Özbekistan Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 18 Yer

Orta Asya’nın sevilen ülkelerinden biri olan Özbekistan, SSCB’den bağımsızlığını kazandıktan sonra yedi bağımsız Türk devletinden biri haline gelmiş, şehre turist giriş çıkışlarında da hayliyle artış gözlenmiştir.

Özbekistan gezilecek yerler yazımızda da sizler için ülkede mutlaka gezip görmeniz gereken o gezi noktalarını derledik…

Pamuk, altın ve doğal gaz denince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Özbekistan’ın, tarihi ve kültürel mirası da oldukça zengin ögelerden oluşmaktadır. Ülkenin hem başkenti hem de en kalabalık şehri Taşkent ve Semerkand bu konuda en önemli gezi rotalarının oluştuğu şehirler olarak bilinir.

 

#1 Özbekistan Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü fazla uzatmadan yazımızı inceleyelim;

1- Registan Meydanı

registan square

Orta Asya Türk mimarlığının nadir örneklerinden birinin sergilendiği Registan Meydanı, Semerkand’ın merkezinde yer alan önemli meydanlardan biridir. Geçmiş dönemde şehrin merkezi olarak kabul edilen ve üzerinde üç medresenin yer aldığı meydan, şehrin en turistik noktası olarak gösterilir.

2- Gur-i Emir Kalesi

guri emir kalesi

14. yüzyıldan kalma tarihi eserlerden biri olan Gur-i Emir, Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Timur’a adanmış bir türbe ve külliyeden oluşmaktadır. İran mimarisinin motiflerini göreceğiniz 37 metre yüksekliğindeki türbeye, Timur hanedanının önemli üyeleri defnedilerek aile kabristanı haline getirilmiştir. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği türbe ve külliyeyi  ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

3- Bibi Hanım Cami

bibi hanım cami

Semerkant’ın en özel mimarilerinden birine sahip olan Bibi Hanım Camii, Timurlu mimarisinin örneklerini görebileceğiniz, etkileyici bir dini yapıdır. Timur’un eşi Bibi Hanım’a ithafen yaptırılan caminin, Hindistan seferinin anısına Timur tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

Caminin kubbesi tamı tamına 40 metre yüksekliğinde olmakla birlikte, avlusunda büyüleyici güzellikte bir taş Kur’an rahlesi sergilenmektedir.

4- Ark of Bukhara

ark of bukhara

Buhara hanlarının ikametgah ettiği kale olarak bilinen Ark Kalesi’nin tarihinin, M.Ö. 4. yüzyıla dayanmakta olduğu tarihçiler tarafından söylenmektedir. 20 metre yüksekliğindeki suni bir tepede yer alan topraktan yapılma kalenin ihtişamı ise görenleri kendine hayran bırakan cinsten… Ülkenin en önemli gezi noktalarından biri olan kaleyi, ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

5- Emir Timur Müzesi

emir timur müzesi

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yer alan Emir Timur Müzesi, 1996 yılından beri hizmet veren şehrin en önemli müzelerinden biridir. 5 binin üzerinde eserin sergilendiği müzede, Emir Timur’un iktidara gelişinden tutunda o dönemin diplomatik, ticari, peyzaj, bilim ve eğitim konularındaki tüm gelişmeler hakkında detaylı bilgilenme şansı elde edebiliyorsunuz.

6- Özbekistan Uygulamalı Sanatlar Müzesi

özbekistan uygulamalı sanatlar müzesi

Özbek sanatçıların eserlerinin sergilendiği Uygulamalı Sanatlar Müzesi’nde, el yapımı pek çok eser ile karşılaşmanız mümkün.. Mücevher, halı, nakış işlemesi, kafatası küpeleri gibi birbirinden güzel el işlerinin sergilendiği müze, bölgeye gelen turistler tarafından yoğun ilgi topluyor.

1927 yılından beri Taşkent’te hizmet veren el sanatları müzesinde, 7 binden fazla eserin sergilendiği de gelen bilgiler arasında..

7- Taşkent Botanik Bahçe

taskent botanik bahçesi

Taşkent’in en huzurlu noktası olarak nitelendirebileceğimiz Botanik Bahçe, 4 bin 500’den fazla bitki türüne sahip ülkenin cazibe merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Özbekistan’ın en tanınmış ender bitkilerinden olan lale ağacı, japon ayva ve pek çok bitkiyi bir arada görebileceğiniz bahçe, şehrin hareketli hayatından bir an olsun kaçmak isteyenler içinde dinlence noktası aynı zamanda…

8- Sanat Nukus Müzesi

sanat nukus müzesi

1966 yılından beri sergilediği halk sanatı eserlerle ünlenen Sanat Nukus Müzesi, 82 binden fazla eserin sergilendiği oldukça geniş bir müzedir. Ünlü Rus sanatçısı İgor Savitsky tarafından açılan müzenin en kapsamlı koleksiyonu da sanatçıya ait eserlerin oluşturduğu bölüm olarak bilinir.

Müzeler başkenti Taşkent’in yoğun ziyaretçi ağırlayan gezi noktalarından biri olan Sanat Nukus Müzesi, seyahatiniz boyunca mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

9- Kukeldash Medresesi

kukeldash medresesi

aşkent’in tarihi yapılarıyla ünlü bölümünde, Su Pazarı’nın hemen yanında yer alan Kukeldash Medresesi, 1570 yılında inşa edilmiş şehrin önemli yapılarından biridir. 19. Yüzyıla kadar şehirdeki tüm medreseler Kokand Hanları’nın kalesi olarak hizmet vermiş olup insanların infaz edildiği, çok sayıda işkencenin yaşandığı yerler haline geldiler.

Günümüzde bir dizi restoreden geçen medrese, öğrencileri eğitimine ve Cuma namazlarının cemaatle birlikte kılınması gibi eylemlere ev sahipliği yapıyor.

10- Özbekistan Devlet Tarihi Müzesi

özbekistan devlet müzesi

136 yıllık bir tarihe sahip olan Özbekistan Devlet Tarihi Müzesi, Orta Asya’nın en eski müzelerinden biri olarak kabul edilir. Özbeklerin köklü tarihini anlatan 250 bin eserin sergilendiği müzede koleksiyonlar; arkeolojik, nümismatik ve etnoğrafik konular üzerinde yoğunlaşıyor. 4 katlı müze tamamen Özbek tarihine göre kurgulanmış bir yapıya sahip.

11- Afrasiyab Semerkand Müzesi

afrasiyab semerkand müzesi

Semarkant’ta yer alan antik bölge Afrasiyab’ta bulunan müze, arkeolojik alanın hemen yanında bölgeden çıkartılan antik eserlerin sergilendiği bir müzedir. M.Ö 7. ve 6. yüzyıldan kalma eserlerin yer aldığı müzede, o dönemlerde duvarlara kazınan figürler hummalı çalışmalar sonucu çıkartılmış, Afrasiyab tabloları olarak müze duvarlarını süslemiştir.

Eski dönem yaşantısı hakkında pek çok bilgi sahibi olacağınız müzeyi dünyanın dört bir yanından gelen tarihçiler de ilgiyle ziyaret etmektedir.

12- Taşkent Hayvanat Bahçesi

taşkent hayvanat bahçesi

Ülkenin en keyifli noktalarından biri olan Taşkent Hayvanat Bahçesi, 1924 yılında biyologların teşvikiyle kent merkezine çok yakın bir mesafede kurulmuştur. Kültür eğitim ve araştırma kuruluşu olarak da hizmet veren bahçe, 349 hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Şehre gelen çocuklu ailelerin mutlaka ziyaret ettiği hayvanat bahçesi, Taşkent Botanik Bahçesi ile yan yana konumlanmaktadır. Bahçenin deniz su sistemleri bölümünde, köpek balıklarından tutun da kalkan balığına kadar hemen her deniz canlısını da görebilmeniz mümkün..

13- Siyasi Baskı Kurbanları Müzesi

2002 yılında kurulan Taşkent Siyasi Baskı Kurbanları Müzesi, Sovyetler Birliği döneminde hükümet tarafından öldürülen insanların anısına açılmış bir müzedir. İslam Karimov tarafından kurulan müzede, o dönemlerde yaşanan tüm baskı ve işkenceleri gözler önüne seriliyor.

14- İmam Buhari Kompleksi

Özbekistan’ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra başkan İslam Karimov tarafından inşa ettirilen türbe, camii, kütüphane ve medreseden oluşan İmam-Buhari Kompleksi, ülkenin en önemli dini isimlerinden biri olan El Buhari anısına yaptırılmış mimarlık harikası bir gezi noktası.

Oyma kapılarla süslü kompleksin girişinde yer alan Arapça ve Latince plakalar tarihçilerin en önem verdiği eserler taraşında yer alıyor. Ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

15- Japon Bahçesi

Özbekistan gezilecek yerler
Japon Bahçesi

Ülkenin özel parklarından biri olan Japon Bahçesi, huzur içinde saatlerin nasıl geçtiğinin farkına varamayacağınız adreslerden biri. Yemyeşil ağaçların ve birbirinden güzel çiçek çeşitlerinin yer aldığı bahçede hoş bir yürüyüş ve piknik, tüm yıl vücudunuzda biriken kötü enerjiyi atmanızda sizlere yardımcı olacak.

16- Ayaz-Kala Kalesi

ayaz kale

Kızıl Kum Çölü’nde yer alan Ayaz-Kala Kalesi, M.S. 2. Yüzyıldan kalma olduğu iddia edilen ve Kushan İmparatorluğu’nun yaptırdığı kaleler olarak biliniyor. Günümüzde ancak kalıntılarını görebileceğiniz üç kaleden biri diğerlerine göre daha sağlam görünümde ve 10 metre uzunluğunda duvarlara sahiptir.

Şehrin en eski yerleşim yeri olarak gösterebileceğimiz Ayaz Kala Kalesi, ziyaret etmenizi tavsiye edeceğimiz tarih noktalardan biri.

17- Chasma Ayub Anıt Mezarı

chasma ayub anıt mezarı

Timur tarafından inşa ettirilen Chasma Ayub Anıt Mezarı, Buhara’da ender rastlanan konik kubbeleriyle oldukça dikkat çeken gezi noktalarından biri. Eski bir mezarlığın tam ortasında yer alan anıt mezar, ülkeye gelen turistlerin mutlaka uğradığı noktalardan biri.

UNESCO tarafından 2008 yılında Dünya Mirasları Listesi’ne alınan anıt mezar, Özbekistan’ın simgesi haline gelmiş yapılar arasında yer alır.

18- Tilla-Kari Medresesi

tilla kari medresesi

1647- 1659 yılları arasında inşa edildiği bilinen Tilla Kari Medresesi, Registan Meydanı’nda yer alan ’Altın Kaplamalı Medrese’’ olarak bilinir. Öğrenciler için bir külliye olmasının yanı sıra Semerkand’ın merkez camisi olarak da kullanılan medresenin, dış ihtişamı kadar iç mimarisi de görenleri kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip.

 Özbekistan’da nereyi mutlaka görmen gerektiğini artık biliyorsun! Sıra ülkeye seyahat için hazırlık yapmakta sen bavulunu hazırlarken, biz çoktan şehre giden Özbekistan seferlerini listeledik.. Gerisi iki tık uzağında.

*Özbekistan’ın Diğer Şehirleri İçin..

Özbekistan gezilecek yerler listemize ek tavsiyelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin