Osmaniye’nin Yöresel Yemekleri | 16 Nefis Lezzet

Osmaniye’nin lezzetli yemeklerinin ana malzemesi tahıl ürünleridir.

Et yemekleri Osmaniye’nin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak gösterilmektedir. Özellikle de soslu ve baharatlı et yemekleri sofralara ayrı bir tat katmaktadır. Osmaniye’nin yöresel yemekleri neler vaat ediyormuş, birlikte inceleyelim;

Osmaniye’nin Yöresel Yemekleri

1- Etli Kömbe

Osmaniye'nin yöresel yemekleri

Etli kıyma yemeği olarak da bilinen bir lezzettir. Osmaniye yemek kültürünün temelini oluşturmaktadır. Yapımı oldukça zahmetli. Lezzetin zirvesine çıkmak isteyenlere tavsiyemiz olsun.

2- Bazlama

Bazlama

Akdeniz yöresinde sıklıkla tüketilen bir ekmek çeşididir. Sabah kahvaltılarında sıcak sıcak tüketilmesi lezzet kalitesi artırır.

3- Osmaniye Simidi

Osmaniye Simidi

Klasik bir lezzet olan simit, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ürünüdür. Çıtır simidin lezzeti odun ateşinden geliyor.

4- Tutmaç Çorbası

tutmaç çorbası

“Lebeniye Çorbası” olarak bilenen bir yemek. Çorbanın ana malzemesi yoğurt. Taze köy tereyağında kızdırılmış nane ile servis edilmektedir.

5- Lahana Sarması

Lahana Sarması

Etli olarak yapılan bir sarma çeşitlerindendir. Lahana sarmasının içeriği baharatlarla zenginleştirilmiştir. Taze ev yoğurdu ile servis edilmesi lezzet kalitesini artıran bir sunum şeklidir.

6-Bayram Kömbesi

bayram kömbesi

Osmaniye’de özellikle Ramazan Bayramı döneminde hazırlanan Bayram Kömbesi bölgede yer alan pastane benzeri küçük işletmelerde satılır. İsteğe bağlı olarak bayram dönemi dışındaki tarihlerde de satışa sunulan Osmaniye’nin meşhur bayram köbesinin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

7- İçli Köfte

içli köfte

Ülkemizin pek çok yerinde sofraları süsleyen içli köfteyi, Osmaniye’de denemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Kentin en meşhur yemeklerinden biri haline gelmiş içli köfte akşam yemeklerinde vazgeçilmez bir alternatif olarak gösteriliyor. Hemen her evde afiyetle hazırlandığı gibi kent restoranlarında da rahatlıkla bulabilirsiniz.

8- Mahluta Çorbası

Mahluta Çorbası

Tunceli yöresine ait bir lezzet olarak bilinen mahluta çorbası, Osmaniye’nin de yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Aşurelik yarma, kırmızı mercimek ve soğan gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzetli çorba, kentin en sık hazırlanan başlangıç yemeklerinden biri olarak gösteriliyor

9- Osmaniye Fıstıklı Şeker

osmaniye fıstıklı şeker

Osmaniye usulü fıstıklı şeker kentte üretilen yer fıstıklarının, şeker ve susam ile kavrulmasıyla hazırlanıyor. Kavrulduktan sonra bir süre soğumaya bırakılan şekerler , ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak servis ediliyor.

10- Tırşık

tırşık

Adana,Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın yöresel çorbalarının ismi olarak karşımıza çıkan tırşik aslında oldukça yararlı bir ot. Yüksek lif kaynağı olan tırşik otunun metabolizmayı hızlandırma gibi pek çok etkisi de var. Denemenizi tavsiye ederiz.

11- Zorkun Tava

Osmaniye ve çevre yörelerde sıklıkla hazırlanan zorkun tava, lezzeti takdire şayan yemeklerimizden biridir. Kent restoranlarında karşınıza çıkması muhtemel olan zorkun tava içerisinde kuzu kuşbaşı, domates, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemeler yer alıyor.

12- Çakıldaklı Çorba

çakıldaklı çorba

Çakıldaklı çorbaya yalnızca bir çorba olarak nitelendirmek yanlış… Sulu bir yemek olarak da tarif edilebilecek çorba içerisinde döğme, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, kuru fasulye, haşlanmış nohut, patlıcan, kabak ve sivribiber gibi pek çok sebze de yer alıyor.

13- Kızılcık Şurubu

kızılcık şurubu

Şehirde yemeklerin yanında sıklıkla tüketilen kızılcık şurubu, tamamen doğal olarak evlerde hazırlanır. Şurup içerisinde bir miktar kızılcık, biraz su ve şeker yer almaktadır. Özellikle yaz aylarında buzla birlikte tüketildiğinde ferahlatıcı etkisi de deneyenleri memnun etmektedir.

14- Ekşili Köfte

ekşili köfte

Osmaniye denince akla gelen sulu yemeklerin başında elbette ekşili köfte var. Bulgurla yapılan minik köfteler,  nohut, patates ve havuçla birlikte pişirilince tadından yenmiyor.

15- Kaburga Dolması

kaburga dolması

Özel günlerin vazgeçilmez yemeği kaburga dolması, Osmaniye’nin çok sevilen lezzetlerinden bir diğeri. Türkiye’nin hemen her yerinde olduğu gibi Osmaniye’nin de kendine has bir kaburga dolması var. Tadı ise parmak ısırtan cinsten…

16- Sarı Burma Tatlısı

sarı burma tatlısı

Osmaniye’nin dillere destan tatlısı sarı burma… Ağızda dağılan bir lezzet olan tatlımız, bol ceviz ve el açması hamurdan yapılıyor. İncecik açılan baklava hamuru, çıtır cevizle doldurulduktan sonra buruluyor ve fırında kızartılıyor. Bayramların ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısı sarı burmayı, Osmaniye’de denemenizi tavsiye ederiz.

16- Nar Ekşisi Şerbeti

nar ekşisi şerbeti

Ekşi nar kullanılarak hazırlanan nar ekşisi şerbeti de kentin simgesi haline gelmiş lezzetlerden bir diğeri… Ekşi nara, şeker ve su katılarak hazırlanan bu lezzeti soğuk tüketmenizi tavsiye ederiz.

Osmaniye’nin yöresel yemekleri listesine ek tavsiye lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

“Osmaniye’nin Yöresel Yemekleri | 16 Nefis Lezzet” üzerine 5 yorum

  1. Kaburga Dolması ve nar ekşisini mutlaka öneririm 🙂 gerçekten inanılmaz bir lezzet çıkıyor ortaya tabiki nerde yendiklerinide belirtirseniz daha bilgilendirici olur düşünüyorum

    Yanıtla
  2. Merhaba Sarı Burma Tatlı eksik sanırm tam araştırın bence baya bir meşhur yemekleri mevcut osmaniyeyinin

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin