Sofya’da Gezilecek Yerler | En Güzel 65 Nokta!

Sofya Nerede & Hangi Ülkede? Sofya, Bulgaristan sınırları içerisinde bulunmakta olup, ülkenin başkentidir. Adını, bulunduğu Sofya Vadisi’nden almaktadır.

Şehir Hakkında: Bulgaristan’ın başkenti Sofya, Vitosha Dağı’nın eteklerinde konumlanıp her tarafı dağlarla çevrili geniş Sofya Vadisi’nde bulunmaktadır. Sofya, Bulgaristan ekonomisinin kalbi ve finans merkezidir. Bulgarca konuşulan kent, bin küsür yıllık güzellik, tat ve zarafeti içerisinde barındırıyor. Tarihine ve geleneklerine oldukça düşkün olan Bulgar halkı, gezi noktalarının özenle korunmasına dikkat ettiği gibi geleneklerini de gelen ziyaretçilere en iyi şekilde tanıtmayı amaçlıyor. Cana yakın insanlarıyla Bulgaristan ve Sofya geziniz çok daha keyifli hale gelecektir.

Sofya Para Birimi: Bulgar Levası

Ortalama Gezme Süresi: Ortalama 2 günlük bir gezi planı yeterli olacaktır, ancak biraz daha detaylı bir gezi için 3 gününüzü ayırmanızı öneriyoruz. Eğer Sofya civarındaki yerlere günübirlik geziler yapacaksanız kesinlikle buna bir veya iki gün daha eklemeniz gerekecektir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman? Haziran-Ağustos arası dönem. Tabi bahsettiğimiz bu dönemlerde şehir hayli sıcak olduğundan, sıcaklarla arası olmayanlar için Nisan-Mayıs ya da Eylül-Ekim ayları Sofya gezisi için daha isabetli bir dönem olacaktır.

Ulaşım: Sofya’ya ulaşımda ilk tercih sınırları içerisinde yer alan Sofya Havalimanı oluyor. Birçok ülkeden direk ve aktarmalı uçuşların yer aldığı havalimanı, merkezden sadece 8 kilometre uzaklıkta olduğu için yaklaşık 15 dakikalık bir süre içerisinde şehrin merkezine ulaşabiliyorsunuz. Havalimanından Sofya merkezine ulaşımın tüm detaylarını keşfetmek için lütfen tıklayınız.

Türkiye’den Sofya’ya gitmek isteyenler ise Sofya uçak bileti sayfamızı ziyaret ederek en uygun uçak bileti seçeneklerini değerlendirebilir. Aynı zamanda İstanbul’dan kalkan Sofya otobüsleri ile karayolu seçeneğiyle de Sofya’ya ulaşmak mümkün olabilmektedir.

Yardımcı Uygulamalar;

  • Visit Sofia: Şehri keşfederken kendinize sesli bir rehber, faydalı ipuçları sunacak bir uygulama edinmek isteyebilirsiniz. Uygulamayı indirerek İngilizce başta olmak üzere birçok dil seçeneğinde rehber ve navigasyon hizmetinden faydalanabilirsiniz. Android İçin… İphone İçin…

Tasarruf Kartları: Sofya’da kullanabileceğiniz tasarruf kartlarının başında, ulaşım ve gezi noktalarında aktif olan Sofia Pass gelmektedir. Web sitesini ziyaret ettiğiniz taktirde hangi fiyatlardan kaç günlük geçiş alabileceğinizi ve kartı nasıl temin edebileceğinizi görebilirsiniz.

İstanbul- Sofya Saat Farkı: İki şehir arasında saat farklı bulunmamaktadır.

Sofya’da Ne Yenir? Ne İçilir? Sofya’da yöresel lezzet olarak kaşkaval peyniri ve şarap çeşitleri oldukça meşhurdur. Bunun yanı sıra ceviz ve sarımsaklı yoğurttan yapılan; snezhanka, fasulye çorbası; bob chorba, içine peynir doldurulmuş kızartma; biberchushki byurek, et ve sebzenin birlikte haşlandığı; kavarma, soğuk yoğurt ve salatalık; tarator ile Bulgar beyaz peyniri sirene denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor. Daha fazla bilgi için Sofya’da Ne Yenir? Ne İçilir? yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Restoran Bahşiş Ortalaması: Sofya’da bahşişler hesaba eklenmiyor yani zorunlu değil. Dilerseniz, hesabın %10’u kadar bahşiş bırakabilirsiniz.

* Sofya Gezilecek Yerler Videosu

*Sofya Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Aslanlı Köprü

Aslanlı Köprü

Burası neresi? Vladaya Nehri üzerinde yer alan köprü, her iki ucunda yer alan bronz renkli aslanlardan almıştır ismini, Şehrin simgesi ve popüler bir fotoğraf çekilme noktası olan köprü Sofya gezilecek yerler listesindeki birçok noktayı keşfederken sıklıkla kullanacağınız bir lokasyona sahip.

2. Kartallar Köprüsü

kartallar koprusu

Burası neresi? Eski şehrin iki sembolik girişinden biri olan Kartallar Köprüsü, inşa edildiği 1891 senesinde Sofya’nın doğu sınırını oluşturmaktaydı. Günümüzde ise köptü “mükemmel merkez”in başlangıcını işaret etmektedir. Köprünün tasarımı Çek mühendis Vaclac Prosek tarafından gerçekleştirilmiştir.

Köprü “Çar Osvoboditel Bulvarı’nı tamamlamaktadır ve “Borisova Gradina” parkının giriş tarafından yer almaktadır. Kartal Köprüsü, ülkenin bağımsızlığının ardından inşa edilmiş ilk yekpare köprülerden olması nedeniyle önemli bir yere sahiptir. Köprünün dört bir yanında masif taş sütunlarının üzerine kanatları açık dört kartal yerleştirilmiştir ve adını da bu kartallardan almaktadır.

Neden gitmeliyim? Zengin süslemeli dökme demir ızgaralara sahip olan köprü, Bulgaristan’ın özgürlüğünü işaret ettiği için ve süs detaylarından dolayı Sofya’da görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Sofia Center, Tsar Osvoboditel Blvd 33, 1504 Sofia, Bulgaristan
  • Yol tarifi al >

3. Eski Parlamento Binası

eski parlamento binasi

Burası neresi? Bu görkemli Neo-klasik saray, Bulgar Parlamentosu’na ev sahipliği yapmaktadır ve 1880 senesinde inşa edilmiştir. Normal şartlarda halka kapalı olan bu sarayı dışarıdan incelemek ve burada zaman geçirmek ziyaretçiler için oldukça ilgi çekicidir.

Bina birçok önemli yapının altında imzası bulunan Konstantin Jovanovic tarafından tasarlanmış ve 22 yaşında genç bir inşaatçı olan Friederich Wilhelm Gustav Liebe tarafından inşa edilmiştir. Bina başlangıçta kirli bir beyaza boyanmış ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında saf beyaza boyanmıştır.

Neden gitmeliyim? Egemen Sovyet dönemine ait mimariyi en çok yansıtan binalardan biri olması, Eski Parlamento Binası’nı Sofya gezilerinin vazgeçilmez duraklarından biri haline getiriyor. Siz de gün batımında Bulgar Ulusal Bankası’nın merdivenlerine oturup Eski Parlamento Binası’nda Bulgar bayrağının dalgalanışını keyifli bir şekilde izleyebilirsiniz.

  • Adres: Sofia Center, Knyaz Alexander Dondukov Blvd 1, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Yol tarifi al >

4. Merkezi Mineral Hamamı

merkezi mineral hamami

Burası neresi? Osmanlı döneminde inşa edilmiş olan bu mineralli banyolar, başkent Sofya’nın merkezinde bulunan simgesel yapılardan biridir. Bina günümüzde güzel bir müze ve sergi alanına dönüştürülmüştür ve binanın kendisi ziyaretçiler tarafından şehrin en fazla fotoğrafı çekilen yerlerinden biridir. Yapı, 1980’li yıllara kadar esas amacına uygun olarak kullanılmaya devam etmiştir.

Hamam Meydanı olarak adlandırılan ve hala sıcak kaynak suyuyla beslenen parlak sarı renkleri, güçlü kubbesi ve büyük çeşmesiyle Neo-Bizans tarzındaki bu bina oldukça benzersiz bir yapıya sahiptir. Geçmişi 16. yüzyıla yani bölgede Osmanlı hakimiyetinin olduğu döneme kadar uzanan binada bulunan Sofya Bölgesel Tarih Müzesi olarak adlandırılan oldukça ilginç bir müze bulunmaktadır. Günümüzde bina ise 1913 senesinde inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Öncelikle bu çarpıcı binanın çeşitli açılardan fotoğraflarını mutlaka çekmelisiniz. Ayrıca içeride bulunan müzeyi ziyaret ederek Sofya’nın 1940’lı yıllara kadar olan tarihi hakkında herşeyi bulabilirsiniz.

  • Adres: Banski Sq, Sofia Center, Platno.„Banski” 1, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 985 4455
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Salı günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

5. Antik Serdica Kompleksi

serdica amfitiyatrosu

Burası neresi? FPI Hotels & Resorts bünyesindeki Aren di Serdica Oteli’nin inşası esnasında 2004 senesinde keşfedilen Serdica Amfitiyatrosu, tarihe meraklı gözler için gerçekten muhteşem bir manzara sunmaktadır.

Amfiyatronun benzersizliği belki de amfitiyatronun altında kazılan tiyatro salonunda yatmaktadır ki, günümüzde bilim adamları bu iki bulguyu 3. ve 4. yüzyıla tarihlenen Antik Serdica Kompleksi olarak tanımlamaktadır.

Neden gitmeliyim? Madeni paralar, çömlekler ve birçok önemli seramikler bu kazı esnasında gün yüzüne çıkarılmıştır ve bugün ziyaretçiler, Sofya şehir merkezinde bulunan Arena di Serdica Oteli içindeki kalıntılar da dahil olmak üzere ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir.

  • Adres: Sofia Center, Budapeshta Street 4, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 810 7901
  • Ziyaret saatleri: Geçici olarak ziyarete kapalı.
  • Yol tarifi al >

-Tarihi Yerler

Sofya, köklü tarihi ve sahip olduğu tarihi mirası korumaya özen gösteren şehirlerden biri. Dikkatle koruduğu tarihi noktaları daha detaylı incelemek isterseniz Sofya tarihi yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.

-Dini Yapılar (Sinagog, Kilise, Cami vs.)

6. Boyana Kilisesi

Boyana Kilisesi

Burası neresi? Sofya’da yapılmış en önemli yapılardan biri olan Boyana Kilisesi, Orta Çağ döneminde inşa edilmiş bir Ortodoks kilisesidir.

Neden gitmeliyim? Üç aşamalı olarak oldukça uzun bir zaman aralığında inşa edilen kilise, 10. yüzyılın sonunda başlayan ilk inşaat halinin yanı sıra 1912 yılına kadar devam etmiştir. Bir dönem restorasyon çalışmalarının adresi olan kilise iki katlı olup, alt kısmında aile mezarlarının yer aldığı bilinmektedir. İlk halini çoğunlukla koruyan kilise özellikle duvar kısımlarındaki fresklerle ilgi odağı olmakta. Bulgaristan gezilecek yerler listenizde olmasını önerdiğimiz Boyana Kilisesi sayesinde hem şehrin hem de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin önemli bir yapısı görmüş olacaksınız.

  • Konum: Boyansko ezero” 3, 1616 Bojana, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon:+35929590939
  • Yol Tarifi Al >

7. Aleksandr Nevski Katedrali

Aleksandr Nevski Katedrali

Burası Neresi? Aleksandr Nevski Katedrali, Sofya’nın simgelerinden biri olup, Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermektedir. Neo-Bizans mimarisinin güzelliğini ilk günkü gibi yansıtan katedral dünyanın en büyük Ortodoks kiliselerinden biri olarak da nam salmıştır.

İçerisinde yaklaşım 10 bin kişiyi aynı anda bulundurabilen kilise balkanlar da bulunan en büyük ikinci katedral olma özelliğine sahip. Günümüzde hala etkin bir şekilde kullanılan katedralin içini dilerseniz turistik amaçlı gezebiliyorsunuz.

  • Konum: “Sveti Aleksandar Nevski”, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon:+35929881704
  • Çalışma Saatleri: 07:00-19:00
  • Yol Tarifi Al >

8. Sveta Nedelya Kilisesi

sveta nedelya church

Burası neresi? Sofya şehir merkezindeki en etkileyici turistik mekanlardan birisi de Sveta Nedelya Kilisesi’dir. Bu katedral, merkezi bir konuma sahiptir ve aynı zamanda ünlü Vitosha Bulvarı’na da hayli yakındır.

Katedralin geçmişi Orta Çağ’a kadar uzanmaktadır ve 10. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Dışarıdan gerçekten göz alıcı olan bu Ortodoks kilisesi, içeriden de kesinlikle görülmeye değerdir.

Kilise başlangıçta ahşaptan yapılmıştı ve temelleri taştandı. Daha sonra ise kilisenin tamamı taştan inşa edilmiştir. 35 metre uzunluğa ve 19 metre genişliğe sahip kilisenin inşasına 1856 senesinde başlanmıştır. Kilisenin resmi açılışı 11 Mayıs 1867 tarihinde 20.000 kişinin katılımıyla tamamlanmıştır. Kiliseye 1898 senesinde yeni kubbeler de eklenmiştir.

Neden gitmeliyim? Ücretsiz olarak turlarl ziyaret edebileceğiniz bu kilise içinde, heybetli devasa nef, zengin dekorasyonlar, yaldızlı oymalı ahşap duvar ve çok sayıda ikonik tabloyu görecek ve kiliseye hayran olacaksınız.

  • Adres: Sofia Center, pl. “Sveta Nedelya” 20, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 987 5748
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-18.00
  • Yol tarifi al >

9. Sofya Sinagogu

Sofya Sinagog

Burası neresi? Bulgaristan dini özgürlük açısından geniş bir ülke ve burada her inançtan insanın özgürce ibadet edebildiği mekanlar bulmak mümkün olabiliyor. Bu mekanlardan biri de Sofya Merkez Sinagogu’dur. Sofya’daki Yahudi cemaatleri için önemli bir buluşma noktası olan bina, Avrupa’daki en büyük sinagoglardan biridir ve 1000 kişiden fazla kişi aynı anda sinagogun içinde bulunabilmektedir. Binanın ana salonu 31 metre yüksekliğindedir ve merkezi avizesi 1,7 ton ağırlığındadır.

Sinagog binası 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir ve bir ibadethane olmasının yanı sıra Bulgaristan ve Balkanlar’ın zengin kültürel ve dini tarihinin bir kanıtıdır. Sinagogun açılışı, Bulgaristan Çarı I. Ferdinand tarafından gerçekleştirilmiştir. Binanın tasarımında 1938 senesinde yıkılan Viyana’daki eski Sefarad tapınağından esinlenilmiştir.

Neden gitmeliyim? Henüz turistler arasında çok popüler olmayan yapı, sakin bir ortamda bir sinagog incelemek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Burayı ilgi çekici kılan bir diğer şey ise Bulgaristan’daki Yahudi cemaatlerinin tarihi ile ilgili kalıcı bir sergiye ev sahipliği yapmasıdır.

  • Adres: Sofia Center, Exarch Joseph Street 16, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 983 1273
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00, Cumartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

10. Hagia Sofia Cathedral (Ayasofya Katedrali)

Aziz Sofya Kilisesi

Burası neresi? Şehrin ismini aldığı bu kilise, ilk bakışta kırmızı tuğlalı yapısıyla dikkat çekmektedir. Kilisenin tarihi Bizans dönemine, 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan bu muhteşem kiliseyi ziyaret ettiğinizde, antik kilisenin kalıntılarını ve 1500 yılı aşkın bir süredir burada bulunan tarihi mezarları görebilirsiniz. Kilise Osmanlı döneminden sonra depo olarak kullanılsa da sonunda orijinal görünümüne yakın bir görünüme kavuşarak kilise olarak yeniden kullanılmaya başlamıştır.

Kilisenin hemen yanında bulunan anıt ise Meçhul Asker Anıtı’dır. Anıt, Bulgaristan’ın ulusal kurtuluşu, birleşmesi ve savunmasında hayatını kaybeden bilinen ve bilinmeyen bütün Bulgar askerlerinin sembolik mezarlığı olması amacıyla yapılmış önemli bir anıttır.

Neden gitmeliyim? Kilisenin yanında bulunan Meçhul Asker Anıtı burayı özellikle Bulgarlar için anlamlı bir ibadethane yapmaktadır. Bunun yanı sıra kilisenin ilgi çekici tarihi ve karmaşık Bizans mimarisi ise hem yerli hem yabancı ziyaretçiler için burayı Sofya’nın görülmesi gereken önemli yerlerinden biri yapmaktadır.

  • Adres: Sofia Center, ul. “Paris” 2, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 987 0971
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-18.00
  • Yol tarifi al >

11. Aziz Joseph Katedrali

aziz joseph katedrali

Burası neresi? Şehirdeki diğer dini yapılara göre daha modern bir görünüme sahip olan Aziz Joseph Katedrali, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden inşa edilen Roma Katolik Kilisesi’nin merkezidir.

Tapınağın yıkılmasının ardından uzun bir süre sadece Lourdes Meryem Ana’nın heykeli korunmuştur. Sofya’daki Katolik cemaati, 50 yılı aşkın bir süre boyunca ibadet ve toplantılarını, yıkılan tapınağın yanındaki küçük bir salonda gerçekleştirmiştir.

Yeni ibadethane ise 2002 senesinde Bulgaristan’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında 2. John-Paul tarafından kutlanmıştır. Yeni bina Mayıs 2006 yılında ibadete açılmıştır. Bu bina 23 metre uzunluğunda, 15 metre genişliğinde ve 19 metre yüksekliğindeki büyüklüğüyle ziyaretçileri hayli etkileyen bir yapıya sahiptir. Katedralin çan kulesi 33 metre yüksekliğindedir ve tapınaktaki sunağın üzerinde bulunan 7 metrelik ahşap bir İsa Haçı da hayli dikkat çekicidir.

Neden gitmeliyim? Aziz Joseph Katedrali Katolik cemaati için Sofya’nın en özel ibadethanelerinden biri olması ve etkileyici mimari özellikleri nedeniyle dini yapılar konusunda meraklı ziyaretçiler için Sofya’da görülebilecek yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Sofia Center, ul. “Knyaz Boris I” 146, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 811 4656
  • Ziyaret saatleri: 07.30-19.00
  • Yol tarifi al >

12. Aziz Petka Saraçlar Kilisesi

Aziz Petka Sapeli

Burası neresi? Serdika Metro İstasyonu ile harabeler arasındaki bu küçük kilise, harabelerden bir daha yüksekte bulunuyor ve bu da kilisenin Orta Çağ kökenine işaret ediyor. Kilise, o dönem yaşamış bir Bulgar azizi olan Aziz Petka’ya adanmıştır.

Kilise, adından da anlaşılacağı üzerine geçmişte koşum ve eğer üreten saraçlar için 11. yüzyılda inşa edilmiştir. O dönemde yapılan kiliseler Osmanlı yönetimindeki yerel halk tarafından finanse edilmekteydi ve bu kilise de büyük ölçüde saraçlar tarafından finanse edilmekteydi.

Kilise, kısmen zemine kazılmış, tek nefli küçük bir yapıdır. Kilisede, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki kazılarda keşfedilen yarı silindirik bir tonoz, yarım küre şeklinde bir apsis ve bir kripta bulunuyor. Duvarları 1 metre kalınlığında olup tuğla ve taştan örülmüştür.

Neden gitmeliyim? Kilise küçük olmasına karşın, günümüzde İncil’den sahneleri tasvir eden 14. ile 19. yüzyıl arasında yapılmış duvar resimleriyle tanınan önemli bir kültür anıtıdır ve Sofya’nın kalbinde bulunan görülmeye değer bir kilisedir.

  • Adres: Sofia Center, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

13. Aziz George Rotunda Kilisesi

aziz george rotunda

Burası neresi? MÖ 4-5. yüzyılda inşa edilmiş ve 6. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş olan yapı, Sofya’nın en eski binası olarak kabul edilmesi nedeniyle Sofya’nın mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerinden biridir. Kilise dışarıdaki kırmızı tuğlalı güzel görünümünün yanı sıra, içerideki Osmanlı döneminde boyanan ve ancak 20. yüzyılda ortaya çıkarılabilen çizimlerle de dikkat çekmektedir. Kilisedeki bu duvar resimlerinin 10 ile 14. yüzyıla tarihlendiği düşünülmektedir. Kilise aynı zamanda “St. Georgi” olarak da bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Aziz George Rotunda Kilisesi gerçek bir mücevherdir ve Sofya’da gerçekleştirilecek herhangi bir gezi esnasında yapılacak en iyi şeylerden biridir. Günümüzde Sofya’nın en popüler ve en fazla fotoğrafı çekilen yerlerinden biri olmasının yanı sıra, Sofia Hotel Balkan ve Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı koltuğu arasındaki konumu ile de görülmeye değer bir yerdir.

  • Adres: Sofia Center, Knyaz Alexander Dondukov Blvd 2, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 980 9216
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.30
  • Yol tarifi al >

14. Aziz Nicholas Kilisesi

aziz nicholas rus ortodoks kilisesi

Burası neresi? Aziz Nicholas Kilisesi şehrin merkezinde yer alan bir Rus Ortodoks kilisesidir ve Sofya gezileri için kaçırılmaması gereken noktalardan biridir. Kilise şimdiki Tsar Osvoboditel Bulvarı üzerinde bulunmaktadır ve küçük bir parkla çevrelenmiştir.

Oldukça büyüleyici tipik Rus mimarisiyle inşa edilmiş bu yapı 17. yüzyıla tarihlenmektedir. Altın varakla kaplanmış 5 kubbe, esas olarak bu binanın görünümünü karakterize etmektedir. Bununla birlikte muhteşem duvar resimleri de dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri hayrete düşürmektedir.

Neden gitmeliyim? Hem içerisi hem de içeriden daha etkileyici dış kısmı ile dikkat çeken Aziz Nikolay Kilisesi, Sofya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Onu çevreleyen küçük bahçe ise aynı zamanda bütün keşifler arasında harika bir dinlenme alanı olarak hizmet veriyor.

  • Adres: Sofia Center, Tsar Osvoboditel Blvd 3, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 986 2715
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.30
  • Yol tarifi al >

15. Yedi Aziz Kilisesi

yedi azizler kilisesi

Burası neresi? Şu anda görülen tuğla bina 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Daha önce ise 16. yüzyılda Osmanlı tarafından yaptırılmış bir camiydi ve “Kara Cami” olarak adlandırılmaktaydı. Yapının mimari ise bütün zamanların en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan’dır. Bina, adını yapımında kullanılan koyu renkli granitten almıştı ve 19. yüzyıldaki bir deprem esnasında büyük oranda hasar almıştı.

Kilisenin kapısı incelendiğinde kiliseye adını veren yedi azizin resmi kapının üstündeki mozaikte görülebilmektedir. Yedi azizin hepsi de eğitimci ve öğretmen olan Bulgar azizleridir. Yapının cami olduğu dönemde kiliseye dönüştürülmesi 1903 senesinde dönemin Bulgaristan başbakanının emriyle gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Görkemli yapısıyla kısmen Osmanlıya ait önemli bir miras olan Yedi Aziz Kilisesi, Sofya’nın önemli dini yapılarından biri olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Sofia Center, ul. “Graf Ignatiev” 25, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 987 8023
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Yol tarifi al >

16. Banyabaşı Camii

banyabasi cami

Burası neresi? Sofya’da yaklaşık 5 yüzyıl boyunca süren Osmanlı hakimiyeti süresince şehirde toplamda 70 civarında cami faaliyet göstermiştir. Bugün ise Banyabaşı Camii’nin Sofya’da aktif olan tek cami olduğu biliniyor. Yüksek minareli bu görkemli ibadethane 1566-1567 yılları arasında inşa edilmiştir. 700 kişinin aynı anda ibadet edebildiği cami, bütün dini kökenlerden ziyaretçiler tarafından ziyaret edilebilmektedir.

Caminin dış cephesi incelendiğinde klasik Osmanlı cami mimarisinden birçok unsur göze çarpmaktadır. İç kısımda ise muhteşem hat sanatı, geometrik şekiller, İslam sanatı ve etkileyici çini işlerinden oluşan harika süslemeler görülebilmektedir. Caminin yan tarafında ise camiye “çok sayıda hamam” anlamına gelen ismini veren bir hamamın kalıntılarını da görmek mümkündür.

Neden gitmeliyim? Sofya’da aktif tek cami olması nedeniyle Müslümanların ibadet için gelebilecekleri yerlerden biri olan Banyabaşı Camii, hem Mimar Sinan’ın etkileyici mimarisi hem de süslemeleriyle görenleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor.

  • Adres: Sofia Center, Knyagina Maria Luisa Blvd 18, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 981 6001
  • Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-22.00
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

17. Ulusal Doğal Tarih Müzesi (National Museum of Natural History)

national museum of natural history

Burası Neresi? Ulusal Doğa Bilimleri Müzesi 1889 yılında kurulan yüz yirmi yıldan fazla bir geçmişi olup en eski müzesidir. Balkanların en çok çeşide sahip sergiye sahip doğa bilimleri müzeleri arasında yerini almaktadır.

Neden gitmeliyim? İlk olarak Prens Ferdinand‘ın kelebek, kuş ve memelilerden oluşan kişisel koleksiyonuyla başlamış; Ulusal Doğa Tarihi Müzesi özellikle Bulgaristan ve diğer ülkelerin faunası, florası, fosilleri, mineralleri ve kayaları hakkında çok yönlü bir çalışmadır.Canlı ve canlı olmayan doğanın bilimsel koleksiyonlarının korunmasına adanmış müze, dört katta on beş galeri salonundan oluşmaktadır.

En değerli görülen sergi; 20. yüzyılın başlarında soyu tükenmiş olan Caroline papağanı, ay taşlarıdır.Taksonomi, faunistik, zoo coğrafya ve araknidlerin, myriapodların, böceklerin ve tüm omurgalı sınıflarının ekolojisi; fosil memeliler, kuşlar ve brakiyopodların taksonomisi; floristik; mineraloji konular üzerine çalışmalar yapmaktadır.Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nin biyoseleolojinin ulusal merkezi haline geldiği, omurgalıların ve yarasa çalışmalarının arkeozoolojisi ve paleontolojisi gibi bazı konular önceliklidir.

Kaçırmayın! Müze, bilimsel araştırma ve çalışmaların yanında öğrenciler için eğitim programları düzenlenmektedir. Ayrıca salonlarda çeşitli seminer ve atölyeler için kullanılmaktadır.

  • Adres: bul. “Tsar Osvoboditel” 1, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 87 922 6573
  • Çalışma saatleri: 10:00-18:00
  • Yol Tarifi Al >

18. Ulusal Etnografya Müzesi

sofya ulusal etnografya muzesi

Burası neresi? Eğer Sofya’yı ziyaret ediyorsanız Etnografya Müzesi’nde Bulgar folkloru hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu müzeyi çok fazla insan ziyaret edmiyor ve bu da onu çok fazla turist olmadan Sofya’da yapılabilecek en iyi şeylerden biri haline getiriyor.

Müze, 1873 senesinde Osmanlı idari binası olarak inşa edilmiş güzel Kraliyet Sarayı içinde bulunmaktadır. Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından bina, temsili bir saray haline getirilmiştir. 1879 senesinde Prens Battenberg saraya taşındı. Bina aynı zamanda Ulusal Sanat Galerisi’ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bulgar halkını sosyolojik ve günlük yaşam açısından incelemek isteyenler için Etnografya Müzesi kesinlikle görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Sofia Center, pl. “Knyaz Aleksandar I” 1, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 87 940 9318
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

19. Earth and Man National Museum

earth and man national museum
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? 1987 senesinde kapılarını mineraloji dünyası için açan “Dünya ve İnsanlar Ulusal Müzesi” doğal olarak oluşan minerallerden yapılmış seramiklerden, dünyanın her yerindeki değerli taş koleksiyonlarına kadar 20.000’in üzerinde eseri duvarlarında saklayan, dünyada türünün tek örneği müzedir.

Müzeye geldiğinizde 45 yıllık mağara keşifleri sırasında ortaya çıkarılan, nadir görülen minerallerden oluşan Tranteev koleksiyonuna mutlaka göz atmalısınız. Bu koleksiyonun en nadide ve ünlü parçası konsantre kalsitten yapılmış küçük noktalar halindeki mağara incileridir.

Neden gitmeliyim? Müzeye gelen ziyaretçiler bu muhteşem eserleri incelemekle kalmayarak, mineral üretim sürecini, mineral kullanımını, farklı mineral türlerini ve çok daha fazlasını gösteren farklı koridorları keşfedebiliyor. Siz de dünyanın en büyük maden müzelerinden birine gelerek mineraller konusunda farkındalık kazanma şansına sahip olmak istemez misiniz?

  • Adres: g.k. Lozenets, Blvd. “Cherni vrah” 4, 1421 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 865 6639
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

20. The Red Flat – Everyday Life in Communist Bulgaria

The Red Flat - Everyday Life in Communist Bulgaria

Burası Neresi? Bulgaristan’da 1980’li yıllarda yaşanan Komünist rejimin etkisinin yansıtıldığı bir evdir.

Neden Gitmeliyim? Bir şehri tanımak için yapılacak en iyi şeylerden biri de geçmişini bilmektedir. Ülkedeki birçok yer komünist rejim döneminin izlerini taşımakla beraber, hane içerisinde eski izlere rastlamak pek mümkün değil. Rejimin hâkim olduğu dönemlerdeki aile yaşamını ve ev ortamını merak ediyorsanız The Red Flat’ta tam olarak bunu görebilirsiniz.

Rejimin hâkim olduğu 80’li yıllara göre düzenlenmiş ve dönemin tüm özelliklerini taşıyan bu ev içerisine girerek o dönemlere ışınlanmayı başarıyorsunuz. Gerçekte burada yaşayan insanların hayatlarına dair birer iz görebileceğiniz Red Flat evleri görülmesi gereken yerlerden biri.

  • Adres: GIFTED urban culture hub, 24 Ivan Denkoglu st, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon:+359988252032
  • Çalışma saatleri: 10:30-18:00
  • Yol tarifi al >

21. Ulusal Askeri Tarih Müzesi

ulusal askeri tarih muzesi

Burası neresi? 1916 senesinde kapılarını açan müzenin amacı, Bulgar vatandaşlarını milli savunma konusunda eğitmek ve bilgilendirmek, ülkeleri için savaşırken hayatını kaybedenlere guru ve saygı kazandırmaktır. Müzede Bulgarların da dahil olduğu farklı savaşlara dair sergilerde görüntüler ve eğitim yoluyla hikayeler ve savaş stratejileri canlandırılmaktadır. Müze günümüzde faaliyetlerine Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Üniformaların, askeri aletlerin, silahların, fotoğrafların, bayrakların ve diğer birçok askeri malzemenin sergilendiği Ulusal Askeri Tarih Müzesi’nde Bulgar ordusunun yoğun ve etkileyici tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

  • Adres: Oborishte, ul. “Cherkovna” 92, 1505 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 946 1805
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi-Salı günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

22. İllüzyon Müzesi

illuzyon muzesi

Burası neresi? İllüzyon Müzesi’nde yukarıyla aşağının birbirine karıştığı, hiçbir yere benzemeyen bir dünyaya adım atabilirsiniz. Burası inanılmaz fantazilere pencere açabileceğiniz bir yerdir ve o kadar gerçekçidir ki, her şeyin göründüğü gibi olmadığını görmek için tamamen deneyimlemeniz gerekmektedir.

Teknoloji, sanat, bilmeceler ve güçlü bir hayal gücünün bir araya geldiği bu etkinlikte çocukla ve yetişkinler ışıkla çizim yapabilmekte, etkileşimli kameralarla fotoğar çekilebilmekte ve diğer eğlenceli şeylerin yanı sıra ışık ve gölgelerin gerçekte nasıl çalıştığını öğrenebilmektedir.

Neden gitmeliyim? 400 m²’lik bir alanı kaplayan bu sıradışı müze, yetişkin ve çocuklar için Sofya’da çok eğlenceli ve unutulmaz birkaç saat geçirebilecekleri bir yerdir.

  • Adres: Sofia Center, Knyagina Maria Luisa Blvd 16, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 88 797 9279
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-20.00
  • Yol tarifi al >

23. Ulusal Tarih Müzesi

ulusal tarih müzesi

Burası neresi? Vitoşa Dağı’nın eteklerine kurulmuş olan Ulusal Tarih Müzesi içinde, ülke tarihinin başlangıcından günümüze kadar olan zaman dilimine ait 650 bin civarında eser yer almaktadır. Özellikle 1. katta bulunan ana salondaki koleksiyon oldukça etkileyicidir. Müze, Boyana Rezidansı olarak bilinen, Bulgaristan’ın komünist liderlerinin eski ikametgahlarından birinde yer almaktadır.

Ulusal Tarih Müzesi, Bulgaristan’ın en büyük müzesi olarak kabul ediliyor. Müze içindeki eserler arasında Tunç Çağı’ndan Orta Çağ’a, savaş kıyafetleri, günlük tekstil ürünleri, haritalar, mobilyalar ve çok daha fazlası yer alıyor. Arkeolojiye ilgi duyanların ise ülke genelinde yapılan kazılarda bulunan çok sayıdaki eserleri incelemek için arkeolojik ve tarihi odaları ziyaret etmesi gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Eğer kendinizi bir müze tutkunu olarak tanımlıyorsanız, Sofya’da ziyaret etmeniz gereken ilk müze kesinlikle Ulusal Tarih Müzesi olmalıdır. Eğer siz de Bulgaristan tarihine derinlemesine bakmak ve keyifli bir yolculuğa çıkmak isterseniz Ulusal Tarih Müzesi’ni es geçmemelisiniz.

  • Adres: BoyanaVitosha, ul. “Vitoshko lale” 16, 1404 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 955 4280
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-18.00
  • Yol tarifi al >

24. Muzeiko

Muzeiko

Burası Neresi? Muzeiko, 2015 senesinde açılan en büyük çocuk bilim merkezidir. 20 milyon dolara Bulgaristan için Amerika Vakfın’nın yatırımıyla açılan müze; fen, mühendislik, ekoloji, iletişim ve sanatta çocukların ilgisini artışını destekleyici çalışmaya, çocukları teşvik etmeye yönelik interaktif oyunlar adanmıştır.

Neden Gitmeliyim? Çocuk dostu bilim ve teknoloji müzesi, 6-16 yaş arası çocukları memnun etmek için çok sayıda etkileşimli sergi ve araçlara sahiptir. Oyun alanları ve tırmanma duvarlarının yanı sıra bilim, mühendislik, ekoloji, iletişim ve sanatla genç zihinleri geliştirmek için üç seviye ve 130’dan fazla uygulamalı eğitim ve öğretmeyi amaçlayan sergileri mevcut.

Kaçırmayın!  Tesis bünyesinde hediyelik eşya dükkanı, bir kafe, açık hava sergilerinin yer aldığı yeşil bir çatı, amfitiyatro ve yeni düzenlenmiş arazisinde bilim temalı bir oyun alanı bulunmaktadır. Ayrıca bu müzeyi Sofya’da çocukla gezilecek yerler listesi yapıyorsanız, oraya da dahil edebilirsiniz.

  • Konum: “Professor Boyan Kamenov” 3, 1756 Studentski Kompleks, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 902 0000
  • Çalışma saatleri: 10:00-18:00
  • Yol tarifi al >

25. Bulgar Arkeoloji Müzesi

ulusal arkeoloji müzesi

Burası neresi? Bulgaristan Arkeoloji Müzesi, daha önce cami olarak kullanılmış ve sonrasında müzeye dönüştürülmüş yapılardan biridir. Müzede Romalılardan Bizanslılara, Osmanlılara, Slavlara ve Bulgarlara ait birçok eser bulunmaktadır. Müzede, Geç Tunç Çağı’ndan Orta Çağ’a kadar Bulgaristan’daki kazılar boyunca tarihi bulguların zaman çizelgesini gösteren toplamda 4 sergi yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Bulgaristan tarihi hakkında birçok şey öğrenmek ve önemli eserleri incelemek istiyorsanız Bulgaristan Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka Sofya gezilecek yerler listenize dahil edin.

  • Adres: Sofia Center, пл. „Атанас Буров“, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 988 2406
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi her gün 10.00-18.00; Kış dönemi her gün 10.00-17.00
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar / Sokaklar

26. Slaveykov Square

slaveykov square

Burası Neresi? Baba-oğul şair ikilisi Petko ve Pencho Slaveykov‘un adını taşıyan Sofya’nın Slaveykov Meydanı, kitapların satıldığı harika bir pazar meydanı. Meydanın simgelerinden biri, sanki bir tartışma yapıyormuş gibi, bir bankta yan yana oturan Petko ve Pencho heykelidir. Dünya okuryazarlığına önemli katkısı olan küçük bir ülke olarak Bulgaristan’da okuma ve kitaplara her zaman çok değer verilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Sosyalist yükselmenin yılları aynı zamanda yayıncılığın en parlak döneminde, yüzlerce Bulgar yazar dünya klasiklerinin çevirileriyle birlikte basılmıştır. Genellikle ciltli olarak üretilen ve uzun süre dayanacak şekilde basılan bu kitapların birçoğu, kullanılmış kitap tezgahlarında yeni kitap ve baskıların yanında tekrardan canlandırılmaktadır.

Sofya’nın merkezindeki birçok caddede yürürken bu heyecanı, şehrin dört bir yanındaki görebileceğiniz kitap tezgahlarını çok seveceksiniz. Slaveykov Meydanı’ndan bulunan Bulgar kitap pazarında; ders kitapları, yeni basılmış kitaplar ve antika kitaplar bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Her kitapçı, bazıları bilim kurgu ve fantezi, bazıları seyahat rehberleri ve sözlükler ve diğerleri hala sadece ikinci el kitaplar satıyor.

-Sanat Galerileri

27. Ulusal Sanat Galerisi (National Art Gallery)

national art gallery

Burası Neresi? 1985’te Bulgaristan’da şu anda St. Cyril ve St. Methodius adlı ilk uluslararası vakfın  Ulusal Yabancı Sanat Galerisi olarak açıldı. Bulgaristan’ın eski kraliyet sarayının tarihi ve heybetli binasının çoğunun bulunduğu Sofya’nın başkenti Battenberg Meydanı’nda yer almaktadır. Sofya’daki Ulusal Yabancı Sanat Galerisi türünün tek örneğidir.

Neden Gitmeliyim? Bulgaristan’ın Kurtuluşu’ndan 1990’lara kadar müzenin çağdaş ve modern Bulgar sanatının koleksiyonları, 30 binden fazla sanat eseri içerir ve üç temel sergiye ayrılır; yüksek kaliteli resimler, grafikler ve heykeller.

En değerli sergileri, yaklaşık 3 bin 200 m2 toplam sergi alanı ile 19 odada bulunan dört katta sergilenmektedir. Galeri, grafik eserleri, resimler, heykeller, güzel sanatlar gibi 10 binden fazla müze eşyası barındırıyor.

Eski ve yeni çağlardan uzak toprakların, egzotik kabilelerin ve ulusların sanatı, modern Avrupa eğilimleriyle bir arada geleneksel ve dini resimsel ilkelerle birlikte bir milenyumun kronolojik aralığında yer almaktadır.

Ulusal Sanat Galerisi, Bulgar güzel sanatlarının en büyük ve en temsili müzesidir. Ortodoks sanatların sergisi anıtsal tapınak “St. Alexander Nevski”. Sanat eserlerinin koleksiyonu, Hristiyanlığın 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nda resmi bir din olarak kabul edilmesinden Bulgar Revival Çağı’na kadar büyük bir dönemi kapsamaktadır.

Resim sergisi galerinin ikinci katında yer alır. Salonlardan biri, 1930’ların klasik resim tarzının en büyük üç sanatçısının sanatına; Dechko Uzunov ,Iliya Petrov ve Nenko Balkanski‘ye adanmıştır.

Kaçırmayın! Her yıl galeri salonları, büyük Bulgar sanatçılara ve çağdaş ve modern sanatın temel unsurlarına adanmış yaklaşık on sergi düzenlenmektedir. Salonlarda konserler, seminerler, kokteyller vb. Gibi diğer kamu ve özel etkinlikler de düzenlenmektedir.

  • Konum: i, ploshtad “Knyaz Aleksandar I” 1, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 980 0093
  • Çalışma saatleri: 09:00-18:00 / Pazartesi kapalı
  • Yol tarifi al >

28. Sosyalist Sanat Müzesi (Museum of Socialist Art)

museum of socialist art

Burası Neresi? 2011 yılında açılan Sosyalist Sanat Müzesi, 7 bin 500 metrekarelik bir parkta 70’den fazla anıtsal heykel eseri sergilenmektedir. Bulgar Ulusal Sanat Galerisi’nin bir nevi uzantısı olup Bulgaristan’ın komünist geçmişini araştıran bir tarih daha müzesi bulunmamaktadır. 550 metrekarelik bir salonda, içerik ve tematik prensibe dayanan geçici sergilerin mevcut ideolojik sanat biçimlerini gösterir.

Neden Gitmeliyim? Sofya’nın kalbinde yer alan Sosyalist Sanat Müzesi’ne 2 saatlik rehberli tura katılarak Bulgaristan’ın Sosyalist geçmişini keşfedin. Müzenin resim, heykel ve büst koleksiyonunun yanı sıra kısa bir film aracılığıyla Sofya’daki Sosyalizm tarihi hakkında bilgi edinin.

Müzede dolaşırken Georgi Dimitrov, Dimitar Blagoev, Vasil Kolarov, Todor Zhivkov ve Lenin gibi ünlü liderlerin büstlerinlerine rastlayacaksınız. Bilinmeyen partizanlar, işçiler ve Kızıl Ordu askerlerinin heykelleri de dahil olmak üzere tipik Sosyalist Gerçekçilik sanat eserini inceleyin.

Stalin, Marx ve Engels’i tasvir eden Sosyalist dönem resimlerinin sergisini keşfederek bir zamanlar Sofya’nın merkezindeki Parti binasının tepesinde bulunan büyük beş köşeli kırmızı yıldız olan müzenin başyapıtına bir göz atın derim.

  • Konum: “Lachezar Stanchev” 7, 1756 g.k. Iztok, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359879834031
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:30
  • Yol Tarifi Al >

29. Ulusal Kültür Sarayı (National Palace of Culture)

Ulusal Kültür Sarayı, Sofya

Burası Neresi? Sofya’nın merkezinde bulunan bu Ulusal Kültür Sarayı, Bulgaristan’daki Komünist hükümet altında olup mimari tasarımıyla göz alıcıdır. Kaleyi andıran anıt, sanat sergilerine, bir film festivaline ve birçok sanatçının konserlerine ev sahipliği yapan çok amaçlı bir kültür merkezidir.

Neden Gitmeliyim? Bulgaristan’ın 1300. kuruluş yıl dönümünü olan 1981 yılında proje çalışmaları tamamlanmıştır. İçerisinde 15.000 metrekarelik konser mekanları, konferans salonları, galeri alanı, tiyatrolar ve sinemalar bulunmaktadır.

Binanın içini binlerce heykel, resim ve ahşap oymalar süslemektedir. Sarayda dönemin en ünlü çağdaş sanatçılarından birkaçı,  opera sanatçısı, kemancı Nigel Kennedy ve soprano Darina Takova gibi sarayda çalışmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca sarayda, her yıl 1984’te başlayan devasa bir Yeni Yıl etkinliği düzenlenmektedir.  Emil Chakarov tarafından yapılmaya başlanıp Yeni Yıl Müzik Festivali’nde Veselina Katsarova, Kaludi Kaludov, Krasimira Stoyanova, Tsvetelina Vasileva gibi Bulgar sesler sahne almaktadır.

Kaçırmayın! EnDuhKah binası, bu kompleksin bir parçası olmakla birlikte önündeki parkı her yaştan insan ziyaret etmektedir. Çocukların oyun alanlarında oynadıkları, gençlerin kay kay yaptıkları, köpeklerin gezdirildiği, sokak sanatçılarının performanslar sergilediği ve kafelerin her daim tıka basa dolu olduğu vakit geçirmek için harika bir alan. Yakınında Berlin Duvarı ait bir bölüm, küçük bir Bulgar Ortodoks Şapeli ve DC’deki Vietnam Anıtı’nın türevi Komünizmin kurbanları için bir anıt vardır.

Aklınızda bulunsun! Her gün açık olan Ulusal Kültür Sarayı’na giriş ücretsizdir.

  • Konum: National Culture Palace, Bulevard “Bulgaria”, 1463 Ndk, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +35929166300
  • Çalışma Saatleri: 09:00-19:00
  • Yol Tarifi Al >

30. Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Bıurası Neresi? 1904’te “Salza i Smyah” tiyatro, başlangıçta sadece Ulusal Tiyatro olarak adlandırıldı ancak tanınmış Bulgar yazar Ivan Vazov‘un adını almıştır. Tiyatronun Neo Klasik binası 1906 yılında bitirilip ve 1907’de açılmıştır.

Ünlü Viyana tiyatrosu mimarları Hermann Helmer ve Ferdinand Fellner tarafından tasarlanan bina, 1923’te heybetli tiyatroya ciddi zarar veren bir yangından sonra 1925-1928 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu, 750 koltuklu iyi donanımlı bir ana sahneye, daha küçük bir 120 koltuklu sahneye ve dördüncü katta 70 koltuklu bir ek sahneye sahiptir. Tiyatro, ülkenin en iyi aktörlerini ve sahne yönetmenlerini ağırlamaktadır.

  • Konum: National Culture Palace, Bulevard “Bulgaria”, 1463 Ndk, Sofia, Bulgaristan
  • Çalışma saatleri: 09:00-19:00
  • Yol tarifi al >

-Seyir Manzara Noktaları

31. Borisova Gradina TV Kulesi

borisova gradina tv kulesi

Burası Neresi? Borisova Gradina TV Kulesi, Sofya’daki Borisova Gradina bahçesinde 106 metre yüksekliğinde bir TV kulesidir. 1959’da ilk Bulgar Ulusal Televizyon yayınlarında kullanılan kule olarak bilinir.

TV Kulesi, ilk Bulgar VHF radyo yayınının gerçekleştirildiği yerdi. 1985’ten beri daha yeni Vitosha Mountain TV Kulesi esas olarak Sofya ve çevresinde televizyon ve radyo yayıncılığı için kullanılmaktadır ve Eski TV Kulesi önemli ölçüde tarihi bir dönüm noktası olarak bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde, başkentin ihtiyaçlarına hizmet eden daha yeni bir TV kulesi var ve Borisova Gradina TV Kulesi artık işlevsel bir tv kulesi yerine biraz tarihi bir anıt haline geliyor.

  • Konum: 1113 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaristan
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

*Doğa İçerisinde Gezilecek Yerler

-Parklar & Bahçeler & Köyler

32. Pancharevo Gölü

Pancharevo Golu

Burası Neresi? Sulu şehir olarak adlandırabileceğimiz Bulgaristan’da  geçen birkaç nehir, çok sayıda yeraltı suyu ve 75 kadar mineral kaynağı vardır. Pancharevo gölü dikdörtgen ve ormanlık tepelerle çevrilidir ve batı tarafı oldukça kentleşirken, doğu tarafı en kuzeydeki en güneydeki göl uçları boyunca uzanan harika bir yürüyüş yolu sunmaktadır. 40 dakikalık bir yürüyüş mesafesindedir ve panoramik bir manzaraya sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Şehir merkezine sadece birkaç dakika mesafede olmasına rağmen, şehrin koşuşturmacasından milyonlarca mil uzakta görünüyor. Göl tüm mevsimlerde mükemmeldir, ancak yaz aylarında özellikle harika bir gün geçirir. Kıyılarında piknik yapabilir ve gölde yüzmeye , kürek çekmeye veya balık tutmaya gidebilir ve Pancharevo Gölü’nde çeşitli diğer etkinliklerin keyfini çıkarabilirsiniz.

Kaçırmayın! Piknik yapma havasında değilseniz, menülerinde çeşitli Bulgar lezzetlerinden övünen bölgede birçok restoran ve kafe bulunmaktadır. Tüm restoranlar rahat bir atmosfer ve lezzetli Bulgar yemekler sunar. Izgara et, ev yapımı patates, taze salatalar, kızarmış balık ve soğuk bira…

33. Boyana Waterfall

boyana waterfall

Burası Neresi? Boyanski Vodopad, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın hemen dışında 20 metre yüksekliğindeki bir şelale. Boyana Şelalesi, Vitosha Dağı’ndaki en güzel ve en büyük şelale olarak kabul edilmektedir. Nefes kesen manzaranın eşsiz sessizliğini ve gerçek huzurunu kesintiye uğratabilecek tek ses, 15 metreden incelikle düşmektedir. Sofya’nın en  önemli doğal simgelerinden biri olan Boyana şelalesi, ziyaret edilmeyi kesinlikle hak ediyor.

  • Konum: “Boyanski Manastir”, 1616 Boyana, Sofia, Bulgaristan
  • Yol Tarifi Al >

34. Borisova Gradina Parkı

Borisova Gradina Parkı

Burası Neresi? Sofya’nın bilinen en eski parklarından biri olan Borisova Gradina 1884’te halka açılmıştır. İsviçreli bahçıvan Daniel Neff’in düzenlemeleri ışığında 1885’te bahçe olarak şekillendi ve 1886’da dört ana sokağa sahip 300 bin m²’lik bir alan haline gelmiştir. İlk başta, park Sofya’nın banliyölerinde bulunan park, on yıllar boyunca şehrin önemli ölçülerde büyümesiyle şu anda tam merkezde konumlanıyor.

Japon Köşesi, 1940 yılında Balık Gölü’nün üzerinde kurulmuştur. Japonlar tarafından gönderilen bitkiler orayı düzenlemek için kullanılmış olan bu bitkiler Japonya’nın ulusal florasını temsil etmektedir. Japon ve Bulgar halkı arasında bir hediye ve bir dostluk işareti olmuştur.

Neden Gitmeliyim? Bugün ” Borisovata gradina” Sofya vatandaşlarının en gözde yerlerinden bir tanesidir. Yaz ve kış aylarında su atraksiyonları olan Ariana göleti bir buz pateni pisti, tenis kortları, spor oyun alanları, göller, çeşmeler, gayri resmi konserler için sahneler, anıtlar, heykeller, çocuk atraksiyonları, restoranlar, kafeler ve diğer pek çok alanı kapsamaktadır.

Parkın Sofya’nın merkezine daha yakın olan bu bölümlerinde çok sayıda bank, restoran, kafe ve yürüyüş yapan ve eğlenen birçok insana rastlayabilirsiniz. Daha tenha kısımlarda, gerçek bir ormanda olduğunuzu ve büyük ve gürültülü şehrin sizden uzakta olduğunu hissedeceksiniz.

Kaçırmayın! Komünist rejimin 1944-1989 yılları arasında adını Özgürlük Parkı olarak değiştirdiği yeşil alanda yürüyüş yaparken Sovyet Anıtı, Üniversite Gözlem Evi, Açık Hava Okulu gibi ilginizi çekebilecek yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Hafta sonları, parkta köpeklerini yürüyüşe çıkaran, çocuklarıyla dışarıda vakit geçiren birçok insan bulacaksınız. Bira içmek, dondurma yemek, bisiklet sürmek, arkadaşlarınızla vakit geçirmek… Sadece bazı gezi yapmak istemeyen, ancak şehrin ruhunu hissetmek isteyen bir turistseniz, bunun için bir yer var. Burada Sofya vatandaşlarının nasıl rahatladıklarını göreceksiniz ve yeterince sosyalseniz, kesinlikle yeni arkadaşlar bulursunuz.

  • Konum: Sofia, Bulgaristan
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

35. Zaimov Parkı

zaimov park

Burası neresi? Park, adını General Vladimir Zaimov’dan almıştır ve Sofya Tiyatrosu’nun hemen yanında olduğundan bulunması oldukça kolaydır. Park içinde birçok harika çeşme, heykel, çocuk oyun alanı, yeşil alan ve oturmak için banklar bulacaksınız. Park aynı zamanda Sofya’nın en iyi restoranlarından biri olan Raketa’ya da oldukça yakındır.

Neden gitmeliyim? Huzurlu bir atmosferde biraz soluklanmak istiyorsanız Zaimov Parkı’na uğrayabilir ve yeşil ortamın ve fıskiyelerden gelen su sesinin ritmine kendinizi bırakabilirsiniz.

  • Adres: Zaimov, 1527 Sofia, Bulgaristan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

36. South Park

south park

Burası Neresi? Vitosha Dağı’nın bir uzantısı olan South Park, 48 km²’lik bir alanı kapsamaktadır. South park, yoğun Vitosha Bulvarı’nın hemen sonunda yer almaktadır. İçerisinde çok sayıda ilgi çekici yeri olduğu için yoğun şehirden kaçış için harika bir yerdir. Park, özellikle yaz aylarında birçok insanın akşam geç saatlerde yürüyüş yapmayı seçtiği birçok insan için favori bir yerlerinden biridir.

Neden Gitmeliyiz? El değmemiş ormanlara, özel olarak tasarlanmış açık alanlardan dağın çarpıcı manzarasına, birkaç insan yapımı göllere rastlayabilirsiniz. Parkın altyapısı her türlü açık hava aktivitesinin dostudur, çünkü çoğunlukla gece boyunca çok iyi aydınlatılmış birçok yol, oyun alanı, konser sahnesi bulunmaktadır. Parkı benzersiz kılan, vahşi ve kültürlü uyumudur. Arazi çeşitli parkurlara izin verdiği için South Park, bisiklet için favori bir noktadır.

Küçük fast food ve dondurma standlarının yanı sıra restoranlar, kafeler, pamuk şekeri tezgahları ve oyuncaklar var. South Park aynı zamanda yıllık Gosho Çiçek Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır. Yaz başında düzenlenen konser, Bulgaristan’ın en sevilen rock müzisyenleri Georgi Minchev’e adanmış bir konser.

Kaçırmayın! Ziyaretçileri küçük bir meblağ karşılığında parkın etrafındaki turlara götüren ve saatte bir kalkan araçlar var. Ayrıca, parkı istediğiniz gibi dolaşmak için bisiklet ve bisiklet arabaları kiralama olanağına da sahipsiniz.

  • Konum: Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +35928054152
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

37. Sofya Şehir Bahçesi

Sofya Şehir Bahçesi

Burası Neresi? Sofya Şehir Bahçesi, Ulusal Sanat Galerisi’ne giden caddenin diğer tarafında yer alan, rahatça bulunabilecek bir konumdadır. Ayrıca bahçenin civarı; Şehir Galerisi, Ulusal Tiyatro, Bulgaristan Ulusal Bankası ve Deffence Bakanlığı ile çevrilidir.

Neden Gitmeliyim? Şehrin sokaklarını gezerken yorulduğunuz anda bir mola verin ve bazen gençlerin satranç oynamak için bir araya geldiği, kafeleri, salıncakları ve güzel çeşmesi ile Sofya Bahçesi’nde dinlenin. Milli Tiyatro önünde bir kadın dansçı heykeli bulunan çeşmeler olduğu için park kolayca tanınabilir olan bu bahçeler sıcak Sofya günlerinden gölgelik alanları sayesinde genellikle yoğun olmaktadır.

38. Park Vrana

park vrana

Burası neresi? Park Vrana, sürgüne gitmeden önce 1943-1946 yılları arasında Bulgaristan Çarı olan aristokrat II. Simeon’un görkemli evinin bulunduğu arazidir. Kendisi sürgünden döndükten sonra 2001-2005 yılları arasında başbakanlık da yapmıştır.

Park alanı sadece hafta sonları açıktır ve hiçbir binaya girişe izin verilmiyor. Bununla birlikte peyzajli bahçeler Sofya’nın en sakin ortamlarından birini sunuyor. Her saat başı çeşitli dillerde turlar düzenleniyor ve saray ve çevresi hakkında ziyaretçilere eğlenceli kesitler sunuluyor.

Neden gitmeliyim? 40 yıldan fazla bir süredir parkın yaratıcıları muhteşem bir park inşa etmeyi başarmıştır. Bu amaçla dekoratif bitki örtüsü yaratıcıların en önemli yapı malzemesi olmuştur. 100 hektardan daha küçük bir alanda 118 familya ve 435 cinse ait 821 ağaç, çalı ve otsu türün büyük çeşitliliği ziyaretçileri büyülemektedir.

  • Adres: № 55, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: 02 884 08 88
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Pazar 10.00-16.00
  • Yol tarifi al >

39. Crystal Garden

crystal garden sofia

Burası neresi? Sofya Avrupa’nın en uzun ve soğuk kışlarından birini yaşadığı için halk bu şehirde dışarıda temiz havanın tadını çıkarmak için can atmaktadır. Bu nedenle Sofya’da birçok yeşil alan ve park görmek mümkündür. Bu parklardan biri de Crystal Garden’dır.

Bahçede aynı zamanda cinayet mahallinden çok da uzak olmayan bir yerde Stefan Stambolov’a ait bir anıt bulunmaktadır. Stambolov, bütün zamanların en dikkat çekici Bulgar siyasetçileri ve devlet adamları arasında yer almaktadır ve 1887-1894 yılları arasında Bulgaristan başbakanlığı yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Ulusal Tiyatro’nun hemen önünde yer alan Kristal Park, ikonik tiyatro binasını syeretmek için mükemmel yerlerden biridir ve öğleden sonrasında ne yapacağını bilemeyenler için mükemmel bir fısattır. Burası Bulgar geleneklerini tanımak, insanları gözlemlemek ve insanlarla kaynaşmak için de harika bir seçenektir.

  • Adres: Sofia Center, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

*Sofya’da Yapılacak Şeyler

-Turlar & Geziler

40. Sofya Rila Manastırı ve 7 Rila Gölleri

Sofya Rila Manastırı ve 7 Rila Gölleri

Tur Hakkında: Bulgaristan’ın en ünlü noktalarından biri olan Rila Milli Parkı ve Rila Manastırı, gezilebilecek en güzel doğal ve kültürel alanlardan biri. Tek başınıza gezmekte biraz zorlanacağınız için turlar kısmında yer verdiğimiz bu enfes bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Sofya’dan rehberlerle birlikte ulaşım sağlayabileceğiniz park alanında güzel bir gün geçirmek için tur satın almalısınız.

41. Belogradchik Kalesi ve Kayaları Turu

Belogradchik Kalesi ve Kayaları Turu

Tur Hakkında Bulgaristan sınırlarını aşan doğal oluşumlu muhteşem Belogradchik Kayaları ve aynı zamanda kalesi görülmesi gereken yerler arasında. El değmeden zaman içerisinde kendiliğinden oluşmuş olan bu biçimler sadece Bulgaristan’dan değil Avrupa’nın birçok noktasından ziyaretçi çekiyor.

42. Sofya’da Geleneksel Yemek ve Şarap Tadım Turu

Sofya’da Geleneksel Yemek ve Şarap Tadım Turu

Tur Hakkında: şehrin muhteşem gezi noktalarının yanı sıra övünülecek bir diğer yanıysa enfes yemekleridir… geleneksel yemeklerinin tadıldığı bu turda aynı zamanda lezzetli şarap tadımlarını da ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

*Sofya’da Çocukla Gezilecek Yerler

-Eğlence Parkları

43. Sofya Hayvanat Bahçesi (Sofia Zoo)

sofia zoo

Burası neresi? Balkan Yarımadası’ndaki en eski ve en büyük Hayvanat Bahçesi. 360 dönümden fazla bir alana sahip ve 1888 yılında Prens Ferdinand tarafından kurulmuştur. başlangıçta eski kraliyet sarayının yakınında yer alıyor olup çocuklu aileler tarafından oldukça yoğun ilgi gösterilmektedir. Avrasya Siyah Akbabası ile büyük ilgi gören bu bahçe, önce eski botanik bahçesine ardından şehir dışına taşınmış.

Neden gitmeliyim? Hayvanat bahçesindeki ilk hayvan Cinereous Vulture’du olup 1892’de ilk iki aslan hayvanat bahçesine getirilmiştir. Yıllar geçtikçe hayvanat bahçesi hızla popülerleşti  ve dünyaca ünlü uzmanları, değerli ve nadir hayvan türlerinin üremesi ile eğlence ve eğitim için bir yer haline geldi.

Otçullar, primatlar, etoburlar, kuşlar, akvaryum ve teraryum bölümlerine ayrılmıştır.  Rhino, 2 Hipopotam, Artayda – hayvanat bahçesi amblemi, zebra , kızıl geyik alageyik, kunduzdan oluşur yaban domuzu , pekari bizon sığır vidalı antilop bir çift Bactrian devesi, Brown Lechwe – Amerikan faunasının tipik bir temsilcisi ve Berberi koyunu otçullar bölümü olarak 20 hayvan türünü kapsamaktadır.

Primatlar küçük ve büyük türler olarak iki bölüme ayrılmıştır; Burada ziyaretçiler 12 maymun türünü görebilirsiniz. En büyüğü Hamadryas babun grubudur. Gri langurlar hemen yanındaki kafeste bulunur. Pigtail makak grubu, hayvanat bahçesi ziyaretçileri için en büyük cazibe merkezidir. Hayvanat bahçesinin kuş sektöründe 60 kuş türünden yaklaşık 560 kuş barınmaktadır. Ziyaretçiler tarafından sülün çiftliği binasındaki kafeslerde, su kuşları gölünde ve yırtıcı kuşlar için büyük kuşhanede görelebilmeniz mümkün. Birkaç Altın Kartal ve Griffon Vultures ile Mısır Akbabaları ve Uzun bacaklı şahin yetiştirilmektedir.

Hayvanat bahçesinin sülün çiftliğinde birçok sülün türü, evcil tavuklar, Flamingolar ve diğer güzel kuşları bulabilirsiniz. Teraryum sürüngenler, amfibiler ve kemirgenler ev sahipliği yapan hayvanat bahçesinde; 12 yılan, 3 kurbağa, 3 ejderha kertenkelesi ve diğer kertenkele türlerini barındırmaktadır. En cazip yerlerden biri de akvaryumdur. Asya, Afrika ve Güney Amerika’dan tropikal balıklar 80’den fazla balık türünü barındırır.  Hayvanat bahçesinin ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor.

Kaçırmayın! Sofya Hayvanat Bahçesi, nadir ve nesli tükenmekte olan türlerin ıslahı için ulusal ve uluslararası programlara aktif olarak katılarak çevresel faaliyetlerde bulunmaktadır.

  • Konum: ul. “Chavdar Mutafov” 37-11, 1700 Loven, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +35924521300
  • Çalışma saatleri: 09:00–17:00
  • Yol Tarifi Al >

44. Aleko Hut

Aleko Hut

Burası neresi? Aleko Kulübesi, Vitosha Dağı’nın tepesinde yer alan üç katlı bir konaklama ve dinlenme noktasıdır. Burası özellikle karın tadını çıkarmak ve kayak yapmak isteyenler tarafından Sofya’da çok fazla tercih edilen ve popüler noktalardan biridir.

Neden gitmeliyim? Her mevsimin ayrı güzel yaşandığı Sofya’ya yolunuz kış döneminde düştüyse, Vitosha Dağı’na doğru yapacağınız kar yolculuğu sizi sevindirecektir. 1,840 metre yüksekliğe sahip olan bu başlangıç noktasında ortak kullanım alanlarını kullanıp sonrasında Vitosha Dağı’nda doğru yolculuğa çıkabilirsiniz. Ayrıca bu bölgede bulunan kayak pisti ve kar araçlarının tümünü ücretli bir şekilde kullanarak, Sofya gezinize farklı bir anı ekleyebilirsiniz.

  • Konum: 1444, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 967 1113
  • Çalışma saatleri: 09:00-18:00
  • Yol Tarifi Al >

45. Kokolandia Eğlence Parkı

kokolandia eglence parki

Burası neresi? Kokolandia Eğlence Parkı’nda zorlu engelli parkurlar, ip tırmanışı, trambolin, ağaç tepesine kurulmuş parkurlar ve çok daha fazlasını içerek aktiviteler, Sofya’ya gelen ailelerin birlikte hoşça vakit geçirmesine olanak tanıyor.

Daha çok çocuklara yönelik olan bu parkurlarda, ebeveynler ve genç yetişkinler de kaya tırmanışı ve diğer biraz daha zorlu ağaç üstündeki macera parkurlarıyla birbirlerine meydan okuyabiliyor. Çocuklar ise özellikle geniş ve renkli bir ağ etrafında sallanmayı, zıplamayı, saklanmayı ve yuvarlanmayı birleştiren yeni açılan aktiviteyi çok sevmektedir.

Neden gitmeliyim? Sofya’ya yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan bu macera parkı, çocuklar ve ebeveynlerinin aynı anda eğlenmesini sağlayan bir yerdir. Özellikle şehrin karmaşasıda bunalayan için güzel bir ormanın içinde rahatlamak imkanı sunan Kokoklandia’yı Sofya gezilecek yerler listenize eklemenizi öneriyoruz.

  • Adres: Borisova Gradina, ul. “Nezabravka” 1, 1113 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 89 996 6970
  • Ziyaret saatleri: 10.00-17.30
  • Yol tarifi al >

46. Lunapark Boby & Kelly

lunapark boby and kelly

Burası neresi? Park Boby & Kelly, Sofya şehir merkezinin 16 dakika güneydoğusunda yer alan bir eğlence parkıdır. Parkta trambolinlerden çocuklara uygun hız trenlerine, atari oyunlarına, uçak simülatörlerine ve çok dah fazlasına kadar çeşitli oyunlar yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Küçüklerinizi boyutlarına uygun bir eğlence parkına götürmek ve ailecek keyifli anılar biriktirmek istiyorsanız bu eğlenceli parka zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: k. Mladost 3Mladost, ul. “Filip Avramov”, 1712 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 974 4839
  • Ziyaret saatleri: Her gün 16.00-22.00
  • Yol tarifi al >

-Aquaparklar

47. Vazrajdane Su Parkı

vazrajdane su parki

Burası neresi? Konuklarını serinletici bir öğleden sonra planıyla karşılayan, şehrin kalbinde yer alan Vazrajdane Parkı’na tren ya da otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla kolay bir şekilde ulaşmak mümkün oluyor. Burası Sofya’da çocuklarla yapılabilecek en güzel şeyler arasında bulunuyor.

6.600 m²’lik bir alana yayılmış olan Vazrajdane Parkı’nın içinde bulunan bu su parkı, heyecan verici ve eğlenceli seçeneklerin yanı sıra inanılmaz miktarda dinlenme olanağı da sunmaktadır. Buraya geldiğinizde gezi grubunuzdaki herkese uygun büyük kapalı yüzme havuzunun ve saunanın yanı sıra kıvrımlı kaydıraklı açık yüzme havuzlarının tadını çıkarmak da mümkündür.

Neden gitmeliyim? Ebeveynler için hizmet veren havuz içi barlar, şezlonglarda güneşlenme olanakları, tesis içindeki restoranda yemek yeme, masaj, tuz odası ve çok daha fazlasıyla rahatlamak istiyorsanız bu su parkına bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Zona B-5, 1303 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 88 600 1888
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 06.00-23.00, Cumartesi-Pazar 07.00-23.00
  • Yol tarifi al >

*Sofya Gece Hayatı

Bulgar halkının eğlenceyi seven yapısı gece hayatına da yansımış durumda. Sofya gece hayatı içeriğimiz şuanda güncellenmekte olup, şehrin en popüler eğlence noktalarından bir kaçına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

48. Yalta Club

Yalta Club

Burası Neresi? 1959 yılında açılan kulüp  Doğu Avrupa ülkesine elektronik müzik getiren ilk kulüp olarak tanınmaya başladı. Bu ilk yıllardan beri Yalta, uluslararası isimler için Bulgar kulübüne gitmek içi teşvik ediyor. Sadece geçtiğimiz yıl Dyed Soundorom, Shonky, Guy J, Victor Calderone ve Matador mekanda performans sergilediler.

Neden Gitmeliyim? Kulüp programını dünyanın dört bir yanından gelen ve yeni gelecek olan sanatçılar, mümkün olduğunca festivalden ziyade “kulüp” ortamında dönüşmek için bir adım atılmaktadır. Yalta Sofya’nın bir numaralı eğlence noktası olarak kalacak gibi görünüyor.

  • Konum: София, бул. Цар Освободител 20, Bulgaristan
  • Telefon: +359897870230
  • Çalışma Saatleri: 23:00–06:00
  • Yol Tarifi Al >

49. Gotham Club

gotham club

Burası Neresi? Gotham Comedy Club bünyesindeki özel etkinlikler ekibi en unutulmaz bir gece yaşamanıza yardımcı olacaktır. Eksiksiz bir servis personeli ile donatılmış sofistike etkinlik alanı ile konuklarına kalıcı bir izlenim bırakacak üstün müşteri hizmetleri sağlamaktadır.

  • Konum: ул. „6-ти септември“ 4, 1000, София
  • Telefon: +359 (0) 877 22 66 66
  • Çalışma Saatleri: 09:00-18:00
  • Yol Tarifi Al >

50. Retro Club LaRocca

Retro Club LaRocca

Burası Neresi? Sofya’da atmosferi güzel, yabancı müzikler çalan ve seçilmiş bir kalabalık ile eğlenmek istiyorsanız burası tam size göre bir mekan.  Prestijli güney mahallesinde yer alan cluba, çoğu zaman Sofya’nın en iyi djleri ve class kesimi burayı tercih etmektedir. Haftanın her günü hizmete açık olan Retro Club’a dilediğiniz zaman gidebilirsiniz.

  • Konum: ul. “6-ti septemvri” 4, 1000 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan
  • Çalışma Saatleri: 23:30-06:00
  • Yol Tarifi Al >

51. Maymunarnika 

mymunarnika

Burası Neresi? Sofya’nın en büyük parkı olan Borisova Bahçe içerisinde yer alan Maymunarnika diğer kulüplerden farklı bir popüler eğlence mekanıdır.

Neden Gitmeliyim? Sadece yaz aylarında açık olan mekan, basic bir yerdir ve sadece gençlere hitap eder. Bu açık hava kulübü, büyük bir bardan ve bir sahneden ibarettir. Oturma alanları ağaçların altında olacak şekilde karışık düzenlenmiştir.

Kaçırmayın!Festivaller ve konserlerin düzenlendiği yerde, yoğun bir program farklı zevkleri ve tercihlerini karşılayan canlı müzik seçenekleri sunar. Burada ucuz fiyatlarla bira içmek ve Bulgar grupları biraz müzik dinlemek için harika bir yerdir.

  • Konum: 1164 Borisova Gradina, Sofia, Bulgaristan
  • Telefon:+359884768750
  • Çalışma Saatleri: 09:00–02:00
  • Yol Tarifi Al >

52. Pod Lipite Tavernası

pod lipite tavern
Görsel Kaynak: theweekends.com

Burası neresi? Sofya’nın en eski restoran ve barlarından biri olan Pod Lipite Taverna’sının geçmişi 1926 yılına kadar dayanmaktadır. Bu rustik pub, bir zamanlar aktrist Elena Snezhina ve yazar Angel Karaliychev gibi çok önemli Bulgar şahsiyetlerinin de uğrak yeri olmuştur.

Kendi et ve mandıra çiftliğinden elde edilen ürünlerle doyurucu, ev yapımı Bulgar yemekleri yaratan Pod Lipite, otantik Bulgar mutfağının gerçek tatlarını geleneksel tarifler ve pişirme yöntemlerine sadık kalarak müşterilerine sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Pod Lipite Tavernası’na uğramak, taş duvarlar, tuğla şömine ve ahşap kirişlerin yoğun modernliğin bütün izlerini silen, sade, kırsal bir cazibeyi çağrıştırdığı geçmişe bir adım atmak gibi hissettirmektedir. Gerçekten Sofya’nın en gözde akşam yemeği mekanlarından biri olan Pod Lipite’de yemek yemek, yalnızca orijinal lezzetleri için değil, aynı zamanda eşsiz atmosferi, tarihi ve tarzıyla da Sofya’da yapılacak en güzel şeylerden biridir.

  • Adres: g.k. Lozenets, ul. “Elin Pelin” 1, 1164 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 88 680 1227
  • Ziyaret saatleri: Her gün 12.00-23.00
  • Yol tarifi al >

*Alışveriş Noktaları

Gezdiğiniz yerlere dair somut anılar toplamayı seven bir alışveriş severseniz, Sofya’da alışveriş tam size göre olacak. Hem geleneksel hem de modern ürünlerin harmanlandığı alışveriş merkezi ve sokakları sizleri bekliyor. Sofya’da alışveriş yazımızı sizlerle en kısa sürede olacak ancak şimdilik aşağıdaki birkaç popüler noktaya göz atalım…

-Caddeler / AVM’ler

53. Vitoşa Bulvarı (Vitosha Boulevard)

Vitosha Boulevard

Burası Neresi? Başkentin en popüler alışveriş noktalarına ev sahipliği yapan bulvardır.

Neden gitmeliyim? Vitosha Bulvarı, Sofya’nın merkezinde aradığınız her şeyi bulabileceğiniz uzunca bir caddedir. Toplam uzunluğu 2,7 km olan Vitosha Bulvarı, aynı zamanda çok lüks mağazalara, restoranlara ve gece kulüplerine sahiptir.

Daha çok Sofya’da alışveriş için tercih edilen cadde, çerisinde her segmentten mağazaya ulaşabiliyorsunuz. Markasız hızlı tüketim kıyafetlerin olduğu butikleri yanı sıra üst düzey moda zevkine hitap eden; Versace, Escada, Bulgari, D&G, Lacoste gibi global markalara buradan ulaşabiliyorsunuz. Yorucu alışverişin ardından bulvarda bolca bulunan restoran ve kafeler imdadınıza yetişebilir.

Burada Bulgaristan’ın geleneksel lezzetlerini tadabileceğiniz çok sayıdaki işletmede biraz dinlenebilir ve gece için enerji toplayabilirsiniz. Dünyanın en pahalı markalarının bulunduğu bulvarda gezerek Sofya’da alışveriş adına aradığınız her türlü ürünü bulabileceğinizin garantisini veriyoruz. Severek gezeceğiniz caddenin birçok noktasında dinlenmeniz için bulunan banklar ve yeşil alanlar olduğunu da unutmamalısınız.

54. Sofya Alışveriş Merkezi

Sofya Alışveriş Merkezi

Neden Gitmeliyim? Sofya’nın en popüler alışveriş merkezi Mall of Sofia, geleneksel ürünlerin yanı sıra global markaları bulabileceği noktaların başında geliyor. Sofya’dan alınacak şeylerin listesi oldukça uzun olabilir ancak sadece geleneksel, etnik motifli ürünler aramıyor ünlü markalara da ulaşmak istiyorsanız burayı ziyaret etmelisiniz. Şehir merkezine sadece iki dakika uzaklıkta olmasıyla da alışveriş sonrasında Sofya gezilecek yerler listesinin devamını keşfedebilirsiniz.

  • Konum:Sofia, 101 A. Stamboliyski Blvd 1303, 1303 Sofia, Bulgaristan
  • Çalışma Saatleri: 10:00–21:00
  • Yol Tarifi Al >

55. Shishman Caddesi

shishman street

Burası neresi? Shishman Caddesi yerel kültürden alışveriş yapmak isteyenler için Sofya’nın görülmesi gereken önemli yerleri arasında bulunuyor. Burası oldukça tanınmış ve popüler bir cadde olmasına karşın bu sokakta bulduğunuz şeyler gerçek bir hazine niteliği taşıyacaktır.

Shishman Caddesi sadece alışveriş imkanlarıyla değil, burada yapacağınız küçük bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Patrik Evtimiy Meydanı ve Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi gibi Sofya’nın daha büyük simgesel noktalarıyla da bir cazibe merkezidir.

Neden gitmeliyim? Sokak, yerel sanat, yerel yemekler, yerel moda ya da küçük biblolar ve sürprizlerle öğleden sonranızı meşgul edecek oldukça keyifli bir bölgedir.

-Pazarlar

56. Zhenski Kadınlar Pazarı

zhensky pazari

Burası neresi? Kadınlar Pazarı olarak da bilinen Zhenski Pazarı, Sofya’nın en eski pazarlarından biri olarak bilinmektedir v geçmişi 20. yüzyıla uzanmaktadır. Burada ihtiyacınız olan her şeyi bulabilir ve en lezzetli taze sebze ve meyvelerin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca pazarda kıyafet, hediyelik eşya ve baharatlar gibi çeşitli ürünleri de satın alabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bu renkli ve heyecan verici bri atmosfere sahip pazarda yürüme deneyimi başka hiçbir şeye benzemez. Pazar da şehrin merkezinde bulunduğundan burayı rahatlıkla bulabilir ve gününüzün bir parçasını burada geçirebilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Kadınlar Pazarı aynı zamanda konserlere ya da yeme içmeyle ilgili çeşitli eğlenceli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Eğer ziyaretinizi bu etkinliklerden birini denk getirm şansınız varsa kaçırmayın deriz.

  • Adres: Sofia Center, Stefan Stambolov Blvd, 1202 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 983 2184
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Yol tarifi al >

57. Sofya Merkez Pazarı

central sofia market hall

Burası neresi? Sofya’nın merkez pazar alanı, Eski Kent’teki en büyüleyici geleneksel pazarların başında gelmektedir. Şu anda yenilenmekte olan pazar binası, 1909’dan 1911’e kadar Neo-Rönesans tarzında inşa edilmiştir ve bugün hala hizmet etmeye devam etmektedir. Buradaki Üç Saatli Çan Kulesi de oldukça etkileyicidir ancak bunlar 1915 senesinde kurulmuştur. Pazar 2000 senesinde yenilenmiştir.

Neden gitmeliyim? Büyük çelik ve camlardan oluşan bu salonda dolaşırken özellikle yerel lezzetler, taze meyve ve sebzeler, baharatlar ve etlerden oluşan çok iyi lezzet seçimleri bulabilirsiniz. Ayrıca hediyelik eşya, el sanatları ve mücevher satan birkaç mağaza da alışveriş yapmak için iyi seçimler olabilir. Buraya gelerek etrafta dolaşarak yerel halkın alışveriş tercihlerini gözlemleyebilir ve ayrıca tipik Bulgar ymeklerinden bazılarını deneyebilirsiniz.

  • Adres: Sofia Center, Knyagina Maria Luisa Blvd 25, 1000 Sofia, Bulgaristan
  • Telefon: +359 2 917 6106
  • Ziyaret saatleri: Geçici olarak ziyarete kapalı.
  • Yol tarifi al >

58. Bitaka Bit Pazarı

bitaka bit pazari

Burası neresi? Garip ve harika Sofya hediyelik eşyaları bulmak isteyenler, bölgenin en büyük çarşısı olan Bitaka Bit Pazarı’nda hayal kırıklığına uğramayacaklar. Kameralardan teknolojiye, oyuncaklardan saatlere, mücevherlerden kıyafetlere ve eski fotoğraflara kadar çok çeşitli ürünler sunan Batika, büyüleyici buluntularla dolu bir hazinedir.

Şehir merkezindeki Aleksander Nevski Katedrali’nin yanında yer alan pazar, çatal-bıçak ve mutfak eşyaları satan deneyimli satıcılardan, sokakta çarşaflara dizilmiş çeşitli bibloları takas eden yerel halka kadar çok çeşitli satıcılara ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Gerçekten eksantrik, eklektik ve çeşitliliğe sahip olan Bitaka Bit Pazarı, hafta sonu sabahın ilk ışıklarından öğleden sonrasına kadar ziyaret edilebilmektedir. Sofya’nın eşsiz alışveriş kültürünü deneyimlemek, yeni insanlarla tanışmak ve kendinize bazı fırsatlar yakalamak için Bitaka Bit Pazarı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: ul. “Lavandula” 45Б, 1225 Sofia, Bulgaristan
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Pazar 06.00-15.00
  • Yol tarifi al >

*Sofya Yakınında ve Çevresinde Gezilecek Yerler 

-Çevresindeki Köy ve Kasabalar

59. Samokov

samokov

Burası Neresi? Samokov Belediyesi Bulgaristan’ın güneybatısında yer alan Samokov şehri, Iskar Nehri, Rila Dağları’nın önemli bir kısmını, çevredeki dağların Planа, Vitosha, Verila ve Ihtimanska ormanının bir kısmı ile geçen yüksek Samokov vadisini kapsamaktadır.

Son derece güzel manzara, elverişli coğrafi konum, spesifik biyoklimatik koşullar, yüksek kalitede su ve termal suyun mevcut olması turizm, ormancılık ve tarımı belirleyen koşullardan birkaçıdır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde 15. yüzyılın başlarında eski bir yerleşim yeri kalıntıları üzerine kurulmuştur. Samokov, modern mirasa sahip, tarihi mirası, kültürü, spor ruhunu ve çevresindeki doğanın güzelliğini gelişiminde birleştiren, deniz seviyesinden 950 m yükseklikte, pitoresk bir konumda bulunan kasaba, zengin kültürel ve tarihi mirası ile ünlüdür.

Kaçırmayın! Kasabaya 10 km uzaklıktaki Bulgaristan’ın en eski kış tesisi  Borovets, kış sporları için mükemmel fırsatlar sunmaktadır. Düzenli otobüs hatlarının düzenlendiği şehir 60 km uzaklıktaki  başkente yakınlığı , zengin kültürel miras, gelişmiş el sanatları, turizm alanında geçmiş deneyim, Milli Park “Rila”nın önemli kısmının bulunur oluşu, zengin flora ve fauna belediyenin gelişimi için iyi bir oldukça önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.

Kaçırmayın! Samokov, başarılı bir şekilde geleceğini inşa ediyor ve tarihini koruyarak canlanma ve modern gelişim ruhunu bir araya getirerek turistleri kasabaya ve çevresine çekmektedir.

60. Dupnitsa

Dupnitsa

Burası Neresi? Doupnitsa , Güney Batı Bulgaristan’da ve tüm Rila Dağı’nda ilginç turistik yerler için bir başlangıç ​​noktasıdır .

Neden Gitmeliyim? Bunlardan biri, kasabanın uzun yıllar boyunca bağlı olduğu Rila Manastırı, kasabadan sadece 14 kilometre uzaklıkta bulunan Sapareva Banya, su sıcaklığı 103.8 derece ile Avrupa’nın en sıcak mineral kaynağıdır. Tatil köyü Panichishte,  25 km uzaklıktadır. Kış ve yaz turizmi ve kayak için harika bir fırsat sunmaktadır. Tatil güzel ve konforlu dağ evleri, oteller ve tatil evleri ile oldukça ilgi çekicidir.

61. Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

Burası neresi? Sofya’nın kuzeybatısında yer alan Veliko Tarnovo kasabası, dağların yüksek kısımlarında yer alır ve Bulgaristan’ın en büyük üniversitesine ev sahipliği yapması nedeniyle özellikle gençler için popüler bir kasabadır.

Tsarevets Kalesi, İsa’nın Doğuşu Kilisesi ve 17. yüzyıldan kalma Konstantsalieva başta olmak üzere Veliko Tarnovo’nun görülmesi gereken çok önemli yerleri bulunuyor. Kasabada arkeolojik buluntuların paylaşıldığı çok sayıda müze de ziyaret etmeye değerdir.

Neden gitmeliyim? Veliko Tarnavo küçük bir kasaba olmasına karşın pitoresk bir atmosfer sunması nedeniyle muhteşem yürüyüş fırsatları ve gece hayatı sunmaktadır.

  • Sofya – Veliko Tarnovo arası mesafe: 219 kilometre / 2 saat 40 dakika
  • Yol tarifi al >

-Yakınındaki Turistik Şehirler

62. Belgrad 

Belgrad

Burası Neresi? Son dönemlerde kendinden sıkça bahsettiren şehir Belgrad, Balkan havasıyla Avrupa tarzını harmanlayan benzersiz büyüsüyle Avrupa kentlerine göre daha uygun olması, kenti tercih edilebilir kılıyor.

Sırbistan‘ın başkenti, Balkanlar’ın en büyük ve önde gelen şehir tarih boyunca bölgeye hakim olmak isteyen güçlerin mücadele alanı olmuş. 7000 yıllık geçmişi ile Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olup, Yogoslavya’nın başkentliğini yapmaktaydı. Daha sonra  Sırbistan–Karadağ devlet birliğinde Sırbistan’nın başkentliğini yapmış ve Karadağ’ın ayrılması ile kurulan Sırbistan Cumhuriyeti’nin başkenti olarak kalmıştır.

Neden Gitmeliyim? İstiklal Caddesi’ni andıran Knez Mihailova Caddesi’ni gezmeyi, Sırp mutfağını Skadarlija‘da tatmayı, Belgrad’ın bir nevi denizi Ada Ciganlija gitmeyi, meşhur Cumhuriyet Meydanı’nı ve Museum of Yugoslav History, Museum of Contemporary Art, Etnografya Müzesi, Bayraklı Camii, Askeri Müze gibi gezilecek pek çok noktasını görebilirsiniz. Belgrad gezilecek yerler listesi çok uzun olmakla beraber oldukça faydalı, kesinlikle görülmesi gereken birçok noktaya sahiptir.

63. Budapeşte

budapeşte

Burası neresi? Macaristan‘ın başkenti olan Budapeşte, Orta Avrupa’nın cıvıl cıvıl kentlerinden biri. Tuna Nehri’nin ikiye ayırdığı şehir, 1873’te Peste, Buda ve Obuda birleşmesi üzerine Danube’ye yapılan bir köprü sayesinde varlığını orataya koymuştur.

Şehrin en dikkat çeken iki özelliği, Avrupa’daki ilk yer altı metrosuna sahip olmasıve dünyanın en büyük mağara sistemine sahip olan kentte kurulmuş olan Szechenyi Medikal Termal’dir.

Neden Gitmeliyim? Geziye başlamak için en doğru rota Vörösmarty Meydanı’ndan başlayarak,  Budapeşte’nin en büyük kilisesi olan St. Stephen Bazilikası, Dünyanın en büyük üçüncü parlamento binası olan bina, Budapeşte’nin en meşhur ikonu Zincir Köprüsü, en güzel caddesi Andrássy út, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak koruma altına alınan Kahramanlar Meydanı ve şehrin en çarpıcı özelliklerinden biri olan kaplıcaları Szechenyi Kaplıcaları oldukça cazip noktalar arasında yerini almaktadır. Bu ve benzeri birçok gezi noktasını keşfedebileceğiniz şehir hakkında Budapeşte gezilecek yerler listemizde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Tabi Sofya’dan kalkıp Budapeşte’ye kadar geldiyseniz bu şehrin enfes mutfağını keşfetmeye de hazır olmalısınız. Kilo alma garantili muhteşem Budapeşte yemekleri, Osmanlı mutfağının esintilerini de içerisinde barındıran Avrupa mutfaklarından biridir. Geleneksel ve yeni tatların karıştığı bu güzel mutfağı keşfettikten sonra Budapeşte’yi gezmek için enerji toplayabilirsiniz.

64. Ljubljana

lkubljana

Burası Neresi? Dünya üzerinde ünlü cazibe merkezlerine sahip olmasa da, Ljubljana ziyaret etmek için harika bir yerdir. Bununla beraber, Ljubljana’da tarih, gelenek, stil, sanat, kültür ve hem Orta Avrupa hem de Akdeniz havasını yansıtmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Mükemmel manzaraya sahip Ulusal Müze’yi, şehri 360 derecelik bir panaromik görünümünü sunan Ljubljana Kalesi,dünyada betondan yapılmış ilk köprü Ejdarha Köprüsü, yeşil kubbesi ile kendini gösteren St. Nicholas Kilisesi, çocuklarınızla birlikte güzel vakit geçirebilceğiniz Ljubljana Hayvanat Bahçesi, şehrin en büyük parkı Tivoli ve müzik, sanat, sahne performanslarının sergilendiği Krizanke Manastırı siz ziyaretçilerini bekliyor… Her zevke ve yaş gurubuna hitap eden gezi noktaları için Ljubljana gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

Sofya’dan çok yakın olmasa da Sofya gezilecek yerler listenizi tamamladıktan sonra kalan seyahat günlerinizde bu lokasyona geçebilir, bu şehri de keşfedebilirsiniz. Kolay ulaşımı ve uygun fiyatlarıyla Ljubljana keşfedilmesi gereken gezi noktaları arasında.

65. Plovdiv (Filibe)

filibe

Burası neresi? Plovdiv Bulgaristan’ın ikinci büyük şehridir ve Sofya’ya yakın konumu nedeniyle çoğu ziyaretçi için Sofya’dan günübirlik gezilerin vazgeçilmez ayaklarından biridir. Bulgaristan’ın kültür başkenti olarak bilinen Filibe, 7 tepenin etrafına kurulmuş ünlü bir şehirdir ve uluslararası alanda sürekli olan yaşamın olduğu Avrupa’daki en şehir olarak da tanınmaktadır.

Şehir 2019 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak kabul edilmiştir. Burada yıl boyunca çeşitli yerel şenlikler de gerçekleştirilmektedir. Filibe’de gerçekleştireceğiniz bir gezi ile 19. yüzyıldan kalma Bulgar tarzı mimarisiyle bir diğer zengin ve tarihi yer olan yakınlarda bulunan Koprivshtitsa’yı da ziyaret etme şansını yakalayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Şehrin muazzam manzarasını sunan, mermerden yapılmış pitoresk Antik tiyatro, Filibe’nin öncelikli olarak göz atılması gereken yerlerinin başında gelmektedir. Bunun yanı sıra şehirdeki muhteşem sanat galerilerini ziyaret etmeli ve en iyi sanat eserlerini incelemelisiniz.

  • Sofya – Filibe Arası Mesafe: 146 km / 1 Saat 45 dakika
  • Yol tarifi al >

*Şehiriçi Ulaşım

Sofya’da toplu taşıma araçları olarak; otobüs, tramvay, metro ve taksiler kullanılmaktadır. Dilerseniz detaylıca inceleyelim;

  • Metro

Ulaşımda en sık kullanılan yollardan biri şüphesiz ki hızlı olmasının avantajıyla metro ağı olmaktadır. Küçük bir şehir olduğu için metro hattı da sadece iki ağa ayrılmış olup kullanmak oldukça kolaydır.

M1 VE M2 ağlarında hizmet veren metro istasyonu, bağlantı yoluyla havalimanına ve otobüs terminaline uzanan duraklara sahiptir. Hafta içi ve tatil günleri de dahil olarak 05:30-24:00 saatleri arasında hizmet veren metroda ulaşımda uygun fiyatlı sayılabilir. Tek seferlik kart ücretleri 1,60 BGN olurken, avantaj kartları sayesinde çoklu seyahatlerinizi daha uygun fiyata gerçekleştireceksiniz. Örneğin, alabileceğiniz elektronik ulaşım kartları sayesinde on seferlik geçişlerinizi 12 BGN gibi bir fiyata getirebilirsiniz.

-Sofya Ulaşım Tasarruf Kartı

-Sofya Metro Haritası

  • Taksi

Sofya’da taksiye binmek istediğinizde dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunuyor. Sokaktan sıklıkla geçen taksileri elinizle durdurabilirsiniz ancak şehirde en güvenli yolculuk için taksi uygulamasını indirmenizi öneriyoruz. Taksi ücretleriyle çok pahalı olmamakla beraber başlangıç 0,70 BGN ile başlayarak kilometre başına 0,80 BGN artarak devam etmektedir.

Burada dikkat emeniz gereken araca bindiğinizde taksimetreyi kontrol etmenizdir. Başlangıç yapılmaması durumunda normalden daha fazla ödeme yapmanız istenebilir. Ayrıca çoğu taksi yoldan müşteri almaktadır ancak dil yetersizliği sebebiyle daha uzun yoldan götürülerek fazla para ödemenize sebep olabilirler. Bu sebeple olabildiğinizce uygulama kullanarak taksiye binmeye dikkat etmelisiniz.

-TaxiMeIphone için / Android İçin

*Sofya’ya Yakın Havalimanları

  • Filibe Havaalanı 2 saat 18 dk. (138 km)
  • Niş Havaalanı 2 saat 24 dk. (144 km)
  • Üsküp Havaalanı 2 saat 46 dk. (166 km)
  • Craiova Havaalanı 3 saat 4 dk. (184 km)
  • Priştine Havaalanı 3 saat 14 dk. (194 km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Adres: Boulevard Vasil Levski No: 80 1000 Sofia Bulgaria
  • Telefon: +359 2 935 55 00
  • Çalışma Saatleri: 09:00-18:00

-Acil Durum Numaraları

  • Ambulans: 150
  • İtfaiye: 160
  • Polis: 166

-Turistler için Telefon Kullanımı

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, Bulgaristan’nın ülke kodu ”+359” olduğu ve Sofya’nın kodu ”2” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +359 2 05390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece ülke ve şehir kodunu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Yurtdışındaki hat fiyatları size pahalı geldiyse, Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. (Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Sofya gezilecek yerler listemiz editörlerimiz tarafından son olarak 06.02.2024 tarihinde güncellenmiştir. Eğer siz de yazımızın geliştirilmesine katkı sunmak ya da duygu ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir Sofya gezisi diliyoruz 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin