Zonguldak’ın Yöresel Yemekleri | 24 Nefis Lezzet

Türkiye’nin dört bir yanına çıkacağınız seyahatlerde birbirinden lezzetli yemeklerle karşılaşacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

Zonguldak’ın yöresel yemekleri listesinde kendinize uygun bir yemek bulacağınızdan eminiz. Batı Karadeniz’in incisi Zonguldak’a gelince kentte yaşayanların ne kadar şanslı olduğunu düşüneceğiniz tadına doyum olmayan pek çok lezzet sizleri bekliyor.

#1 Zonguldak’ın Yöresel Yemekleri

Listenin ilk sırasında; 

Çorbalar

1- Zonguldak’ın İç Isıtan Başlangıcı: Uğmaç Çorbası

Uğmaç Çorbası

Farklı yörelerde de çeşitleri yapılan genellikle oğmaç ve ovmaç olarak anılan bu lezzetli çorbanın ana vatanı Zonguldak desek doğru söylemiş oluruz. Şehrin en meşhur başlangıç yemeklerinden biri olan Uğmaç Çorbası un, süt, su ve nanenin harika birleşiminden oluşuyor.

2- Adı gibi Tatlı Pum Pum Çorbası

pum pum çorbası

Bartın ve Zonguldak’ta akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan Pum Pum çorbası, çok doyurucu olmasının yanı sıra şehirde mısır unuyla hazırlanan nadir çorbalardan biri. İçine pastırma, sucuk gibi isteğe bağlı et parçaları da koyulan çorbayı içtikten sonra başka bir şey yemeye yer bulamayacaksınız bile.

3- Kızılcık Çorbası

kızılcık çorbası

Zonguldak’ın yöresel çorbalarından biri olarak gösterebileceğimiz kızılcık çorbası, halkın sıklıkla pişirdiği kış çorbalarından biri. Her derde deva kızılcıktan yapılan bu lezzetin tatlı ekşi tadı bir yana, bağışıklık sistemini demir kadar güçlü hale getirmesi diğer yana.

4- Höttürme

Zonguldak köylerinde sık pişirilen çorbalardan bir diğeri de höttürme. Su, un, yumurta ve tuz gibi malzemelerden hazırlanan leziz başlangıç yemeğinin özellikle kış aylarında sıklıkla hazırlandığı biliniyor.

Ana Yemekler

5- Özel Günlerin Baş Tacı: Tirit 

Tirit

Zonguldak’ta Kurban Bayram’ının geleneksel yemeği haline getirilen Tirit yemeği, yufkanın dilediğiniz et çeşidi ile harika uyumunu tadacağınız muhteşem bir yemek. Hem göze hem mideye hitap eden bu yemek şehre yolu düşenlerin mutlaka tatması gereken bir lezzet.

6- Leziz mi Leziz Kabaklı Börek

Börek

Bir böreğe kabak bu kadar mı yakışır dedirtecek Zonguldak’ın bize göre en lezzetli böreği kabaklı börek. Toz şeker, dövülmüş ceviz ve bal kabağının harika uyumunu tadacağınız bu börek pişirildikten sonra şerbetleniyor ve üzerine pudra şekeri serpilerek servis ediliyor.

7- “Tenekede Tavuk Pişer Mi?” Diyenler Burada Mı?

Tenekede Tavuk

Zonguldak’ın meşhur mu meşhur tenekede tavuk yemeği. Tavuğun tenekede pişirilmesinin yemeğe verdiği lezzet bir başka. Bu farklı yemeği yerinde Zonguldak’ta tadabilmek için valizinizi hazırlamaya başlayın.

8- Sıcak Sıcak Ereğli Pidesi

Ereğli Pidesi

Kıymalı ve soğanlı içten yapılan Ereğli Pidesi parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet. Türk mutfağının vazgeçilmezi hamur işlerinin en lezzetlilerinden biri olan bu pide, bol harçla pişirilmeli ve yanında mutlaka ayranla tüketilmelidir. Şiddetle tavsiye edilir.

9- Pırasa Sevmem Diyenler Henüz ”Pırasalı Mancar”ın Tadına Bakmamış 

Pırasalı Mancar

Pırasanın yanına barbunya ve bulgur eklenince tadından yenmiyor. Tüm doyurucu besinlerin en güzel birlikteliğini göreceğiniz bu yemek, doyuruculuğu ve lezzetiyle nam salıyor. Yolu Zonguldak’a düşenlerin yenilecekler listesine alması gereken Pırasalı Mancarı mutlaka deneyin!

10- Ne Krep, Ne Akıtma Bunun Adı ”Cizleme”

Cizleme

Zonguldak’ın krep ve akıtma yerine cizleme dedikleri, hamurunda maya ve bir tutam da şeker kullanılan kahvaltıların baş tacı olan yiyecektir. Hele sacta pişirilmişse değmesinler keyfinize. Mutlaka yemeli, yemeyenlere de yedirmelisiniz.

11- Malay’ı Denemeyenler Buyrun Zonguldak’a

Malay

Karadeniz’in en lezzetli yemeklerinin temel taşı olan mısır unu kullanılarak yapılan yemek Malay, tatlı ve tuzlu olarak tercihe göre şekillendirilebiliyor. Toz şeker ve dövülmüş ceviz eklenerek doyurucu bir tatlı haline gelen yiyeceğe, tereyağ, kaz ciğeri ve soğan ekleyerek harika bir yemek haline de çevirebilirsiniz. Ancak bu yemeğinde en güzelini elbetteki şehir restoranlarında tadacağınızdan eminiz.

12- ”Kabuklu Fasulye” Dört Mevsim Sizlerle

Kabuklu fasulye

Yazın toplanan fasulyelerin yaz boyunca kurutularak saklandıktan sonra kış aylarında yeniden pişirilmesiyle dört mevsimlik bir yemeğe çevrilen Zonguldak’ın kabuklu fasulyesine, bir de mısır eklendi mi tadına doyum olmuyor.

13- Bol Sarımsaklı Meşhur Zılbıt 

Zılbıt

Bazı yörelerde ıspıt otu, sağırdili ve kaldırık otu olarak bilinen zılbıt, Zonguldaklıların sık sık tercih ettiği yemeklerden bir tanesidir. Sarımsağı sevenlerin bu lezzete hayır diyebileceklerini sanmıyoruz. Yumurtalı ve bol sarımsaklı olan bu yemek, Karadeniz mutfağında adeta farklı bir tat…

14- Doruk

Bir meşhur sebze yemeği daha söylememiz gerekirse, bu kuşkusuz doruk olurdu. Kök lahanalardan yapılan bu yemek Zonguldak’ın en çok sevilen yemekleri arasındadır.

15- Beddam Mancar Yemeği

mancar yemeği

Zonguldak’ın elverişli topraklarında yetişen onlarca sağlıklı ottan hazırlanan Beddam Mancar yemeği; kazayağı, pazı, ısırgan otu, ebegümeci, kırmızı pancar, ıspanak, pırasa gibi pek çok yararlı sebzeden meydana geliyor. İnce ince kıyılan otlar tencerede kavrulduktan sonra zeytinyağı, bulgur ve salça gibi malzemelerle birleşiyor.

16- Yaprak Sarma

yaprak sarma

Türkiye’nin pek çok ilinde meşhur bir diğer lezzet de elbette ki yaprak sarma… Parmak ısırtan bu lezzetin Zonguldak mutfağında da yeri oldukça büyük. Kentte sarmalar tazecik asma yapraklarının içerisine hazırlanan kıymalı, pirinçli harçla hazırlanıyor. Tadı ise nefis denebilecek güzellikte.

17- Çöpele

çöpele

Patatesin yakışmadığı yemek yoktur. Öyle ki yalnızca patatesle bile harika lezzetler yaratabildiğimiz aşikar. Zonguldak’ın meşhur yemekleri arasında önemli yer tutan çöpele de şehrin leziz yemeklerinden biri. Haşlanmış patatesler, sarımsaklı yoğurt ve önceden kızdırılmış tereyağlı sos ile harmanlanınca ortaya muhteşem bir lezzet bombası çıkıyor.

18- Gartlaç

gartlaç

Kavrulmuş mısırdan lezzetli bir hamur elde edebileceğinizi biliyor muydunuz? Mısır, su ve tuz ile hazırlanan bu lezzetli hamur cıvık kıvamdayken kızdırılmış saçların üzerine dökülür ve alt üst edilerek kızartılır. Özellikle Zonguldak köylerinde bayram dönemi hazırlanan gartlaç sevilerek tüketilir.

19- Pirinçli Börek

pirinçli börek

Göçmenlerin yöresel lezzetlerinden biri olan pirinçli börek, Zonguldak yöresel yemekleri listesine de çoktan girmiş. Kavrulmuş kuşbaşı et ve haşlanmış pirinçten elde edilen harç içerisine bir de çeşitli baharatlar eklenince ortaya bambaşka bir lezzet çıkıyor. Böreğin çıtırtısı ayrı iç dolgusu ayrı enfeslikte. Bizden tam not alan bu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

20- Zahmetli Ama Lezzetli Keşkek

Keşkek

Buğday, yulaf, nohut, ve fasulye gibi sebzelerin eklendiği bu yemeği dilerseniz etle de pişirebilirsiniz. Biraz zahmet gerektiren leşkek yemeği, leziz olması ile bu zahmeti ortadan kaldırıyor.

21- Kıymalı Tirit

kıymalı tirit

Türkiye’nin pek çok yerinde tirit ismiyle bilinen bu lezzetli yemek Zonguldak’ta kıyma ile yapılıyor. Halkın sıklıkla pişirdiği lezzetlerden biri olan kıymalı ıslama, ıslak yufkaların üzerine önceden kavrulmuş kıymanın eklenmesiyle hazırlanıyor. Birde yoğurt ve kızdırılmış tereyağı eklendi mi tadından yenmiyor.

Tatlılar

22- Cevizli Dolma

cevizli dolma

Bulgurdan hazırlanmış köftelerin içerisine önceden hazırlanan ceviz, tuz ve çeşitli baharatlardan oluşan lezzetli harç eklenince tadından yenmiyor. Klasik bir ev yemeği olan cevizli dolmayı denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

23- Bir Lezzet Bombası da Cevizli Kömeç’ten Gelsin

kömeç

Karadeniz’de yemeklerde oldukça fazla kullanılan ceviz, kömecinde temel taşlarından biri. Maharetli ellerin hazırladığı hamurun, uzun bir süre dinlendirilmesi sonucu ceviz içi ve çörek otuyla birleştirilerek harika bir lezzet bombası haline getirilen cevizli kömecin, bir diğer püf noktası da üzeri nar gibi kızarana kadar fırında pişirilmesi.

24- Beyaz Baklava mı Olurmuş Demeyin!

beyaz baklava

Zonguldak’ın meşhur beyaz baklavasıdır. Bol bol cevizin doldurulduğu incecik açılmış yufkaların, lezzet katları haline getirilmesinden oluşan bu muhteşem baklavanın görüntüsü de tadı da tatmin edici güzellikte oluyor. Yolunuz Zonguldak’a düşerse diğer baklavalar gibi ağır bir tadı olmayan bu baklava çeşidini mutlaka denemelisiniz.

25- Sütlü Armut

sütlü armut

Kentin en ünlü lezzeti diyebileceğimiz dillere destan bir tatlı olan sütlü armut, Zonguldak’a gider gitmez denemeniz gereken lezzetler arasında. Pek çok restoranda bulabileceğiniz bu leziz tatlı, armutların bir süre tencerede haşlandıktan sonra güveçlerde manda sütü ile birlikte servis edilmesiyle ortaya çıkıyor. Zonguldak’ın meşhur lezzetleri arasında giren sütlü armudun en önemli özelliği ise eklenen sütü biraz içine çektikten sonra aldığı yumuşacık kıvam…

PinZonguldak’ın yöresel yemekleri listemize ek tavsiye lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin