Romanya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Yöresel Lezzet

Rumen Mutfağı denince akan sular duruyor.. Osmanlı mutfağının yoğun etkilerini göreceğiniz Romanya’nın birbirinden şık restoranlarında bölgeye has pek çok lezzeti tatma şansı elde edebilirsiniz.

Romanya’da ne yenir, ne içilir başlıklı yazımızda ülkede mutlaka denemeniz gereken o lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

Kahvaltılarına ve akşam yemeklerine titizlikle hazırlanan Rumenlerin yemekleri oldukça meşhur.. Kahvaltılarından peynir ve börek, akşam yemeklerinden ise Tuica eksik olmuyor diyebiliriz. 🙂

#1 Romanya’da Ne Yenir?

Listenin ilk sırasında;

1- Cıorba De Fasole Cu Ciolan

Cıorba De Fasole Cu Ciolan

Fasulye çorbası da diyebileceğimiz Cıorba De Fasole Cu Ciolan, tam bir kış yemeği. Domuz etinden hoşlanmayanlar için bu çorbaya dikkat etmek de fayda var. Bizdeki parça etlerin yerini Romanya’daki çorbalar da domuz eti alıyor.

2- Gulaş

gulaş

Gulaş aslında bir Rumen çorbası.. Ancak bizim yemek kültürümüzde bu çorbaya et güveci demek daha doğru olur. Aslen Macaristan lezzetlerinden biri olan Gulaş, Romanya’da da sıklıkla tüketilen yemeklerden biri.

3- Mamaliga

mamaliga

Rumenlerin oldukça sevdiği öğütülmüş mısır olarak tabir edebileceğimiz, polentadan yapılan ve pilav niyetine yenen bir yemek olan Mamaliga, Romanya’da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden bir diğeri.

4- Tuica

tuica

”Romanya’nın kendine özgü bir içkisi yok mu?” diye düşünenler için işte Rumen rakısı diyebileceğimiz Tuica… Rumenlerin milli içkisi.. Erikten yapılan bu içeceğin içerisindeki alkol oranı ise %40’larda iken şişeden şişeye %65’e kadar yükselebiliyor. Dikkatli yaklaşmakta fayda var.

5- Sarmale

sarmale

Romanya’nın en popüler yemeği olarak gösterebileceğimiz Sarmale’yi, lahana dolması olarak tanımlayabiliriz. Bizim etli sarmamızdan tek farkı domuz etinden yapılıyor olması olabilir.

6- Plăcinte cu Brânză Dulce

Plăcinte cu Brânză Dulce

 

Placinte Cu Branza Dulce, Romanya’daki pek çok evde ana yemek olarak tüketiliyor. Bizim sabah kahvaltısında tükettiğimiz aslında günün her öğününde sevilerek tüketilen bu börek ülkenin yöresel yiyeceklerinden biri.

7- Muratiri

Muratiri

Türklerin turşuya ayrı bir düşkünlüğü var diyebiliriz. Emin olun ki Rumenlerin de öyle. Ülkede hemen her yer de kavanozlar içerisinde satılan Muratiri adı verilen turşuları; yemeklerin yanında muhakkak tüketiyorlar. Fiyatları da oldukça uygun.

8- Papanasi

papanisi

Rumen tatlısı olarak tanımlayabileceğimiz Papanaşi, kızarmış hamurların üzerine sürülen peynir ve yaban mersini reçeli tatlandırılarak hazırlanıyor. Görüntüsü de tadı kadar iştah açıcı olan bu tatlı, Romanya’daki çoğu restoranda bulabileceğiniz yiyeceklerden biri.

Romanya’da Muhteşem Bir Gezintiye Ne Dersiniz? 🙂 Romanya’nın pek çok şehri için tık tık.. 🙂 🙂

*Romanya’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin