Samsun Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 87 Yer (Detaylı)

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Orta Karadeniz’in, yaklaşık 1,3 milyonluk nüfusuyla, en kalabalık bölümü olan Samsun, Türkiye’nin ise en kalabalık on altıncı şehridir. Kurtuluş Savaşı’nda aldığı rol ile ayrı bir yere sahip olan Samsun, hem coğrafi konumu hem de önemli bir limana sahip oluşuyla benzersiz bir şehirdir. Eski çağlara kadar dayanan tarihi geçmişiyle Samsun, önemli tarihi yapıları ve kültürel dokuyu da himayesinde barındırıyor. Karadeniz’in en güzel turizm merkezlerinden biri olan Samsun, aynı zamanda Karadeniz’in başkenti olarak anılıyor. Doğal güzelliği, temiz havası ve eşsiz denizi ile birlikte kaplıcaları, havzaları, deltaları, ovaları ve daha birçok yeriyle Samsun gezilecek yerler listesi sizlerle…

Kaç Günde Gezilir; Samsun’u ortalama 2-3 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Kaplıcaların suyundan yararlanmak, kayak yapmak ve tarihi yerlerini gezmek isterseniz kış aylarında gelmelisiniz. Trekking, dağcılık, yayla turizmi ve yamaç paraşütü yapmak için yaz aylarında gelmelisiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgi için Ulaşım Rehberi adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Ne Yenir; Samsun’un meşhur lezzetleri arasında; mısırlı fasulye çorbası, haluçka, katık böreği ve Samsun pidesi yer alıyor. Dilerseniz, Samsun yöresel yemekleri adlı yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 23.34₺

*Samsun Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1.Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi

Burası neresi? Milli Mücadele için Samsun’a doğru yola çıkan Atatürk ve on sekiz silah arkadaşının, Samsun’a geldiklerinde ilk adım attıkları yerdir Tütün İskelesi. Genç ve yaşlı farketmeksizin vatan sevgisi ile dolup taşan tüm halkın, 19 Mayıs 1919 yılında göstermiş olduğu sevinci ölümsüzleştirmek adına, bu iskele 19 Mayıs 2009 yılında tekrar düzenlenmiş. İskelenin önüne Bandırma Vapuru’nu temsil eden bir yapı inşa edilmiş ve bu bölgeye Protokol Yolu adı verilmiş.

Neden gitmeliyim? 400 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olan bu yolun üzerinde, seramik rölyefler ve Atatürk ile arkadaşlarını temsil eden küçük süs havuzları mevcuttur. Aynı zamanda iskelenin üzerinde Atatürk ve silah arkadaşlarının heykelleri yer alıyor. Bir nevi açık hava müzesine dönüştürülen bu alana, merkezden her türlü toplu taşıma aracı ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Her 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda, buraya akın ediliyor ve muhteşem bir bayram atmosferi yaşanıyor. Özellikle uçakların görkemli şovuna hayran kalacaksınız.

-Anıtlar

2.Onur Anıtı

Onur Anıtı

Burası neresi? Samsun halkı tarafından, Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılan bronz Atatürk heykeli, Samsun’un bir simgesi haline gelmiştir. Bir Alman vapuru ile Samsun’a getirilen heykelin açılış töreni, 1932 yılında H. Kriphel ve Viyanalı mühendis Mayer eşliğinde büyük bir katılımla gerçekleşmiş. Büyük bir taban üzerinde şahlanan bir at üstünde Atatürk heykeli, bütün heybeti ile neredeyse şehrin her yerinden görülmekte. Ayrıca kaidenin yanında ise iki kabartma ve yazılar yer alıyor. Kabartmanın birinde; iskelede sandalın yanında mermi ve cephane taşıyan insanlar, arkalarında top arabası yer alırken, diğer kabartmada ise; Atatürk dimdik olarak durmaktadır.

3.İlk Adım Anıtı

İlk Adım Anıtı

Burası neresi? Heykeltraş Hakkı Atamalı tarafından 1981-1982 yılları arasında yapılan bu anıt, Atatürk’ün doğumunun 100.yılı anısına dikilmiş. Aynı zamanda Tütün İskelesi’nin yerinin belli olması için dikilen bu anıt, dayanışmayı simgeliyor. Kaidenin üstünde, üniformalı Atatürk ve kumandalar yer alıyor ve anıtın iki ucundaki heykeller ise gençliği simgeliyor.

-Seyir ve Manzara Noktaları

4.Amisos Tepesi

Amisos Tepesi

Burası neresi? Baruthane Mahallesi’nde yer alan Amisos Tepesi, bir diğer adıyla da bilinen Baruthane Tepesi, M.Ö 3. yüzyıla ait olup, 1995 yılında keşfedilmiş. Tümülüslerde yapılan kazı çalışmaları sonucunda Helenistik döneme ait izler ve Amisos Hazinesi olarak adlandırılan bazı gömütler bulunmuş. Aynı zamanda tepenin sit alanı incelenirken, birçok mezarla karşılaşılmış ve bazılarının Pontus Krallığı’nın üst düzey konumundaki insanlarına ve onların ailelerine ait olduğu anlaşılmış. Samsun gezilecek yerler listesinde kesinlikle olması gereken Amisos Tepesi’nde, tüm çalışmalar tamamlanmış ve 2008 yılında hizmete açılmış.

Amisos Tepesi’nin tarihinin dört aşamadan oluştuğunu söyleyerek, birinci dönemde, yani M.Ö. 6. yüzyılın başında, Miletosluların, Amisos’a egemen olup Karadeniz ile Anadolu’yu bağlayan ticaret yolunun başlangıcını oluşturmaları olduğunu belirterek devam ediyoruz. İkinci dönem, M.Ö. 6. yüzyılın ilk yarısı, Kapadokyalıların Amisos’u yerleşim yeri olarak tercih etmeleri, üçüncü dönem, M.Ö. 6. yüzyılın ortası, kentin adının Peiraieos olarak değiştirilmesi ve dördüncü dönem, M.Ö. 437, Atinaların Amisos’a yerleşmesi ve kentin adının değiştirilmesidir.

Neden gitmeliyim? Tepede ilk yerleşim yeri kurulduğunda, halk tarafından caddeler, meydanlar, dini yapılar ve evler inşa edilmiş. Doğu tarafında bir liman, liman çevresinde ise Aşağı Kent adında bir yerleşim yeri bulunuyormuş. Arkeolojik kazı çalışmalarında, burada mozaik, heykeller ve fresko bulunduğunun da altını çizelim. Aşağı Kent’te denizcilerin, kölelerin ve liman çalışanlarının yaşadığı biliniyordu. Amisos Tepesi’nde Kuzey ve Güney olmak üzere iki Tümülüs yer alıyor. Kuzey Tümülüsü, 8 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde olup, içerisinde 3 tane mezar odasına yer verir ve odaların duvarlarında yalancı sütunlar bulunur. Güney Tümülüsü ise, lacivert ve kırmızı renklerde boyanmış yalancı taş örgü görüntüsüne sahip olup, içerisinde 2 odalı bir mezar yapısı vardır.

Kaçırmayın! Amisos Tepesi’nin sit alanını keşfettikten sonra, içerisinde yer alan cafe ve restoranında mola vererek, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Batı Park’tan kalkan teleferiği kullanarak, tepeye gelebilir ve şehri kuş bakışı görme şansı elde edebilirsiniz.

  • Adres: Baruthane, Can Sk. No:2, 55100 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 22.00
  • Telefon: (0362) 431 60 90
  • Yol tarifi al > 

-Meydan ve Caddeler

5.Saat Kulesi ve Saathane Meydanı

Saat Kulesi ve Saathane Meydanı

Burası neresi? İsmini meydanında yer alan Saat Kulesi’nden alan Saathane Meydanı, şehrin en eski merkezlerinden biri olma özelliğine sahip. Cumhuriyet Meydanı ile birlikte Samsun’un iki büyük meydanından biri olan Saathane Meydanı, günümüzde hala ticari ve kültürel önemini koruyor. Meydana ismini veren Saat Kulesi’nin tarihi ise II. Abdulhamit dönemine kadar uzanıyor. II. Abdulhamit’in tahta çıkışının onuncu yılı olmasıyla, şehirlere saat kulesi yapılmasını ister. Belçika asıllı Fransız mühendis, 1887 yılında ünye taşı kullanarak bu saat kulesini tamamlar. Ancak bu yapı bir zaman sonra zarar görmüş ve 1977 yılında yeniden inşa edilmiş.

Neden gitmeliyim? Tarih kokan mekanlardan biri olan Saathane Meydanı, balıkçılar, manavlar, kasaplar, baharatçılar, toptan ve perakendeciler ve daha birçok esnaf sayesinde Samsun’un en işlek ve en uğrak mekanlardan birisidir. Meydan ve çevresinde yer alan bu esnafları tek tek dolaşabileceğiniz gibi alışveriş yapabilir ve aynı zamanda sohbet edebilirsiniz. Meydan içerisindeki en önemli yapı olan Samsun Büyük Cami’yi de görmeden gitmeyin!

6.İstiklal Caddesi (Çiftlik Caddesi)

İstiklal Caddesi (Çiftlik Caddesi)

Burası neresi? Samsun’un en işlek caddesi olan İstiklal Caddesi, bir diğer adıyla da bilinen Çiftlik Caddesi, İstanbul’un bazı meşhur caddelerini anımsatıyor. Samsunlular tarafından en çok ilgi gören cadde, alışveriş yerlerinin başında geliyor. Caddede; dünya ve Türkiye çapında en ünlü markalar, yerel mağazalar ve aktarların yanı sıra restoranlar, pastaneler ve bankalar gibi ihtiyaç duyacağınız daha pek çok şey bulunuyor. Aradığınız ne varsa burada bulabilirsiniz! Samsun’un kalbi olan bu caddede, keyifli zaman geçirebilir ve doya doya alışveriş yapabilirsiniz.

7.Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Burası neresi? İlkadım ilçesinde yer alan Cumhuriyet Meydanı, Saathane Meydanı ile birlikte şehrin en önemli iki meydanından biri olma özelliğine sahip. Samsun merkez olarak adlandırılan, İlkadım ilçesinin en işlek yerinde bulunan meydan, çevresinde pek çok iş hanına ve bankaya yer veriyor. Samsun İl Özel İradesi, Bulvar AVM ve Belediye Parkı’nın içerisinde Onur Anıtı bu meydan çevresinde bulunuyor. Samsun Hafif Raylı Sisteminin ana duraklarından biri olan meydan, milli ve dini bayramlarda gerçekleşen etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

-Müzeler

8.Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Burası neresi? Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir rol oynayan bu gemi, 1978 yılında Glasgov’da ”Trocadero” ismiyle inşa edilmiş olup, sonrasında ise ”Kymi” adıyla belli bir süre yük taşımıştır. 1894 yılında İdare-i Mahsusa’ya nakledilen gemi, o dönemden itibaren ”Panderma” ismiyle Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşımaya devam etmiş. İdare-i Mahsusa’nın adı, 1910 yılında ”Osmanlı Seyrüsefain İdaresi” (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olarak değişince geminin de ismi ”Bandırma” olarak değişmiş ve posta vapuru haline gelmiş. 1919 yılında Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam eden gemi, 1924 yılında hizmet dışı bırakılmış. 1925 yılında İlhami Söke’ye satılan gemi, 4 ay içerisinde Haliç’te sökülerek parçalanır.

Müze Hakkında!

Samsun İl Özel İdaresi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, geminin orijinal çizimlerine bakılarak, birebir aynısı yapılmış ve 2006 yılında müze olarak hizmete açılmış. Belediye tarafından çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılan Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’nde, ahşap işçiliği, filikalar ve halatlar, raspa ve boyalar yenilenmiş ve dayanaklı olacak şekilde inşa edilmiş. Kaptan köşkü, kaptan kamarası, tefriş ve yatak odası, sergi salonu ve mutfak olmak üzere 6 bölümden oluşan müzede, 13 bal mumu heykeli yer alıyor.

Tefriş salonunda, Atatürk’te dahil olmak üzere 5 balmumu heykeli yer alıyor. Bunun yanı sıra 1870’li yıllarda imal edilmiş gemici saati, telefon, yangın tüpü, ölçüm saati, masa ve sandalyeler sergileniyor. Atatürk’ün yatak odası olarak tasarlanan odada ise, ona ait orijinal bir radyo yer alıyor. Sergi salonunda, geminin orijinal çizimleri ve tarihçesi, Atatürk’e ait fotoğraflar ve orijinal beylik silahı, Atatürk’ün el yazısıyla yazdığı kongre kararnamelerinden nüshalar bulunuyor. Aynı zamanda sinevizyon gösterimi yapılması için bir sistem ve oturma grupları da yer alıyor. Kaptan köşkünde ise, kaptan İsmail Hakkı Durusu’n bir bal mumu heykeli ve 1887 yılına ait denge pusulası yer alırken, kaptan kamarasında da özel eşyalar sergileniyor.

Doğu Park Sahası’nda, 35 bin metrekare alanda yer alan Milli Mücadale Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde; Çanakkale Savaşı’ndan düşmanın İzmir’de denize dökülüşüne kadar süren mücadeleyi anlatan seramik rölyefler bulunuyor. Bunun dışında; Samsun ve ilçelerinde hayatını kaybeden 1200 şehidin anısına yapılan Şehitler Yazısı, Milli Mücadele’yi anlatan 10 adet bronz rölyef, 7 figürlü Milli Kurtuluş Anıtı, İstiklal Mücadelesi’nde kullanılan top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları ve uçaksavar gibi savaş malzemeleri yer alıyor.

  • Adres: Belediye Evleri, 55080 Canik/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: (0362) 238 00 23
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 2₺ / Öğrenci: 1₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

9.Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Burası neresi? Samsun yöresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen eserler, şehirde müze olmadığı için, Kastamonu Müzesi’ne gönderilmiş. Vali Turgut Başkaya tarafından, 1956 yılında ”Atatürk ve 19 Mayıs Müzesi” adı altında bir müze açılması için Bakanlığa teklif gitmiş. Bu sırada bir inşaattan çıkan eserler ile birlikte çevreden toplanan eserler Samsun Erkek Sanat Enstitüsü’nde toplanmış ve koruma altına alınmış. Başlangıçta depo olarak kullanılan müzede, 1960 yılında çalışmalar yapılmış ve Atatürk Müzesi fikri yeniden ortaya atılmış. Fuar Alanı içerisinde yer alan 19 Mayıs Galerisi, ”Atatürk Müzesi” olarak kullanılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiş. Bu sürecin ardından Fuar Alanı içerisinde Atatürk Müzesi’nin yanına, 1976 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yapımına başlanmış ve 1981 yılında hizmete açılmış.

Müzenin bölümleri; Samsun ve çevresinden toplanan arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği müzenin arkeoloji bölümünde; İlk Tunç Çağı, Hitit, Helenistik ve Roma dönemine ait bronz, pişmiş toprak ve kemik eserler yer alıyor. Bunların yanı sıra bronz atlet heykeli, Eski Tunç Çağı’na ait ameliyat edilmiş kafatasları, antik Amisos kenti buluntuları, Amisos Mozaiği, Amisos mezar odasından çıkan hazineler ve Helenistik Çağ’a ait takılar sergileniyor. Müzenin en önemli bölümünü oluşturan Amisos mezar odasındaki eserler arasında; altın, taç, küpe, bilezik gibi eserler, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sikkeler, Cumhuriyet döneminde basılan paralar yer alıyor. Etnografya bölümünde ise; Samsun yöresine ait bindal, peşkir, cepken, saat keseleri, el yazmaları, Kuran, kesici ve ateşli silahlar sergileniyor.

  • Adres: Kale, 19 Mayıs Blv. No:5, 55030 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: (0362) 431 68 28
  • Giriş ücreti: 5₺
  • Yol tarifi al > 

10.Gazi Müzesi

Gazi Müzesi

Burası neresi? Jean Ionnis Mantika tarafından, 1902 yılında Mıntıka Palas Oteli olarak inşa edilen bu bina, Atatürk’ün Samsun’a gelişinde kaldığı ilk yerdir. Kurtuluş Savaşı’ndan çok sonra, vali tarafından bu yer Atatürk’e armağan edilmiş ve Atatürk ve eşi Latife Hanım, Samsun’a üçüncü ve dördüncü gelişlerinde burada konaklamış. Atatürk’ün ölümünden sonra ise bu bina, belediye tarafından 1940 yılında Gazi Müzesi olarak hizmete açılmış ve Türkiye’nin tarihi açısından oldukça önemli bir konuma gelmiş. Günümüzde, geçmişin izlerini taşıyan 191 eser bu müzede sergileniyor.

Müzenin bölümleri; Müzenin ilk girişinde; Milli Mücadele dönemine ait fotoğraflar, büyük yağlı boya tablosu, Atatürk’ün kişisel eşyaları, Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışını temsil eden Tütün İskelesi kabartması, Bandırma Vapuru’nun küçük maketleri yer alıyor. İkinci katta ise; Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri, yine Atatürk’ün kişisel eşyaları ve kaldığı odalar, kendisine gelen hediyeler ve objeler sergileniyor.

  • Adres: Kale, Gazi Cd. No:62, 55030 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00
  • Telefon: (0362) 435 75 35
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

11.Havza Atatürk Evi Müzesi

Havza Atatürk Evi Müzesi

Burası neresi? Atatürk’ün 25 Mayıs-13 Haziran 1919 tarihleri arasında, ilk karargahı olarak kullandığı Mesudiye Oteli, taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş. Binayı otel haline getirip, işletmeye açan ilk kişi Hurdazlı İsa Efendi, bir süre oteli kendi için çalışmıştır. Ancak bir zaman sonra oteli, Ali Baba’ya devreder. Atatürk’ün Samsun’a gelişinden altı gün sonra karargahı Havza’ya taşıyacağını öğrenen Kaymakam Fahri Bey, en seçkin konaklama merkezi olan Mesudiye Oteli bir aylığına kiralamış. Böylelikle Atatürk ve karargahında yer alan askeri ve sivil memurlar burada konaklamış oldular.

Müzenin bölümleri; İki katlı olan binanın birinci katında 4, ikinci katında ise 5 oda bulunuyor. Birinci katında; çalışma odası ve yatak odası yer alırken, ikinci katında ise; askeri ve sivil memurların kaldıkları odalar yer alıyor. Atatürk’ün Havza’da bulunduğu bu tarihler arasında, çalışma odası olarak kullandığı bölümde, birçok heyeti ağırladığı biliniyor. Odada sergilenen telgraf maniplesi, ilk haberleşme aygıtı olarak yerini alıyor. Aynı zamanda ilk Cumhurbaşkanlığı forsu da bu odada sergileniyor. Atatürk’ün istirahat ettiği yatak odası bölümünde; karyola, yatak, yatak örtüsü ve diğer yatak odası takımının tamamı, Atatürk’ün orijinal eşyaları arasından seçilerek sergileniyor.

Birinci katta yer Havza odasında; Atatürk’ün el yazısının ve imzasının bulunduğu bir belge, Atatürk’ün otele gelmeden önce bölge hakkında bilgi sahibi olmak için hazırladığı on iki maddelik soru listesi, Cumhuriyetin ilk yıllarında Havza konulu fotoğraf sergisi, Milli Mücadele yıllarına ait fotoğraflar, Atatürk ile birlikte gelen subaylar ve sivil memurların fotoğrafları ve daha birçok belge ve yazışma yer alıyor. Diğer oda ve salonlarda ise; Atatürk’e özgü eşyalar, Milli Mücadele yıllarına ait bazı silahlar ve kitaplar, Atatürk’ün kullandığı yemek takımı, yöreye ait kadın giysileri, mutfak eşyaları, çıkrıklar ve oturma odası takımı bulunuyor. Ayrıca müzede; Havza, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara odalarında, Atatürk’ün buralarda yapmış olduğu görüşmelerle ilgili fotoğraflar ve yazışmalarla ilgili belgeler de sergileniyor.

  • Adres: Medrese, Karakol Sk., 55700 Havza/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

12.Samsun Kent Müzesi

Samsun Kent Müzesi

Burası neresi? İlkadım ilçesinde yer alan Samsun Kent Müzesi, 2013 yılında açılmış ve müzenin içerisinde Samsun’un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısıyla alakalı belge, bilgi, fotoğraf ve malzemeler yer alıyor. Tarihi Kentler Birliği’nin jüri özel ödülüne layık görülen kent müzesi, 2015 yılında XX. Luigi Micheletti Ödülleri’nde finale kalmış ve Avrupa’nın en prestijli 6 müzesi arasında yer almış. İç ve dış tasarımı oldukça şık olan Samsun Kent Müzesi, Demiryolu Lokali olarak kullanılan TCDD binalarının restore edilmesiyle oluşmuş. Birçok kurumun ve halkın desteğiyle, müzeye çok sayıda değerli obje, arşiv, belge ve bilgi paylaşılmış. Görevli rehber ya da elektronik rehber eşliğinde müzeyi gezebileceğinizi ve daha detaylı bilgiye ulaşabileceğinizi de belirterek devam edelim.

Müzenin bölümleri; Yedi bölümden oluşan müzenin giriş kısmında, yani A1 katında; Samsunlu ünlüler, Samsun’un kronolojik tarihi, Kurtuluş Savaşı dönemi ve tütüncülük hakkında bilgi ve belgeler bulunuyor. B1 katında; mübadele ve göçler, kent tarihinde yaşanan afetler, şehrin geçmiş hali ve müze binasının hikayesi yer alıyor. B2 katında; Cumhuriyet dönemindeki Samsun’a, Atatürk, Vali ve Belediye Başkanları hakkında bilgiler ile birlikte Samsun’un demografik yapısına yer veriliyor. B3 katında; Samsun’un tarihi ve mimari yapıları ile birlikte ulaşımı anlatılırken, C1 katında; balmumu heykelleri ile balıkçılık anlatılıyor. C2 katında; sporun tarihi ve Samsunspor, eğitim, iletişim, coğrafi yapı, ekonomik ve turizm ile ilgili belgeler yer alıyor. C3 katında ise; balmumu heykeller ile kentin sağlık, yemek kültürü, düğün gelenekleri anlatılıyor. Şehrin kültür ve sanat geçmişine de bu katta ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Zafer, Atatürk Blv. No:22, 55060 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 / Pazartesi günleri: 13.00 – 17.00
  • Telefon: 0362 234 34 54
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

13.Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Müzesi

Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Müzesi

Burası neresi? Milli Mücadele döneminde önemli bir konumda yer alan Şeyh Sadi Tekkesi, belediye tarafından 2013 yılında restore edilerek Kuvayi Milliye Müzesi’ne dönüştürülmüş. Kurtuluş Savaşı kararına Anadolu’dan destek alan ilk yerlerin başında gelen Sadi Tekkesi, günümüzde hatıralarıyla hala ayakta duruyor. Bir nevi 19 Mayıs 1919 yılında başlayan kurtuluş mücadelesinin ruhunu günümüzde de yansıtmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

Müze; tekke binası, anı evi, diaromik (şehitler) müze, kantin ve tuvaletler ile birlikte 5 avludan oluşuyor. Sadi Tekkesi tek başına müze olarak düşünülmüş ve restorasyonu tamamlanmış olsa da farklı fikirler ortaya atılmış. Şehit ve gazi anı evi ile birlikte diaromik müzenin de olması gerektiği düşünülmüş ve buna bağlı olarak tekkenin karşısında yer alan ev kamulaştırılarak, restorasyonu tamamlanmış. Bu bina anı evi olarak düzenlenmiş olup, evin güneybatısına ise diaromik alan inşa edilmiş. Böylece alan, farklı ebatlardan oluşan ve bir seki görüntüsünü alan avlularla donatılmış olmuş. Tematik bir müze olarak biçimlendirilen binada, 7 adet balmumu heykeli bulunuyor.

  • Adres: Selahiye, Çifte Hamam Cd. No:57, 55100 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı
  • Telefon: 0362 432 40 00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

14.Alaçam Mübadele Müzesi

Alaçam Mübadele Müzesi

Burası neresi? 19. yüzyılın son çeyreğinde İptidai Mektebi olarak yaptırılan bina, sonraki yıllarda farklı işlevlerde kamu binası olarak hizmet vermiş. Zemin kat üzeri bir normal kattan oluşan bina, kırma çatılı ve Marsilya kiremit örtülüdür. Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren bina, 2010 yılında Samsun İl Özel İradesi tarafından restore edilmiş ve 2012 yılında resmi olarak hizmete açılmıştır. Etnografik eserlerden oluşan ve tematik bir müze olan Alaçam Mübadele Müzesi, 1923 yılında Lozan Antlaşması’na konulan ek protokolle göç yapmak zorunda kalan mübadillerin yanlarında taşıdıkları günlük eşyaları, belgeleri ve fotoğrafları bünyesinde barındırıyor.

Müzenin bölümleri; Müzenin giriş katı idari bölümlerden oluşuyor ve dokümantasyon bölümü, mübadele ve ilçe tarihine ait yayınlara, mübadele yıllarına ait fotoğraflara yer veriyor. İkinci katta ise, eserler tefriş yapılıyor. Aynı zamanda müzenin vitrenlerinde, mübadil kadınlara ait elbiseler, günlük kıyafetler yer alıyor ve bu kıyafetler genellikle çeyiz olarak hazırlanmış eserler olarak biliniyor. Bunun yanı sıra mübadil kültürünü yansıtan çevreler, kıl ve keten dokuma eserler, sandıklar, mesleki aletler ve mutfak eşyaları ile birlikte mübadillerin göç sırasında ve gemilere taşınırken çekilmiş fotoğrafları, pasaportları, Kurtuluş Savaşı’na ait bazı belgeler ve mübadillerin bağışladığı kişisel eşyalar yer alıyor.

  • Adres: Çeşme, Eski Şube Sk. No:8, 55800 Alaçam/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

15.Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Burası neresi? Bir dönem Şehir Kulubü olarak kullanılan üç katlı bina, restore edilerek müze haline getirilmiş. Bafra yöresinden toplanan etnografik eserler ile İkiztepe kazısından elde edilen arkeolojik eserlerin yer aldığı Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde, Bafra’nın geleneksel yaşam tarzı ve kültürü canlandırmalarla anlatılarak sergileniyor. Aynı zamanda müzede, İlk Tunç Çağı’ndan yakın tarihe kadar 1.250 adet arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor.

Müzenin bölümleri; Müzenin birinci katında etnografik eserler yer alıyor ve odalarda geleneksel Bafra evinin günlük yaşamından izler ile karşılaşıyorsunuz. Mutfak, oturma odası ve yatak odası tam da buna göre hazırlanmıştır. Müzenin ikinci katında ise arkeolojik eserler yer alıyor. Arkeolojik eserlerin sergilendiği vitrinler odalarda bulunurken, orta alanda ise Amphora teşhiri bulunuyor. Soldaki iki odada ise, İkiztepe Höyük kazılarından elde edilen eserler sergileniyor. Bu eserler arasında; pişmiş toprak tanrıça figürleri, çanak çömlekler, bilezik, küpe ve kolye gibi takılar, baltalar, cam eserler ve amphoralar yer alıyor. En dikkat çeken eserin, İlk Tunç Çağı mezarından çıkarılan ve üzerinde ameliyat izleri görülen kafatası olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Büyükcami, Müze Sok. No:11, 55400 Bafra/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı
  • Telefon: 0362 542 77 13
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

16.Amazon Köyü

Amazon Köyü

Burası neresi? Batı Park’ta 50 bin metrekarelik bir alan üzerine Amazon Adası kurulmuş ve içerisinde 2.5 dönümlük bir Amazon Köyü yer alıyor. Bir rivayete göre; Samsun’un Terme ilçesi Gölyazı beldesi etrafında Amazon kadınlarının yaşadığına inanılıyormuş. İşte bu alanda da Amazon kadınlarının gündelik yaşamından kesitler sunuluyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile On Dokuz Mayıs Üniversitesi iş birliği ile köyde anaerkil bir toplum olan Amazonların heykelleri, kabartmaları, günlük yaşamlarından kesitler ve eşyaları bu alanda yer alıyor. 2010 yılında inşa edilen Amazon Adası, bir kanal yardımıyla karadan ayrılan bir yapay adadan oluşuyor ve yerli-yabancı birçok turistin uğrak noktası oluyor.

Terme’de M.Ö. 3 bin ile 2 bin yılları arasında, Thermedon Çayı yöresinde Themiskyra adında bir kent kurulmuş ve kentte Amazonlar yaşıyormuş. Amazonların anısına Batı Park’ta kurulu olan Amazon Köyü, Amazonların gündelik yaşamda kullandıkları eşyalara ve savaşçı kadınların heykellerine yer vermesiyle Türkiye’nin en ilginç müzeleri arasında yerini alıyor. Samsun ve yöresinin tarihi ve kültürel değerlerinden biri olarak kabul edilen Amazonlar, Eflatun ve Socrates’in eserlerinde, Homeros’un İlyada’sında ve Hititlerin tabletlerinde de bahsediliyor.

Neden gitmeliyim? Girişte, elinde kalkan ve mızrağı ile bekleyen amazon kadın savaşçı heykeli sizleri karşılıyor. Gözleri gerçek protez göz, saçları ise gerçek saçtan yapılan bu heykeller, Hollywood’da korku filmlerinde kullanılan özel bir silikon madde aracılığıyla yapılmış ve öyle ki insan dokusuna yakınlığıyla çok gerçekçiler. Amazon Heykeli’nin sağ ve sol tarafında, Anadolu Aslanları adında iki heykel yer alıyor. Aslan heykellerin içerisinde amazon toplumuna dair görüntü ve sesli sunumlar yapılıyor. Dahası heykellerin içinden merdiven ile en tepeye çıkabiliyorsunuz. İnanılmaz bir manzara sizi bekliyor! Köprüler yardımıyla geçilen adada, Amazon kanalı, suni kayak pisti, balık restoranları ve piknik alanları da bulunuyor.

  • Adres: Baruthane, 55100 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0362 234 54 54
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 2₺ / Öğrenci: 1₺
  • Yol tarifi al > 

-Sanat ve Kültür Merkezleri

17.Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi

Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi

Burası neresi? Milli kültürün tanıtılması için burada; toplantılar, sergiler, kurslar, gösteriler, yarışmalar, sesli ve görüntülü programların düzenlenmesi ile okuma alışkanlığını ve fikir faaliyetlerini geliştirici çalışmaların yapılması amaçlanmıştır. İçerisinde; 7 adet sanatçı soyunma odaları, prova odası, 12 adet atölye, VIP salonu, ana tiyatro salonu, çocuk tiyatro salonu, toplantı ve sergi salonu, 7 adet derslik ve açık otopark yer alıyor.

  • Adres: Denizevleri, Adnan Menderes Blv. No:139, 55200 Atakum/Samsun
  • Yol tarifi al > 

-Kaplıcalar

18.Hamamayağı Kaplıcası

Hamamayağı Kaplıcası

Burası neresi? Ladik ilçesine 13 km uzaklıkta konumlanan Hamamayağı Kaplıcası, ilçenin en önemli turizm alanıdır. Kaplıcanın suyu, piknik alanları ve dinlenme tesisleri ile oldukça güzide bir mekan olan Hamamayağı Kaplıcası, sadece yöre halkı değil, aynı zamanda birçok turist tarafından akın ediliyor. Suyunun içerdiği minerallar bakımından dünyanın en ünlü kaplıcası arasında yer alan bu mekan, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de bahsediliyor. Tarihi çok eskilere dayanan bu kaplıca, ”Gençlik Suyu” olarak da biliniyor.

Neden gitmeliyim? Kaplıcanın suyu, 37 derecelik bir ısıya sahip olup, romatizma, nevralji, cilt hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu, eklem kireçlenmesi, sinirsel hastalıklar, ameliyat sonrası yorgunluklar gibi daha pek çok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Yılın her döneminde çevre il ve ilçelerin akınına uğrayan kaplıca, önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Ayrıca buradaki tesisler zamanla yıkılarak, 2018 yılında termal bir otel hizmete açılmıştır.

19.Havza Kaplıcaları

Havza Kaplıcaları

Burası neresi? Samsun’un Havza ilçesinde yer alan Havza Kaplıcaları, yaklaşık 2 bin yıldır kullanılıyor ve şifa kaynağı olarak geçmişten günümüze sıklıkla tercih ediliyor. Bölgede Aslanağzı, Kız Göle, Şifa ve Maarif Hamamları yer alıyor ve bölgenin geçmişine ayna tutuyor. Doğal kaynak suları yönünden bir hayli zengin olan Havza’da, 5 ayrı tesis bulunuyor. Yaklaşık 53 derece sıcaklığa sahip olan kaplıcanın suyunda, arsenik, çelik, silis, sodyum, sülfat yer alıyor ve kalsiyum bikarbonatlı termal su olduğu biliniyor. Suyun, romatizmaya, ortopedik ve nörolojik rahatsızlıklara iyi geldiği de yadsınamaz bir gerçektir.

Kaçırmayın! Bölgede en çok tercih edilen Lokman Hekim Kaplıca Tesisleri’ne gidebileceğiniz gibi Ancere Termal Otel, Modern Türk Termal Hamamı ve Maarif Otel’i de tercih edebilirsiniz.

  • Adres: İmaret Mah., Kaplıcalar Mevkii, 55700 Havza/Samsun
  • Telefon: 0362 714 40 82
  • Yol tarifi al > 

-Sahil ve Plajlar

20.Atakum Sahili

Atakum Sahili

Burası neresi? Turistlerin sıklıkla tercih ettiği plajları içerisinde barındıran Atakum Sahili, Karadeniz’in en etkileyici sahil şeridinde yer alıyor. Uzun bir kumsala sahip olan sahilde, eğlence ve yeme-içme mekanları ve bisiklet yolu bulunuyor. Masmavi plajlarıyla deniz keyfi yaşayacağınız bu yerde, akşam üstü yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca sahil yolunda; alışveriş merkezi, sinema, dinlenme alanları, parklar ve iskeleler de bulunuyor. İster plajlarında güneşlenip yüzün, ister gün batımında iskelede ya da sahil yolunda yürüyün, ister mekanlardan birine oturarak güzel bir yemek yiyin… İsteğe göre birini seçin ve eğlenmeye bakın!

21.Fener Plajı

Fener Plajı

Burası neresi? Cenevizliler döneminde liman olarak kullanılan Fener Plajı, Samsun’un batısında yer alıyor. Kent merkezine yakın bir mesafede konumlanan plaj, 235 metre uzunluğunda olup, oldukça temiz ve ince kumlara sahiptir. Toplu taşımalara yakınlığı ile ulaşımı oldukça kolay olan plajın yanında, Samsun’un en ünlü otellerinden biri yer alıyor ve isterseniz burada konaklama şansı elde edebilirsiniz. Mavinin ve yeşilin bir arada buluştuğu bu plaj, doğal güzelliğiyle sizi fazlasıyla etkileyecek…

22.Çatalcam Plajı

Çatalcam Plajı

Burası neresi? Atakum Sahili’nin son kısımlarına doğru, Samsun-Bafra yolu üzerinde yer alan Çatalcam Plajı, bölgenin bakir kalmış yerlerinden biridir. Yapılaşmanın az olması nedeniyle oldukça temiz suya sahip olan plaj, bu özelliğiyle Samsun’un diğer plajları arasından sıyrılmayı başarıyor. Yaz aylarında Samsunlular tarafından sıklıkla tercih edilen plaj, 353 metre uzunluğunda olup, temiz suyu ve yumuşacık kumuyla Ege plajlarını aratmıyor. Temizliği nedeniyle 2015 yılında mavi bayrak ödülü kazanan Çatalcam Plajı, Karadeniz Bölgesi’nin 7 adet mavi bayraklı plajlarından biridir. Aynı zamanda Samsun’un tek mavi bayraklı plajı olma özelliğine sahiptir.

23.Huzur Plajı

Huzur Plajı

Burası neresi? Huzur Tatil Evleri’nin işletmesinde hizmet veren Huzur Plajı, bölgede konaklayabileceğiniz, kamp yapabileceğiniz ve denize girip güneşlenebileceğiniz bir yer olmasıyla herkesin mutlaka uğradığı mekanlardan biridir. Samsun’un popüler plajlarından biri olan Huzur Plajı, tertemiz deniziyle turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor. Yaz aylarında serinlemek için tercih edebileceğiniz yüzme noktalarından biridir burası.

24.Geyikkoşan Sahili

Geyikkoşan Sahili

Burası neresi? Karadeniz’in en güzel sahillerinden biri olan Geyikkoşan Sahili, Samsun’un Alaçam ilçesinde yer alıyor. Samsun şehir merkezine 78 km mesafede bulunan sahil, Samsun’un temiz denizini gözler önüne seriyor. Geniş bir kumsala ve plaja sahip olan yer, aynı zamanda bir mesire alanıdır. Sahil kıyısı boyunca yer alan otellerden birini tercih ederek konaklayabilir, gündüzleri plajda yüzüp güneşlenebilir, akşamları sahilde uzun yürüyüşler yapabilir, piknik ve mangal keyfi yapabilir ve cafelerde manzara eşliğinde yemek yiyebilir ya da bir şeyler içebilirsiniz.

25.Yakakent (Gümenez) Sahili

Yakakent (Gümenez) Sahili

Burası neresi? Yakakent ilçesinde yer alan Yakakent Sahili, 14 km uzunluğunda olup, meydandan başlayarak limana kadar uzanmaktadır. Bir tarafı orman bir tarafı sahil olan bölgede; lokantalar, oteller, kafeteryalar ve hediyelik eşya satan dükkanlar yer alıyor. Ayrıca sahil kenarında, katmerlerin ve gözlemelerin yapıldığı küçük büfeler ile semaver çay yapan yerlerin de bulunduğunu belirtmeliyiz.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar ve Parklar

26.Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Burası neresi? Bafra, Engiz ve Alaçam ilçe sınırlarında yer alan Kızılırmak Deltası, Kızılırmak nehrinin taşıdığı alüvyonlardan oluşmuş olup, Türkiye’nin en büyük deltalarından biridir. Delta ovası, denizden güneye doğru basamaklar halinde yükselir ve Kızılırmak nehrinin her iki kenarında platolar yer alırken, daha gerisinde ise dağlar yer alır. Yay şeklinde uzanan platolar, Kuzey Anadolu Dağları’nın ilk sırasını oluşturur. Türkiye’nin Karadeniz kıyısında tek sulak alanı olan Kızılırmak Deltası’nın doğal güzeliklerinin, büyük ölçüde korunabildiğini söyleyebiliriz. Geniş bir araziye sahip olan bölgede; göller, longoz ormanları, sazlık alanlar, yaban hayatı geliştirme sahaları, tuzcul bataklıklar, ıslak çayırlar, kumul çalı toplulukları, tarım alanları ve yerleşim alanları yer alıyor.

Kısa bir sürede oluşan deltada, Liman Gölü, Balık Gölü, Uzun Göl, Çernek Gölü, Tatlı Göl, Karaboğaz Gölü ve Gıcı Gölü olmak üzere 7 adet göl yer alıyor. Yeryüzünün en verimli doğal alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası, göç esnasında Karadeniz’i aşan kuş türleri için hayati önem taşıyor. Göç eden kuşların uçuş öncesi ve sonrası dinlendikleri, beslendikleri ve korunabildikleri tek alandır. Deltanın Kuş Cenneti bünyesinde, 321 farklı kuş türü yaşıyor ve burada Büyük Deniz Düdükçünü, Kuzey İncikuşu, Küçük Kirazkuşu, Ak Kirazkuşu, Tepeli Pelikan, Cüce Karabatak, Alboyunlu Kaz, Dikkuyruk, Şah Kartal, Deniz Kartalı, Küçük Kerkenez ve Tarda gibi nesli tükenmekte olan kuş türlerine rastlayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Pek çok ötücü ve su kuşu ile birlikte yaban hayatına da ev sahipliği yapan deltada en önemlisi Yılkı Atları’dır. Delta içerisinde tam 450 adet at yer alıyor ve çoğu gruplar halinde dolaşıyor. Bunun yanı sıra delta 6 bin mandayı da himayesinde barındırıyor. Aynı zamanda Kuş Gözlem Kuleleri ile birlikte 45 leylek yuvasının yer aldığı Leylek Ormanı da burada bulunuyor. Geldiğinizde, ak ve kara leylekleri yavrularını beslerken izleyebilme şansı yakalayabilirsiniz. Doğa meraklıları için birebir olan bu yerde, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano alternatifleri de bulunuyor.

27.Bayraktepe Tabiat Parkı

Burası neresi? Tekkeköy ilçesinde yer alan Bayraktepe Tabiat Parkı, 2015 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. Samsun merkeze 10 km, Tekkeköy ilçe merkezine ise 4 km mesafede konumlanan parkta, kır lokantası, kameriye, piknik masaları, basketbol sahası, mescit, büfe, spor aletleri, çocuk oyun alanı, bisiklet ve yürüyüş parkurları yer alıyor. Kayın, Gürgen ve Meşe ağaçları ile çevrelenen parkta, piknik yapabilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir, bisiklete binebilir, fotoğraf çekebilir, bitki ve yaban hayatı inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Aşarağaç, 55330 Tekkeköy/Samsun
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al > 

28.Yakakent Çamgölü Mesire Alanı

Yakakent Çamgölü Mesire Alanı

Burası neresi? Yakakent ilçe merkezine 4 km uzaklıkta yer alan Çamgölü Mesire Alanı, ilçenin en gözde mesire alanıdır. Çam ağaçlarıyla çevrelenmiş yemyeşil tabiatı ve tertemiz sahili ile harika bir atmosfere sahip olan tabiat parkı, sessiz, sakin ve huzur dolu bir yerdir. Çamgölü Mesire Alanı’nda bulunan plajda yüzebilir, yeşil alanda ise piknik ya da kamp yapabilirsiniz.

  • Adres: Asmapınar, 55810 Yakakent/Samsun
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
  • Yol tarifi al > 

29.Çakırlar Korusu

Çakırlar Korusu

Burası neresi? Atakum merkeze 19 km mesafede yer alan Çakırlar Korusu, Samsun’un en eski piknik ve doğa yürüyüşü alanlarından biri olma özelliğini taşıyor. İçerisinde; tenis ve basketbol kortları, duşakabinler, mescitler, cafe ve restoranlar, tuvaletler ve mesire alanları gibi daha pek çok şey bulunuyor. Kuş sesleri eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz bir yer olan Çakırlar Korusu’nda, aynı zamanda çadırınızı getirerek kamp yapabilir veya piknik yapabilirsiniz.

  • Adres: İncesu Yalı, 55280 Atakum/Samsun
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 23.00
  • Telefon: 0362 457 59 69
  • Yol tarifi al > 

30.Doğu Park

Doğu Park

Burası neresi? Doğu Park’a geldiğinizde, içerisinde yer alan Bandırma Vapuru ve hayvanat bahçesini kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Aynı zamanda bu parkın içerisinde; piknik alanları, su sporları merkezleri, futbol ve tenis sahaları, koşu ve bisiklet parkurları, sosyal tesisler gibi daha birçok imkanın bulunduğunu bilmelisiniz.

31.Batı Park

Batı Park

Burası neresi? Samsun’da doğuda ve batıda olmak üzere iki ayrı park alanı var ve bunların birinden yukarıda bahsettik. Sinop tarafına yakın olan batı kısmındaki Batı Park, mutlaka Samsun gezilecek yerler listenizde olmalı. Denize sıfır bir konumda yer alan park, yemyeşil alan içerisinde birçok farklı aktivite yapmanızı sağlıyor. Bu geniş yeşil alanlarda piknik yapabilir, Amazon Cafe’de bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Özellikle bir tepe üzerinde bulunan bu cafenin, manzarası bir harika. En uzun go-kart pistine sahip olan alanda, yarış yaparak keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Park içerisinde yer alan Amazon Köyü’nü ziyaret edebilir ve Amazon heykeli ve aslanlarını yakından görebilirsiniz.

32.Galeriç Ormanı

Galeriç Ormanı

Burası neresi? Samsun’un iki subasar ormanından biri olan Galeriç Ormanı, 19 Mayıs ilçesinin Yörükler mevkiinde yer alıyor. Yörüklerin kuzey tarafında bulunan ormanın, ilkbahar aylarında tabanı suyla kaplanıyor ve muhteşem bir güzelliğe bürünüyor. Yaban hayatı ile de mutlaka görülmeye değer bir noktadır.

33.Samsun Kent Ormanı

Samsun Kent Ormanı

Burası neresi? 2005 yılında hizmete açılan Samsun Kent Ormanı, doğayla iç içe olup kafa dinleyeceğiniz bir yerdir. Ormanın içerisinde; 1 bin 200 metrelik yürüyüş parkuru, 13 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, otopark, tanıtım merkezi, piknik alanları, oturma masaları, spor alanları, yağmur barınağı, tuvalet, eğlence ve oyun parkları yer alıyor.

34.Adapark

Adapark

Burası neresi? Çarşamba ilçesinde yer alan Adapark, Yeşilırmak kıyısı üzerine kuruludur. Büyük bir alan olan bu yerde; Çarşamba evleri, göl restoran, yürüyüş parkurları, spor alanları, yüzme havuzu, sauna, kafeterya, kır düğün salonları ve çocuk oyun alanları yer alıyor. Aynı zamanda üç vagondan oluşan gezi treni de bu alanın içerisinde bulunuyor.

35.Atatürk Parkı

Atatürk Parkı

Burası neresi? Samsun’un en eski ve en ünlü parkı olan Atatürk Parkı, İlkadım ilçesinin Hükümet Konağı yanında yer alıyor. Yemyeşil bir alana sahip olan parkta, Atatürk Anıtı yani Onur Anıtı bulunuyor. Yukarıda da bahsettiğimiz bu anıt, adeta Samsun’un bir simgesi haline gelmiştir.

36.Vezirsuyu Tabiat Parkı

Vezirsuyu Tabiat Parkı

Burası neresi? Vezirköprü’de yer alan Vezirsuyu Tabiat Parkı, ilçeye yaklaşık 23 km mesafede konumlanıyor. Ulaşımı oldukça kolay olan bu parkta; halı saha, kır gazinosu, voleybol ve basketbol sahası, büfe, yürüyüş yolları, seyir terası, piknik alanı ve çocuk oyun alanı yer alıyor. Yeşil ve mavinin eşsiz uyumu ile bu park, ilçenin en güzel yerlerinden biridir. Parkta piknik ve doğa sporlarının yanı sıra amatör balıkçılık, jet ski ve yelken gibi su sporları da yapabiliyorsunuz. Tertemiz havası ve el değmemiş doğasıyla muhteşem bir yer olan park, aynı zamanda Şahinkaya Kanyonu’na sadece 7 km uzaklıkta bulunuyor. Dilerseniz buradan tekne ile kanyona geçebilirsiniz.

  • Adres: Çeltek, 55900 Vezirköprü/Samsun
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al > 

-Şelaleler

37.Kabaceviz Şelaleleri

Kabaceviz Şelaleleri

Burası neresi? Samsun’un tabiat harikalarından biri olan Kabaceviz Şelaleleri, şehir merkezine 32 km mesafede yer alıyor. Tekkeköy’e 35 km mesafede konumlanan Kabaceviz Köyü, yeşillikler içinde güzel bir yer olmasının yanı sıra ulaşım açısından da oldukça rahattır. Köyden 3 km uzaklıktaki şelaleler bölgesi ise, her yıl mutlaka gezgincilerin ve tatilcilerin uğradığı bir noktadır. Üç aşamadan oluşan şelalelerin suyu, 15, 35 ve 65 metre yükseklikten akıyor. Bu bölge, turizm açısından önemli bir yere sahiptir ve etrafının yeşil ve orman örtüsü ile kaplı olmasından dolayı da günübirlik turlar için oldukça idealdir.

Neden gitmeliyim? Yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı olan bu bölgede, trekking, dağcılık, piknik, foto safari, rafting gibi daha pek çok aktivite yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda şelalenin çevresinde ve köyde yeme-içme olanaklarından ihtiyacınız doğrultusunda faydalanabilirsiniz. Ayrıca buraya Mayıs sonu ve Ekim başında gelmenizi öneriyoruz.

38.Akalan Şelaleleri

Akalan Şelaleleri

Burası neresi? Bafra’nın 43 km uzaklıktaki Akalan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Akalan Şelaleleri, büyüklü küçüklü tam 18 şelaleden oluşuyor. Etrafının güzelliği ile nefis manzaralar sunan şelaleler, 15 metre yükseklikten düşmektedir. Çevresindeki alanlarda piknik veya doğa sporları yapabilirsiniz.

39.Gölalan Şelaleleri

Gölalan Şelaleleri

Burası neresi? Gölalan Köyü’nün yakınındaki dere yatağı üzerinde yer alan şelalelere, yakın mesafedeki vadiye inip, dere boyunca yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Dere yatağı boyunca küçüklü büyüklü birçok şelale olsa da, görülmeye değer nitelikte sadece iki büyük şelale var. Yalnız ara ara dere içerisinden geçmek zorunda olacağınız için, kıyafetlerinizi ve ayakkabılarınızı ona göre seçmenizde fayda var.

Neden gitmeliyim? Şelalelerden biri köye çok yakın mesafede yer alıyor ve yaklaşık 5 metreden akıyor. Diğerine ise 30 dakika yürüyerek ulaşım sağlanıyor ve yaklaşık 10 metreden küçük bir göle akıyor. Tertemiz ve berrak olan bu akarsulara girip serinlemekte bir başka oluyor.

40.Çağlayan Şelalesi

Çağlayan Şelalesi

Burası neresi? Çağlayan Köyü’nde yer alan şelale, adından da anlaşılacağı gibi bir dere yatağına kuruludur. Köyde çok sayıda şelale bulunuyor ve merkeze 7 km uzaklıkta konumlanıyor. Şelalelerin en önemli özelliklerinden birinin, çok büyük aşındırma gücüne sahip olmalarıdır diyebiliriz.

41.Karacaören Şelalesi

Karacaören Şelalesi

Burası neresi? Salıpazarı ilçesine 11 km uzaklıktaki Karacaören Köyü’nde yer alan Karacaören Şelalesi, 92 metre yüksekliğe sahiptir. Ormanlık alanlar ve fındıklardan oluşan bölgede, Kayın, Kızılağaç, Gürgen, Kestane ve Taflan gibi birçok ağaç türüne rastlayabilirsiniz. Mevsimsel olarak farklılık gösteren şelalenin suyu, yaklaşık 85 metreden akıyor.

  • Adres: Fidancık, Karacaören Köyü Yolu, 55530 Salıpazarı/Samsun
  • Yol tarifi al > 

42.Kurşunlu Şelalesi

Burası neresi? Tekkeköy ilçesinin Büyüklü Mahallesi’nde yer alan Kurşunlu Şelalesi, doğa severlerin adresidir. Yemyeşil ağaçların arasından akan dere üzerindeki Kurşunlu Şelalesi, 18 metre yüksekliğe sahiptir. Kuş sesleri eşliğinde muazzam bir yer olan şelale, gelenleri kendine hayran bırakıyor. Aynı zamanda içerisindeki mesire alanında dinlenebilir ve piknik yapabilirsiniz.

43.Yeşilpınar Şelalesi

Yeşilpınar Şelalesi

Burası neresi? Ayvacık’a 15 km mesafedeki Yeşilpınar Mahallesi’nde yer alan Yeşilpınar Şelalesi, 50 metre yükseklikten akıyor. Doğayla baş başa kalacağınız yerlerden biri olan şelalede, piknik alanları yer alıyor. Özellikle yaz aylarında yerel halk tarafından sık sık piknik yapmak için gelindiğinin altını çizelim. Ağaçlarla çevrili 1,5 km’lik bir yürüyüş yoluna sahip olması da cabası…

-Göller

44.Sevgi Gölü

Sevgi Gölü

Burası neresi? İlkadım ilçesinde yer alan Sevgi Gölü, fuar alanının yeniden düzenlenmesi ile eşsiz bir görüntüye sahiptir. Yapay bir göl olan Sevgi Gölü, hem Samsunluların hem de yerli-yabancı birçok turistin uğrak yeridir. Olağanüstü bir şekilde projelendirilen gölde, kuğuların gezintilerine bayılacaksınız. Ayrıca çadırlarınızı getirerek bir kamp yapabilir, mangal yakabilir, bisiklet sürebilir, doğa yürüyüşleri yapabilir ve tesislerden yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Gölün hemen yanında yer alan hayvanat bahçesine de gidebileceğinizi unutmayın!

45.Ladik Gölü

Ladik Gölü

Burası neresi? Ladik ilçesinde yer alan Ladik Gölü, ilçe merkezine 10 km, il merkezine ise 80 km mesafede konumlanıyor. İsmini ilçe merkezinden alan göl, 7 km uzunluğunda olup, 870 hektarlık bir alanda yer alır. Gölün üzerinde yüzen adacıklarla oldukça ilgi çekici bir yer olan göl, sit alanı olmasının yanı sıra etrafındaki dağ ve ormanlarla da adeta görsel bir şölen sunar. Özellikle hafta sonları günübirlik kaçamak yapıp, birçok insanın kafa dinlemek için geldiği göl, tatlı su gölüdür. Turna balığı, tahta balığı, sazan, kızıl kanat ve tatlı su levreği gibi balık türlerine yer vermesi, ilçenin balıkçılık sektörüne ve turizmine katkı sağladığı bir gerçektir.

Neden gitmeliyim? Gölde; su kayağı, sörf, yelkenli yarış gibi birçok aktivite yapabilirsiniz. Ayrıca mükemmel manzarası karşısında oturup kafanızı dinleyebileceğiniz gibi piknikte yapabilirsiniz. Aynı zamanda gölde yaşayan bazı kuş türlerine rastlayabileceğinizi de söyleyelim. Alabalıkçıl, küçük ak balıkçıl, gece balıkçılı, kara leylek, yeşilbaş, uzun bacak, kız kuşu, yeşil düdükçün, karabaş martı, gümüş martı, sumru, küçük sumru, ak kanatlı sumru, kaya güvercini, tepeli koygar, tarla kuşu, kızıl sırtlı örümcek kuşu, boğmaklı ardıç kuşu ve turna türleri yer alıyor.

46.Simenit Gölü

Simenit Gölü

Burası neresi? Terme’nin doğal yapılarından biri olan Simenit Gölü, Terme’ye 25 km uzaklıkta konumlanıyor. Gölün suyu mevsimsel olarak değişkenlik gösteriyor ve genel olarak çok fazla derinleşmiyor. Yaz aylarında 1-1,5 metre derinliğe sahipken, kış aylarında ise 2 metreye kadar çıkabiliyor. Gölün içerisinde; turna, kefal, kadife, ilarya gibi balık çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Muhteşem görüntüsüyle resmen kartpostal gibi…

-Mağaralar

47.Tekkeköy Mağaraları

Burası neresi? Tekkeköy ilçesinde yer alan Tekkeköy Mağaraları, Samsun’a 13 km mesafede konumlanıyor. Arkeolojik bir sit alanı olan mağaralar, Türkiye’deki en eski üçüncü yerleşim yeri, Karadeniz Bölgesi’nin ise ilk insan yerleşkesidir. Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde, büyüklü küçüklü oyuk ve mağaralar yer alıyor ve bu oyuk ve mağaraların M.Ö 15 bin ile M.Ö 60 bin yıllarına ait olduğu biliniyor. Burada yapılan kazı çalışmaları sonucunda; Yontma Taş Devri’nde yaşayan mağara sakinlerinin, tüm aletlerini taş, ağaç ve kemikten yapmış olduğunu ve avcılık ve toplayıcılıkla uğraştığını öğreniyoruz. Aynı zamanda taşı yontarak el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletler yaptığını ve kullandığını da.

Neden gitmeliyim? Tekkeköy Mağaraları, 1977 yılında sit alanı olarak ilan edilmiş ve 2013 yılında ziyaretçilere açılmış. 360 bin metrekarelik bir alana yayılan vadide çalışmaların devam ettiğini ve yalnızca 96 bin metrekarelik bir kısmının gezilebildiğini söyleyelim. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi içerisinde 2014 yılında bir müze açıldı ve Samsun’un en yeni müzelerinden biri oldu. Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi olan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, üç eski Rum evinden birinin restore edilmesiyle halka açıldı. Burada; Yontma Taş Devri, Orta Taş Çağı, İlk Tunç Çağı, Hitit ve Frig dönemlerine ait eserlerin imitasyonları bulunuyor. Bunların dışında, alandaki restoran-cafeden yararlanabilir ve çevresinde piknik yapabilirsiniz.

  • Adres: 23 Nisan, Delikli Kayalar Sk. No:50, 55300 Tekkeköy/Samsun
  • Yol tarifi al > 

-Kanyonlar

48.Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Burası neresi? Vezirköprü ilçesindeki Altınkaya Baraj Gölü’nde yer alan Şahinkaya Kanyonu, yerli ve yabancı pek çok turist tarafından oldukça rağbet görüyor. Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçit olan kanyon, dağ oluşumu ve akarsu aşındırması sonucunda meydana gelmiş. Kanyonun uzunluğu 3 bin 250 metre olurken, derinliği ise 450 metredir. Vezirköprü’ye 19 km, Samsun’a ise 127 km uzaklıkta bulunan kanyon, 2015 yılında tabiat park olarak ilan edilmiş.

Neden gitmeliyim? Bitki örtüsü kızılçam ve meşe olan alanda; zeytin, akçakesme, ardıç, süpürge çalısı, menengiç, yabani nar, diğer ağaçcık ve çalı grupları yer alıyor. Aynı zamanda park içerisinde; karaca, kurt, tilki, sincap, porsuk, yaban kedisi, su samuru, sülün, üveyik, şahin, kaya kartalı ve saka gibi hayvan türleri de bulunuyor. Şahinkaya Kanyonu’nda; foto safari, olta balıkçılığı, su altı dalış, yamaç paraşütü, yüksekten atlama, tekne turu, tırmanma ve doğa yürüşü gibi birçok aktivite yapabilirsiniz.

  • Adres: Türkmen, Altınkaya Barajı, 55900 Vezirköprü/Samsun
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: 0541 644 06 55
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

-Dağlar

49.Nebiyan Dağı

Nebiyan Dağı

Burası neresi? Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde yer alan Nebiyan Dağı, Samsun’a 60 km, 19 Mayıs’a 30 km mesafede yer alıyor. Şehrin stresinden, gürültüsünden ve trafiğinden kaçıp, biraz soluklanmak isteyenler için birebir olan bu yerde, temiz havayı soluyacak ve bol bol doğa fotoğrafları çekeceksiniz. Ormanları, yaylaları ve suyu ile bölgede en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen Nebiyan Dağı, 1224 metre yüksekliğe sahiptir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi olarak belirlenen alanda, trekking, yamaç paraşütü ve dağcılık gibi sporlar yapabilirsiniz.

-Adalar

50.Kirazlık Adası

Kirazlık Adası

Burası neresi? Suat Uğurlu Barajı’nın yapımından sonra suların kapladığı alanda oluşan Kirazlık Adası, eski adıyla da bilinen Zevgar, Ayvacık ilçesinde yer alıyor. Buraya Ayvacık ilçe merkezinden kalkan teknelerle ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bölgedeki göller içerisinde tek ada unvanını taşımasıyla bir hayli önem taşıyor.

-Yaylalar

51.Aktaş Yaylası

Burası neresi? Aktaş Yaylası, ilçeye 9 km uzaklıkta konumlanıyor ve 950 metre yükseklikte bulunuyor. Ulaşımı oldukça rahat olan yaylada, Ladik Gölü’nün manzarasına hayran kalacaksınız. Çam ağaçlarıyla çevrili olup, kır çiçekleri ile süslenen yayla, huzur dolu bir yerdir. Temiz havası ve misafirperver insanları ile bir başka olan yayla, mesire yeri olarak da kullanıldığı için turizm açısından gelecek vaat ediyor.

52.Ladik Yaylası

Ladik Yaylası

Burası neresi? Ladik Yaylası, ilçeye 7 km uzaklıkta yer alıyor ve her türlü araçla ulaşım sağlıyor. Her ihtiyacınızı karşılayacağınız bu yaylada yapılan şenlikler bir başka oluyor. Dostluğu ve kardeşliği pekiştirmek adına yapılan şenlikler, yörenin gelenek ve göreneklerini yansıtıyor aynı zamanda her yıl eğlenceli dakikalar yaşatıyor.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Hayvanat Bahçeleri

53.Samsun Hayvanat Bahçesi

Samsun Hayvanat Bahçesi

Burası neresi? İlkadım ilçesinde yer alan Samsun Hayvanat Bahçesi, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük hayvanat bahçesidir. Çocuklarınızla eğlenip vakit geçireceğiniz bir yer olan hayvanat bahçesi, 45 farklı tür ile 200 çeşit hayvana ev sahipliği yapıyor. Hayvanların çoğu iri ve yabani hayvanlardan oluşuyor. 2015 yılında hizmete açılan hayvanat bahçesi, hem yöre halkı hem de birçok turist tarafından, yaz-kış demeden, sürekli olarak ziyaret ediliyor.

  • Adres: İstasyon, Fuar Cad. No:30, 55060 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
  • Telefon: 0362 231 29 68
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 2₺ / Öğrenci: 1₺
  • Yol tarifi al > 

-Aqua Parklar

54.Mert Plajı ve Su Parkı

Mert Plajı ve Su Parkı

Burası neresi? Samsunlular ve çevre illerden en çok ziyaret alan Mert Plajı ve Su Parkı, yaz aylarında özellikle çocuklu ailelerin sıklıkla tercih ettiği bir yerdir. Hafta içi veya hafta sonu farketmeksizin birçok ziyaretçinin favorisi olan bu yer, 20 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş. İçerisinde; 5 kaydıraklı bir aqua park, soyunma odaları, vitamin bar, çocuk havuzu, oturma ve güneşlenme grupları, kafeterya, duş, tuvalet ve ihtiyaç duyacağınız daha birçok şey yer alıyor. Ayrıca düzenlenen etkinliklere katılabilir ve gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Eğer sadece yüzmek isterseniz, masmavi ve tertemiz deniziyle Mert Plajı’na kendinizi bırakmalısınız!

  • Adres: Kılıçdede Mahallesi, Yeni Adliye Karşısı Sahil Yolu, 55060 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 0362 238 08 89
  • Giriş ücreti: Hafta içi: 4₺ / Hafta sonu: 6₺
  • Yol tarifi al > 

55.Suada Aqua Park

Suada Aqua Park

Burası neresi? Denizin ortasında küçük bir adacıkta yer alan Suada Aqua Park, 7’den 70’e herkesin eğlenebileceği bir noktadır. İçerisinde; yarı olimpik açık yüzme havuzu, aqua park, çocuk havuzu, kafeterya ve manzara izleme terası yer alıyor. Ailecek vakit geçirebileceğiniz ve çocuklarınızla birlikte eğlenebileceğiniz bir yer olan parkta, birbirinden farklı kaydıraklar ile serinleme keyfi yaşayacaksınız. Kıvrımlı kaydıraklardan döne döne ilerleyerek, kendinizi serin sulara atacak ve biraz olsun adrenalin ile dolacaksınız. 🙂 Çeşitli organizasyonların yapıldığı bu parka, kesinlikle gelmelisiniz.

  • Adres: Belediye Evleri, Atatürk Blv. No:4, 55080 Canik/Samsun
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
  • Telefon: 0530 232 29 49
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 30₺ / Çocuk: 10₺
  • Yol tarifi al > 

56.Engiz Aqua Park

Engiz Aqua Park

Burası neresi? İsmini Engiz Çayı’ndan alan Engiz Aqua Park, bir diğer adıyla da bilinen Su Oyunları Parkı, eğlenip vakit geçirmek adına tercih edeceğiniz bir diğer alternatiftir. İçerisinde; büyükler için kaydıraklar, kaydıraklı çocuk havuzu ve yüzme havuzu yer alıyor. Aileler için ayrılmış güneşlenme alanında dinlenebilir ve büfeden yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

  • Adres: Kumcağız, 55420 Ondokuzmayıs/Samsun
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
  • Telefon: 0542 285 39 98
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 40₺ / Çocuk: 20₺
  • Yol tarifi al > 

57.Atakum Aqua Park

Atakum Aqua Park

Burası neresi? Samsun Atakum Belediyesi tarafından işletilen bir tesis olan Atakum Aqua Park, sadece 15 yaş altı çocuklara hizmet veriyor. Yetişkinlerin havuzlara girmesi yasak olduğu için, şezlonglarda güneşlenerek çocuklarınızın gönlünü hoş edebilirsiniz. Hem sizde güzel bir mola vermiş olursunuz, öyle değil mi? İçerisinde; 3 adet kaydırak, küçük çocuk havuzu ve yüzme havuzu, kafeterya yer alıyor.

  • Adres: Yenimahalle, 3130. Sk. 59-53, 55270 Atakum/Samsun
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 17.00
  • Telefon: 0362 438 99 00
  • Giriş ücreti: 15₺
  • Yol tarifi al > 

-Lunaparklar

58.Akyol Lunapark

Akyol Lunapark

Burası neresi? İlkadım ilçesinde Zafer Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Akyol Lunapark, yaz mevsiminde, özellikle hafta sonları, Samsunluların sık sık tercih ettiği bir mekandır. Ailecek gelebileceğiniz ve dolu dolu eğlenebileceğiniz bir yer olan lunapark, 7’den 70’e her kesime hitap ediyor.

  • Adres: Zafer, Atatürk Blv. No:20, 55060 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 00.00
  • Yol tarifi al > 

-Eğlenceli Yerler

59.Samsun Teleferik Tesisleri

Samsun Teleferik Tesisleri

Burası neresi? Genellikle Amisos Tepesi’ne ulaşmak için kullanılan Samsun Teleferik Tesisleri, hem ulaşım hem de şehri kuş bakışı seyretmek için harika rotalardan biridir. Deniz kenarına yakın bir yerden bineceğiniz teleferikle, 323 metre yüksekliğe çıkacak ve Baruthane Tümülüslerin bulunduğu yeşil alana ulaşacaksınız. Belediye tarafından kültür turizmine katkıda bulunmak için kurulan teleferik, hem çocuklarınızla hem de arkadaşlarınızla vakit geçirmek için ideal yerlerin başında geliyor.

  • Adres: Baruthane, Atatürk Blv. No:67, 55100 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 23.00
  • Giriş ücreti: 3₺
  • Yol tarifi al > 

60.Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Burası neresi? Ladik ilçesinde yer alan Akdağ Kayak Merkezi, Samsun merkeze 84 km, Ladik’e ise 7 km uzaklıkta konumlanıyor. Akdağ ismini kış aylarında bembeyaz bir görüntüye büründüğü için almıştır. Yerli ve yabancı birçok turistin mutlaka uğradığı yerlerden biri olan kayak merkezi, 1800 metre yüksekliğe sahip. Sadece kışın değil, aynı zamanda yaz aylarında da tercih edebileceğiniz bir yerdir. Neden mi? Burada her yıl yöre halkı tarafından yayla şenlikleri düzenlendiği için tabii ki. Özellikle çim kayağı yapmak için de sık sık tercih edildiğinin altını çizelim.

Neden gitmeliyim? 1500 metre uzunluğunda olan kayak merkezindeki otel ve restoranlardan dilediğiniz gibi yararlanabilir ve ATV, kızak ve kar motorsikleti gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Sadece Samsun’dan değil, aynı zamanda çevre illerden gelen birçok ziyaretçi olduğunu da ekleyerek, içerisinde 6 adet pist bulunduğunu söyleyelim.

  • Adres: Saray Mah. Karlıtepe Caddesi Akdağ Kayak Merkezi Ladik / SAMSUN
  • Telefon: 0 362 771 47 10

*Samsun’a Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Köy, Kasaba ve İlçeler

61.Alaçam

Alaçam Karlı Köyü

Burası neresi? Samsun’a 78 km uzaklıkta konumlanan Alaçam, tarihi geçmişi ve içerisinde yer alan doğal güzellikleriyle baş döndürüyor. Çok eski bir tarihe sahip olan ilçede, Frigyalılar, Kimmiler, Mısırlılar, Lidyalılar ve Persler hüküm sürmüştür. M.Ö 5. asırda, Orta Asya’dan gelen Miletliler buraya Zelikus ismini vermiş, daha sonra Bizans döneminde ele geçen bu yere Danişmentliler işgal ederek Tralköy ismini vermiş. Selçuklular döneminde Uluköy ismini alan bölge, İlhanlılar döneminde ise Alaçam ismini almıştır. Son olarak bu ismi almasının nedeni, kasabanın ortasından geçen Uluçay’ın yanında Uluçam denilen çam ağaçlarının bulunmasıydı.

Neden gitmeliyim? Tarihi açıdan büyük önem taşıyan Alaçam, içerisinde barındırdığı kültürel değerler ile de ayrı bir konumda. İçerisinde Sivritepe, Elçitepe, Gökçeboğaztepe ve Dedetepe höyükleri bulunuyor ve bu höyüklerde Hitit dönemine ait yerleşimlerin tespit edildiği biliniyor. Aynı zamanda Gökçeboğaztepe’de yapılan kazı çalışmalarından, Miletlilere ait olduğu bilinen çanaklar ve çömlekler ortaya çıkmıştır. Bu höyükler dışında Alaçam’a geldiğinizde; Alaçam Koyu, Alaçam Mübadele Müzesi, konakları ve camileri, höyükleri, Geyikkoşan Sahili ve Mesire Yeri’ni de ziyaret etmelisiniz.

62.19 Mayıs

19 Mayıs Galeriç Ormanı

Burası neresi? Samsun’a 33 km mesafede yer alan 19 Mayıs, Samsun-Sinop karayolu üzerinde bulunuyor. Karadeniz ve Canik Dağları arasında kalan bölge, batıda Bafra, doğuda Samsun’a komşudur. Tarihi Cenevizlilere kadar dayanan 19 Mayıs, Samsun’un deniz kıyısı olan ilçelerinden biridir. Tam 22 km uzunluğunda sahil şeridine sahiptir ve yaz turizmi açısından oldukça etkileyici bir özelliktir. Yaz aylarında yazlıkları dolan ilçede, nüfusta bir hayli artmakta.

Neden gitmeliyim? Karadeniz’in en şirin turizm merkezlerinden biri olan 19 Mayıs, güzel kumsalı ve temiz denizi ile gelenleri büyülüyor. Geldiğinizde; ilçenin simgesi olan Saat Kulesi’ni, çam ormanları ile kaplı Kumcağız Mahallesi’ni, temiz havası ile bir doğal güzellik olan Nebiyan Dağları’nı, tabanı suyla kaplanan, yaprak ağaçlardan oluşan Subasar Ormanları-Galeriç Ormanı’nı, masmavi deniziyle Kumcağız Plajı’nı ve daha birçok yeri listeye eklemelisiniz.

63.Asarcık

Asarcık

Burası neresi? Türkiye’nin en küçük ilçelerinden biri olan Asarcık, Samsun’a 44 km mesafede yer alıyor. Etrafı çam ormanlarıyla kaplı olan bölge, küçük ama oldukça şirin huzurlu bir yerdir. Dağların ve köylerin yerleştiği alan, hisar şeklinde olduğundan bu yere başta Hisarcık adı verilmiş. Zamanla Hisarcık ismi Asarcık’a dönüşerek, günümüze ulaşmış.

Neden gitmeliyim? Asarcık’ın merkezindeki ormanlık alanda, köy ve çevresindeki alanlarda piknik yerleri bulunuyor ve istediğiniz gibi piknik yaparak güzel vakit geçirebiliyorsunuz. Ayrıca Eylül aylarında gelirseniz, Asarcık panayırına denk gelebilirsiniz. Bu panayırda; at ve güreş yarışları ve halk konserleri yapılıyor. Aynı zamanda büyük bir pazar da kuruluyor. Buraya geldiğinizde; Gölgöl Cami, Koşaca Cami, Musaağa Köyü Cami, Ayaklıalan Kilisesi, Kılavuzlu Cami, Yayla Köyü Cami ve Yarımca Köyü Cami’nin popüler olduğunu bilmelisiniz.

64.Atakum

Atakum

Burası neresi? Samsun’un merkezinde bulunan Atakum, şehrin en gözde ve en popüler yerlerinden biridir. Sahilleri ve plajları ile öne çıkan bu yerde, aynı zamanda özel eğlence merkezlerinin bulunması da turistik bir yer olmasını açıklayacak nitelikte. Tarihi ve doğal güzellikleri ile de insanı etkileyen bir yapıya sahip olan Atakum’da, mutlaka Amisos Tepesi ve Atakum Sahili’ni ziyaret edin. Aynı zamanda teleferik heyecanını yaşayın ve şehrin büyüleyici manzarasına tepeden şahit olun.

65.Ayvacık

Ayvacık

Burası neresi? Samsun’un saklı cenneti olan Ayvacık, Samsun’a 62 km mesafede yer alıyor. Yeşilırmak üzerinde bulunan Suat Uğurlu Baraj Gölü’nün ikiye ayırdığı Ayvacık, yemyeşil alanları, baraj gölleri, şelaleleri, yürüyüş parkurları, tarihi yapıları, bakir doğası ve misafirperver halkı ile herkesin sevip memnun kalacağı turistik bir yerdir. Ayvacık Köyü ve Keskinoğlu Köyü’nün birleştirilmesiyle oluşan ilçe, sessiz, sakin ve huzur dolu atmosferiyle günübirlik rotaların vazgeçilmez adresidir. Tarihi geçmişi M.Ö 8 binlere kadar uzanan ilçe, zengin kültür birikimi ve doğal güzellikleri ile insana huzur veren bir yapıya sahip.

Neden gitmeliyim? Yorgunluğunuzu ve stresinizi atmak için tercih edebileceğiniz yerlerin başında gelen Ayvacık, trekking, offroad, bisiklet, yamaç paraşütü, yürüyüş, balık tutma ve daha birçok aktivite yapmak için oldukça uygun bir bölgedir. Gelelim buraya geldiğinizde nereye gitmeniz gerektiğine. Anadolu’da ahşap cami geleneğinin en yaygın görüldüğü yerlerden biri olduğunu ve ilk olarak bu camilere gitmeniz gerektiğini vurguluyoruz. Ahşap camiler arasında en önemlisinin Ulubelen Oyma Cami olduğunu unutmadan söyleyelim. Ayrıca Suat Uğurlu Baraj Gölü, Kirazlık Adası ve Yeşilpınar Şelalesi’ne mutlaka uğrayın!

66.Bafra

Bafra Liman Gölü

Burası neresi? Samsun’un en önemli ilçelerinden biri olan Bafra, Samsun’a 51 km mesafede yer alıyor. Kızılırmak’ın biriktirdiği birikinti ovası üzerine kurulan bölge, doğu ve kuzeyde Karadeniz, batıda Alaçam ve güneyde Kavak ile çevrilidir. Oldukça eski bir tarihi geçmişe sahip olan Bafra, Venedikliler, Cenevizliler ve Rumların döneminde Bafiros olarak adlandırılığı tahmin ediliyor. Farklı isimlerden türetildiğine inanılan Bafra’nın, Farsçada ”yol almak” anlamına gelen Baf-rah kelimesinden türetildiği veya Bavra’dan geldiği biliniyor. Artık hangisi doğruysa. 🙂

Neden gitmeliyim? Bafra’ya geldiğinizde; Ali Kale Turistik Tesisleri, Alibey Çeşmesi, Asar Kalesi, Balık Gölleri, Liman Gölü, Büyük Cami, Çetinkaya Köprüsü, Bafra Kuş Cenneti, Yeşilyazı Köyü ve İkiztepe Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.

67.Canik

Canik

Burası neresi? Tarihi ve doğal alanları ile son derece geniş bir bölge olan Canik,  pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. 2009 yılında Samsun merkezden ayrılarak ilçe olan bölgede, fazlasıyla gelişmiş bir kültür hakimdir. Buraya geldiğinizde; Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, Meşe Tesisleri ve Toptepe Tümülüsleri gibi yerlere uğrayabilirsiniz.

68.Çarşamba

Çarşamba

Burası neresi? Samsun’un önemli ilçelerinden biri olan Çarşamba, Samsun’a 36 km mesafede yer alıyor. Ovası, tarihi ve doğası ile gezilecek diğer bir alternatiftir. Tarihi 6 bin yıl geçmişe uzanan Çarşamba’nın, 4 binli yıllarda kurulduğu tahmin ediliyor. Hitit ve Frigya gibi önemli uygarlıkların egemenlikleri altında yaşayan Çarşamba, tarihi yapıları ve kültürel değerleri ile bunu hissettirmeyi başarıyor. Buraya geldiğinizde; Göğceli Camisi, Yeni Köprü, Rıdvan Bey Cami, Anıt Çınar Ağacı ve Adapark’ı ziyaret etmelisiniz.

69.Havza

Havza

Burası neresi? Samsun’a 84 km mesafede yer alan Havza, Atatürk’ün Havza Genelgesi’ni yayınladığı yer olmasıyla tarihi bir önem taşıyor. Bu nedenle Türkiye için ayrı bir yeri olan bu bölge, tarihinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de öne çıkmakta. Havza’yı ziyaret ettiğinizde; Atatürk Evi, Lerdüğe Tümülüsleri, Büyük Hamam, Maarif Hamamı ve İmarethane’ye uğramalısınız.

70.Ladik

Ladik

Burası neresi? Samsun’un doğal güzellikleriyle ünlü yeri Ladik, hamamları ve kayak merkezleri ile Türkiye’nin en güzel ilçelerden biri olmayı hak ediyor. Samsun’a 77 km mesafede yer alan Ladik, ilk çağlara kadar uzanan tarihi geçmişi ile bir hayli adından söz ettiriyor. Buraya geldiğinizde; Ladik yayla şenliklerine katılabilir ve yöre halkı ile birlikte eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. Ayrıca Akdağ Kayak Merkezi’ne yaz aylarında geldiğinizde çim kayağı, kış aylarında geldiğinizde kayak yapabileceğinizi ekleyelim. Aynı zamanda Hamamayağı Kaplıcaları, Ladik Gölü ve yaylalarını da listeye dahil etmeyi unutmayın!

71.İlkadım

İlkadım

Burası neresi? Samsun’un en kalabalık ilçesi olan İlkadım, aynı zamanda Samsun’un en gelişmiş ilçesidir. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a gelmesi ve bağımsız bir ülke için ilk adımın burada atılması, bu ismi almasına vesile olmuş. İlkadımı ziyaret ettiğinizde; İlkadım Anıtı, Atatürk Parkı, Gazi Müzesi, Büyük Cami, İtalyan Katolik Kilisesi ve İsa Baba Camisi’ne uğrayabileceğinizi söyleyelim.

72.Kavak

Kavak

Burası neresi? Samsun’a 50 km mesafede yer alan Kavak, yeşil tabiatı, doğal güzelliği ve tarihi yapıları ile bir hayli dikkat çekiyor. Kavak’a geldiğinizde; Kale Doruğu Höyüğü, Çakallı Han, Bekdemir Köyü Ahşap Cami, Dere Cami gibi birçok rotayı ziyaret edebilirsiniz.

73.Salıpazarı

Salıpazarı Garpu Kalesi

Burası neresi? Samsun’a 54 km mesafede yer alan Salıpazarı, saklı cennet olarak adlandırılıyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzellikleri ile de ön plana çıkan bu yerde, runik yazı alanı, kaya mezarları, şelaleler, çok sayıda türbe, kubbeli ahşap camiler yer alıyor. Geldiğinizde; Garpu Kalesi, Hasan Tekke, Çağlayan Şelalesi ve değirmene mutlaka uğramalısınız.

74.Tekkeköy

Tekkeköy Arkeoloji Vadisi

Burası neresi? Samsun’a 15 km mesafede konumlanan Tekkeköy, Karadeniz’in ilk insan yerleşkesi olarak biliniyor. Türkiye’nin nadide ilçelerinden biri olan bölge, tarihi, turizmi, kültürü ve doğal güzellikleri ile harika noktalardan biridir. Geldiğinizde; Tekkeköy Ören Yeri, Atatürk Evi, Tekkeköy Mağaraları, Tarihi Yel Değirmeni, Büyük Kurşunlu Şelalesi, Costal Sahili, Kutlukent Altınkaya Kilisesi, Antyeri Kilisesi ve daha birçok yapıyı isteye ekleyebilirsiniz.

75.Terme

Terme

Burası neresi? Samsun’un en doğusunda bulunan Terme, Samsun’a 57 km mesafede yer alıyor. Karadeniz’e kıyısı olan ilçe, doğuda Ünye ve İkizce, güneyde Akkuş, batıda Salıpazarı ve Çarşamba ile komşudur. Terme’nin 10. yüzyılda kurulduğuna ve kentin isminin Termedon veya Termisus olarak adlandırıldığı rivayet ediliyor. İlk olarak Hititler tarafından kurulan bölgeye, daha sonra Frigyalılar, Medler, Persler ve Romalılar hakimiyet kurmuştur. Genelde burada gezilecek yerler tarihi yapılardan oluşuyor. Geldiğinizde; Pazar Camisi, Gölyazı-Amazon Şehri, Avcı Sultan Mehmet Cami, Cüneyt-i Bağdadi Türbesi, Yukarı Söğütlü Camisi, Simenit Gölü, Miliç Çamlığı, Çoban Yatağı’na uğrayabilirsiniz.

76.Vezirköprü

Vezirköprü

Burası neresi? Samsun’a 110 km uzaklıkta bulunan Vezirköprü, tarihi ve doğal güzellikleriyle bir hayli dikkat çekiyor. Kentin ilk kuruluş zamanının antik çağa kadar uzandığını söyleyebiliriz. Çok eski bir tarihi geçmişe sahip olan bu bölgede, birçok önemli uygarlıklar medeniyet kurmuş. Vezirköprü’ye geldiğinizde; Şahinkaya Kanyonu, Vezirsuyu Tabiat Parkı, Kunduz Geyik Çiftiliği, Tacettin Paşa Cami, Kurt Köprü, Taş Medrese, Kale Cami, Abdullah Derici Konağı, Vezirköprü Evleri ve daha birçok yeri gezebilirsiniz.

77.Yakakent

Yakakent

Burası neresi? Samsun’a 84 km mesafede yer alan Yakakent, Samsun’un denize sıfır tek ilçesidir. Şehir kalabalığından ve stresinden uzaklaşmak için en ideal yerlerden biri olan Yakakent, 14 km boyunca bir sahil bandına sahiptir. Ortalama 10 bin kişilik nüfusa hakim olan bölge, yaz aylarında turistik bir merkeze dönüştüğü için nüfusta bir hayli artmakta. Buraya geldiğinizde; özellikli olarak Çamgölü Mesire Alanı, Yakakent Sahili, Yakakent Meydanı ve plajlarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

-Turistik Şehirler

78.Ordu

Ordu Yason Burnu

Burası neresi? Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu, dağları, ormanları, şelaleleri ve yaylaları ile neredeyse her mevsim ziyaret edilebilir bir konumda. Tertemiz havası, huzur dolu doğası, kültürel zenginlikleri, lezzetli yöresel yemekleri ile bambaşka bir atmosfere sahiptir Ordu. Samsun ve Giresun arasında konumlanan Ordu, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir şehirdir. Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu’da, trekking, yamaç paraşütü, avcılık ve kampçılık gibi doğa sporlarını yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Ordu’ya geldiğinizde; Kurul Kalesi, Boztepe, Yason Burnu, Perşembe Yaylası, Çambaşı Yaylası, Ulugöl, Çişeli Şelalesi, Gaga Gölü gibi popüler yerlerin yanı sıra birbirinden farklı ve güzel yaylaları, müzeleri, plajları, koyları, parkları ve kanyonları ziyaret etmelisiniz. Bu yerler ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi için, Ordu’da gezilecek yerler yazısına göz atmalısınız.

Samsun Ordu arası mesafe 148 km olup, arabayla yolculuk 2 saat sürer.

79.Tokat

Tokat Kalesi

Burası neresi? Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat, Karadeniz ili olsa da ilçelerinden bazılarının İç Anadolu bölgesinde yer aldığını söyleyebiliriz. Günümüze gelene kadar birçok farklı isimle anılan Tokat’a, Bizanslılar ”Komana”, Persler ”Kah-Cun”, Moğollar ise ”Sobaru” diyordu. Selçuklu ordusunun, 20 Bizans askerini tokatlayarak mağlup etmesiyle şehrin isminin en son Tokat olarak kaldığı biliniyor. Zengin bir tarihe sahip olan bölge, aynı zamanda kültürü, tarihi yapıları ve lezzetleri ile oldukça ilgi gören bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Tokat’a geldiğinizde; Kaz Gölü, Reşadiye Kaplıcaları, Çamiçi Yaylası, Akbelen Yaylası, Atatürk Evi, Ballıca Mağarası, Sulusaray Kaplıcaları, Almus Baraj Gölü, Selemen Yaylası gibi daha pek çok yere gitmelisiniz. Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak isterseniz, Tokat’ta gezilecek yerler yazımıza bakmanızı tavsiye ediyoruz.

Samsun Tokat arası mesafe 227 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 3 saat sürer.

80.Amasya

Amasya

Burası neresi? Orta Karadeniz bölümünde yer alan Amasya, 7 bin 500 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Hal böyle olunca birçok tarihi izler taşıyan yapılar ve kültürel dokular burada yer alıyor ve birçok gezilecek noktası bulunuyor. Amasya’ya geldiğinizde; Borabay Gölü, Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Yalıboyu Evleri, Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi, Aynalı Mağara ve birbirinden farklı müzeleri ve daha pek çok yeri mutlaka listeye eklemelisiniz. Daha detaylı bilgi için buyrun; Amasya gezilecek yerler yazısı sizlerle…

Samsun Amasya arası mesafe 124 km olup, arabayla yolculuk 1 saat 40 dakika sürer.

81.Çorum

Çorum

Burası neresi? Orta Karadeniz bölgesinde yer alan Çorum, 7 bin yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Antik Çağ’dan günümüze kadar pek çok uygarlığın yerleşim yeri olan Çorum, tarihi mirasının yanı sıra doğal güzellikleri ile de öne çıkıyor. Çeşitli kaynaklarda, bir açık hava müzesi olarak betimlenen Çorum, yaylaları, ören yerleri, tarihi yapıları, doğal güzellikleri ile ziyaret edilmesi gereke bir şehirdir. Buraya geldiğinizde; İncesu Kanyonu, Kargı Yaylası, Delice Nehri, Pir Baba Parkı, Çatak Tabiat Parkı, Çorum Müzesi gibi daha pek çok yere uğramanız gerekiyor. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye Çorum’da gezilecek yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Samsun Çorum arası mesafe 168 km olup, arabayla yolculuk 2 saat sürer.

82.Sinop

Sinop İnceburun

Burası neresi? Boztepe Burnu üzerine kurulmuş olan Sinop, Karadeniz’in orta bölümünde yer alıyor. Yemyeşil doğası, huzur veren manzarası, temiz havasının yanı sıra şelaleleri, gölleri, sahilleri ile dört mevsim ziyaret edilebilecek bir yerdir. Bunların yanı sıra gerek tarihi gerek kültürel değerleri ile görülmeye değer bir şehir olan Sinop, yöresel lezzetleri ile de adını konuşturuyor. Karadeniz’in en sakin yerlerinden biri olan şehir, aynı zamanda Türkiye’nin en mutlu şehri seçilmiştir. Sinop’a geldiğinizde; Sinop Kalesi, İnaltı Mağarası, Hamsilos Koyu, Karakum Plajı, Erfelek Şelalesi, Sinop Etnografya Müzesi ve daha birçok yere uğramadan dönmemelisiniz. Bu yerler ve daha fazlası için Sinop gezilecek yerler yazımıza buyrun!

Samsun Sinop arası mesafe 157 km olup, arabayla yolculuk 2 saat 20 dakika sürer.

*Alışveriş

83.Tarihi Bedestan Çarşısı

Tarihi Bedestan Çarşısı

Burası neresi? İlkadım ilçesinde yer alan Tarihi Bedestan Çarşısı, şehrin en eski ticaret merkezi olarak biliniyor. İlk yıllarından itibaren kuyumcuların yer aldığı bu çarşıda, aynı zamanda semaverler, kumaşlar ve antika eşyalar da yer alıyor.

84.Mecidiye Çarşısı (Yabancılar Pazarı)

Mecidiye Çarşısı (Yabancılar Pazarı)

Burası neresi? Samsun’dan bir hediye almak istiyorsanız, o zaman doğru Mecidiye Çarşısı’na! Geçmiş yıllarda yoğun olarak Rus tüccarları görüldüğü için buraya Yabancılar Çarşısı da deniliyor. Gazi Caddesi’nde yer alan Mecidiye Çarşısı, neredeyse haftanın her günü kalabalık. İçerisinde; birçok hediyelik eşya, şehre özgü el sanatlarından oluşan objeler ve kullanım araçları bulunuyor.

85.Bulvar AVM

Bulvar AVM

Burası neresi? Hem yerli ve yabancı birçok turist hem de yerel halk tarafından sık sık tercih edilen Bulvar AVM, restoran ve cafeleriyle, mağazalarıyla, ünlü markalarıyla, eğlenceli alanlarıyla, kültür ve sanat etkinlikleriyle sizleri hayal kırıklığına uğratmayacak.

  • Adres: Kale, 19 Mayıs Blv. No:17, 55030 İlkadım/Samsun
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 00.00
  • Telefon: 0362 290 27 55
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

86.Piazza AVM

Piazza AVM

Burası neresi? 2013 yılında hizmete açılan Piazza AVM, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük alışveriş merkezi olarak dikkat çekiyor. İçerisinde birçok ünlü markanın bulunmasının yanı sıra, Samsun’un en büyük halka açık terasına da ev sahipliği yapmasıyla bir hayli merak uyandırıyor. Çocuk etkinlik alanları, mağazaları, restoran ve cafeleri, eğlence ve etkinlikleri ile fazlasıyla tercih ediliyor.

  • Adres: Yenimahalle, Çarşamba Cd. No:52, 55080 Canik/Samsun
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0850 207 57 67
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

87.Yeşilyurt AVM

Yeşilyurt AVM

Burası neresi? Karadeniz Bölgesi’nin ve Samsun’un ilk alışveriş merkezi olma özelliğine sahip olan Yeşilyurt AVM, 2007 yılında hizmete açılmış. Dört kat olarak inşa edilen avm, denize sıfır konumda yer alıyor ve önünde bulunan plajı, sahil yolu, bisiklet ve yaya yürüyüş yolları ile farklı bir atmosfer yaratıyor. 72 markayı bünyesinde barındıran alışveriş merkezinin içerisinde; 7 salonlu bir sinema, mağazalar, restoran ve cafeler yer alıyor.

  • Adres: Denizevleri, Atatürk Blv. No:154, 55200 Atakum/Samsun
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0362 439 25 25
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

*Gece Hayatı

Hem yaz hem de kış turizmi olduğu için, Samsun’un gece hayatı bir hayli renklidir. Özellikle önemli üniversitelere ev sahipliği yapması ve nüfus yoğunluğu olması, gece hayatını olumlu etkilemektedir. Turistlerin ilgi odağı olan Atakum, gece hayatı konusunda Samsun’un en önde gelen bölgelerden biridir. Karadeniz’in en gözde mekanlarından biri olan Harlequin Night Club, canlı müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz yerlerden biri olan Garage Restaurant&Bar, Venn Club, Dino’s Bar ve Passha’yı tercih edebilirsiniz. Şehir merkezinde eğlenmek isterseniz, İstiklal Caddesi’nde yer alan birçok mekana gidebilirsiniz. Tüm bunlar dışında, Lucca Performance Hall, Hayal Kahvesi ve Samsun Club Nautilus gibi daha pek çok eğlence yerini tercih edebilirsiniz.

*Tarihi Yerler

Samsun Kalesi, Dündartepe Höyüğü, İkiztepe Höyüğü, Kaledoruğu Höyüğü, Lerdüge Tümülüsleri, Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, Tarihi Yel Değirmeni, Büyük Cami, Kurşunlu Cami, Sivrikese Cami ve daha birçok yeri Samsun’un tarihi yerler yazısında keşfet!

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Amisos Tepesi’ne teleferikle çık ve şehrin eşsiz manzarasına şahit ol!
  • Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’ne git ve tarihi dokuyu hisset!
  • Samsun’un birbirinden değerli diğer müzelerinin hepsine uğra ve şehrin kültür ve tarihi değerlerini yakından öğren!
  • Masmavi ve tertemiz plajlarında yüzüp, güneşlen! Sahil boyunca yürü!
  • Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne mutlaka git!
  • Tekkeköy Mağaraları’na git ve ilk yerleşim yerini yakından gör!

*Şehir İçi Ulaşım

Samsun’da ulaşım ağı fazla olduğu için, genelde halk otobüsleri tercih ediliyor. Samsun Samulaş AŞ Otobüs; Alanlı-Yukarıaksu, Meyvalı-Karagöl, Büyük Cami-Araştırma Hastanesi, Üniversite-Otogar, Belediyeevleri-Hasköy Ring Hattı, 19 Mayıs-Organize Sanayi hatlarına hizmet veriyor. Ayrıca ilçe hatları, 2A, 3A, 14, 11 ve 30 nolu özel halk otobüsleri, BAFAŞ otobüs hatları da çalışmakta.

İlçeler için minibüsler tercih edilirken, tramvaylarda şehirde çok sık kullanılıyor. Samsun hafif raylı sistemleri Tekkeköy- Üniversite arasında hizmet veriyor. Samsun’un en güzel ulaşım ağı olan teleferikler, Amazon Köyü ve Baruthane arasında hizmet veriyor. Son olarak turistik vapur hatlarını da kullanabileceğinizi söyleyelim.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin