Oslo’da Gezilecek Yerler | 33 Görülecek Detaylı Nokta!

Oslo Nerede & Hangi Ülkede?  Norveç’in başkenti Oslo, Oslofjord’un kuzey kıyısında yer alan İskandinavya’nın en büyük 3. Şehridir.

Oslo Hakkında; Avrupa’nın en yeşil başkentlerinden biri olarak gösterilen Oslo, dağlar ve deniz arasında yer alan konumuyla yalnızca doğa turizmi ile değil kültür turizmi ile de adını dünyanın dört bir yanına duyurmuş, büyüleyici bir şehir. Yüksek yaşam kalitesinin anahtarı olan ormanları, su kaynakları ve dağları şehri cazip kılan bir gezi noktası haline getiriyor. Sanat ise şehrin simgelerinden biri haline gelmiş. Oslo’da kültür ve sanat Edvard Munch’ın Çığlık tablosu, Frogner Park’taki Gustav Vigeland’ın heykelleri ve büyüleyici Opera Binası gibi simgesel eserleri çağrıştırıyor.

Bol oksijenli başkent, bir liman kenti olarak 1049 yılında kurulmuş. Tarih boyunca pek çok olaya şahitlik etmiş şehir, 1925 yılında İskandinavya’nın kültür ve finans merkezi haline gelmiş. Gelişmiş ülke ekonomisiyle AB’ye girmeyi tercih etmemiş, dünyanın en pahalı şehirlerinden biri olarak turist ağırlamaya devam etmiş. 690 bin nüfuslu Oslo’da yaşlı nüfus bir hayli fazla iken üniversite kenti olması sebebiyle öğrencilerinde çoğunlukta olduğu bir kent. Kış aylarında çetin hava şartları sebebiyle turistik yerleri gezmek bir hayli zor. Bu sebeple şehre seyahat etmeden önce hava durumu ve iklimini incelemenizi tavsiye ederiz.

Oslo Kaç Günde Gezilir? Oslo’nun tamamını gezmeniz için 2-3 gün yeterli olacaktır.

Oslo Para Birimi; Ülkenin para birimi Norveç Kronu. NOK ile gösterilir ve 1 Türk Lirası yaklaşık 2.7 Norveç Kronu’dur.  1 Euro: 9 NOK eder.

Oslo Pahalı mı? Oslo turistler için lüks bir gezi şehridir. Yaşamın pahalı olduğu kentte ulaşım ve yeme içme de diğer Avrupa kentlerine göre oldukça pahalıdır. Bir öğün yemeğe 110-180 Norveç Kronu para ödeyeceğiniz gibi,  bir şişe şarap 150 Norveç Kronu, bir şişe bira 37 NOK ve 1 Fincan kahvet 25-30 NOK’tur.  Bir kafede içeceğiniz bira fiyatları ise 70-80 NOK yani neredeyse 56₺.

Oslo Güvenli mi? Norveç dünyanın suç oranı en düşük ülkelerinden biri. Başkent diğer şehirlere göre biraz daha hareketli olsa da burada da durum oldukça güvenli. Elbette yurt dışına seyahat ederken güvenlik önlemlerinizi almanızı tavsiye ederiz. Diğer yandan Oslo’da turistlere karşı suç nadirdir ve suç oranları oldukça düşüktür. Toplu taşıma araçları oldukça güvenlidir. Şehrin bir diğer avantajı ise yaz aylarında gündüzlerin bir hayli uzayıp, gecelerinde oldukça kısalması.

Yaz aylarında gece yarısı ile sabah 04:00 arasında hava kararır. Bu saatlerde ise hafta sonları bar çevresinde genç sarhoş erkeklere rastlayabilirsiniz. Genel anlamda rahatsız edici hareketler olmamasına rağmen çok küçük bir ihtimal de olsa dikkat etmekte fayda var. Şehrin doğusu Gronland ve Toye bir tık daha dikkat edilebilecek bölgeler arasında. Karanlık saatlerde burada dolaşmak Oslo’nun tüm noktalarına göre daha az güvenlidir. Kente geniş bir perspektiften bakacak olursak başınıza kötü bir şey gelme riski minimumdur.

Ziyaret için En İyi Zaman: Oslo’yu ziyaret etmek için en iyi zaman sıcaklıkların yükseldiği Mayıs-Ağustos aylarıdır. Ancak yaz aylarında bile akşam saatlerinde hava soğur. Bu sebeple kalın kıyafetler getirmenizi tavsiye ederiz.

Yardımcı Uygulamalar: Toplu taşıma ile ilgili tüm bilgiler için RuterReise.. (ios /android)

  • Şehrin resmi seyahat rehberi gezi, restoran, alışveriş ve oteller ile ilgili güncellenmiş bilgiler için ‘’VisitOslo’’… ( İos /Android)
  • Size en yakın konumdaki taksiyi çağırmak için ‘’Mivai..’’
  • Bisiklet kiralamak için ‘’Oslo Şehir Bisikleti’’.

Ulaşım; İstanbul’dan direkt uçuşlar ile 3 saat 55 dakikada Oslo Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Türk Havayolları ve Pegasus Airlines’in aktarmasız seferlerinin bulunduğu kente pek çok yabancı havayolu firmasının da seferleri bulunmaktadır. En uygun ekonomi sınıfı bilet fiyatları ise tek gidiş 500-1000₺ arasındadır.

Tasarruf Kartları; Şehri keşfederken hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlayan Oslo Pass, turistlerin büyük bir çoğunluğunun tercih ettiği tasarruf kartıdır. Geçiş Kartı sayesinde birçok müzeye giriş ücretsiz, toplu taşımalar ücretsiz ve pek çok restoran indirimlidir. Gitmeden önce Oslo Pass uygulamasını indirerek online olarak satın alabileceğiniz kartı havalimanı, oteller ve bazı müze girişlerinden de satın alabilirsiniz.

Oslo-İstanbul Saat Farkı; İstanbul saati, Oslo saatinden bir saat ileridedir. Oslo’da saat 13:00 iken İstanbul’da 14:00’dır.

Oslo’da ne yenir ne içilir; Norveç mutfağının tamamı deniz ürünlerinden oluşuyor diyebiliriz. Oslo’da  ülkenin en leziz balıklarını tadabileceğiniz muhteşem duraklardan biri. Krepi andıran lefse, patates ve et yemeği olan farikal, somon füme, pinnekjott, restoranların lezzet bombası ana yemeklerinden biri olan kuzu etli moose, elmalı turta olarak tarif edebileceğimiz ravent turtası geleneksel lezzetlerden sadece bazıları. Ayrıca deniz ürünleri ve et çeşitleriyle aran fazla iyi değilse, Oslo’da dünya mutfağından lezzetler sunan pek çok restoran bulunduğunu ve vejetaryen lezzetlerinde sunulduğunu belirtelim! >>Oslo yemekleri detaylı!

Restoran Bahşiş Oranları; Norveç restoranlarında servis ücreti, adisyona eklendiği için ek bir bahşiş bırakmanıza gerek yoktur. Yine de bazen turistler gelen tutarları yuvarlayabiliyor.

* Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. The Vigeland Sculpture Park

the vigeland sculpture parkı

Burası neresi? Frogner Parkı içerisinde bir bulvar boyunca yer alan Vigeland Parkı, 850 metrelik bir alan üzerinde yer alan bronz ve granitten yapılmış 212 heykelden oluşuyor. Daily Mail tarafından ‘’Dünyanın En Tuhaf Heykelleri’’ olarak adlandırılan koleksiyon; dev bir kertenkele kucaklayan kadından, bebeklerle savaşan çıplak bir savaşçıya kadar oldukça ilginç heykellere ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Ayrıca heykellerin hepsi tek bir sanatçı tarafından yapılmış. Norveçli ünlü heykeltıraş Gustov Vigeland’ın birbirinden ilginç heykelleri ile bezeli parkta, harika saatler geçirmemek işten değil. Gustav Vigeland, 1939-1949 yılları arasında inşa edilen parkın son halini göremeden 1943 yılında öldü. Yılda 1 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan park Oslo’nun simgesel yapılarından biri haline geldi. Dünyanın en büyük heykel parkı olan Vigeland Heykel Parkı, görenleri kendine hayran bırakan etkileyici heykel çalışmaları ile herkes tarafından merak edilen bir gezi noktası.

  • Konum: Nobels gate 32, 0268 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 23 49 37 00.
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık.
  • Giriş ücretleri: ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

2. Viking Gemi Müzesi

viking gemi müzesi

Burası neresi? Oslo’nun Bygdoy Yarımadası’nda yer alan Viking Gemi Müzesi, Viking döneminden pek çok tarihi eseri görebileceğiniz ve Norveç’in denizcilik yaşamına dair tüm bilgileri edinebileceğiniz bir bilgi havuzu adeta.. Şehre gelen turistlerin mutlak ziyaret noktasında görebileceğiniz dikkat çekici eserlerden bazıları ise şöyle; Oseberg gemisi, Gokstad gemisi, Tune gemisi ve envai çeşit Viking Dönemi’nden kalma kızak, yatak ve at arabaları… Dünyanın en büyük gemi gömüsünden çıkartılan Oseberg ise müzenin başyapıtı konumunda.

  • Konum: Huk Aveny 35, 0287 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 22 13 52 80.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-17:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 120 NOK.
  • Yol Tarifi Al >

3. Kraliyet Sarayı

oslo kraliyet sarayı

Burası neresi? Oslo’nun merkezinde Karl Johans kapısında yer alan görkemli Kraliyet Sarayı, 1814 yılından beri Norveç’in kalbinin attığı yer olarak bilinir. Bellevue’de yer alan saray, 1849 yılında Kral I. Oscar tarafından resmi olarak Kraliyet Sarayı olarak kullanılmaya başlandı. Devlete ait olan saray, devlet başkanının emrinde olan Kral ve Kraliçenin ikamet ettiği Oslo’nun simgesi haline gelmiş önemli bir yapıdır. İhtişamlı devlet odalarını, ziyafet salonlarını, beyaz salon ve büyük salonu görmenizi tavsiye ederiz. Ofislerin ve uluslararası zümre toplantılarının yapıldığı saray, yaz ayları boyunca ziyaretlere açılır ve halk tarafından da sık sık ziyaret edilir.

  • Konum: Slottsplassen 1, 0010 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 22 04 87 00.
  • Çalışma Saatleri: Turlar aracılığı ile 16:00’a kadar her saat başı ziyaret edebilirsiniz.
  • Web Sitesi ( fiyatlar ve turlar için..)
  • Yol Tarifi Al >

4. Oslo Belediye Binası

oslo belediye binası

Burası neresi? Şehrin limanına çok yakın mesafede konumlanan Oslo Belediye Binası, şehrin başyapıtlarından biri. 1950 yılında ziyarete açılan tarihi yapı, 2005 yılında son yüzyılın yapısı olarak seçilmiş. Dikkat çeken mimarisiyle oldukça renkli ve popüler bir bina alan olan Belediye binası çok sayıda sanat eseri ve Nobel Barış Ödülü törenlerine de ev sahipliği yapar. 65 metre yüksekliğindeki bina, uzun yıllardır şehrin simgesel yapılarından biri olarak gösterilmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle iç mimarisine hayran kalacağınız yönetim binasında duvarları süsleyen renkli tablolar ve harika tasarımlar görenleri kendine hayran bırakıyor. Binanın hemen önünde yer alan kuzey tanrılarının tahta plakalar üzerine işlenmiş hikayelerini incelemeyi de ihmal etmeyin.

  • Konum: Rådhusplassen 1, 0037 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 23 46 12 00.
  • Çalışma Saatleri: Pazar günü kapalı. diğer günler: 08:00-17:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Tarihi Yerler

5. Akershus Fortress

akershus kalesi

Burası neresi? 1290 yılında başkent Oslo’yu korumak için yaptırılan Akershus Kalesi, ihtişamlı bir Orta Çağ kalesiydi… Kral Haakon V tarafından yaptırılan kalenin, uzun yıllar şehri koruma görevini başarıyla yerine getirdiği de alınan bilgiler arasında.. Bir dönemde hapishane olarak kullanılan yapı, 17. yüzyılda yenilenmiş ve Rönesans mimarisinden etkilenen bir yapı haline gelmiştir. Uzun yıllar boyunca askeri amaçlarla kullanılmasının ardından günümüzde de askeri bölgede yer alan kalenin ziyaretlere açık olduğunu da belirtelim.. Oslo gezilecek yerler listenize mutlaka dahil edin deriz.

  • Konum: 0150 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 23 09 39 17.
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi: 10:00-16:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 70 NOK.
  • Yol Tarifi Al >

 -Müzeler

6. Nobels Fredssenter

nobel barış merkezi

Burası neresi? 2005 yılında Oslo’nun kalbinin attığı bölgede açılan Nobel Barış Merkezi, bugüne kadar Nobel ödülü almış sanatçıları ve yaptıkları işleri anmak için açılmış harika bir merkezdir.  Merkez içerisinde barış, savaş, çatışmalar ve çözümleriyle ilgili temaları araştıran geçici ve kalıcı sergileri gözlemleme şansı elde edebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Binlerce küçük ışıkla süslenmiş Nobel Alanı’nda dijital ekranlarda sunulan Barış Ödülü sahiplerini, tarihleri ve geçmişi keşfedebilirsiniz.  Müzede aynı zamanda alışveriş yapabileceğiniz bir dükkan ve kafede yer alıyor. Diğer yandan Alfred Nobel ve Barış Ödülü’nün etkileyici hikayesinin anlatıldığı merkez, sosyal konular hakkındaki tartışmalar içinde bir platform oluşturmaktadır.

  • Konum: Brynjulf Bulls plass 1, 0250 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 483 01 000.
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi kapalı. diğer günler: 10:00-18:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 150 NOK.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

8. Norveç Kültür Tarihi Müzesi

norveç kültür tarihi müzesi

Burası neresi? 160 binadan oluşan bir açık hava müzesi olan Norveç Kültür Tarihi Müzesi, 1500 yılından günümüze kadar gelen ve tarihi binalarıyla dikkat çeken bir gezi noktasıdır. 1200 yılından kalma bir stave kilisesine sahip olan müze dünyanın en eski ve en büyük açık hava müzelerinden biri olarak gösteriliyor.  Geleneksel el sanatları ürünleri, halk kıyafetleri, Sami kültürü, silahlar, oyuncaklar, ilaç tarihi ve değişen sergiler içeren kapalı sergilere ev sahipliği yapar.

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında ziyaret ediyorsanız açık hava müzesinde pişirilen lefsenin tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Diğer yandan turistlerin en yoğun olduğu bu dönem ata binmek ve hayvanları beslemek için de uygun bir dönemdir.  Norveç tarihinin Vikinglerden çok daha fazlası olduğunu göreceğiniz müze gezisinde, ülke kırsalının farklı bölgelerinden çiftlikler ve binalar içerdiğini göreceksiniz. Bu binaların içlerinde asırlar önce ülkede kullanılan geleneksel el işlerine de rastlayabilirsiniz.

  • Konum: Museumsveien 10, 0287 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 22 12 37 00.
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi-Pazar: 10:00-17:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 160 NOK.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

9. Munch Müzesi

munch müzesi

Burası neresi? Şehrin en önemli müzesi olarak gösterebileceğimiz Edvard Munch’a adanmış bu harika müze dünyanın en büyük koleksiyonuna ev sahipliği yapar. İskandinav ressamların ustası olarak bilinen Munch’ın dışavurumculukta bir öncü olduğu kabul edildiğinden sanat dünyasında apayrı bir yeri olduğunu belirtelim. Ekspresyonizmin öncüsü Edvard Munch’un muhteşem koleksiyonuna sahip Munch Müzesi, sergilediği tablolar, grafik baskılar ve çizimler ile sanatseverleri kendine hayran bırakan bir sergi salonuna sahip… Müzenin en önemli özelliklerinden biri de çeşitlilik sunması.

Neden gitmeliyim? Sürekli değişen sergiler, müzeye ziyaretlerin devamlılığını sağlıyor. Edvard Munch’un hayatını anlatan bir filminde sunulduğu müze, Oslo gezilecek yerler arasında mutlaka uğramanız gereken turistik noktalardan bir diğeri..  Müzeyi rehbersiz gezmeyi planlıyorsanız, İngilizce sesli turlardan birini satın alabilirsiniz

  • Konum: Tøyengata 53, 0578 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 23 49 35 00.
  • Çalışma Saatleri: Pazar kapalı. Diğer günler: 10:00-17:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 120 NOK.
  • Yol Tarifi Al >

10. Fram Museum

fram müzesi

Burası neresi? Oslo gezilecek yerler yazımızda önemli yer tutan Fram Müzesi, piramide benzer görüntüsü ve muhteşem sergileri ile heyecan uyandıran müzelerden biri. Müzenin içini boylu boyunca kaplayan Fram Gemisi ise en dikkat çekici eseri… Şimdiye kadar yapılmış en güçlü ahşap gemi olan Fram’ın sergilendiği müze, günümüzde dahi en kuzeyde ve güneydeki yelken rekorlarını elinde tutar.

Neden gitmeliyim? Müzede bu geminin üzerinde gezinebilir ve mürettabatın nasıl hayatta kaldığını tahmin edebilirsiniz. Sergi 10 dile çevrilerek her milletten insanın anlayabileceği bir yer haline getirilmiş. Fram Müzesi’nin en eğlenceli noktalarından biri de 100 yıldan daha uzun süre önceyi canlandıran, kutup keşiflerini ve tehlikelerini deneyimleyebileceğiniz kutup simülatörü. Heyecan verici değil mi?

  • Konum: Bygdøynesveien 39, 0286 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 23 28 29 50.
  • Çalışma Saatleri: Pazar kapalı. Diğer günler: 10:00-17:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 120 NOK.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

12. Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi

astrup fearnley museum

Burası neresi? 1993 yılından beri hizmet veren Astrup Fearnley Modern Sanatlar Müzesi, şehirde eski ve yeninin muhteşem uyumunu gözlemleyebileceğiniz, çağdaş bir sanat galerisi olarak ziyaretçilerine kapılarını aralıyor. 2012 yılında mimar Renzo Piano’nun tasarımını yaptığı yeni bir binaya taşınan müze içerisindeki sergiler, 5 senede bir değişen ve ülke çapında sevilen sanatçıların özel koleksiyonları olarak sergileniyor.

Neden gitmeliyim? Yeni yapılan bina, tamı tamına 7 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu, içerisinde geçici sergilerin, hediyelik eşya dükkanlarının ve çok sayıda kafenin yer aldığı muhteşem bir kompleks haline getirildi.

  • Konum: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 22 93 60 60.
  • Çalışma Saatleri: Pazar kapalı. Diğer günler: 12:00-17:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 130 NOK.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Popüler Caddeler ve Bölgeler

13. Bogstadsveien

bogstadsveien

Burası neresi? Norveç’in en ünlü ve en uzun caddelerinden biri olan Bohstadveien, şehrin en turistik noktasıdır. Kraliyet Sarayı’ndan Majorstuen’e kadar uzanan hareketli cadde aynı zamanda alışveriş caddesi olarak da anılır. Yaklaşık 300 mağaza ve kafeye ev sahipliği yapan Bogstadveien, özellikle buluşma ve dolaşma noktasıdır. Yerel halkında sıklıkla uğradığı caddede Zara, H&M vb. pek çok bilindik mağazaya ulaşabilirsiniz.

14.  Grünerlokka

grünerlokka

Burası neresi? Oslo’nun küçük ve sevimli semtlerinden biri olan Grünerlokka, 1858 yılında şehrin bir parçası kabul edildi. Uzun yıllardır geleneksel işçi sınıfının yaşam sürdüğü bir bölge olarak bilinir. Bu semtin turistik yönü ise bağımsız sanat galerine, sokak pazarlarına, küçük barlara ve butik mağazalara ev sahipliği yapıyor olmasıdır.

Neden gitmeliyim? Şehrin en büyük gıda pazarlarından biri olan Mathallen’de Grünerlokka’nın tam merkezinde yer alır. Burada gıda alışverişi yapabilir ardından Akerselva nehri kenarında keyifli bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Munch Müzesi ve Botanik Bahçe’de bu şirin semtin güneyinde yer alır. Şehrin en lezzetli hamburgerlerini yapan hamburger dükkanları ise nefis bir öğle yemeği için tercih edilesidir.

15. Holmenkollbakken

holmenkollen

Burası neresi? Oslo’nun kuzey batı tarafında görünen bir tepe olan Holmenkollen, şehir merkezinden 20-30 dakika mesafede yer alır. Kentin en popüler cazibe noktalarından biri olmasının yanı sıra yazları yürüyüşler, kışları ise kayak aktiviteleri için olmazsa olmaz bir durak noktasıdır. Kayakla atlama pisti sizlere heyecan verici dakikalar sunarken Holmenkollen Kayak Müzesi de Norveç’in kayağa verdiği önemin bir göstergesidir.

Neden gitmeliyim? Oslo’nun, Holmenkollen bölgesinde yer alan popüler bir kayak merkezi konumundaki Holmenkollbakk en, bölgeye kayak tatili için gelen turistlerin gözde tatil merkezlerinden biri olarak anılıyor. Kayak atlama tepesi olarak bilinen bu alan, 70 bin seyircilik bir oturma alanını da ziyaretçilerine sunuyor. 1991 yılında bir dizi restore ve genişletme çalışmasından geçen merkezin günümüzde şehrin en çok ziyaret edilen noktası olduğu da bir gerçek.

  • Konum: Kongeveien 5, 0787 Oslo, Norway.
  • Çalışma saatleri: Kış dönemi: 10:00-18:00, Yaz dönemi: 09:00-20:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

16. Damstredet & Telthusbakken

damstredet telthusbakken

Burası neresi? Oslo’nun eskiliğiyle büyüleyici bir bölümü olan Damstredet ve Telthusbakken semtleri, 1700’lü yıllardan kalma iyi korunmuş ahşap evleriyle ünlüdür. Oslo’nun içinde zamanda yolculuğa çıkacağınız Arnavut kaldırımlı caddelere sahip bölge 160 metre uzunluğundadır. Damstredet Akersveien ve Fredensborgveien arasında yer alırken Telthusbakken, Maridalsveien ve Akersveien arasında bulunuyor. Ahşap evlerle dolu caddenin bir diğer kısmı Egeberglokka isimli büyük bir bahçeden oluşuyor. Burada yer alan yeşillik alan boyunca keyifli bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

17. Aker Brygge

aker brygge

Burası neresi? Şehir merkezinde yer alan turistik bir nokta olan Aker Brygge, 1980’li yıllardan bu yana şehrin en kalabalık alışveriş, yemek ve eğlence noktalarından biri. Geçmiş yıllarda sanayi bölgesi olan yerleşim yeri, açık alanda tertemiz deniz havasını içinize çekerek yürüyüş yapma keyfi sunuyor. Genelde güzel havalarda açık havada akşam yemeği için pek çok alternatif sunan bölge sahil boyunca uzanan restoran şeridiyle ünlüdür. Diğer yandan burada günün her saati bir aktiviteye konuk olabilirsiniz. Çeşitli moda mağazaları da açık havada alışveriş yapmanıza imkan sağlar.

18. Torggata

torggata

Burası neresi? Oslo’nun merkezinde yayalar ve bisiklet sürücüleri için ayrılmış bir cadde olan Torggata, restoran ve barlarıyla ünlü popüler bir duraktır. Grünerlokka ve Youngstorget arasında bir bağlantı yolu da olan cadde, kafeleri, kaliteli yemekler sunan restoranları ve birkaç özel moda mağazasıyla turistlerin sevdiği, yerel halkın ise daha sık uğradığı bir cadde. Starbucks bağımlıları buradan kahvelerini özgürce satın alabilirler.

Caddenin yan sokakları ise gece hayatının nabzını tutan Tilt, Cafe Sara, Bira Fabrikası, Crowvbar gibi mekanlarla çevrili. Rockfeller Müzik Salonu’na oldukça yakın bir konumda olması sebebiyle şehirde canlı performanslarında durağı haline gelmiştir. Sentrum Sahnesi, Arakata Restoran caddenin ise caddenin en ünlü işletmeleri.

– Opera ve Sanatsal Binalar

19. Oslo Opera Binası

oslo opera binası

Burası neresi? Oslo’nun simgesi haline gelmiş yapılardan biri olan Oslo Opera Binası, muhteşem mimarisi ve harika etkinlikleriyle Norveç’in en önemli sanat merkezi olarak kabul edilir. 2008’de, Dünya Mimarlık Festivali Ödülü’ne layık görülen opera binası, 38 bin 500 metre kare alan üzerine kurulu 1.100 odalı dev bir sanat evi. İç mimarisi de en az dışı kadar etkileyici olan Opera Binası’nı, seyahatiniz sürenize denk gelen etkinliklerden birine katılarak gözlemlemenizi tavsiye ederiz.

 *Doğa içinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar / Parklar

20. Oslo Üniversitesi Botanik Bahçesi

oslo üniversitesi botanik bahçesi

Burası neresi? Şehrin yaşayan müzesi diyebileceğimiz Botanik Bahçe, 5 bin 500’den fazla bitki türüyle dünyanın dört bir yanındaki kokuyu Oslo’ya taşımıştır. Pek çok farklı tematik bahçede yetişen bitkiler bir yana dursun yeşil boyalı evler içinde de pek çok tür yetiştirilir. Aynı zamanda bir tür eğitim ve araştırma merkezi olarak kullanılan Oslo Üniversitesi’ne ait botanik bahçe, huzurla dolu bir günle birlikte dinlenme alanı da sunar.

Neden gitmeliyim? 1814 yılında kurulmuş Norveç’in en eski botanik bahçesi, Oslo Üniversitesi’nin en eski binası olan Toyen manor’a da ev sahipliği yapar. İlk açıldığı dönem 75 bin metrekare arazi üzerine kurulan bahçe bugün 150 bin metrekarelik devasa bir alan üzerindedir. Toplamda 75 bin bitkiye ev sahipliği yapar. Bunlardan 7 bin 500’ü ise nadir görülen türlerdir.

  • Konum: Sars’ gate 1, 0562 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 22 85 16 30.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-22:00.
  • Giriş ücretleri: Ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

21. Songnsvann

sognsvann gölü

Burası neresi? Oslo’nun hareketli yaşantısından kaçıp daha sessiz ve huzurlu bir yere kendini atmak isteyenler için şehrin en sakin noktası Sognsvann Gölü, akla gelebilecek ilk adres. Göl, Oslo gezilecek yerler arasında huzurlu ortamıyla görenleri büyüsü altına alıyor. Kentin kuzeyinde yer alan 3 kilometre uzunluğundaki göl, popüler bir dinlence noktası olmasının yanı sıra kampçılar içinde istenen tüm özelliklere sahip bir doğa harikası. Göl kenarında piknik yapabilir, yürüyüş parkurlarında dolaşabilir, jogging gibi sporlar yapma imkanınız da var. Diğer yandan Sognsvann Gölü, fotoğraf çekimi içinde harika bir atmosfer sunuyor.

  • Ziyaret: Haftanın her günü: 09:00-17:00.
  • Giriş: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Al>

22. Saray Parkı

oslo saray parkı

Burası neresi? Oslo Kraliyet Sarayı’nın bahçesi olarak da görülen park çoğu turiste göre saraydan daha gösterişli. Çok büyük ve yemyeşil bir arazi üzerinde yer alan Saray Parkı, şehirde dinlenmenin güzel havanın tadını çıkartmanın ve küçük piknikler yapmanın en önemli adresi. Pek çok ülkede yer alan sarayın aksine saray çevresinde duvar yok, korumalar yok ve hatta koruma yok. İnsanlar köpeklerini dahi Saray Parkı’nda gezdirebiliyor.

Neden gitmeliyim? Yalnızca saray muhafızlarının nöbet değişimleri heyecan verici bir iki dakika sunuyor. Hem muazzam bir gezi noktası hem de güzel havanın tadını çıkartabileceğiniz yemyeşil bir alan sunuyor sizlere. Parktan saraya doğru yaklaşırken İsveç ve Norveç tek ülke iken hükmeden kral Karl Johan’ın atlı heykelini görebilirsiniz.

  • Ziyaret: Haftanın her günü: 12:00-23:59.
  • Giriş: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Al>

23. Sofienberg Parkı

sofienberg parkı

Burası neresi? Grünerlokka bölgesinde yer alan 180 dönüm arazi üzerine kurulu oldukça büyük bir park olan Sofienberg Parkı, popüler bir dinlenme noktası.  Çevredeki binalar kendi bahçelerine sahip olmadığından özellikle yaz aylarında barbekü için bölge halkının ziyaret ettiği park, yaz aylarında da turistler ile dolup taşar. Çocuklu ailelerinde sıklıkla tercih ettiği parkta banklar, çocuklar için oyun alanları, tuvaletler ve barbeküye yardımcı yanmaz kaplar bulunuyor. Sofienberg Parkı’nın en önemli özelliklerinden biri de ismini de aldığı Sofienberg Kilisesi’ne ev sahipliği yapması. Şehir sakinlerinin oldukça saygı duyduğu bu kilise 1877 yılından beri burada yer alıyor.

  • Konum: Sofienberggata 14, 0558 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 21 80 21 80.
  • Giriş ücretleri: Ücretsiz.
  • Yol Tarifi Al >

24. Frogner Parkı

frogner parkı

Burası neresi? İçerisinde Oslo’nun en popüler parklarından biri olan Vigeland Heykel Parkı’nı göreceğiniz Frogner Parkı, Norveç’in en büyük gül koleksiyonuna sahip, yeşile ve tertemiz havaya doyacağınız harika bir gezi noktası… 150 farklı türe ait, 14 bin bitkinin yer aldığı parkın bir köşesinde de, Frogner Stadyumu ve açık havuz yer alıyor.. Ülkeyi yaz aylarında ziyaret edecekseniz, park içerisindeki kafe, restoran ve çocuk oyun alanlarını da ziyaret edebilirsiniz.

-Göller

25. Noklevann

noklevann

Burası neresi? Deniz seviyesinden 163 metre yükseklikte yer alan Noklevann Gölü, bir zamanlar Oslo’nun içme suyu kaynağı idi. Günümüzde ise şehrin turistik noktalarından biri olarak ziyaretçi ağırlıyor. Ostmarka içinde yer alan Nokleavann gölü çevresi koşucular, bisikletçiler ve yürüyüş severler için harika bir nokta. Oslo halkının da sıklıkla ziyaret ettiği göl kenarı yaz akşamları kamp için de oldukça uygun. Göl üzerinde birkaç güzel yüzme noktası da bulunuyor. Yalnızca ayrılmış yüzme noktalarından suya girmenizi tavsiye ederiz. Diğer yandan piknik için de ayrılmış bölümler mevcut.

Neden gitmeliyim? Hemen yakınındaki Rustadsaga Sportsstue ise fırın ürünleri, soğuk sıcak içecekler ve atıştırmalıklar satan bir işletme buradan yiyecek içecek alışverişi yapabilirsiniz. Dükkan yalnızca Pazartesi günleri kapalı bu tarihte ziyaret etmeyi düşünüyorsanız yiyecek içecek getirmeniz gerekecektir. Ayrıca göl çevresinde ızgara için özel yapılmış banklarda yer alır. Dilerseniz burada kendi ızgaranızı pişirebilirsiniz.

  • Konum: Oslo Municipality, Norway.
  • Giriş ücretleri: Ücretsiz.
  • Yol Tarifi Al >

*Çocuklar için Uygun Yerler

26. Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi

norveç bilim teknoloji müzesi

Burası neresi? Norveç’in tıbbi geçmişinden tutunda petrol, gaz üretimi ve hatta müzik makinelerine kadar merak uyandırıcı pek çok koleksiyona sahip Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi, Oslo’nun ilgi duyulan müzelerinden biri. Ziyaretçilerin keyifli saatler geçirdiği müzede, Norveç’in gelişmiş sanayisine tarihi bir perspektiften bakma şansı elde ediyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Müze içerisinde daimi sergiler bölümünün yanı sıra bir de belirli aralıklar arasında yenilenen koleksiyon bölümü yer alıyor. Bu salona gelen sergileri takip ettiğinizde ilgi duyduğunuz bir sanatçının eserleri ile tanışma şansı bulabilirsiniz. Oslo gezilecek yerler listenize mutlaka dahil edin deriz.

  • Konum: Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 22 79 60 00.
  • Çalışma saatleri: Pzt kapalı. Salı-Cum: 09:00-16:00, Cmt-Pzr: 11:00-18:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 165 NOK, çocuk: 110 NOK.
  • Yol Tarifi Al >
  • Web Sitesi

27. Norveç Doğa Tarihi Müzesi

oslo doğa tarihi müzesi

Burası neresi? Yalnızca Norveç’in tarihini değil, Kızılderililer, Mısırlılıar ve Samiler gibi pek çok insan ırkının tarihi hakkında sizi bir zaman yolculuğuna çıkartan Norveç Tarih Müzesi, ülkenin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Dinozor iskeletlerinin de sergilendiği müze, oldukça dikkat çeken koleksiyonları ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

Neden gitmeliyim? İkinci katta yer alan Eskimo kıyafetleri ise, renkli fotoğraflar çekilmeniz için sizlere sunuluyor. Pek çok dönemi bir arada ziyaretçilerine sunan Tarih Müzesi, şehirde başlıca görülmesi gereken yerlerden biri.

  • Konum: Sars’ gate 1, 0562 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 22 85 50 50.
  • Çalışma saatleri: Pzt kapalı. Salı-Cum: 11:00-16:00, Cmt-Pzr: 10:00-17:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 400 NOK, çocuk: 200 NOK.
  • Yol Tarifi Al >
  • Web Sitesi

28. Uluslararası Çocuk Sanat Müzesi

oslo çocuk müzesi

Burası neresi? 1986 yılında Çocuk Tarihi Sanat ve Kültür Vakfı tarafından kurulan Oslo Çocuk Müzesi, çocuklu aileler için şehirde olmazsa olmaz gezi noktalarından biri. Müze içerisinde 180’den fazla ülkenin çocukları ve gençlerinin kendi elleriyle yaptığı sanat eserleri yer alıyor. Müzenin fikir babaları ise Norveçli film yönetmeni Rafael Goldin ve eşi Dr. Alla Goldin olarak biliniyor. Birbirinden renkli eserlere ev sahipliği yapan Çocuk Müzesi’ni Oslo gezilecek yerler listenize dahil etmenizi tavsiye ederiz.

  • Konum: Lille Frøens vei 4, 0371 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 22 46 85 73.
  • Çalışma saatleri: Pzt kapalı. diğer günler: 09:30-14:00.
  • Giriş ücretleri: 1 yetişkin: 75 NOK, çocuk: 40 NOK.
  • Yol Tarifi Al >
  • Web Sitesi

 *Yapılacak Şeyler

Dağlar ve deniz arasında yer alan Oslo şehrinde doğa turizminden, kültür turizmine tanışabileceğiniz pek çok alan var. Ulusal Galeri’de Edvard Munch’un Çığlık tablosunu görmek, Oslo Fiyordu’na gidip adalara yolculuk etmek, Holmenkoln’daki kayak merkezi, Opera binasında muhteşem bir konser ve daha pek çok şey. Kentte yapılacak şeyleri listelediğimiz ”Oslo’da Yapılacak Şeyler” yazımız çok yakında sizlerle!

-Turlar ve Geziler

*Yakın Tatil Yerleri

-Yakınındaki Turistik Şehirler

29. Göteborg

göteborg

Burası neresi? Oslo seyahatinizin sonlarına geliyor ve yeni kentler keşfetmek istiyorsanız, şehre 3 saat mesafedeki Göteborg tam da size göre bir tercih olacaktır. İsveç’in öğrenci kentinde diğer İskandinav şehirlerine nazaran daha yumuşak iklimiyle sizlere muhteşem bir gezi keyfi sunacak kent; müzeleri, tarihi yapıları ve sanatsal cazibe noktalarıyla her yıl yüz binlerce turisti ağırlıyor.

Neden gitmeliyim? Tam da ticaret yollarının üzerinde yer alması sebebiyle dünden bugüne hem kültür merkezi hem de spor, eğitim ve sanat alanında bir merkez kabul edilen Göteborg’un sokakları daha adımınızı atar atmaz etkisi altına alıyor. Kentin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında ise tarihi dokusuyla etkisi altına alacak Haga Kasabası, sanatıyla büyüleyen Röhsska Müzesi, Domkrykan Kilisesi, Opera Binası ve daha pek çok yer geliyor. Göteborg gezilecek yerler listemizde şehrin en önemli gezi noktalarını inceleyebilirsiniz.

30. Bergen

bergen

Burası neresi? Norveç’e doyamıyor ve Oslo’dan sonra biraz daha Norveç havası almak istiyorsanız Bergen şehrini tercih edebilirsiniz. Başkentten 7 saat uzaklıkta, ülkenin en büyük ikinci şehri olan Bergen aynı zamanda batı sahilinin de en büyük limanı. İskandinavya’nın en çok cruise gemisi ağırlayan liman kenti inanılmaz büyük bir turist kitlesinin odak noktası olmuştur. Bergen halkı ise çevreye duyarlılıklarıyla meşhur. Öyle ki doğanın sunduğu güzellikleri korumaya kendilerini adamışlar. 280 binlik nüfusu yıl içinde ağırladığı 1 milyon turist ile bir anda kalabalıklaşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Zaten 1020 yılında kurulan şehir 1830 yılında başkent Oslo’nun nüfusu kendisini geçene kadar ülkenin en büyük şehri olarak gösterilmiştir. Norveç’in en işlek limanına sahip kent yalnızca turistik değil ticari gemilere de ev sahipliği yapar. Şehirde yer alan Bryggen bölgesi ise UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır. Bergen’e gider gitmez mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan bu bölgenin yanı sıra şehrin en keyifli noktalarından biri olan açık hava müzesi, Bergen Akvaryum, Orta Çağ’dan fırlamış görünümüyle etkileyen Fantoft Stavkirke Kilisesi ve daha pek çok nokta sizlere keyifli bir gezinin kapılarını aralıyor. Bergen gezilecek yerler listemizde şehrin tüm gezi noktalarını detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

*Gece Hayatı

31. The Villa Oslo Dancing

the villa dancing

Burası neresi? Oslo’da gece eğlencesi için pek çok alternatif bulunurken şehrin şüphesiz en eğlenceli noktası The Villa Oslo Dancing… Elektronik müziği geniş bir perspektiften sunan mekan, aynı zamanda bir dans kulübü. Tekno, dubstep, elektro ve diğer yenilikçi türdeki müzikleri sunan mekan her hafta sonu uluslararası DJ’lere ve canlı performanslara ev sahipliği yapıyor. Hafta sonları yer bulmakta zorlanacağınız gece kulübünde iki geniş dans pisti de bulunuyor. Ancak yaş sınırlaması 23 yaş ve üzeri. Bu sebeple kapıda kimlik ya da pasaport göstermeniz yeterli.

  • Konum: Møllergata 23, 0179 Oslo, Norway.
  • Telefon: +47 932 55 745.
  • Çalışma saatleri: Cum-Cmt: 23:00-05:00.
  • Yol Tarifi Al >
  • Web Sitesi

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

32. Karl Johans Caddesi

karl johans caddesi

Burası neresi? Oslo’nun en büyük ana caddesi olan Karl Johans Caddesi, aynı zamanda şehrin en popüler alışveriş caddesi olarak gösteriliyor. İsveç Kralı III. Karl Johans’ın adının verildiği cadde eskiden ayrı sokaklar olan birkaç ayrı sokağın birleşiminden oluşuyor. Şehrin ana caddesi olarak bilinmesinin sebebi ise Kraliyet bağlantısının yanı sıra şehrin güneybatıdan kuzeybatıya kadar tam orta noktasından geçmesi. Oslo Ulusal Tiyatrosu, Kraliyet Sarayı ve daha pek çok noktaya burada rastlayabileceğiniz gibi en önemli özelliği de tüm markaların yer aldığı mağazalara ve restoranlara ev sahipliği yapmasıdır. Bu sebeple de şehrin en önemli alışveriş noktası olarak nitelendirebiliriz.

Neden gitmeliyim? Gıdadan giyime ve elektronik aletlere hemen her ihtiyacınıza yanıt bulacağınız caddede dünyaca ünlü lüks markalardan yerel markalara kadar birçok dükkan seçeneğini bir arada bulabilirsiniz. Açık hava alışverişi sevenler ve şehrin havasını solumaktan mahrum kalmak istemeyenler için Karl Johans Caddesi olmazsa olmaz bir gezi noktası.

Yol Tarifi Al>

 33. Oslo City Mall

oslo city mall

Burası neresi? Şehir merkezinde harika bir konumda yer alan ve merkez tren istasyonuna bağlı olan Oslo City Mall, özellikle bu bölgede konaklayan turistlerin uğramadan geçmediği bir alışveriş noktası. Norveç’in en çok ziyaret edilen alışveriş merkezleri arasına giren merkez,  5 kattan oluşuyor ve 90’dan fazla mağaza ve restorana ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Tekstilden, müziğe, elektronik aletlere, mutfak gereçleri, kozmetik ve mücevhercilere kadar pek çok seçenek sunan alışveriş merkezinde büyük bir market, kuaför, eczane ve terzi de mevcut. Aynı zamanda tüm bankamatik işlemlerinizi de burada gerçekleştirebilirsiniz. Restoranları pek leziz yemekler sunmasa da mağazalar makul fiyatlarıyla her ihtiyacınıza yanıt verecek cinsten. Yağmurlu ve sıcak günler için de oldukça ferah bir bina içerisinde yer alıyor diyebiliriz.

  • Konum: Stenersgata 1, 0050 Oslo, Norway
  • Açılış/Kapanış: Pazar kapalı. Diğer günler: 10:00-22:00.
  • Yol Tarifi Al>

*Şehir içi Ulaşım

Oslo toplu taşıma sistemi çok konforlu ve sistemli olmasına rağmen turistler için biraz pahalı. Şehrin en önemli avantajı ise hemen her yere yürüyüş ve bisiklet ile ulaşılabilecek olması. Şehre gitmeden önce gideceğiniz durakları ve kullanacağınız toplu taşıma araçlarını düşünerek Oslo Pass çıkarttırabilirsiniz. Bu kart sayesinde Bölge1 ve 2’deki toplu taşıma araçlarına sınırsız erişiminiz olacaktır. Bölge 1 tüm metro ağını, Oslo fiyordundaki adaları, tramvay ve otobüs hattını kapsamaktadır. Diğer yandan şehirde tüm turistik noktalara 20-30 dakikalık bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz. Bilmediğiniz bir kentin güzel sokaklarını da keşfederek gezinizi sürdürmek isterseniz bu avantajlı bir seçenek olacaktır.

Toplu taşıma kullanmak istiyorsanız da tüm yolları birbirine bağlayan, durak ve seyir süreleri hakkında bilgi beren RuterReise (ios/android) uygulamasını telefonunuza indirmenizi tavsiye ederiz. Oslo’nun toplu taşıma ağı metro, tramvay, otobüs, feribot ve tren gibi araçlardan oluşmaktadır.

Tüm ağ Ruter adlı bir şirket tarafından yönetiliyor. Yalnızca trenler NSB tarafından koordine ediliyor. Şirketler farklı olmasına rağmen tüm toplu taşıma araçlarında tek bir bilet sistemi kullanılıyor. Şehrin sokaklarında gezerken otobüs ve tramvay duraklarını tabelalardan çok rahat fark edebilirsiniz. Bilet ve pass satın almak için metro istasyonları, tren istasyonları, tramvay ve otobüs bilet makinelerini tercih edebilirsiniz. Tüm toplu taşıma araçlarının güzergah haritaları için Ruter web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

*Yakınındaki Havalimanları

  • Notodde Havalimanı- (97km)
  • Torsby Fryklanda Havalimanı- (127km)
  • Fagernes Valdres Havalimanı-(145km)
  • Hagfors Havalimanı- (157km)
  • Karlstad Havalimanı- (166km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

T.C Oslo Türk Konsolosluğu

Adres: Halvdan Svartes Gate 5, 0268, PO Box 4045AMB Oslo Norway.

Telefon: +47 2212 8750.

Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma: 09:00-17:00.

-Acil Durum Numaraları

İtfaiye: 110

Polis: 112

Ambulans: 113

-Turistler için Telefon Kullanımı

Norveç seyahatinizde akıllı telefonunuzu kesintisiz bir şekilde kullanmak isterseniz, ön ödemeli SIM kartlardan birini satın almanız gerekmektedir. Özellikle Oslo’da kırsal bölgeleri keşfederken, dağlarda yürüyüş yaparken ve gemi yolculuğu yaparken bağlantıda kalmak için Norveç SIM kartlardan birini satın almak mecburidir. AB ülkelerinden gelen ziyaretçiler telefonlarını kesintisiz bir şekilde kullanabilirken,  bizim ülkemizden ziyaret edenler için yüksek dolaşım ücretleri ödemeniz zaruridir. Bu sebeple ön ödemeli sim kartlar bizler için zorunlu hale geliyor. Şehirde üç aydan daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız abonelik sözleşmelerinden yapmanız tavsiyemizdir.

Daha az süreli turistik seyahatler için ise Norveç’in en büyük iki mobil operatörü Telenor ve Telia tercih edilen şirketlerdendir. Telenor, ülkenin ne büyük servis sağlayıcısı olmasına rağmen ön ödemeli kartları biraz pahalı. Telia ise daha uygun ve verimli tarifeler sunuyor. Bu iki servis sağlayıcısına göre çok daha uygun küçük operatörlerde elbette var. Bunlar ise MyCall, TalkMore, OneCall ve Chess…

Sim kartları satın almak için Oslo Gardemon Havalimanı’nın geliş salonundaki marketlere uğrayabilirsiniz. Diğer yandan Oslo Merkez Tren İstasyonu çevresindeki mobil mağazalar hem sim kart satışı yapar hem de kartı aktif hale getirmenize yardımcı olurlar. Tüm bu işlemler için pasaportunuzu yanınızdan ayırmamanız gerekmektedir.

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

“Oslo’da Gezilecek Yerler | 33 Görülecek Detaylı Nokta!” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin