Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 30 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk ise Adriyatik ve İyonya Denizi kıyılarına kurulmuş bir Avrupa ülkesi…

Tiran Ne Demek? Tiran, ismini Eski Yunancadan almakta olup ‘’mutlak güç sahibi, güçlü’’ anlamına gelmektedir.

Tiran Hakkında: Osmanlı İmparatorluğu’nun kurduğu bir şehir olmasından kaynaklanan, tanıdık dokular ve mekânlar bulacağınız, bol bol Arnavut ciğeri yiyebileceğiniz küçük bir şehirdir aynı zamanda. Nüfusu 1 milyondan az olan şehir, yıl boyunca çoğunlukla yaz aylarında artan turist sayısıyla biraz daha canlı bir hale gelmekte. Tabi birçok Avrupa ülkesine göre daha küçük olsa da Tiran’da gezilecek yerler listesi keyifli zaman geçirmenize yetecek hoş noktalara sahip.

Birçok gezi noktasına göre daha sakin, uygun fiyatlı ve keyifli gezi noktalarına sahip olması da tercih edilmesi için diğer pozitif sebeplerden biridir. Ülkemizden yapılan ziyaretlerin çok olduğu Tiran’ı keşfetmekte oldukça kolay olacaktır çünkü bize istemeyen nadir ülkelerden biri olması, seyahat işlemlerinin süresini oldukça kısaltıyor. Tanıdık bir şehre gitmiş gibi hissettirecek bu güzel Balkan ülkesi görülmesi gereken yerlerde biri…

Ortalama Gezi Süresi: 2-3 günde gezilebilir.

Arnavutluk Para Birimi: Arnavutluk Leki (ALL)

Tiran Pahalı mı? Hayır. Tiran gezi noktalarına girişler, ulaşım, konaklama ve yemek ücretleri göz önüne alındığında gezilebilecek en uygun Avrupa ülkelerinden biridir. Kullanılan para biriminin kur olarak Türk lirasına yakın olması ve vize işleminden muaf olması henüz gitmeden bile birçok konuda tasarruf etmenizi sağlıyor. Tahmini olarak bir harcama miktarı vermek zor olsa dahi günlük harcamanız 50 €’u geçmeyecektir. Hatta Arnavutluk’un en pahalı şehrinin Tiran olduğunu düşünürsek, diğer şehirlerine gittiğinizde daha da az harcamanız oldukça muhtemel…

Ziyaret İçin En İyi Zaman? Haziran-Ağustos (25-30 °C)

Ulaşım: Tiran’a Türkiye’den ulaşım sağlamak isterseniz havayolu ulaşımı olduğu gibi Avrupa yakasından otobüslerle ulaşım sağlama imkânınız bulunuyor. Arnavutluk otobüsleriyle yaklaşık 14 saatlik bir yolculuk sonrasında varış yapabilirken, uçak yolculuklarıyla 1 saat 45 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabiliyorsunuz.

Pegasus, Turkish Airlines gibi havayolu firmalarıyla, Arnavutluk’un tek resmi havalimanı olan Tiran Uluslararası Havalimanı’na ulaşabiliyorsunuz. Tek yön bilet fiyatları dönemlere göre değişiklik gösterse de Tiran uçak bileti ortalama 700-850 ₺ arasında değişmektedir.

*Tiran Uluslararası Havalimanı’na ulaştıktan sonra Tiran şehir merkezine nasıl gideceğinizi buraya tıklayarak tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Yardımcı Uygulamalar; Arnavutluk’a kadar gitmişken şehirde keşfedilmedik en ufak nokta bırakmak istemiyorsanız, yardımcı uygulamaları kullanarak hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Gezi: Welcome Albania – İOS

Ulaşım;

  • Tiran Metro Haritası – Andorid

İstanbul- Tiran Saat Farkı: Tiran’da saatler İstanbul konumuna göre 1 saat geride bulunmaktadır. İstanbul’da saatlerimiz 09:00’u gösterirken, Tiran’da 08:00’i gösterecektir.

Tiran’da Ne Yenir? Ne İçilir? Uzun yıllar boyunca Osmanlı toprağı olarak kalan Tiran’da, kültürel izleri gezi noktalarında olduğu kadar yemeklerde de görmeniz mümkün. Geleneksel Osmanlı mutfağını andıran yemekleriyle asla yabancılık çekmeyeceğiniz Arnavutluk mutfağı çok lezzetli geleneksel tatlara da sahip. Gitmeden önce neleri denemek istediğinizi karar vermek için ‘’ Tiran’da Ne Yenir? Ne İçilir? ‘’ yazımıza göz gezdirmeyi lütfen unutmayın.

Restoran Bahşiş Oranları: Tiran’da bahşiş vermek zorunlu olmamakla beraber dilerseniz, faturanın %10’u kadar bir bahşiş bırakabilirsiniz.

* Tiran Gezilecek Yerler Videosu

* Tiran Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Tiran Piramidi

Tiran Piramidi

Burası Neresi? Arnavutluk lideri Enver Hoca’nın damadı tarafından tasarlanan ilginç bina, önceleri müze olarak kullanılıyorken, şimdilerde ülkenin geçmişini yansıtan bir yapı olarak duruyor. Tiran Piramidi, bir dönem kültür sanat etkinlikleri düzenlenen bir yer olmuş ve sonrasında ülkenin televizyon kanalı Top Channel yayın merkezi olarak kullanmıştır. Şimdilerde ise sadece halkın kullandığı boş bir bina olurken, farklı mimarisiyle şehir ziyaretinizde, görülmesi gereken yerlerden sayılabilir.

Ayrıca piramidin önünde bulunan Barış Çanı da görülmesi gereken noktalardan biri. Barış Çanı; ülkenin eski yerleşim yeri olan İşkodra’daki(Arnavutlukta bir şehir) gençlerin, 90’lı yıllardaki çatışmalardan kalan mermilerle yaptığı bir anıt. Küçük ama etkileyici hikâyesiyle iz bırakan bir tarihi eser olmuş.

2. Postbllok – Checkpoint

Postbllok – Checkpoint

Neden Gitmeliyim? Tiran, Arnavutluk’un en güzel şehri olsa da aynı zamanda Avrupa’daki en sert komünist rejiminin izlerini hala taşıyan bir şehir… Toplum etkisini sürekli hissetmekle beraber acı verici geçmişinden kaçmak yerine, tekrarlanmaması için hatırlamayı tercih etmekte.

Başbakanlığın tam karşısındaki “Dëshmorët e Kombit” ana bulvarında yer alan Postbllok içerisinde; küçük bir beton sığınak ve Berlin Duvarı’ndan bir parça bulunuyor… Etrafı yeşillikle çevrili beton sığınağın içine girilemiyor ancak merdiven kısmına kadar inebiliyorsunuz. Eskiden sığınak olarak kullanılırken şu anda etrafı yeşilliklerle dolu bir parkın ortasında kalan beton yapının hemen yanında Berlin Duvarı’ndan alınan bir beton parçası sergilenmektedir.

Kuralların kalkması, özgürlüğün kazanılmasının bir sembolü olarak duran Berlin Duvarı ve bir zamanlar Arnavut halkı için umut noktası olan sığınak noktasını ziyaret etmeniz olağanüstü bir deneyim olacaktır.

  • Konum:Bulevardi Dëshmorët e Kombit 1000, Tiranë, Arnavutluk
  • 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

3. Tabakhane Köprüsü

Tabakhane Köprüsü

Burası Neresi? Tiran’da yer alan Tabakhane Köprüsü, 18.yüzyıldan kalma tarihi bir taş köprüdür. Şehrin sembolik noktalarından biri olmakla beraber Osmanlı dönemine ait olması da önemlidir.

Eskiden önemli bir geçiş noktası olan Tabakhane Köprüsü, günümüzde nehir tabanının kurumasıyla işlevini kaybetmiş sadece sembolik olarak kalmıştır. Restorasyon ve ışıklandırmalarla ilk gün ki ihtişamını koruyan Tabakhane Köprüsü, Tiran’daki Osmanlı eserlerinden biri olarak ön plana çıkıyor….

  • Konum: Bulevardi “Jean D’Arc, Tirana, Arnavutluk
  • Telefon: +355697288111
  • Yol Tarifi Al >

4. Reja – The Cloud

Reja - The Cloud

Burası Neresi? Ulusal Sanat Galerisi’nin önünde yer alan bulut görünümlü yapı, Japon mimar Sou Fujimoto tarafından tasarlanmıştır. Geometrik formuyla dikkat çeken popüler bir selfie noktasıdır.

Neden Gitmeliyim? Bulutu andıran tasarımı sayesinde marjinal bir görünüme sahip olan Reja, sevilen bir fotoğraf noktası olması yanı sıra sakinleşmek için de gezilebilir. Ayrıca zaman zaman film festivallerinin düzenlediği bir kamusal alanda olduğu için yaz aylarında açık hava sinemasının tadını da çıkartabilirsiniz. Ayrıca Reja’nın bir benzeri de Londra’da bulunduğu için hazır buraya kadar gelmişken bu marjinal esere göz atın deriz. 🙂

-Tarihi Yerler

Tiran’ın en güzel yanlarından biri de ülkenin en tarih kokan şehri olmasıdır… çok sayıda tarihi gezi noktasına sahip olan şehir hakkında Tiran’nın Tarihi Yerleri yazımız sizlerle olacak. O zamana kadar birkaç noktaya birlikte göz atalım…

5. Hacı Ethem Bey Camii

Hacı Ethem Bey Camii

Neden Gitmeliyim? Döneminin önemli siyaset ve kültür insanı Ethem Bey tarafından yaptırılan camii, Osmanlı Devleti’nden geriye kalan sayılı yapılardan biri. Duvarlarındaki, farklı sanatçıların emeği, işlemeleri ve tek kubbesiyle benzerlerinden sıyrılıyor ve dikkat çekiyor. Bir süre müze olarak kullanılan cami, 1990 yılında ibadete açılmış.

Tiran merkezinde yer alan Hacı Ethem Bey Camii, ibadet amacının yanı sıra eski bir Osmanlı eseri olarak ibadet saatleri dışında gezilebilir. Kare planlı yağısı ve iç kısmındaki özenle yapılmış nakışlar güzelliğiyle görülmeyi hakkediyor…

6. Petrela Kalesi

Petrela Kalesi

Burası Neresi? Elbasan yolu üzerindeki Petrala Köyü’ndeki kale şehir merkezine biraz uzak kalıyor. Kayalık bir arazine üzerine 6.yy’da yapılan kale, Tiran’ın en eski yapılarının başında gelmekte.

Neden Gitmeliyim? Şehir merkezinden biraz uzakta sayılan Petrela Kalesi, yüksek kayalık bir alan üzerine I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir. İki gözlem kulesiyle eskiden şehri koruyan bir noktayken günümüzde savaşlar için değil, şehir manzarası ve güzel yemekleri için tercih ediliyor. 🙂

Zeytin bahçelerinin yükseldiği kale etrafında gezdikten sonra içerisindeki muhteşem restoranı görmeden gitmemelisiniz. Arnavutluk’un geleneksel yemeklerini tadabileceğini Petrela Kalesi, muhteşem manzaraya, 6. Yüzyıldan kalma tarihi bir kale içerisinde bakma imkanı sunuyor. Kaleyi ve restoranı Tiran gezilecek yerler listenize eklemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz!

  • Konum: Rruga Petreles, Petrelë, Arnavutluk
  • Telefon:+355682318333
  • Çalışma Saatleri: 10:00-21:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Müzeler

7. Ulusal Tarih Müzesi

Tiran Ulusal Tarih Müzesi

Burası Neresi? 1981 yılında açılan, şehrin en büyük ve önemli müzesinde bölgeye ait 3.000’e yakın tarihi eser sergileniyor. İskender Bey Meydanı’ndaki müze Tiran ve Arnavutluk tarihine ışık tutan en önemli noktalardan biri.

Neden Gitmeliyim? Arnavutluk’un en büyük müzesi olan Tiran Ulusal Tarih Müzesi; ülkenin ilk çağlarından günümüze uzanan yolculuğu, tüm zamanlarını inceleyen ve detaylıca anlatan geniş kapsamlı bir müzedir. 8 farklı sergi alanına sahip olan tarih müzesi içerisinde her alanda farklı koleksiyonlarla farklı dönemler yansıtılıyor.

Bunlar arasında neler var derseniz; İlk Çağ’dan 15. Yüzyıla kadar uzanan dönem, Arnavutluk’ta Komünizm dönemi, ülkenin sosyo-ekonomik gelişimi, II. Dünya savaşı ve ülke tarihinde rol oynamış önemli şahsiyetlerin yer aldığı çok sayıda koleksiyonu gezebileceksiniz. Aynı zamanda İskender Bey Meydanı’nda, çok merkezi bir konumda olduğu için ulaşması oldukça kolay olacak.

  • Konum: Sheshi Skënderbej 1, Tirana 1000, Arnavutluk
  • Telefon: +35542223977
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:00
  • Giriş Ücretleri: 200.00 lek
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

8. Bunk’Art

Bunk’Art

Burası Neresi? Bunk’Art, Arnavutluk’taki soğuk savaş döneminde kullanılan bir sığınağın modernize edilerek çağdaş sanat müzesine dönüştüğü bir noktadır. 3 bin metrekarelik alan günümüzde çağdaş sanat eserlerinin birleştiği bir merkez haline gelmiştir.

Neden Gitmeliyim? Savaş dönemlerinde sır gibi saklanmış olan sığınaklar, en kötü ihtimaller düşünülerek yapılmış kaçış noktalarıdır.  Günümüzde yapıldığı amaçla kullanılmıyor tabi ki bu tüneller çünkü çok daha güzel bir amaç için dönüştürülmüş halde.

Uzun ve karanlık koridorlardan geçerek içeri girdiğinizde komünizm dönemlerine ait ayrıntılı tarihi inceleme şansı bulabiliyor ve aynı zamanda sanat merkezine ulaşıyorsunuz. Hem yakın tarihe göz atıp hem de modern eserlere yer veren tüneller, geçmiş ve günümüzü birleştiren nadir noktalar arasında. Tiran gezilecek yerler listesinin en popüler noktalarından olan Bunk’Art’a adım atarak, ülkenin sırlarla dolu geçmişini keşfetmeye başlayın!

  • Konum: Street Abdi Toptani, Tiranë, Arnavutluk
  • Telefon: +355672072905
  • Çalışma Saatleri: 09:00-18:00
  • Giriş Ücreti: 300 Lek
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

9. Tiran Ulusal Arkeoloji Müzesi

Tiran Ulusal Arkeoloji Müzesi

Burası Neresi? II. Dünya Savaşı’ndan sonra ülkede kurulan ilk müze olan Ulusal Arkeoloji Müzesi; Antik Çağ’dan başlayıp, Osmanlı dönemine uzanan dönemleri yansıtan koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Mother Teresa Meydanı’nında bulunan arkeoloji müzesi 1948 yılında açılmış olup, günümüze koleksiyon sayısını arttırarak hizmet vermeye devam etmektedir. Dönemin zorlu şartlarına rağmen ayakta kalmayı başaran müzede, Taş Devri’nden bugüne gelmiş eserler, kalıntılar sergileniyor. Üstelik hayli geniş bir kütüphaneye de sahip. Ancak ne yazık ki, müzede farklı dillerde turlar düzenlenmiyor. Müzeyi pazar günleri hariç 9.00-16.00 arasında gezebilirsiniz.

  • Konum: Sheshi Nënë Tereza, Tiranë, Arnavutluk
  • Telefon: +35542240711
  • Çalışma Saatleri: 09:00-16:0
  • Giriş Ücreti: 300 Lek
  • Yol Tarifi Al >

10. House Of Leaves: Museum of Secret Surveillance

Museum of Secret Surveillance

Burası Neresi? Arnavutluk hükümetinin kamu bilincine geri dönmek istediği tarihi yerlerden biri olan Yapraklar Evi, yarı unutulmuş bir geçmiş ile geniş açık bir gelecek arasında oturan ikonik bir yapıdır. Eski bir işkence evidir.

Neden Gitmeliyim? Yapraklar Evi, II. Dünya Savaşı esnasında Almanya tarafından işgal altında olan Arnavutluk’ta farklı bir işlevle kullanılmıştır. Eskiden bir klinik olan ev, Gestapo’nun eline geçince sorgu merkezi, çoğu zamanda işkence noktası olarak kullanılmıştır…

Duvarları arasında çok acının biriktiği Yapraklar Evi Müzesi, bağımsızlığın ilan edilmesi sonrasında merak edilen içini halka açmıştır. Dönemin rejimine ışık tutmayı amaçlayan objelerin yer aldığı müze çoğunlukla eski parçalara ev sahipliği yapmaktadır. Gizem dolu bu müzeyi ziyaret ederek, ne yazık ki Nazi döneminin acı gerçekleriyle tekrar karşılaşmış oluyoruz.

  • Konum:Rruga Dëshmorët e 4 shkurtit
  • Telefon: +355 4222 2612
  • Çalışma Saatleri: Salı – Cumartesi 10:00 – 17:00 // Pazar 09:00 – 14:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Meydanlar / Sokaklar

11. İskender Bey Meydanı (Skanderbeg Meydanı)

İskender Bey Meydanı (Skanderbeg Meydanı)

Burası Neresi? Şehrin merkezinde, gezilebilecek tüm noktaların orta yerinde kurulmuş bir meydan, İskender Bey Meydanı. Arnavutluk’u ulusal kahramanı İskender Bey’in adını alan meydan 2012 yılında yapılan yenileme sonrasında şehrin popüler noktalarına açılan bir merkez olmuştur. Meydanın en belirgin özelliği İskender Bey Anıtı olmakla beraber etrafında çok sayıda otel, pansiyon ve alışveriş dükkanları yer almaktadır.

12. Rahibe Teresa Meydanı

Rahibe Teresa Meydanı

Burası Neresi? Katolik rahip Rahibe Terasa’dan adını alan meydan, Arnavutluk’un en büyük ikinci meydanıdır. İtalyan mimar Gherardo Bosio tarafından yapılmış meydanın çevresinden, Tiran gezilecek yerler listesinde bulunan çoğu noktaya kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Rahibe Terasa Meydanı popüler bir buluşma noktası olmasının yanı sıra yaz akşamlarının vazgeçilmez etkinlik noktalarından biri oluyor.

13. Murat Toptani Caddesi

 Murat Toptani Caddesi

Burası Neresi? Tiran’ın popüler gezi caddelerinden biridir. Adını ulusal şair ve Arnavut Ulusal Uyanışının bir aktivisti olan Murad Toptani’den almıştır.

Neden Gitmeliyim? Tiran’ın merkezinde trafiğe kapalı popüler bir cadde olan Murat Toptani Caddesi, Parlamento Binası ile Ulusal Sanat Galerisi arasında yer alan bir gezinti yoludur. Sokak, yaz aylarında çınar ağaçlarının ikiz sıralarının sağladığı gölge sayesinde keyifli bir yürüyüş alanı ve etrafındaki işletmeler sayesinde alışveriş noktalarından biridir.

Rota boyunca çok sayıda butik çeşitliliği yoktur ancak oturup soluklanabileceğiniz kafe ve restoranlar olması Murad Toptani Caddesi’ni tercih edilir hale getirmekte. Çınar ağaçlarının serinletici gölgesinde hoş bir yürüyüş için tercih edilebilir.

-Sanat Galerileri

14. Ulusal Sanat Galerisi

Ulusal Sanat Galerisi

Burası Neresi? 1946 yılında kurulmuş olan Tiran Ulusal Sanat Galerisi, ulusal ve uluslararası sanatçıların eşsiz eserlerinin yer aldığı koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Sıkı yönetimlerin etkisinde kalan Arnavutluk, uzun yıllar boyunca sanatın gelişemediği, sanatçının değer görmediği kötü zamanlardan geçmiştir. Bu araya kapatmak için günümüzde sanatsal aktivitelere fazlasıyla değer gösteren şehirde Ulusal Sanat Galerisi’nde bu adımlardan biridir. Farklı stillerde üretilmiş yaklaşık 4,500 sanat eserinin bulunduğu galeri, ülkenin en büyük sanatsal koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

Arnavut sanatçıların eserlerinde modern esintiler olduğu kadar, sıkı yönetim dönemlerini gösteren sosyalist gerçeklerini ortaya konan gerçekçi eserlerin yer alması da dikkat çekiyor. Çok sayıda parçaya ev sahipliği yaptığı için en az 1 saatinizi alacak olan Ulusal Sanat Galerisi’ni gezmek keyifli olacak….

  • Konum: Blvd Déshmorët e Kombit
  • Telefon: 04 223 3975
  • Çalışma Saatleri: 09:00-07:00
  • Giriş Ücretleri: yetişkin / öğrenci 200/60 lekë
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Seyir Manzara Noktaları

15. Dajti Dağı ve Dajti Ekspres

Dajti Dağı ve Dajti Ekspres

Burası Neresi? Tiran’ın doğusunda yer alan 1,613 metre yüksekliğe sahip bir dağdır.

Neden Gitmeliyim? Şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Dajti Dağı, 1926 yılında Milli Park ilan edilmiş. Dağ arazisinin içinde yer alan göl, kanyon, şelale ve mağaraları görmek için 20 dakika süren bir teleferik yolculuğu yaparak Djati Dağı’nın muhteşem zirvesine ulaşabiliyorsunuz. Tiran’ın şehir manzarasını izlemek için enfes bir yolculuk sağlayan teleferik Djati Ekspres olarak geçiyor. Özellikle, kış aylarında karla kaplandığında, güzel olan manzara ekstra bir güzelliğe sahip olduğunu belirtelim.

Dağa ulaşım için tur otobüslerini kullanabildiğiniz gibi yürüyerek çıkarak, Djati Dağı’nın yeşil alanlarını yakından görerek, temiz havayı ciğerlerinize doldurarak da zirveye ulaşmayı tercih edebilirsiniz. Djati Express sayesinde zirveye çıkıp, Tiran manzarasının tadını çıkarttıktan sonra Djati Doğal Parkı içerisinde ata binme etkinliği veya macera parkının keyfini çıkartabilirsiniz. Yapılacak çok fazla aktivitesiyle doğayla iç içe bir gezi ve eğlence için çok iyi bir alternatif olacaktır.

Aklınızda Bulunsun! Sabah ışıklarında güzel görüntüsüyle büyüleyen Tiran’ı bir de gece ışıkları altında görmelisiniz! Djati Dağı’nın zirvesinde bulunan Ballkoni Dajtit’i ziyaret ederek, gece ışıkları eşliğinde şarap yudumlayarak Arnavutluk’ta romantik bir gece yaşayın.

**Djati Dağı’nda yapılacak şeyler hakkında yardımcı olması için aşağıdaki harita ve web sitelerini kullanabilirsiniz.

 

16. Tiran Saat Kulesi

Tiran Saat Kulesi

Burası Neresi? Tiran’da bulunan 35 m yüksekliğiyle, şehrin en yüksek tarihi binası namını alan Saat Kulesi, Ethem Bey Camii’nin hemen karşısında bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Tarihi Tiran Saat Kulesi, ülkedeki Osmanlı eserlerinden biri olup 1822 yılından beri şehirde zamanın nasıl akıp gittiğini gösteriyor. Tabi yıllar içerisinde çok fazla restorasyon işleminden geçen kule içerisinde 90 basamaklı merdiveni tırmanıp kulenin tepesine çıktığınızda, tüm Tiran ayaklarınızın altına seriliyor.

Kule sık sık yenilenmiş, saati değiştirilmiş ve sonunda günümüzdeki haline getirilmiş olup, şehrin merkezinde izleyebileceğiniz en güzel manzaraya sahip. Kulenin yüksekliği ve mimarisi bakımından Arnavutluk’ta  gezilecek yerler listesinde bulunan Elbasan Kulesi’ni de oldukça andırıyor.

  • Çalışma Saatleri: 08: 00-15: 00. Kapalı Cts, Paz.
  • Giriş Ücreti: 100 Lek
  • Yol Tarifi Al >

*Doğa İçerisinde Gezilecek Yerler

-Parklar & Bahçeler & Köyler

17. Rinia Parkı

Rinia Parkı

Burası Neresi? İskender Bey Meydanı’ndan biraz yürüyünce derin bir nefes almak için ideal bir park alanı yer alıyor. Önceleri bakımsız ve dağınıkken 2001 yılında yenilenmiş ve düzenlenmiş. Parkta, belirli dönemlerde pek çok etkinlik de yapılıyor.

Aklınızda Bulunsun! Her dönem ayrı güzelliğe sahip olan Rinia Park’ta her yıl 14 Mart günü Arnavutluk Yaz Festivali düzenlenmektedir. Sabah 9’da başlayıp, akşam 21:00’a kadar devam eden etkinliklerde sihirbazlar, sanatçılar ve çeşitli oyunlara yer veriliyor.

İpucu: Rinia Parkı’nın sembolü sayılan Taivani Bar& Grill uğranması gereken yerlerden biri. Parkın tümünü görmenizi sağlayan merkez içerisinde kafe, restoran ve bowling alanı bulunuyor.

  • Konum: Tirana, Arnavutluk
  • Telefon: +355686453045
  • 24 Saat Açık
  • Yol Tarifi Al >

18. Farka Gölü

Farka Gölü

Burası Neresi? Farke Gölü, Tiran şehir merkezinden 10 kilometre uzaklıkta yer alan bir yapay göldür.

Neden Gitmeliyim? Sessiz, huzurlu ve göl manzarasına bakarak vakit geçirmek isterseniz… diyerek başlamak istemiyoruz. Çünkü burası sandığınızdan çok daha fazla aktiviteye sahip. Farka Gölü üzerinde bilen bilmeyen herkesin birleşip yaptığı en keyifli aktivitelerin başında kayak geliyor.

Rehberler eşliğinde gruplarla birlikte Tiran’ı gölün üzerinden keşfetmenizi sağlayan bu maceraya çıkmadan önce her türlü imkân sağlanıyor. Ekipmanlardan tutun da kıyafete kadar her şeyin düşünüldüğü kayak yolculuğuna katılmamak için hiçbir sebep yok. Hem gezecek hem dinlenebileceğiniz 2-3 saatlik bu aktiviteyle Farka Gölü’nü de eğlenceli bir şekilde keşfetmiş oluyorsunuz.

Aklınızda Bulunsun! Farka Gölü’ne sadece gezmek için gelmiyorsanız, yüzmek veya kayıkla açılmak için yanınızda mayonuzu bulundurmayı unutmayın. 🙂

19. Liqeni i Tirane (Büyük Göl Parkı)

Liqeni i Tirane

Neden Gitmeliyim?  Tiran’daki en büyük yeşil alanlardan biri olan Büyük Göl Parkı, yapay gölün etrafında küçük yarımadalar manzarasına karşı yürüyüş yapabileceğiniz sakin noktalardan biridir.

Göl etrafında yürüyüş yapmaya olanak sağlayan yolların yanı sıra, 120’den fazla çiçek ve ağacın sayesinde doğayla iç içe bir alanda oluyorsunuz. Göl etrafında yürüyüşler Tiran halkının en sevdiği aktivitelerde biri olurken varsa bisikletinizle de park içerisinde gezebilirsiniz. Vakit bulursanız kesinlikle Büyük Göl Parkı manzarasının tadını çıkartın diyoruz.

-Hayvanat Bahçeleri

20. Zoological Park of Tirana

Zoological Park of Tirana

Burası Neresi? Arnavutluk’un tek hayvanat bahçesi olan Tiran Zoo,1966 yılında kurulmuştur. Canlı çeşitliliği çok fazla olmasa da Tiran’da çocukla gezilecek yerler arasına popüler noktalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Geziniz boyunca başka bu ve benzeri hayvanlarla iç içe olabileceğiniz bir nokta görmeniz mümkün değil, çünkü burası türünün tek örneği. İçerisinde çok fazla da hayvan yok aslında. Ayı, maymun, tilki, kuş türleri ve bazı sürüngen canlı tiplerinin yer aldığı hayvanat bahçesi, Tiran Büyük Parkı’nın içerisinde yer alıyor. Bakımsızlığı sebebiyle gelen şikayetler üzerine kapatılan, genişletme ve bakım çalışmalarıyla tekrar hayata geçirilmiştir.

Bahsettiğimiz gibi çok büyük ve ihtişamlı bir bahçe olmasa da Tiran Hayvanat Bahçesi, çocukların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Tiran Büyük Parkı’nın batı tarafında olan hayvanat bahçesine ulaşım kolay ayrıca uygun fiyatlı girişiyle ziyaretçilerin hafta sonu popüler duraklarından biri…

**Unutmayın ki bu park, yaşam standartlarına uygun olmadığı için kapatılmış, sonrasında tekrardan faaliyete geçmiştir. Canlıların yaşamına uygun olmayan herhangi bir durumda yetkililere bildirebilir veya hayvanat bahçelerini ziyaret etmeyerek, bu faaliyetlere destek vermemeyi tercih edebilirsiniz..

  • Konum: Kopshti Zoologjik, Tirana, Arnavutluk
  • Telefon: +355698780852
  • Çalışma Saatleri: 08:00-18:30
  • Giriş Ücreti: 100 Lek
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Botanik Bahçeler

21. The Botanical Park of Tirana

The Botanical Park of Tirana

Burası Neresi? 1971 yılında kurulmuş olan Tiran Botanik Bahçeleri, bilimsel çalışmaların yürütüldüğü aynı zamanda bitki çeşitliliğiyle gezilere açık turistik bir alandır.

Neden Gitmeliyim? Arnavutluk’ta yetişen ender bitkilerden, farklı bitki floralarının bulunduğu Botanik Bahçe 2,000 kadar bitki türünü içerisinde barındırıyor. Tiran Üniversitesi’nin bir parçası olan Botanik Bahçe, Tiran Gölü’nün hemen yanında bulunan 15 hektarlık bir alanda hizmet veren yeşil alandır. Sırf sahip olduğu yeşil alan için bile görülmeye değer olan Tiran Botanik Bahçesi, keyifli gezi noktaları arasında.

  • Konum:Rruga Selita e Vjeter, Tiranë, Arnavutluk
  • Çalışma Saatleri: 08:00-14:00
  • Yol Tarifi Al >

-Şifalı Noktalar

22. The White Spring

The White Spring

Burası Neresi? Arnavutluk’ta yer alan iyileştirme gücüne inanılan doğal bir alandır.

Neden Gitmeliyim? Mistik atmosferiyle sadece Tiran’dan değil Arnavutluk’un her şehrinden ziyaretçileri kendisine çeken The White Spring, eskiden tapınak olarak işlev gösteriyordu. Mistik ruhu biraz da buradan gelen White Spring sahip olduğu saf sular ve doğasıyla, sakin yürüyüşler, yüzme ve piknikler için tercih edilebilir.

Aslında, bu mekâna gittikçe daha fazla ziyaretçi çeken şey; kaynak sularının iyileştirici güçleri olduğuna dair olan inançtır. Saf su diyebileceğimiz bölgedeki kaynak sularının çeşitli hastalıklar için iyileştirici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Böbrek hastalıkları, tiroid, idrar yolu enfeksiyonları ve diğer hastalıkları olan insanlar, hastalıklarını yıkayıp daha sağlıklı bir vücut kazanmaları umuduyla Beyaz Bahar (White Spring) Arnavutluk’a gelirler.

  • Konum: Wellhouse Ln, Glastonbury BA6 8BL, Birleşik Krallık
  • Telefon: +447340288392
  • Çalışma Saatleri: 13:00-16:30
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Tiran’da Yapılacak Şeyler

-Turlar&Geziler

23. Tiran’dan Ohri Günü Turu

Tiran'dan Ohri Günü Turu

Tur Hakkında: Kuzey Makedonya’da yer ala Ohri, Tiran’dan kolay ulaşımı ve koruma altındaki enfes gezi noktalarıyla sıklıkla tercih edilen noktalardan biridir. Ohri’de bir gün için yapmanız gereken Tiran kalkışlı turlardan birine rezervasyonunuzu tamamlamak olacaktır.

Tur boyunca Ohri Gölü’nü gezip, çevresinde yer alan Saint Sophia Kilisesi, Samuil Kalesi gibi popüler gezi mekanlarını keşfedebiliyorsunuz. Rehberler eşliğindeki gezi saat 8:30’da başlamakla beraber ertesi gün Tiran’a geri dönmüş oluyoruz.

24. Bogove Waterfall tour

Bogove Waterfall tour

Tur Hakkında: Bogova,  Arnavutluk’ta yer alan bir köy olup, Bogove Şelalesi bölgenin en sevilen noktalarından biri. Şelalenin aktığı noktaya yapılan atlayışlar, yüzme alanları ve doğasıyla günü birlik tur olarak tercih edilmektedir. Küçük ancak görülesi bir yer olan Bogove, serinlemek için birebir.

25. Tiran’da Komünizm Tarihi Turu

Tiran'da Komünizm Tarihi Turu

Tur Hakkında: Tiran gezilecek yerlerinin çoğunda hissedilen komünizm etkisini daha iyi anlamak için Arnavutluk’taki kominizim tarihini keşfetmek iyi olabilir. 45 yıllık tarihi boyunca yaşananları ve halkın üzerindeki etkisiyle ülkede neler yaşandığını çok daha iyi anlayacaksınız. Günübirlik bir tur olan Tiran’da Komünizm Turu 4-5 sat sümekle beraber İngilizce rehber desteği bulunuyor.

*Tiran’da Komünizm Turu Hakkında Detaylı Bilgi

** Belirtilen tüm turlarda son 24 saat öncesine kadar iptal ve iade hakkı olduğu için dilerseniz erken rezervasyon yaptırabilirsiniz.

*Tiran’da Çocukla Gezilecek Yerler

-Eğlence Parkları

26. Tiran Büyük Parkı

Tiran Büyük Parkı

Burası Neresi? Tiran’ın güneyinde yer alan Tiran Grand Park; içerisinde yer alan yeşil alanlar ve göl sayesinde şehir içerisinde nefes alınabilecek, popüler doğal alanlardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Şehirdeki diğer park ritüelleri dışında spor yapmaya daha uygun ve göl manzarasına sahip oluğuyla Tiran Büyük Parkı sıklıkla tercih ediliyor 230 hektarlık alanda binlerce bitkiye ev sahipliği yapmasıyla şehrin akciğerleri olarak bilinen park alanı aynı zamanda sıcak yaz günlerinde yüzmek için de tercih ediliyor. Spor aktivitelerinizi Tiran geziniz esnasında aksatmak istemiyorsanız burada sabah saatlerinde koşulara çıkabilir ve planlı alanları sayesinde kalabalığa karışmadan ekolojik ortamın tadını çıkartarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz…

Aklınızda Bulunsun! Çocuklara yönelik aktivite alanlarıyla yoğun ilgi gören Büyük Tiran Parkı, çocukla yapıalak şeyler arayanlar için güvenli ve eğlenceli noktaların başında gelmekte.

*Tiran Gece Hayatı

Arnavutluk’un en renkli gece hayatına sahip bölgesi Tiran’dır. Bar ve kulüpleriyle capcanlı bir Tiran gece hayatı ziyaretçileri beklerken bu konudaki yazımız en detaylı haliyle en kısa zamanda sizlerle olacak. Şimdilik birkaç önerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz…

27. Blloku

Blloku

Burası Neresi? Blloku olarak bilinen Ish-Blloku, Tiran’ın en ünlü ve pahalı bölgesi olarak biliniyor.  Arnavutluk’ta komünizmin çöküşünden sonra daha cazip bir alan haline geldiği söylenebilir çünkü komünizm sırasında sadece komünist elitlerin yaşadığı alandı. Günümüzde herkesin ziyaretine açık olan Blloku, Tiran şehir merkezinden daha popüler ve daha pahalıdır.

Neden Gitmeliyim? Ülkenin en popüler noktalarından olan Blloku lüks butik, restoran, bar ve oteller ev sahipliği yapmasıyla çok açıda ziyaret edilmektedir. Bölgenin Tiran’da revaçta olduğu konulardan biri de sahip olduğu gece kulübü ve barları… Tiran gece hayatı dendiğinde akla gelen Blloku’da tercih edebileceğiniz küçük barlar gibi şık kulüplerde yer almaktadır. Sizler için birkaç popüler seçenek;

PUB

GECE Kulubü

*Alışveriş Noktaları

-Caddeler / AVM

28. Toptani Shopping Center

Toptani Shopping Center

Burası Neresi? Tiran’da yer alan bir alışveriş merkezidir.

Neden Gitmeliyim? Arnavutluk’tan ayrılmadan önce kendinize ve sevdiklerinize hatıralar biriktirmek isterseniz, Balkanlara özgü mağazalardan global markalara aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz. Toptani AVM içerisinde bulunan mağazalar arasında; Bulgarini, Adidas, Calzedonia, DeFacto, Elle, Levis, LTB gibi markalar bulunuyor.

Giyimden takıya aradığınız tüm ürünler burada olurken, en üst kat tamamen yeme içme ve kafe için ayrılmıştır Tüm gününüzü geçirecek kadar çok mağazaya sahip olan Toptani Shopping Center’da hediyelik eşya olarak kıyafet ürünü almak istemezseniz daha geleneksel ürünler için aşağıdaki önerilerimize göz atabilirsiniz.

-Tiran’da Geleneksel Alışveriş Noktaları

*Yakınındaki Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

29. Üsküp

Üsküp

Burası Neresi? Kuzey Makedonya’nın başkenti olan Üsküp, aynı zamanda ülkenin başkentidir. Balkanların sevilen şehirlerinden olan Üsküp; gezi noktaları, tarihi dokusu ve enfes yemekleriyle görülesi noktalar arasında.

Neden Gitmeliyim? Hem Makedonya’nın en büyük şehri hem de başkenti olma özelliğini taşıyan Üsküp, kuşkusuz en çok ziyaretçi çeken Balkan şehirlerinden de biri aynı zamanda. Vardar Nehri üzerine kurulu görkemli köprüler, tarihi ve kültürel zenginlikler ve dahası ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Üsküp, bilhassa 2010 senesinden bugüne turizm ve ticaret anlamında büyük bir yol kat etti. Makedonya’nın kültürel, eğitim, politik, akademik, turizm ve daha pek çok sektörde merkezi olma unvanına sahip kent, nostalji severlerin bayılacağı güzellikte mekanlara ev sahipliği yapıyor.

Makedonya’nın kuzey kesiminde, Vardar Nehri’nin hemen yanı başında eşsiz bir konuma sahip olan Üsküp, Vardar Vadisi’nin eteklerinde gelen ziyaretçilerini selamlıyor. Balkanlar’daki en büyük çarşı olma unvanına sahip Eski Çarşı ile Üsküp seyahatinize nostaljik bir başlangıç yapabilirsiniz. Üsküp’ün en güzel yapay güzelliklerinden olan Canyon Matka ise ilk görüşte sizi Fethiye Saklıkent’e ışınlayacak bir güzelliğe sahip. Yani Üsküp gezilecek yerler listesi oldukça kalabalık olurken, gezmek için kendinize 2 gün ayırmanız gerekiyor. Tabi hızlı bir tur isterseniz günü birlik turlarla sadece Üsküp’ün sembolik noktaları görülebilir.

Şehrin bir diğer dikkat çeken yanıysa enfes yemekleri… Sokaklarında gezerken burnunuza gelen kokularla sürekli acıkacağınız bu şehirde; musaka, tavce gravce gibi yöresel lezzetleri tatmadan dönmemelisiniz. Üsküp’te Ne Yenir? Ne İçilir? yazımızda çok daha detaylı bir yemek listesine ulaşabilirsiniz. Tiran’dan otobüslerle ulaşım sağlayabileceğiniz Üsküp’ün keyfini çıkartmadan dönmeyin. 🙂

30. Priştine

Priştine

Burası Neresi? Kosova’nın başkenti ve en büyük şehri Priştine’dir. Balkanlardaki popüler ve turistik gezi noktalarına sahip olmasıyla, Tiran yakınında gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Balkanlar’ın en güzel ve en turistik ülkelerinden biri olan Kosova’nın başkenti Priştine, 2008 senesinde Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ettiği günden bu yana her alanda gelişme gösterdiği gibi popülerliğinde de artış yaşanmıştır.

Kosova’nın en kalabalık ve en gelişmiş şehri haline gelen Priştine’nin kardeş şehirleri ise Tiran ve Ankara bulunmakla beraber, Tiran’a olan yakınlığı sebebiyle günü birlik ziyaretler sıklıkla yapılmaktadır. Gezilecek çok sayıda noktası bulunmakla beraber Priştine’nin simgesi haline gelen meşhur Skanderbeg Heykeli, aynı zamanda şehrin en merkezi noktalarından biri olarak görülüyor.

Şehrin geçmişine ışık tutan Kosova Ulusal Müzesi, Saat Kulesi, Hünkar Camii gibi çok sayıda gezi noktası ve dahasını Priştine gezilecek yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz. Aslında sadece bir günde de hızlı bir tur yapabilirsiniz ancak bu şehrin tüm güzel noktalarını detaylıca incelemek ve daha fazla vakit geçirmek isterseniz Priştine geziniz için 3 gün ayırmanızı öneririz. Gitmek için en uygun dönemin, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları olduğu Priştine’de kış mevsiminde (ocak, şubat, mart) sıcaklıklar 3 – 10 santigrat derecede seyrediyor.

Genel hatları ile Balkan mutfağının benzer lezzetlerinde en çok öne çıkanlar arasında; patates salatası, Arnavut böreği (burek), kabak tatlısı, trileçe, sudak balığı, sütlaç, helva, baklava, rasol (Alman suyu) ve tave kosi (yoğurtla servis edilen kuzu yemeği) gibi tatlar mevcut. Priştine’de Ne Yenir? Ne içilir? Yazımızda şehrin geleneksel lezzetlerine ulaşabileceğiniz gibi Balkanların en lezzetli yemeklerini tatmaya hazır olmalısınız. 🙂

*Şehiriçi Ulaşım

Arnavutluk gezginlerine muhteşem dağ manzaraları, el değmemiş kumsallar, lezzetli yemekler ve pek çok harika şey sunuyor ancak düzenli bir toplu taşıma sistemi bunlardan biri değil. Açıkçası Arnavutluk’u keşfetmenin en kolay yolu kendi aracınızla olacaktır ancak bu herkes için bir seçenek olmadığı için toplu taşıma kullanmak şart oluyor… Şehirde bir turistseniz gezmek için iki farklı yol vardır: furgons (minibüsler) ve otobüsler.

-Furgons ( Minibüsler)

Furgons, genellikle 8 ila 20 yolcu taşıyan küçük, özel olarak işletilen minibüslerdir. Furgonsları uzun mesafeli grup taksileri olarak düşünebilirsiniz. Program, organizasyon, konfor veya güvenlik açısından hiçbir şey sunmazlar ancak, ülke çapında yolunuzu bulmanın en yaygın kullanılan, en hızlı ve genellikle en uygun yolu furgons isimli minibüslerdir.

Bir şehirden diğerine hareket eden furgonsalar genellikle belirli bir sokak köşesinde veya kavşak noktalarında toplanma konumuna sahiptir. Ne yazık ki, tam konumları ve kalkış saatleriyle ilgili kesin bir bilgi etmek oldukça zor. Bu yüzden sorarak ulaşmanız ve gittiğinizde kalkış saatlerini öğrenmenizden başka yol kalmıyor. Genel olarak Furgonlar, hedef olarak gidilen noktadan sapma veya uğramama eğilimde olabileceği için gideceğiniz noktayı tam olarak belirtmeniz ve uğrayıp, uğramadığını sormalısınız.

Furgonlarda ödemeler içeride yapılmaktadır. Araca bindikten sonra asılı olan ödeme noktasındaki fiyatları kontrol ederek ödeme yapabilirsiniz.

-Otobüsler

Otobüsler aslında daha büyük, daha yavaş, daha ucuz ve biraz daha güvenilir furgonslardır. Bir programa göre hareket ederler tabii ancak bu programa internetten ulaşmak biraz zor oluyor… Tiran’dan hareket eden otobüsler, köylüleri almak için şehir dışına giden yolda her 100 metrede bir durur. Furgonlarda olduğu gibi bu otobüslerde de yolda ödeme yapmanız gerekmektedir. Araç ilerlerken muavinler size gideceğiniz yeri sorup buna göre bir fiyat verecektir. Bu şekilde gideceğiniz yerden daha ilerisi için ödeme yapmanız gerekmeyecek.

*Tiran’a Yakın Havalimanları

  • Tiran Havalimanı (16km)
  • Ohri Havaalanı (89km)
  • Podgorica havaalanı (111km)
  • Tivat Havaalanı (137km)
  • Priştine Havaalanı (168km)
  • Kesriye Aristotlis Havaalanı (169km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

Tiran Türk Büyükelçiliği

  • Konsolos: Murat Ahmet Yörük
  • Konum: Rruga Haki Shehu, Tirana, Arnavutluk
  • Telefon: + 90 312 292 29 29
  • Çalışma Saatleri: Haftaiçi // 09:00 – 12:30 / 14:00 – 18:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Acil Durum Numaraları

  • Ambulans:127
  • İtfaiye:128
  • Polis:129

**112 numarasını tuşlarsanız genel acil durumlar hattına yönlendirilirsiniz. Bu hattan telesekretere bağlanarak yetkili birime ulaşabilirsiniz.

-Turistler için Telefon Kullanımı

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, Arnavutluk’un ülke kodu ” +355 ” ve Tiran’ın kodu ”04” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +355405390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece ülke ve şehir kodunu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin