Wroclaw’da Gezilecek 13 Yer | Detaylı Anlatım

Polonya’nın renkli binalarla sarılmış şehri Wroclaw, bulunduğu bölgenin tarihi başkenti kabul ediliyor.

“Wroclaw Gezilecek Yerler” yazısındaki maddeler, güzel bir gezinti yaparken elinizin altında bulundurmak isteyeceğiniz şehir duraklarından oluşuyor.

Eğitim, sanat ve kültürün tarihle birleştiği Wroclaw, II. Dünya Savaşı’nda en büyük yıkımları yaşayan yerlerden biri. Buna rağmen koruduğu gelenekleri ve değerleriyle 2016 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş. “Cüceler Şehri” olarak nam salmış şehri turlarken keşfedilecek harika noktalar, değerli tarihi mekânlar ve eğlenceli duraklar bulacaksınız.

#1 Wroclaw Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Old Town(Stare Miasto)

Old Town

Gezgin ve turistlerin mutlaka uğradığı yerlerin başında gelen Old Town bölgesi, birbirinden güzel kafe, bar, restoran ve alışveriş yapabileceğiniz küçük dükkânlarla dolu. Bölgede yer alan Market Meydanı, Avrupa’nın en büyük alanlarından sayılıyor. Eski Belediye Binası ve St. Mary Magdalena Kilisesi gibi pek çok tarihi mekân da göreceğiniz Stare Miasto’da şehir turuna ilk adımı atabilirsiniz.

2- St. Elizabeth Kilisesi

Saint Elizabeth Church

Şehrin Old Town’daki ana meydanında bulunan St. Elizabeth Kilisesi, muhteşem bir Wroclaw manzarası vaat ediyor. Kilisenin 83 metrelik kulesinden şehrin renkli yapılarını tepeden izleyebiliyorsunuz. Ziyaret etmek isterseniz kiliseye 10.00-18.00 saatleri arasında gidebilirsiniz.

3- Katedral Adası

cathedral island

Polonya’daki adıyla Ostrow Tumski, Wroclaw’da kentin en çarpıcı binalarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Adada bulunan ana nokta olan, ikiz kulelere sahip Aziz John Katedrali’nin yanında 3 kilise, 2 manastır ve küçük bir de saray görebilirsiniz. Ortaçağ kasabalarını andıran ada, sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak.

4- Tumski Köprüsü

Tumski Köprüsü

Avrupa’nın pek çok şehrinde olduğu gibi Oder Nehri üstünde kurulmuş Tumski Köprüsü’nde, binlerce asma kilit göreceksiniz. İnsanlar dileklerini dileyip kilitleri bu köprüye asmışlar ve bugün tüm köprü asma kilitlerle kaplanmış.

Kilitlerin ağırlığı yüzünden köprü zarar görmeye başlayınca toplatılmasına karar verilmiş ancak halk buna karşı çıkmış. Katedral Adası ile Sand Adası’nı birbirine bağlayan bu 1889 yapımı yeşil köprünün üzerinde mutlaka bir fotoğrafınız olsun.

5- Ballestrem Sarayı

ballestrem palace

19.yy’den kalma bir saray olan Ballestrem, zengin bir Silezya ailesine aitmiş. II. Dünya Savaşı’ndan sonra işgal edilen ve yıkılan bina, 2012 yılında satıldıktan sonra yenilenip bugünkü haline getirilmiş. Kendi görkemini bulunduğu caddeye de taşıyan saray, sergilenen orijinal eserler ve süslemelerle görülmeyi hak ediyor.

6- Hansel ve Gratel

hansel and gretel

Rynek’in kuzeybatı köşesinde, Jasi Malgosia adındaki iki büyüleyici ev var ancak bu evler daha çok Hansel ve Gretel olarak biliniyor. İki binayı birbirine bağlayan barok tarzı bir kemer bulunuyor ve kemerde Latince “ölüm hayatın geçidi” yazıyormuş.

7- Japon Bahçesi

Japon Bahçesi

Şehir kalabalığından bunaldığınız an kaçacak yer ararsanız size önerimiz Japon Bahçesi olacak. Japon ve Asya’ya ait birçok bitkinin yetiştiği bahçe, köprüler ve dinlenme alanlarıyla masalsı bir hava yaratmış. Ayrıca muazzam sazanlara ve farklı balık türlerine sahip bir gölet manzarasının da keyfini çıkarabilirsiniz.

8- Wroclaw Opera Binası

wroclaw opera house

1841 yılında Langhans tasarımına göre güncel olarak inşa edilen Opera Binası, 1600 kişilik kapasite ve ihtişamlı bir mimariye sahip. Oldukça şık bir tarzı bulunan binada keyifli bir akşam geçirebilir, etkinliklerden birine katılıp unutulmaz bir konser dinleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

9- Ossolineum

Ossolineum

Jozef Maksymilian Ossolinski tarafından Polonya halkı için kurulan enstitü Ossolineum, 1827’de Lviv‘de açılmış. Polonya kültürünün en önemli merkezlerinden biriyken savaştan sonra, Wroclaw’a transfer edildi. Ülkedeki en eski ve büyük bilimsel kütüphanelerden biri olan kurum bilim ve yayıncılık alanında çalışmalar yürütüyor.

Hafta içi her gün 7.00-20.00 arası açık olan enstitü, cumartesi 14.00’da kapanıyor. Pazar günü ise hizmet vermiyor.

10- Tiananmen Meydanı Kurbanları Anıtı

Tiananmen Square Victims Memorial

Tiananmen Meydanı Kurbanları Anıtı, 1989 yılında Çin halkının Tiananmen Meydanı’nda verdiği mücadele anısına yapılan hayli çarpıcı bir anıt. Hikâyeyi ve anıtı bir arada dinlediğinizde etkilendiğinizi göreceksiniz.

11- Balmumu Müzesi

Balmumu Müzesi

Balmumu Müzesi, özellikle çocuklar için eğlenceli bir yer olabilir. James Bond serisiyle tanınan Daniel Craig ve efsanevi Kleopatra’dan Michael Jackson ya da Shrek film karakterlerine kadar pek çok tanıdık simayı göreceğiniz müzede, siz de eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.

Ziyaret saatleri:
Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe: 9.45-19.45
Cuma, Cumartesi, Pazar: 9.00-20.00

12- Wroclaw Cüceleri

Wroclaw Cüceleri

Efsanelere konu olmuş cüce heykelleri şehirde her yerden karşınıza çıkabiliyorlar. En yaygın efsanenin 1980’li yıllarda oluşmuş bir grubun simgesi olduğu yönünde. Şehir sokaklarında yürüdüğünüzde farklı konseptlere bürünmüş yüzlercesini görebilirsiniz.

13- Wroclaw Üniversitesi

Wroclaw Üniversitesi
SONY DSC

Wroclaw’ın kültür şehri olmasının en büyük öncüsü ve nedeni olan üniversite, gösterişli binası ve etkinlikleriyle şehrin her kesiminden insanı davet ediyor. Ana yapısı 1728 ile 1742 yılları arasında inşa edilen Wroclaw Üniversitesi’ni keşfetmeye başlamak için batı ucundaki mavi kapıdan girin ve maceraya katılın.

*Kültür turizminin peşinden koşup kendinizi geliştiren bir seyahat arıyorsanız; listenizde olması gereken yerlerden olan Wroclaw uçuş fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

Yazı ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin