Siirt’te Gezilecek Yerler Listesi | En Turistik 10 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Siirt, Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın kesişim noktasında bulunuyor. Cilalı Taş Devri’nden bu yana pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Siirt, Anadolu’daki Türklerin ilk yerleştiği topraklardır. Tarihi yapılarıyla oldukça ünlü olan şehrimizi yakından daha iyi tanımak için, Siirt’te gezilecek yerler listemizi okumaya devam etmelisiniz…

Kaç Günde Gezilir; Siirt’i 1-2 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Siirt’i yaz aylarında ya da sonbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Siirt Havalimanı’ndan merkeze gitmek için, otobüs ve taksi gibi ulaşım araçlarını kullanabilir ya da özel bir araç kiralayabilirsiniz. Ulaşım için tercih edebileceğiniz bütün detaylar için Siirt Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Ne Yenir; Siirt’in meşhur lezzetleri arasında; büryan kebabı, Siirt kitel (köfte), mihr çorbası, gebole, aside ve Arap dolması yer alıyor. Daha detaylı bilgi için Siirt’in yöresel yemekleri adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 21.30₺

*Siirt’te Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Seyir ve Manzara Noktaları

1.Tillo Kalesi Cam Seyir Terası

Tillo Kalesi Cam Seyir Terası

Burası neresi? Siirt’in Tillo ilçesinde yer alan Tillo Kalesi Cam Seyir Terası, 2016 yılında hizmete açılmıştır. Tillo Kaymakamlığı, Tillo Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Dicle Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa açılan bu yer, Baton Vadisi’nin eşsiz manzarasını gözler önüne seriyor. Osmanlı Dönemi’nde yapılan Tillo Kalesi, pek ışık almadığı için üzerine cam teras inşa edilmiş. Yüksekliği 1.100 metre olan teras, 7 metre uzunluğunda olup, 5 metre genişliğe sahiptir. En fazla 30 kişinin çıkmasına izin verilen bu terasın manzarasına hayran olmamak elde değil!

  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00

2.Rasıl Hacar (Delikli Taş)

Rasıl Hacar (Delikli Taş)

Burası neresi? Siirt’in güneydoğusunda yer alan bu bölge, muhteşem manzaraya sahip olmasının yanı sıra doğal oluşumu sayesinde bir tabiat harikasıdır da diyebiliriz. Yaklaşık 350 metre yükseklikte konumlanan Rasıl Hacar Tepesi, yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çekmeyi başarıyor. Manzarası, doğal güzellikleri ve dinlenme alanlarıyla fazlasıyla rağbet gören bu yer, Siirt merkeze yakın konumuyla da çok sık tercih ediliyor.

Neden gitmeliyim? Dik kireç taşlarının milattan önceki devirlerde oyulmasıyla meydana gelen mağaranın, barınma amaçlı kullanıldığını biliniyor. İç çeperini el vuruşlarıyla kazıldığı görülen mağara, daha önce burada bir yaşam sürüldüğünün kanıtıdır. Hatta iç içe olan mağaralardan birinin, mutfak olarak kullanıldığına dair belirtiler bile var. Mağaranın yanında dikine yükselen bir kaya yer alıyor ve bu kayaya atlama taşı deniliyor. Gençlerin cesaretlerini kanıtlamak için bir kayadan diğerine atladıkları için bu ismi aldığı söyleniyor.

Kaçırmayın! Mesire alanı haline getirilip keşfe açılan doğa harikası Rasıl Hacar, doğa sporcuları ve fotoğraf tutkunlarının bir numaralı adresidir. Mükemmel manzarayı fotoğraflayacağınız gibi, yamaç paraşütü de yapabilir ya da aşağısındaki Botan Çayı’nda rafting yapabilirsiniz. Mutlaka Siirt’te gezilecek yerler listesine bu yeri ekleyin ve tatilin tadını doya doya çıkarın!

-Kaplıcalar 

3.Sağlarca Kaplıcası (Billoris Kaplıcası)

Burası neresi? Eruh ilçesine bağlı Sağlarca Köyü’nde yer alan Sağlarca Kaplıcası, bir diğer adıyla da bilinen Billoris Kaplıcası, Siirt’e 17 km mesafede yer alıyor. Kaplıca suları, Baton Vadisi’nde yer alan çayın kenarındaki bir mağaradan çıkmış ve mağaralar genişletilince ve suya ulaşınca kullanılmaya başlanmış. Sodyum, kalsiyum, klorür ve sülfat içiren kaplıca suyu, 36 derece sıcaklığa sahiptir. Tek kaynaktan çıkan ve tüm havuzun bu kaynaktan beslendiği kaplıca suyu, Botan Çayı’na karışıyor.

Kaçırmayın! Kaplıca suyunun, cilt hastalıklarına, eklem ağrılarına, sinir ve kas problemlerine, romatizmaya, ameliyat sonrası ağrılarına iyi geldiği biliniyor.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Mağaralar

4.Botan Mağaraları

Botan Mağaraları

Burası neresi? Siirt’teki en bilinen mağaralardan olan Botan Mağaraları, Botan Çayı ve barajının karşı yakasında yer alıyor. Kalker oluşumlu jeolojik yapısıyla dikkatleri çeken Botan Mağaraları’nın, geçmişte ev olarak kullanıldığı biliniyor. Suyun aşındırması sonucu eriyen kalkerler, vadi boyunca farklı şekillerde mağaraları oluşturmuş ve o dönemlerde halk, bu mağaraları ev olarak kullanmış.

-Kanyonlar

5.Botan Kanyonu

Botan Kanyonu

Burası neresi? Nordüz Platosu’nda bulunan ve komşu şehirlere kadar taşan Botan Çayı, kaynağını dağlardan alıyor. Dicle Nehri’nin de bir kolunu oluşturan Botan Kanyonu, Çatak Çayı ve Büyükdere ile Çukurca Köyü’nde birleşiyor ve bu noktadan sonra ”Botan Suyu” olarak adlandırılıyor.

Neden gitmeliyim? Suyun artması sonucu oluşan vadinin en derin noktası ile yanındaki dağların zirvesi arasındaki mesafenin 1 km olduğunu belirtmeliyiz. Yolu üzerinde birkaç çayla birleşen Botan Çayı, Çat Tepesi’nde Dicle Nehri’ne karışıyor. Olağanüstü bir doğaya sahip olan bu bölgeyi, kesinlikle Siirt’te gezilecek yerler listesinde bulundurmalısınız.

-Siirt’e Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

6.Bitlis

Bitlis

Burası neresi? Doğu Anadolu’nun en güzel şehirleri arasında yer alan Bitlis, tarihi ve kültürü ile öne çıkmayı başarıyor. Tarihi 7 bin yıl öncesine kadar uzanan Bitlis, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu nedenle içerisinde barındırdığı tarihi eserler ile Bitlis, adeta açık hava müzesini andırır. Her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan şehir, hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapılarıyla görülmeye değerdir.

Neden gitmeliyim? Türkiye’nin en büyük yanardağı olan Nemrut Dağı’nın ve eşsiz manzaraya sahip Nemrut Krater Gölü’nün, Bitlis’te yer alması, neden ziyaret etmeniz gerektiğini açıklayacak türden. Bunların yanı sıra Bitlis Kalesi, Ahlat Müzesi, Nemrut Kayak Merkezi, Arin Gölü, Adilcevaz Sahili gibi yerler ile birlikte Bitlis Evleri, Bitlis Çarşısı gibi noktaları da geziye dahil etmelisiniz. Daha detaylı bilgi için Bitlis gezilecek yerler yazımız sizlerle…

*Siirt Bitlis arası mesafe 95 km’dir. 

7.Şırnak

Şırnak Cudi Dağı

Burası neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en doğu ucunda yer alan Şırnak, Suriye ve Irak sınırları arasında kalıyor. Güneydoğu’nun medeniyetler beşiği olarak adlandırılan Şırnak, Hz. Nuh’un Nuh tufanından önce bu şehri kurduğu ve şehrin isminin ”Şehri Nur” kelimesinden geldiği biliniyor. Birçok medeniyeti bünyesinde barındıran şehir, kültürel değerleri, gelenek ve görenekleri ile bir kez olsun ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Neden gitmeliyim? Kaplıcaları, türbeleri, medreseleri, kaleleri, köprüleri ve daha birçok gezilecek yere sahiptir Şırnak. Geldiğinizde; Finik Ören Yeri ve Kalesi, Cizre Kalesi, Nuh Peygamber Türbesi, Mor Gabriel Manastırı, Meryem Ana Kilisesi, Belkısana Kaplıcası, Yafes Köprüsü, Cudi Dağı ve Hista Kaplıcaları’nı ziyaret etmelisiniz. İsterseniz, daha detaylı bilgiye ulaşmak için Şırnak’ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

*Siirt Şırnak arası mesafe 99 km’dir. 

8.Batman

Batman

Burası neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Batman, Sümerlere kadar uzanan tarihi geçmişiyle adından sıkça söz ettirir. Hasankeyf antik kenti, Orta Çağ’dan kalma tarihi köprü, Eski Çarşı, mağaraları, kiliseleri, manastırları, camilerinin yanı sıra doğal güzellikleri ve tarihsel anıtlarıyla bambaşka bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde, çok eski yerleşim yeri olan Hasankeyf’i mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalardan dolayı, eski tarihi kalıntılara rastlayamayacağınızı belirtmeliyiz. Bunun dışında, Memikan Köprüsü, Malabadi Köprüsü, Mereto Dağı, Sason Yaylası, Kırkat Göleti Mesire Alanı, Bozikan Kalesi, Batman Müzesi ve daha birçok yapıya uğramalısınız. Daha kapsamlı bilgi almak adına Batman gezilecek yerler yazımızı incelemelisiniz.

*Siirt Batman arası mesafe 86 km’dir. 

9.Van

Van

Burası neresi? Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van, dünya üzerinde yaşanan en eski kentlerden biri olma özelliğine sahiptir. Türkiye’nin nüfus bakımından en kalabalık on dokuzuncu şehri olurken, yüz ölçümü bakımından ise Türkiye’nin en büyük altıncı şehridir. Tarihi M.Ö 5 binli yıllara dayanan şehir, içerisinde pek çok farklı antik kalıntıya yer veriyor. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipli yapması da bunu destekleyecek türden.

Neden gitmeliyim? Van’a geldiğinizde; tarihi kalıntıları yakından görmeli, Van Gölü’nde tekne gezintisine çıkmalı, zengin mutfağını tatmalı, doğa ve su sporları yapmalısınız. Tüm bunların dışında, Van Kalesi, Muradiye Şelalesi, Şeytan Köprüsü, Van Kedi Evi, Erçek Gölü, Van Peri Bacaları, Akdamar Anıt Müzesi ve Erek Dağı’nı mutlaka görmelisiniz. Daha detaylı bilgi için, Van’da gezilecek yerler yazımızı okumalısınız.

*Siirt Van arası mesafe 254 km’dir. 

10.Mardin

Mardin

Burası neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin, Dicle ve Fırat nehirleri arasında konumlanıyor. Bölgenin en gözde şehirlerinden biri olan Mardin, Türkiye’nin en kalabalık yirmi altıncı şehridir. Medeniyetler ve kültürler beşiği olan şehir, köklü bir tarihi geçmişe sahip olup, kendine has özgü mimarisi ile fazlasıyla dikkat çeker. Tarih boyunca pek çok uygarlığın himayesi altında kalan Mardin, M.Ö 4500 yıllarına uzanan bir tarihi geçmişe hakimdir.

Neden gitmeliyim? Mezopotamya Bölgesi’nin önemli bir stratejik konumunda yer alan Mardin, camileri, kiliseleri, manastırları, türbeleri ve daha birçok yapısıyla fazlasıyla rağbet görüyor. Buraya geldiğinizde; Mardin Kalesi, Deyrulzafaran Manastırı, Mardin Müzesi, Dara Antik Kenti, Geleneksel Mardin Evleri, Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi’ne uğramalısınız. Daha detaylı bilgi almak isterseniz, Mardin gezilecek yerler yazımızı incelemelisiniz.

*Siirt Mardin arası mesafe 235 km’dir. 

*Tarihi Yerler

İçerisinde pek çok dini ziyaret noktasına ve türbeye ev sahipliği yapmasından dolayı Azizler Diyarı olarak adlandırılan Siirt, birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındırıyor. Camilerden türbelere kadar, kulelerden kalelere kadar, antik kentlerden tarihi yürüyüş alanlarına kadar pek çok yapı sizin için derlediğimiz listede mevcut.

Ulu Cami, Cumhuriyet Cami, Veysel Karani Türbesi, Şeyhul Hazin Hazretleri Türbesi, Şeyh Muhammed Kazım Türbesi, İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, Sultan Memduh Türbesi, Siirt Saat Kulesi, Derzin Kalesi, Finik Kalesi, Kormas Kalesi, İrun Kalesi, Erzen Ören Yeri… Tüm bu yerler hakkında detaylı bilgiyi Siirt tarihi yerler adlı yazımızda bulacaksınız!

*Alışveriş

Siirt’te hem tarihi çarşılarda hem de modern alışveriş merkezlerinde doya doya alışveriş yapabilirsiniz. Anderapark, Siirt Park ve Grosmall alışveriş merkezlerini ziyaret edebilir ya da Şeyhler Çarşısı, Tabbaklar Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Helvacılar Çarşısı’nı ziyaret edebilirsiniz. Buradan dönmeden önce, bıttım sabunu, Siirt battaniyesi, yelek, çanta gibi ürünler, pekmez helvası, Siirt fıstığı ve Pervari balını satın almayı unutmayın!

*Gece Hayatı

Siirt gece hayatı merkezde yaşandığını ancak bar ve disko tarzı eğlence anlayışının çok az olduğunu söylemeliyiz. Daha çok cafe ve çay bahçelerinde vakit geçiriliyor. Bazı eğlence mekanları, öğrenciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor ve mekan sayılarının azlığından dolayı, akşamları bar gibi mekanlar tercih edilmiyor.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Tillo Kalesi Cam Seyir Terası’na git ve manzara karşısından büyülen!
  • Rasıl Hacar’da bol bol fotoğraf çek ve yamaç paraşütü yap!
  • Sağlarca Kaplıcası’na git ve şifalı suyundan faydalan!
  • Botan Mağaralarını ve Botan Kanyonu’na uğramadan dönme!

*Şehir İçi Ulaşım

Siirt’te şehir içi ulaşım, belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanıyor. Otobüs saatleri ve güzergahları hakkında daha detaylı bilgi almak için tık tık.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin