Bozcaada Yöresel Yemekler | 20 Harika Lezzet

Çanakkale’nin gözde adası Bozcaada, farklı kültürel izler taşıyan lezzetleriyle, keşfetmeniz için sizleri bekliyor.

Türkiye’nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada, tatil turizminin yanı sıra, renkli ve çeşitli mutfağıyla da seviliyor. Tarihi sokaklarında dolaşırken, birbirinden lezzetli yemeklerinin kokusunu duyduğunuzda, tok olsanız dahi iştahınızın açılacağına eminiz. İşte sizler için hazırladığımız Bozcaada yöresel yemekler listemiz;

# Bozcaada Yöresel Yemekler

1. Bozcaada Reçelleri

bozcaada reçelleri

Bozcaada yöresel yemekler listemizin başında yer alan reçeller, Bozcaada’nın en meşhur lezzeti desek yeridir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan reçeller, 40’tan fazla çeşidiyle sofralarda yerini alıyor. Eski tarihlerden beri Bozcaada Rumlarının, eve gelen misafirlere tatlı yerine reçel ikram ettiği söylenir. İşte o gelenekten günümüze kalan en güzel şey de, Bozcaadalı kadınların yaptığı bu harika ev yapımı reçeller. Bozcaada reçelleriyle o kadar ünlü ki, bazı insanların bu reçelleri yiyebilmek için Bozcaada’ya sadece kahvaltıya geldiği de oluyor.

Neredeyse her şeyin reçeli var fakat adanın en çok bilinen reçellerinin başında ise domates reçeli, gelincik reçeli ve incir reçeli geliyor. Güzel bir kahvaltı yapmanız ve el yapımı reçellerden denemeniz için ise Rengigül Konukevi’nin sabah kahvaltısı en iyi alternatiflerden biri.

2. Çiğ Dolma

çiğ dolma

Çiğ dolma Denizli’de de oldukça sık yapılan yemeklerden birisi. Bildiğimiz yaprak sarmadan tek farkı ise iç harcının ve yaprağının önceden ayrı ayrı olarak pişirilmesi. Tamamen hazır hale gelen iç harcı genellikle bulgur, domates, soğan ve maydanoz içeriyor. Kısırı da andıran iç harcının farkı ise, daha fazla zeytinyağıyla sulu bir biçimde yapılması. Haşlanan yapraklara sarılan dolmayı, yoğurtla birlikte denemenizi tavsiye ederiz.

3. Ada Mantısı

ada mantısı

Bozcada’nın en güzel lezzetlerinden bir diğeri de Bozcaada mantısı. Normal mantıdan farklı olarak daha büyük kesilen hamurların içine sarılan kıyma, fırında pişirilerek kızartılıyor. Kızarmış görüntüsünü gördüğünüzde aklınıza Bodrum mantısı da gelebilir, ancak Bodrum mantısı, Bozcaada mantısından daha küçük şekilde yapılıyor. Fırında kızartılan mantı, üzerine sarımsaklı yoğurt ve baharatlı sos eklenerek servis ediliyor. Ada mantısını yiyebileceğiniz pek çok restoran mevcut, fakat 4 Hanımeli restoran bu konuda oldukça iddialı.

4. Zeytinyağı

zeytinyağı

Bozcaada’nın bir diğer zenginliği de, Ege’nin yemeklerine tat katan, lezzeti ve faydaları övmekle bitmeyen bir zeytinyağı. Kendi zeytinliklerinden topladıkları zeytinleri, soğuk sıkım tekniğiyle zeytinyağına dönüştüren Bozcaadalılar, yüzyıllardır zeytinyağıyla özdeşmiş haldeler. Girdiği her yemeğe ayrı bir lezzet katan zeytinyağı, mezelerden, salatalara pek çok yemeğin içinde bulunuyor. Şifasıyla da bilinen yağ, sabun ve krem gibi kozmetik ürünlerinde de sık sık kullanılıyor. Şehir hayatında organik olanlarını bulmak çok zor ancak Bozcaada’nın dört bir yanı organik zeytinyağı ürünleriyle dolu.

5. Çullama

çullama

Çullama, tavuk ve ciğerle yapılan bir börek türü desek doğru olur. Türkiye’nin pek çok yöresinde farklı isimlerle bilinen börek, Bozcaada’nın da severek tükettiği lezzetlerden. Genellikle elle açılan yufkayla yapılsa da, kendiniz yapmak isterseniz milföy ile yapabilirsiniz. Bozcaada restoranlarında genellikle Girit usulüyle yapılan çullamayı, günün her saatinde yiyebilirsiniz.

6. Piruhi

piruhi

Piruhi aslında bir çeşit mantı. Özellikle Osmanlı Dönemi’nde sık sık tüketilen yemek, bugünlerde sadece bilenlerin yaptığı bir lezzet olarak kalmış. Diğer mantılara göre oldukça ince hamurla yapıldığından, yapımı biraz zorlayıcı. Fakat sizin yerine Bozcaada’da pek çok restoran bu lezzeti menüsüne eklemiş. Lezzetli sosuyla ve yoğurtla yemelere doyamayacaksınız.

7. Deniz Börülcesi

deniz börülcesi

Bozcaada yöresel yemekler listesinde, Ege’nin en güzel lezzetleri deniz börülcesi de mutlaka yer almalıydı. Denizin dibinden çıkarılan börülce, mineral bakımından oldukça değerli bir ot. Temizlenip haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limonla soslanan börülce, özellikle akşam yemeklerinde restoranların sofralarında mutlaka yer alıyor. Hafif lezzetler yemeği sevenlerdenseniz, deniz börülcesi tam da size göre.

8. Pizza

pizza

Adada bulunan ve bu konuda İtalyan eğitimi almış birkaç pizza ustası, büyük şehirlerde bile bulamayacağınız bir kalitede enfes lezzetli pizzalar hazırlıyor. İnce ve çıtır çıtır bir hamura sahip olan pizzaların çeşitlendirilmesi, yiyenlerin kendi damak zevkine göre oluyor. İster pizzanızı klasik alın isterseniz şefin tavsiyesiyle yeni bir lezzete kapılarınızı aralayın, muhakkak pizzaların tadına bakmanızı öneriyoruz.

9. Rum Lezzetleri

rum lezzetleri

Adaya geldiğinizde yemeniz gereken bir diğer lezzet ise Rum yemekleri. Bunu, standartların üzerinde sağlayan bir mekanı önermeden geçemeyeceğiz. Adanın hiçbir restoranında bulamayacağınız türden lezzetlerin yer aldığı Nevreste Abla, gelenlere Rum böreği, pazıda keçi peyniri, pazıda levrek ve deniz mahsüllü kapya biberleri ile büyülemeye daha ilk dakikalardan başlıyor.

Deniz Ürünleri

10. Deniz Kestanesi

deniz kestanesi

Deniz kestanesi görüntüsü ve zor yapımı nedeniyle çok fazla tüketilmeyen bir deniz ürünü olsa da, özellikle Bozcaada balık restoranlarının menüsünün en özel yemeklerinden birisi. Genellikle Ayvalık ve Bozcaada’da yenilen deniz kestanesi, deniz kirpisi adıyla da biliniyor. Besin değerinin yüksekliğiyle ve afrodizyak etkisiyle bilindiğinden bazı restoranlarda yüksek fiyatlarla da sunulabiliyor. Salatasından, tereyağlısına farklı çeşitlerde yiyebileceğiniz deniz kestanesini, daha önce denemediyseniz, güzel bir Bozcaada seyahatinizde tadabilirsiniz.

11. Asma Yaprağında Sardalya

asma yaprağında sardalya

Ada sofrasından bahsederken, deniz ürünlerinden bahsetmemek olmaz. Bozcada’da konumu ve kültürü gereği deniz ürünleriyle oldukça iç içe olan bir yer. Pek çok çeşit balığın bulunduğu denizlerinden, taze taze sofraya gelen balıkların başında ise en çok tercih edilen sardalya balığı geliyor. Sardalya balığı pek çok farklı şekilde yapılıyor fakat en lezzetlilerinden birisi de üzüm yaprağına sarılarak yapılan şekli. Tıpkı bir sarma yemeği gibi yapılan balık, fırında piştikten sonra sofralarda yerini alıyor.

12. Lipsos Buğulaması

lipsos buğulaması

Dikenleri zehirli olduğu için genellikle evlerde yapılmayan Lipsos balığı, güzelce temizlendikten sonra ortada hiçbir sorun kalmıyor. Bozcaada balıkçılarından temizlenmiş olarak alabileceğiniz ya da, güzel bir balık restoranında hazır halde yiyebileceğiniz Lipsos buğulama, lezzetiyle unutamayacağınız balıklardan olabilir. Bozcaada’nın dar ve Arnavut kaldırımlı sokaklarındaki restoranlarda oturup, sokağın ve havanın keyfini çıkarırken, Lipsos balığının eşlik ettiği harika bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

13. Izgara Kalamar

ızgara kalamar

Kalamarı genelde dilimlenmiş bir şekilde tava halinde yiyor olabilirsiniz, ancak kalamarın diğer bir lezzetli hali ise ızgarada yapılan hali. Ayıklanan kalamarın bütün halinde ızgara şeklinde pişirilen balık, kimi tariflerde çeşnilendirilerek ya da çöp şişe geçirilerek yapılıyor. Bozcaada’nın balık restoranlarının menüsünde sıklıkla karşılaşacağınız lezzeti, denemenizi öneririz.

Tatlılar

14. Bozcaada Bademlisi

bozcaada bademlisi

Sofia Badem adıyla da bilinen Bocaada Bademlisi, Bozcaada’nın yerlisi olan Sofia Nine’nin tarifiyle yapılmaya devam ediliyor. Bademin en çok yakıştığı tatlılardan birisi olan kurabiye, ağızda dağılan kıvamı ve unutamayacağınız tadıyla, muhakkak denemeniz gereken lezzetlerden birisi. Kurabiyeyi yemek isteyenler genellikle adanın en meşhur pastanesi olan Çiçek Pastanesi’ne gidiyor. Eğer dilerseniz siz de Çiçek Pastanesi’ne uğrayarak meşhur kurabiyenin tadına bakabilirsiniz.

15. Damla Sakızlı Kurabiye

damla sakızlı kurabiye

Bozcada yöresel yemekler listemizde yer alan bir diğer lezzetli kurabiye de damla sakızlı kurabiye. Damağınızda bıraktığı lezzet inanın bu kurabiyeyi bir daha ne zaman yiyebilirim sorusuna sebebiyet veriyor. Özellikle Rum mahallesinde yer alan Çiçek Fırın, 150 yıllık bir geleneği layıkıyla yerine getiriyor. Eski zamanlarda adada yaşayan Rum halkı bu kurabiyeleri sadece özel misafirlerinin önüne koyduğundan, çok kıymet verilen bir lezzet olduğunu anlayabilirsiniz.

16. Mafiş Tatlısı

mafiş tatlısı

Mafiş tatlısı, fiyonk tatlısı olarak da bilinen bir hamur tatlısı. Balıkesir’de de sıklıkla yapılan tatlı, fiyonk şekli verilen hamurların kızartıldıktan sonra şerbete batırılmasıyla yapılıyor. Genellikle üzerine çekilmiş fındık ve ceviz dökülerek servis edilen tatlı, lokma tatlısına benzese de, kendine ait bir lezzete sahip.

İçecek

17. Gelincik Şerbeti

gelincik şerbeti

Bozcaada’nın en çok faydalandığı çiçek ise gelincik çiçeği diyebiliriz. Reçelinden şerbetine kadar pek çok şekilde sofralara giren gelincik, Bozcaadalılar tarafından oldukça seviliyor. Adanın yemyeşil tarlalarını renklendiren bu kırmızı çiçek, şeker, limon tuzu ve suyuyla birleşince enfes bir şerbet ortaya çıkıyor. Adanın pek çok yerinde bulabileceğiniz şerbet, satın alabilmeniz için organik dükkanlarda şişe halinde de satılıyor.

18. Koruk Suyu

koruk suyu

Henüz tam oluşmamış halde toplanan üzümlerden yapılan içecek, Ege’nin pek çok noktasında Koruk Suyu adıyla biliniyor ve oldukça da sık tüketiliyor. Bozcaada’nın üzüm bağlarından toplanan siyah üzümlerin ezilmesiyle yapılan içecek, hafif ekşi ve asitli bir tada sahip. Ada’nın her yerinde bulabileceğiniz koruk suyu da, tıpkı gelincik şerbeti ve ada şarapları gibi, pek çok organik dükkanda satılıyor.

19. Damla Sakızlı Türk Kahvesi

damla sakızlı türk kahvesi

Damla sakızı adanın her yerinde şöhrete sahip. Pek çok kafede içebileceğiniz birbirinden lezzetli damla sakızlı Türk kahveleri, keyifli bir ada gezintisi sonrası mola için iyi bir alternatif. Eğer karnınız tok ise damla sakızlı Türk kahvesi yanına bir de sakızlı muhallebi söyleyebilirsiniz.

20. Bozcaada Şarabı

bozcaada şarabı

Adaya gelinir de şaraplarından içilmeden dönülür mü? Adanın lezzetli üzüm bağlarından elde edilen üzümler kaliteli şarapların var olmasını sağlamış. Akşamüstü yemeğinin yanında söyleyeceğiniz Bozcaada şarapları ile yemeğinizi taçlandırabilir ya da şehrinize dönerken bu lezzeti yanınızda götürmek için Bozcaada’nın çeşitli şaraplarından satın alabilirsiniz.

 Bozcaada yöresel yemekleri yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz farklı lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin