biridir. Kalynda topluluğu tarafından kurulan şehri daha sonra Perikler ve Lidyalılar ele geçirmiştir. Heredot’a göre şehir, Kaunos egemenliğine de girmiş ve sonrasında Knidos’tan destek alarak Kaunos’a karşı ayaklanma başlatmıştır. Ayaklanmanın sonucunda ne olduğu konusunda ise net bir bilgi bulunmamaktadır. Bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmaları neticesinde Bizanslıların da burada hakimiyet kurduğu anlaşılmıştır.

Neden gitmeliyim? Kentten günümüze çok fazla bir kalıntı ulaşamamış olsa da muhteşem manzarası ile antik kentin bulunduğu noktanın oldukça ilgi çekici olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Şerefler Köyü, Dalaman, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Oktapolis Antik Kenti

Oktapolis Antik Kenti

Burası neresi? Geçmişi Likya dönemine kadar uzanan Oktapolis Antik Kenti, Dalaman antik kentleri içinde mutlaka zaman ayrılması gereken yerlerden biridir. Antik kent, Elcik, Kızılkaya ve Sabunlu köyleri içinde yer almaktadır. Antik kentte gerçekleştirilen kazılar neticesinde bölgedeki mezarlardan kentin adıyla ilgili ipucu bulunmuştur ve kentin adının “Sekiz Şehir” anlamına geldiği ortaya çıkarılmıştır. Bu mezarlar oldukça dik yamaçlara yapılmıştır ve mezarlara ulaşmak hayli zorludur. Şehir kalıntıları arasında mezar kalıntılarının yanı sıra sur kalıntıları ve çeşitli evlere ait kalıntılara da rastlanmıştır.

  • Adres: Kızılkaya Köyü, Dalaman, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ancak özellikle kral mezarlarına ulaşım hayli zorlu olduğundan dikkatli olunması gerekmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti

Burası neresi? Dalaman’a yakın tarihi yerler arasında bulunan Kaunos Antik Kenti, Ege turu yapanların mutlaka uğradığı duraklardan biridir. Kent ilk kurulduğu zamanlarda bölgedeki en önemli ticari limanlardan biri iken zamanla denizle arasına alüvyonlardan bir set örülerek bu özelliğini kaybetmiştir. 152 metre yükseklikte bulunan Akropol kentin en önemli noktası konumunda bulunmaktadır. Akroplun eteğinde ise gene önemli kalıntılardan tiyatro ve onun çevresinde kilise, ev gibi yapıların kalıntıları bulunmaktadır. Örenyerinin kuzeybatı yönünde bulunan surlar Hellenistik döneme tarihlenirken liman tarafındaki surlar ise Arkaik dönemi işaret etmektedir.

Neden gitmeliyim? Kayalarda bulunan kaya mezarları ve oyuklar da oldukça ilgi çekicidir ve bu oyukların bölgenin liman kenti özelliği koruduğu zamanlarda deniz feneri olarak değerlendirildiği düşünülmektedir. Kaya mezarlarının geçmişi MÖ IV. yüzyıla dayanmaktadır ve daha sonra bölgede hakimiyet kuran Romalılar tarafından da bu kaya mezarlarının kullanıldığı bilinmektedir.

  • Adres: Dalyan, Köyceğiz, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.30-19.30, Kış dönemi 08.30-18.30 ve kenti hakkıyla ziyaret etmek için yaklaşık 2 saatlik bir zaman dilimine ihtiyacınız olacak.
  • Giriş ücreti: 14₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

10. Telmessos Antik Kenti

Telmessos Antik Kenti

Burası neresi? Dalaman civarında mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan bir diğer önemli kent ise Telmessos Antik Kenti… Fethiye’nin önemli tarihi yerlerinden olan Telmessos Antik Kenti’nin geçmişi MÖ 3 binli yıllarda kurulmuştur ve o dönem Akdeniz’in merkez şehirlerinden biri olmayı başarmıştır.

Antik kentin tiyatrosu Fethiye’nin merkezinde bulunmaktadır ve 5.000 kişilik büyük bir kapasiteye sahiptir. Tiyatro toplamda 20 basamaktan oluşmaktadır. Kentin en önemli kalıntılarından olan kaya mezarları ise, tarihi geçmişinin yanı sıra etkileyici Fethiye manzarası ile de ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır. Dik yamaçlara yapılmış olan kaya mezarlarına ulaşmak için ise 140 adet basamağı çıkmak gerekmektedir.

Neden gitmeliyim? Telmessos Antik Kenti, önemli kalıntılarının günümüze ulaşmış olması nedeniyle tarih seven maceracı gezginler için görülmesi gereken antik bölgeler arasında bulunmaktadır. Dalaman Havalimanı’ndan buraya kolay bir şekilde ulaşılabiliyor olması da burayı gezi listenize eklemeniz için başlıca sebeplerden biri.

  • Adres: Kesikkapı, 123. Sk. No:12, 48300 Fethiye/Muğla
  • Telefon: (0252) 614 11 50 (Fethiye Müze Müdürlüğü)
  • Ziyaret saatleri: Kış sezonu 08.00-17.00, Yaz sezonu 08.00-19.30
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

11. Letoon Antik Kenti

Letoon Antik Kenti

Burası neresi? Geçmişte Likya’nın dini açıdan en önemli merkezlerinden biri olan Letoon Antik Kenti, tahminlere göre MÖ 7. yüzyılda kurulmuştur. Antik kent içinde bulunan Letoon, Apollon ve Artemis tapınakları da şehrin dini açıdan önemini bizlere göstermektedir. Tapınakların ve antik kentin Artemis ve Apollon’un annesi olan Leto’ya adandığı rivayet edilmektedir.

Neden gitmeliyim? 1988 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Letoon Antik Kenti, Dalaman’a gelenlerin kesinlikle görmesi gereken antik bölgelerden biridir.

Kaçırmayın! Antik kenti ziyaret ettikten sonra denizin ve kumun tadını çıkarmak için Xanthos ve Patara plajlarına da mutlaka uğramanızı öneriyoruz.

  • Adres: Kumluova, 48370 Seydikemer/Muğla
  • Telefon: (0252) 614 11 50
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
  • Giriş ücreti: 12₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

Köprüler

12. Dalaman Asma Eski Köprü

Asma Eski Köprü

Burası neresi? Dalaman Çayı üzerinde bulunan Asma Eski Köprü’nün MÖ 3. yüzyılda, bölgenin en parlak dönemlerini yaşadığı bir zamanda inşa edildiği tahmin edilmektedir. 50 metre uzunluğa sahiptir ve Köyceğiz ile Fethiye’nin birbirine bağlanması amacıyla yapılmıştır. Üç ayaklı ve iki kemerli bir yapıda inşa edilmiştir.

Köprü, bölgede Akköprü ismiyle de bilinmektedir ve bu isim, yapımında kullanılan beyaz taşlar nedeniyle verilmiştir. Köprü, geçmişte insanların sadece ulaşım anlamında değil ticari faaliyetler noktasında da çok rahat etmesini sağlamış, kültürlerin birbirleriyle iletişim kurması ve kaynaşması için de büyük rol oynamıştır.

Kaçırmayın! Dalaman’da mutlaka yapılması gereken şeyler arasında Dalaman Çayı üzerinde rafting sporu yapmak da bulunuyor ve Asma Köprü de bu etkileyici sporun gerçekleştirildiği parkur üzerinde yer alıyor. Heyecanın zirve yaptığı ve muhteşem manzaralar eşliğinde gerçekleştirilen bu etkinliğe mutlaka katılmanızı ve Dalaman’ın güzelliklerini keşfetmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Dalaman Çayı, Dalaman, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Dalaman’ın tarihi yerleri hakkında sizlere mümkün olduğu kadar detaylı bilgiler sunmaya çalıştık. Eğer sizin de eklemek istedikleriniz veya önerileriniz varsa bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin