Polonya Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 17 Yer

Avrupa’nın pek çok tarihi olaya şahitlik eden ülkesi Polonya, 38 milyonluk nüfusu ve 312 bin kilometrekarelik yüz ölçümüyle kıtanın en büyük ülkelerinden biri..

Polonya gezilecek yerler yazımızda sizlere ülkeye yapacağınız seyahatte mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik. Dilerseniz sözü fazla uzatmadan yazımıza başlayalım..

Köklü bir tarihe sahip olan ülkede gezilecek yerler ise sınırsız.. Ülkemizden de pek çok öğrencinin eğitim için göç ettiği Polonya, kültürel değerleri ve tarihi ögeleriyle de tam bir turizm cenneti..

#1 Polonya Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Wawel Katedrali

Wawel Katedrali

Polonya’nın Roma Katolik kiliselerinden biri olan Wawel Katedrali, 900 yılı geçkin bir süredir Krakow şehrinde yer alan tarihi yapılardan biri.. Bir dizi restoreden geçen katedralin farklı mimarisi ise şehre gelen turistlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor.

Ülkenin ulusal kutsal alanlarından biri olan katedral, tarih boyunca hükümdarların taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmış..

2- Wieliczka Tuz Madeni

Wieliczka Tuz Madeni

Krakow kenti yakınlarında yer alan Wieliczka Tuz Madeni, dünyanın en eski tuz madenlerinden biridir. Geçmiş dönemde pek çok Lehistan Kralı’nın evlilik törenlerinin yapıldığı madenin tarih öncesi çağlardan beri kullanıldığı bilinmektedir.

Derinliği 327 metre olan maden günümüzde ülkeye gelen turistlerin mutlaka uğradığı gezi noktalarından biri… Kapalı alan korkunuz yoksa mutlaka bir rehber eşliğinde ziyaret etmeli, tuzdan yapılma heykelleri ve cilde mucizevi şekilde iyi gelen göl suyunu denemenizi tavsiye ederiz.

3- Auschwitz – Birkenau Toplama Kampları

Auschwitz - Birkenau Toplama Kampları

İkinci Dünya Savaşı’nda, Nazi Almanyası tarafından kurulan ve tarihin en acı olaylarına şahitlik eden Auschwits-Birkenau toplama kampları, Krakow’un 60 kilometre batısında Monovtitz Köyü’nde yer alır.

Yahudi soykırımının dehşet verici katliamlarına şahitlik eden kampa, savaş zamanında toplamda 1.3 milyon insan yerleştirilmiş, 900 bin kişi gaz odalarında hayatını kaybederken 200 bine yakın insan eksik beslenme, hastalık ve kötü muameleden hayatını kaybetmiştir.

Soykırım yıllar sonra pek çok tepkiye sebep olsa da o yıllarda engel olunamamış insanlık tarihinin utançlarından biri olarak kayıtlara düşmüştür. UNESCO tarafından koruma altına alınan bu iki kamp kalıntıları günümüzde Yahudi mezarlığı, Auschwitz- Birkenau Devlet Müzesi ve Holokost anma mekanı olarak kamuya açılmıştır.

4- Bialowieza Ormanı

Bialowieza Ormanı

UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Bialowieza Ormanı, Polonya’nın en ünlü doğa parklarından biridir. Bir ucu Beyaz Rusya’ya kadar dayanan orman, en ağır toprak hayvanlarından biri olan 500 adet Avrupa bizonuna ev sahipliği yapmaktadır.

Ülkeye gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği orman bölgesinde keyifli bir yürüyüş yapabilir eğer şanslıysanız bizonlardan birini bile görebilirsiniz.

5- Varşova Eski Şehir

Varşova Eski Şehir

Polonya’nın başkenti Varşova’nın en önemli turistik noktalarından biri olan Eski Şehir, içerisinde yer alan restoranları, kafeleri ve alışveriş dükkanlarıyla ülkenin her saat canlı kalabilen nadir noktalarından biridir.

13. Yüzyıldan günümüze kadar gelen şehir, 1980 yılında UNESCO tarafından da koruma altına alınmış.. Alman Ordusu tarafından ağır darbeler almasına rağmen günümüzde hala ülkenin tarihi ve kültürel değerlerinin toplandığı nokta olarak gösterilmektedir.

6- Malbork Kalesi

Malbork Kalesi

Çok büyük bir alan üzerine kurulu olan Malbork Kalesi, dünyanın en büyük kalesi olarak gösterilen Polonya’nın simgesi haline gelmiş yapılardan biridir. Klasik Orta Çağ mimarisine sahip kale, 1997 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış ve o tarihten bugüne titizlikle korunmuş..

1406 yılında inşa edildiği düşünülen Malbork Kalesi ihtişamlı görüntüsü, yemyeşil bahçesi ve muhteşem gölüyle ülkenin en fazla turist ağırlayan noktalarından biri.

7-Kraków Cloth Hall 

Kraków Cloth Hall

Polonya’nın en bilindik gezi noktalarından biri de Krakow Cloth Hall… Rönesans döneminden kalma yapı, eşsiz mimarisi ve ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Kent meydanında yer alan binanın üst katında yer alan müzede, 19. yüzyılda Polonya resim ve heykel sanatına dair koleksiyonlar yer alırken pek çok dünyaca ünlü sanatçının eserlerine de rastlamanız mümkün…

8- St. Mary’s Bazilikası

St. Mary's Bazilikası

Orijinalı 1220 yılında inşa edilen St. Mary’s Kilisesi, bir Tatar baskını sırasında imha edilmiş ve hemen sonrasında bazilika olarak tekrar inşasına başlanmıştır. Dış görünümü olduğu kadar iç mimarisiyle de dikkat çeken bazilikanın, zarif ahşap oyma tasarımı oldukça ilginç  nüanslara sahip..

Eğer bazilikayı yazın seyahat etmeyi düşünüyorsanız, binanın kulesine tırmanıp muhteşem şehir manzarasını izlemenizi tavsiye ederiz.

9- Wilanow Sarayı

Wilanow Sarayı

Barok mimarisinin en güzel örneklerinden birine şahitlik edeceğiniz Wilanow Sarayı’nın 1677 yılında inşa edildiği düşünülüyor. İçerisinde heykel ve resim sanatının muhteşem örnekleriyle karşılaşacağınız sarayın yer aldığı İtalyan bahçesi de en az yapı kadar dikkat çekiyor. Oldukça şık dizayn edilen sarayın, uzun bir dönem Kraliyet Ailesinin ikamet ettiği bina olması da diğer önemli noktalardan biri.

10- Slowinski Ulusal Parkı

Slowinski Ulusal Parkı

Polonya’nın kuzeyinde yer alan Slowinski Milli Parkı, 32 kilometre uzunluğundaki bir sahil.. Hareketli kum tepelerine sahip park, Polonya Çevre Bakanlığı tarafından yönetiliyor.

Geçmişte parkın olduğu alanda Baltık Denizi var iken zamanla gelgitler sonucu kum tepeleri oluşarak günümüzde yer alan kum tepelerini oluşturmuş ve ülkenin en popüler gezi duraklarından biri haline gelmiştir. Muhteşem fotoğraflar çekileceğiniz milli parkı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederiz…

11-Jasna Gora Manastırı 

Jasna Gora Manastırı

Ülkenin kutsal noktalarından biri olarak kabul edilen Jasna Gora Manastırı, Polonya halkı için bir haç ve türbe görevi gören dini yapılardan biridir. Oldukça zengin tarihi miraslara ev sahipliği yapan manastırda Polonya başkanı Lech Waesa’nın 1983 yılında aldığı Nobel Barış Ödülü madalyası da yer alıyor.

Ülkenin ulusal tarihi anıtlarından biri olarak gösterilen dini yapı, farklı mimarisiyle de dikkatleri üzerinde topluyor.

12- Planty Parkı

Planty Parkı

Krakow şehrinin en büyük parklarından biri olarak gösterilen Planty Parkı, 19. yüzyıldan kalma Orta Çağ surları ile Eski Şehri çevreleyen tarihi bir alan aynı zamanda. 20 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan parkta sayısız anıt, çeşme ve peyzaj mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan otuzdan fazla küçük bahçeden oluşuyor.

13- Lazienki Sarayı

Lazienki Sarayı

Başkentin en büyük parkına sahip olan Lazienki Sarayı, tamı tamına 76 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. Neo Klasik mimarisiyle etkileyici bir görünüme sahip olan sarayın 1600’lü yıllarda yapıldığı ve o dönemde şehrin en güzel yapısı olarak gösterildiği biliniyor.

İki ayrı bölüme ayrılan sarayın tasarımını ise Tylman Gamerski ve Domenico Merlini üstlenmiş..  Yapının içerisinde Polonya’nın en önemli resim tabloları ve heykel çalışmalarından oluşan küçük bir koleksiyon da yer alıyor.

14- Varşova Ayaklanma Müzesi

İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya Halk Ordusu tarafından şehri Nazi Almanya’sının elinden geri alabilmek için başlatılan Varşova Ayaklanması, pek çok mücadelenin ardından başarıyla sonuçlanmıştı.

O günlere ithafen açılmak istenen müze fikri ise 1983 yılında ortaya çıksa da projenin gerçekleştirilmesi 2004 yılına kadar sürmüş ve ses getiren bir koleksiyonu ziyaretçilerine sunmaya başlamıştır.

Müzede yer alan sergide direniş yıllarını anlatan pek çok kanıt, belge ve fotoğrafın yanı sıra o yıllardan kalma pek çok  şeyin titizlikle korunduğuna oldukça şaşıracaksınız. Direnişin olduğu dönemde sevgililerin birbirlerine yazdıkları mektupların dahi saklandığı müze, yılda tamı tamına 600 bin ziyaretçi ağırlıyor.

15- Wroclaw Eski Şehir Meydanı

Wroclaw Eski Şehir Meydanı

Worclaw’ın kent merkezinde yer alan Pazar Meydanı, 13. Yüzyıldan kalma eski bir meydan. Gotik tarzdaki Belediye Binası’na da ev sahipliği yapan meydan köklü tarihiyle ülkede yoğun ilgi çeken turistik noktalardan biri.

Belediye binası, büyük salon ve bir de müzeye ev sahipliği yapan meydan, şehrin en hareketli noktalarından biri aynı zamanda.

16- Polis Akademisi Müzesi

Avrupa’nın en eski askeri hava alanlarından biri olan Rakowice-Czyny Havaalanı’nın birkaç bina ve bölümünün devralınmasıyla açılan Krakow Havacılık Müzesi, uçak, motor ve dünya havacılık tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz harika bir merkez.

Eski dönem pek çok havacılık aracının sergilendiği müzede yer alan koleksiyon, Avrupa’nın önde gelen koleksiyonlarından biri olarak gösteriliyor aynı zamanda. Ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

*Krakow gezilecek yerler yazısı için tık tık.. 

17- Krakow Barbican

Krakow Barbican

Günümüzde pek çok sergiye ev sahipliği yapan bir müze görevi gören Barbican, ihtişamlı surları ve Gotik mimarisiyle bir zamanların emniyet binası aslınıda. Avrupa’da hala ayakta kalan 1400’lü yılların üç karakolundan biri olan Barbican’ın uzun bir tarihi geçmişi var.

O dönemlerde St. Florian Kapısı’ndan geçen ve şehre giren herkes için bir kontrol noktası var sayılan yapı günümüzde turistik merkezlerden biri olarak Krakow’un en önemli cazibe merkezleri arasında.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin