Van’da Ne Yenir? – İşte Size Van Mutfağının En Lezzetli 16 Yemeği

Van Mutfak Kültürü

Van ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan şehirlerinden biridir. Genel olarak bölgenin mutfak kültürünü taşıyan Van mutfağında merak edebileceğiniz birçok yöresel lezzet bulunuyor. Farklı mutfaklardan lezzetleri deneyimleyebileceğiniz, kahvaltı konusunda bol çeşitlilik görebileceğiniz bir mutfaktır. Van mutfağı üzerinde en çok etkili olan mutfaklar ise İran mutfağı ile Arap mutfağıdır. Bu durumun en temel nedeni de tarih boyunca Van’ın İpek Yolu üzerinde bulunuyor olmasıdır.

Şehrin coğrafi konumunun yöresel mutfağı üzerinde etkileri büyüktür. Çok uzun zamandır insanların yerleşim yeri olarak kullandığı bir yer olması da beraberinde yemek kültürünün bir hayli zengin olmasının ana nedenlerinden biridir. Van yöresinde en çok tüketilen besinlerden biri de ettir. Et tüketiminin ne kadar fazla olduğunu yöresel lezzetleri inceleyerek de fark edebilirsiniz. Bazı durumlarda tatlıların içinde bile et görmeniz mümkün.

Yöre halkın et tüketimine düşkün olması genel olarak şehrin bulunduğu bölgenin özelliklerinden biridir. Halk düzenli olarak kışlık yiyecekler hazırlar. Bu yiyecekler arasında en çok hazırlananlar da erişte, peynir ve tarhana olarak biliniyor. Şehirde deneyimleyebileceğiniz ilginç kahvaltılıklar da bulunuyor. Hamur işleri, sebze yemekleri ve et yemekleri konusunda oldukça geniş bir yemek zenginliği bulunmaktadır.

Doğallığı ve tazeliği, birbirinden farklı baharatlarla tatlandırılmış yemekleri yemeyi zevk haline getirenler, Van’ın yöresel lezzetleri listesini birlikte incelemeye ne dersiniz? İşte sizler için derlediğimiz Van’ın meşhur yemekleri…

Pratik Bilgiler

Van’dan Alınabilecek Yiyecekler: Van yöresel mutfağı denilince şüphesiz ilk akla gelen meşhur kahvaltısı oluyor. Elbette bu kahvaltıyı bu denli meşhur kılan ise içeriğindeki bazı farklı yiyeceklerdir. Bunların başında meşhur Van otlu peyniri geliyor. Ardından kavut da kahvaltıda farklı bir boyut katıyor. Bu iki ürünü Van şehir merkezindeki kahvaltı ürünleri satan yerlerden paket olarak satın alabilirsiniz. Bunun yanında kaya balı da almayı düşünebilirsiniz.

Van’ın En Meşhur Tatlısı: Van’a özgü kaşık tatlısı yerel halk tarafından sevilerek tüketilen bir tatlı türüdür. Bunun yanı sıra çatal ve eğdek tatlıları da yine Van’da deneyebileceğiniz tatlı türleriniz. Dilerseniz Van seyahatiniz dönüşü bu tatlılardan paket olarak yaptırabilir ve sevdiklerinize de götürebilirsiniz.

Van’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Van’dan alabileceğiniz doğal ürünler arasında kurut, çiriş otu, otlu peynir ve kahvaltılarda yiyebileceğiniz kavut yer almaktadır. Tüm bu ürünleri Maraş Caddesi’ndeki doğal ürünler satan dükkanlardan satın alabilirsiniz.

Van Yöresel Yemekleri

Çiriş Pilavı

Çiriş pilavı, her yerde yiyebileceğiniz bulgur pilavlarından bir hayli farklıdır. Çiriş otu ile yapılan bu lezzeti denemek için mutlaka Van’a gitmeniz gerekir. Van’ın yöresel pilavı olan çiriş pilavının içerisinde karabiber, tuz, havuç ve nohut bulunuyor. Bunun yanı sıra pilav hazırlanırken kullanılan yağın da yöresel olması şart.

Çiriş pilavının tadının normal bulgur pilavlarından biraz daha farklı olduğunu itiraf etmek gerek. Bu pilavı deneyenlerin ya çok sevdiği ya da hiç sevmediğini söyleyebiliriz. Çirişin pilava kattığı hafif bir tat var. Bu tadı bir kere sevdikten sonra tek porsiyon ile doymanız mümkün olmayabilir. Van’da çiriş pilavını deneyebileceğiniz birçok restoran bulunuyor. Yöresel lezzetlerine oldukça bağlı bir şehir olarak Van’da çiriş pilavı lezzetini mutlaka denemeniz önerilir. Çiriş otunun faydalarından da fazlasıyla söz etmek mümkündür. Son derece besin değeri ve vitamin değeri yüksek olan çiriş pilavı, özel lezzetleriyle birlikte Van’da ele alınarak sunulmaktadır.

Tandırda Van Balığı

Van balığı, yöre halkı tarafından inci kefaline verilmiş bir isimdir. Bu nedenle ilk bakışta Van balığı ismi size tanıdık gelmeyebilir. İnci kefaline Van balığı isminin verilmiş olmasının en büyük nedeni Van Gölü içerisinde tatlı su balığı olarak avlanıyor olmasıdır.

Balık yemeyi seviyorsanız bir de tandırda pişen balıkları denemelisiniz. Tandırda pişmesinden olacaktır ki her hali ile balığın eti çok daha yumuşak ve ağızda dağılan bir tada sahiptir. Doğrudan tandırlarda pişirilerek balık evlerinde misafirlere ikram edilen tandırda Van balığını denemeden balık seviyorum demeyin. Çünkü balık yemenin bambaşka bir yüzünü göreceksiniz. Tandırda yavaşça pişen Van balığı yanında limonla servis ediliyor. Restoranlarda ikram edilen salata ile de çok yakışan bir lezzettir. Evlerinizde pişirdiğiniz balıklardan tat olarak çok daha farklı olması ve tandırda balık deneyimini her yerde deneyemeyecek olmanız gibi nedenler ile yolunuz Van’a düşerse bu lezzeti denemeden gitmemeniz tavsiye ediliyor.

  • Nerede Yenir: Grand Deniz Tour & Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Bitlis-Van yolu, Akdamar İskelesi, Gevaş
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 02:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0543 563 30 30
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Meşhur erik kurusundan deneyebilirsiniz.

Kurut Aşı

Kurut aşı temelde mercimek ve erişte ile yapılan bir yemektir. Aynı zamanda içerisine yoğurt da eklenen bu lezzetin adının kurut aşı olmasının en büyük nedeni Van’a özgü kurut ile yapılıyor olmasıdır. Kelimenin tam anlamı ile şehrin kendi yöresinin bir ürünü olarak bilinen Kurut aşı sarımsaklı yoğurt ile yenir. Lezzeti özel kılan birçok faktör var. Et suyu ile pişmesinden tutun da eritilmiş salçanın kurut ile harmanlanmasına kadar her yönden oldukça yöresel bir lezzettir.

Van yöresinin özel lezzetleriyle çok kaliteli ve iyi tat kazandırılan kurut aşı belirttiğimiz üzere sarımsaklı yoğurdun yanında yenmesi daha uygun olacaktır. Van bölgesinde gezi yapan kişilerin kurut aşı yemeğiyle birlikte acıkma hissini giderecekleri de bir gerçektir. Kurut aşını denemek için şehirde bulunan yöresel restoranlara gidebilirsiniz.

Sengeser Yemeği

Van denediğiniz birçok yöresel lezzeti başka bir yerde bulamayacağınız şehirlerden biridir. Senseger yemeği de bu lezzetler arasında yer alıyor. Senseger yemeğinin ana bileşenleri soğan ve mercimektir. Bu iki malzeme ile yapılan bir yemeğin lezzeti başlarda sizi düşündürebilir ancak kelimeni tam anlamı ile bir lezzet cümbüşü ortaya çıkıyor.

Senseger yemeğinin usta ellerden hazırlanmış olmasını zorunlu kılan birçok püf noktası bulunuyor. Özellikle soğanların ince ince doğranması yemeğin lezzetini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Sengeser yemeğinin görüntü olarak maydanozlar ile süslenmesi de genel bir gelenektir. Soğan ve mercimeklerin birlikte pişirilmediğinde aynı tadı bulmak mümkün olmuyor. Sengeser yemeğini denemek için yöre halkının evine misafir olabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan sengeser yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Murtuğa

Murtuğa Van usulü yapılan omlettir. Kelimenin tam anlamı ile omlet olarak isimlendirmek mümkün olmasa da en yakın tabiri bu şekilde denebilir. Murtuğayı kimi zaman kahvaltılarda kimi zaman da akşam yemeklerinde yöre halkının evinde sıkça görebilirsiniz. Murtuğa deneyimlemek için Van’ın kahvaltı restoranlarına gitmeniz yeterli olacaktır.

Bu kahvaltılığı omletten ayıran en büyük unsur ise hakiki tereyağı ile pişirilmesi ve pişme sürecinde içerisine un eklenmesidir. Unların kavrulması ile yumurtanın pişmesi eş zamanlı olarak gerçekleşir. Bu nedenle murtuğa omletten bir hayli farklı bir tada sahiptir. Bu lezzetin de sadece Van’a özel bir lezzet olduğunu ifade etmek gerekir. Murtuğa denemek için herhangi bir Van kahvaltı mekânına gidebilir, diğer yöresel kahvaltılıklarla birlikte bu lezzeti de deneyimleyebilirsiniz.

Ispanaklı Borani

Ispanaklı borani, adını daha önce başka Doğu Anadolu yörelerinde görmüş olduğunuz lezzetlerden farklıdır. Çünkü yapılışı itibari ile Van yöresine özel olarak hazırlanır. Ispanak, sarımsaklı yoğurt, soğan ve zeytinyağının bir arada olduğu bu lezzet genellikle yaz zamanlarında yapılıyor. Soğuk tüketilmesi ve bir hayli hafif olması nedenleri ile yaz akşamlarını daha rahat geçirmenize olanak tanır.

Oldukça sağlıklı olmasının yanı sıra sindirilmesi de kolay bir yemektir. Üzerine dökülen salçalı sosu ile birlikte Van usulü hazırlanan ıspanaklı borani lezzetini denemek için yörenin restoranlarına gidebilirsiniz. Van’da yer alan birçok lokanta ve restoranda kolaylıkla bulabileceğiniz ıspanaklı borani yemeğini aynı zamanda evlerinizde de deneyimleyebilirsiniz. Yapılışı oldukça kolay olan ıspanaklı borani, içerisinde yer alan zengin besin değeriyle birlikte oldukça yararlıdır.

  • Nerede Yenir: Van şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kürt Köftesi

Kürt köftesi adını pek duymadığınız ancak Van’da sıkça yapılan yöresel tatlardan biridir. Daha önce kurutulan reyhan ile birlikte ince bulguru deneyimlemediyseniz bu sizin için bir hayli farklı bir deneyim olacaktır. Yoğurt, sos ve kurutulmuş reyhanın bulgur ile birleşmesinden oluşan Kürt köftesinin lezzetini farklı kılan bu tadın şenlendiği sosudur. Salça ve kırmızıbiber ile yapılan sosunu da döktüğünüzde parmaklarınızı yalayacak kadar hoş bir lezzet çıkıyor ortaya.

Van yöresinde insanlar çay içerken, gün ortasında akşam yemeklerinde Kürt köftesini çok sık yiyor. Yolunuz düşerse Van’da bir Kürt köftesi denemeden ayrılmamanız önerilir. Böyle bir lezzeti başka bir yerde denemeniz mümkün olmayabilir. Ara sıcak olarak da değerlendirilebilen Kürt köftesi, yöreye özgü tatlarla birlikte birleştirilerek afiyetle yenilebilir.

  • Nerede Yenir: Merkez Et Lokantası
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine yöreye özgü tatlılardan yiyebilirsiniz.

Otlu Peynir

Otlu peynir Vanlıların kırmızıçizgisidir. Başta sizi şaşırtabilir ancak bu peynir yöre halkı için diğer peynirlere oranla çok daha farklı bir anlama sahip. Otlu peynirin çocuğundan yaşlısına herkes tarafından bu kadar fazla tüketilmesi Van’ın otlu peyniri ile de anılmasına neden oluyor. Üstelik sevdiklerinize götürmek için en uygun yöresel lezzetlerden biridir.

Paketler halinde alarak sevdiklerinize götürebilir, farklı lezzetler denemelerine olanak sağlayabilirsiniz. Otlu peyniri Van marketlerinde dahi kolaylıkla bulabilirsiniz. Genellikle şehre gelen turistler çantalarında otlu peynir için ayrı bir bölüm ayırıyor. Saklama ömrünün de çok kısa olmaması nedeni ile tüketime müsait bir besindir. Otlu peynir birçok yemek içerisinde de kullanılarak yemeklere ekstra güzel tatlar vermektedir. Bu lezzetleri sizler de yaşamak için Van’a gidebilir ve otlu peynir ile yapılan tüm yemekleri deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Şehir merkezindeki Van kahvaltı salonlarında bulabilir, dilerseniz çarşıda kahvaltı ürünleri satan yerlerden paket olarak satın alabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Helise Yemeği

Helise yemeği adını pek duymayacağınız türden yöresel bir lezzettir. Tavuk ve aşurelik buğday ile yapılan bu lezzeti daha çok keşkek olarak biliyoruz. Tam olarak bir keşkek tadı almasanız da yapılış şekli ve kullanılan malzemeler bakımından oldukça büyük benzerlik görebilirsiniz. Tatlarının da benzer olduğunu söyleyebiliriz.

Tavuk parçalarının pişirilmesinden tutun da aşurelik buğday ile ne kadar yakıştığına kadar her yönüyle denenmesi gereken yöresel lezzetler arasında bulunuyor. Yapılacaklar listesine eklenebilir. Van bölgesindeki özel tatlarla ele alınan helise yemeğinin kıvamı oldukça hafiftir. Kişilerin açlık hissini biraz olsun azaltacak olan helise yemeği Van bölgesindeki restoran ve lokantalarda rahatlıkla bulunabilir.

  • Nerede Yenir: Van şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kavut

Kavut, yöresel Van kahvaltılarının sultanı olarak bilinen kahvaltılıktır. Yapılışından tutun da sunumuna kadar bir hayli ilginç olan yöresel lezzetlerden biridir. Hazırlanırken kavurga unu, bal, pekmez ve doğal tereyağı ile harmanlanır. Bu tarifi başka bir yerde deneyimlemeniz imkânsız. Bunun sebebi ise özel kavurga ununu ve doğal tereyağı aynı anda bulmanın bir hayli zor olmasıdır.

Kavut denemek için şehirde uzun arayışlara girmenize gerek yok. Yöresel bir kahvaltı mekânına girdiğinizde meşhur Van serpme kahvaltısından sipariş edin. Sipariş verirken menüde kavut olup olmadığını sormanız yeterli olacaktır. Yöresel bir tat olarak ülkemizin birçok yerine nam salmış olan bu kahvaltılığı neredeyse her kahvaltı mekânında bulmanız olanaklıdır.

  • Nerede Yenir: Şehir merkezindeki Van kahvaltı salonlarında bulabilir, dilerseniz çarşıda kahvaltı ürünleri satan yerlerden paket olarak satın alabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ayva Yemeği

Ayva, elma gibi meyvelerden de yemek olur mu diye sormadan Van’ın ayva yemeğini tanıtalım. Ayva yemeği Van’da et ile meyvenin buluştuğu ilginç yemeklerden biridir. Sofranıza geldiği ilk andan itibaren doyuruculuğu ile sizi şaşırtabilir. Sadece görüntüsü değil tat olarak da insanları hayret içerisinde bırakıyor. Bu yemeği Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu kültüründe farklı yörelerde görebilirsiniz.

Van usulü yapılan ayva yemeğinin ise nar ile süslenen harika bir tadı var. Ayvanın, etin, narın ve maydanozun birbirine ne kadar yakışacağını tahmin dahi edemezsiniz. Yöre halkı tarafından bayram ya da özel günlerde misafirlere ikram edilen yapılışı oldukça zahmetli bir yemektir. Bu nedenle ayva yemeğini yeme fırsatı bulursanız hiç kaçırmadan deneyin.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ayva yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bulgur Aşı

Van yöresine özgü olan bir diğer önemli tarif ise bulgur aşı tarifidir. Eğer hızlı ve kolay bir şekilde akşam yemeği yapmak istiyorsanız. Bulgur aşı tam da ihtiyacınız olan tarif. Van yöresine özgü olan bulgur aşının içerisinde hem et hem de bakliyat olduğu için Van yöresine özgü olan bulgur aşı oldukça doyurucu bir tariftir. Aynı zamanda Van mutfağına ait olan bu yemeği yapmak için gerekli olan malzemeler her evde kolayca bulunduğu için kolay bir şekilde yapılabilir.

Eşsiz tadı ve sizi çok da yormadan hazırlanabilmeleri ise bu tarifi denemeniz için gelmekte olan başlıca sebepler arasında yer alıyor. Eğer akşama acil yemek yapmanız gerekiyor ise Van yöresine ait olan bulgur aşını yaparak hem zamandan tasarruf edebilir hem de kendinizi fazla yormamış olursunuz.

  • Nerede Yenir: Van şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Keledoş

Van mutfağına ait olan yöresel lezzetlerden bir diğeri ise Keledoş. Van yöresine özgü olan bu yemek türüne bakıldığı zaman tarihinin 1800 yıl öncesine dayandığı görülüyor. Diğer yemek türlerinden daha farklı bir lezzete sahip olan Keledoş yemeği, Van yöresine özgü olan bir yemek türü olsa da Türkiye’nin diğer illerinde de yapılmakta olan bir yemek türüdür.

Yöresel Van yemeği olan Keledoş yemeğini yapmak için gerekli olan malzemeler, gözünüze bir miktar fazla gözükebilir. Ancak Van yöresine ait olan yöresel Keledoş yemeğini yapıp yedikten sonra pek çok kişi gibi siz de vakit ayırdığınıza değdiğini anlayacaksınız. Kendiniz evde yapamıyor olsanız bile eğer yolunuz düşerse Van yöresine özgü olan Keledoş yemeğini kendi yöresinde de yemenizi tavsiye ederiz.

Acem Köftesi

Van Acem Köftesi

Van mutfağına özgü olan ve oldukça sevilen bir acem köftesi, kesinlikle denemeniz gereken değişik bir lezzet. Van mutfağına özgü olan acem köftesinin yapılış şekli, size oldukça tanıdık gelebilir. Bunun nedeni ise Türkiye’nin dört bir yanında yapılmakta olan klasik sulu köftenin Van yöresine özgü olarak yapılmakta olan acem köftesine oldukça fazla benziyor olmasıdır.

Tek başına da oldukça doyurucu bir özelliğe sahip olan Van mutfağına ait olan acem köftesini yaparak yemeklerinizin yanına güzel bir görünüm katabilirsiniz. Ayrıca oldukça lezzetli olan acem köftesi ile hem ailenizi şaşırtabilir hem de akşam yemeğinde güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Eğer bir farklılık yapmak isterseniz Van yöresine özgü olan acem köftesini kesinlikle denemelisiniz.

Van Yöresel Çorbaları

Virik Çorbası

Van Virik Çorbası
Fotoğraf: Hürriyet

Van yöresine özgü olan pek çok çorba çeşidi bulunmaktadır. Birçok çorbası ise Van yöresine özgü olan bu çorba türlerinden sadece biridir. Özellikle kış aylarında havalar iyice soğuduğu zaman güzel sıcak bir çorba içmek isteyebilirsiniz. Böyle zamanlarda Van yöresine özgü olan virik çorbasına göz atabilirsiniz. Yapımı oldukça kolay olan bu çorba hızlı bir şekilde yapılabildiği için sizi yapımı ile yormayacaktır.

Van yöresine özgü olan virik çorbası, içinde bulundurmakta olduğu çeşitli bakliyatlar sayesinde tam bir protein deposu olarak görülüyor. Yani diyet yapıyorsanız ya da sağlıklı beslenmek istiyorsanız size en uygun olan çorba, Van yöresine ait olan virik çorbasıdır. Bu çorba çeşidi Van yöresine özgü olsa da diğer illerde de sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak virik çorbasını kendi yöresinde de denemenizi öneririz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan virik çorbası yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ayran Aşı Çorbası

Ayran aşı çorbası ülkemizin birbirinden farklı birçok yöresinde yapılan çorbalardan biridir. Ancak bu lezzeti bir de Van usulü ile yapıldığında denemenizi öneririz. Çorbanın içinde kabak, ıspanak, pirinç ve yöreye özel bol kişniş ekleniyor. Karışımın hoş görüntüsünden tutun da harika lezzetine kadar her hali ile insanları kendine çeken bir yönü olduğu söylenebilir.

Van sokaklarında bulunan bazı çorbacılarda ayran aşı çorbasını bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra yöre halkı akşam hafif bir başlangıç olarak ayran aşı çorbasını sıkça tercih ediyor. Ayran aşının insanı ferahlatan bir tadı olduğu söylenebilir. Üstelik aynı zamanda fazla acısı da bulunmadığından rahatça tüketilebiliyor. Ayran aşı çorbası soğuk olarak da sıcak olarak da tüketilen bir çorbadır. İçerisine çeşitli malzemelerin katılması çorbayı zengin göstermektedir. Ayran aşı çorbası bölgenin en yaygın olarak tercih edilen çorbalarından biri olup tüm yörelerimizde de yine bu çorbanın yapıldığı görülür. Ayran aşı çorbasını içmek için Van’a gitmeniz gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Van şehir merkezindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Van Tatlıları

Kaşık Tatlısı

Van’ın küçük lezzet bombalarının tadına bakmayı unutmayın! Şehirde yapılan şerbetli tatlıların hası, tadı damağınızda kalacak kaşık tatlısıdır. Van yöresine özgü minik toplar halinde yapılan kaçık tatlıları kaşığa sığdırabildiğiniz kadar yemeye doyamayacağınız bir lezzet. Ancak siz yine de kaşık yerine bir kürdan kullanıp tek tek yerseniz daha iyi olacaktır. Kaşın tatlısını şehir merkezindeki pastane ve tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür. Küçük plastik kapta alabilir, yolda yürürken yiyebilir veya sanat sokağına giderek kendinize bir bardak çay söyleyip yanına afiyetle yiyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Van şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Eğdek Tatlısı

Van Eğdek Tatlısı
Fotoğraf: Habertürk

Van’ın bir diğer yöresel tatlısı olan eğdek tatlısı şerbeti bol, üzerine fıstık taneleriyle birlikte damakta enfes bir tat bırakıyor. Tarifi ve hazırlanışı kolay olan tatlı çoğunlukla Vanlı annelerin öğlen çaylarının yanına yaptıkları bir tatlı türüdür. Ancak şehir merkezindeki pastane ve tatlıcılarda da bulunabilir. Dilerseniz paket halinde satın alabilir ve evinize götürebilirsiniz.

Çatal Tatlısı

Van Çatal Tatlısı

Van’ın bir diğer tatlı türü olan çatal tatlısını diğer tatlı türlerinden ayıran bir hikâyesi vardır. Eskiden Van’da yeni tanışan insanlar evlerine giderken çatal tatlısını yapıp giderlermiş. Ne alaka derseniz şöyle ki; çatal tatlısı hazırlanırken yufka çatal yardımı ile birbirine dolanır ve tanıştığınız kişiyle de başlayan bu ilk tanışıklığınız tıpkı çatal tatlısı gibi birbirine dolanıp hiç bitmeyen bir dostluğa dönüşsün istenirmiş.

Çatal tatlısı çoğunlukla evlerde yapılır. Ramazan ayı gibi dönemlerde sıklıkla yapılan çatal tatlısını şehir merkezinde bazı pastanelerde de bulabilmeniz mümkündür.

  • Nerede Yenir: Van şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kahvaltılarıyla ünlü Van, doğunun cezbedici yemek kültürünü deneyimlemek isteyenler ve dünden bugüne süregelen geleneksel yemeklerin tadına bakmak isteyenler için harika bir adrestir.

Van’da birbirinden lezzetli yemeklerin olduğu da pek aşikar. Ülkemizin dört bir yanı cennet iken Türk mutfağı dünyada sevilen mutfaklar arasında yer almaktadır. Bir de doğu illerine gidildikçe gelenekselleşmiş yemeklerin hala yapıldığını ve fast food zincirlerine taş çıkartan cinsten tüketildiğini görmek ise insana ayrı bir mutluluk veriyor. Eğer sizler de yalnızca karnını doyurmak için yemek yiyenlerden değil de yemeğin iyisini, daha da lezzetlisini arıyorsanız sizi Van’a davet ediyoruz.

Bu arada Van’ın yöresel lezzetleri listemize sizler de tavsiyelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Aşağıdaki yorum kısmından Van yöresel mutfağına dair önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

“Van’da Ne Yenir? – İşte Size Van Mutfağının En Lezzetli 16 Yemeği” üzerine 10 yorum

  1. Vanda yaşamalısınız bu lezzettleri baska yerde mumkun degil bulamazsnz kaynagına gidin ve insanlar nasil dogal yasadgini görün hayatı ögrenin çunku dogunun yemek kulturunde ask sevgi muhabbet vardır dogal yasam vardir havasi suyu nefesi vede sesiyle hemhaldir hasbihaldir onun icin saglikli ve uzun omurludurlur vede huzurludurlar hayat budur baska bilmiyorum

    Yanıtla
  2. lutfen guzel tanıın helıse dedıgınız yemek resmen beyran fotografı yıllardır bılgıız beyza fondan olan yemek nasılolurda kırmızı olabılır lutfen daha ıyı arastıra yapıp kulturumuzu daha ıı yansıtın

    Yanıtla
    • Merhaba Ali bey, gerekli görüldüğü gibi helise yemeğimiz ile ilgili fotoğraf düzenlemesi yapılmıştır. Katkılarınız için teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz. 🙂

      Yanıtla
  3. Merhaba Van da koyun yetiştiriciliği en fazla, merak ediyorum yemeklerde Konya gibi etli ekmek türü koyun eti ya da kuyruk yağı çok tüketiyor mu

    Yanıtla
  4. Merhabalar
    Detaylı ve düzeyli yorumlarınız için çok teşekkür ederiz. Farklı iller içinde yazılarınızı devamını dileriz

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin