Sırbistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 15 Yöresel Lezzet

Sırbistan, kültürü ve coğrafyasının yanında yöresel yemekleriyle de yabancılık çekmeyeceğimiz tatlar barındırıyor.

Büyüleyici güzelliği ve vizesiz seyahat imkânıyla ülkemizden yüzlerce ziyaretçi ağırlayan Balkan ülkesi, mutfağının zenginliğiyle göz dolduruyor. Türkiye, Macaristan, Slovakya gibi ülkelerin mutfaklarından izler taşıyan Sırp mutfağı mideniz kadar bütçenizi de zorlamayacak kalitede ve lezzette. Bize benzeyen güzel ülkelerden Sırbistan’da ne yenir, ne içilir ve bu yemeklere nasıl ulaşılır gelin beraber öğrenelim.

#1 Sırbistan’da Ne Yenir?

Listenin ilk sırasında;

1- Ajvar

Ajvar

Ajvar, hemen hemen her yemeğe mükemmel şekilde eşlik eden bir çeşit garnitür. Kırmızıbiber, sarımsak ve patlıcanların karışımıyla elde edilen bu garnitürü Sırplar salata olarak değerlendiriyor. Öyle ki, ajvara Sırbistan salatası diyorlar. Acılığı isteğinize göre ayarlanan bu lezzeti kahvaltılık sos ya da meze şeklinde tüketebilirsiniz.

2- Baklava

Baklava

Baklava, en az bizde olduğu kadar Sırbistan’da da popüler bir tatlı. Yapılışı ve lezzetiyle bizim sofralarımıza gelen baklavanın neredeyse aynısı olan bu Sırp usulü tatlıyı mutlaka deneyin.

3- Bucko Pizza

Bucko Pizza

İtalya’nın ünlü pizzasını Sırp yorumuyla yemeye ne dersiniz? Bildiğimiz pizza hamuru üzerine serpilen özel malzemelerle yapılan Bucka Pizza, ülkede en çok tüketilen atıştırmalıklar arasında sayılıyor.

4- Burek

Burek

Türk lezzetlerine yakın yiyeceklerden biri olan Burek, bizim annelerimizin yaptığı nefis böreklerin aynısı. Peynirli, kıymalı, mantarlı, ıspanaklı çeşitlerini bulabileceğiniz böreklerin fiyatlarının da hayli uygun olduğunu göreceksiniz.

5- Cevapcici

Cevapcici

Cevapcici, sığır veya domuz etinin kıyılıp ızgaralanmasıyla yapılan yöresel bir Sırp yemeği. Size biraz İnegöl köftesini çağrıştırabilir. Servisiyle bile iştah kabartan bu köftelerin başı çektiği yemek, uygun fiyatlarıyla da hoşunuza gidecek.

6- Karadordeva Snicla

Karadordeva Snicla

Özellikle Belgrad’da yemenizz gereken yemekler arasında sayabileceğimiz Karadordeva Snicla, Sırp prensi Karadjordje tarafından seçilmiş ve kraliyet yemeklerini temsil ediyormuş. Kırmızı etin başrolde olduğu bu yemek, dana veya domuz bifteğinin içini kaymak ile doldurup rulo şekline getirilmesiyle yapılıyor. Ülkenin en güzel yemeklerinden biri desek abartmış olmayız.

7- Kobasica

Kobasica

Sırp tarzında hazırlanmış bir çeşit sosis olan Kobasica’yı, restoranların yanında büfelerde ekmek arası atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Yanında da kaymak, salata ve patates ikram ediliyor. Ülkede genelde kızartılarak ya da soğuk meze şeklinde ana yemeklerin yanında tüketiliyor.

8- Krofne

Krofne

Balkanlarda hayli popüler bir tatlı olan Krofne’yi Sırbistan’da deneyebilirsiniz. Jöle, reçel, marmelat veya çikolata ile doldurulmuş bu yumuşacık ekmeksi çörekler, oldukça lezzetli ve doyurucu. Bazı restoran ve kafelerde kremalısını da bulabilirsiniz, ancak bu türü pek fazla yapılmıyor.

9- Pljeskavica

Pljeskavica

Çeşit çeşit baharatlarla hazırlanan büyük bir hamburger köftesini andıran Pljeskavica, ülkenin en popüler et yemeklerinden bir diğeri. Eğer bir restoranda yiyecekseniz yanında bölgenin ünlü kaymağı, salata ve patatesle beraber ikram edilecektir. Namı tüm Avrupa’ya yayılmış bu köfteye bir şans verin.

10- Punjene Paprike

Punjene Paprike

Türk mutfağında en sevilen yemeklerden biri olan biber dolması, Sırbistan’da Punjene Paprike olarak karşınıza çıkacak. Bol domates sosuyla servis edilen ve farklı biber çeşitleriyle yapılan bu yemek hem damak zevkinize uyacak hem de karnınızı doyuracak. Farklı tatlar denemeye kapalı biriyseniz bu dolmaları deneyebilirsiniz.

11- Rakija

Rakija

En bilinen Sırp içeceği Rakija; kayısı, kiraz, armut ama en çok erik kullanılarak yapılıyor. Alkol içeriği %30 ile %40 arasında değişen hayli sert ve güçlü bir içki. Bu nedenle içmek biraz cesaret gerektiriyor. Ama buralara kadar geldik denemeden dönmeyelim derseniz, pek çok restoran ya da markette kolaylıkla bulabilirsiniz.

12- Sarma

Sarma

Kültürleri birbirine yakın olan ülkelerin mutfakları da aynı ölçüde benzeşiyor. Bir diğer tanıdık lezzet olan Sarma, tıpkı biber dolması gibi bizim mutfağımızdaki lahana sarmasının birebir aynısı. Üzüm yapraklarıyla yapan yerler de bulabilirsiniz ama ülke genelinde lahana sıklıkla tercih ediliyor.

13- Sırp Şarapları

Şarap

Sırbistan’da çok ucuza karnınızı doyurabiliyorsunuz. Aynı şekilde alkol de gayet uygun fiyatlarda satılıyor. Şaraplarıyla ünlenmiş bir ülke olan Sırbistan’da, deneyebileceğiniz çok sayıda şarap çeşidi bulabilirsiniz.  Restoranlarda ev yapımı şarap dahi sipariş verebiliyorsunuz.

14- Skembici

Skembici

Sırbistan’ın en eski yemeklerinden biri sayılan Skembici, içeriği işkembe çorbasına benzese de hazırlanış tarzıyla ayrılıyor. Skembici, bizden farklı olarak güveçte birçok sebzeyle beraber pişirilerek yapılıyor ve haşlanmış patatesle sunuluyor.

15- Urbenes

Urbenes

Bir çeşit sos ya da meze olarak değerlendirilebilecek Urbenes, peynir, kırmızıbiber ve çeşitli baharatlarla yapılıyor. Kullanılan biber nedeniyle çok acı olabiliyor ama isteğinize göre acı seviyesini söyleyebilirsiniz.

*Ülkenin yöresel tatlarını deneyebileceğiniz yerlerde gezilecek durakları da öğrenmek isterseniz aşağıdaki yazılarımız yardımcı olacaktır.

* Sırbistan için uçak biletlerini öğrenip bu lezzeti Avrupa’ya yayılmış yemekleri tatmak için yolculuk hazırlıklarına başlayabilirsiniz. Biletbayi en kapsamlı uçuş seçeneklerini karşılaştırmanız için sizi bekliyor.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin