Yemek İçin Gezenlere Dünyaca Ünlü Yemek Müzeleri

Yeni yerler neden keşfedilmek istenir? Yeni yerleri tanımak, değişik kültürlerle buluşmak ya da farklılık yaratmak için… Ya, yeni yerlerdeki yemek lezzetleri?

Seyahat etme kültürü dünyanın her yerinde her geçen gün daha da artarak kendini gösteriyor. Özellikle de dünyada ulaşımın rahatlamasından sonra bunu çok daha fazlasıyla görebiliyoruz. Şahsen bir ülkeye veya bir şehre ilk gittiğimde dikkatimi ilk çeken şey ve zaman kaybetmeden gitmek istediğim yer, kentin müzeleridir.

Müzeler; kentlerin geçmiş tarihleri hakkında bilgi edinmek, etnografi değerlerini incelemek, halkın günlük yaşamları hakkında bilgi edinmek için pratik bir rehber gibidir. Ancak bazı yerlerde yemek müzeleri de vardır. Bu konu tamamen özel ve yemek kültürünü merak edenler için önerilebilecek bir kategoridir.

# Dünyaca Ünlü Yemek Müzeleri

Yemek yeme arzusu olanların kesinlikle dikkatini çekecek bir müze tipi olan yemek müzeleri, dünyanın farklı ülkelerinde görülebilen müze türleridir. Şimdi isterseniz bu değişik dünyaca ünlü yemek müzeleri hangi ülkelerdeler ve ne gibi farklılıkları var birlikte inceleyelim…

Noodle Müzesi – Japonya

Noodle Müzesi

Noodle Müzesi’nin geçmişi 1971 yıllarına dayanıyor. Bu dönemde piyasaya sürülen kase noodle, bir anda parlamaya başladı. Büyük bir ilgi görülmesi üzerine Tokyo yakınlarında, Yokohama şehrinde “Noodle Müzesi” kuruldu. Burada bu kültür hakkında detaylı bilgilere ve tarihi geçmişi hakkında öğrenmek istediğinizi öğrenebiliyorsunuz. Tabi bununla birlikte aşçıların büyük kaplarda hazırladıkları noodle’nin tadına da bakabiliyorsunuz.

Peynir Müzesi- Hollanda

Peynir Müzesi

“Peynir ülkesi Hollanda” adına yakışır bir müze yapmış. Amsterdam’da yer alan Peynir Müzesi’nde tereyağı ve inek sütünden imal edilen peynirler hakkında bilgi alabilirsiniz. Kendi kültürlerine has tarzda yaptıkları peynirler burada sergileniyor. Hollanda Peyniri (gouda) hakkında bilgi edinebileceğiniz bu yerde yapılışı hakkında bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Makarna Müzesi- İtalya

Makarna Müzesi

Her ne kadar dünyanın her yerinde makarna tüketilen bir yemek olsa da İtalya’nın bu noktada yeri bir başkadır. Zaten kendilerine yakışanı da yapmışlar. Roma’da kurulan Makarna Müzesi’nde İtalya’dan Çin’e kadar makarna çeşitleri hakkında bilgiler veriliyor. Bu satıları okurken “makarna hakkında ne öğrenilir ki?” diye söylenebilirsiniz ama öyle demeyin! Çünkü bu müzede makarna hakkında akademik çalışmaların anlatıldığı ve antik çağdan bugüne kadar olan eserlerin bulunduğu bir de kütüphane bulunuyor.

Kahve Müzesi –  Brezilya

Kahve Müzesi

Kahve ile özdeşleşen ve günümüzde dünyanın birçok yerine kahve ihraç eden Brezilya, bunu sadece ticarete dökmekle yetinmemiş. Kahve kültürü hakkında bilgi edinmek isteyenler için bir de şato görünümlü bir müze sunmuş. Bu müzede dünyanın birçok kültürüne ait kahve türlerini görebilir, haklarında bilgi alabilirsiniz.

Mantar Müzesi –  Fransa

Mantar Müzesi

Anadolu’da en yaygın yemeklerden biri de mantardır. Herhalde lezzetini bilmeyen yoktur. Peki, “Mantar Müzesi” diye bir şey duydunuz mu? Muhtemelen ilginç gelecektir böyle bir müzenin varlığı. Ancak Fransa’da Loire Vadisi’nde 1987 yılından beri böyle bir müze var. Müzede, mantarın yetiştirildiği mağaralar hakkında bilgiler yer alıyor. Müzede gezinirken bir de tatmadığınız bazı mantarların tadına bakma fırsatı da elde edebilirsiniz. Satın almak isterseniz de satışlardan faydalanabilirsiniz.

Çikolata Müzesi – Belçika

Çikolata Müzesi

Her yaştan insanın sevdiği lezzetlerden biri de çikolatadır. Özellikle de genç nesil bu lezzeti çok daha fazla tercih ediyor. Tamam, ama çikolatanın geçmişi, kültürü ilki ve sonu hakkında bilginiz var mı? Muhtemelen çoğu kişinin bu konuda bilgisi yoktur. Peki, o halde Belçika’da 1896 yılında kurulan Jacques çikolata Fabrikasının sonradan müzeye dönüştürülmesini fırsat bularak buraya gidelim. Çikolata aşkı olan herkesin mutlaka görmesi gereken Çikolata Müzesi’nde kakaodan paketlemeye kadar çikolatanın her türüne ve tarihçesi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Dünyanın çeşitli yerlerinde böyle müzelerin olması doğrusu yemek yemeyi sevenler ve yemeklerin geçmiş tarihlerini merak edenler için güzel alternatiflerdir. Yukarıda saydıklarım dışında; İzlanda’da “Ringa Balığı Müzesi”, Almanya’da “Gıda Katkı Maddeleri Müzesi”, Belçika’da “Patates Kızartması Müzesi” ve ABD’de “Hardal Müzesi” de yine yemek müzesi kapsamında ziyaret edebileceğiniz bazı müzelerdir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin