Pula’da Gezilecek 9 Yer | Detaylı Anlatım

Hırvatistan’ın popüler şehirlerinden biri de Pula… Antik Roma’dan günümüze gelinceye kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, gezilecek yerleriyle de dikkat çekiyor.

Pula gezilecek yerler yazımızda sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik. Dilerseniz sözü fazla uzatmadan yazımıza başlayalım.

Liman kenti olmasının yanı sıra ılıman iklimi, coğrafyası ve dalgasız berrak deniziyle dikkat çeken şehir; turistlerin de sıklıkla ziyaret ettiği adı az duyulan ancak ‘‘cennet” olarak tanımlanabilecek seyahat noktalarından biri.

Dünden bugüne şarapçılık, balıkçılık, gemi yapımı ve turizm gibi gelir kaynaklarıyla ekonomisini sağlayan Pula, sizlere asla unutamayacağınız bir seyahatin kapılarını aralıyor.

#1 Pula Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında sizleri;

1- Pula Arena

Pula Arena

Pula’nın en gösterişli tarihi yapılarından biri olan Roma amfitiyatrosu Pula Arena, M.Ö. 27-68 yılları arasında yaptırılmış önemli bir yapıdır. Dünyanın en büyük altı Roma arenasından biri olarak gösterilen amfi tiyatro, Hırvatistan’ın en eski tarihi eseri olarak da kayıtlara geçmiştir.

Roma İmparatorluğundan kalma tiyatronun kemerli duvarları, restore çalışmalarından geçse de orijinaline uygun halde yenilenmiş. Arenayı gezdikten sonra hemen altındaki sergide yer alan ampul koleksiyonunu görmenizi de tavsiye ederiz.

2- Pula Denizcilik ve Tarih Müzesi

Pula Denizcilik ve Tarih Müzesi

Eski şehrin merkezinde Venedik Tepesi’nde yer alan Denizcilik ve Tarih Müzesi, şehrin geçmişten bugüne denizcilik tarihini irdeliyor ve ziyaretçilerine derinlemesine bilgiler sunuyor.

Müzede yer alan koleksiyonları gözlemledikten sonra harika fotoğraflar çekilebilirsiniz. Çok güzel bir noktada yer alan müze bahçesinden, Pula’nın en güzel gün batımı ve gün doğumu manzarasını seyredebilmeniz de mümkün.

3- Arkeoloji Müzesi

pula archaeological museum
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1802 yılında Augustus Tapınağı’ndaki kazılar sonucu elde edilen taş anıtların sergilendiği Arkeoloji Müzesi; taş, seramik ve metal eserlerin sergilendiği şehrin en eski müzelerinden biridir.

Müze 1930 yılında farklı bir binaya taşınarak yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış, sergiye de küçük eklemeler yapılmıştır. Pula ve çevresinde yer alan arkeolojik alanlardan çıkartılan tüm eserler bu müzede toplanıyor ve müze gün geçtikçe daha da büyüyor.

4- Venetian Kalesi

Venetian Castle

17. yüzyılda Pula’nın merkezinde bir kale yapma düşüncesi konuşuldu. Fransız mimar Antoine de Vile, kalenin projesi için çalışmalara başladı. Kentin, körfezin ve limanın savunması amaçlı yapılan kaleye, savunma topu mekanizmaları yerleştirildi ve günümüze kadar sapasağlam ulaşan yapının temelleri atıldı.

Şehre gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Venetian Kalesi, sunduğu şehir manzarasıyla da Pula’nın popüler gezi noktaları arasında yer alıyor.

5- Augustus Tapınağı

temple of augustus

Roma İmparatoru Augustus’a adanan tapınak, M.Ö 27 yılında inşasına başlanmış ancak yapımı imparatorun ömrü boyunca sürmüştür. Ancak Augustus öldükten sonra tamamlanabilen tapınak, görenleri kendine hayran bırakan bir mimariye sahip.

İtalya’da yer alan örneklerden sonra dünyanın en iyi Roma anıtları Pula’da yer alıyor.. Augustus Tapınağı’da bunlardan biri.. Mutlaka uğrayın!

6- Sergi’nin Kemeri

Sergii'nin Kemeri

Pula şehri, İtalya’yı aratmayacak kadar çok Antik Roma kalıntısına ev sahipliği yapıyor. Sergi’nin Kemeri de bunlardan biri. İnşası M.Ö 27 yılına dayanan kemer, Sergii ailesinin üç kardeşine ithafen yaptırılmış. Eski dönemlerde şehir kapısı olarak kullanılan kemer, Acitum’daki zaferin sembolü olarak gösteriliyor.

Ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Kemerin hemen altında çektirilen fotoğraflarında harika çıktığını belirtmekte fayda var.

7- Brijuni Takım Adaları

Brijuni Takım Adaları

Pula seyahatiniz sırasında eğer ki vaktiniz olursa mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye edeceğimiz yerlerden bir diğeri de Brijuni Milli Parkı..  Pula limanının kuzey-batı eteklerinde yer alan bu takımadaları tam bir tatil cenneti.

Adalar grubu Veli ve Mali Brijun adı verilen iki büyük turistik ada olmak üzere toplamda 12 adacıktan oluşuyor. Roma döneminde şehrin en zenginlerinin ikamet ettiği bu alan, günümüzde de lüks villaların ve denize girebileceğiniz plajların olduğu bölümleriyle turistlerin yoğun ilgisini topluyor.

8- Zerostrasse

Zerostrasse

Birinci Dünya Savaşı’nda inşası başlanan şehrin yer altı tünel sistemi Zerostrasse, kent nüfusunu korumak ve savaş zamanı kullanılacak mühimmatları saklamak amaçlı yaptırılmıştır.

Günümüzde o dönemden pek çok fotoğrafın sergilendiği ve şehrin havacılık tarihini anlatan pek çok esere yer veren bir müzeye çevrilmiştir. Müze yer altında olduğu için kapalı alan korkusu olanların dikkatli yaklaşmasını tavsiye ederiz. Diğer yandan Arkeoloji Müzesi ve Pula Arena’nın olduğu noktalardan tünellere inebileceğiniz bilgisini de verelim.

9- Forum Meydanı

Forum Meydanı

Kent merkezi olarak bilinen Forum Meydanı, Orta Çağ’dan kalma tarihi bir meydan.. Şehrin batı kesiminde denize çok yakın bir noktada konumlanan meydan, Pula’da en hareketli saatlerin geçtiği ve turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği gezi noktaları arasında yer alıyor.

Augustus Tapınağı ve Eski Şehir ’den kalma pek çok kalıntı da bu meydanda yer aldığından sebep, kalabalık saatler geçiriyor. Yaz aylarında şehirde düzenlenen kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan meydan, kentin sembolü haline gelmiş yapılar arasında ilk sırada.

Hırvatistan’ın popüler şehirlerinden biri de Pula… Antik Roma’dan günümüze gelinceye kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, gezilecek yerleriyle de dikkat çekiyor.

*Pula hakkında yeterince bilgi aldığını düşünüyorsan sıra, şehre giden ulaşım alternatiflerini belirlemekte. Senin için önceden hazırladığımız Pula uçuşlar sayfasından tüm hava yolu firmalarının en ucuz uçak bileti fiyatlarını görüntüleyebilir, kolaylıkla karşılaştırma yapabilirsin!

*Hırvatistan’ın Diğer Şehirleri için..

Pula gezilecek yerler yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazılarımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin