Fotoğraflarıyla Birlikte Tromso’da Gezilecek 13 Yer

Kuzey Norveç’in en büyük şehri olan Tromso, Arctic Circle’ın 217 mil kuzeyinde gezilecek yerleriyle dikkat çekmektedir.

Coğrafyadan dolayı denizcilikte ileri giden Tromso turistlere farklı mekânlar sunuyor. Gidenlerin çokça anlattığı noktaları Tromso gezilecek yerler listesinde bir araya getirdik. 13. yüzyılda kurulan Tromso önemli bir balıkçı limanı olduğu kadar Norveç’in ünlü kuzey ışıklarını görmek için de güzel bir yer. Mayıs ortasından temmuz ortasına kadar harika kareler yakalayabilirsiniz.

#1 Tromso Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Tromso Üniversitesi Müzesi

Tromso Üniversitesi Müzesi, Kuzey Norveç’i keşfetmeye başlamak için ideal duraklar arasındadır. Bölgedeki yerli halklarından Sami ile ünlü kaşif/maceraperest Johan Adrian Jacobsen’i anlatan eserleri burada görebilirsiniz. Kuzey Işıkları için de özel bir ayrılmış.

2- Tromso Arctic-Alpine Botanic Garden

Tromso Arctic-Alpine Botanic Garden

Tromso Artic-Alpine Botanik Bahçesi ve benzersiz koleksiyonları Kuzey Norveç’in florasına ilgi duyanlar için harika vakit geçirme yerleridir. Bitkiler kar yağışına rağmen mayıs ayından itibaren çiçek açmaya başlıyor. Mor, sarı, kırmızı tonlarında yüzlerce çeşit bitkiyi ekim ayına kadar canlı renkleriyle görme şansınız var.

3- Elverhoy Kilisesi

Elverhoy Kilisesi

Tromso’nun şehir merkezinin batısında Elverhoy Kilisesi yer alıyor. 1803’te inşa edilen bu güzel kırmızı ahşap yapı, başlangıçta şehrin katedralinin bulunduğu yerdeydi. 1861’de günümüzdeki yerine taşındı. İç mekanındaki işçilikler turistlerin ilgisini çekiyor.

4- Arktik Katedral

Anakaradaki Tromso köprüsünden hemen önce Arktik Katedrali olarak bilinen nefis Tromsdal Kilisesi bulunur. Günümüzde Norveç’te cesur modern mimarinin çarpıcı örneği olarak gösterilir. 1965’te Jan Inge Hovig tarafından tasarlanmış. Özellikle doğu kısmında hayranlık uyandıran tasvirler var.

5- Tromso Katedrali

Tromso Katedrali

1861’de inşa edilen Tromso Katedrali, şehir merkezindeki ana rıhtımın güneybatısındadır. Ahşap katedralin sunak parçası, Adolp Tidemand’s Resurrection’ın muhteşem bir kopyasıdır. Diğer önemli özellikler arasında, Gustov Vigeland tarafından tasarlanan ve 1960 yılında kurulan kilisenin önündeki büyük vitray pencereler yer alıyor.

6- Kuzey Norveç Bilim Merkezi

Kuzey Norveç Bilim Merkezi

Norveç’in en büyük planetaryumuna ev sahipliği yapan Kuzey Norveç Bilim Merkezi, ziyaretçilere büyük dijital ekranda Tromso’nun muhteşem kuzey ışıklarına yakından bakma heyecanı sunuyor. Diğer bölümlerde evrensel soruların cevaplarını arayacaksınız.

7- Polaria

Polaria

Arktika bölgesine adanan Polaria, Tromso’da kesinlikle ıskalanmaması gereken bir müze. Tromso’nun merkezine sadece birkaç dakika yürüme mesafesinde bulunur ve Arktik akvaryum sergileri ile panoramik sunumlara sahiptir. Kuzeyde yaşayan hayvanlara yönelik çalışmalar da yer alır.

8- Floya Dağı

Floya Dağı

Dağ sayısıyla meşhur Norveç’te kötü diye bir şey yoktur. Tromso’nun en güzel manzaralarından biri, teleferikle ulaşılabilen Floya Dağı’ndadır. Daha yükseklere çıkmak isterseniz çaba harcamanız gerekiyor. Pişman olmayacağınızı söyleyebiliriz 🙂

9- Kuzey Işıkları Festivali

Kuzey Işıkları Festivali

1988’de düzenlenmeye başlanan festival ocak ayının sonlarında veya şubat ayının başında organize edilir. Jan Garbarek, Mari Boine ve Dee Dee Bridgewater gibi sanatçıların yanı sıra İskandinavya’nın en iyi senfonik orkestralarını festival alanında toplar.

10- Skansen

Skansen

1879’da bir gümrük istasyonu olarak ortaya çıkan Skansen, Tromso’nun en eski evidir. 13. yüzyıldan gelen Orta Çağ surlarının kalıntılarını burada görebilirsiniz.

11- Hella, Kvaloy

Hella, Kvaloy

Tromso’nun 33 mil güneyinde yer alan Hella köyünde açıkhava müzesi, şelale gibi vardır. Ziyaretçiler köy civarında güzel geçirecektir.

12- Mack’s Brewery

Mack's Brewery

Resmi olarak Macks Olbryggery olarak bilinen bira fabrikası, yer değiştirmeden önce dünyanın en kuzeydeki bira fabrikasıydı. 1877’de Ludwig Markus Mack’in kurduğu yer Norveç’in en iyi bira üreten yerleri arasında gösterilir.

13- Perspektivet Müzesi

Perspektivet Müzesi

19. yüzyılda neo-klasik bir binanın içinde yer alan bu müze, Tromso’nun geçmişini ve bugününü anlatıyor. Koleksiyonlar çoğunlukla gezginler ve kaşiflerin fotoğrafları, dergileri ve belgeleriyle sağlanır. Sadece Norveç’i her yönden temsil eden dini ve kültürel sergiler de vardır.

Norveç’in Tromso kentinde birbirinden güzel turistik yer var. Dağlara da çıkabilir, liman kısmında sade bir gezi de yapabilirsiniz. Her gününüzü farklı yaşayabileceğiniz için sıkılmanız mümkün değil. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin