Tayvan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 12 Süper Lezzet

Tayvan’ın etnik kimliği ve zenginliği yemek kültürüne de yansımış ve sofralarını renklendirmiş.

Tayvan’da ne yenir , ne içilir yazısında ülkenin geleneklerini yansıtan yemeklerini bulabileceğiniz, iştah kabartan ve merak uyandıran maddeleri sunuyoruz.

Yapılış ve sunum tarzıyla Tayland ve Çin mutfağını anımsatan Tayvan mutfağı, egzotik tatlar denemek isteyenler için biçilmiş kaftan. Et ürünlerinin hâkim olduğu yöresel yemekleri ve coğrafyasının güzelliğiyle binlerce insanın akın ettiği ülkede, damak hafızanıza yeni lezzetler yükleyebilirsiniz.

#1 Tayland’da Ne Yenir?

Listenin ilk sırasında;

1- Bao Bing

Bao Bing

Buzun süt, şeker ve kivi ya da mango gibi tropikal meyvelerle buluştuğu Bao Bing, sıcak bir Güney Asya havasında kurtarıcınız olabilir. Serinletirken aynı zamanda meyvelerin tazeliğiyle de içinizi ısıtacak dondurma, gününüzü renklendirecek.

2- Beef Noodles

Beef Noodles
桥头牛肉拉面(18)

Bir çeşit çorba olan Beef Noodles, sığır ve eriştenin başı çektiği Tayvan’ın en önemli yemeklerinden. Ülkedeki neredeyse tüm restoranlarda bulabileceğiniz bu yoğum kıvamlı çorba, insanların almak için sıraya girdiği bir lezzet. Doyuruculuğunun yanında nefis tadıyla da ziyaretçileri büyülüyor.

3- Braised Pork Rice

Braised Pork Rice

“Bah-sò” olarak da bilinen bu eşsiz Tayvan yemeği, domuz etinin baharatlar ve soslarla harmanlanmasıyla yapılıyor. Yumurta ve pilavın üzerinde pişirilip tamamlanan Braised Pork Rice’yi sipariş ederken tercihinize göre seçim yapabilirsiniz.

4- Bubble Tea

Bubble Tea

Tayvan’da deneyeceğiniz birbirinden güzel içeceklerden en önceliklisi Bubble Tea olsun. Siyah çayın, çeşitli tapyoka toplarıyla birlikte çeşitli meyve şurubu ile lezzetlendirildiği içecek, her restoran ya da kafede karşınıza çıkabilir. Sıcak bir Tayvan sabahını güzelleştirecektir.

5- Chitterlings

Chitterlings

Alışılmadık bir lezzet olan Chitterlings, domuz bağırsakları kullanılarak yapılıyor. Yapılışıyla size biraz kokoreci anımsatabilir. Eğer domuz etini merak ediyorsanız tadabilirsiniz. Deneyenler görüntüsünün sizi yanıltmamasını söylüyor.

6- Dumpling

Dumpling

Tayvan usulü mantı tatmaya ne dersiniz? O zaman sipariş vermeniz gereken yemek Dumpling olmalı. Tıpkı Türk yemeklerinin göz bebeği mantıya benzeyen Dumpling, sıklıkla domuz etiyle yapılıyor ama siz istediğiniz şekilde söyleyebilirsiniz.

7- Iron Egg

Iron Egg

Soya sosunda uzun süre bekletilerek koyu bir renge bürünen Iron Egg, genellikle bıldırcın yumurtalarından yapılıyor. Farklı bir lezzet arayışındaysanız sizi hayli şaşırtacak, bağımlılık yaratan bir yiyecek.

8- Milkfish

Milkfish

Adına festival düzenlenecek ve bir müze açılacak kadar kıymetli bir yemek olan Milkfish, bir çeşit balık kızartması. Pek çok restoranda bulabileceğiniz gibi sadece bu yemek üzerine yoğunlaşan restoranları tercih edebilirsiniz. Arada çok az da olsa bir lezzet farkı göreceksiniz.

9- Oyster Omelette (İstiridye Omlet)

Oyster Omelette
Photographer: Antonis Achilleos, Prop Stylist: Claire Spollen, Food Stylist: Torie Cox

Oyster Omelette, istiridye ve tatlı patates içeren baharatlı bir omlet. Daha hafif ve aşina olduğunuz tatlar peşindeyseniz, bu omleti Tayvan’da çok kolay bulabilirsiniz. Genellikle bir gece pazarı mezesi olarak kullanılır ve bütün bir gün için yeterli enerjiyi verir. Amerika’da popüler bir kahvaltılık olan pankeke benzediğini söyleyebiliriz.

10- Oyster Vermicelli

Oyster Vermicelli

Şehriye ve istiridye ile mükemmel bir uyum yakalayan bir erişte çorbası olan Oyster Vermicelli, özellikle Taipei’de oldukça fazla tüketiliyor. Unutamayacağınız bir tat olacak bu sıcacık çorba, üzerine soğan ve silantro yaprakları serpilip servis ediliyor.

11- Stinky Tofu (Kokmuş Tofu)

Stinky Tofu

Kötü kokusuyla hoş bir üne sahip olmasa da Stinky Tofu, Tayvan’ın önemli lezzetleri arasında sayılıyor. Tofu küpleri süt, sebze ve etin tuzlu suya batırılması sonunda elde ediliyor ve yanında bazı sebzeler ile bazen tavuk suyu, soya sosu, istiridye sosu ve diğer baharatlardan oluşan bereketli bir sos ile servis ediliyor. Ön yargılı olmayın ve tadına bakmadan gezinizi tamamlamayın.

12- Taiwanese Meatballs (Tayvan Köfteleri)

Taiwanese Meatballs

Kıyma, çörek mantarı ve bambu filizlerinin yardımıyla yapılan köfteler, Tayvan’a özgü bir diğer lezzet. Tatlı-ekşi bir sosla tadını güçlendiren Taiwanese Meatballs (Tayvan Köfteleri), ülkede karnınızı doyurabileceğiniz ucuz ama lezzetli yemeklerin başında sayılabilir.

*Uzak Doğu ve Güney Asya ülkelerinin arasında kalmış ve hem onlardan biriktirdikleri hem de kendi ürettikleriyle zengin bir birikime sahip olmuş ülke Tayvan, maceralarla dolu bir seyahat vaat ediyor. Size rehber olabilecek ve seyir defterinize ekleyebileceğiniz destinasyonlara göz atmak istersiniz, işte içeriklerimiz:

Tayvan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin