Tahran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 32 Yer

Tahran nerede & Hangi ülkede? Orta Doğu’nun önemli ülkelerinden İran’da bulunan Tahran, İran’ın orta-kuzey kısmında bulunmaktadır. Şehir İran’ın en gelişmiş ve en büyük şehirlerinden biridir.

Tahran hakkında; İran ve Tahran eyaletinin başkenti olan Tahran, 8 milyonun üzerindeki nüfusu ve daha geniş metropol alanında 14 milyonu aşan nüfusu ile İran’ın en büyük ve kalabalık şehridir. Şehrin başkent olması Kaçar dönemine kadar uzanmaktadır ve 1778 senesinde Kaçar krallarının ilki olan Ağa Muhammed Han tarafından başkent yapılmıştır. İran sinemasının son dönemde dünya genelinde ilgi görmesi sayesinde başta Tahran olmak üzere İran şehirleri turizm açısından da ilgi odağı haline gelmiştir.

Başkent görevini üstlenen Tahran, kuzey ve güney olmak üzere ikiye ayrılır. Şehrin kuzey bölgesinin refah düzeyi daha yüksektir ve daha modern bir görünüme sahiptir. Şehrin güney kısmına gelindiğinde ise daha ucuz ama daha az çekici bir bölge ziyaretçileri karşılamaktadır. Bununla birlikte burası geleneksel Tahran’ı gözlemlemek için de daha ideal bir bölgedir.

Tahran ortalama gezi süresi; Bu tamamen sizin Tahran’da ne yapmayı planladığınızla alakalı bir durumdur. Eğer Tahran’ın belli başlı turistik noktalarını ziyaret etmek istiyorsanız bunun için 1 ya da 2 günlük bir gezi planı yapmanız yeterli olacaktır. Ancak derinlemesine bir Tahran deneyimi yaşamak için 3 veya 4 gününü bu kadim şehre ayırmanız gerekecektir.

Tahran pahalı mı? Tahran ülkenin ekonomik anlamdaki merkezlerinden biri ve burada başta emlak olmak üzere yaşam genel anlamda ülkemizden daha pahalı.

Tahran nasıl bir yer? Güvenli mi? Çok katı bir dini rejimle yönetilen Tahran’da suç oranları bu nedenle oldukça düşüktür ve bu nedenle şehir turistler için genel olarak güvenli bir yer olarak kabul edilmektedir. İranlıların büyük çoğunluğu turistlere karşı kibar, yardımsever ve misafirperver bir tavır takınmaktadır.

Şehir genel olarak güvenli bir yer olmasına karşın özellikle metro ve çarşılar gibi kalabalık yerlerde yankesiciler ve çanta hırsızlarına karşı dikkatli olmak faydalı olacaktır.

İranlı erkekler baskı kültürünün getirdiği bir sonuç olarak kadın ziyaretçileri rahatsız edecek düzeyde ısrarcı olabilmektedir. Bu durumda kadın gezginlerin evli olduğunu söylemesi faydalı olabilir. Bu kar etmezse kadınların olay çıkarması rahatsızlık veren erkeklerin uzaklaşmasını sağlayacaktır.

Tahran’ı ziyaret etmek için en iyi zaman; İran dört mevsimin de güzellikleriyle yaşanabildiği ülkelerden biridir. Bununla birlikte aşırı sıcak ve soğuk havanın muhalefetine uğramadan gezi gerçekleştirmek için Mart’tan Mayıs’a kadar olan ilkbahar mevsimi ile Eylül sonundan Kasım başına kadar olan sonbahar mevsimi Tahran’a gelmek için en iyi zaman dilimi olarak kabul edilmektedir.

Yardımcı uygulamalar;

Öncelikle Tahran’da başta sosyal medya uygulamaları olmak üzere bazı uygulamalar ve siteler için erişim kısıtlanıyor. Bu nedenle bir VPN uygulaması temin etmeniz çeşitli uygulamalara girebilmek için faydalı olacaktır.

-Gezi için;

  • İletişim uygulamaları (Whatsapp, Skype, Telegram)
  • Learn Persian (Farsça öğrenme uygulaması) – Android / IOS
  • MrTehran (Farsça müzik dinleme uygulaması) – Android / IOS

-Ulaşım için;

  • Snapp (Taksi uygulaması) – Android / IOS
  • Tehran Metro (Tahran metrosu ile ilgili her şey) – Android / IOS

Tahran-İstanbul arası saat farkı; Tahran, İstanbul’dan zaman olarak 1 saat 30 dakika ileridedir. Yani şu anda İstanbul’da saat 07.30 iken Tahran’da saat 09.00’dur.

Tahran’da ne yenir? Ne içilir? Tahran’da özellikle et üzerine kurulmuş bir mutfak kültürü bulunuyor. Çelo kebabı, taas kebab, tavuk kebabı gibi çok çeşitli et yemeklerini bu şehirde tadabilirsiniz. Tahran’a geldiğinizde özellikle tatmanız gereken lezzetleri öğrenmek için ise Tahran yemek kültürü hakkında hazırladığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Restoran bahşiş oranları; Tahran’da bahşiş çoğunlukla verilmez ve hizmet veren kişi tarafından da beklenmez, ancak memnuniyetle karşılanacaktır. Tahran’ın daha geleneksel ya da turistik yerlerinde ise bahşiş konusunda beklenti olabilir. Beklentinizi karşılayan bir hizmet aldığınızı düşündüğünüzde faturanın %10’u oranında bir bahşiş vermeniz karşınızdaki hizmet veren kişiyi mutlu edecektir.

Tahran’ın en ünlüleri; Azadi Kulesi, Gülistan Sarayı, Milad Kulesi, Sadabad Sarayı Tahran’ın en ünlü turistik yerleri arasında bulunmaktadır ve şehre gelenler için görülmesi elzem olan yerlerin başında gelmektedir.

Tahran gezi önerileri;

  • İran’da para birimi olarak Tümen kullanılmaktadır ve 1 Dolar güncel kur dikkate alındığında yaklaşık olarak 42.500 Tümen’e karşılık gelmektedir. Ayrıca para bozdururken de çok dikkatli olmanızı ve paranızı alırken her zaman saymanızı öneriyoruz. Ülkenin para sistemi nedeniyle para bozdurma esnasında elinizde bir sürü banknot olabilir ve bu sizin için kafa karıştırıcı olabilir.
  • Tahran, İslam hukukuyla yönetilen bir bölgedir ve burada yerli halkla birlikte ziyaretçilerin mütevazı İslami kıyafetler giymesi beklenir. Aynı zamanda alkol da yasak olduğundan yanınızda alkol bulundurmadığınızdan da emin olmalısınız. İran’da evlilik dışı cinsel ilişki yasak olduğundan özellikle kamuya açık alanlarda eşinizle bile sevgi gösterisi yapmaktan kaçınmanızı öneriyoruz.
  • Tahran’da trafik, sürücüler kadar yayalar için de tam bir işkencedir. Özellikle karşıdan karşıya geçerken tek yönlü 4 şeritli yollarda ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Herhangi bir kaza yaşamamak adına çok dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

Tahran Gezilecek Yerler Videosu

Tahran Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Gülistan Sarayı (Golestan Palace)

Gülistan Sarayı

Burası neresi? En eski yapılardan biri olan Gülistan Sarayı, göz kamaştırıcı güzelliği ve geçmişiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bile yerini almış. Saray, İran’ın farklı zamanlarda ve farklı amaçlar için kurulmuş Tahran’ın seçkin tarihi yerleri arasında bulunan komplekslerden biridir. Sarayın çoğunluğu Kaçar döneminde yapılmış ve Kaçar krallarının ikametgahı olarak değerlendirilmiştir.

Saray kompleksinin yapımına Safeviler zamanında başlanmıştır. Şah Abbas döneminde külliyenin kuzey kesiminde Chahar bagh ve Chenarestan inşa edilmiş ve kraliyet binası buraya eklenmiştir. Ne yazık ki bu yapılar günümüze ulaşamamıştır. Saray kompleksindeki en eski yapılar arasında Mermer Taht Eyvanı (Iwan-e takht-e Marmar) ve Khalvat-e Karimkhani Karim han Zand döneminden kalmadır.

Neden gitmeliyim? Kaçar Hanedanlığı tarafından yapılan saray, Tahran’ın görülmesi gereken ilk yerlerinden biri. Saray içindeki Zoroufs, Negar Khane ve Etnografya Müzelerini de gezebilirsiniz. Ziyaretçiler aynı zamanda mermer tahtlı eyvan, Khalvat-e Karimkhani, Selam Salonu, Hoz Khaneh, Ayna Salonu, Tören Salonu, kütüphane, Shams-ol Emareh ve Abyaz Sarayı gibi önemli kısımları da görebilmektedir.

  • Adres: Tehran District 12 Panzdah-e-Khordad St Fifth Khordad Avenue Arg Sqr،, İran
  • Telefon: +98 21 3311 3335
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Kompleksin girişi 100.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

2. Sadabad Sarayı

Sadabad Sarayı

Burası neresi? Pehlevi Hanedanlığı’ndan kalan, 110 hektarlık geniş bir bahçesi ve yürüyüş yollarının bulunduğu saray, günümüzde müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Geçmişte Kaçarlı yetkililer için yazlık ev görevi gören güzel bir evi de barındıran kompleks, 1920 darbesinin ardından Rıza Şah tarafından ele geçirilmiş ve çok daha büyük bir yazlık saraya dönüştürülmüştür.

Saray kompleksi 1970’li yıllardan sonra Muhammed Rıza Şah ve kraliyet ailesi tarafından kullanılmıştır. 18 binadan oluşan komplekse açılan 8 kapı bulunmaktadır. Bu kapılardan en dikkat çekenler ise daha çok Rıza Şah tarafından kullanılan Nezami Kapısı, şu anda Cumhurbaşkanlığı teşkilatı tarafından kullanılan Zaferanieh Kapısı ve çoğunlukla Muhammed Rıza Şah tarafından kullanılmış olan Darband Kapısı’dır.

Neden gitmeliyim? İran’ın en yüksek dağı olan Elbruz’un eteklerinde yer alan, kraliyet ailesinin eşyalarının sergilendiği büyük müze kompleksini gezmek için uzun bir vakit ayırmalısınız. Tahran’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan bu binayı ziyaret ettiğinizde başta Kraliyet Albümleri ve Tarihi Belgeler Müzesi olmak üzere Kraliyet Mutfağı Müzesi, Omidvar Kardeşler Müzesi, Su Müzesi, Farshchian Müzesi ve Kraliyet Otomobil Müzesi gibi önemli koleksiyonları görebilirsiniz.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 1, Taheri St, RC8F+FJ7, İran
  • Telefon: +98 21 2275 2031
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 50.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

3. Niavaran Sarayı

Niavaran Sarayı

Burası neresi? İran Şahı ve ailesinin yaşadığı saray kompleksi, İslam Devrimi’nden sonra müze haline gelmiştir. Müze içinde şah ve ailesinin kişisel eşyaları sergileniyor. Yaklaşık 11 hektarlık bir bahçe içinde bulunan bu tarihi kompleks, Tahran’ın kuzey kısmında bulunmaktadır. Kompleksteki bütün yapılar Kaçar ve Pehlevi dönemlerinden kalmadır.

Sarayın olduğu yer daha önce bir kamış bahçesiydi. Bahçenin adı ilk olarak Farsçada kamış üretilen yer anlamına gelen “Ney Avar” olmuş ve daha sonra evrilerek günümüzdeki adını almıştır. Kompleksin ilk defa halka açılması 1986 senesinde gerçekleşmiştir.

Niavaran Sarayı, kompleksin en önemli yapısı konumundadır ve yaklaşık 9.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. 2,5 katlı yapı toplamda 14 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Saray, 1968 senesinden bu yana Muhammed Rıza Pehlevi ve ailesi tarafından ikametgah olarak kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Niavaran Sarayı’nın yanı sıra kompleks içinde bulunan Özel Kütüphane, Otomobil Müzesi, Ahmed Shahi Konağı burayı İran’ın önemli turistik yerlerinden biri haline getirmektedir.

Aklınızda bulunsun! İran halkı için hassas bir yer ve halkın yaklaşımı iki zıt düşünce üzerine oturmuş. Bir kısım saraya çok önem verirken, bir kısım ise yaşananlardan ders çıkarmak olarak değerlendiriyor. Ayrıca saray içinde fotoğraf çekme izni olmadığını bilmenizde fayda var.

  • Adres: Tehran Province Tehran District 1 Niavaran St, Niavaran Square, İran
  • Telefon: +98 21 2228 2012
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Komplekse giriş için yaklaşık 2€ ödemeniz ve kompleks içindeki her bir bina için de yaklaşık 2€ ödeme yapmanız gerekir.
  • Yol tarifi al >

4. Mesudiye Sarayı (Emarat-e Masoudieh)

mesudiye sarayı

Burası neresi? Tahran’ın ziyaret edilecek en iyi yerleri arasında bulunan Mesudiye Sarayı, 1879 senesinde Avrupa mimarisinin etkisinde kalınarak inşa edilmiş etkileyici bir Kaçar binasıdır. Konak, muhteşem bir bahçenin ortasında bulunmaktadır. Bahçe Tahran’da görebileceğiniz en güzel 5 hektarlık alanlardan biridir. Bahçe içinde ana binanın yanı sıra bir bahar evi, Seyed Javadi ve Moshir al-Molk konakları da yer almaktadır. Aynı zamanda bir de restoran bulabilirsiniz.

Naser Al-Din Shah tarafından inşa edilmiş olan saray, oğlu Masoud Mirza için yapılmıştı. Sarayın ismi de oğlundan gelmektedir. Sahibinin ölümünün ardından saray, torunları tarafından farklı amaçlar için kullanılmıştır. 1926’da ilk resmi kütüphane burada açılmıştır ve sonrasında Milli Kütüphane olarak kullanılmıştır. Birkaç yıl sonra sarayın başka bir salonu ilk İran müzesi olmuş ve 1967 senesinde ise Milli Eğitim Bakanlığı binası olarak hizmet vermiştir. Günümüzde ise saray kompleksi mağaza ve kafelerin bulunduğu güzel bir bahçe olarak kullanılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tahran’ın merkezinde bulunan bu saray, Tahran’da görebileceğiniz en güzel Kaçar yapılarından biri olması nedeniyle Tahran gezisi planınıza mutlaka dahil etmeniz gereken noktalardan biridir. İran ve Avrupa tarzının karışımı olarak dekore edilmiş olan sarayın duvarları ve salonları, ziyaretçilerine geçmişten büyüleyici ve sır dolu hikayeler anlatmaktadır.

  • Adres: Mellat Caddesi, Tahran, İran
  • Telefon: +98 21 3399 2012
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00, Cuma günleri 13.30-16.00
  • Giriş ücreti: 200.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

5. Yeşil Saray

yeşil saray

Burası neresi? Sadabad Saray kompleksine keyifli bir yürüyüş mesafesinde bulunan bu güzel görünümlü saray, Şahvand Sarayı olarak da bilinmektedir. Kaçarlıların son dönem eserlerinden olan Yeşil Saray, Pevleviler döneminde kapsamlı bir şekilde yenilenmiştir. Binanın günümüzdeki adı da bu yenileme zamanında binaya eklenen yosunlu yeşil taştan gelmektedir.

1927 tarihinde Darband’ın kuzeybatı tarafında Sadabad Tepesi üzerinde Rıza Şah tarafından yaptırılan sarayda, kendisi yalnızca 1 yıl ikamet etmiştir. Saray içinde aynalı köşk, eğlence alanı, yemek odası, yatak odası ve ofis bulunmaktadır. Saraydaki süs eşyalarının büyük bir kısmı ise 1974-1975 yılları arasında Avrupa’dan getirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Çevresindeki muhteşem manzarasıyla dikkat çeken saray, Kaçar döneminin en göze çarpan başyapıtlarından biri olarak kabul edildiğinden Tahran’da görülmesi gereken turistik yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Tahran Eyaleti, Tahran, Darband Meydanı, İran
  • Telefon: +98 21 2275 2031
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 150.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

6. Tabiat Köprüsü (Tabi’at Bridge)

Tabiat Bridge

Burası neresi? Devrim sonrası inşa edilmiş en muhteşem mimari eserlerden biri olan Tabiat Köprüsü, Teleghani ve Abo-Atash isimli iki parkı birbirine bağlamaktadır ve 270 metre uzunluğu ve 3 katlı olması ile dikkat çekmektedir. Köprünün açılışı ise 2014 senesinde gerçekleşmiştir. Köprünün tasarımını İranlı bir mimarlık öğrencisi olan Leila Araghian henüz 26 yaşındayken gerçekleştirmiştir.

Neden gitmeliyim? Doğa Köprüsü, çeşitli yemek seçeneklerini denemek, manzaranın tadını çıkarmak ve dinlenme alanlarında huzur bulmak isteyen İranlılar için oldukça popüler yerlerden biridir. Tabiat Köprüsü’ne muhteşem bir manzara seyretmek için özellikle gün batımı zamanında gitmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Tahran, Madras Otoyolu, QC3C+R45, İran
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Eski ABD Büyükelçiliği

Abd eski Tahran Büyükelçiliği

Burası neresi? 1979 senesinde büyük bir krizin ortaya çıkmasına neden olan 52 diplomatın öğrenciler tarafından tam 444 gün boyunca esir tutulduğu ünlü Eski ABD Büyükelçiliği, Tahran’ın önemli siyasi simgelerinden biri haline gelmiştir. Yapı, günümüzde de hala devrimi savunan bir öğrenci örgütü olan Basij tarafından müze olarak kontrol edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Hem görsel hem de sözlü olarak propagandadan en iyi şekilde faydalanmak için ücretsiz olarak gerçekleştirilen turlara katılabilirsiniz. Bina, aynı zamanda geçmişte siyasi faaliyetler için kullanılan gizli odaları, şimdi tam ekranda görmek, devrimden önce ABD büyükelçiliğinde yürütülen faaliyetler hakkında fikir sahibi olmak için de mükemmel bir ziyaret noktasıdır.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 6, Taleqani St, No. 1727, İran
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Çarşamba 08.30-16.30
  • Giriş ücreti: 200.000 Tümen (Yaklaşık 6$)
  • Yol tarifi al >

8. Milad Kulesi

Milad Kulesi

Burası neresi? Dünyanın en büyük gökdelenlerinden biri olan 435 metre yüksekliğindeki Milad Kulesi’nden tüm şehri kuş bakışı görebilirsiniz. Kule, İran’ın en yüksek ve dünyanın altıncı en yüksek kulesi olma özelliğini taşımaktadır. Kule, birçok önemli projede imzası bulunan mimar Mohammed Reza Hafezi tarafından yürütülen 11 yıllık bir çalışmanın ardından 2009 senesinin Şubat ayında ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Göz alıcı kuleye önceden bilet alarak giriş yapabiliyorsunuz. Kule içindeki 360° dönen bir restoran da bulunuyor ve manzara eşliğinde burada bir şeyler yiyip içebiliyorsunuz. Bu döner restoran, kuledeki turistler için en ilgi çekici şeylerden biridir. Kulede aynı zamanda belediye tarafından kuleye kazandırılmış bir Belediye Müzesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Tehran, Tehran Province, İran
  • Telefon: +98 21 8436 1000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-23.00
  • Giriş ücreti: 350.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

9. Azadi Kulesi

Azadi Kulesi

Burası neresi? Muhammed Ali Rıza Şah tarafından, Pers İmparatorluğu’nun 2500. yılı anısına yaptırılan kule tamamen beyaz mermer kullanılarak inşa edilmiştir ve geçmişte, yaptıran kişiden dolayı Shahyad Kulesi olarak adlandırılmıştır. Şehrin en büyük meydanında yer alan kule içinde çeşitli temalarda sergiler de düzenleniyor.

Kulenin tasarımı için bir yarışma düzenlenmiş ve yarışmayı mimar Hossein Amanat kazanmıştır. Kule 48 metre yüksekliğindedir ve her taşın kesimi özel olarak yapılmıştır. Kulenin yapımı 1971 senesinde tamamlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Tahran’ın sembol yerlerinden biri olan Azadi Kulesi, şehrin batı girişini temsil etmektedir ve şehre gelenler için Tahran’da görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Kuleyi bu denli özel kılan şeylerden bir diğeri ise muhteşem mimarisidir.

Ne yapılır? Azadi Tower, sunduğu 360 derecelik muhteşem Tahran manzarasının tadını çıkarmak ve etkileyici fotoğraflar çekmek için de uğranması gereken duraklardan biridir.

Kulenin bodrum katında bulunan Azadi Müzesi ise Sasani ve İslam dönemi gibi farklı zamanlara odaklanmaktadır. Müzede Eski İranlıların günlük yaşamda kullandıkları değerli eşyalar, tablolar, metal kaplar ve halılar gibi pek çok farklı nesne görülebilmektedir.

  • Adres: Rahmani Shahid Bozorgrah-e, Parchin, İran
  • Telefon: +98 21 6602 3951
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Perşembe 09.00-16.00; Cuma 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: 150.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar, Caddeler

10. Valiasr Caddesi

valiasir caddesi

Burası neresi? Tahran’ın en önemli caddesi olarak kabul edilen Valiasr Caddesi, şehre gelenler için mutlaka görülmesi ve zaman geçirilmesi gereken duraklar arasında bulunmaktadır. Yaklaşık 18 kilometre uzunluğundaki cadde, Tahran’ın tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Tarihi kaynaklara göre caddenin kuzey kısmı Kaçar krallarının gezinti yeri olarak kullanılmıştır. Bu tarihi yönünün yanı sıra caddeyi saran tarihi çınar ağaçları da caddede muhteşem bir manzara oluşturmakta ve insanlar için cezbedici olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tahran’ın en kuzey ve en güney bölgelerini birbirine bağlaması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Demiryolu Meydanı’nda başlayan cadde, Tajrish Meydanı’nda son bulmaktadır. Bu iki nokta arasında Tahran’ın sanat durakları ile Mellat Park, Saei Park ve Ferdows Garden gibi Tahran’ın eşsiz güzellikteki parklarının tadını çıkarma şansına da sahip olabilirsiniz.

11. Nasır Hüsrev Caddesi

nasır hüsrev caddesi

Burası neresi? Tahran’ın bir diğer önemli turistik caddesi olan Nasır Hüsrev Caddesi de Tahran’da meşhur görülmesi gereken noktalar arasında bulunuyor. Caddeyi dolaşırken karşılaşacağınız antik çağlarda inşa edilmiş yapılar burasını birçok turistin ilgi odağı olan popüler ve değerli bir miras alanı haline getirmektedir.

Caddenin geçmişi Nasser al-Din Shah Qajar dönemine ve 1907 yılına dek uzanmaktadır. Cadde, Tophane Meydanı’na başlamakta ve 15 Khordad Caddesi’nde son bulmaktadır. Birçok tarihi durağa ev sahipliği yapan caddenin, aynı zamanda Tahran’daki ilk eczane ve matbaaya da ev sahipliği yapmış olması oldukça ilginç detaylardan biridir.

Neden gitmeliyim? Nasır Hüsrev Caddesi, tarihi dokusunun yanı sıra alışveriş konusunda da şehrin önemli bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle tıbbi malzemeler, kozmetik, kırtasiye ve kamera gibi ürünler için burası çok tercih edilen bir duraktır. Tahran’daki en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Marvi Alley de bu caddede bulunmaktadır ve görülmeye değerdir.

-Parklar, Bahçeler

12. Jamshidieh Parkı

Jamshidieh Parkı

Burası neresi? Şehir merkezinde bolca yeşil alanları, yürüyüş yolları, havuzları ve heykelleriyle canlı ve hareketli bir park göreceksiniz. Park alanı Tahran’ın en kuzey kesiminde, Alborz Dağı’nın eteklerinde dağ yamacında uzanmaktadır.

Bahçe ilk olarak Pehlevi döneminde Kaçar prensi Jamshid Davullu Qajar tarafından özel bir bahçe olarak tasarlanmış ve İran İmparatoriçesi Farah Diba’ya ithaf edilmiştir. Taş Bahçe, 1977 senesinde halka açık hale getirilmiş ve 1995 senesinde Firdevsi Bahçesi’nin eklenmesiyle 16 hektar genişletilmiştir.

Neden gitmeliyim? Yerel halkın da vaktinin çoğunu geçirdiği parkta, dinlenmek için mola verebilirsiniz. Park resmen bir açık bir taş heykeller müzesidir ve geziniz sırasında birbirinden ilginç taş heykelleri inceleyebilirsiniz. Parkta aynı zamanda çok sayıda restoranda, geleneksel çay evlerinde ve piknik alanlarında bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

  • Adres: Tahran, İran
  • Telefon: +98 21 2227 7793
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Tahran Şehir Parkı (Park e Shahr)

Tahran Şehir Parkı

Burası neresi? 26 hektarlık bir alana yayılmış olan Tahran Şehir Parkı, şehirdeki bütün önemli müzelerin yakınında bulunan bir dinlenme ve nefes alma noktasıdır. 1960 senesinde açılan Tahran Şehir Parkı, Tahran ve İran’ın ilk parklarından biri olma özelliğine sahiptir.

Neden gitmeliyim? Tahran merkez bölgesinde trafikten, kornadan ve hava kirliliğinden kaçmak için uğrayabileceğiniz tek büyük park olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Park içinde bulunan ve 2007 senesinde kurulmuş olan akvaryum ve barış müzesi de oldukça ilgi çekicidir. Akvaryumda çeşitli tatlı ve tuzlu su balık türleri görülebilmektedir.

Ne yapılır? Tahran Şehir Parkı’na yaz aylarında geldiyseniz gölette tekne turu yapabilir, tavus kuşu, sülün, flamingo gibi kuşları bu hoş parkta görebilirsiniz. Çay evlerinde bir şeyler içebileceğiniz gibi sadece etrafı da seyredebilirsiniz.

  • Adres: Fayyazbakhsh St، Vahdateslami Ave، İran
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Lale Parkı (Pak-e Laleh)

Lale Parkı

Burası neresi? Tahran şehir merkezine çok yakın bir konumda bulunan Lale Parkı, şehirdeki önemli ve büyük dinlenme alanlarından biridir.

Neden gitmeliyim? Yoğun trafiğin ortasında bulunan Lale Parkı, adeta kentsel bir vaha gibi insanların kafa dinlemesi için gelinebilecek önemli yeşil alanlardan biri olarak yerli halkı ve turistleri kendisine çekmektedir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 6, Keshavarz Blvd, İran
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Doğal Güzellikler

15. Tochal Dağı

tochal mountain

Burası neresi? Tahran’ın kuzey kısmında bulunan Tochal Dağı, 3.993 metrelik zirvesi ile dağcılar için Tahran’daki favori turistik yerler arasında bulunmaktadır. Burası özellikle dağcılar için mükemmel bir meydan okuma noktasıdır. Dağcılık konusunda yeterli tecrübeniz ve isteğiniz yoksa telekabine binerek de dağın zirvesine ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Tochal’a konaklamalı ya da günübirlik bir gezi planlayabilir ve burada birinci sınıf bir kayak zevki yaşayabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Tochal Dağı özellikle hafta sonları yerli halk arasında oldukça popüler bir destinasyon olduğundan kalabalık olabiliyor. Bu nedenle gezi planınızı mümkünse hafta içine yapmanızı tavsiye ediyoruz.

-Camiler

16. İmamzade Salih Camii

İmamzade Salih Camii

Burası neresi? İran’daki birçok imamzade camiinden biri olan İmamzade Salih Camii içinde Musa al-Kadhim’in oğlu Salih’in kalıntıları gömülüdür. Halk arasında Tecriş Camii olarak da bilinen İmamzade Salih Camii, Tahran içindeki en ünlü ve en çok ziyaret edilen türbelerden biri olması nedeniyle dikkat çekicidir.

50 m²’lik kare bir alanda bulunan cami, 7. veya 8. yüzyıla aittir. Kaçar döneminde tadilattan geçen yapıya bazı eklemeler de yapılmış, türbenin fayans ve boya işlemleri de bu dönemde yenilenmiştir. Günümüzde yeni planlamaya göre eski kubbelerin önüne yeni kubbeler inşa edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Bu cami ve türbe sadece Tahran’ın değil, bütün Şii dünyasının en büyük ve görkemli türbelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dini mekanları ve türbeleri ziyaret etmeyi sevenler için bu cami, Tahran’a gelenlerin mutlaka görmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Namaz vakitlerinde çok kalabalık olduğu için bu saatlerde içeri alınmama ihtimaliniz bulunuyor. Bu nedenle ziyaretinizi dua saatleri dışındaki zaman diliminde planlamanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Taran Bölgesi 1, Tahran Eyaleti, Tecriş Meydanı, İran
  • Telefon: +98 21 2274 8010
  • Ziyaret saatleri: Dua saatleri dışında ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. İmam Humeyni Camii (Imam Khomeini Mosque)

İmam Humeyni Camii

Burası neresi? Günümüzde hala yaygın olarak Şah İsmail Camii olarak bilinen bu gösterişli caminin yapımı 17. yüzyıla dayanmaktadır. Camide yakın zamanda gerçekleştirilmiş olan restorasyon işlemleri caminin daha genç bir yapıya kavuşmasını sağlamış.

Neden gitmeliyim? Burası şehrin en büyük ve en işlek camilerinden biridir ve Kapalıçarşı ile aynı bölgede bulunması nedeniyle keşfetmesi de oldukça kolaydır.

  • Adres: Tahran Pazarı, Bölge 12, Tahran, İran
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Kiliseler, Katedraller

18. Saint Sarkis Katedrali

Saint Sarkis Katedrali

Burası neresi? Farklı inançların yaşadığı kentte, Karim Hand Caddesi üzerinde bir Ermeni Kilisesi de bulunuyor. 1970 yılında yapılan kiliseye, 2006 yılında vaftiz alanı da eklenmiştir. Aziz Sarkis Katedrali, İran’da yaşayan Markar Sarkissian ismindeki Ermeni bir hayırsever tarafından eşinin adına yapılmıştır.

Katedralin tasarımı mühendis Eugene Aftandilian tarafından yapılmıştır. Katedralin uzunluğu 36,5 metre ve genişliği 17,8 metredir. Kilisenin kubbesi ilk olarak duvarlarındaydı ve binanın taşıyıcı kolonları bulunmuyordu. Ancak zamanla kilisenin çatısı çökmeye başlayınca kubbenin ağırlığını taşıması için dört tane sütun eklenmiştir.

Neden gitmeliyim? Mimari açıdan oldukça ilgi çekici olan Aziz Sarkis Katedrali, İran’da görülebilecek önemli kiliselerin başında gelmektedir.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 6, 295 Oastad Nejatollahi Ave.، کریم خان زند، İran
  • Telefon: +98 21 8890 1634
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-18.00; Pazar 13.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Çocuklarla Gidilebilecek Yerler

19. Chitgar Gölü

Chitgar Gölü

Burası neresi? Farsça’da Daryacheh Chitak olarak adlandırılan Chitgar Gölü, Tahran’ın kuzeybatısında Hemmat Gharb Otoyolu üzerinde bulunan yapay bir göldür. Burası hem yetişkinler hem de çocuklu aileler için keyifli zaman geçirilebilecek 140 hektarlık devasa bir eğlence kompleksi olarak hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Chitgar Gölü, Tahran’da gidilebilecek en eğlenceli yerlerden biridir. Buraya gelerek kuşları izleyebilir, su sporlarıyla eğlenceli zamanlar geçirebilir, bisiklete binebilir ve çevredeki doğal ortamın tadını yürüyerek çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Hemmat Gharb Otoyolu üzeri, Tahran, İran
  • Ziyaret saatleri: Yıl boyunca ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Tahran Minyatür Bahçesi

Tahran Minyatür Bahçesi

Burası neresi? Muhteşem bir bahçede bulunan Tahran Minyatür Bahçesi, İran’ın en önemli tarihi ve antik değerlerinin bir kopyasına ev sahipliği yapmaktadır. Bahçede bulunan modeller arasında Persepolis, Tebriz Çarşısı, Bistoon Dağı ve Yazıtı gibi ülkenin tarihine dair çok önemli minyatür çalışmalar bulunmaktadır. Ziyaretçiler ülkede dünya tescili almış 12 adet tarihi eser koleksiyonunu 1/25 ölçeğinde görebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle çocuklu aileler için çok keyifli bir durak olan Tahran Minyatür Müzesi, kısa süre içinde İran’daki en önemli tarihi ve turistik yerler hakkında bilgi almak isteyenler için mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Her minyatürün önünde onunla ilgili bilmeniz gereken bilgilerin bulunduğu bir de minyatür bulunmaktadır.

  • Adres: District 8, Tehran, Tehran Province, İran
  • Telefon: +98 21 2614 2114
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-21.00, Cumartesi 24 saat açık
  • Giriş ücreti: 20.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

21. Mücevher Müzesi (Treasury of National Jewels)

Mücevher Müzesi

Burası neresi? Tahran dünya üzerindeki en zengin ve değerli müzelerden birine de ev sahipliği yapıyor. Safevi Dönemi’nden bu güne paha biçilemez mücevherlerin sergilendiği müze oldukça güvenlik önlemleriyle korunuyor. Müzede bulunan koleksiyon o kadar değerlidir ki, dünyaca ünlü mücevher uzmanları bile bu koleksiyonun değerini tahmin edememiştir.

Neden gitmeliyim? Burasının sıradan bir müze olmadığını belirtmemiz gerekiyor, hatta dünyanın en iyi 10 mücevher müzesinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Burada sergilenen mücevherler İran’ın köklü tarihini yansıtmaktadır ve ziyaretçilere bu büyük ülkenin yaşadığı zaferleri, başarısızlıkları, onurları ve onursuzlukları hatırlattığı için Tahran’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken turistik yerler arasında bulunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Fotoğraf çekmek dahi yasak. Ziyaret etme vaktiniz de oldukça kısa.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Javadiyeh, 213 Avenue Central Bank of، Ferdowsi, İran
  • Telefon: +98 21 6446 4700
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Salı 14.00-16.30
  • Giriş ücreti: 3€
  • Yol tarifi al >

22. Ulusal Müze (National Museum of Iran)

Tahran Ulusal Müzesi

Burası neresi? İran Ulusal Müzesi, arkeoloji ve tarihe ilgi duyan ziyaretçiler için İran’da görülmesi gereken ilk yerler arasında bulunmaktadır. Bütün İran tarihi hakkına eserler, kalıntılar ve belgelerin bulunduğu müze, Fransız bir mimarlar Andre Godard ve Maxime Siroux tarafından 1935 yılında yapımına başlanmış ve 1937 senesinde hizmet vermeye başlamıştır.

Sasani mimarisinin etkilerinin bariz şekilde gözlendiği Ulusal Müze’nin binası, kırmızı tuğlalı yapısıyla dikkat çekiyor ve toplamda 11.000 m²’lik bir alan kaplıyor. Günümüzde İran Ulusal Müzesi, Eski İran Müzesi ve İslam Dönemi Müzesi olmak üzere iki ayrı binada sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? İran’ın en önemli müzelerinden olan İran Ulusal Müzesi’nde Paleolitik’ten Kaçar dönemine kadar İran tarihi hakkında kapsamlı bir sergi görülebilmekte ve ülke tarihi hakkında detaylı bilgi edinilebilmektedir. Tahran’ın Eski Şehir bölümünün merkezindeki konumu da burayı Tahran turuna dahil etmeyi kolaylaştırmaktadır.

  • Adres: Tahran Eyaleti, Tahran, 30. Tir St, Ulusal Müze, İran
  • Telefon: +98 21 66702061-6
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
  • Giriş ücreti: 1.000.000 Tümen
  • Web sitesi

23. Çağdaş Sanat Müzesi (Tehran Museum of Contemporary Art)

Çağdaş Sanat Müzesi

Burası neresi? 1977 yılında İran Kraliçesi’nin desteğiyle kurulan müzede Batı modern sanat eserleri sergileniyor. İslam Devrimi’nden sonra toplanıp 2012’de tekrar açılmış. Pek çok ünlü ressam ve heykeltıraşın da eserlerinin arasında bulunduğu 4000 parçalık bir koleksiyona sahip müze sizi bir hayli şaşırtacak.

Kısaca KMoCA olarak da bilinen Çağdaş Sanat Müzesi, İran’ın en büyük sanat müzelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Müzedeki parçalar arasında 19. ve 20. yüzyıldan kalma dünyadan sanat eserleri, Avrupa ve Amerikan tabloları, baskılar ve heykeller olmak üzere pek çok önemli eser görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Toplamda 9 galeride binlerce esere ev sahipliği yapan Tahran Sanat Müzesi, gerek dünyadan gerekse İran’dan sanatçıların eserlerini görmek ve onlar hakkında bilgi edinmek için Tahran’da gidilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Tehran, Tehran Province, İran
  • Telefon: 02188989374
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: 200.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

24. Sinema Müzesi (Cinema Museum of Iran)

Sinema Müzesi

Burası neresi? Gün geçtikçe gelişen İran sinemasının hayranları da artmaya devam ediyor. Tüm dünyada düzenlenen festivallerdeki ödülleri toplayan pek çok filmin de sahibi bir ülke. Etkileyici bir bahçenin ortasında güzel bir şekilde gizlenmiş olan İran Sinema Müzesi de doğal olarak Tahran’ın gizli kalmış cazibe merkezlerinden biri olmaya başladı.

Müzenin bulunduğu tarihi yapı, yaklaşık 130 yıl önce Kaçar Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. Binanın bulunduğu bahçe ise “Firdevs” olarak adlandırılmaktadır. Köşk, varlığı boyunca bir liseden sanat ve kültür merkezine kadar birçok farklı görev üstlenmiştir. Son olarak 1937 senesinde Dr. Afşar Yazdi, bahçeyi ve çevredeki yapıları satın almış ve 1957 senesinde bölgeyi bir kültür merkezi haline getirmiştir. 2002 yılından bu yana da İran Sinema Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? Tahran’da küçük ve samimi bahçesi olan müze de size, İran sinemasının neredeyse tüm eserlerini gösterecek ve yıldızlarıyla tanıştıracak. Müzede aynı zamanda iki sinema salonu, kafeler, dükkanlar ve dikkatini çekecek daha pek çok şey bulunuyor.

  • Adres: Tahran Eyaleti, Tahran, Bölge 1, Ferdous Valiasr St., Bagh, RC2C+VWV, İran
  • Telefon: +98 21 2270 5005
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Perşembe 09.00-18.00, Cuma 15.30-22.00, Cumartesi kapalı.
  • Giriş ücreti: Bahçeye giriş ücretsiz. Müzeye giriş 5.000 Tümen
  • Yol tarifi al >

Tahran Çevresinde Gezilecek Yerler

-Şehirler, Semtler

25. Darband

Darband

Burası neresi? Şehir turunuzda yorulduğunuz an kaçabileceğiniz bir yer arıyorsanız, size Darband’ı öneririz. Şelaleler ve yeşillikler içinde nefes alıp, su sesleri içinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Özellikle hava kirliliğinin çok yoğun olduğu Tahran’da bu kaçamak size iyi gelecek. Gitmek için şehir merkezinden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Darband, doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir köydür ve Tahran şehri üzerine yükselen Tochal Dağı’na giden popüler bir yürüyüş parkurunun başlangıç noktasıdır. Yürüyüşle arası iyi olmayanlar için telesiyej seçeneği de mevcuttur.

Ne yapılır? Nehir boyunca bulunan nargile salonlarında keyif yapabilir, yürüyüşe çıkabilir ve şehirdeki en iyi şiş kebapları bu bölgede yiyebilirsiniz.

26. Rey Şehri (Şehr-i Rey)

Rey Şehri

Burası neresi? Tahran eyaletinde hemen güney kısımda bulunan Rey şehri, Tahran’dan önce gelen önemli bir dini ve siyasi merkezdir. Bölgeye metro ile ulaşmak mümkündür. Şehrin öne çıkan özellikleri arasında ilginç bir geleneksel İran çarşısı, Sasani dönemine ait bir kalenin kalıntıları ve bir Selçuklu mezarı bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihi açıdan görülebilecek önemli noktalara sahip olan Rey Şehri’ni esas ilgi çekici kılan dini yönüdür. Şehirde bulunan İmamzade Şah Abdol Azim’e ait olan türbe, yıl boyunca hacıları çeken önemli bir hac noktası olarak kabul edilmektedir.

27. Chaloos

Chaloos

Burası neresi? Chalus kasabası Mazandaran eyaleti sınırlarında bulunan ufak bir kasabadır. Burası güzel iklimi ve doğal güzellikleri nedeniyle özellikle İranlı tatilciler için vazgeçilmez sayfiye yerlerinden biridir. Bölge tarihsel anlamda Chalus isyanları ve ipek üretimi ile ünlenmiş bir bölgeydi. Günümüzde ise burası, biraz serinlemek, temiz hava almak ve yürüyüş yapmak için tercih edilen bir tatil beldesi haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Chalus’a giden yol dağın etrafından dolaşmaktadır ve korkusu olanlar için iyi olmayabilir. Ancak biraz cesareti olanlar için burası harika bir İran yolculuğu yapmak ve muhteşem panoramik fotoğraflar çekmek için günübirlik bir gezi planlanabilecek harika yerlerden biridir.

Tahran’da Alışveriş Yapılacak Yerler

-Çarşılar, Pazarlar

28. Tahran Çarşısı

Tahran Çarşısı

Burası neresi? Şehirde, Gülistan Sarayı’na yürüme mesafesinde, İstanbul Kapalı Çarşı’ya benzeyen bir pazar kuruluyor. Tahran’a özgü hediyelik eşya, giyecek ve yiyecek bulabileceğiniz çarşının, tıpkı bir şehir gibi büyük, kalabalık, çok sesli ve renkli olduğunu göreceksiniz.

Tahran’daki kapalı çarşıda aklınıza gelebilecek her şeyi satan 180 dükkan bulunmaktadır ve çarşı toplamda 10 kilometre uzunluğundadır. Çarşının yapım dönemi bazı kaynaklar 19. yüzyılda Kaçar döneminde yapıldığını dile getirmektedir. Kimi kaynaklarda ise çarşının orijinal yapısının 17. yüzyılda Safeviler döneminde yapıldığını doğrulamaktadır.

Neden gitmeliyim? İran ve çevre ülkelerdeki çarşıları ziyaret ettiyseniz, bu çarşılardaki kaotik ama bir o kadar da eğlenceli ortamına alışık olabilirsiniz. Buna karşın Tahran Çarşısı, deneyiminizi üst sıralara taşıyacak çok keyifli duraklardan biridir. Burada illa ki bir şeyler almak zorunda değilsiniz; sadece dolaşmak bile sizin için çok keyif verici bir deneyim olacaktır. Çarşıda turistleri özellikle çeken şeylerin başında ise baharatlar dahil olmak üzere yenebilecek ürünler olduğun belirtmekte fayda var.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, District 12, پانزده خرداد، MCFF+457, İran
  • Telefon: +98 21 3654 0584
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Çarşamba 09.00-18.00; Perşembe-Cuma 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

29. Tecriş Çarşısı (Tajrish Bazaar)

tecriş çarşısı

Burası neresi? Tecriş Meydanı’nın kuzey kısmında yer alan Tecriş Çarşısı, Kapalıçarşı’ya daha küçük ve daha güzel bir çarşıdır. Fiyatlar burada daha yüksek olmasına rağmen, ziyaretçiler burada daha az strese maruz kalarak alışveriş yapma şansına sahip olmaktadır. Çarşının geçmişi ise 200 yıldan daha eskiye dayanmaktadır ve Kaçar Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Taze sebze ve meyve stantlarının yanı sıra geleneksel el sanatları ve uygun fiyatlı mükemmel hatıra eşyalarının da satılması burasını mükemmel bir turistik cazibe merkezi haline getirmektedir. Çarşının ortasındaki kebapçı ve ana caddenin hemen dışında konumlanmış çay evi ise bir şeyler yiyip içmek için en çok tercih edilen noktalardır.

Ne yapılır? Çarşıda yapacağınız alışveriş sonrasında Tahran’ın en ünlü türbelerinden biri olan İmamzadeh Saleh Camii’ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Tehran Province, Tehran, Tajrish Bazaar, RC4J+46X, İran
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

30. Jomeh Bazaar

jomeh bazaar

Burası neresi? Ferdousi Caddesi üzerinde çok katlı bir otoparkta Cuma günleri kurulan bu antika ve ikini el eşya pazarı, size Tahran’da bir mücevher bulma şansı sunabilir. İran ve Orta Asya’daki tüccarlar ve halk, ellerindeki her şeyi satmak için bu otopark içinde tezgahlarını kurmaktadır.

Neden gitmeliyim? Pazarı ziyaret edenler eski gramofonlardan radyolara ve kitaplara kadar akla gelebilecek hemen hemen her şeyin bulunabildiği oldukça canlı ve sosyal bir ortamla karşılaşmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Burada sıkı pazarlık yapmak önemlidir ve özellikle İran müziğine dair bazı kasetler bulursanız almanızı öneriyoruz çünkü bu tarz nesneler oldukça değerli hale gelebiliyor.

  • Adres: Ferdhousi Street, Tehran 11369 İran
  • Ziyaret saatleri: Cuma günleri gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Tahran’da Gece Gezilecek Yerler

1979’da gerçekleşen devrimden bu yana İran’da alkol, bar ve gece kulüpleri yasaktır. Bu nedenle gece sosyalleşmeler kısmen sokakta ve çoğunlukla da şehrin dört bir yanında giderek artan kaliteli kafelerde yapılmaktadır. Özellikle Darband bölgesi kafe ve restoranların yoğunluk kazandığı ve Tahran gece hayatının şekillendiği bölgelerin başında gelmektedir.

İranlılar gece boyunca kahve yudumlamayı, nargile içmeyi ve tavla oynamayı tercih etmektedir. Böylelikle sosyalleşme ve sohbet etme imkanı bulmaktadırlar. Kahve içmekten hoşlanmayanlar için ise deneyebileceğiniz çok çeşitli bitki çayları bulunuyor.

– Tahran’ın Gece Durakları

31. Bam-e Tahran

bame-tahran

Burası neresi? Tahran’ın Çatısı, size Tahran’ın geceleri ne kadar muhteşem manzaralar sunduğunu gösteren muhteşem bir noktadır. Velenjak tepelerinde bu nokta, özellikle geceleri sunduğu muhteşem manzaralar nedeniyle Tahran’da geceleri gidilebilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler harika gece fotoğrafları çekmenin yanı sıra yürüyüş yapmak ve kaliteli restoran ve kafelerde lezzetli yiyecekler yemek için de bu tepeye akın etmektedir.

32. 30 Tir Sokağı

Burası neresi? 30 Tir Caddesi üzerinde bulunan bu sokak, Tahran gece hayatı için vazgeçilmez duraklar arasında bulunmaktadır. Arnavut kaldırımlı Tir Caddesi’nde yemek yiyebilir, yürüyüş yapabilir, sokak müziği dinleyebilir ve çeşitli sanat gösterilerine şahitlik ederek muhteşem bir gece yaşayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Tir Caddesi, özellikle Tahran sokak lezzetlerinin popüler bir merkezidir ve insanlar için İran fast food ve atıştırmalık kültürünü yakından tanımak için mutlaka uğranması gereken yerlerden biridir. Akşam saatlerine trafiğe kapatılması da burada aynı anda yüzlerce insanın yürümesine ve eğlenmesine olanak tanımaktadır.

Tahran’da Yapılacak Şeyler

-Kayak

İran genel anlamda çölden bir şehir olsa da, İran’da kayak yapabileceğiniz Tochal Kayak Merkezi gibi muhteşem yerler de bulunuyor. Ocak ayından itibaren İran’da kayak için gerekli kar kalınlığını bulabilirsiniz. Tochal dışında Dizin Ski Resort veya Shemshak Ski Resort da kayak yapmak için tercih edebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

-Festivaller

Her ne kadar Tahran’da eğlence konusunda katı kurallar bulunsa da İranlılar yıl boyunca birkaç kutlama yapmayı sever. Tahran’da karşılaşabileceğiniz festivaller şu şekildedir:

  • Şubat – Uluslararası Fecr Film Festivali
  • Mayıs – Tahran Kitap Fuarı
  • Ağustos – Tahran Kukla Tiyatrosu Festivali
  • Aralık – Parvin Etesami Uluslararası Kadin Filmleri Festivali

Şehir İçi Ulaşım

Tahran oldukça büyük bir şehir ve bu şehirde ulaşım için otobüs, metro ve taksi seçeneklerini değerlendirebiliyorsunuz.

-Tahran Metrosu

Tahran’ın bütün turistik yerleri için metro seçeneği genellikle yeterli olmaktadır. Metro, Tahran’ı dolaşmak için tercih edebileceğiniz en ideal seçimdir. Metrodaki kompartımanların çoğunluğu karışık bir şekilde yolcuları alırken her iki uçtaki son kompartımanlar sadece kadın yolcular için ayrılmıştır. Özellikle yoğun saatlerde bu kompartımanlar kadınların yolculuğunu daha rahat bir hale getirmektedir.

Tahram Metro Fiyatları

Metro istasyonlarından 50.000 Tümen karşılığında bir metro kartı satın alabilirsiniz. Tek bir metro yolculuğu size yaklaşık 10.000 Tümen’e mal olacaktır. Kağıt biletler de metroyu kullanmak için tercih edebileceğiniz seçenekler arasında bulunuyor.

Tahran Metro Haritası

Pansiyonlar, oteller ve duraklardan Tahran metro haritasını mutlaka temin etmelisiniz. Telefon üzerinden haritayı incelemek isteyenler için ise Tahran metro map android uygulaması telefona indirilmesi gereken uygulamalar arasında bulunmaktadır.

-Tahran’da Taksiye Binmek

Tahran’da taksiye binmek istiyorsanız Snapp uygulamasını değerlendirebilirsiniz. Bu uygulama ile pazarlık yapma sorunundan kurtulabilir ve kafanız rahat bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Tabi ki yerel taksileri de kullanabilirsiniz.

-Otobüs

Şehirde hizmet veren birkaç farklı otobüs hattı bulunuyor ancak konfor anlamında çok da yeterli olmadığı için pek tavsiye edilmediğini söyleyebiliriz.

-Tahran Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

İmam Humeyni Havalimanı (IKA)’ndan ve Mehrabad Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımla ilgili bütün detaylar için kapsamlı bir şekilde hazırladığımız Tahran Havalimanı ulaşım rehberi yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Tahran’a Yakın Havalimanları

  • Mehrabad Havalimanı (THR / OIII) – 11 kilometre
  • Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı (IKA / OIIE) – 72 kilometre
  • Rasht Havalimanı (RAS / OIGG) – 349 kilometre

Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Adres: Tahran Eyaleti, Tahran, Ferdowsi Caddesi
  • Telefon: +982135951126
  • Çalışma saatleri: Pazar-Perşembe 09.00-12.30
  • Yol tarifi al >

-Acil Durum Numaraları

  • Ambulans: 115
  • İtfaiye: 125
  • Polis: 110

-Turistler İçin Telefon Kullanımı

Tahran gezisi sırasında sağlıklı bir telefon iletişimi sağlamak istiyorsanız kendi ülkenizde kullanmış olduğunuz GSM hattı hem iletişim kalitesi hem de fiyatlar konusunda size sorun çıkarıyor. Ankesörlü telefonlar da bir seçenek ancak bu yöntemle yurt dışı arama yapamadığınız için sıladaki sevdiklerinizle konuşmanız mümkün olmuyor. Bu nedenle Tahran’a geldiğinizde yerel bir GSM hattı satın almanızı öneriyoruz.

Şehirde çeşitli noktalarda İrancell ya da mtn diyerek alabileceğiniz mobil hatlar satılıyor. Açık hat isterseniz bu biraz daha yüksek maliyete neden oluyor ama gene de görece uygun sayılacak bir maliyet. Hattı satın aldıktan sonra kazı konuş kartları 60.000 ya da 70.000 Riyal karşılığında satın alarak hattınızı kullanabiliyorsunuz.

Not: Yazımız editörlerimiz tarafından son olarak 10.08.2022 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin