Priştine Gezilecek & Görülecek Yerler Listesini Sizler İçin Derledik!

Priştine Nerede & Hangi Ülkede? Kosova’nın başkenti olan Priştine, denize sınırı olmayan Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya’ya komşu turistik şehirdir.

Priştine Hakkında; 200 bini aşan nüfusuyla ülkenin en büyük şehri olan Priştine, hem idari merkez hem de turistik bir merkezdir. Genç ve dinamik nüfusuyla savaşın etkilerinden sıyrılan ve 2008 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden kent pek çok Balkon ülkesine yakınlığı sebebiyle de turistlerin gezi listelerine aldığı bir şehir haline gelmiştir. Şehrin tarihi çağlar öncesine dayansa da özellikle Roma döneminde Balkanlar’ın en önemli şehri olarak gösterildiğinden de bahsedelim.

Dünyanın en genç ülkesinin başkenti olan şehir 20 yıldan uzun bir süre savaş bölgesi olduğundan sebep küllerinden yeniden doğmuş diyebiliriz. Pek çok tahribata uğrayan kentte, tarihi yapılarında birçoğu ne yazık ki yıkılmış.  Ülke nüfusu da oldukça etnik bir yapıya sahip. Ağırlıklı olarak Arnavut kesimin fazla olduğu Priştine’de küçük bir Sırp azınlığı, Türkler ve Romanlar da yaşam sürüyor. Balkan ülkelerinin daha ismini duyar duymaz hissettiğimiz o sıcaklığı, Priştine şehrinde de mevcut. Türk kültürüyle de oldukça yakın ilişkilere sahip kent zaten camileriyle de oldukça dikkat çekiyor.

Priştine Kaç Günde Gezilir? Priştine’de fazla vakit geçirmek istemiyor hızlı bir gezintiye çıkmayı tercih ediyorsanız 1 gün yeterli olacaktır. Ancak şehrin güzelliklerini doyasıya tatmak için 2 gün ayırmanız tavsiyemizdir.

Priştine Para Birimi; Para birimi Euro’dur. Kentte 1 Euro : 2020 kuru itibariyle 7 TL’dir.

Priştine Pahalı mı? Para birimi Euro olduğu için elbette Priştine’de yaşam gezi amaçlı da olsa bize biraz pahalı gelecektir. Ancak şöyle bir gerçek var ki diğer balkan kentlerine göre en ucuz oranları burada yakalayabileceğinizden emin olabilirsiniz. Fast food tarzı yemekleri 3-4€’ya yiyebilecekken, bir bardak biraya 3€ vermeniz yeterli olacaktır.  Lüks bir restoranda bir akşam yemeği ise ortalama 30€’ya mal edilebilir.  

Priştine Ulaşım; İstanbul ve Ankara’dan Priştine’ye uçak, tren ve özel araçla ulaşım sağlayabilirsiniz. Elbette ki uçak ile ulaşım en konforlusu olacaktır. 1 saat 45 dakikalık bir uçak yolcuğu sonrası ulaşabileceğiniz şehre kalkan uçak bileti fiyatları 700-1000₺ aralığındadır.  Tren için ise Ankara’dan kalkan hızlı trene binerek İstanbul-Sofya-Üsküp-Priştine durakları üzerinden kente ulaşabillirsiniz. Tren bileti fiyatları da 700-800₺ aralığında değişmektedir. Özel aracınızla seyahat etmek isterseniz ise tüm izinleri aldıktan sonra 10 saatlik bir kara yolculuğunun ardından şehre varmanız mümkün.

Ziyaret için En İyi Zaman: Balkan ülkelerine çok yakın bir konumda yer almasına rağmen Priştine’de yılın büyük bir bölümü soğuk hava dalgaları hüküm sürer. Bu sebeple seyahatinizi hava sıcaklıklarının daha normal olduğu Mayıs-Eylül ayları arasında planlamanızı tavsiye ederiz.

Priştine-İstanbul Saat Farkı; İstanbul saati, Priştine saatinden 1 saat ileridedir. Priştine’da saat 13:00 iken İstanbul’da 14:00 olacaktır.

Priştine’de Ne Yenir? Ne İçilir? Neredeyse tüm Balkan kentlerinde olduğu gibi Priştine mutfağının da olmazsa olmazı köfte. Leziz Arnavut ve Sırp mutfağının harika bir sentezini sunan kent mutfağında birbirinden güzel yemekler yer alıyor. Hem de Türk damak tadına oldukça uyar nitelikte! Şehrin en ünlü lezzetleri içerisinde Arnavut böreği, köfte, Trileçe, kabak tatlısı, boza, patates salatası gibi yemekler yer alırken olmazsa olmaz simgesel bir başkas yemek ise sudak balığı. Restoranlarda sunulan bu tazecik balığın tadına bakmanızı da şiddetle tavsiye ederiz.  Ayrıntılar için ise Priştine’de yemek denince akla gelen tüm lezzetleri derlediğimiz Priştine’de ne yenir yazımıza göz atabilirsiniz.

Restoran Bahşiş Oranları; Şehir restoranlarında hesabınıza eklenen bir hizmet tutarı bulunmuyor. Bu sebeple de hesabın %10’unu bahşiş bırakmak gelenek haline gelmiştir diyebiliriz.

*Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Germia Parkı

germia parkı

Burası neresi? Kentin kuzey doğusunda yer alan Germia Parkı, tamı tamına 62 kilometrekarelik bir alan üzerine kurulu Kosova’nın bölgesel parklarından biridir. Binlerce ağaç ve alabildiğince yeşil alanı içerisinde barındıran park, toplamda 63 hayvan türü ve 600 bitki türüne de ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? 1987 yılında, “Germia” kompleksi Priştine Belediye Meclisi tarafından Bölge Tabiat Parkı kategorisinde koruma altına alındı. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) sınıflandırmasına göre, Germia’nın korunan alanı, koruma için özel öneme sahip nesnelerin savunma kategorisi V’nin (Korunan Peyzaj) bir parçasıdır. Sonsuz ormanları, bakımlı yolları, temiz havası ve şehirden çok yakın mesafesi, güzel ve sessiz bir öğleden sonra veya hafta sonu geçirmek için çekici bir yer haline getirir.

  • Adres: Dr. Shpëtim Robaj, Priştine.
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

2. Priştine Saat Kulesi

priştine saat kulesi

Burası neresi? Priştine’nin simge yapılarından biri haline gelmiş Saat Kulesi, 1840 yılında Üsküp Valisi Mehmet Yaşar Paşa tarafından yaptırılmış. Nazım Gaffuri Caddesi üzerinde yer alan kule,  geçmişte namaz vakitlerinin duyrulması için kullanılmış. Hatta öyle ki duyuru yapılır yapılmaz esnafın kepenkleri indirmesi beklenirmiş. Saat kulesinin içerisinde yer alan çan 1764 yılında Moldova’da yapılmış ve sonradan şehre getirilmiş. 19. Yüzyılda Kosova’nın en uzun yapılarından biri olarak gösterilen saat kulesi, altıgen şeklinde ve 26 metre uzunluğundadır.

3. New Born Heykeli

newborn heykeli

Burası neresi? Priştine’nin turistik noktası olarak nitelendirebileceğimiz Newborn Anıtı, tipografik bir heykel çalışmasıdır. Gençlik ve Spor Sarayı’nın hemen önünde yer alan anıt, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın 2008 yılındaki açılışı anısına yaptırılmıştır.

Aradan zaman geçtikten sonra Kosova‘yı ülke olarak tanıyan devlet bayraklarının rengine boyanan anıt, renkli görüntüsüyle oldukça etkileyici bir görünüme sahip. Şehrin simgesi haline gelmiş Newborn Anıtı, Priştine’ye seyahat edenlerin fotoğraf molası için mutlaka uğradığı noktalar arasındadır.

Adres: Luan Haradinaj, Priştine 10000.

4. İmparatorluk Cami- Imperial Mosque

imparatorluk cami

Burası neresi? Şehirde Osmanlı döneminden kalma eserlerden biri de İmparatorluk Camii’dir 1461 yılında Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan caminin, şehir için ayrı bir önemi var. Sırbistan Hükumeti camiyi, 1990 yılında kentin kültür anıtlarından biri olarak kabul etti.

Neden gitmeliyim? 15. Yüzyılın bu görkemli dini yapısı bir dönem Avusturyalı isyancılar tarafından Katolik Kilisesi’ne dönüştürülse de Osmanlı askerlerinin yoğun mücadelesinin ardından geri alındı. O yıllardan beridir de Priştine’nin merkez dini yapılarından biri olarak kullanılıyor.

-Tarihi Yerler

5. Kurtarıcı İsa Katedrali- Christ the Saviour Serbian Orthodox Cathedral

kurtarıcı isa katedrali

Burası neresi? Kurtarıcı İsa Katedrali 1992 yılında inşasına başlanmış ancak tamamlanamamış kutsal bir mekan. 1999 yılında nihayet tamamlanan katedral inşaatı Kosova Savaşı sebebiyle uzun bir süre durduruldu. Bugün çoğunluğu Müslüman olan kentte hizmet veren tek Ortodoks Kilisesi olan yapı, 2004 yılında Avrupa Birliği’nden aldığı fonla restore ettirilmiştir. Ancak 2004 yılında Kosova’da yaşanan bağımsızlık serüveni sebebiyle büyük bir yıkıma uğramış ve kullanılamaz hale gelişmiştir.

6. Aziz Rahibe Teresa Katedrali – Cathedral of Saint Mother Teresa

rahibe terasa katedrali

Burası neresi? Başkentin yeni yapılarından biri olarak tanımlayabileceğimiz Aziz Rahibe Teresa Katedrali, hükumetin onayıyla 2007 yılında inşa edilmiş bir Katolik Kilisesi’dirÇan kulesiyle dikkatleri üzerinde toplayan katedral, geleneksel ve çağdaş mimarinin muhteşem bir sentezini üzerinde taşıyor. Şehre gelen turistlerin mutlaka uğradığı dini yapıyı, ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

-Müzeler

7. Kosovo Museum

kosova muzesi

Burası neresi? 1949 yılından beri hizmet veren ülkenin en büyük müzesi Kosova Ulusal Müzesi, şehrin Avusturya– Macaristan mimarisine göre tasarlanmış binalarından birinde yer alıyor. O zamanların askeri binalarından biri olarak kabul edilen müze, Priştine’nin en önemli kültürel miraslarından biri..

Neden gitmeliyim? Müzede yer alan koleksiyon ise Osmanlı – Kosova döneminin yaşam tarzına geniş bir perspektiften bakılmasına olanak sağlıyor. O dönemlerde kullanılan kişisel eşyalar, mobilyalar ve tüm objelere rastlayacağınız müze, şehirde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında ilk sırada.

  • Adres: İbrahim Lütfiu, Priştine.
  • Telefon: +377 44 50 80 55
  • Ziyaret saatleri: Pztesi-Pazar: 09:30-17:30.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz.
  • Web Site!
  • Yol tarifi al >

8. Priştine Etnografya Müzesi- Ethnographic Museum

priştine etnografya müzesi

Burası neresi? Priştine’nin 18. yüzyıldan kalma kültürel anıtlarından biri de Kosova Etnoloji Müzesi.. Koleksiyonun yer aldığı ev ise bir zamanlar Emin Gjikolli ailesine aitmiş. Antik giysilerden tutunda, mobilyalar ve eski dönem silahlarına kadar pek çok tarihi esere rastlayacağınız müze, 15. yüzyıldan sıradan bir ev yaşantısını gözler önüne seriyor.

  • Telefon: +377 44 650 509.
  • Ziyaret saatleri: Pztesi – Pazar: 10:00 – 14:30 / Sal – Cmt 10:00 – 16:30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

9. Illusium

ıllısuıum muzesi

Burası neresi? Illusions Müzesi veya Illusium, 2019 yılında Priştine’de açılan fantastik bir müze. Çocuklarınızla birlikte keyifli vakit geçirebileceğiniz gerçek dünyadan uzaklaşabileceğiniz ve akılda kalıcı fotoğraflar çekebileceğiniz muazzam bir alan sunan müzede çok eğleneceğinizden emin olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Müzenin her bölümünde nerede duracağınızı ve nasıl fotoğraf çekeceğinizi anlamanıza yardımcı olan bir rehber var. Priştine’de çocuklar için çok fazla eğlence noktası bulunmuyor. Bu yüzden çocukların ziyaret etmenin tadını çıkarabileceği tek müze burası. Üstelik bazen Çocuk Bayramı gibi etkinlikler de yapıyorlar. Arkadaşlar, aile veya çiftler için birkaç saat gidip neşeli anılara sahip olmak için eğlenceli bir mekandır.

  • Adres: 237 Ahmet Krasniqi, Priştine 10000.
  • Telefon: +383 49 866 755
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. Diğer günler; 12:00-20:00.
  • Giriş ücreti: 1 yetişkin: 4.5€, çocuk: 3€.
  • Web Site!
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar ve Sokaklar

10. Rahibe Terasa Caddesi

rahibe terasa caddesi

Burası neresi? Kentin sosyal ve kültürel açıdan en yoğun yeri olarak gösterebileceğimiz Rahibe Terasa Caddesi, gezi noktalarının neredeyse tamamına ev sahipliği yapmasından dolayı şehrin en popüler yeri.

Neden gitmeliyim? Cadde üzerinde Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılar, kafe ve restoranlar bir de alışveriş dükkanları yer alıyor. Gezi listenizdeki yerleri dolaştıktan sonra buradaki restoranlarda muhteşem lezzetleri tatma şansı bulabilirsiniz. Ayrıca şehri yaz aylarında ziyaret ediyorsanız ünlü dondurmacılardan dondurmaları tatmanızı tavsiye ederiz.

– Anıtlar

11. Varrezat e Deshmoreve

varrezat deshmoreve

Burası neresi? 1940’ların sonunda, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra, ölenlerin onurlandırılmasına ve onlara bir anıt dikilmesine karar veren Priştine Belediyesi burada Varrezat e Deshmoreve’yi kurdu. Şehitler Mezarlığı’nın ilk yeri, Ortodoks Aziz Procopius Kilisesi’nin yakınında, üniversitenin Merkez Kolordusu’nun arkasındaki tepelerdi (bugün İkinci Dünya Savaşı sırasında Arnavutluk’ta öldürülen İngiliz askerlerinin mezarları).

Neden gitmeliyim? Kosova tarihinin bir parçası olan Ulusal Şehitler Anıtı, II. Dünya Savaşı’nda bölgenin kurtuluşu sırasında ölen Yugoslav partizanlarını onurlandırıyor. “Ulus Şehitleri Mezarlığı” kompleksi merkezinde 12 metre yüksekliğinde “Ana Arnavutluk” anıtı yer alıyor. Betondan yapılan heykel üzerinde mermer karolarla kaplı bir şekilde “Anavatan Şehitlerine Ebedi Zafer” yazıyor.

12. Bill Clinton Anıtı

bill clinton anıtı

Burası neresi? 2009 yılında Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Bill Clinton, Priştine şehrini ziyaret etti. Dönemin belediyesi ise ABD Başkanı Bill Clinton’a minnettarlıklarını göstermek için hem bulvara ABD başkanının ismini vermiş hem de heykelini dikmişler. 3 metrelik Bill Clinton Heykeli kentte yaşayan Arnavut topluluğunun girişimleri sonucunda 2009 yılında dikilmiş ve ABD başkanına teşekkür niyetinde inşa edilmiş.

*Doğa içinde Gezilecek Yerler

-Parklar ve Bahçeler

13. Magic Park

Burası neresi? Kent merkezinde bulunan ve ziyaretçilerine huzur dolu bir gün vaat eden Magic Park, Priştine’nin sayılı parklarından biri. Kentin gezi noktalarına oldukça yakın bir mesafede yer alması sebebiyle turistlerin gezi aralarında dinlenmek için sıklıkla ziyaret ettiği yemyeşil bir bahçe. Burada dinlenmenin yanı sıra çocuklarınızla keyifli bir gün geçirebileceğiniz eğlenceli bir oyun alanı da bulunuyor. Diğer yandan halkın sürekli piknik ve kahve molası için uğradığı bir durak noktası olarak karşımıza çıkıyor.

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

*Yakın Tatil Yerleri

-Yakınındaki Turistik Şehirler

14. Üsküp

üsküp

Burası neresi? Priştine’den tren ile 3-4 saatte ulaşım sağlayabileceğiniz Üsküp, Balkanları daha çok keşfetmek isteyenler için muhteşem bir gezi noktası. Hem Makedonya’nın en büyük şehri hem de başkenti olma özelliğini taşıyan Üsküp, kuşkusuz en çok ziyaretçi çeken Balkan şehirlerinden de biri aynı zamanda. Vardar Nehri üzerine kurulu görkemli köprüler, tarihi ve kültürel zenginlikler ve dahası ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Üsküp, bilhassa 2010 senesinden bugüne turizm ve ticaret anlamında büyük bir yol katetti. Makedonya’nın kültürel, eğitim, politik, akademik, turizm ve daha pek çok sektörde merkezi olma unvanına sahip kent, nostalji severlerin bayılacağı güzellikte mekanlara ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Üsküp seyahatinize nostaljik bir başlangıç yapabilirsiniz. Üsküp’ün en güzel yapay güzelliklerinden olan Canyon Matka ise ilk görüşte sizi Fethiye Saklıkent’e ışınlayacak bir güzelliğe sahip. Hatta buraya geldiğinizde insan yapımı olduğuna bile inanamayacaksınız. Geniş, görkemli ve tartışılmaz derecede güzel olan Canyon Matka’yı gördükten sonra yönünüzü, Nobel Barış Ödülü sahibi olan Rahibe Teresa’ya adanmış olan Rahibe Teresa Memorial House’a çevirebilirsiniz. Üsküp’te görülmesi gereken yerleri özetlemek ne yazık ki oldukça zor. Şehrin tüm gezilecek noktalarını derlediğimiz Üsküp gezilecek yerler listemizden dilediğiniz ayrıntılara ulaşabilirsiniz!

15. Sofya

sofya

Burası neresi? Avrupa’nın köklü tarihe sahip şehirlerinden biri olan Sofya, Bulgaristan’ın başkenti. Şehir aynı zamanda 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en büyük ve en gelişmiş şehri olma unvanını da taşıyor. Tarihte Rumlar, Bizanslılar, Romalılar, Slavlar ve Bulgarlara ev sahipliği yapmış şehir günümüzde de birçok farklı kültürden insanı ağırlıyor.Vitoşa Dağı eteklerine kurulu olan Sofya, Sofya Vadisi’nin büyük bir alanını kapsıyor.

Neden gitmeliyim? Avrupa’nın eski şehirlerinden biri olan Sofya’da, ziyaretiniz sırasında gezebileceğiniz birden çok etkileyici mimari yapı bulunuyor. Genelde Bulgar kültürünün etkisini gördüğümüz şehirde birkaç gününüzü müze ve kilise gibi şehrin sembolü olan yapılara ayırmalısınız. Şehrin sembolü denildiğinde ilk akla gelen Aleksander Nevski Katedrali oluyor. Osmanlı-Rusya savaşında şehit olan Rus askerlerin anısı için yapılan bu ihtişamlı katedral dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biri.

Ayrıca katedralin altında bulunan alt geçitlerde hediyelik eşya, çömlek gibi birçok yöreye özgü eşya satan dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz. Şehirde görülmesi gereken diğer yapılar ise; Milattan Önce ve 18. yüzyıl dönemleri arası Sofya kültürünün tanıtıldığı Sofya Arkeoloji Müzesi, Türk Hamamları Binası’na açılan Sofya Tarih Müzesi, erken Hristiyanlık dönemine ait en eski yapılardan biri olan Aziz George Rotunda Kilisesi, Boris’in Bahçesi olarak çevrilen Borisova Gradina ve şehre adını veren ve Aziz Sofya’nın ruhu tarafından korunduğuna inanılan Ayasofya. Şehirde gezilecek yerlerin hemen hepsini derlediğimiz Sofya gezilecek yerler listemize göz atmayı unutmayın!

*Gece Hayatı

16. Duplex Club Pristina

duplex club prişitine

Burası neresi? Pristina gece hayatının kalbi diyebileceğimiz bu club, eğlenceli bir işletme. Her gece oldukça kalabalık saatler yaşayan mekanda içki fiyatları oldukça uygun. Club’e giriş ücretlerinin ise biraz pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Mekanın erkek müşterileri ise oldukça fazla. Bu sebeple eşli alım gözetilmiyor diyebiliriz. Kosova çok genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğu için gençlerin eğlence anlayışına uygun bir mekan tasarlanmış. Elektro müzik ve tüm hit mix’lerle dans dolu bir gece geçireceğinizi garanti edebiliriz.

17. Zone Club

zone club

Burası neresi? Şehrin en büyük gece kulübü diyebileceğimiz Zone Club, sabahın erken saatlerine kadar yüzlerce misafirini eğlendirmeye devam ediyor. Önemli kalabalıklara ev sahipliği yapan ve yaz kış hizmet veren mekanda sabahın ilk ışıklarına kadar eğlence dur durak bilmiyor. Harika bir parti, havası harika, harika bir müzik!

Neden gitmeliyim? Priştine’de tavsiye edilen bir yer olmasının yanı sıra üniversite öğrencilerinin de dolup taşırdığı bir mekan diyebiliriz. İşletme özellikle yaz boyunca ve Ağustos’ta her gece eğlence sunuyor. İçki fiyatları ise gayet uygun, giriş ücreti de Duplex Club’a göre daha makul karşılanıyor.

  • Adres: pn, Priştine 10000
  • Çalışma saatleri: Çarşamba, Cuma, Ctesi, Pazar açık, 11:00-06:00 saatleri arasında.
  • Telefon: +383 45222284.
  • Yol tarifi al >

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

18. Royal Mall

royal mall priştine

Burası neresi? Priştine’de alışveriş ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz merkezlerden biri olan Royal Mall, çok büyük olmamakla birlikte 3 katlı bir kompleks. İçerisinde pek çok mağazaya ve restorana ulaşabilmeniz ise mümkün. Priştine’de ya da yakındaki bir otelde, hızlı ve kolay ulaşılabilen modern alışverişe ihtiyaç duyanlar için iyi bir yerel alışveriş merkezi. Şimdilik şehirdeki en iyi Parfüm mağazasına ev sahipliği yapan Royal Mall’da, birkaç çocuk mağazası, iç çamaşırı, elektronik, çiçek ve genel markalar yer alıyor.

Neden gitmeliyim? 1 veya 2 uluslararası markaya sahip. 3 katlı merkezin en üst katında çocuklar için eğlence, buz pateni pisti ve bir kafe yer alıyor. Alışveriş merkezinde asansör ve ücretsiz internet mevcut. Albi alışveriş merkezinin kalabalıklığından uzakta daha küçük alışverişler yapmak isteyenler için makul bir yer.

  • Adres: Rruga B, Priştine 10000.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 08:00-10:30.
  • Telefon: +383 43900009.
  • Yol tarifi al >

19. ALBI Shopping Mall

albi mall priştine

Burası neresi? Şehirde zaman geçirmek ve konforlu alışveriş yapmak için tercih edebileceğiniz en ünlü alışveriş merkezi olan ALBI, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer ve birden fazla kafesi ile hoş içecekler ve yiyecekler de sunuyor. Türkiye’deki AVM’ler ile kıyaslandığında oldukça küçük bir alışveriş merkezi aslında ancak şehrin en iyisi olarak gösteriliyor.

Fiyatlar ise Euro bazında değerlendirildiği için biraz pahalı gelebilir. Burada LTB, Koton gibi Türk markalarını görmeniz de sizi şaşırtmasın. Zaten çoğu uluslararası mağaza da Türkiye’de şubelerini gördüğümüz mağazalar. Bu sebeple güvenle alışveriş yapabilirsiniz. Merkez içerisinde bir süpermarket, eczane ve terzide bulunuyor.

  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 10:00-10:30.
  • Telefon: +381 38 222123.
  • Yol tarifi al >

*Şehir içi Ulaşım

Priştine’de ulaşım otobüs, tren ve taksiler aracılığıyla sağlanıyor.  Havalimanından kent merkezine saat başı kalkan otobüsler bulunuyor. Şehirde toplu taşıma ağı çok gelişmemiş olsa da turistik geziler için yeterli nitelikte. Havalimanından kalkan 1A numaralı otobüse bindiğinizde kendinizi turistik noktalar ile kaplı şehir merkezinde bulabilirsiniz. Tek yön otobüs biletleri 3€. Otobüsler özel şirkete ait olduğu için bilet ödemeleri de direkt otobüs şoförlerine yapılıyor. ( Bu konuya Priştine Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım rehberinde yer verdik.)

Bu sebeple bir ulaşım kartı veya 3-5 günlük bir bilet almanız mümkün değil. Ayrıca şehir dışına çıkmak isterseniz de Avusturya, Belçika, Sırbistan, Almanya, Slovenya ve Karadağ gibi yerlere sefer düzenleyen otobüslerde mevcut. Ana otobüs durağına şehrin 2 kilometre güneyindeki Bill Clinton Bulvarı’nın yakınından ulaşabilirsiniz.

Priştine’de tren ise şehir içi bazı duraklar dışında Kosova’nın ana tren merkezi olarak biliniyor. Şehre ait iki tren istasyonu var. Biri St. Garibaldi diğeri ise Fuşe Kosove tren istasyonu. Bu istasyonlar özellikle Üsküp gibi kentlere ulaşım için sıklıkla kullanılıyor. Yurt içi seyahatlerde bilet fiyatlar 3€’dan başlarken şehirler arası ulaşımda fiyatlar artıyor.

*Yakınındaki Havalimanları

  • Üsküp Havalimanı- (83 km mesafede)
  • Niş Havalimanı- (107 km mesafede)
  • Podgorica Havalimanı- (148 km mesafede)
  • Ohri Havalimanı- (156 km mesafede)
  • Tiran Havalimanı- (168 km mesafede)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

T.C Priştine Büyükelçiliği

Çalışma saatleri: Pazartesi ve Cuma: 09:00-12:30

Telefon: +383 38 226044

Adres: Rruga İsmail Qemali No: 90 Arberia – Prishtina – Kosova.

-Acil Durum Numaraları

  • Sağlık: 94
  • Polis: 192, 922
  • İtfaiye: 93
  • Priştine Havalimanı: +383 (0) 38548900

-Turistler için Telefon Kullanımı

Priştine’de telefon kullanımı çoğu turist için kafa karıştırıcı bir konu olsa da inanın en kolay kullanıma sahip şehirlerden biri. Öncelikle kentte sabit bir hattı aramanız için numaranın başına mutlaka +383 alan kodunu girmeniz gerekmektedir. Kendi gsm operatörlerinizle yapacağınız aramalar ve veri kullanımı yüksek faturalandırmalara sebebiyet verebileceği için turistlerin sıklıkla kullandığı ön ödemeli SIM kartlardan satın alabilirsiniz.

Şehrin en önemli iki GSM operatörü Vala ve IPKO… Bu iki şirkette turistler için pek çok avantajı bir arada bulunduran kısa süreli SIM kartlar sunuyor. Priştine Havalimanı’nda gümrük bölümünden çıkar çıkmaz karşınıza çıkacak IPKO standı mevcut. Buradan alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca IPKO’nun sunduğu SIM kartlar Kosova dışında Makedonya, Karadağ ve Türkiye’de de kullanabileceğiniz veri dolaşım paketleri sunuyor. SIM kart maliyetleri ise 5€ gibi bir ücret.

Havalimanından değil de şehirde alışveriş yapmak isterseniz kentin ana bulvarında oldukça büyük bir VALA mağazası yer alıyor. Buradan da alışveriş yapabilir, kartın telefonunuza kurulumunda mağaza çalışanlarından yardım alabilirsiniz. Genellikle kartların kullanım süresi talebinize göre 7,15 ve 21 gün oluyor daha fazla konaklamayı düşünürseniz GSM şirketiyle bu yönde anlaşmalar yapmanızı tavsiye ederiz.

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin