Norveç’te Ne Yenir, Ne İçilir? | 18 Yöresel Lezzet

Norveç mutfağının temel besinleri arasında elbette ki balık ve diğer deniz ürünleri ön plana çıkıyor.. Patates ve kök sebzeler de bu mutfağın temel öğeleri arasında ilk sıralarda…

Norveç’te ne yenir , ne içilir başlıklı yazımızda ülkede mutlaka denemeniz gereken o lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

Bol çeşitli zengin bir kahvaltı edebileceğiniz ülke, balık ve et çeşitlerinin yanı sıra atıştırmalıklarıyla da oldukça ünlü. Norveç’te aç kalmayacağınızın garantisini verebiliriz. Çünkü ülkede yöresel lokantaların yanı sıra dünya mutfağından lezzetler sunan restoran zincirleri de yer alıyor.

#1 Norveç’te Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında;

1- Brunost (Kahverengi Peynir)

brunost

Norveç’in ünlü kahverengi peyniri Brunost, mutlaka denemeniz gereken peynir çeşitlerinden biri. Rengi ve kokusuyla farklı bir tada sahip olan bu peynir Norveç’in en ünlü yiyeceklerinden. Ülkeye gelen turistlerin kutu kutu satın alarak, memleketlerine götürdüğü bu peyniri mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

2- Flatbrød

flatbrod

Kurutulmuş gevreklerin üzerine eklenen ekşili krema, reçel ve tercihe göre seçilmiş bir et çeşidinin eklenmesiyle hazırlanan bu atıştırmalığın ismi Flatbrød… Oldukça lezzetli olan kanepe görünümündeki aperatifler, Norveçlilerin en sevdiği yiyecekler arasında.

3- Pølse
polse

Canınız biraz fast food çektiyse, Norveç’in meşhur mu meşhur Polselerine bayılacaksınız. Domuz etinden de yapılan sosisleri denerken etin içeriğini sormak da fayda var. Diğer yandan minik sandviçlerin içine isteğe göre pek çok sos ve baharat da ekleniyor.

4- Lefse

lefse

Görür görmez bizdeki krep dediğimiz Lefse, Norveç’te kahvaltıların vazgeçilmezi. Özenle hazırlanmış hamur karışımının titizlikle pişirilmesinden oluşan Lefse’yi denemenizi tavsiye ederiz.

5- Røkelaks

rokelaks

Norveç’in denizden taze çıkmış somonlarından yapılan Røkelaks, muhteşem bir Norveç yemeği.. Üzerine isteğe bağlı baharatlarında eklendiği bu somon ziyafetinin hoşunuza gideceğinizden eminiz..

6- Norveç Kahvesi

norveç kahvesi

Norveç’e kadar gidip de kahve içmeden dönmek olmaz! Norveç kahvesinin ayrı bir aroması var. Tadanların damağında hoş bir tat bırakan bu kahveyi, gezinize verdiğiniz molalardan birinde mutlaka denemelisiniz..

7- Ørret

orret

Norveç’ye alabalık vazgeçilmez tutkulardan biri diyebiliriz. Somondan biraz daha tatlı olan Ørret, turistlerin çok sevdiği yemek çeşitlerinden biri. Norveç’teki hemen her restoranda rahatlıkla bulabileceğiniz bu yemeği denemenizi tavsiye ederiz.

8- Ringa Balığı

ringa balığı

Ringa balığı, Norveç’in ”hamsisi” diyebiliriz. 🙂 Seveninin çok olduğu bu balık çeşidini denizden çıktığı gibi pişirebilir, tadına baktığınız anda lezzet patlaması yaşayabilirsiniz.

9- Syltetøy

syltetoy

Norveç kahvaltılarının yıldızı Syltetøy, ülkenin en meşhur ev yapımı reçeli. Tadını beğenirseniz yakınlarınıza küçük sevimli kavanozlarda hediyelik olarak da alabileceğiniz bu reçelin aroması, hoşunuza gidecek!

10- Balina eti

balina eti

Balina eti, Norveç’te sevilerek tüketilen et çeşitlerinden biri.  Görünüm itibariyle dana ciğerine benzetilen balina eti, tat anlamında da bonfileye benziyor. Ancak balinaların nasıl avlandığı düşünülürse tat anlamında bonfileye oldukça benzeyen bu et çeşidinin tüketilmemesini tavsiye ederiz.

11- Ren geyiği eti

geyik eti

Norveç’te ren geyiği eti sevilen yiyecek türlerinden biri. Akşam yemeklerinin, özel günlerin ve Noel gibi kutlama sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan ren geyiği etinin oldukça yumuşak bir kıvamı ve harika bir lezzeti var. Denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

12- Tüpte Havyar

tüpte havyar

Norveç’in ünlü yiyeceği havyar, halk tarafından o kadar sık tüketiliyor ki marketlerde küçük tüpler halinde satışa sunuluyor. Öğle yemeğinde ekmeğin üzerine sıkıp denenebilecek tüpte havyar satışı, marketlerde pek çok restorandan daha uygun hale getirilmiş. Denemenizi tavsiye ederiz.

13- Farikal

farikal

Norveç’in ulusal yemeği ve simgesi haline gelmiş farikal, haşlanmış kuzu eti ve lahananın güveç içerisinde fırınlanmasıyla yeni bir lezzete bürünüyor. Norveç halkının sıklıkla pişirdiği ve akşam yemeği sofralarını süsleyen bu lezzeti denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

14- Kjottboller

kjotboller

Haşlanmış patates veya balıkla servis edilen kjottboller, Norveç usulü hazırlanmış lezzetli köfte toplarına verilen isim. Çeşitli baharatlarla harmanlanmış köfte harcının bir süre yoğurulduktan sonra top şekiller verilmesiyle oluşuyor.

15- Grot

grot

Ülkede hemen her evde hazırlanan lezzetlerden biri de grot.. Öğle yemekleri ya da sabah kahvaltılarında sıklıkla tüketilen bu lezzetli lapa yemeği, Norveç’in yöresel lezzetleri arasına girmiş.

16- Aquavit

aquavit

Alman asıllı bir tür içki olarak Aquavit, Norveç’te sıklıkla tüketilen sert içkilerden biri. Hava sıcaklıklarının ani düşüşlere uğraması sebebiyle ülkede sert ve iç ısıtan içkiler tercih sebebi haline gelmiş. Damıtılarak hazırlanan bu renksiz içki halk arasında oldukça seviliyor. Denemenizi tavsiye ederiz.

17- Lagerol

lagerol

Norveç’te sıklıkla tüketilen bira çeşitleri arasında gösterilen Lagerol, diğer biralara göre içimi daha hafif ve yumuşak bir alkol çeşidi.

18- Waffle

norveç waffle

Waffle müdavimlerinin Norveç’te de yüzlerinin güleceğine eminiz. Norveç halkının en sevdiği tatlı da Waffle.. Norveç usulünde küçük farklılıklar olsa da damak tadınıza uyacağına eminiz. Mutlaka deneyin!

Norveç’te ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin