Nahçıvan Gezilecek Yerler Listesi | Fotoğraflı Anlatım

Azerbaycan’a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Nahçivan, Türk devletleri arasında Türkiye ile kara sınırı olan tek toprak parçasıdır.

Azerbaycan’a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Nahçivan, Türk devletleri arasında Türkiye ile kara sınırı olan tek toprak parçasıdır.

Ermenistan, İran ve Türkiye gibi ülkelere komşu olan Nahçivan’ın toprak bütünlüğü 1921 yılında kabul edilmiştir. Gezilecek noktaları da bir hayli fazla olan ülkenin başkenti de ülkeyle aynı ismi taşıyan Nahçıvan şehridir.

Nahçıvan gezilecek yerler yazımızda, ülkede gezebileceğiniz tüm rotaları sizler için derledik. Sözü fazla uzatmadan listeyi birlikte inceleyelim;

Bayrak Meydanı

Bayrak Meydanı

Nahcivan’da yerli halkın akşam buluşmalarını gerçekleştirdiği yer olarak bilinen Bayrak Meydanı, oldukça geniş bir alan üzerine kurulu sosyal bir alan… Meydan harika peyzajı ve huzur verici atmosferi ile ülkeye gelen turistlerinde dinlenme noktası.

Han Sarayı

Han Sarayı

Ülkenin en ihtişamlı yapılarından biri olan Han Sarayı, 1747 yılında İhsan Han Kengerli tarafından yaptırılmıştır. İhsan Kan Kengerli ve ailesinin 20. Yüzyıl başlarına kadar ikamet ettikleri yapının bir bölümü sonradan müzeye dönüştürülmüş şehre gelen turistlerinde ilgi odağı olmuştur.

Nahçıvan Hanları’nın yaşam sürdükleri alan ve müze bölümü olmak üzere ikiye bölünen sarayın müze bölümünde; dünden bugüne Nahçıvan’ın tarihi yaşantısı ve kültürel değerleri hakkında pek çok eser ile karşılaşabilirsiniz.

Haydar Aliyev Meydanı

Başkent Nahçıvan’ın merkezi olarak bilinen Haydar Aliyev Meydanı, etrafında ülke için önemli pek çok idari ve tarihi bina barındıran önemli bir noktadır. Şehrin kalbinin attığı yer olarak tanımlayabileceğimiz meydan çevresinde konumlanan lüks restoran ve kafeler de oldukça rağbet gören mekanlar arasındadır.

Açık Hava Müzesi

Açık Hava Müzesi

Mümine Hatun Türbesi’nin hemen yanında yer alan Açık Hava Müzesi, bölgede çeşitli tarihi dönemlere ait kalıntıların ve tarihi eserlerin bulunduğu ilgi çekici bir nokta. Acemi Parkı’nda açık bir alan üzerinde sergilenen müzede yer alan, taştan yapılma koç heykeli, taş levhalar ve kitabeler tarih severlerin yoğun ilgi gösterdiği kalıntılar arasındadır.

Haydar Aliyev Müzesi

Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Nahçivan’ın sevilen eski devlet başkanı Haydar Aliyev için yaptırılan müze, başkanla ilgili bilinmeyen pek çok bilgi ve dökümana ev sahipliği yapar. Diğer yandan Haydar Aliyev’in doğumundan ölümüne kadar geçen sürede elinin değdiği; kişisel eşyalar, kitaplar ve tabloların sergilendiği müzede, Nahçivan’ın gelişiminde bir fiil etkili olan başkanın hayatına dair pek çok bilgi bulabilirsiniz.

Hüseyin Cavid Abidesi

Hüseyin Cavid Abidesi

Azerbaycan’ın en önemli şairlerinden biri olan ve ülkede edebiyatın kurucusu olarak bilinen Hüseyin Cavid’in, yaşantısı boyunca kaldığı ev sonrada müzeye çevrilmiş ve şairin kişisel eşyaları burada sergilenmeye başlanmıştır.

1981 yılında müzeye çevrilen ev içerisinde, şairin sanatını yansıtan pek çok fotoğraf ve el yazısı eserleri yer alıyor.

Mümine Hatun Türbesi

Mümine Hatun Türbesi

Azerbaycan Devleti’nin kurucusu Atabek Şemseddin İldani’in emriyle, eşi Mümine Hatun’un mezarı üzerine yaptırılan Mümine Hatun Türbesi, ülkenin 12. Yüzyıldan bugüne kalan en sağlam eserleri arasında yer alır.

Mimarisiyle dikkat çeken türbe, turistlerinde yoğun olarak ilgi gösterdiği tarihi yapılar arasındadır.

Tiyatro Binası

Tiyatro Binası

Başkent Nahçıvan’ın en ihtişamlı yapılarından biri olan Nahçıvan Tiyatro Binası, ülkede gerçekleşen pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan binadır. İç mimarisi ve dekorasyonuyla da göz dolduran yapı; psikolojik, drama ve komedi üzerine çeşitli sahne performanslarına ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapar.

Seyahat süreniz içerisinde gerçekleşen etkinliklerden birine katılmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Tiyatro Binası’nın atmosferi bile sizleri mutlu etmeye yetecek. 🙂

Xalca Halı Müzesi

Azerbaycan Halıları

Ülkenin el halılarına verdiği önem herkes tarafından bilinir. Xalca Halı Müzesi’ de, çoğunluğu Azerbaycan halıları olan el emeklerinin sergilendiği dikkat çeken bir müzedir. Sergilenen halıların en önemli özelliği ise üzerinde bulunan motiflerin her birinin ayrı bir anlam içermesidir.

Bereket, kahramanlık ve sevgi gibi anlamlara sahip olan motifler, ülke tarihinde de geçmişten bu güne önem verilen el işçilikleri arasında yer alır. Eski dönemlerde kullanılan halı dokuma tezgahlarının da sergilendiği müze, sizlere şehirde kültürel bir gezinin kapılarını aralıyor.

*Azerbaycan’ın Diğer Şehirleri için..

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin