Safranbolu’nun Yöresel Yemekleri | 16 Nefis lezzet

Safranbolu, Osmanlı mutfağının esintilerini taşıyan pek çok yöresel yemeğe sahip bir şehir.

Yöresel lezzetlerinin yanı sıra kış için hazırlıklarını da aksatmayan yöre halkı, sokaklarını o eskiden “yufka arasına sürülen salçalar kıvamına” bürümüş durumda. Bakalım geri kalmamamız gereken Safranbolu’nun yöresel lezzetleri neler?

Safranbolu’nun Yöresel Lezzetleri

1. Cevizli Keşli Yayım

Normal olarak hepimizin bildiğini varsaydığım erişte, Safranbolu’da cevizle harmanlanmış bir şekilde karşımıza çıkıyor. Ancak onu daha da lezzetli kılan ise içerisinde kullanılmış olan “keş”. Nedir bu keş derseniz eğer” süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelek.”

1.1- Atiş Yöresel Ev Yemekleri

cevizli keşli yayım

Güler yüzlü çalışanları, kahvaltıları, lezzetleri yemekleriyle tekrar gelmek isteyeceğiniz restoranlardan biri. Keşli yaylım ve Safranbolu yöresine ait tüm yemekleri burada bulabilirsiniz. Safranbolu esnafının yöresel yemekler yemek istediğinizde sizi ilk yönlendireceği adres burası oluyor.

Adres: Babasultan Mahallesi, Han arkası sokak No 34, 78600 Safranbolu/Karabük

Çalışma saatleri: Haftanın 7 günü 07:00-01:00

İletişim: 0536 201 28 00

2. Peruhi

Dışarıdan baktığımızda standart mantı diyeceğimiz lezzet aslında yine kendi dokunuşları olan keş ile farklı bir boyuta taşınmış. İçerisinde keş olan mantı tahmin edersiniz ki ne kadar da lezzetli olur.

2.1- Nil Yörem Mutfak

peruhi

Safranbolu’da peruhiyi en güzel yapan restoranlardan biri. Eski çarşının içinde yer alan bu restoranı Safranbolu’nun yöresel lezzetlerini tatmak için mutlaka uğramalısınız.

Adres: Çeşme Mahallesi, Celal Bayar Cd. No:26, 78600 Safranbolu/Karabük

Çalışma saatleri: Haftanın 7 günü 09:00-23:00

İletişim: (0370) 712 18 30

3. Tereyağlı Uzun Pakla Fasulye

Taze fasulyenin uçlarının koparılıp haşlandığını düşünün. Sonra başka bir tavada kızdırılan tereyağı ve tuzu bu pek öldürülmemiş olan fasulyelerin üzerine döküldüğünü hayal edin. Fırından yeni çıkmış taze ve sıcacık lavaşla sunulan bu lezzet şimdiden iştahınızı kabartmaya başladıysa eğer yeni bir restoran önerisiyle geliyoruz.

3.1- Zencefil Yöresel Lezzetleri

uzun fasulye

Küçük sevimli bir restoran olan Zencefil Yöresel Lezzetler’de ev yemeklerini tadarken kendi evinizdeymiş gibi hissedebilirsiniz. Samimi sıcak çalışanları ve en önemlisi birbirinden lezzetli yemekleriyle lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.

Adres: Çeşme Mahallesi, 78600 Safranbolu/Karabük 

Çalışma saatleri: Haftanın 7 günü 09:00-21:00

İletişim: (0370) 712 51 20

4. Bükme

Yöreye has olan bu lezzet kıymalı pidenin ıspanaklı versiyonu. Mayalı ekmeğin içerisine koyulan ıspanaklı harç bükme olarak Safranbolu’nun yöresel lezzetleri arasında yer edinmiş.

4.1- Kadıoğlu Şehzade Sofrası

bükme ıspanaklı

Yöresel bir lezzet olan bükmeyi her yerde bulabilmeniz mümkün ancak en güzelini Kadıoğlu Şehzade Restoranda yiyebilirsiniz. Bu otantik restoranı bir kere tercih ettiğinizde müdavimi olacaksınız bizden söylemesi.

Adres: Çeşme Mahallesi, 8 Arasta Sok, 78600 Safranbolu/Karabük

Çalışma saatleri: Haftanın 7 günü 09:00-22-45

İletişim: (0370) 712 50 91

5. Bütün Et

bütün et

Kuzunun en lezzetli kısmı kullanılarak parçalara ayrılan et, bütün bir şekilde yavaş yavaş pişmeye bırakılıyor. Salça, soğan ve diğer malzemelerle iyice harmanlanan et parçaları piştikten sonra alındığı servis tabağının üzerinde kendi sosuna yatırılıp servise hazır hale geliyor.

6. Cimitsiz Simit

cimitsiz simit

Susamı olmayan Rize simidini daha önce birçok yerde duymuşsunuzdur ancak Safranbolu yöresi de kendi deyimiyle cimitsiz simit olarak tezgahlarına bu lezzeti çıkarmış. Yörede bulunan fırın ve pastanelerden bu lezzete tanık olabilirsiniz.

7. Safranbolu Baklavası

safranbolu baklavası

“Baklava baklavadır yöreye ait olmaz” dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak bu baklava dilimleri standart ölçülerinden biraz daha büyükçe ve 48 kat yufkadan açılmış incecik çıtır çıtır hamuruyla olunca Safranbolu’nun yöresel lezzetleri listesinde yerini alıyor.

8. Safranlı Zerde

safranlı zerde

Safran bitkisinin kullanıldığı bu içeceğin içerisinde pirinç, üzüm ve şeker de mevcut. Pişirildikten sonra arzuya göre sıcak ya da soğuk bir şekilde ikram edilir. Bu yöreye ait lezzetin tadına bakmadan kesinlikle dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

9. Kiren Şerbeti

kiren serbeti

Rengine baktığınız zaman hayranlık uyandıran, tadına baktığınız zaman ise müthiş bir lezzet şöleni sunan bu şerbet aslında kızılcıktan meydana geliyor. Kışın hazırlanan ve buzluğa atılan kızılcık küpleri istenildiği taktirde su ile açılarak servise ikram ediliyor.

10. Safranbolu Lokumu

safranbolu lokum

Safranbolu lokumu yörenin ismiyle anılan bir lezzet. Bu lezzeti yemeden dönmeniz mümkün değil çünkü önünüze gelen her satıcıda, her tezgahta görüyorsunuz ve muhakkak size ikramda bulunuyorlar.

10.1- Safrantat Lokumcusu

safrantat lokumcusu

Safranbolu’nun hemen her yerinde meşhur lokumlarını alabileceğiniz dükkanlar bulunuyor. Safrantat’ta her çeşitten lokum bulabilirsiniz. Aynı zamanda kendileri oldukça cömert bir işletme. Lokum satın almak için girdiğinizde dükkanda sizi ikrama boğuyorlar, her çeşitten denemiş oluyorsunuz.

Adres: Atatürk, Çarşı Sok. No:10, 78600 Safranbolu/Karabük

Çalışma saatleri: Haftanın 7 günü 08:00-23:00

İletişim: (0370) 725 10 44

11. Kuyu Kebabı

Birçok yörede karşımıza çıkan kuyu kebabı, Safranbolu’da da çok meşhur bir lezzet. Özel olarak hazırlanan kuyulara sallandırılarak koyulan kuzular pişirilir. Bu yapımı zahmetli yemesi bir o kadar lezzetli yemeği mutlaka denemelisiniz.

11.1- Çevik Köprü Restoran

kuyu kebabı

Safranbolu’da kuyu kebabı deyince herkesin aklına ilk gelen restoran Çevik Köprü’dür. Terası ve bahçesi olan restoran, ailecek keyifli vakitler geçirmeniz için ideal. Kuyu kebabının yanında muhteşem ev baklavalarını da mutlaka denemelisiniz.

Adres: Çevrikköprü Restaurant 1 Kastamonu Yolu Üzeri 6.km, 78100 Safranbolu/Karabük

Çalışma saatleri: Haftanın 7 günü 06:00-01:00

İletişim: (0370) 737 21 19

12. Etli Yaprak Sarması

etli yaprak sarma

Yaprak sarması kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzet… Bir de etli olursa tadına doyum olmaz. Safranbolu’da etli yaprak sarmasını serçe parmağımız gibi minicik yapıyorlar, bu harika lezzeti bir tencere dolusu yememek gerçekten irade gerektiriyor. Bu nefis lezzeti yazımızda önerdiğimiz bizden ve halktan onaylı restoranlarda yemeğinizin yanında alternatif olarak ısrarla isteyiniz.

13. Safran Çayı

safran çayı

İlçeye adını veren safran bitkisinin çayı da listemizde önemli bir yere sahip. Toplaması çok zahmetli olan safran bitkisi bu zahmete değecek pahalılıkta. Ülkemizde de Safranbolu’da yetişmektedir. Safran çayının çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı söylenmektedir. Bunlar; depresyon, kalp ve damar hastalıkları, sedef hastalığı ve göz sağlığına iyi geldiği düşünülmektedir.

14. Bağlar Gazozu

bağlar gazozu

Safranbolu’nun yöresel lezzetleri yazımızı ilçenin en meşhur lezzeti ile bitiriyoruz. Safranbolu’nun yerli gazozu, yıllar öncesinde yapılan reklamıyla herkesin küçüklüğünden hatırında kalan bir marka olmuştur. Hiç bir katkı maddesi içermeyen gazozun içeriğinde %100 doğal şeker pancarından yapılan kristal şekerler bulunmaktadır. Safranbolu yemeklerinin yanında tercih edebilir, Safranbolu sokaklarında yürürken içinizi ferahlatabilirsiniz.

15. Cevizli Köy Çöreği

cevizli köy çöreği

Safranbolu’ya gelenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden birisi de, meşhur cevizli köy çöreği. Yöre halkının kadın günlerinden, mevlüt gibi özel günlere kadar sıklıkla sofralarda yerini alan çörek, elde açılan bol mayalı hamurların içerisine çekilmiş ceviz eklenmesiyle yapılıyor. Safranbolu’da yer alan çoğu fırında da her gün mutlaka pişen çörekler, yanına taze demlenmiş bir çayla harika bir ikili oluyor.

16. Yörük Köyü Ispanaklı Kıymalı Gözleme

yörük köyü ıspanaklı kıymalı gözleme

Safranbolu’nun en ilgi çekici atmosfere sahip köylerinden biri olan Yörük Köyü’nün meşhur lezzeti ıspanaklı kıymalı gözleme, tadı damağınızda kalacak yemeklerden biri. Yörük Köyü’nün tarihi ve etnik dokusunun içerisinde köylü teyzelerin elleriyle açtığı hamurlarla sac üzerinde pişirdiği gözlemeler, mis gibi kokusuyla tok insanın dahi iştahını açıyor. Yanına bir de bol köpüklü bir yayık ayranıyla müthiş bir lezzet ikilisi olan gözlemeyi mutlaka denemelisiniz.

Hem Safranbolu’nun tarihi dokusunu gezmek hem de Safranbolu’nun yöresel lezzetleri için tatil rotanıza Karabük’ün gözdesi Safranbolu’yu tatil rotanıza eklemenizi öneriyoruz.

“Safranbolu’nun Yöresel Yemekleri | 16 Nefis lezzet” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin