Vietnam’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 13 Yöresel Yemek

Fransız Mutfağı’ndan oldukça etkilenen Vietnam Mutfağı’nda, Asya yemek kültüründen de esintiler hissedeceksiniz.

Vietnam’da ne yenir, ne içilir başlıklı yazımızda ülkede mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

Meşhur mu meşhur pirinç tarlaları, Vietnam Mutfağı’na büyük oranda etki etse de çok sağlıklı ve hafif yiyeceklere sahip olan Vietnam’ın hemen her köşesinde damak zevkinize uygun yemekler bulabilmeniz mümkün..

#1 Vietnam’da Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında ise;

1- Bun Cha

Bun Cha

İçinde erişte bulunan et suyu, tapyoka unu ve pirincin bir araya gelmesinden ortaya çıkan Bun Cha, yengeç, domuz eti, karides ve balık gibi et çeşitleriyle birlikte servis ediliyor. İlk kez deneyenler için farklı bir lezzet olacak bu yemeğin her damak zevkine uymadığını da belirtelim. Yine de Vietnam yemekleri arasında denemeniz gerekenler listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

2- Cha Ca

Cha Ca

Bu yemeğin kökleri Hanoi’den geliyor. Vietnam’ın en iyi yemeklerinden biri olarak gösterilen Cha Ca, ülkeye gider gitmez denemeniz gereken lezzetlerden biri. Sotelenmiş balık, dereotu, taze soğan ve pirinç noodle ile yapılan bu özel yemeğin müdavimleri ise oldukça fazla. Denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

3- Com Tam

Com Tam

Vietnam’ın meşhur sokak yemekçilerinde sıklıkla göreceğiniz Com Tam; haşlanmış pirinç, kızarmış yumurta, ızgara dana ve domuz üçlüsünden oluşuyor. Halkın sıklıkla tükettiği Vietnam’ın fast food yemeklerinden biri olarak tanımlayabileceğimiz Com Tam’ı, denemenizi tavsiye ederiz.

4- Kokonat Suyu

Kokonat Suyu

Vietnam’ın simgesi haline gelen Kokonat, turistlerinde muhakkak tatmak istediği meyvelerden biri. Vietnam’da sokak satıcılarından tutun da hemen her restoranın içecek menüsünde Kokonat suyu ile karşılaşabilmeniz mümkün. Mutlaka deneyin!

5- Pho

Pho

Vietnam’ın ulusal yemeği Pho; tavuk veya kırmızı etin birbirinden taze otlar ile birlikte pişirilmesinden ortaya çıkan enfes bir yemek. Bir çeşit noodle çorbası olarak da tanımlayabileceğimiz yemeğe mutlaka zencefil ve taze soğanda ekleniyor. Ülkede hemen her yerde bulabileceğiniz bir yemek olan Pho, damak tadınıza uyacak lezzetlerden biri…

6- Sinhto

Sinhto

Vietnam’ın nemli havasından bunalanlara en güzel içecek önerilerimizden biri de Sinhto… Ezilmiş buzların arasına, tatlı süt, kokonat sütü ve taze meyveler eklenerek yapılan bu meyve suyunu, Vietnam sokaklarında gezerken rahatlıkla satın alabileceğiniz bu içeceklerin fiyatları da oldukça uygun. Denemenizi tavsiye ederiz.

7- Che

Che

Ülkede tatlı denince akla, Che adı verilen kolay hazırlanabilen şeker bazlı hızlı atıştırmalıklar geliyor. Ağır tatlılardan uzak olan Vietnam’ın çok basit bir tatlı anlayışı var dersek sizleri yanıltmış olmayız.

Neredeyse hemen her tatlısı puding kıvamında olan ülkede tatlılar; puding üzerine eklenen meyve, sebze, tohum ve aromaya göre çeşitlilik gösteriyor. Kendi damak zevkinize göre bir tabak hazırlamanız da mümkün.

8- Şeker Kamışı Suyu

Şeker Kamışı Suyu

Şeker Kamışı Suyu, ülkenin milli içeceklerinden biri diyebiliriz. Vietnam’ın tarlalarından toplanan şeker kamışlarından elde edilen meyve suyu kıvamındaki bu içecek, halkın sıklıkla tükettiği içeceklerden biri. Denemenizi tavsiye ederiz.

9- Goi Cuon

Goi Cuon

Asya Mutfağı denince akla gelen ilk lezzetlerden biri olan ‘’Goi Cuon’’, aslında Spring Roll’un Vietnam versiyonu. İncecik pirinç yufkalar arasındaki yeşillik ve damak zevkine göre eklenen karides, yengeç ve domuz eti ile birlikte yenen bu yemeğin yanına bir de meşhur mu meşhur, yer fıstığı sosu servis ediliyor. Deniz ürünlerine ilginiz varsa mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz.

10- Banh Xue

Banh Xue

Vietnam krebi olarak bilinen ‘’banh xue’’, kentin en sevilen yiyeceklerinden biri.  Vietnam’da her köşe başında karşılaşacağınız sokak satıcılarının çok küçük ücretler karşılığında sattığı bu atıştırmalıklar bazı günler sizler için hem ekonomik hem de nefis bir öğle yemeği olacaktır.

11- Gia Cay

Gia Cay

Deniz ürünlerinden hazırlanan bu lezzetli yemeğin ismi gia cay… Vietnam halkının sıklıkla tükettiği yöresel yemeklerden biri. Deniz ürünleri ile aranız iyiyse denemenizi tavsiye ederiz.

12- Hoa Qua Dam

Hoa Qua Dam

Vietnam’da muhteşem meyvelerden oluşmuş leziz tabaklar bol bol göreceğiniz yiyecekler arasında.

13- Banh Khot

Banh Khot

İçerisine karides, mung fasulyesi soğan ve Hindistan cevizi sütü gibi ürünlerin yer aldığı bu lezzetli yemeğin ismi Banh Khot. Şehirde sıklıkla tüketilen gözlemeler, lezzetli iç harcıyla da damağınızda muhteşem bir tat bırakıyor. Denemenizi tavsiye ederiz.

*Vietnam Hakkındaki Diğer Yazılar için..

 

Vietnam’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin