Bavyera’nın Başkenti Münih’te Görülmesi Gereken 61 Yer

Münih nerede & Hangi ülkede? Avrupa’nın önemli ülkelerinden Almanya’nın kültürel açıdan en önemli şehri olarak kabul ediliyor. Şehir, Bavyera’nın güneyinde Isar Nehri kıyısında konumlanmaktadır ve Bavyera’nın başkenti olarak anılmaktadır.

Münih hakkında; 1.5 milyondan fazla nüfusuyla Almanya’nın en kalabalık üçüncü şehri olan Münih, Bavyera’nın güneyindeki Isar Nehri’nde yer alır. Güzel mimarisi, nefis kültürü ve her yıl düzenlenen dünyaca ünlü bira festivali, Oktoberfest ile ünlüdür. Ülkenin kültür başkenti olarak anılan şehir, Berlin’deki pek çok müzeye nazaran daha kaliteli koleksiyonlara ev sahipliği yapar. Almanya’nın en yüksek yaşam kalitesine sahip şehrinde muhteşem mimarilerin gölgesinde eşsiz bir gezi sizleri bekliyor. Münih hakkında daha detaylı bilgi için Münih gezi rehberi

Ortalama Gezi Süresi; Kentin en önemli yerlerini görebilmek için en az 3-4 gün ayırmanız gereklidir.

Münih Pahalı mı? Alman standartlarına göre biraz pahalı olan Münih, Londra ve Paris gibi şehirlere nazaran oldukça ucuz. Ulaşım ve müze giriş ücretleri de diğer şehirlere göre daha makuldür.

Ziyaret için En İyi Zaman; Mart-Mayıs ayları, hava sıcaklıklarının olumlu olması sebebiyle şehri gezmeniz için en uygun dönemdir. Yaz ayları da Münih’i ziyaret etmek isteyenler için ideal dönemlerden biridir.

Müze Kartları; Munich City Pass ve Munich Card turistler için düzenlenmiş müze kartlarıdır. City Pass Card, Munich Card’a göre daha kapsamlıdır. City Pass Card, 45 turistik noktaya ücretsiz giriş ve toplu taşımalarda ücretsiz seyahat imkanı sunarken; Munich Card pek çok turistik yere ve toplu taşımalara indirimle girişinizi sağlayan turistik karttır.

Havalimanı/ Merkez Ulaşımı; Şehir merkezi havalimanı arası 28 kilometre. Özel araç ile yolculuk 35 dakika sürerken, havalimanı içerisinde yer alan tren istasyonundan şehir merkezine ulaşım sağlamak isterseniz bu süre, S-Bahn tren hattı ile 45 dakikaya çıkacaktır. İki güzergah arası en hesaplı yol trendir.

Ulaşım; Münih’e İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya üzerinden aktarmasız uçuşlarla 2-3 saat sürecek bir yolculuk sonrası ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehre Sunexpress, Türk Hava Yolları, Pegasus Airlines gibi firmaların seferleri bulunmaktadır.

Kullanabileceğiniz Yardımcı Uygulamalar;

İstanbul – Münih Saat Farkı; Türkiye saati, Münih saatinden 2 saat ileridedir.

Münih’te Ne Yenir? Neredeyse 7 yüzyıldır şehrin simgesi haline gelen bira, Münih’te turistlerin sıklıkla tükettiği içecekler arasındadır. Münih mutfağından lezzetleri tadarken dikkatli davranmakta fayda var. Çoğu yemek domuz etinden ya da helal kesim olmayan sığır etinden hazırlanıyor. Daha çok sebzeli yiyecekler tercih edebilirsiniz.

Restoran Bahşiş Oranı; Şehirde hesap tutarlarının %10’unu bahşiş bırakmak bir gelenektir. Yalnızca bir bira içtiyseniz ise %5 oranındaki bahşiş yeterli görülmektedir.

*Münih Gezilecek Yerler Videosu

*Münih’te Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Yeni Belediye Binası (Neues Rathaus)

Neues Rathaus

Burası neresi? Münih’in kalbinde, Marienplatz’da yer alan New Town Hall, Münih’teki en ikonik turistik mekanlardan biridir. 14. yüzyılda Gotik tarzda inşa edilen bina, 1874 yılından bu yana şehir yöneticilerinin çalışmalarını sürdürdüğü yer olarak hizmet vermektedir.

Şehrin yönetim merkezi olan bina içinde aynı zamanda bir müze, kütüphane ve diğer çeşitli kamu hizmetlerinin gerçekleştirildiği alanlar bulunmaktadır. Binanın öne çıkan özelliklerinin başında ise karmaşık vitray pencerelerle süslenmiş ve ikinci kattaki ana salona çıkan büyük merdivendir. Ana salon ise Wilhelm von Kaulbach’ın Bavyera tarihini anlattığı freskleri oldukça ilgi çekicidir. Glockenspiel Saat Kulesi ise binayı daha önemli bir hale getiren kısmıdır. 85 metre yüksekliğindeki kuleye asansör yardımıyla çıkılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçiler Yeni Belediye Binası’na gelerek muhteşem Büyük Salon da dahil olmak üzere binanın tarihi iç mekanlarını keşfetmenin yanı sıra kulesine çıkarak şehrin tepeden sunduğu muhteşem manzaranın tadını da çıkarabilmektedir. Münih’e gelenler için Yeni Belediye Binası kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir ve buranın tarihi hakkında bilgiler edinmek ziyaretçiler için oldukça etkileyicidir.

  • Adres: Marienplatz 8, 80331 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 115
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Yol tarifi al >

2. Eski Belediye Binası (Altes Rathaus)

Altes Rathaus

Burası neresi? Basit cephesiyle birçok kişi Eski Belediye Binası’nın neo-Gotik tarzda inşa edilmiş, zengin bir şekilde dekore edilmiş Yeni Belediye Binası’ndan daha modern olduğunu düşünüyor. Aslında Eski Belediye Binası’nın yapım tarihi 14. yüzyıla kadar uzanıyor.

Şehir idaresi 1874 yılında binadan taşınmış olmasına karşın, fahri vatandaşlığın verilmesi gibi önemli törenler hala balo salonunda gerçekleştiriliyor. Balo salonu, aynı zamanda dans salonu olarak da biliniyor ve Eski Belediye Binası’nın birinci katında yer alıyor. Salon, özellikle sanatsal bir şekilde dekore edilmiş muhteşem ahşap tavanıyla dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? 1983 senesinden beri Oyuncak Müzesi’ne ev sahipliği yapan tarihi Eski Belediye Binası, hem oyuncaklar arasında nostaljik bir yolculuğa çıkmak hem de binanın etkileyici mimarisi ve tarihiyle iç içe zaman geçirmek isteyenler için es geçilmemesi gereken Münih’in en önemli turistik yerleri arasında bulunuyor.

  • Adres: Marienplatz 15, 80331 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 294001
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.30
  • Yol tarifi al >

3. English Garden

ingiliz bahçesi

Burası Neresi? Dünyanın en büyük kentsel parklarından biri olan İngiliz Bahçesi, Münih’in merkezinde yer alan ve zengin bitki örtüsü ile dikkat çeken şehrin en ünlü parkı. Isar Nehri boyunca 5.5 kilometrelik bir alan üzerinde bulunan parkın, New York’taki Central Park’tan daha büyük olduğu biliniyor. 1789 yılında Carl Theodor’un, Isar Nehri boyunca bir kamu parkı kurulmasının istemesinin ardından kurulan park, Bavyera hükümetinde danışman olarak çalışan Amerikalı bilim adamı Benjamin Thompson tarafından tasarlandı.

İngiltere’deki parkları anımsatan dizaynı sebebiyle de English Garden ismini aldı. Bisikletçiler, koşucular ve daha pek çok spor için oyun sahalarına sahip parkta aynı zamanda şehrin en güzel manzaralarını da seyredebilirsiniz.

Her yıl 5 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği İngiliz Bahçesi’nde dört restoran (Aumeister, Çin Kulesi, Hirschau, Seehaus) ve Münih’in en büyük ve en eski bira bahçesi yer alıyor. Çin’in imparatorluk mimarisi tarzında inşa edilen 25 metre uzunluğundaki Çin Kulesi’nden, bira bahçesine ulaşabilirsiniz. 7 bin kişilik bira bahçesi kulenin ve ağaçların gölgesinde keyifli saatler vaat etmektedir.

İngiliz Parkı’nda zamanın yavaş aktığını hissedecek ve huzurla dolacaksınız. Parkın merkezinde 8 hektarlık bir alan üzerine yayılı Kleinhesseloher Gölü de muhteşem güzelliklerden bir diğeridir. Göl üzerinde bir restoran ve güzel bir bira bahçesi daha bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında bahçeyi günlük olarak 100 binden fazla kişi ziyaret ediyor. Parkın genişliği sayesinde bu kalabalık boğucu bir atmosfer yaratmıyor.

Neden gitmeliyim? Bu güzel bahçenin içinde bulunan Monopteros isimli dairesel yapı da kesinlikle incelenmesi gereken noktalardan biridir. Yapıyı destekleyen bir duvar bulunmuyor ve çatı sütunlar üzerinde duruyor. Antik Yunan tapınaklarını andıran bu 19. yüzyıldan kalma tapınak, ünlü mimar Leo Von Klenze tarafından tasarlanmıştır.

Nasıl Ulaşırım? En yakın toplu taşıma durakları; Metro ile U3, U4, U5 ve U6’dan Marienplatz durağında inebilirsiniz. Tren ile S1, 2, 4, 5, 6, 7 ve 8 ile ‘’Marienplatz’’da inebilirsiniz. 54 ve 154 numaralı otobüslerle ‘’Chinesischer Turm’’ durağında inerek ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Munich, Almanya
  • Telefon: +49 89 38666390
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba/Pazar: 10:00-18:00, Pazartesi/Salı kapalıdır.
  • Google Haritalarda Aç >

4. Schleissheim Saray Kompleksi

Schleissheim Palace

Burası neresi? Münih yakınlarında bir banliyöde yer alan bu yapı, Münih’te görülmesi gereken saraylardan biridir. Münih’ten birkaç kilometre uzaklıktaki bu Barok mimarideki yapı, görkemli bir saray gibi görünse de mütevazı bir geçmişe sahiptir.

1579-1597 yılları arasında Wittelsbach hanedanı üyesi ve Bavyera Dükü V. Wilhelm büyük bir mali borcun içine girince en büyük oğlu I. Maximilan’ın lehine tahtından feragat etmiştir. 1598 yılında basit bir malikane inşa edilmesini emretmiştir. Ancak oğlu babasının yaptığı bu küçük malikaneyi 1617 senesinde yıktırarak çok daha görkemli bir yapı diktirmiştir.

İkinci Dünya Savaşı esnasında ağır hasar gören yapı, ancak 1970 yılında düzenlenmiştir. Günümüzde saray binası, Bavyera Ulusal Müzesi’nden iki koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır: Gertrud Weinhold’un ekümenik koleksiyonu olan “Dini Yılı ve Festivalleri” ile Doğu ve Batı Prusya’daki kültür üzerine bir sergi.

Neden gitmeliyim? Hem görkemli mimari yapısı hem de sergilenen sergiler ile Neues Schloss Schleissheim, Münih yakınlarında görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: 85764 Oberschleißheim, Almanya
  • Telefon: +49 89 3158720
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Frauenkirche

frauenkirche

Burası Neresi? Münih’in simge yapılarından biri olan Frauenkirche, eski kent bölgesinde Marienplatz’ın doğusunda yer alır. 1468 yılında inşa edilen katedral, görkemli gotik tarzdaki mimarisi ve ihtişamıyla dikkat çeker. 2. Dünya Savaşı’nda yapılan hava saldırılarında ağır darbeler alan katedral daha sonradan orijinaline uygun şekilde yenilendi. 3 katlı katedral 40 metre genişliğinde ve 99 metre uzunluğundadır. Jörg von Halsbach isimli dönemin ünlü mimari tarafından tasarlanan katedral binası 20 yıl süren inşaat çalışmaları sonrası 1488 yılında tamamlanmış. Burada eski başpiskoposlara ait çok önemli mezarlar ve anıtlar yer almaktadır.

Kaçırmayın! Frauenkirche’de dikkat çekici görülmesi gereken bir nokta mevcuttur. Efsaneye göre şeytanın kendisi ana kilisenin girişinde bir ayak izi bırakmış. Katedralin inşaat çalışmaları sona erdiğinde şeytanın kilise etrafında dolandığı ve yeni bir dini binanın yapılmasından rahatsız olduğu biliniyor. Kiliseyi dolaşırken ise ayak izinin yerde kaldığı ve kiliseyi yıkmak için güçlü bir fırtına çıkarttığı söylenir. Halk hala Frauenkirche çevresindeki sokaklarda esen rüzgarı bu olaya bağlar. Şeytanın ayak izinin yer aldığı bölüm ise turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği ve fotoğraf çektiği alandır.

Kilise ile ilgili hap niteliğinde bilgiler;

Frauenkirche’yi Ağustos ayında ziyaret ediyorsanız, her Pazartesi saat 11:00’da öğlen dualarından önce Ada Sunağı ziyarete açılır.

Nisan-Ekim ayları arası Güney Kulesi Şapeli’nde çeşitli dini eşyalar ve hediyelik eşyalar satan alışveriş dükkanı açılır.

Katedralde sık sık konserler ve etkinlikler düzenlendiği için uygunluk durumunu ve değişen ziyaret ücretlerini takip etmeyi unutmayın.

  • Adres: Frauenplatz 12, 80331 Münih, Almanya
  • Telefon: +49 89 2900820
  • Ziyaret saatleri: Haftanın her günü ; 07:00-20:30
  • Google Haritalarda Aç

6. Asam Kilisesi (Asamkirche)

Asamkirche

Burası neresi? Rokoko tarzındaki bu etkileyici kilise, Nepomuklu Aziz John’a adanmıştır. Cosmas ve Egid Asam kardeşler tarafından 1746 senesinde tamamlanmıştır. Alçıdan tasarlanmış figürler, freskler ve yağlı boya tablolar kilisenin zengin bir şekilde dekore edilmesine katkı sağlamıştır. Kilisenin dış kısmı çok etkileyici bir şekilde tasarlanmıştır ve büyük sütunlarla çevrelenmiş, diz çökmüş bir şekilde bulunan Aziz John figürüne sahip büyük kapı, en akılda kalan kısmıdır.

Kilisenin öne çıkan özellikleri arasında, azizlerin alçıdan yapılmış figürlerini uzun neften ayıran 1776 senesinden kalma ferforje bir ızgara yer alıyor. Tavanın altındaki çıkıntılı kornişte Aziz John’nun yaşamının betimlendiği muhteşem bir fresk dikkat çekiyor. İç mekandaki en dikkat çekici özellik ise, dört bükülmüş sütunla çevrelenmiş ve üzerinde kilisenin koruyucu azizinin balmumu figürünü içeren bir cam türbenin bulunduğu sunaktır.

Neden gitmeliyim? Marienplatz yakınlarında bulunan kilise, Rokoko tarzının en güzel örneklerinden biridir ve bir dini yapı olmasının yanı sıra adeta bir sanat eseridir.

  • Adres: Sendlinger Str. 32, 80331 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 23687989
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Perşembe 09.00-18.00; Cuma 13.00-18.00
  • Yol tarifi al >

7. Blutenburg Kalesi (Schloss Blutenburg)

Blutenburg Castle

Burası neresi? Burası 15. yüzyıldan kalma küçük şirin bir saraydır. Würm Nehri üzerinde bulunan bina Bavyera Dükü III. Albrecht tarafından av köşkü olarak kullanılmış, binaya daha sonra savunma duvarı ve kapı kulesi gibi eklemeler yapılmıştır.

Albrechtin oğlu Sigismund, tam bir sanat aşığıydı ve 15. yüzyılın sonlarına doğru sarayın genişletilmesini sağladı. Bu genişleme, Ortaçağ donanımı ve temel yapıları günümüze kadar neredeyse tamamen değişmeden kalan, geç Gotik mimarisinin muhteşem bir örneği olarak kabul edilen kalenin şapelinin eklenmesini de içermekteydi.

Neden gitmeliyim? Kitap severler için kalenin içindeki Uluslararası Gençlik Kütüphanesi’nin odaları ve Michael Ende Müzesi turu buraya aşık olmak için geçerli sebeplerin başında geliyor. Bunun yanı sıra buraya geldiğinizde Würm boyunca yürüyüş yapabilir ve Blutenburg Kalesi tavernasına bir gezi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: Seldweg 15, 81247 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 8119808
  • Ziyaret saatleri: Cuma, Cumartesi ve Pazar 12.00-20.30
  • Yol tarifi al >

8. Theatiner Kilisesi (Theatinerkirche)

Theatinerkirche

Burası neresi? St. Cajetan Theatine Kilisesi, İtalyan yüksek Barok tarzıyla inşa edilmiş bir bazilikadır. Çarpıcı cephesiyle dikkat çeken yapı, ikiz kuleleri, 71 metre yüksekliğe sahip devasa kubbesi ve zengin mimarisi ile 1690 senesinde tamamlanmıştır. Dış mekandaki mermerden yapılmış sayısız aziz heykeli en dikkat çeken özelliğidir.

Neden gitmeliyim? Kilisenin iç mekanında ise beşik tonozların ve geçiş üzerindeki kubbenin uzun yuvarlak başlı kemerlerinin hakim olduğu görülmektedir. İç mekandaki dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında Caspar de Crayer tarafından 1646 senesinde yapılmış olan Meleklerle Enthroned Bakire’nin resminin bulunduğu sunak ve 1676 senesinden kalma Kutsal Akrabalık resminin olduğu Bakire Sunağı yer almaktadır.

  • Adres: Salvatorplatz 2A, 80333 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 2106960
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-20.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Nymphenburg Palace

nymphenburg palace

Burası Neresi? Münih’in batısında yer alan Nympenburg Sarayı, Avrupa’nın en büyük kraliyet saraylarından biridir. Bavyera hükümdarlarının yazlık evi olarak kullanılan saray içerisinde beş kuşak Wittelsbach hükümdarı yaşamış. Münih’in ikonik yapılarından biri olarak gösterilen barok mimarideki yapının Ludwing I tarafından yaptırıldığı biliniyor. Saray içerisinde bir park, 4 köşk ve yine sarayın bir bölümünü oluşturan müzeler yer alıyor. Hepsini ziyaret edebilmeniz için ise kombine bilet almanız gerekli.

Kraliyet daireleri, kuzey ve güney galerileri, Saray şapeli, Kraliçe’nin yatak odası, Schönheitengalerie isimli (Güzellikler Galerisi) mutlaka görmeniz gereken turistik noktalardır. Sarayın etrafında yer alan 490 dönümlük park ise English Garden’den sonra şehrin en güzel parklarından biri. 1671 yılında dizayn edilen İtalyan mimarideki parkta alabildiğince yeşil alan, şelale, süs havuzu ve doğa ile baş başa kalabileceğiniz huzur dolu noktalar yer alıyor. Park içerisinde yer alan botanik bahçesinde rengarenk çiçeklerin yaydığı muhteşem kokular eşliğinde kısa bir yürüyüş sizleri mutlu edecektir.

  • Adres: Schloß Nymphenburg 1, 80638 München, Germany
  • Telefon: +49 89 179080
  • Ziyaret saatleri: Nisan- Ekim: 09:00- 18:00; Ekim- Mart: 09:00-16:00
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç

10. Munich Residenz

munih residenz

Burası neresi? Münih’in eski kraliyet sarayı olan Residenz, Almanya’nın en büyük şehir sarayı olarak bilinir. 1508 yılından 1918 yılına kadar Bavyera dükleri ve kralların ikametgahı olan saray, Rönesans ile başlayan ve Erken Baroktan, Neoklasizme kadar uzanan bir mimariye sahiptir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Residenz’in büyük bir bölümü yıkılmış ve 1945 yılında yeniden inşa edilerek Bavyera’daki en büyük müze komplekslerinden biridir. Avrupa’nın en önemli saray müzelerinden biri olarak gösterilen kapsamlı saray, 1920 yılından beri halka açık bir müze olarak hizmet vermektedir.

Mimarisi ve oda süslemeleriyle hayranlık uyandıran bina, eski kraliyet koleksiyonuna ev sahipliği yapmasıyla da turistik noktalardan biri haline gelmiştir. Residenz’e girer girmez muhteşem bir mimarinin sizleri karşıladığını göreceksiniz. Labirenti andıran sarayın iki farklı giriş kapısı bulunmakla birlikte, 130’un üzerinde sergi odası bulunur. Oldukça geniş bir bahçeye ev sahipliği yapan saray içerisinde mutlaka görmeniz gereken bölümler ise Residenz Theather, Residenz Museum, Royal Court, National Theatre, Treasury, Allerheiling Kirche…

Dilerseniz grup turlarına katılarak müzeyi daha kapsamlı bir şekilde gezme şansı elde edebilirsiniz.

Nasıl Ulaşırım? Toplu taşıma araçları vasıtasıyla Marienplatz ve Odeonsplatz duraklarında inerek müzeye ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Residenzstraße 1, 80333 München, Almanya.
  • Telefon: +49 89 290671
  • Ziyaret saatleri: Nisan – Ekim: 09:00 – 18:00; Ekim – Mart:  10:00 – 17:00
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç >

11. Allianz Arena

allianz arena

Burası Neresi? Bayer Münih futbol takımının evi olarak bilinen Allianz Arena, Avrupa’nın en modern futbol stadyumu olarak gösterilmektedir. 75 bin kişilik oturma kapasitesiyle Almanya’nın en başarılı futbol kulübüne ev sahipliği yapan stat içerisinde bir ülkenin en büyük kulüp müzesi de yer alıyor.

Takımın kurulduğu 1900’lü yıllardan günümüze tarihi bir yolculuğa çıkacağınız müzede çok sayıda kupa, olağanüstü sergiler ve son teknoloji ekipmanlar yer alıyor. 2006 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan stadyumda 2012 yılında Şampiyonlar Ligi Finali oynandı. Euro 2020 turnuvasının oyun alanlarından biri olacağı da açıklandı.

Neden gitmeliyim? Allianz Arena Stadyum turlarından birini satın alarak Bayer’in kulüp müzesini, soyunma odalarını, oyuncaların tünelini, sponsor salonu ve basın kulübünü görme şansı elde edebilirsiniz. Şehir merkezinin 10 kilometre kuzeyinde yer alan stadyuma metro aracılığıyla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Werner-Heisenberg-Allee 25, 80939 München, Almanya.
  • Telefon: +49 89 69931222
  • Ziyaret saatleri: 10:00-18:00
  • Google Haritalarda Aç

12. Aziz Petrus Kilisesi (Peterskirche)

Aziz Petrus Kilisesi

Burası neresi? Münih’teki en eski bölge kilisesi olan Aziz Petrus Kilisesi, başlangıçta keşişlerin yerleştiği küçük bir tepe olan Petersberg’de bulunmaktadır. Kilise ilk olarak 1386’da Gotik bir tarzda inşa edilmiştir. 1636’da ise üç apsisli Barok bir koro eklenerek kilisenin tarzında değişikliğe gidilmiş, kuleye ise daha önceki Gotik kulelerinin yerine bir fener kubbesi eklenmiştir.

Kilisenin iç mekanında Hans Krumper’in yazı tipi, Erasmus Grasser’in kırmızı mermer anıtları, Çarmıha Gerilme ve Son Yargı heykelleri ile 15. yüzyıldan kalma Schrenk Sunağı öne çıkan özellikleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra Aziz Petrus figürünün bulunduğu 20. metre yüksekliğe sahip olan 18. yüzyar ıldan kalma yüksek sunak da dikkat çekicidir.

Neden gitmeliyim? Jan Polack’ın koro duvarlarındaki pano resimleri ile 1756 tarihli Merhamet Bakiresi Altarı da kiliseyi önemli yapan detaylar arasında bulunmaktadır. Sahip olduğu sekiz çan ile yüksekliği 91 metre yüksekliğe kadar ulaşan kilise, 306 basamağı tırmanmak için yeterli güce sahip olanlara muhteşem bir panoramik manzaranın tadını çıkarma imkanı da sunmaktadır. Burası manzarasının yanı sıra şehir tarihi ile ilgili köklü bir geçmişi yansıtması ve sahip olduğu muhteşem sanat hazineleri ile de görülmeye değer güzelliklerden biridir.

  • Adres: Rindermarkt 1, 80331 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 210237760
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-18.00; Cumartesi-Pazar 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

13. Aziz Michael Kilisesi (Michaelkirche)

Burası neresi? Alplerin kuzey tarafındaki en büyük Rönesans kilisesi olan Aziz Michael Kilisesi, nefte yüksek beşik tonozlu bir çatı ile 1597 tarihinde tamamlandı. Üç katlı sunakta, 1587’den kalma St. Michael Fighting the Devil isimli bir sunak yer almaktadır.

Kilisenin öne çıkan özellikleri arasında bulunan 1595’ten kalma dört bronz kabartma, Dük V. William’ın mezarı için tasarlanmıştı. Yan şapellerde ise etkileyici bazı tablolar ve 1400’lerden kalma Aziz Cosmas ve Damian’ın kutsal bir emaneti yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Kilise sahip olduğu tarihi önemi nedeniyle Münih’te gezilecek görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Koronun altındaki kraliyet mahzeni içinde kraliyet mensubu çok önemli 41 kişinin mezarı bulunmaktadır. Burası aynı zamanda şehrin merkezi bir konumunda, koşturmacalı bir geziye kısa ve sakin bir mola vermenizi sağlıyor.

  • Adres: Neuhauser Str. 6, 80333 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 2317060
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.30-16.30, Haftasonları 09.30-14.30
  • Yol tarifi al >

14. Cuvillies Tiyatrosu

Cuvillies Tiyatrosu

Burası neresi? Residenz’in doğu kısmında bulunan Cuvillies Tiyatrosu, 1755 yılında tamamlanmıştır. Katmanlı kutulara sahip olmasıyla dikkat çeken Rokoko tarzındaki tiyatroların en güzel örneklerinden biri olan tiyatro binası, Münih’te mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Dört katlı bir yapıya sahip olan oditoryum muhteşem ahşap işçiliği ile dikkat çekiyor. Bu katmanlardan birinin seçmenler için yapıldığı belirtiliyor. Adeta bir sanat eseri olan tiyatro binası, İkinci Dünya Savaşı esnasında güvenli bir şekilde saklanmayı başarmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bina 1958 senesinde aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Mimari açıdan çarpıcı bir güzelliğe sahip olan Rokoko tarzındaki bu bina, hala zaman zaman önemli gösterilere ev sahipliği yapıyor. Bina, ayrı olarak ziyaret edilebileceği gibi Rezidenz ve müzeleriyle birlikte alınacak bir kombine bilet ile de görülebiliyor.

  • Adres: Residenzstraße 1, 80333 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 290671
  • Ziyaret saatleri: 09.00-18.00
  • Yol tarifi al >

15. Meryem Ana Kilisesi (Fraunkirche)

Fraunkirche

Burası neresi? Münih’in en büyük kiliseleri arasında bulunan Meryem Ana Kilisesi, heybeti nedeniyle ülke genelinde haklı bir üne sahip olmuştur. Geç Gotik mimari unsurlarının görüldüğü kilise, 1488 senesinde tamamlanmıştır. Karakteristik Rönesans kubbeleriyle dikkat çeken 100 metre yüksekliğindeki heybetli ikiz kulelere sahip olan kilise, 100 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde muazzam bir yapıdır. Kilise toplamda 20.000 civarında kişiyi ağırlayabilmektedir.

Katedralin öne çıkan özellikleri arasında, bronz figürlü siyah mermerden Bavyera İmparatoru Ludwig’in 1622 tarihli mezarı ilk akla gelenlerdendir. Bunun yanı sıra Peter Candid’in 1620 tarihli sunağı ile Vaftizhane’deki 14. yüzyılın başlarına tarihlenen Kederli İsa ile Barok mermer yazı tipi dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Sahip olduğu etkileyici ikiz kuleleri, şehrin her noktasından görülebilen bir işaret noktasıdır. Bavyera Alpleri’ne kadar uzanan manzaraları seyretmek için bu ikiz kuleler oldukça caziptir.

Kaçırmayın! Sundurmanın tabanında, şeytanın kiliseyi incelemeye geldikten sonra bıraktığı ayak izi olduğuna inanılan garip ayak izi kilisenin daha popüler olmasına katkı sunmuştur. Efsaneye göre sütunların diziliminden dolayı kilisenin camları görülmemiş ve şeytan buna o kadar çok sevinmiş ki bu ayak izini bırakmış.

  • Adres: Frauenplatz 12, 80331 Münih
  • Telefon: +49 89 2900820
  • Ziyaret saatleri: İbadet saatleri dışında gün boyu görülebilir
  • Yol tarifi al >

-Tarihi Yerler

Münih’te Tarihi yerlerin kendine özgü bir his ve hava bulunuyor. Nazi Partisi’nin doğum yeri ve en eski karargahı olarak bilinen Münih, Adolf Hitler’in 2. Dünya Savaşı’ndaki yükseliş ve düşüşünde önemli rol oynamıştır. Tarih meraklılarının merakla gezdiği 2. Dünya Savaşı’ndan kalma pek çok yer ve sergiye ev sahipliği yapan şehrin, tarihi dokusu oldukça gelişmiştir. Şehrin en önemli tarihi yerlerini takip etmek ve ayrıntılı bilgi sahibi olmak için Münih’te görülmesi gereken tarihi yerler yazımızı takip edebilirsiniz.

-Müzeler

16. Deutsches Museum (Alman Müzesi)

alman müzesi

Burası Neresi? Dünyanın en büyük teknoloji müzesi kabul edilen Deutsches Museum (Alman Müzesi), her yıl 1.5 milyona yakın ziyaretçi ağırlayan turistik bir noktadır. Oskar von Miller’in girişimiyle Alman Mühendisler Odası’nın 1903 yılındaki toplantısında kurulma kararı alınan müze, pek çok icada ve sayısı 30 bini geçkin parçadan oluşan zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. İnsanoğlunun, tarih öncesi dönemden günümüze kadar ki teknolojik gelişimini inceleme şansı sunan müzeyi gezmek için yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz.

Tarım ve gıda teknolojisinden astronomi, kimya, fotoğraf, film, havacılık, deniz araştırmaları, fizik, denizcilik, telekomünikasyon ve zaman ölçümüne kadar yaklaşık 50 tematik alana ev sahipliği yapan müzede yapılacak en iyi şey, heyecan verici birkaç konu seçerek o alanlara yönelmektir. Özellikle maden, havacılık, uzay ve gemilerin sergilendiği bölümleri gezmeden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

Yapmadan Dönme! Alman Müzesi üzerinde yer alan iki gözlem kubbesi muhteşem manzaralar sunuyor. Kubbeler içerisinde yer alan teleskopla görüş, gün boyunca ziyarete açık. Son teknoloji teleskoplar sayesinde günün her saati uzay ve yıldızları gözlemlemek ve fotoğraflarını çekmeniz mümkün.

Çocuklu aileler için ise özellikle 3-8 yaş çocukların eğlence dolu dakikalar yaşadığı ‘’Çocuk Krallığı’’, doğa bilimleri dünyasına ilk adımlarını atabilecekleri interaktif bir ortam sunar.

  • Adres: Museumsinsel 1, 80538 Münih
  • Telefon: (089) 2179-333
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Valentin Karlstadt Museum

Valentin Karlstadt Museum
Görsel Kaynak: muenchen.mitvergnuegen.com

Burası neresi? Burası iki komedyenin mirasına dayanan bir yer olmasına rağmen oldukça ciddiye alınan bir müzedir. Münih’in eski şehir surlarının bir parçası olan Isar Kapısı’nın bir kulesinde yer alan müze, Alman komedyenler Karl Valentin ve Liesl Karlstadt’a adanmıştır.

Müze, iki komedyenin kariyerinden merak edilenlerin yanı sıra diğer ilginç ve eğlenceli sergilere de ev sahipliği yapıyor. İşaretler ve bilgiler Almanca olmasına karşın gruplar için İngilizce rehberli turlar da düzenlenmektedir. Kulenin en üst katındaki “Turmstüberl” adı verilen kahve mekanı da ziyaretçiler için ilgi çekici yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Kışlık kürdanlardan erimiş kardan heykellere kadar pek çok özel detayın keşfedilebildiği müze, sadece hayranlar için değil, tuhaf ve özel sergilerden hoşlanan herkes için Münih’te ziyaret edilmesi gereken müzeler arasında bulunuyor.

  • Adres: Tal 50, 80331 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 223266
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. BMW Museum

bmw muzesi

Burası Neresi? BMW Welt (BMW Dünyası) olarak anılan bölge; BMW markasının yönetim merkezi, fabrikası ve müzesinin bulunduğu yer. 1916 yılında kurulan BMW markasının, 4 silindir tasarımlı merkez binası Olympiyat Parkı’nın içinde bulunuyor. Modern mimarisi ve düzenli görünümüyle dikkat çeken ve özellikle araba tutkunlarının ve çocuklu ailelerinin sıkça ziyaret ettiği müzenin galeri bölümünde, eski-yeni model BMW araçlarının tarihsel gelişimini görebilirsiniz. Üretimin yapıldığı fabrikayı gezmek için ise özel bir gezi satın almanız gerekmektedir. BMW aynı zaman MINI ve Rolls-Royce markalarının da sahibi. Bu sebeple müzede bu markalara ait arabaları da gözlemleme şansı elde edebilirsiniz.  BMW Welt, Münih merkeze 7 kilometre mesafedeki Olimpiyat Parkı’nda yer alıyor.

Şirket 1913 yılında sadece uçak motoru üretmek için kurulmuş ve 1929 yılında otomobil üretimine de başlamış. Sergi salonunda 1944 model BMW uçak motoru hala sergileniyor. Yönetim merkezinin hemen yanında yer alan kase şeklindeki müze, 1922 yılında kurulmuş.  O zamanlar fabrikanın küçük bir bölümünde sergilenen eserler genişledikçe yeni bir arayışa başlanmış. 1966 yılında ise BMW yönetim kurulu yeni bir yönetim merkezi kurulmasına ve burada bir müze binası yapılmasına karar vermiş. Müzenin özel tasarımı ise Viyanalı Mimar Karl Schwanzer’e ait.

Müze içerisinde; markaya ait geçmiş 100 yılda üretilmiş en değerli otomobiller, motorlar ve motosikletler yer alıyor. En etkileyici nokta ise BMW motorlarının yanına yaklaştığınızda duyduğunuz o güçlü ses. Sergilerde tüm bilgiler Almanca ve İngilizce veriliyor. Eskiden turistler çoğu bilginin Almanca verilmesinden şikayetçiydi günümüzde ise tatmin edici İngilizce açıklamalar sergi salonlarına getirildi. Müzenin içi bir labirenti andırırken koleksiyon 7 ayrı bölümde sergilenmiş. Tasarım bölümü, Şirket bölümü, motorsiklet bölümü, teknoloji bölümü, motor sporları bölümü, seri üretim ve mini model bölümünden oluşan sergiler muhteşem bir deneyim sunuyor.

Müze içerisinde BMW logolu ürünler ve hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz bir dükkan ve çok şık bir kafe yer alıyor. Ürün fiyatlarının ise biraz pahalı olduğu söyleniyor.

Nasıl Ulaşırım? 173 numaralı otobüs ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi U2 ve U3 metro hatlarını kullanarak  Olympiazentrum durağında inebilir, kısa bir yürüyüş mesafesinin ardından müzeye ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Am Olympiapark 2, 80809 Münih
  • Telefon: +49 89 125016001
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Verkehrszentrum Müzesi

Verkehrszentrum museum

Burası neresi? Burası ulaşım temasını ela alan, açık ve kapalı alanlara sahip bir sergi merkezidir. Buraya gelen ziyaretçiler, dünyanın en iyi ve sağlam arabaları olarak kabul edilen Alman arabalarının yapımıyla ilgili bilgi edinme fırsatına sahip olabilmektedir. Müzenin kalıcı sergisi Şehir Trafiği, Seyahat ve Hareket ve Teknoloji şeklinde üç farklı salona bölünmüştür.

Tabi burası ulaşımla ilgili arabalardan çok fazlasını sunan bir yerdir. Eski otobüsler, tramvaylar, trenler ve motosikletler gibi tarihin her döneminde ulaşım için kullanılmış araçlarla ilgili birçok şeyi bu müzede görmek mümkündür. Müze, Oktoberfest’e ev sahipliği yapan Theresienwiese’nin yanındaki Bavyerapark’a yakın bir konumda bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? İlk Benz motorlu otomobil, Rumpler Drop Car, buharlı lokomotif “Puffing Billy” ve 1935 yılından kalma BMW, dünya rekoru kıran motosiklet gibi çok önemli sergiler başta olmak üzere ulaşıma dair birçok önemli ve tarihi detayı bu müzede görme şansına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: Am Bavariapark 5, 80339 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 2179333
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Yol tarifi al >

20. Bira ve Oktoberfest Müzesi

beer and oktoberfest museum

Burası neresi? Müze, Bavyera için önemli bir gurur kaynağı olan Almanya’nın en sevilen içkisine ve en tanınmış festivaline adanmış bir yerdir. Müze, şehirdeki en eski evlerden birinde yer alıyor ve bu evin geçmişi 1300’lü yıllara dek uzanıyor ve burası Roma tuğlalarıyla tamamlanmış bir binadır. Binanın yenilenmesi ve 2005 yılında açılması Agustiner Bira Fabrikası’nın eski başkanı olan Ferdinand Schmid tarafından gerçekleştirilmiştir.

Müze iki küçük kısımdan oluşuyor. Bu kısımlardan biri Bavyera’daki birayı ve onun tarihini sergiliyor. Burada bira üretim yöntemleri, ayinler, şişeler ve eski biralar hakkındaki hikayeler sergileniyor. İkinci müze ise Oktoberfest’e ve bu festivalin Kral I. Ludwig’in düğünü olarak 200 yıllık kökenine odaklanıyor. İçeride etkinliğin 200 yıllık geçmişine ait eski posterler, sanat eserleri ve kıyafetler yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Bira ve Oktoberfest Müzesi, ziyaretçilerin kendilerini Münih kültürüyle tanıştırabilecekleri yıl boyunca açık olan sakin bir yoldur ve oldukça keyiflidir. Müze içinde ayrıca ziyaretçilerin bira tadımına katılabilecekleri geleneksel bir bar da bulunuyor.

  • Adres: Sterneckerstraße 2, 80331 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 24231607
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-19.00, Pazar günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Lenbachhaus

Lenbachhaus

Burası neresi? Müze, ünlü ressam Franz Von Lenbach’ın geçmişte ikamet ettiği yerde bulunmaktadır. Burası, “Blauter Reiter” sanatının en büyük koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan bir sanat galerisidir. Lenbachhaus keyifli bir sanat evi olmasının yanı sıra, İtalyan tarzında inşa edilmiş görsel olarak dinlendirici bir mimariye sahiptir.

Galeri içinde Wassily Kandinsky, Gabriele Münter, Franz Marc, Elisabeth Epstein başta olmak üzere birçok sanatçının koleksiyonları sergilenmektedir. Ziyaretçiler “1945 Sonrası Sanat” isimli sergide savaş sonrası sanat eserleri inceleyebilmektedir. Galeride ayrıca uluslararası çağdaş sanat eserleri de görülebilmektedir. Binanın bahçesi ve bahçede bulunan çeşmesi de oldukça sanatsal unsurlara ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Resim sanatına meraklı olan kişiler için Lenbachhaus Münih’te mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor ve ziyaretçilere muhteşem bir sanat şöleni sunmayı vaadediyor.

  • Adres: Luisenstraße 33, 80333 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 23396933
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Perşembe-Cuma 10.00-20.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Münih Yahudi Müzesi (Jüdisches Museum)

munih yahudi muzesi

Burasi neresi? Almanya’nın Yahudilerle ilgili tarihi ya da Nazi geçmişi, Almanlar için pek de gurur duyulacak bir şey değil. Almanlar, Yahudilerin soykırıma uğradığı dönemlerde onların eşyaların bir kısmını korudu. Bu eşyalar, Münih’te 2007 yılında açılan Münih Yahudi Müzesi’nde görülebilmektedir. Müzede kalıcı sergilerin yanı sıra geçici sergilere de yer verilmektedir.

Neden gitmeliyim? Münih Yahudi Müzesi’nde Yahudilerin tarih, kültür ve sanata yönelik yaklaşımlarının çeşitliliği deneyimlenebilmektedir. Müze içinde Yahudi tarihini çağdaş tanıklar, ritüel nesneler, fotoğraflar, videolar ve çizgi romanların yardımıyla daha yakından tanıma imkanını yakalamaktadır.

  • Adres: Sankt-Jakobs-Platz 16, 80331 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 23396096
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. NS-Dokumentationszentrum

NS-Dokumentationszentrum

-Meydanlar / Popüler Sokaklar

27. Marienplatz

marienplatz

Burası neresi? 1158 yılından beri şehrin ana meydanı olarak gösterilen Marienplatz, Münih’in kalbidir. St. Mary Sütunu gibi pek çok önemli anıta ev sahipliği yapan meydan, Hitler’in tasfiyesi başta olmak üzere birçok ortaçağ ve modern Alman tarihine tanıklık etmiştir. Bavyera Dükü Aslan Henry tarafından kurulan meydanın, Almanya’nın İsveç ile girmiş olduğu 30 yıllık savaşın sonlandığını simgeleyen anıtlarla doludur. St. Mary Sütunu ise kolera salgınından korunmak için Meryem Ana’ya edilen duaların ardından inşa edilmiş.

Neden gitmeliyim? Şehrin en önemli caddelerinin kesişim noktası olan Marienplatz’da Yeni ve Eski Belediye Binalarının gölgesindeki kafelerde oturabilir, tipik bir turist geleneği olarak nefis bir kahve sipariş edebilirsiniz. Noel pazarından tutun da şehrin yıldönümü kutlamaları, Glockenspiel (saat), FC Bayern futbol takımı için şampiyona kutlamaları ve daha pek çok etkinliğe ev sahipliği yapar. Gece gündüz etkinlikler ve enerjiyle dolu meydanı özellikle Noel zamanı ziyaret ederseniz, renkli görüntülerle karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Pek çok turist için geziye başlangıç noktası olarak kabul edilen Marienplatz, Münih’te mutlaka görülmesi gereken ikonik yerlerden biridir.

Meydan çevresinde uğramanızı tavsiye ettiğimiz yerler ise Neues Rathaus (Yeni Belediye Binası) içerisinde yer alan Ratskeller restoranı bir hayli popülerken, Wildmosers iyi havalarda Glockenspiel’in hemen önünde masalar ve oldukça uygun fiyatlar sunar. Bu restoranlarda kentin geleneksel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Meydanın hemen yanında Viktualienmarket ismini verdikleri taze ürünler ve hazır yiyecekler satan renkli bir çiftçi gıda pazarı da mevcut. Burayı ziyaret edebilirsiniz.

Nasıl Ulaşırım? Münih’in merkezinde yer alan Marienplatz’da metro, tren ve otobüs durakları bulunmaktadır. Yerel trenler S-Bahn ile S1, S2, S3, S4, S6, S7 ve S8 hatlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. U-Bahn metro hattı ile U3 ve U6 numaralı hatları kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

28. Königplatz

königplatz

Burası Neresi? Almanya’nın en ünlü meydanlarından biri olan Königplazt, Münih’in  kalbinde eski şehirden bir parça olarak 19. yüzyılın başlarında kurulmuş.  Karl von Fischer tarafından planlanan ve Leo von Klenze tarafından inşa edilen Maxvorstadt bölgeaindeki meydan şehrin en önemli 3 ihtişamlı binasına ev sahipliği yapar. Propylaea, Glyptothek, Staatliche Antikensammlungen (Devlet Sanat Müzesi) gibi önemli binalarının gölgesinde kendinizi Atina’da hissedeceğiniz mimari bir tarzda inşa edilmiş.

Neden Gitmeliyim? Büyük sütunlar, merdiven ve heykellerle kaplı Glyptothek’te heyecan verici birçok antik Yunan ve Roma heykeline rastlayabilirsiniz. Turistlerin mükemmel fotoğraflar çektiği meydanı yerli halk güneşlenmek, rahatlamak ve kitap okumak için ziyaret ediyor.

Meydan içerisinde yeme içmeye dair kafeler ve restoranlar da bulunuyor. Münih’in en iyi İtalytan kahvesini içebileceğiniz Antikensammlung ve leziz yemekler yiyebileceğiniz, Alman birasının tadına bakabileceğiniz Löwenbraukeller uğramanızı tavsiye ettiğimiz mekanlar arasında yer alıyor.

29. Odeonsplatz

odeonsplatz

Burası Neresi? 19. yüzyılın başlarında Ludwing I’in isteği üzerine yaptırılan Odeonsplatz, Leo von Klenze tarafından inşa edilmiş. Kuzeybatı tarafında yer alan Odeon Konser Salonu’ndan ismini alan ünlü meydanda, yer alan en önemli yapı Feldherrrnhalle’dir. Özellikle güneşli günlerde gölge merdivenlerde pek çok kişiyi otururken görebilirsiniz. Meydanın batısında St. Kajetan olarak bilinen önemli bir turistik nokta Theatiner Kilisesi bulunmaktadır. Meydan çevresinde Bavyera Maliye Bakanlığı binası, batı tarafında Bavyera İçişleri Bakanlığı, doğusunda ise muhteşem kahveler çıkartan Cafe Tambosi bulunuyor. Burada geçip gidenleri izleyebileceğiniz şekilde dizayn edilmiş sandalyeler ve masalar var.

30. Karlsplatz

karlsplatz

Burası Neresi? Münih’in merkezinde yer büyük bir meydan olan Karlsplatz, Marienplatz’dan sonra şehrin en büyük ikinci meydanıdır. Alışveriş merkezleri ile ünlü meydanın tam ortasında büyük bir buz pateni pisti, çevresini gölgeleyen binalarda ise Mc Donalds gibi yemek yerleri bulunur. Münih’i keşfetmek için muhteşem bir noktada olarak gösterilen meydan girişinde yer alan Karlstor, orta çağdan günümüze gelen ve varlığını koruyan muhteşem bir yapı.

O dönemdeki 3 şehir kapısından biri olarak gösterilen Karlstor’un 1285 ve 1347 yılları arasında inşa edildiği biliniyor. Kapı sizi meydandan alışveriş dükkanlarının yer aldığı hareketli caddeye yönlendiriyor.

Öneriler; Her yıl Kasım-Ocak ayları arası meydanda yer alan buz pateni alanı açık kalır. Bu tarihlerde ziyaret ediyorsanız mutlaka paten kayın.

Kış aylarında Münih’te olacaksanız Mulled Şarap (Glühwein) denemenizi tavsiye ettiğimiz Alman içeceklerindendir. Karlsplatz’da yer alan Münchener Eiszauber’in tam karşısındaki tezgahlarda satılır.

S-Bahn tren istasyonunun olduğu alanda dünyaca ünlü markalara ait mağazaları bulabileceğiniz bir yeraltı alışveriş noktası bulunuyor. Stachus Passage olarak anılan bu alışveriş noktasının bizdeki pasajlardan pek bir farkı olmasa da marka mağazalara yer vermesi farklı bir özellik. Burada özellikle giyim alışverişlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

31. Maximilianstraße

maximilliianstrabe

Burası Neresi? Münih’in en pahalı caddesi olarak nam salmış Maximilianstrasse, birbirinden ünlü mağazalara ve pahalı kuyumculara ev sahipliği yapar. Şehrin zengin kesiminin alışveriş yaptığı yer olarak bilinen caddede Dior, Chanel, Dolce & Gabanna, Armani, Louis Vuitton, Gucci gibi moda butiklerine rastlayabilirsiniz. Cadde üzerinde yer alan dükkanlarda düzenlenmiş vitrinler, etkileyici bir atmosfer sunmaktadır.

Münih’in 4 büyük bulvarından biri olarak gösterilen Maximilianstrasse, 1858 yılında II. Maximilian’ın isteği üzerine inşa edilmiş. Mimarı ise Friedrich Bürklein… Caddede yer alan binalarda Rönesans ve Neo-Gotik mimarinin etkilerini görebilirsiniz. Diğer yandan Münih’in en önemli 5 yıldızlı otellerinden biri olan Hotel Vier Jahreszeiten de burada yer alır. Yerli halk ise son yıllarda sanat galerilerinin ve geleneksel mağazaların azalmasından şikayetçi.

32. Theresienwiese

theresienwiese

Burası Neresi? Her yıl tekrarlanan dünyaca ünlü bira festivali Oktoberfest’e ev sahipliği yapan meydan Theresienwiese, Münih’in etkinlik meydanı olarak bilinir. Burada yer alan Bavyera heykeli ise meydanın simgesi haline gelmiş. Meydan, Ludwigvorstadt ilçesinde yer alıyor.Eylül sonunda başlayıp 2 hafta kadar süren Oktoberfest’in hazırlıkları Temmuz ayında başlıyor. Nisan ayında ise ‘’küçük Oktoberfest’’ olarak anılan bahar festivalleri yapılıyor.

Bavyera’nın en büyüğü olarak bilinen dev bit pazarı, klasik otomobil festivali ve Aralık ayında düzenlenen Tollwood Kış Festivali ise şehrin en renkli kültürel etkinliklerinden. Meydan üzerinde turistik gezi yapabileceğiniz yerler ise Hall of Fame ve ünlü St. Paul Kilisesi. Devasa bir açık alana sahip meydanda etkinlik olmayan dönemlerde paten ve basketbol oynanıyor. Çocuklu aileler için de düz arazisi, oyunlara ve uçurtma uçurma gibi aktivitelere elverişli bir ortam sunuyor.

-Sergi ve Sanat Galerileri

33. Haus der Kunst

haus der kunst

Burası Neresi? Almanya’nın önde gelen çağdaş sanat müzelerinden biri olan Haus der Kunst (Sanat Evi), 1937 yılından Adolf Hitler tarafından ‘’Alman Sanat Evi’’ olarak açıldı. Münih’in en ünlü parkı English Garden’ın güneyindeki Prinzregentenstraße 1 caddesinde yer alır. Nazi rejiminin propagandasını yapma amaçlı kullanılan müzenin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana olan ki gelişimini, giriş kısmındaki ücretsiz sergide gözlemleyebilirsiniz. Müzenin kendine ait bir koleksiyonu olmaması ve devamlı yenilenen sergileriyle sanatseverlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir gezi noktası olması bölgeye gelen turistlerin de tekrar tekrar ziyaret etmesine sebebiyet veriyor.

2011 yılı, Nisan ayından bu yana ünlü sanatçı Ingvild Goetz’in zengin koleksiyonu varlığını korumaktadır. Koleksiyon içerisinde 170 sanatçının 500’e yakın eseri bulunmakta ve bu koleksiyon Avrupa’da, türünün en önemli koleksiyonu olarak gösterilmektedir. Diğer sergiler ise her 6 ayda bir değişir ve farklı temalar düşünülerek, odalar koleksiyonlara göre şekillendirilir.

Neden gitmeliyim? Ailecek gezi yapmayı düşünürseniz çocuklarınızı yanınızda getirmekten asla çekinmeyin. Müze içerisinde küçük sanatseverler için hazırlanmış kapsamlı bir program yer almaktadır. Sanat öğretmenleri, çocukların yaratıcı yönlerini ortaya koymaya yardımcı atölye çalışmalarını ve oyun turlarını planlamaktadır.

  • Adres: Prinzregentenstraße 1, 80538 München, Almanya.
  • Telefon: +49 89 21127113
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Pazar: 10:00-20:00 / Perşembe: 10:00-22:00.
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç >

34. Glyptotek

Glyptoteket

Burası neresi? Königplatz’ın en önemli noktalarından biri olan Gliptotek, merhum Kral Ludwig’in sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Bavyera kralının antika sanatına karşı aşırı bir ilgisi bulunmaktaydı. Bu durum, binanın klasik Yunan tarzında inşa edilmiş olan mimarisinde de açıkça görülmektedir.

Müzenin bulunduğu etkileyici bina 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir ve Neo-klasik bir tarza ev sahipliği yapmaktadır. 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş Dor düzenindeki şehir kapısı olan Propylaea da muhteşem yapının dikkat çeken unsurlarından biridir.

Gliptotek, Roma ve Yunan sanatlarından oluşan çok zarif bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Eğer siz de bu antika tarzlardan hoşlanıyorsanız, bu müzeyi ziyaret etmek sizin için oldukça ilham verici olacaktır.

Neden gitmeliyim? Gerek mimarisi gerekse de içinde bulunan etkileyici koleksiyonu ile Glyptotek Münih’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Königsplatz 3, 80333 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 286100
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

35. Museum Brandhorst

Brandhorst müzesi

Burası Neresi? Sauerbruch Hutton tarafından 2002 yılında tasarlanan bir modern sanat müzesi olan Brandhorst Müzesi, 2009 yılında ziyarete açıldı. 20. yüzyılın sanat eserlerine ev sahipliği yapan bu muhteşem müze, Türkenstrasse (Türk Caddesi) olarak anılan cadde üzerinde bulunuyor. Birçok farklı renk ve ton ile kaplı dikkat çekici bir dış cepheye sahip müze toplamda 3 kattan oluşuyor. En alt katta görsel medya ve grafik tasarım eserleri sergilenirken, üçüncü katta sürekli sergileri olan Damien Hirst, Joseph Beuys ve Andy Warhol gibi ünlü sanatçılardan eserler var.

Neden Gitmeliyim? 1200’den fazla esere ev sahipliği yapan Brandhorst Müzesi’nin en önemli koleksiyonlarından biri ise Andy Warhol’un ABD dışındaki eserlerinden oluşan 120 parçalık sergi.

  • Adres: Theresienstraße 35a, 80333 Münih, Almanya.
  • Telefon: +49 89 238052286
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı / Salı-Pazar: 10:00-18:00
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç

36. Kusthalle der Hypo Kulturstiftung

kunsthale muzesi

Burası Neresi? Münih’in kültürel yaşamının bir parçası olarak gösterilen Kusthalle der Hypo Kulturstiftung, Almanya’nın önde gelen sergi salonlarından biri. Her yıl yenilenen sergilerle, 1200 metrekarelik geniş bir binada hizmet veren müzenin 1985 yılında Hypo Kültür Vakfı’nın girişimiyle açıldığı biliniyor. Müze kompleksi, Theatinerstrabe 8’de, Marienplatz ve Odeonsplatz arasında yer alıyor.

Çoğunlukla da, dünyanın dört bir yanından getirilen resim, heykel, grafik tasarım ve el sanatları gibi eserlere ev sahipliği yapıyor. Kunsthalle 2001 yılından bugüne, İsviçreli ünlü mimarlar Herzog ve de Meuron tasarından tasarlanan ‘’Fünf Höfe’’ isimli komplekste ziyaretçilerini ağırlıyor. İşlek bir cadde üzerinde yer alan müzeyi görmenizi tavsiye ederiz.

  • Adres: Theatinerstraße 8, 80333 München, Almanya.
  • Telefon: +49 89 224412
  • Ziyaret saatleri:  Pazartesi kapalı / Salı-Pazar: 10:00- 20:00
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç

37. Alte Pinakothek

alte pinakothek

Burası Neresi? Dünyanın en eski ve en önemli galerilerinden biri olarak gösterilen Alte Pinakothek, Münih turunuz boyunca mutlaka görmeniz gereken gezi noktalarından biridir. Müze, Avrupalı sanatçılara ait 800’den fazla eseri ve ortaçağdan Rokoko döneminin sonuna kadar Avrupa’daki sanatsal gelişimi gözler önüne seriyor. Titian ve Frans Hals’a ait Venedik sanatı ile Hollanda barok sanatı, müzenin merkezinde sergileniyor.

Alman sanatına ilişkin eserler ise Dürer ve Altdorfer gibi ünlü Alman sanatçılara ait. 14 ile 18. yüzyıl arası Avrupa resmine dair derin bilgiler edineceğiniz müze binasında 19 sergi odası ve 7 binden fazla eser sergilenir. Bina ise 1836 yılında mimar Leo von Klenze tarafından tasarlanmış. Müzenin çıkış noktası ise Bavyera Kralı I. Ludwig’in tutkulu bir sanat koleksiyoncusu olması ve hazinelerini halka açık hale getirmeye karar vermesiyle oluşuyor. Alte Pinakothek’te Albrecht Dürer’in portrelerinden tutunda Rembrandt, Boticelli, da Vinci, Raffael, Tizian ve Rubens gibi büyük ustaların tablolarını gözlemleme şansı elde edebilirsiniz. Müzenin devamı niteliğindeki Neue Pinakothek’te 19 ve 20. yüzyıl eserleri sergilenmektedir.

  • Adres: Barer Str. 27, 80333 München, Almanya.
  • Telefon: +49 89 23805216
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı / Salı-Pazar: 10:00- 18:00
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç

-Gösteri Merkezleri

38. Bavarian State Opera

bavyara devlet operası

Burası neresi? 1653 yılında Prenses Henriette Adelaide tarafından kurulan Bavyera Devlet Operası, en eski opera kuruluşlarından biridir. Almanya’nın en büyük opera binası olarak gösterilen yapı 2 bini aşkın misafire ev sahipliği yapacak şekilde dizayn edilmiştir. Başından bir büyük yangın bir de savaş geçen opera binası tam iki kez yeniden inşa edilmiş.

Yıl içerisinde 600 bin kişi ağırlayan ve 400 civarında etkinlik gerçekleşen Bavyera Devlet Operası’nın dünyadaki en güçlü etkinlik kuruluşlarından biri olduğu bilinir. Her zaman sansasyonel fikirler ve birinci sınıf sanatçıları ağırlayan Devlet Operası’nda gezi tarihinize uyan bir etkinliğe katılmanızı tavsiye ederiz.

  • Adres: Max-Joseph-Platz 2, 80539 München, Almanya.
  • Telefon: +49 89 218501
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik saatlerine göre değişmektedir.
  • Google Haritalarda Aç

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alan ve Parklar

39. Münih Olimpiyat Parkı (Olympiapark)

olympiapark

Burası Neresi? 1972 yılında Olimpiyat Oyunları için planlanarak tasarlanan Olympiapark, Münih’in en turistik yerlerinden biridir. Park içerisinde öğrenci konutlarından tutun da buz patenleri, kapalı yüzme havuzları, alabildiğince yeşil alan ve Bayer Münih futbol takımı Allianz Arena stadyumuna taşınana kadar kullandığı Olimpiyat Stadyumu yer alıyor. 80 bin kişilik stadyumun çatısını kapsayan tırmanış turları da park içerisinde gerçekleştiriliyor. Günümüzde de kültürel, sosyal ve dini etkinliklere ev sahipliği yapan parkı güneşli bir günde ziyaret ediyorsanız güzel bir yürüyüş, keyifli bir piknik ve eğlence dolu aktiviteler sizleri bekliyor.

Neden gitmeliyim? Park içinde bulunan Olympiaturm, 291 metre yüksekliğinde bir TV kulesidir. Kulenin 181 metre yüksekliğinde yer alan döner restoran ve bar ise ziyaretçiler için çok özel bir yemek deneyimi sunmaktadır. Bu da Olympiapark’ı ziyaret etmek için önemli sebeplerden biridir.

  • Adres: Spiridon-Louis-Ring 21, 80809 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 30670
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

40. Luitpoldpark

Luitpoldpark

Burası neresi? Merkezinde geleneksel bir bira bahçesinin yerine bir Meksika restoranının yer aldığı Luitpoldpark, kış mevsiminde yerli halkın kızakla kaymak için tercih ettiği eğlenceli ve yeşil yerlerden biridir. Buraya geldiğinizde eğer hava açık ise Alplerin muhteşem manzarasını bile görebilirsiniz.

Park, Bavyera Prensi Naibi Luitpold’a doğum günü hediyesi olarak oluşturulmuştur. 1911 yılında 90. yaş gününü kutlayan Bavyera Prensi’nin onuruna 90 adet ıhlamur ağacı dikilmiştir. Koru etrafında 33 hektarlık halka açık bir park düzenlenmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından parkın kuzey kesiminde şehrin bombalanan kalıntılarından kalan 37 metre yüksekliğinde moloz yığını kaldı. Burası günümüzde manzara seyretmek isteyenlerin parktaki uğrak noktası olmuştur.

Neden gitmeliyim? Parkın çoğunlukla sakin olması, kalabalıktan uzak bir şekilde dinlenmek ve manzara seyretmek isteyenler için burasını cazip bir destinasyon haline getirmiştir. Çocuklar için dolambaçlı çit labirenti ve oyun alanları gibi imkanlar sunması ise parkı, çocuklu aileler için de eğlenceli vakit geçirme duraklarından biri yapmaktadır.

41. Hofgarten

hoftargen

Burası Neresi? Residenz ve English Garden arasında yer alan Münih’in kraliyet bahçesi Hofgarten, 1613-1617 yıllarında Bavyera Seçmeni Maximillian I tarafından İtalyan Rönesans bahçesi tarzında planlanmış. Residenz’in mahkeme bahçesi olarak tasarlanan Hofgarten, 1570-1620 yılları inşa edilen bahçe, Seçmen Karl Theodor’un kararıyla 1780 yılına kadar halka açık kaldı.

Odeonsplatz’ın hemen dışında sakin ve huzurlu bir yer alan Hofgarten, İngiliz Bahçesi’ne nazaran daha küçük ancak daha sakin ve huzurlu bir gezi noktasıdır. İtalyan barok tarzında dizayn edilmiş büyüleyici bahçenin tam merkezinde Diana’ya adanmış, sekizgen şeklinde bir köşk yer alır. Pek çok çeşme ile çevrelenmiş bahçede muhteşem düzelenmiş çiçekler ve güzel müzik yapan müzisyenler daima bulunur.

  • Adres: Hofgartenstraße 1, 80538 München, Almanya.
  • Ziyaret saatleri: Tüm yıl boyunca açık.
  • Google Haritalarda Aç

42. Botanical Garden Munich Nymphenburg

botanik bahçesi

Burası Neresi? 14 binden fazla bitki türüne sahipliği yapan Münih Botanik Bahçesi, kuş cıvıltıları ve çiçek kokuları eşliğinde keyifli bir gün vaat ediyor. Yemyeşil bir cennet olan 21 hektarlık park, 1812 yılından bugüne kentin en önemli yeşil alanlarından biri olarak gösteriliyor. Nymphenburg Sarayı Parkı’nın kuzey bölümünde yer alan bahçenin tüm çiçeklerinin açtığı bahar aylarında kendinizi bir peri masalında hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

Bahçenin tamamını dolaşmanız bir saatten fazla süreceğinden gününüzün bir kısmını burada dolaşmaya ayırmanızı tavsiye ederiz. Dinlendirici, doğa ile iç içe bir gün için ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz bahçedeki sera alanlarında kaktüs çeşitlerinden tutun da onlarca farklı bitki türüne rastlayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bahçenin girişinde Münih’i simgeleyen ürünler bulabileceğiniz bir hediyelik eşya mağazası ve leziz yemekler sunan bir restoran da bulunmaktadır.

  • Adres: Menzinger Str. 65, 80638 München, Almanya.
  • Telefon: +49 89 17861321
  • Ziyaret saatleri: Haftanın her günü: 09:00-17:00.
  • Google Haritalarda Aç

43. Westpark

westpark

Burası Neresi? Münih’in güneyinde 1983 yılında açılan Westpark, oyun ve spor alanları, barbekü noktaları, bira bahçeleri ve restoranlarıyla ünlü muazzam bir gezi noktası. Münih’in en güzel halk parklarından biri olan Westpark, şehirde en çok ziyaret edilen kamu parkı olarak gösterilmektedir. Yerel halkın sıklıkla ziyaret ettiği parkta çocuklar için düzenlenmiş birçok oyun alanının yanı sıra kışın kızak sürmek için ayrılmış bölümler açılır. Bisikletçiler, patenciler ve bebek arabaları için ise ayrı ayrı parkurlar bulunmaktadır.

Parkın batısında yaz ayları açılan, hem çocuklar hem de yetişkinler için eğlenceli aktivitelerin, küçük sirklerin ve kukla tiyatrolarının gerçekleştirildiği bir açık hava tiyatrosu vardır. Parkın yarısından fazlasından geçen bir su yolu üzerinde su oyunları oynayabilir, gözetleme kulesinde parkın panoramik manzarasını seyredebilirsiniz. Westpark içerisinde hem harika kokular yayan bir gül bahçesi hem de tarihi bir bahçe yer almaktadır. Burada Asya tarzındaki dizaynı ve yapıları gözlemleme şansı elde edebilirsiniz.

-Göl ve Nehirler

44. Kleinhesseloher See

kleinhesselo hersee

Burası Neresi? 19. yüzyıl başlarında yapay bir göl olarak yaratılan Kleinheseloher See, o zamandan beri İngiliz Bahçesi’nin en çok ziyaret edilen popüler eğlence noktası. Münih’in en güzel göllerinden biri olan Kleinhesseloher See, Altschwabing ve Issaring arasında yer alır. Seehaus bira bahçesinin yakınında yer alan göl üzerinde deniz bisikleti kiralayabilir, kayıklar ile göl üzerinde gezintiye çıkabilirsiniz.

45. Eisbach (İsar Nehri)

isar nehri

Burası Neresi? İngiliz Bahçesi’nin içinden akan ve Isar Nehri’nin bir kolu olan Eisbach, Münih’in dünyaca ünlü sörf alanıdır. Nehrin bir bölümünde oluşturulan insan yapımı dalga pek çok macera severin sörf yapabilmesine olanak sağlar. Nehirde yüzmeye izin verilmezken, yaz aylarında sörf tutkunlarının ve gençlerin nehre girdiğini görebilirsiniz. 2010 yılından beri nehirde sörf yapmaya resmen izin verilmiş. Dünyanın dört bir yanındaki sörfçü ve izleyicilere ev sahipliği yapan nehir, tamı tamına 40 yıldır halkın da göz bebeği. İlk kez sörf yapmayı deneyecekseniz, Eisbach’ın biraz daha aşağısında, suyun daha yavaş aktığı alanı kullanabilirsiniz.

46. Flaucher

flaucher

Burası Neresi? Özellikle yaz aylarında popülaritesi artan turistik nokta Flaucher, Isar Nehri kenarında yer alan çayırlık bir ada. 1870 yılından beri şehrin en çok ziyaret edilen noktası, hem dinlenmek hem de güneşlenmek için sıkça tercih ediliyor. Münih’te hava sıcaklıkları arttığında halkın mayolarıyla birlikte güneşlenip, nehirde yüzmek için tercih ettiği yer, barbekü gibi piknik aktivitelerine de izin veriyor. Burada keyifli bir bira bahçesi Zum Flaucher ve Hellabrunn Hayvanat Bahçesi de görülmeye değer noktalardır. Gitar sesleri ve mutlu insanlarla dolu alanda keyifli saatler sizleri bekliyor.

İpucu; Flaucher’ı ziyaret edecekseniz ayakkabı tercihinizin terlik ya da taşların üzerinde kaymayacak ayakkabılardan yana olmasına dikkat edin.

*Çocuklar için Uygun Yerler

-Hayvanat Bahçeleri

47. Hellabrunn Zoo

hellabrunn zoo

Burası Neresi? Çocuklar ve yetişkinler için hayran verici bir deneyim sunan Tierpark Hellabrunn (Hellabrunn Hayvanat Bahçesi), 1928 yılından beri hizmet veren muhteşem bir gezi noktası. Dünyanın her yerinden getirilen hayvanları gözlemleme şansı elde edeceğiniz hayvanat bahçesinde 750’den fazla türde egzotik bitki ve hayvanı görebilirsiniz. Zürafalardan tutun da Alp dağlarında yetişen keçilere ve yapraklı karıncalara kadar farklı türden pek çok hayvan birçok temada karşınıza çıkacaktır.

Hayvanat bahçesi özellikle gençler için heyecan verici bir deneyim sunarken Hellabrunn Kinderland (Hellabrunn Çocuk Dünyası çocuklarınızın en keyif alacağı alandır. Burada yırtıcı kuş ve güvercin şovları, deniz aslanlarının eğitimini ve hayvanları besleme etkinliklerine katılabilirsiniz. Hayvanat bahçesini gezmek uzun süreceğinden kısa bir öğle yemeği molası verebileceğiniz bir restoran ve bira bahçesi de burada bulunmaktadır.

  • Adres: Tierparkstraße 30, 81543 München, Almanya.
  • Telefon: +49 89 625080
  • Ziyaret saatleri: Haftanın her günü 09:00-18:00
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç

-Akvaryum

48. Sea Life Munich

sea life

Burası Neresi? Sualtı dünyasının derinliklerinde kaybolacağınız Sea Life Akvaryumu, Münih’in en çok ziyaretçi ağırlayan çocukla gezilecek yerlerinden biri. Su altı cam tünelleriyle dolu akvaryumun içerisinde 4.500’den fazla hayvan yaşıyor. Rengarenk balıklar, zebra köpekbalıkları, renkli denizanası, palyaço balığı ve daha pek çok büyüleyici türe ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Almanya’nın en geniş köpekbalığı çeşitliliği de Sea Life Münih’te yer alıyor. Akvaryum içerisinde mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz Yeni Kaplumbağa Festivali sergisi, büyüleyici kaplumbağa türleriyle hayranlık uyandırıyor.

-Bilimsel Noktalar

49. Volkssternwarte München

Volkssternwarte munchen

Burası neresi? Münih’te dolaşırken bu gözlemevini kaçırmamak istiyorsanız nereye bakmanız gerektiğini bilmelisiniz. Burası çok fazla bilinmese de içeri girdiğinizde, harika bir ziyafet çekeceksiniz. Her ne kadar şehirde çok önemli gözlemevleri olsa da, Volkssternwarte benzersiz bir yerdir ve şehirdeki uzay hayranlarının kaçırmaması gereken etkileyici bir duraktır.

Münih Bavyera Halk Gözlemevi, 1950’li yıllardan kalma benzersiz bir planetaryum, dört büyük teleskop, büyük bir meteor koleksiyonunun yer aldığı bir sergi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilmiş bazı inanılmaz ayrıntılı çekimler de olmak üzere bir dizi astronomik fotoğrafı içermektedir.

Neden gitmeliyim? Gözlemevinde bulunan bütün teleskopların farklı amaçları vardır ve belirli hedefler ve gözlemler için ayarlanmıştır. Bu da ziyaretçilerin aralarında hareket ederken çok farklı manzaralar görmelerine olanak tanımaktadır.

  • Adres: Rosenheimer Straße, Hofzugang gesperrt 145H/Eingang rückwärtig, 81671 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 406239
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 20.00-21.30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Münih’e Yakınındaki Gezi Noktaları

-Civar köy ve Kasabalar

50. Neuschwanstein

neuschwanstein

Burası Neresi? Almanya’nın en turistik noktalarından biri olan Neuschwanstein Şatosu, her yıl 1.3 milyon ziyaretçi ağırlaya muazzam bir gezi noktası. Münih’ten 1.30 saat uzaklıkta yer alan masa kalesi, Kral II. Luudwig’in emriyle inşa edilmiş. Disney Kalesi olarak da bilinen yapı Bavyera’nın yeşil bölgesi Allgau tepelerindeki Hohenschwangau köyünde yer alır.1869 yılında kamu yaşamından kaçmak isteyen kral tarafından yaptırılan kalenin duvarları açık renkli kireç taşlı tuğladan yapılmış.

Walt Disney şirketi Diseyland’daki ”Uyuyan Güzel” kalesini burada ilham alarak inşa edilmiş. Kalenin hem dış ihtişamı hem de içinin benzersiz mimarisi sizleri etkisi altına alacak. 200’den fazla odaya sahip kalenin alt katlarında personel için hizmet alanları yer alırken 3 ve 4. kat kralın yaşam sürdüğü katlar olarak bilinir. 2. katta ise müze dükkanı, kafeterya ve resim sergisi bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Kalenin içi büyüleyici derecede güzel Disney’in büyülü dünyasından fırlamış bu etkileyici ortaçağ mimarisinin akımına kapılacaksınız. Günde 10 bin ziyaretçi yalnızca kaleyi görmek için Bavyera’nın pek çok farklı kesiminden geliyor. Bu sebeple de bu masal kalesinde bir tur kaçınılmaz olacaktır. Kalenin en yoğun olduğu dönemler ise Mayıs-Ekim ayları.

  • Adres: Neuschwansteinstraße 20, 87645 Schwangau, Almanya
  • Telefon: +49 8362 930830
  • Ziyaret saatleri: Mart-Ekim 09:00-18:00, Ekim – Mart 10:00-16:00
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç

51. Linderhof Sarayı

linderhof sarayı

Burası Neresi? Bavyera Kralı II. Ludwing 20 yıllık hükümdarlığı boyunca üç adet saray yaptırma kararı almış. Bunlardan tek tamamlanabileni Linderhof Sarayı, Rokoko mimarisinde yapılmış nadide yapılardan biri. Münih’e gelen turistlerin yarım günlük turla mutlaka ziyaret ettikleri saraya Versailles’dan ilham alınarak yapılmış.

Neden Gitmeliyim? Kraliyet Villası olarak da anılan Linderhof ve çevresindeki park, 19. yüzyılın en sanatsal ve estetik yapılarından biri olarak gösterilmiştir. İçerisinde fildişi şamdanlar, deve kuşu tüyünden yapılmış abartılı halılar ve duvar süslemeleri göreceğiniz sarayın, dışında yer alan parkta ise büyük süs bahçeleri, şelale ve havuzlar yer alır. İnsan yapımı bir mağara gölü olan ‘’Venus Grotto’’ sarayın en çok dikkat çeken güzelliklerinde biridir. Bu göl üzerinde kayıkla gezinti yapabilirsiniz.

Münih’ten Neuschwanstein ve Linderhof Kalesi’ne Günlük Gezi turuyla Linderhof’u görebilirsiniz.

  • Adres: Neuschwansteinstraße 20, 87645 Schwangau, Almanya
  • Telefon: +49 8822 92030
  • Ziyaret saatleri: Mart-Ekim 09:00-18:00, Ekim – Mart 10:00-16:00
  • Web sitesi
  • Google Haritalarda Aç

52. Dachau Kasabası – Toplama Kampı

dachau kasabası

Burası Neresi? Münih’e 17 kilometre mesafede yer alan Dachau Kasabası, 40 bin nüfuslu bir Bavyera kasabasıdır. 17. yüzyılda kurulan kasaba Augsburg ve Münih’i birbirine bağlaması sebebiyle bir geçiş yolu olarak da bilinir. 1933 yılında Almanya’nın ilk ve en büyük toplama kampı kasabada kuruldu. Pek çok acı olaya ev sahipliği yapan yerleşim yerinin 2. Dünya Savaşı’nın en yakın tanıklarından biri olduğu aşikar. Şehrin duvarları hala burada yaşanan korkunç olayları anlatır nitelikte durmaktadır.

Burada müzeye dönüştürülen eski toplama kampını ziyaret edebilir, Garden Palace, St. Jacob Kilisesi gibi gezi noktalarını gözlemleme şansı elde edebilirsiniz. Dachau’nun etkileyici bir açık hava müzesi olduğunu söyleyenler var. Öyle ki bataklıklarla dolu kasabayı resmetmek için bir dönemler ünlü ressamların da buraya geldiği biliniyor. Kasaba içerisinde çok dikkat çeken Sanatçılar Köyü de görülmeye değer yerler arasındadır.

-Yakınındaki Turistik Şehirler

53. Augsburg

augsburg

Burası Neresi? Almanya’nın en eski kentlerinden biri olan Augsburg, 2 bin yıl önce Roma imparatoru Augustus’un üvey çocukları tarafından kurulmuş etkileyici bir şehir. 13. yüzyıldan kalma bağımsız bir şehir olan Augsburg aynı zamanda Bavyera’nın en büyük üçüncü şehri olarak da gösterilir. 1806 yılında ise bağımsız şehir Bavyera krallığına katıldı.

O günden günümüze ortaçağ zanaatkaları, bankacılar ve tüccarların yaşadığı şehir olarak bilinen Augsburg, Münih’ten günü birlik bir gezi yapmak isteyen turistlerin listesine almak istediği yerlerden. Bu tarihi Alman kenti eğlenceli ve rahat bir dinlenme ortamı sunarken ev sahipliği yaptığı müzeler ile de kültürel bir tur imkanı sunar. Mozart’ın evi Müzesi, Schwabischen Mimari Müzesi, II. Maximilian Müzesi, Augsburg Kukla Gösteri Müzesi ve ünlü yazar Bertolda Brehta’nın ev müzesi görülmeye değer yerlerden.

İki şehir arası 69 kilometredir. Bu mesafeyi en hızlı seçenek olan tren ile 32 dakikada, otobüs le 1 saatte kat edebilirsiniz. Otobüs ile yolculukta, Crnja Tours ve Nomago firmalarını tercih edebilirsiniz.

54. Salzburg

salzburg

Burası Neresi? Avusturya’nın dördüncü büyük şehri olan Salzburg, Münih yakınındaki turistik Avrupa şehirerinden biridir. Avrupa’nın en büyük ortaçağ kalelerinden biri olan Hohensalzburg Kalesi mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Salzburg’un tarihsel dokusu ve ev sahipliği yaptığı 27 kiliseyle Alplerin kuzeyindeki en iyi korunmuş şehir olarak gösterilmesine olanak sağlamıştır. 27 kilise ve daha pek çok ortaçağ yapısına ev sahipliği yapan şehir, UNESCO Dünya Mirasları arasına girmiştir.

Münih’ten Salzburg’a giden turistler de hem bu tarih merkezini hem de Alplerin çevresini gezmek için Salzburg’u gezi listelerinde dahil ederler. Salzburg’a değer katan bir başka durum ise Mozart’ın doğduğu şehir olmasıdır. Kış aylarında ziyaret ediyorsanız muazzam kayak turları ve donmuş göl ziyaretleri ile keyifli saatlerin sizleri beklediğini söyleyebiliriz. Şehrin simgesi haline gelmiş tuz madenleri, etkileyici göl tesisi Zell am See ve Liechtensteinklamm geçit ve şelaleleri mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir. Salzburg’da görmeniz gereken diğer yerler için Salzburg gezilecek yerler..

Münih ile Salzburg arası mesafe 1 saat 38 dakika sürmektedir. Münih Tren İstasyonu’ndan günde 25 tren Salzburg’a sefer yapar ve neredeyse saat başı kalkar. Bu seferler için Eurail hızlı trenini kullanabilirsiniz.

55. İnnsbruck

ınnsbruck

Burası Neresi? Avrupa’nın mutlaka görülmesi gereken şehirlerinden biri olan Innsbruck, Münih’e yakınlığı sebebiyle turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği Avusturya kentlerinden biridir. Ülkenin beşinci büyük şehri olarak gösterilen kent Tirol eyaletinin başkentidir. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasına ve iki kez Kış Olimpiyatlarına yapılan şehir dünyaca ünlü tarihi binaları ve nefes kesen manzaralarıyla ünlüdür. Şehrin güneyinde Venedik, batısında Zürih ve kuzeyinde ise Münih yer almaktadır.

Etrafında yer alan turistik komşu şehirler sebebiyle de bir geçit şehri haline gelmiştir. Innsbruck’un 900 yıllık bir tarihi var ve tamamen yaya kullanımına açık eski bir kent merkezine sahip. Burada en büyük turistik rakipleri Viyana ve Salzburg’da görülmeyen muhteşem kasabaları ziyaret edebilirsiniz. Dağlarla çevrili kent muhteşem manzaralar sunar, özellikle de kış aylarında kayak için pek çok turist şehre gelir. Mutlaka dağlara çıkan teleferiklerden birine binip, muhteşem manzaraları seyredin.

İnnsbruck, Münih’e 2 saat 30 dakika mesafededir. En hızlı rota ise 1 saat 45 dakika süren tren yolculuğudur. Günde 16 tren, Münih Tren İstasyonu’ndan Innsbruck Tren İstasyonu’na seyahat eder.

56. Nuremberg (Nürnberg)

nurnberg

Burası Neresi? Almanya’nın Münih’ten sonraki en büyük şehri olan Nürnberg, kültür ve sanat merkezidir. Tarihin derinliklerine bir yolculuğa çıkacağınız kent Avrupa’nın ilk matbaasına ve astronomi evine ev sahipliği yaptı. Bilim ve teknolojideki tüm gelişmelerin çıkış noktası olarak bilinen şehir, Almanya’da mutlaka görülmesi gereken şehirler arasındadır. 2. Dünya Savaşı’nda ağır darbeler alan eski şehir merkezinde ortaçağ binalarının çoğu restore edilerek orijinalliğini korur haldedir.

Nürnberg’deki en eski tarihi yerlerin bir çoğu merkeze beş kilometre mesafedeki tarihi duvarların içinde yer alır. Nürnberg gezilecek yerler yazımızdan bu yerler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Şehir tüm turistik noktalarının yanı sıra festivalleri ile de oldukça ünlüdür. Özellikle Old Town Festivali ve Haziran ayının sonundan Temmuz ayı ortasına kadar süren Organ Week eğlence dolu saatler sunan etkinlikler arasındadır.

*Münih’te Yapılacak Şeyler

Münih’te yapılacak şeyler denince akla İngiliz Bahçesi’nin kenarında Eisbach’ta sörf deneyimi, Westpark’ta mini bir piknik, Oktoberfest’te bira keyfi, Schneider Brauhaus’ta kahvaltı, Midnightbazar’da alışveriş geliyor. Şehirde yapılacak şeyler listesi bir hayli uzun, listemiz en yakın zamanda güncellenecektir.

-Tur ve Geziler

*Alışveriş

-Cadde ve Alışveriş Merkezleri

57. Victuals Market

victuals market

Burası Neresi? Münih’in en popüler açık hava pazarı Victuals Market, Marienplatz’a yürüyüş mesafesindedir. Şehrin en taze meyve sebzelerinin yanı sıra geleneksel lezzetleri de bulabileceğiniz pazarda Avrupa’nın dört bir yanından getirilen lezzetli peynirler, otlar, bal ürünleri ve deniz ürünleri yer alır. Alışveriş yapmak yerine yalnızca pazarı dolaşmak bile keyif verici bir deneyim olacaktır. Tezgahlarda satılan taze sıkım meyve sularının tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Victuals Market çevresindeki çiçek dükkanları ve Pazar 1807 yılından beri şehrin en sık uğranan alışveriş noktası. Pazar içerisinde yer alan çoğu tezgah Pazar günleri hariç hafta içi her gün 08:00-20:00 saatleri arası hizmet veriyor. Çiçekçiler, fırınlar ve restoranların ise kendilerine has açılış kapanış saatleri var.

  • Adres: Viktualienmarkt 3, 80331 München, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 08.00-20.00
  • Google Haritalarda Aç

58. KaufingerstraBe

kaufingerstrabe

Burası neresi? Münih’in en eski ve en önemli alışveriş caddelerinden biri olan KaufingerstraBe, Marienplatz’dan başlar ve Karlsplatz’a kadar devam eder. Saatte ortalama 12 bin kişinin caddeden geçtiği bilinmekte ve Almanya’nın en çok satış yapan caddelerinden biri olarak gösterilmektedir. Öyle ki Almanya’nın en işlek alışveriş caddeleri arasında 3. Sırada yer alıyor.

Diğer yandan şehrin lüks kesiminin alışveriş yaptığı cadde olarak bilinen KaufingerstraBe, en yüksek kiraları talep eden Almanya’nın en pahalı alışveriş caddesi. Yalnızca yaya caddesi tüm büyük markalar ve zincir mağazalarla çevrilidir. Özellikle lüks markalara ait mağazaları bulabileceğiniz caddede, Black Friday gibi indirim günlerinde pahalı markaları daha uyguna alma şansı elde edebilirsiniz.

59. Olympia Einkaufszentrum – OEZ Münih

olympiapark

Burası neresi? Bavyera’nın en büyük alışveriş merkezi olarak gösterilen OEZ, 1972 Olimpiyat Oyunları döneminde açıldı. 135 mağaza ve pek çok kafe restorana ev sahipliği yapan alışveriş merkezini ziyaret edebilirsiniz. Olympia Einkaufszentrum’da yalnızca alışveriş yapmak ve dolaşmak değil, kalbinizi çalacak gurme lezzetler sunan mekanlara uğramayı ihmal etmeyin. Olympiapark yakınında Marienplatz’a 15 dakika mesafedeki alışveriş merkezinde konforlu ve kolay alışveriş yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Burası konforlu bir şekilde alışveriş yapmak isteyenler için Münih gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken noktalardan biridir.

  • Adres: Hanauer Str. 68, 80993 München, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Pazar günleri kapalı. Hafta içi her gün 09:30-20:00
  • Google Haritalarda Aç

60. Viktualienmarkt

Viktualienmarkt

Burası neresi? İlk olarak küçük bir pazar olarak hizmet vermeye başlayan oluşum, 1807 yılında, büyüyerek çiftçi pazarı Marienplatz’ı geçmiş ve yakındaki meydana taşınmıştır. Günümüzde 22.000 metrekarelik devasa bir alanı kaplayan market içinde kasap, fırın, balık, çiçek pazarı, meyve ve sebze satıcıları yer alıyor.

Pazar, yerel halkın sadece alışveriş için geldiği bir yer değildir. Buraya gelenler taze ekmek ve hamur işlerinin tadına bakabilir, peynir ve tütsülenmiş etleri yiyebilir. Pazar alanında bulunan masalara ve banklara oturarak cızırtılı sosisleri, sıcak simitleri ve seyyar mutfaklarda hazırlanan diğer lezzetleri yiyerek keyifli bir piknik yapma fırsatına da sahip olabilirsiniz.

Pazarın simgesi ise, üstünde bulunan ve şehrin bu kısmında uygulanan çeşitli zanaatları temsil eden geleneksel giyimli figürlerle oldukça renkli direk dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Viktualienmarkt, hem alışveriş yapmak hem de bir şeyler yiyip içmek için tercih edebileceğiniz çok keyifli yerlerden biridir. Bu nedenle siz de burayı Münih’te görülmesi gereken yerler listenize dahil etmelisiniz. 100’den fazla tezgahıyla 200 yıldan fazla bir zamandır hizmet veren bu güzel pazara hayran kalacağınızdan emin olabilirsiniz.

  • Adres: Viktualienmarkt 3, 80331 München, Almanya
  • Telefon: +49 89 89068205
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

*Gece Hayatı

61. Alexander Krist Theater

alexander krist theater

Burası Neresi? Almanya’nın başka hiçbir yerinde bulamayacağınız Alexander Krist Tiyatrosu, Münih’in kalbinde yer alan heyecan verici bir merkez.. Münih’te gece gezilerine renk katan yerler arasında gösterilen 84 koltuklu butik tiyatro, amfitiyatro şeklinde dizayn edilmiş ve her konuk için her koltuk mükemmel görüş vaat etmektedir. Hayret  verici sihirbazlık gösterilerinin gerçekleştiği salon ise Münih’in en eğlenceli durakları arasında gösterilmektedir.

Neden Gitmeliyim? 2013 yılının Aralık ayından beri ziyarete açık olan tiyatro salonu içerisinde çocuk ve yetişkinler için özel olarak tasarlanmış bir sihir salonu yer alıyor. Burada benzersiz sihir gösterileri, inanılmaz yansımalar ile sihir dünyasına keyifli bir yolculuğa çıkacağınızdan emin olabilirsiniz. Tiyatro bünyesinde her yaştan insana uygun sihirbazlık eğitimlerinin verildiği pek çok kurs da düzenleniyor. Münih seyahatiniz sırasında bir akşamınızı buradaki gösterilerden birini izleyerek geçirmenizi tavsiye ederiz. Gösteriler akşam saat 19:00’dan sonra başlayıp 2-3 saat sürüyor. Her gösterinin bilet ücreti ise farklı oluyor. Gösteri takvimi

*Şehir içi Ulaşım

Münih, bisiklet dostu bir şehir olduğundan bisiklet yolları oldukça gelişmiştir. Kentte toplu taşımaya dair metro ve tren sistemi, tramvay ve otobüsler oldukça gelişmiştir.

Metro; Münih’te metro hatları, mavi bir arka plan üzerindeki beyaz bir ‘’U’’ harfi ile işaretlenmiştir. Münih metrosu ‘’U-Bahn’’ olarak bilinir. Yoğun saatlerde toplamda 8 hat hizmet vermektedir. Şehirdeki metro istasyonları temiz ve güvenlidir. Bilet makineleri ise birden çok dilde programlanmıştır. Şehirdeki en ucuz ulaşım yolu da metro. Münih’teki tüm metro istasyonlarında tekerlekli sandalye ve bebek arabası bulabilmeniz de mümkün.

Tramvay; Hem şehir içinde romantik bir tur yapabileceğiniz hem de dilediğiniz yere merkez noktalardan ulaşabileceğiniz tramvay hattı oldukça gelişmiştir. 24 saate yakın hizmet veren tramvay hattı, otobüslerden daha geniş güzergah ağına sahip. Tramvay biletleri ise doğrudan araç içerisinden satın alınabilir.

Otobüs; Münih’te otobüs ulaşım ağı yalnızca merkezi noktalara değil şehir dışına da hizmet vermektedir. 65 gündüz güzergahı ve 12 gece güzergahı olan otobüslerin rotaları 3 türe ayrılmıştır.

MetroBus- Münih’İn popüler bölgelerine ve süpermarketlerine 50-60 ve 62-63 numaralı hatlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.

StadtBus- Klasik şehir içi otobüsüdür. 130-199 numaralı hatları kapsar. Özellikle 100 numaralı hat, turistlerin en çok tercih ettiği otobüs hatlarından biridir. Şehirde müze hattı olarak da anılan bu otobüs güzergahı boyunca 24 müze üzerinden geçer.

Tren; Şehirde S-Bahn olarak anılan banliyö trenleri, Münih şehir merkezinden banliyölere doğru devam eder. Toplamda 10 hattı olan tren ulaşımının şehir merkezinde metro hatları ile bağlandığını da göreceksiniz. Münih Havalimanı’ndan şehir merkezine tren ile ulaşmak isterseniz ise S1 ve S8 numaralı hatları takip etmeniz gerekecektir.

Taksi; Münih’te çalışan çok sayıda taksi var ve şehirde dolaşmanın en kolay yolu olarak taksiler gösterilir. Rahat ve dakik bir ulaşım aracı olan taksinin ücretlendirme olarak diğer seçeneklere göre daha pahalıdır.

*Yakınındaki Havalimanları

Augsburg Havalimanı(63km)

Salzburg Havalimanı –(110km)

Memmingen Allgäu Havalimanı-(121km)

Innsbruck Havalimanı- (125km)

Nuremberg Havalimanı- (137km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Münih Türk Konsolosluğu İrtibat Bilgileri

T.C Münih Başkonsolosluğu

Adres: Menzinger Str. 3 80638 München, Deutschland

Çalışma Saatleri:  Pazartesi-Cuma; 08:30-16:30

Telefon: +49 89 17 80 31 0

-Acil Durum Numaraları

Polis: 110

İtfaiye: 112

Acil Sağlık Hizmetleri: 112

-Turistler için Telefon Kullanımı

Münih ziyaretiniz sonrasında büyük bir telefon faturası ödememek için yerel bir SIM kart satın alabilirsiniz. 2017 yılında terörle mücadele yasası gereğince SIM kartların, adres ve kimlik verilmeden çıkartılması yasaklandı. Ancak turistler için AB vatandaşı olmasanız da kaldığınız otel ya da hostelin adresi üzerine SIM kart çıkarttırabilirsiniz. Almanya’da üç büyük telefon şirketi O2, E-Plus, Vodafone ve Telekom firmalarından SIM kart satın alabilirsiniz.

Aldığınız SIM kartı telefonunuza aktive etmekte zorlanıyorsanız, Almanya’nın en büyük elektronik mağaza zincirleri Saturn ve MediaMarkt’ten yardım alabilirsiniz. Ancak giderken pasaportunuzu ve otel bilgilerinizi yanınızda taşımayı unutmayın!

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. (Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

Hazırlamış olduğumuz Münih gezilecek yerler listemizde şehirde mutlaka görmeniz gereken en önemli turistik noktaları listeledik. Yazımızla ilgili görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

Not: İçeriğimiz 01.02.2024 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin