Odessa Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 14 Yer

Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki en önemli limanlarından birine sahip şehri Odessa; Rus, Musevi ve Ukrayna karışımı kendine özgü kültüre sahip bir ticaret kentidir.

16. yüzyılda Osmanlı toprağı olan kent, 1787 yılında Rusların eline geçmiş ve o tarihten beri bir Rus kenti olarak anılmıştır. Pek çok tarihi olaya tanıklık eden şehirde, gezip görebileceğiniz yerler de bir hayli fazla.

Odessa Gezilecek Yerler yazımızda, sizler için şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik. Birlikte inceleyelim;

Potemkin Merdivenleri

Potemkin Merdivenleri

Odessa’nın simgesi Potemkin Merdivenleri, 192 basamaktan oluşan Avrupa’nın en dikkat çekici 10 merdiveni arasında yer alır. 1837 yılında inşası başlanan merdivenlerin tamamlanması 4 yıl sürmüş ve pek çok önemli olaya şahitlik etmiştir.

Potemkin Zırhlısı gibi pek çok filmin çekildiği merdivenlerin tasarımında, optik illüzyondan yararlanılarak eşsiz bir güzellik katılmıştır. Şehirde turistlerin akın ettiği Potemkin Merdivenleri aynı zamanda Odessa’da fotoğraf çekimi için sıkça tercih edilen adreslerinden biri.

Duke de Richelieu Anıtı

Duke de Richelieu Anıtı

Potemkin Merdivenlerinden çıktığınızda karşınıza ihtişamlı bir heykel çıkıyor. Odessa’nın ilk başkanı olan Duke de Richellieu’nun tasvir edildiği heykel, şehrin inşa edilen ilk anıtı olarak da tarihe geçiyor. Primorski Bulvarı’nda yer alan anıtı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.7

Deribasovskaya Caddesi

Deribasovskaya Caddesi

Odessa’nın en renkli ve haraketli caddesi denince akla elbette ki Deribasovskaya Caddesi gelir. Şehrin en güzel restoran ve kafelerinin konumlandığı caddede keyifli bir yürüyüş yapabilir, eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz. 🙂

Odessa Çağdaş Sanatlar Müzesi

Odessa Çağdaş Sanatlar Müzesi

2008 yılından bu yana hizmet veren Çağdaş Sanatlar Müzesi, Vadim Morokhovsky tarafından kurulmuş önemli bir sanat evi. Mikhail Knobel’in yıllar içerisinde biriktirdiği eşsiz eserlerden oluşan koleksiyonların sergilendiği müze, Odessa’da ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerden bir diğeri..

Ziyaret Saatleri: 10:00 – 19:00

Katakomb

Katakomb

Şehrin yer altı labirentleri olarak bilinen Katakomb, deniz seviyesinin 60 metre kadar altına inen eski dönemlerdeki taş madenciliğinin günümüze kalan tarihi bir alan. Savaş yıllarında cephanelik ve sığınak olarak kullanılan gizli madenler özellikle de II. Dünya Savaşı sıralarında Sovyet partizanlarının konaklama alanı olmuştur.

2 bin 500 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin edilen yer altı labirentlerinin karmaşıklığı sebebiyle hala haritaları çıkarılamamış ve bu konuda araştırma yapan pek çok insan labirentlerde kaybolarak, yaşamlarını kaybetmiştir.

Şehre 70 kilometre uzaklıkta konumlanan Katakomb’u gezerken heyecanlanacak zaman zaman da tedirgin olacaksınız. Kapalı alan korkunuz yoksa ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Odessa Şehir Bahçesi

Odessa Şehir Bahçesi

Odessa parklar ve bahçeler şehri adeta. Şehrin hemen her yerinde küçük su havuzları ve yeşillikle karşılaşmanız mümkün. Ancak bunlardan en güzeli Odessa Şehir Bahçesi…

1803 yılında Felix de Ribas tarafından yaptırılan park, şehri ziyaret eden turistlerinde dinlenme noktalarından biri. Keyifli dakikalar geçirebileceğiniz park alanında, güzel bir yürüyüş yapabilir, bisiklet sürebilirsiniz.. 🙂 🙂

Sabornaya Kilisesi

Sabornaya Kilisesi

Oldukça zengin mimariye sahip dini yapılara ev sahipliği yapan Odessa’da halk, Ortodokos, Katolik ve Protestanlık inancına mensup.. Bu sebeple pek çok kiliseye sahip olan şehrin en ünlü kilisesi de Sabornaya Kilisesi.

En az dış mimarisi kadar etkileyici bir iç mimariye sahip olan kilisenin, iç duvarları altın rengi ile boyanmış etkileyici bir görünüme sahip. Şehrin önemli gezi noktalarından bir diğeri.

Uğramakta fayda var! 🙂

Puşkin Müzesi

puskin muzesi

Odessa’da görmeniz gereken en önemli yapılardan biri de elbette ki Puşkin Müzesi.. Rus şair Alexander Puşkin’in 1823’te yaşadığı apartman dairesinin müzeye çevrilmesi sonucu pek çok ziyaret almaya başlayan müzede, dünyaca ünlü şaire ait çok sayıda önemli koleksiyon sergilenmektedir.

Ziyaret Saatleri: Pazartesi- Cuma 10:00-17:00

Giriş Ücreti: 15 Grivna

Arcadia Plajı

arcadia plajı

Şehir aynı zamanda Ukrayna’nın en ünlü plajlarından biri olan Arcadia Plajı’na ev sahipliği yapıyor. Yumuşacık kumların bir dantel gibi sardığı berrak denizde harika saatler geçirebilirsiniz.

Seyahatiniz yaz aylarına denk geliyorsa mutlaka uğramanız gereken Arcadia’nın, akşamları da gündüzleri kadar renkli.. Pek çok restoranı ve gece kulübüyle Odessa’da gecelerin nabzını tutan plajın en aktif olduğu zamanlar ise Mayıs ve Eylül ayları.. 🙂

Privoz Pazarı

Privoz Pazarı

Halk pazarı olarak bilinen Privoz Pazarı, Odessa’nın meşhur mu meşhur alışveriş alanı..  Şehir halkı ile iç içe olabileceğiniz ve harika ürünlerle tanışacağınız bu pazar, kentte alışverişin nabzını tutuyor.

Aynı zamanda Ukrayna’nın yöresel lezzetleri ile de tanışacağınız pazarda, satıcılarla konuşarak pazarlıklar yapabilmeniz de mümkün.. 🙂

Odessa Güzel Sanatlar Müzesi

Bir tek Odessa’nın değil tüm Ukrayna’nın en değerli koleksiyonlarını görebileceğiniz Güzel Sanatlar Müzesi, mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir sanat evi. 10 binden fazla sanat eserinin sergilendiği müzede, heykel çalışmalarından tutun da muhteşem tablolara kadar aklınıza gelecek hemen her değerli parça sergileniyor.

Ziyaret Saatleri: 10:00 – 17:00

Giriş Ücreti:  Ücretsiz

Odessa Opera Binası

Odessa Opera Binası

Şehrin merkezinde yer alan Odessa Devlet Opera Binası, Avrupa’nın en güzel mimari eserlerinden biri olarak sanat severlere kapılarını aralamaktadır. 1665 koltuk kapasiteli binanın dış mimarisi de dikkatleri üzerinde toplamaktadır.

Rönesans dönemini yansıtan mimari tarzı, kubbe, kemer, kabartma ve mumlarıyla ilgi çekici bir görüntüye sahiptir.

Eğer bir opera gösterisi için bilet alacaksanız, spor kıyafetlerle etkinliğe giremeyeceğiniz bilgisini de verelim.. Binaya bu tarz kıyafetler ile girmek yasaklanmıştır. 🙂

Dolphinorium Nemo ( Yunus Gösterisi )

Dolphinorium Nemo

Şehirde ailecek katılabileceğiniz eğlenceli bir etkinlik arayışı içerisindeyseniz sizlere göstereceğimiz ilk adres elbette ki Dolphinarium Nemo..  Yediden yetmişe her yaştan insanın keyifli dakikalar geçirdiği bu önemli tesis, aynı zamanda şehrin en çok ziyaret alan noktalarından biri.

Etkileyici yunus şovlarına tanıklık edeceğiniz tesiste, yunuslarla birlikte yüzme şansınız da var. Bu eğlenceli deneyim sizlere ömürlük bir Odessa hatırası kazandırabilir.

Odessa Limanı

Odessa Limanı

Odessa, Ukrayna’nın en büyük liman şehri.. Harika bir limana sahip kentin gelir kaynağı da tahmin edebileceğiniz gibi ticaret. Ülkede ticaretin çıkış noktasında yapabileceğiniz şeyler arasında, uzun yürüyüşler ve harika fotoğraflar çektirmek ilk sırada geliyor02

 

“Odessa Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 14 Yer” üzerine 2 yorum

  1. Biz ukrayna odessa ya gittik katabomblar ve plajlara kesın gıdın. yazınızdakı heryerı gorduk. Rus dili çok zor garsonlar dışında kımse bizi anlamadı, yaş itibari ile ingilizce orta öğrenci tercüman arkadaşla dolaştık. borş çorbası kesınlıkle için ve ukrayna mantısı yiyin. yer altı mağraları soğuk mont alınız.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin