Bari’nin En Güzel ve Özel Tarihi Yerlerini Bizimle Keşfedin

Hazırladığımız Bari tarihi yerler listesi ile sizin için şehrin tarihine yolculuk yapabileceğiniz bir Bari turu planladık…

Bari tarihi hakkında; Bir liman kenti olarak önde gelen bir sanayi ve ticaret merkezi olmasına rağmen Bari’de, buraya gelen turistleri cezbedecek çok önemli tarihi duraklar da yer almaktadır. Geçmişte tarih sahnesinde pek fazla önemi olmayan ve MÖ 181 yılına kadar tarihlenen bu şehir, 1071 yılında Robert Guiscard tarafından keşfedildikten ve Bizanslılar tarafından Güney İtalya’da üs olarak kullanıldıktan sonra daha hareketli bir döneme girmiştir. Haçlı seferleri de çoğunlukla bu şehirden harekete geçmiştir. Orta Çağ boyunca da büyük öneme sahip bir şehir olan Bari, II. Dünya Savaşı sırasında büyük hasar görmüştür.

Bari’nin eski şehir merkezinin liman tarafında bulunması bu bölgenin geçmişten günümüze çok önemli bir konumda olmasını ve dolayısıyla tarihi anlamda da zengin bir kültüre sahip olmasını sağlamıştır. 1820 yılında şehir çeşitli mahallelere ayrılmış ve bu mahallelerde çok özel Romanesk yapıları ve kiliseleri içeren bölümler yer almıştır. 1860 yılına gelindiğinde ise Bari artık İtalya İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur.

Bari’nin en ünlüleri; Bari’ye geldiğinizde geçmişten günümüze çok özel katedrallerle karşılaşacaksınız. Bunlardan en önemlisi olan San Sabino Katedrali, Bari’nin mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Eğer biraz alışveriş ve yürüyüş yapmak isterseniz Via Sparano es geçmemeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Bari gezi tavsiyesi; Puglia bölgesinin başkenti olan Bari, 2013 yılı ISTAT verilerine göre İtalya’nın en büyük ve en kalabalık beşinci eyaleti konumunda bulunmaktadır. Bu nedenle bir İtalya gezisi planlıyorsanız bu şehri de mutlaka rotanıza dahil etmeniz gerekmektedir. Bu bölgede özellikle dini yapılar hem manevi önemi hem de büyük ilgi görmektedir. Bu nedenle geziniz esnasında listemizde de yer verdiğimiz dini yapıları mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Bari’de kullanabileceğiniz müze kartları; Bari Belediyesi tarafından Terre di Bari Guest Card isimli bir uygulama hayata geçirilmek istenmektedir. Henüz deneme ve geliştirme aşamasında olan bu şehir kartı uygulamasının çok kısa bir zaman içinde olgunluğa erişerek ziyaretçilerin hizmetine sunulması beklenmektedir. Detaylar için kartın resmi internet sayfasını takip edebilirsiniz.

Tarihi Yerler Videosu

Bari Tarihi Yerler Haritası

Dini Yapılar

1. Cattedrale di Trani

Cattedrale di Trani

Burası Neresi? Denizin hemen yanında Romanesk tarzda inşa edilmiş olan di Trani Katedrali, yapıya açık pembe yani neredeyse beyaz rengini veren kireç taşından yapılmıştır. Yapının bulunduğu yerdeki ilk ibadet yerinin geçmişi 4. yüzyıla kadar dayansa da şimdiki görünen kilisenin inşası 1099 yılında inşa edilmiştir. Kilise, Bari’ye 50 km. mesafede muhteşem Manfredonia Körfezi’nin yanında yer almaktadır. Muhteşem güzelliği ile kilise her yıl binlerce turisti kendisine çekmektedir. Tarihi yapı Bishop Byzantium tarafından yaptırılmıştır.

Neden Gitmeliyiz? Kilise, bölgenin dini anlamdaki en önemli ziyaret noktalarından biri olmasının yanı sıra etkileyici mimari yapısı ve sahip olduğu eşsiz liman ve şehir manzarası ile şehrin görülmeye değer yerlerinin başında gelmektedir.

Kaçırmayın! Aşağıdaki muhteşem deniz ve şehir manzarasını izlemek için 1230 ile 1239 yılları arasında inşa edilmiş olan çan kulesine tırmanmayı asla ihmal etmeyin. Çift rampalı merdiveni de ziyaretiniz sırasında görmeniz gerektiğini belirtelim.

Google Haritalar’da aç

Piazza Duomo, 76125 Trani BT, İtalya

+39 0883 500293

Siteyi ziyaret et

Kasım-Mart ayları arasında hafta içi 09.00-12.30 ve 15.30-18.00; hafta sonu 09.00-12.30 ve 16.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Nisan-Ekim ayları arasında ise hafta içi 09.00-12.30 ve 15.30-19.30; hafta sonu 09.00-12.30 ve 16.00-20.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

2. Cattedrale di San Sabino

Cattedrale di San Sabino

Burası Neresi? Burası, Bari Katedrali olarak da bilinen ve geçmişi 13. yüzyılın sonlarına uzanan ibadet yerlerinden biridir. Bari kiliseleri arasında önemli bir yere sahip olan Cattedrale di San Sabino, 1156 yılında Malo William tarafından yıkılan bir Bizans katedralinin üzerine inşa edilmiştir. Günümüzde bu katedrale ait kalıntılar da kilisenin olduğu yerde gözlenebilmektedir.

Katedral, kemerler, pilasterler ve gül penceresiyle süslenmiş, kireç taşından yapılmış parlak bir cepheye sahiptir. İç mekan ise kireç taşının oyulmasıyla dekore edilmiştir ve oldukça sade, ciddi bir görünüme sahiptir. Çan Kulesi ise heybetiyle görenleri etkilemeyi başarıyor.

Neden Gitmeliyiz? Bu görkemli katedral gerek gün dönümündeki muhteşem ritüeliyle gerekse de Güney İtalya bölgesinde görülebilecek en güzel katedrallerden biri olması sebebiyle listeye eklenmesi gereken yerlerden biri.

Kaçırmayın! Yaz gün dönümü olan 21 haziran tarihinde, katedralde alışılmadık bir fenomen meydana geliyor: 5 adet gül penceresinden sızan güneş ışınları, saat 17.00’da nefin tabanını süsleyen gül yapraklarıyla mükemmel bir şekilde eşleşerek ortaya muhteşem bir görüntü çıkarmaktadır. Bu dönemde kilise çok kalabalık olsa da imkanınız varsa ziyaretinizi bu tarihe planlayarak bu özel ana siz de eşlik edebilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

Piazza dell’Odegitria, 70122 Bari BA, İtalya

+39 080 521 0605

3. San Nicola Bazilikası (Basilica San Nicola)

Basilica San Nicola

Burası Neresi? 11. ve 12. yüzyıla tarihlenen San Nicola Bazilikası, Roma Katolikleri ve Doğu Ortodoks Hristiyanları için bir hac noktası olarak Aziz Nicola’yı anma amacıyla inşa edilmiştir ve Bari kiliseleri içinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu da bölgeyi Doğu ve Batı arasında bir buluşma noktası haline getirmiştir.

Bazilika içinde şehrin en önemli dini yapılarından San Gregorio Kilisesi, manastır, çok önemli belgelerin saklandığı kütüphane, bir eğitim merkezi ve bazilikanın en değerli hazinelerinin saklandığı 6 Şubat 2010 tarihinde açılan St. Nicolas Müzesi yer almaktadır.

Bir kale görünümüne sahip bazilikanın ön cephesini iki ana kule çevrelemektedir ve yapıların çoğunda bölgenin genelinde yaygın olarak kullanılan kireç taşı kullanılmıştır. Zaten bazilika geçmişte de çok defa bir kale olarak kullanılmıştır. Romanesk tarzında inşa edilen yapı içinde, Aziz Nicola’nın mezarı süslü ve tonozlu bir mezar içinde bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Daha çok “Noel Baba” olarak bilinen St. Nicola’nın anısını yaşatmak için yapılan bu bazilika, kompleks bir yapı olarak ziyaretçilerine sadece bir kiliseden çok daha fazlasını sunmaktadır.

Kaçırmayın! Bazilikaya dair önemli kalıntıların ve hazinelerin sergilendiği St. Nicola Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Google Haritalar’da aç

Largo Abate Elia, 13, 70122 Bari BA, İtalya

+39 080 573 7111

Siteyi ziyaret et

Giriş 3€. İndirimli giriş detayları için galerinin sitesine göz atmanızı öneriyoruz.

Pazartesiden cumartesiye kadar 07.00-20.30; pazar ise 22.30’a kadar ziyaret edilebilir

Müzeler

4. Succorpo Della Catedrale Müzesi (Museo del Succorpo della Cattedrale)

Museo del Succorpo della Cattedrale

Burası Neresi? Bari Katedrali’nin bir parçası olmasına rağmen, bu arkeolojik kazılar başlı başına Bari tarihi için muhteşem bir hazine niteliği taşımaktadır. Bari’nin karmaşık tarihine ışık tutan müzede sergilenen eşsiz tarihi eserler ile şehrin yıllar içinde yaşadığı değişimi görme fırsatına sahip olabiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyiz? Şehrin tarihiyle ilgili detayları bulabileceğiniz müzede katedralden kalma bir mozaik ve kiliseye ait pek çok farklı unsurları görebilirsiniz. Buraya geldiğinizde modern Bari’nin gürültüsünün altında yatan tarihe büyüleyici bir bakış atabilirsiniz.

Kaçırmayın! Katedralin ardından bu özel müzeyi ziyaret ettiğinizde sayısız Roma harabelerini içeren yer altı dünyasını görmek için yer altına girin.

Google Haritalar’da aç

Piazza dell’Odegitria, 24, 70122 Bari BA, İtalya

+39 080 521 0064

Sitesini ziyaret et

09.30-16.00

Yetişkin 3€, indirimli 2€

5. Bari İl Sanat Galerisi (Pinacoteca metropolitana di Bari)

Pinacoteca metropolitana di Bari

Burası Neresi? Lungomare’de bulunan Bari Provincial Art Gallery içinde ziyaretçileri 11. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar çok geniş bir sanat eseri koleksiyonu beklemektedir. Oldukça fantastik ve modern hatlara sahip olan galeri, sanat düşkünü gezginler için kesinlikle uğranması gereken duraklar arasında yer alıyor. Tarihi galeri 1928 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Binanın kendisi de içindeki sanat eserleri kadar etkileyici bir görünüme sahiptir. Özellikle ön cephede bulunan bir dizi kemer çeşitli süs detayları çok dikkat çekmektedir. Sanat eserlerine tekrar dönecek olursak, çeşitli sergiler, Orta Çağ’dan kalma resimler, Apulian Sanat Okulu’na ve İtalya’nın çok önemli sanatçılarına ait eserleri galerinin sanat koleksiyonunun kalitesi çok yukarılara taşımaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Eğer sanata ilgi duyuyorsanız bu ilginiz bu galeriyi ziyaret etmeniz için yeterli bir sebeptir. Paolo Veronese, Giovanni Bellini ve Tintoretto gibi çok önemli sanatçılara ait eserler ise neden gitmeniz gerektiği konusunda sizi ikna etmek için yetecektir.

Google Haritalar’da aç

Via Spalato, 19 Lungomare N. Sauro, IV piano, 27, 70121 Bari BA, İtalya

+39 080 541 2420

Pazartesi dışında 09.00-19.00

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

6. Eski Şehir (Bari Vecchia)

Bari Vecchia

Burası Neresi? Eski şehrin labirent misali dar sokaklarında, Pitoresk eski evleri ve birkaç düzine kiliseyi görmek galiba şehrin tarihi dokusunu görmek için yapılması gereken şeyler arasında bulunuyor. Bu sokaklarda kaybolmak çok kolay ancak çıkış yolunu bulma konusunda çok zorlanmayacağınızı söylemeliyiz. Teatro Petruzzelli, Porto Vecchio, Piazza del Ferrarese, Piazza Mercantile, Muraglia di Bari Vecchia, Basilica San Nicola ve Cattedrale di Sabino gibi karakteristik ve sembol yapıların bu bölgede bulunması burasını tam bir cazibe merkezi haline getirmekte ve Bari gezilecek yerler listesinin en tepesine getirmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Bari Vecchia, şehrin kalbi konumunda bulunmaktadır ve Bari gezisi planlıyorsanız burayı görmeden şehirden ayrılmamanız gerekmektedir. Bölgenin en hareketli olduğu zamanlar için gezinizi akşam saatlerinde planlamanız gerektiğini de not olarak verelim.

Kaçırmayın! Eski şehrin girişindeki İtalyan kadınlardan ev yapımı makarna almayı kesinlikle ihmal etmeyin. Bunu hem kendiniz hem de sevdikleriniz için yapmalısınız!

Google Haritalar’da aç

7. Alta Murgia Milli Parkı (Parco Nationale Alta Murgia)

Parco Nationale Alta Murgia

Burası Neresi? Apulia bölgesinde bulunan Alta Murgia Milli Parkı, Bari’nin sunduğu klasik tarihi binalarla dolu Orta Çağ’a götüren manzarasına farklı bir seçenek olarak karşımıza çıkan en önemli milli parklardan biridir. 2004 yılında kurulmuştur.

Bari’nin güney tarafında bulunan bu park, 677 kilometrekarelik oldukça geniş bir alanda ve açık havada muhteşem deneyimler sunmaktadır. Ormanlardan sıra dışı kayalıklara ve terk edilmiş köylere kadar pek çok farklı manzara sizleri beklemektedir.

Neden Gitmeliyiz? Burası Bari’nin özellikle tarihle iç içe doğal yaşamını ve doğal güzelliklerini görebileceğiniz noktalardan biri. Bu nedenle tarihi yerleri ziyaret ederken böylesi güzellikleri görmek isteyeceğinizi düşünüyoruz.

Google Haritalarda aç

Via Firenze, 10, 70024 Gravina in Puglia BA, İtalya

+39 080 326 2268

Siteyi ziyaret et

8. Egnazia Arkeoloji Parkı (Egnazia Archaeological Park)

Egnazia Archaeological Park

Burası Neresi? Burası Messapian ve Roma dönemine ait muhteşem eserlerle ve kalıntılarla dolu çok özel bir sitedir ve bize Bari tarihi hakkında çok önemli ipuçları sunmaktadır. Buradaki bulgular Tunç Çağı’na kadar olan insan yerleşimine kadar tarihlenmektedir ve kasabadaki yaşamın 8. yüzyıla kadar dayandığı düşünülmektedir. Denizden birkaç kilometre uzaklıkta, Bari ve Brindisi arasındaki antik yol üzerinde bulunan Egnazia Arkeoloji Parkı’ndaki, ilk işgal Fransız askerlerinin bölgeyi yağmaladığı 19. yüzyılın başlarına gitmektedir. 19. yüzyılın ortalarında ise bu sefer bölge halkı kıtlık döneminde mezarları kazıyarak değerli eşyaları satmıştır. 1940 yılından itibaren ise özellikle 60’lı ve 80’li yıllarda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ise bölgenin tarihi zenginlikleri gün yüzüne çıkarılmıştır.

Neden Gitmeliyiz? Bölgede tam anlamıyla bir yapı görmeniz pek mümkün olmasa da antik şehrin kalıntıları, bina temelleri ve bazı duvar kalıntıları gibi şeyler bu bölgeyi çok ilginç kılmaktadır. Bari’ye sadece 1 saatlik mesafede olan bu milli parkı mutlaka görmenizi öneriyoruz.

Kaçırmayın! Antik bölgedeki kalıntıların yanı sıra, sitede bulunan bazı eserlerin ve bölgenin tarihi hakkındaki bilgilerin bulunduğu müzeyi de kaçırmamalısınız. Müze, “Giuseppe Andreassi” Ulusal Arkeoloji Müzesi ismiyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Google Haritalar’da aç

Via delle Carceri, 72015 Fasano BR, İtalya

+39 080 482 9742

Her gün 08.00-18.00

Standart bilet 8.5€, indirimli 5.5€, çocuklar ve engelliler ücretsiz

9. Altamura Kasabası (Town of Altamura)

Town of Altamura

Burası Neresi? Bugün bir kısmı hala ayakta duran şehrin duvarları Altamura’yı Antik Çağ’dan günümüze miras önemli köylerden biri yapmaktadır. Antik çağlardan beri yerleşimin olduğu bölge, “Peucezi” halkının geleneksel yöntemlerle tarım faaliyetlerini yürüttüğü bir yerdi. Bu antik yerleşim ilk olarak MÖ 3 ve 5. yüzyıllar arasında inşa edilen “Corso Umberto I” adı verilen duvarlarla çevriliydi.

Şaşalı bir şehirken düşüş yaşamaya başlayan şehir, Swabia İmparatoru II. Friedrich (1194-1250) döneminde yükselişe geçerek Orta Çağ’ın önemli şehirlerinden biri olmayı başarmıştır. Bölgenin adının ise oğlunun ölümünden sonra buraya gelen Myrmidons kraliçesi “Altea”dan türeyen “Altilia” isminden türediği düşünülmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Bari’daki antik kentler arasında en uzun tarihe sahip olan yerlerin başında bu kasaba gelmektedir. Burası hem tarihi kalıntıları hem de ayakta kalmayı başarabilen etkileyici mimari yapıları ile tam anlamıyla insanı mıknatıs gibi kendine çeken bir yer.

Kaçırmayın! Dünyanın her noktasından insanı buraya çeken önemli şeylerden biri de Altamura ekmeği. Zaten kasabanın lakabı da “ekmek şehri” anlamına gelen “citta del pane”dir. Siz de buraya geldiğinizde mutlaka bu ekmeğin tadına bakmalısınız.

Google Haritalar’da aç

10. Via Sparano Da Bari

Via Sparano Da Bari

Burası Neresi? Perakende bir alışveriş durağında bir şeyler satın alarak terapi olmak ister misiniz? Öyleyse Via Sparano, sizin için Bari’deki terapi merkeziniz olmaya aday. Bari’ni yeni yerleşim bölgesinde yer alan bu yürüyüş ve alışveriş durağı, Corso Vittorio Emanuele’den Piazza Aldo Moro’ya kadar uzanmakta ve her gün binlerce kişi tarafından kaldırımları çiğnenmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Caddede dolaşırken başını biraz havaya kaldırdığınızda Emprio Armani’den Pandora’ya kadar dünyaca ünlü pek çok marka gözünüze takılacak. Bu da burayı özellikle alışveriş yaparak yürümek isteyenler için Bari’nin vazgeçilmezleri arasına sokmaktadır.

Kaçırmayın! Cadde, harika alışveriş seçeneklerinin yanı sıra muhteşem bar, cafe ve restoranlar da sunmaktadır ve burayı ziyaret edenlerin bu mekanlarda da yeni lezzetler denemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Google Haritalar’da aç 

11. Borgo Murattiano

Borgo Murattiano

Burası Neresi? Yapımı 1813 yılına tarihlenen bu eski iş ve ticaret merkezi, Eski şehri II. Vittorio Emanuele Caddesi’nden ayırmaktadır. Caddenin sokakları, Eski şehrin aksine daha düz ve düzenlidir. Birçoğu 19. yüzyılın başlarında yapılmış çok zarif ve ilgi çekici binayı bu merkezi caddede görmek mümkün olabilmektedir. Bunun yanı sıra Art Nouveau tarzında pek çok bina da bölgede bulunmaktadır. Caddenin en uç kısmındaki Fizzarotti Sarayı ise bu yapılardan en çok dikkat çekenidir.

Neden Gitmeliyiz? Küçük ama hoş dükkanlar arasında güzel bir yürüyüş ve alışveriş deneyimi için bu alışveriş merkezini kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz. Özellikle bayan ziyaretçiler için zamanın nasıl geçtiği anlaşılmayan bir yürüyüş olacağı kasın 🙂

Google Haritalar’da aç

Corso Vittorio Emanuele, 193, 70122 Bari BA, İtalya

12. Sassi Di Matera

Sassi Di Matera

Burası Neresi? Matera şehrine bağlı Sassi köyü, Bari’nin antik kentleri içinde kesinlikle es geçilmemesi gereken yerlerden biridir. İlk insan yerleşimlerinden biri olduğu düşünülen bu yapılar Kudüs veya Kapadokya’ya benzemektedir. Yapılan araştırmalarda Neolitik Çağ’dan kalma aletlerle 150.000 bin yıllık bir hominid iskeletinin bulunması şehrin ne kadar önemli bir yer olduğunu bize göstermektedir. Mağaralarda hala yaşamın devam ediyor olması ise görenleri şaşkına çeviren önemli noktalardan biri ve mağara evlerin geçmişinin 9 bin yıl öncesine kadar uzandığı tahmin edilmektedir.

20. yüzyılın sonlarında dağılmaya yüz tutmuş bir şekilde olan şehir, 1993 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilerek dünyanın önemli ziyaret noktalarından biri olmuştur. Şu anda da bu taş yapıların bir kısmı ziyaretçilerin hizmetine açılmış durumda bulunuyor. Burası aynı zamanda çeşitli filmler için de vazgeçilmez bir set olarak görev yapmıştır. Mesela Mel Gibson’un “Mesih’in Tutkusu“, “Ben-Hur” gibi çok önemli filmler burada çekilmiştir.

Bölge 1950’li yıllara kadar İtalya için bir utanç simgesi olarak kabul edilmekteydi çünkü bölge sağlık açısından pek de yaşamaya elverişli bir yer değildi. Bölgede yaşayan insanlar yerlerinden edilerek modern yaşam alanlarına yerleşmeye zorlandı. Bir süre sonra ise insanlar yeniden bu rahat yaşam alanlarına döndüler ancak bu sefer dünyanın ilgisini çeken çok önemli bir yerde yaşamaya başladılar!

Neden Gitmeliyiz? Bu mağaraları ziyaret ederek, İtalya’daki bilinen ilk insan yerleşimlerine tanıklık etme imkanına sahip olabileceksiniz. Binlerce yıl önce hiçbir teknolojik altyapının bulunmadığı bir ortamda kayalık bir ortamda bu denli zorlu ama düzenli bir yerleşim yerinin bulunduğunu görmek eminiz ki sizleri de hayrete düşürecektir. Bari’den yaklaşık 1 saatlik ucuz ve kolay bir tren yolculuğu ile buraya gelebilmeniz de bu antik şehri ziyaret etmek için sizi güdüleyen önemli sebeplerden.

Kaçırmayın! Bu antik kenti ziyaret ettiğinizde, şehrin en yüksek tepesinde bulunan kaya kiliseyi de mutlaka görmenizi öneriyoruz. Bu arada bölgede zaman zaman sizi zorlayacak yürüyüş alanları karşınıza çıkacağı için rahat kıyafetler ve spor ayakkabı giydiğinizden emin olmanızda fayda var.

Google Haritalar’da aç

75100 Matera, Province of Matera, İtalya

+39 0835 311655

13. Lungomare e Murat

Lungomare e Murat

Burası Neresi? Lungomare e Murat, şehirdeki en güzel sahil şeridi olarak kabul edilmektedir. Burası, 1927 yılında açılmıştır ve 15 km. (9.5 mil) uzunluğu ile yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek gibi eylemler için oldukça uygundur. Pitoresk bu cadde aynı zamanda romantik çiftlerin de çok keyifli zaman geçirebileceği yerlerin başında gelmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Bir sahil şehrine gelmişken deniz havasının ve manzarasının tadını neden çıkarmayasınız? Öyleyse Adriyatik Denizi’ne bakan bu tarihi sahilde mutlaka zaman geçirin ve ruhunuzun dinlendiğine tanıklık edin.

Google Haritalar’da aç

Lungomare 70121, 70121, BA, İtalya

14. Ticaret Meydanı (Piazza Mercantile)

Piazza Mercantile

Burası Neresi? Bari’de hangi yöne bakarsanız bakın, mucizeye açık olan pek çok farklı açıyla karşılaşacaksınız… Ve Piazza Mercantile, daha önce hiç görmediğiniz bir endamla, sizi huzurlu bir meydanda zaman geçirmeye davet ediyor. Burası 14. yüzyılın ilk yarısından itibaren sadece Bari’nin değil, ülkenin en önemli uğrak noktalarından biri olmuştur.

Meydan, Mercantile, Maggiore, Grande ve daha farklı isimlerle 1958 yılından bu yana şehrin en önemli ticari kanallarından biri olmuştur ve ticari faaliyetler konusunda her zaman şehrin kalbi konumunda bulunmuştur. Burası bugün Bari vatandaşları için yeri doldurulamayacak bir buluşma noktasıdır. Meydan, 19. yüzyılda şehrin karşı kısmındaki ticari limanın inşa edilmesinin ardından eski cazibesini ve tarihsel rolünü kaybetmiş ve yerini yavaş yavaş Corso Vittorio Emanuele almıştır.

Neden Gitmeliyiz? Burası şehrin ana artellerinden biri ve hem buluşmak hem de bir şeyler yeyip içerek keyifle vakit geçirmek için mutlaka uğranması gereken yerlerden biridir.

Google Haritalar’da aç

Kaleler

15. Bari Kalesi (Bari Castle)

Bari Castle

Burası Neresi? Norman kalesinin 12. yüzyılda Kral II. Roger tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Kale Bizans dönemindeki bir yapıya ait kalıntıların üzerine inşa edilmiştir. Merkezi bir avlu etrafında şekillenen kalenin dört ana kulesi bulunmaktadır ve üç tarafında kaleyi korumak adına açılan hendekler bulunmaktadır. Kale yaşına rağmen oldukça iyi ve sağlam durumdadır. Kale, yamuk bir dörtgen formda inşa edilmiştir. 16. yüzyılda şehrin Aragon hakimiyetinde olduğu dönemde kaleye burçlar ve köşe kuleleri eklenmiştir. Kale günümüzde bir müze olarak değerlendirilmektedir ancak sergilerin çok ilgi çekici olmadığını söylemeliyiz.

Neden Gitmeliyiz? Kaleler, tarihi öneme sahip ziyaret noktalarının başında gelmektedir. Burası da şehrin özel kalelerinden biridir ve bulunduğu konum itibariyle etkileyici bir manzara da sunmaktadır. Avluda ve kalenin bölümlerinde yürüyerek tarihine tanıklık edebilir, bilgilendirme panolarını inceleyerek kale ile ilgili birçok detaylı bilgiye ulaşma şansına sahip olabilirsiniz.

Kaçırmayın! Tarihi şehir merkezine gitmeden önce ziyaretçilerini ağırlayan bu ciddi duruşlu kale, sizin de listesine dahil olmayı hak eden çok özel bir yapıdır.

Google Haritalar’da aç

Piazza Federico II di Svevia, 4, 70122 Bari BA, İtalya

+39 080 521 3704

Siteyi ziyaret et

Salı günleri dışında 08.30-19.30

12€ ancak ayın ilk pazar günü ücretsiz ziyaret edilebiliyor

16. Castel Del Monte

Castel Del Monte

Burası Neresi? Bir Orta Çağ Kalesi olan “Castel Del Monte” Apulia’da 540 metre yükseklikteki bir tepeden gururla bakmaktadır. Yapı, 13. yüzyılda Kutsal Roma İmparatoru II. Frederick tarafından yaptırılmıştır. Sekizgen formda inşa edilen kalenin her köşesinde birer kule bulunmaktadır. Hendek, asma köprü, bodrum gibi unsurların bulunmamasından ötürü kale olmasından şüphe edilen yapının çap genişliği 56 metredir. Uzun yıllardır araştırılmasına karşın yapının mimarı hakkında bir bilgiye ulaşılamamıştır. Yapı ülkenin tarihinde önemli bir yere sahip olduğundan ülkenin madeni parasında da kulenin fotoğrafı kullanılmıştır.

Neden Gitmeliyiz? 1996 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne (World Heritage List) dahil edilen “Castel Del Monte”, İtalya’daki en iyi korunmuş Orta Çağ kalelerinden biridir ve mimari özellikleri ile insanı büyülemektedir. Burası aynı zamanda etkileyici manzarası ile de kesinlikle görülmesi gereken Bari kaleleri arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Kuleleri takip ederek ulaşılan balık sırtı desenine sahip teras mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Bu kısma geldiğinizde ortaya çıkan olağanüstü panoramik manzara adeta nefeslerinizi kesecektir.

Google Haritalar’da aç 

SS170dir, km 0, Strada Statale 170, 76123 Andria BT, İtalya

+39 0883 569997

Kış dönemi içinde 10.15-19.45 saatleri arasında ziyaret edilebilir

Tam bilet 7€, 18-25 yaş arası %50 indirimli ve 18 yaş altı ile 65 yaş üstü ücretsiz. Aynı zamanda her ayın ilk pazar günü kaleye giriş ücretsiz.

Saraylar

17. Palazzo Mincuzzi

Palazzo Mincuzzi

Burası Neresi? Ünlü Via Sparano’nun tam kalbinde yer alan Palazzo Mincuzzi, Bari şehrinin önemli sembollerinden biri ve tarihi bir yapıda alışveriş deneyimi yaşamak için kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Saray 1926-1928 yılları arasında Aldo Forcignanò ve mühendis Gaetano Palmiotto tarafından eski bir binanın yerine inşa edilmiştir. Binanın ana girişinden içeri adımınızı attığınızda kendinizi adeta bir tiyatro sahnesinde gibi hissedersiniz ve üst taraflarda asma balkonlar sizi karşılar. Yapı beş katlıdır ve etkileyici kubbe bir tavana sahiptir.

Neden Gitmeliyiz? Bina ticari mimarinin önemli bir örneğidir ve başta değerli kumaşlar ve kıyafetler olmak üzere ihtiyacınız olan pek çok şeyi bu bina içinde bulabilirsiniz.

Kaçırmayın! Art Nouveau tarzında inşa edilen binanın giriş katında bugün dünyanın en önemli markalarından Benetton’un mağazası bulunmaktadır ve buraya kadar gelmişken bu mağazayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Google Haritalar’da aç

Via Sparano da Bari, 98, 70121 Bari BA, İtalya

Mimari Yapılar

18. Teatro Margherita

Teatro Margherita

Burası Neresi? 1912-1914 yılları arasında Eski Liman bölgesinde inşa edilen tiyatro, Bari’nin önemli tarihi noktaları arasında bulunmaktadır. Liberty tarzında inşa edilmiş olan yapı, 2018 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmasının ardından kapılarını yeniden ziyaretçilerine açmıştır ve çeşitli sergilere ev sahipliği yapmaktadır. Cavour Bulvarı ile sahil şeridin tam kesiştiği noktada bulunmaktadır. Mesela son dönemlerde öne çıkan Vincent Van Gogh sergisi, oldukça yankı uyandırmıştı.

Neden Gitmeliyiz? Özellikle süreli sergilerin olduğu zamanlar bu binayı mutlaka ziyaret etmeniz gerekiyor. Diğer zamanlar sanatsal anlamda kalıcı sergiler pek bulunmasa da mimari güzelliği nedeniyle bile bu bina kesinlikle Bari gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerden.

Kaçırmayın! Binanın size sunduğu güzelliklerden biri olan 360 derecelik muazzam Bari sahilinin manzarasının mutlaka tadını çıkarmalısınız.

Google Haritalar’da aç

Teatro Margherita, Piazza IV Novembre, 70122 Bari BA, İtalya

+39 351 145 9819

19. Petruzzelli Tiyatrosu (Teatro Petruzzelli)

Teatro Petruzzelli

Burası Neresi? İtalya’nın dördüncü büyük tiyatrosu olan muhteşem Petruzzelli Tiyatrosu, 1903 yılında bir opera binası ve konser salonu olarak inşa edilmiştir. Luciano Pavarotti, Rudolf Nureyev, Ray Charles, Liza Minnelli ve Frank Sinatra gibi pek çok ünlü isim bu binada performanslarını sergilemiştir.

1991 yılında bu özel bina ateşle tamamen yok edilmiştir ancak aynı görüntüsüne kavuşacak şekilde yeniden inşa edilmiştir. 2009 yılında Baret Orkestrası ve Beethoven’ın Dokuzuncu Senfonisi ile kapılarını yeniden açan yapının, 1903 yılındaki tiyatro olmadığına asla inanamazsınız.

Neden Gitmeliyiz? Burası hem köklü tarihi ve muhteşem mimarisi ile dikkat çekmekte hem de binada gerçekleştirilen birbirinden muhteşem sanat gösterileri ile şehrin sanatsal anlamdaki kalbi olarak kabul edilmektedir.

Kaçırmayın! Ziyaretiniz sırasında gösterimde olan etkileyici sanat çalışmalarından birini mutlaka bu özel sahnede izlemeniz gerek.

Google Haritalar’da aç

Corso Cavour, 12, 70122 Bari BA, İtalya

+39 080 975 2810

Siteyi ziyaret et

Cumartesi ve pazar günleri rehberli turlarla ziyaret edilebilir

Yetişkinler 5€, engelli ve öğrenciler ise 4€

20. Bari Savaş Mezarlığı (Bari War Cemetery)

Bari War CemeteryBurası Neresi? 2000’in üzerinde mezara ev sahipliği yapan Bari Savaş Mezarlığı, II. Dünya Savaşı sırasında bölgede mücadele verirken şehit düşen askerlerin mezarlarından oluşmaktadır. Mezarlık Carbonara di Bari bölgesinde bulunmaktadır. Mezarlığın 1943 yılının Kasım ayında belirlenmiş ve o günden sonra Bari tarihi ile ilgili önemli bir nokta haline gelmiştir.

Neden Gitmeliyiz? Mezarlığa öncelikle geçmişte hayatını kaybedenlerin yakınları ziyarete gelmektedir ancak bunun yanı sıra Bari tarihinin hüzünlü kısmına tanıklık etmek için bu mezarlığın ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Google Haritalar’da aç

SP144, 70131 Bari BA, İtalya

Yorum yapın

Bizi Takip Edin