Pisa Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 14 Yer

Birbirinden güzel mimarileri ile görenleri kendine hayran bırakan İtalyan şehri Pisa, gezilecek yerleri, tarihi dokusu ve muhteşem atmosferiyle sizlere harika bir gezinin kapılarını aralıyor…

Pisa gezilecek yerler yazımızda ise sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik.

Dünyaca ünlü Pisa Kulesi’ne ev sahipliği yapan kent aynı zamanda tarihin önemli bilim adamı ve filozoflarından Galileo Galilei’nin memleketi olmasıyla da ününe ün katıyor.

UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınan pek çok yapısıyla Pisa, gezginleri ve seyahat etmeyi sevenleri cezbeden cazibe merkezlerinden biri aynı zamanda.

#1 Pisa Gezilecek Yerler

Dilerseniz birlikte inceleyelim;

1- Pisa Kulesi

pisa kulesi

Şehrin simgesi haline gelen Pisa Kulesi, 1063 yılında yaptırılan Pisa kentinin Piazza dei Miracoli meydanında yer alan İtalya’nın dünyaca ünlü yapılarından biridir. 56 metre yüksekliğindeki kulenin tepesine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılmakta ve turistler bu noktada fotoğraf çektirebilmek için uzun kuyruklar oluşturmaktadır.

Temelde düz olarak inşa edilen çan kulesi, yapının yer aldığı toprak elverişsiz olduğu için çökmek yerine eğilmeye başlamış ve bugünkü halini almıştır.

2- Katedral Meydanı

Avrupa’da dev bir akım olan Orta Çağ sanatının en önemli merkezi olan Piazza dei Miracoli – Katedral Meydanı, kent merkezinde yer alan 8 bin 87 hektarlık bir alan üzerine kurulu meydandır. Dünyanın en iyi mimari komplekslerinden biri olan meydan, Katolik Kilisesi tarafından da kutsandıktan sonra etrafı dört büyük dini yapı tarafından çevrelenmiştir.

Diğer yandan Katedral Meydanı, 1987 yılından beri UNESCO tarafından koruma altına alınan Pissa’nın en ünlü turistik meydanlarından biridir.

3- Pisa Katedrali

pisa katedrali

Roma Katolik Katedraline adanan Pisa Katedrali, Romanesk mimarisinin dikkat çeken örneklerinden birini gözler önüne seriyor. 1092 yılından beri varlığını koruyan dini yapı,  İtalya’nın ünlü mimarları Busheto ve Rainaldo tarafından tasarlanmış şehrin en turistik noktalarından biri.

Pisa Kulesi ile yan yana olması sebebiyle de ziyaretçi akınına uğrayan katedral, ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. 16. yüzyıl freskleri ve mozaik detaylarıyla iç tasarımı da en az dış mimarisi kadar dikkat çekiyor.

4- Şövalyeler Meydanı

şovelyeler meydanı

Pisa’nın Orta Çağ döneminde siyasi merkezi olarak kabul edilen Şövalyeler Meydanı, 16. Yüzyıldan sonra Aziz Stephen Şövalyeleri Meclisi’nin karargahlarından biri haline geldi ve şövalyelerin eğitimleri bu noktada gerçekleşti.

Pek çok tarihi olaya şahitlik etmesi sebebiyle Pisa için özel bir yere sahip meydan, günümüzde halkın buluşma noktası ve şehrin ünlü üniversitelerinden biri olan ”Scuola Normale di Pisa” kurumuna ev sahipliği yapıyor.

5- Snopie Müzesi

Sinopie Müzesi

Eşsiz mimarisi ve etkileyici freskleri ile sanat severlerin hayranlığını kazanan Sinopie Müzesi, 14. ve 15. yüzyıldan kalma nadide eserlere ev sahipliği yapan bir müze.. Dönemin pek çok duvar çizimine yer veren müzede, o dönemi anlatan kısa filmler ve fresko boyama konusundaki incelikler anlatılır.

6- Palazzo della Carovana

Palazzo della Carovana

1564 yılında inşa edilen Plazzo della Carovana,  Aziz Stephen Şövalyeleri’nin ikamet ettiği saray olarak kullanılmış tarihi bir yapı. Ziyaretçilerine şövalyelerin kişisel eşyalarını ve o dönemden kalma mobilyaları sunan müzeyi, ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

7- Opera Del Duomo Müzesi

Palazzo della Carovana

Pisa’nın sanata verdiği önemi en net şekilde görebileceğiniz Opera Del Duomo Müzesi, 1986 yılından beri hizmet veren şehrin etkileyici sanat merkezlerinden biri.

Orta Çağ’dan kalma heykelleri gözlemleyebileceğiniz müzede, 19. yüzyılın başından itibaren bir dizi restorasyon çalışmasından geçen müzenin yer aldığı tarihi binanın, ihtişamlı mimarisi de görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

8- Plazzo Blu

Palazzo Blu

Sahip olduğu mavi renkten adını alan Plazzo Blu, kent merkezinde yer alan sergiler ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan tarihi bir yapı. 8. yüzyılda Plazzo’yu satın alan Rus sahiplerinin zevkine göre tasarlanan bina, Pisa’nın en ünlü sanat merkezlerinden biri olarak bilinir.

9- San Matteo Ulusal Müze

Şehrin önemli sanat merkezlerinden biri de San Matteo Ulusal Müzesi’dir. Orta Çağ’dan kalma pek çok esere yer veren müzede; Nicola Pisano, Donatello gibi dünyaca ünlü pek çok sanatçının koleksiyonlarını görebilmeniz mümkün..

13.  yüzyıldan, 15. yüzyıla kadar dönemin en ünlü sanatçıları tarafından yapılan antik resim koleksiyonuna, dini heykel ve antik seramik koleksiyonlarına ev sahipliği yapan müze, şehre gelen sanatseverlerin mutlaka ziyaret ettiği gezi noktaları arasında yer alır.

10- San Paolo a Ripa D’arno

San Paolo a Ripa D’arno
SAMSUNG CSC

Şehrin mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan kilisesi San Paolo a Ripa D’arno, bir Roma Katolik kilisesidir. 1032 yılından bugüne hizmet veren kilisenin 925 yılında inşa edildiği bilinmektedir.

Bir dizi restore çalışmasından geçtikten sonra kilisenin arka tarafına Romanesk mimarinin bir ürünü olan Aziz Agatha Şapeli inşa edildi.

11- Pisa Vaftizhanesi

pis vaftizhanesi

1152 yılında inşasına başlanmasına rağmen ancak 1363 yılında tamamlanabilen Pisa Vaftizhanesi, şehrin Roma Katolik dini yapılarından bir diğeridir. Ünlü Pisa Kulesi’nin hemen yakınında konumlanan yapı, dış mimarisiyle şehrin mimarlık harikalarından biri olarak görülmektedir.

12- Pisa Anıt Mezarlığı

Pisa Anıt Mezarlığı

1277 yılından günümüze kadar gelen Pisa Anıt Mezarlığı, 1146 yılında yaşanan Haçlı Seferlerinde yaşamını yitiren Ubaldo Lanfranchi ve dönemin Pisa Başpiskoposu anısına yaptırılan mezar alanıdır.

Rivayete göre mezarlığın olduğu bölüme gömülen cesetlerin çürümeyeceği ve yüz yıllar geçse de bu topraklarda gömülü olan bedenlerin muhafaza edildiği söyleniyor.

Reparata kilisesi eski vaftizhanesinin kalıntılarının olduğu bölümde yer alan eski mezarlık, Pisa’nın UNESCO tarafından koruma altına alınan mabetlerinden biridir.

13- Pisa Charterhouse

Pisa Charterhouse

Carthus dönemine ait olan manastır Pisa Charterhouse, Pisa’nın 10 kilometre dışında Doğal Tarih Müzesi’ne ait eski bir dini yapıdır. 1366 yılında inşa edilen manastır, Val Graziosa tarafından tasarlanmış, 17 ve 18. yüzyılarda ise bir dizi restore çalışmasından geçerek Barok mimarisi kullanılarak yenilenmiştir.

Günümüzde şehrin önemli turistik merkezlerinden biri olarak gösterilen yapının ziyaretçileri de bir hayli fazla..

14- Putti Çeşmesi

putti cesmesi

Putti Çeşmesi, Pisa Kulesi’nin hemen önünde yer alan şehrin tarihi çeşmelerinden biridir. Çocuk melekler olarak tasvir edilen üç çocuk heykelinin yer aldığı anıt çeşme, sanat severlerin dikkatle incelediği şehrin en önemli heykel çalışmalarından biri olarak kabul edilir.

*Pisa gezilecek yerler yazımıza ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin