Atatürk Anıtının Olduğu 15 Ülke

Ülkemizin ve dünyanın en büyük liderlerinden biri olan Ulu Önder Atatürk’e ait izlere bütün dünyada rastlamak mümkün.

Dünyanın pek çok yerinde bulunan Atatürk anıtları, dünyanın Atatürk’e duyduğu saygı ve sevgiyi bizlere gösteriyor. Ulu önderimizin anıtlarının bulunduğu ülkeleri sizin için araştırdık ve listeledik. Dilerseniz vakit kaybetmeden sizi Atatürk Anıtının olduğu ülkeler listemizle baş başa bırakalım.

#1 Atatürk Anıtının Olduğu Ülkeler

1. Canberra, Avustralya

Canberra

Çanakkale Savaşı esnasında şehit düşen Anzak askerleri için “onlar artık bizim evlatlarımızdır” diyerek düşmanının bile hayranlığını kazanan önderimiz, Avustralya’nın başkenti Canberra’daki anıtla yaşatılıyor.

2. Be’er Sheva, İsrail

Be'er Sheva
Be’er Sheva

“Yurtta barış, dünyada barış. Mustafa Kemal Atatürk 1881-1938 Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu” yazısının bulunduğu anıt, İsrail’e yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biri.

3. Wellington, Yeni Zelanda

Wellington

Tarakina Koyu’ndaki Cook Boğazı’nın Gelibolu Yarımadası’na benzemesinden ötürü burada bir Atatürk Anıtı bulunuyor.

4. Mexico City, Meksika

Mexicot City

Le Reforma Caddesi’nde bulunan anıt, 29 Ekim 2003 yılında açılmıştır.

5. Havana, Küba

Havana

2011 yılında heykeltıraş Metin Yurdanur’un yaptığı heykel başkent Havana’da Puerto Caddesi’ndeki Plaza de Armas Parkı’nda bulunuyor. Heykelin üzerinde “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözü yazmaktadır.

6. Kuşimoto, Japonya

Kuşimoto

1890 yılında batan Ertuğrul Fırkteyni anısına 2010 yılında dikilen 7,5 metre yüksekliğindeki heykelin önünde her yıl anma törenleri düzenlenmektedir. Kuşimoto aynı zamanda Mersin ile kardeş şehirdir ve hatta Mersin’de Kuşimoto isminde bir sokak bulunmaktadır.

7. Şantiago, Şili

Şantiago

Şili’nin başkenti Şantiago’da bir parkta bulunan heykelin altında Atatürk’e yönelik hayranlık dolu sözler yer almaktadır. Bu sözlerde Atatürk’ün ne kadar üstün karakterli bir insan olduğundan bahsedilmektedir.

8. Caracas, Venezuela

Caracas

Başkent Caracas’ta bulunan Atatürk heykeli, şehirdekilerin ulu önderimize olan hayranlığını bizlere gösteriyor.

9. Bükreş, Romanya

Bükreş

Bükreş’te Mustafa Kemal Atatürk’ün adının verildiği bir meydan bulunuyor ve bu meydanda bir de Atatürk anıtı bulunuyor.

10. Bakü, Azerbaycan

Bakü

Kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Atatürk ismi sıklıkla anılıyor. Büyük liderimizin adını taşıyan şehirde park, okul ve Atatürk büstü bulunuyor.

11. Washington, ABD

Washington

10 Kasım 2013 yılında Atatürk’ün ölümünün 75. yıl dönümünde dikilen Atatürk heykeli Shediran Circle Meydanı’nda bulunuyor.

12. Bişkek, Kırgızistan

Bişkek

Ahunbayev Caddesi’nde bulunan parka 1995 yılında Atatürk isminin verilmesinin ardından 10 Kasım 2015 yılında parka Atatürk heykeli de yapılmıştır.

13. Budapeşte, Macaristan

Budapeşte

Macar halkının Atatürk sevgisinin çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta ülkedeki okullarda Atatürk başarının, iyiliğin ve daha pek çok erdemin örneği olarak çocuklara öğretilmektedir. Macarların Atatürk’e olan sevgisini Naphegy Park’taki büstten de anlıyoruz.

14. Astana, Kazakistan

Astana

2009 yılında ülkenin cumhurbaşkanı tarafından açılışı gerçekleştirilen Atatürk heykeli, Yesil Nehri kıyısındaki bir parkta bulunuyor.

15. Amsterdam, Hollanda

Amsterdam

Amsterdam’da bulunan Atatürk heykelinin altında barış vurgusu yapan cümleler hem Türkçe hem de Hollandaca olarak yer alıyor.

Siz de listemizde bulunmayan Atatürk’ün isminin yaşatıldığı yerleri bizimle kısmından yorum paylaşarak yazımıza katkıda bulunabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin