Mostar Gezilecek Yerler | Sıradışı 23 Yer !

Mostar gezilecek yerler listemizi birlikte keşfedelim;

Mostar Nerede? Mostar, Bosna Hersek Federasyonu’nun Hersek kısmında yer alan en büyük şehirdir. Neretva Nehri’nin kıyısına kurulmuştur.

Şehir Hakkında: Bosna Hersek’in Hum ve Podvelez dağları arasında bulunan Mostar, ülkenin tarih kokan şehirlerinden biri. Şehrin içerisinden gelen Neretva Nehri’nin güzel görüntüsü eşliğinde; dar sokaklarını, tarihi yapılarını ve doğa güzelliklerini keşfetmeye doyamıyor insan. Hersek bölgesinde yer alan Mostar, aynı zamanda bu kısmın başkenti sayılmaktadır.

Ortalama Gezi Süresi: Şehir 2-3 günde gezilebilir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman? Mostar’a gitmek için Nisan-Temmuz Arası dönemi tercih edebilirsiniz.

Ulaşım: Türkiye’den Mostar’a aktarmalı olarak Pegasus firmasının uçuşları bulunmaktadır. Seferler aktarmalı olduğu için varış süresi değişmekle beraber 5 ila 10 saati bulan yolculuklar gerçekleşebilir.

Mostar Havalimanı’ndan Merkeze Ulaşım: Havalimanı, şehir merkezinden 8 km uzaklıkta bulunup, yol yaklaşık 2 saat kadar sürmektedir. Havalimanından otobüs ve taksilerle şehir merkezine gidebiliyorsunuz. 28-29 ve 51 numaralı otobüslerle yolculuk yapabileceğiniz gibi havalimanı resmi taksisi Moj Taxi’yi de kullanabilirsiniz.

Mostar’da Ne Yenir? Ne İçilir? Avrupa kültürü ve balkan yemeklerinin harmanlandığı Mostar mutfağı, farklı mutfaklarının birleşimiyle oluşmuş, farklı tatların buluştuğu bir mutfaktır. Şehrin lezzet dolu yemeklerini keşfetmek için Mostar’da Ne Yenir? Ne İçilir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Mostar Restoran Bahşiş Oranları: Mostar’da bahşiş bırakma zorunluluğu bulunmamaktadır. Dilerseniz, hesabın %10’u kadar bahşiş bırakabilirsiniz.

Mostar Pahalı Mı? Mostar, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça ucuz sayılabilen ancak Kafkas ülkelerine göre daha pahalı bir şehirdir. Günlük konaklama için 15-30 dolar arasında harcama yapacakken, ulaşım için de günlük 6-9 dolar arasında harcama yapmanız muhtemeldir.

İstanbul- Mostar Saat Farkı: Mostar saati, İstanbul saatine göre 2 saat geride bulunmaktadır. İstanbul’da saatler 17:00 olurken, Mostar’da 15:00 olacaktır.

*Mostar Gezilecek Yerler Videosu

*Mostar Görülecek Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü

Burası Neresi? Şehrin en önemli sembolü olarak sayılan Mostar Köprüsü, 1566 Osmanlı mimari tarzında inşa edilmiş bir Türk yapısıdır. Yaşanan savaşlar esnasında yıkılmış olan köprü, 2004 yılında tekrar inşa edilmiş ve kullanılabilir hale gelmiştir. Bosna Mostar Köprüsü, 24 metre yüksekliğinde olup 30 metre uzunluğuna sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Neretva Nehri’nde yapılmış olan iki köprüden biri olan Mostar Köprüsü, Osmanlı devrinde yapılmış bir eserdir. Zaman içerisinde Sultan Süleyman tarafından köprünün yanına iki küçük kale eklenmiş ve II. Selim döneminde de minaresiz bir mescit inşa edilmiştir.

Yapımında 456 adet kalıp taş kullanılmış olan eser, 1566-1567 arasında kullanılmış olup, sonrasında Hırvatlar tarafından yıkılmıştır ne yazık ki… Bu değerli yapıyı UNESCO önderliğinde birçok ülkenin yardımıyla yenilenme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalara Türkiyeden de 1 milyon ₺ destek gelmiştir.

Günümüzdeki hali ilk yapılmış, orijinal hali olmasa da yapılan çalışmalar da birebir aynı görüntü yakalanmıştır. Osmanlı döneminde de bu köprü bağlantının yanı sıra, gençlerin cesaretlerini göstermek için nehre atladığı da aklınız da bulunsun. 🙂 Ülkede kültürel çeşitliliğin sembolü sayılan Bosna Mostar Köprüsü, şehrin en popüler tarihi yapısıdır.

Mostar Köprüsü’nü Kim Yaptı? Mostar Köprüsü mimari Mimar Hayreddin’dir. Hayreddin aynı zamanda Mimar Sinan’ın öğrencilerinden biridir.

* Google Haritalarda Aç

Stari Most, Mostar 88000, Bosna-Hersek

24 saat açık

2. Blagay Tekkesi

Blagay Tekkesi

Burası Neresi? Blagay’da bulunan bir kayayla iç içe inşa edilmiş Blagay Tekkesi, İslamiyet kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla yapılmış noktalardan biridir. Aynı zamanda bir toplantı noktası olarak da görülen tekke Sarı Saltuk Tekkesi ve Alperenler Tekkesi olarak anılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Mostar gezilecek yerler arasında kesinlikle olması gereken Vrelo Bune’yi ziyaret ettiğiniz de bu yapıyı da bir şekilde ziyaret etmiş oluyorsunuz. Bir Bektaşi tekkesi olarak kurulmuş olan Blagay Tekkesi, günümüzde tüm halka kucak açan sevginin ve mütevaziliğin sembolü haline gelmiştir. Vrelo Bune neresi? diye merak ediyorsanız, alt sıralarda sizler için burayı da detaylı inceledik.

Google Haritalarda Aç

 Blagaj bb, Bosna-Hersek

08:30-20:30

 Web Sitesi

3. Eğri Köprü (Kriva Cuprija)

Kriva Cuprija

Burası Neresi? Eğri Köprü, Radobolja Deresi üzerinde yer alan 1558 yapımı eski bir köprüdür. Taştan yapılmış olan körü Mostar Köprüsü’ne benzer bir mimariye sahiptir. Daha romantik bir mimariye sahip olan yapı Mostar Köprüsü’nden çıktıktan sonra batı tarafında sol da bulunmaktadır.

Google Haritalar'da Aç Google Haritalarda Aç

konumJusovina, Mostar 88000, Bosna-Hersek

  • 24 saat açık

4. Aleska Santic Anıtı

Aleska Santic Anıtı

Burası Neresi?  Sırp kökenli olmasına rağmen Mostar’da doğup büyüyen ünlü şair Aleska Santic’e ithaf edilmiş anıttır. Şair hayatı boyunca 800’den fazla şiir yazmış sanatçıların temaları genellikle hüzün, aşk ve hayal kırıklığı üzerinedir.1908 yılında hayatını kaybetmiş bu önemli sanatçının heykelini ziyaret edebilirsiniz. Anıt, yine kendi adını taşıyan Aleska Santic Parkı içerisinde yer alıyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalarda Aç

konumMostar, Bosna-Hersek

  • 24 saat açık

-Tarihi Yerler

5. Koski Mehmed Pasha Cami

Koski Mehmet Paşa Camii

Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nden kalma değerli yapılardan biri olan Mehmet Paşa Camii, 1618 yılında yaptırılmıştır. Neretva Nehri ve Mostar Köprüsü manzarasına karşı bulunan cami, Bosna Savaşı esnasında hasar gören yapılar arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Bosna Hersek’te Türk esintilerini yaşatan Koski Mehmeh Paşa Camii, şehirdeki savaşlar esnasında büyük hasarlar alması sebebiyle kullanılamaz hale geldiği söylenebilir. Ardından Geçirdiği restorasyonlar sayesinde tekrar ziyaret edilebilir hale gelen cami Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden biri olarak Mostar gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Mala Tepa 16, Mostar 80807, Bosna-Hersek

İbadet saatleri dışında ziyaret edilebilir.

6. Muslibegovic Evi

Muslibegovic Evi

Burası Neresi? Balkanlar’da ayakta kalmayı başarmış, Osmanlı mimarisini en güzel örneklerinden biridir. 1566 yılında yapılmış olan yapı restorasyonlara uğrasa dahi ilk gün ki ihtişamı ziyaretçileri büyülüyor.

Neden Gitmeliyim? Mostar’ı keşfederken birçok noktasında tarihi binalara şahit olabilirsiniz ancak en has haliyle görebileceğiniz yeri merak ediyorsanız Muslibegovic Evi’ni ziyaret etmelisiniz. Otel olarak da hizmet veren yapıda dilerseniz konaklama şansına da sahipsiniz.

Dışarıdan oldukça sade bir görüntüye sahip olsa dahi evin iç kısmı, tasarımı ve döşemeleriyle Osmanlı Dönemi’ndeki ev düzenini birebir yansıtıyor. Tarihi dokusunu korumayı başarmış bu konakta nostalji dolu vakitlere hazır olun.

Aklınızda Bulunsun! Günü birlik ziyaretten daha öte burada konaklamak istiyorsanız Muslibegovic House Otel’e göz atınız.

Osmana Džikića 41, Mostar 88000, Bosna-Hersek

 Web Sitesi

7. Lucki Most Köprüsü

Lucki Most Köprüsü

Burası Neresi? Neretva Nehri’nin üzerinde Mahala ve Luka caddelerini birbirine bağlayan tarihi bir köprüdür. Bosna-Hersek’te ilk beton yapısı olmasının yanı sıra ünlü Mostar Köprüsü’yle de karşılıklıdır.

Neden Gitmeliyim? Yolunuz düşerse bu köprüde bir gelenek haline gelen köprüye kilit, ip bağlama gibi gelenekleri yerine getirebilirsiniz. Dilek dileyerek bağlanan kilitlerin tutacağına inanıldığı için bu köprü, Fransa’da bulunan Kilit Köprü benzeri bir işlev görmektedir.

Stari Pazar, Mostar 88000, Bosna-Hersek

24 saat açık

8. Most Musala

Most Musala

Burası Neresi? Neretva Nehri üzerinde bulunan Musala Köprüsü, 1873 yılında ilk temelleri atılmış olmasına rağmen bütçe sorunları nedeniyle 1882 yılında tamamlanabilmiştir.

Mostarskog bataljona, Mostar 88000, Bosna-Hersek

24 saat açık

9. Cemetery in Mostar

Cemetery in Mostar

Burası Neresi? II. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden savaşçıların anısına Mostar’da inşa edilmiş bir anıt mezardır.

Neden Gitmeliyim? Beton heykelleriyle tanınan anıt, 1965 yılından beri Bosna’nın sembolik yapıları arasında yer almakta. 630 soyut şekillerle yapılmış taştan oluşan anıt mezarda her taş, savaş boyunca hayatını kaybeden askerlere adanmıştır. Burada sadece Boşnak vatandaşlar olmadığı gibi Sırp ve Hırvat vatandaşlara ait mezarlar da yer alıyor. Korunmasına oldukça özen gösteriler anıt mezar bir süre terk edilmiş ve çöplerle dolmuşken günümüzde daha özenli gezilebilir bir hale getirilmiştir.

Mostar 88000, Bosna-Hersek

24 saat açık

  • Mostar’da görülebilecek daha fazla tarihi yer için Mostar tarihi yerler listemizi ziyaret edebilirsiniz.

-Müzeler

10. Savaş Müzesi

Savaş Müzesi

Burası Neresi? Bosna-Hersek’te bulunan Savaş ve Soykırım Müzesi, 1992-1995 yıllarında yaşananları gözler önüne seriyor. Eski Köprü’ye birkaç dakikalık yürüme mesafesiyle Mostar’ın turistik yerleri arasında bulunan önemli bir müzedir.

Neden Gitmeliyim? Balkanlardaki insanların yaşamlarını etkileyen tüm olayları; etnik soykırım, toplama kampları, siyaset soykırımı gibi anları müze içerisinde görebiliyorsunuz. Günümüzde yenilenmiş olsa dahi savaş ve soykırımın zararları şehrin hala kanayan bir yarası halinde müze içerisinde sembolize ediliyor.

– Google Haritalarda Aç

Mostar,Bosna-Hersek

  • Ücret: 5,60 €

09:00-21:00

11. Bosna Hersek Ulusal Müzesi

Bosna Hersek Ulusal Müzesi

Burası Neresi? Bosna Hersek’te arkeoloji, etnoloji, doğa tarihi ve kütüphane bölümleriyle hizmet veren ulusal müzedir. Farklı alanlarda Bosna Hersek’in kültürel ve bilimsel aktarımlarını sağlamayı amaçlayan müze yenilenen binasıyla hizmete tekrardan açılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Bosna Hersek’i her yönüyle tanımanızı sağlayacak olan Herzegovina Müzesi, çok fazla bölüme sahiptir. Dilerseniz, ayrı kısımlar halinde göz atalım;

  • Arkeoloji Bölümü; Bosna’nın antik tarihine göz atabileceğiniz bölümde, bu topraklardaki insan yaşamına ait özellikleri sergiler ve koleksiyonlar sayesinde keşfedebiliyorsunuz. Bu bölümde Eski Taş Devri’nden Orta Çağ’a kadar olan kısmı inceleyebilirsiniz.
  • Doğa Tarihi Bölümü; Şehrin flora ve faunasını incelemeye olanak sunan kısımda 2 binden fazla örnek sergilenmektedir.  Botanik, Zooloji ve Jeoloji kısımları da burada bulunmakta.
  • Etnoloji Bölümü; Uzun yıllar savaşlarla uğraşmış olan Bosna-Herkes halkının sosyal yöndeki değişimlerini bu kısımda inceleyebilirsiniz. Şehirde eskiden kullanılan geleneksel evleri, kostümleri ve günlük eşyalarını bu bölümde bulabiliyorsunuz.
  • Ulusal Müze Kütüphanesi; Bosna Hersek’in ilk bilimsel kütüphanesi olarak açılmış olmasıyla bilinir. 1888 yılından bu yana birikimlerin devam ettiği kütüphanede 162.000 adet kitapla birçok alanda yazılı bilimsel metin desteği sunmaktadır.

– Google Haritalarda Aç

Budapest, Állatkerti krt. 9-11, 1146 Macaristan

  • Yetişkinler: 30 KM // 6-18 Yaş Arası: 3 KM

Salı – Cuma 10: 00-19: 00 // Cumartesi ve Pazar 10: 00-14: 00

 Web Sitesi

12. Old Birdge Müzesi

Old Birdge Müzesi

Burası Neresi? Eski Kent Bölgesi’nde yer alan Eski Köprü Müzesi, Tara Kulesi içerisinde bulunuyor.  Eski Köprü ile alakalı arkeolojik nesneleri içermektedir.

Neden Gitmeliyim? 2006 yılında ziyarete açılan Eski Köprü Müzesi üç bölüm halinde gezilebiliyor. İlk katında köprünün tarihi hakkında bilgi verilirken ikinci kısımda ise kulenin altından bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir. En üst kısımda ise köprüye ait fotoğrafların olduğu galeri kısmı bulunuyor.

Kaçırmamalısınız! Müzenin en üst kısmından panoramik Mostar manzarası izlemeniz mümkün. Buradaki çardağa oturarak manzaranın tadını çıkartın. 🙂

Mostar 88000, Bosna-Hersek

10:00–18:00 //  Pazartesi günleri kapalı.

 Web Sitesi

13. Bosnaseum

Bosnaseum

Burası Neresi? Mostar şehir merkezinde bulunan Bosnaseum, Bosna Hersek tarihini yanı sıra interaktif içeriklerle donaltılmıştır. Büyük koleksiyonlar ve çok sayıda sergiye ev sahipliği yapmasıyla yıl boyunca cazip gezi noktaları arasında yer almakta.

Neden Gitmeliyim? Müze sadece Bosna Hersek’in değil, AvusturyaMacaristan tarihinden Türk ve Yugoslav dönemlerine kadar uzun bir aralığa ışık tutuyor. İçerisinde Osmanlı Dönemi’ni yansıtan kurgulanmış bir köy ve Mostar Köprüsü’nün yıkılışını anlatan bir filmi izleme gibi şansa sahipsiniz. Tabi burada Bosna’nın eski geleneksel ev yapısını da gezip sonrasında hediyelik eşya dükkânına göz atabiliyorsunuz.

Kaçırmamalısınız! Mostar’da hediyelik eşya almak için tercih yapmakta zorlanıyorsanız, Bosnaseum’un hediyelik eşya dükkânı kısmında özel bir obje seçebilirsiniz.

–  Google Haritalarda Aç

Mala Tepa, Mostar 88000, Bosna-Hersek

09:00-21:00

 Web Sitesi

-Meydanlar/Sokaklar

14. Spanish Square

Spanish Square

Burası Neresi? Mostar’da gezenleri bir araya getiren her şeyin kesiştiği nokta İspanyol Caddesi’dir.  Köprüye 10 dakikalık yürüme mesafesinde olan Mostar Merkez Meydanı, aynı zamanda restoran ve kafelerin bolca bulunduğu bir nokta.

Kaçırmamalısınız! İspanyol Meydani, Park Zrinjevac ile bağlantılı bulunmaktadır. Bu park şehrin en büyük parkı olmakla beraber sakin bir ortam için ziyaret edebilirsiniz.

Mostar 88000, Bosna-Hersek

24 saat açık

-Sergi ve Sanat Galerisi

15. Savaş Fotoğrafları Sergisi

Burası Neresi? Mostar Köprüsü’nün girişinde bulunan Savaş Fotoğrafları Müzesi, 50 fotoğraf ve çeşitli objelerin birleştirilmesiyle Wade Goddard tarafından oluşturulmuştur.

Neden Gitmeliyim? Her sokağı tarihi bir dokuya açılan şehrin gerçekten çok köklü ve acı dolu bir geçişi var. Yaşanan hezeyanları bir araya getiren ve gözler önüne seren bu müze Mostar halkının yaşamını anlamanıza yardımcı olacaktır. Mostar Köprüsü’nü ziyaret ederken mutlaka burayı da görmelisiniz. Müzeyi gezmek için 1 saat ayırmanız bile yeterli olacaktır.

Mostar,Bosna Hersek

  • Ücret : 6 BAM – 20 ₺

11: 00-19:00

-Seyir/Manzara Noktaları

16. Fortica

Fortica

Burası Neresi? Şehirde kullanılan eski bir kale ve günümüzde popüler bir seyir noktasıdır. Hvar ve Pakleni Adaları’nı gören konumu, temiz havası ve yeşillik içerisinde oluşuyla sevilen noktalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Hem muhteşem mimarisiyle bu 6. Yüzyıldan kalma kaleyi görmek için hem de Mostar manzarasının keyfini çıkartmak için ziyaret edebilirsiniz. Burada manzaranın tadını çıkartırken içerisine antik dönemden kalma eserlerin yer aldığı koleksiyonu da keşfedebilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Fortica’yı gezdikten sonra teras kısmındaki kafede vakit geçirebilirsiniz.

– Google Haritalarda Aç

Mostar , Bosna-Hersek

24 saat açık

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alan/Parklar

17. Vrelo Bune

Vrelo Bune

Burası Neresi? Buna Nehri anlamına gelen Vrelo Bune, Akdeniz havasının her daim etkili olduğu, karstik mağaralar ve soğuk suyuyla meşhur bir noktadır. Burada bulunan Sarı Saltuk Hazretleri Türbesi’nde gelenlerin ziyaret ettiği noktalardan biri.

Neden Gitmeliyim? Mostar’dan 15 dakikalık bir uzaklıkta bulunan Vrelo Bune, tarihi ve doğanın birleştiği muhteşem bir noktada yer alıyor. Doğayla iç içe olmak ve sessizlik isteyenler için burası birebir çünkü geçmiş yıllarda dervişlerin kendileriyle baş başa kalmak için tercih ettiği nokta da tam olarak burası oluyormuş… Nehir kenarında bulunan meşhur Blagay Tekkesi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için bir sonraki maddeye bakmanız yeterli.

Aklınızda Bulunsun! Nehir manzarası ve temiz hava eşliğinde Bosna Hersek’in geleneksel yemeklerini keşfetmek için Vrelo Bune restoranlarına uğramanızı öneririz. Blagay’da bulunan Vrelo Restoran gidebileceğiniz yakın ve popüler noktalardan biri.

Vrelo Mağarası Gezisi: Burayı gezerken mağaranın içine de göz atmak isterseniz girişte 2 €ödeme yaparak, mağarayı kayıklara binerek gezebiliyorsunuz.

Blagaj, Bosna-Hersek

18. Kravice Şelaleleri

Kravice Şelaleleri

Burası Neresi? Mostar sınırlarında bulunan Kravica Şelaleleri, 25-28 metre yükseklikten akan doğal güzelliğiyle ilgi çeken popüler bir alandır.

Neden Gitmeliyim? Özellikle yüksek sezon olan ilkbahar yaz aylarında yeşillik içerisinde bir piknik veya serinlemek için güzel bir yüzme noktası olarak tercih edilebilir. Ayrıca şelalelerin yakınında kamp alanları, salıncaklar ve küçük bir kafe de hizmet vermektedir.

Kaçırmamalısınız! Şelaleyi ziyaret ettiğinizde tesis içerisinde bulunan Fransisken Manastırı’nı da ziyaret etmeyi unutmamalısınız.

–  Google Haritalarda Aç

Studenci bb, Studenci Ljubuški 88320, Bosna-Hersek

07:00-17:00

19. Neretva Nehri

Neretva Nehri

Burası Neresi? Avrupa Kıtası sınırlarında bulunan Neretva Nehri, meşhur Mostar Köprüsü’nün üstüne yapıldığı nehirdir. Hırvatistan ve Bosna-Hersek topraklarından akan nehir, Mostar’da Akdeniz ikliminin görülmesinin başlıca nedenlerindendir.

 Google Haritalarda Aç

20. Zrinjevac Parkı

Zrinjevac Parkı

Burası Neresi? Şehrin en büyük parkı olma özelliğine sahip olan Zrinjevac, şehrin öbeğinde bulunan büyük yeşil bir alandır.

Neden Gitmeliyim? Aslında içerisinde aktivite olarak yapabileceğiniz çok bir şey olmayan bu park temiz bir hava almak bazense dinlenmek için tercih edebileceğiniz bir noktadır. Şehir içerisinde daha sessiz bir nokta arıyorsanız burası ilk tercihiniz olacaktır.

Google Haritalarda Aç

Nikole Šubića Zrinskog, Mostar, Bosna-Hersek

24 saat açıkk

*Mostar’da Yapılacak Şeyler

*Gece Hayatı

21. Cafe de Alma

Cafe de Alma

Burası Neresi? Bosna’da Osmanlı Dönemi’nden kalma menüsüyle hizmet veren mini bir kafedir.

Neden Gitmeliyim? Uzun süre Osmanlı toprağı olan Bosna’da, Osmanlı yemekleri ve damak tadı yer etmiştir diyebiliriz. Tabi günümüzde Avrupa kültürüyle harmanlanan mutfağı kadar eski yemekleri de yaşatılmaya çalışılıyor. Bu yerlerden biri olan Cafe de Alma’da Osmanlı’ya özel meyve suları ve şerbetler, bunun yanı sıra Boşnak tarzı kahve de denenmesi gereken lezzetler arasında. Mostar’da gece hayatı için tercih edilecek çok fazla yer olmamakla beraber,  Cafe de Alma’da akşam saatlerine kadar hoş sohbet eşliğinde vakit geçirebilirsiniz.

 Google Haritalarda Aç

Rade Bitange, Mostar 88000, Bosna-Hersek

10:00-17:00

 Web Sitesi

  • Mostar’da gece hayatı içeriğimiz en kısa sürede güncellenip,değerli okuyucularımızla buluşturulacak.

-Caddeler / Avmler

22. Eski Çarşı (Mostar Old Bazaar)

Mostar Old Bazaar

Burası Neresi? Mostar Köprüsü’nün çıkışında bulunan Eski Çarşı, Osmanlı döneminden kalma geleneksel bir çarşıdır.

Neden Gitmeliyim? Mostar’da ne alınır? Sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kafanızı karıştıracak binlerce çeşit ürünün bulunduğu Eski Çarşı’yı görmelisiniz. Geleneksel çok sayıda eşyanın satıldığı bu pazardaki bakır ürünlerin fazlalığı sebebiyle Bakırcılar Çarşısı da denmektedir. Bakır cezvelerden renkli ipek kumaşlara çok sayıda ürünü bulabileceğiniz çarşı Mostar’da alışverişin ilk adreslerinden biri oluyor.

 Google Haritalarda Aç

Onescukova 30, Rade Bitange 9a, Mostar 88000, Bosna-Hersek

*Mostar Yakınında Gezilecek Yerler

23. Saraybosna

saraybosna

Burası Neresi? Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna; farklı kültürlerin harmanlanması, hoşgörülü halkı ve tarihi dokusuyla ülkenin en önemli şehirlerinden biridir.

Neden Gitmeliyim? Tarihi boyunca Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı’ya kadar uzanan çok fazla devletin topraklarına kattığı bu şehir, çeşitliliğin her alanda görüldüğü noktalardan biridir.  Şehir çok büyük olmadığı için 2 günde rahatlıkla gezilebilirken, az ama öz gezi noktalarıyla Mostar yakınında gezilecek yerler dendiğinde akla ilk Saraybosna’ya gitmek geliyor. Ayrıca bu şehir, Doğu Avrupa’nın en güvenli şehri olarak bilindiği için gönlünüz rahat bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Tarihi dokusuyla öne çıkan şehri keşfetmeye başladığında aslında çok daha farklı yönleri olduğunu da göreceksiniz. Saraybosna gezilecek yerleri arasında; Başçarşı, Saraybosna Umut Tüneli, Gazi Hüsrev Bey Camii, Latin Köprüsü, Vijecnia,Vrelo Bosne ve Trebevic gibi noktalar bulunuyor. Bunun yanı sıra daha birçok gezi noktasına ev sahipliği yapan Saraybosna’yı öne çıkartan noktalarından biri de lezzetli mutfağıdır…

Bosna mutfağı, biraz Türk yemekleri biraz da Avrupa yemek kültürüyle harmanlanıp günümüzdeki halini almıştır. İnanın isimleri farklı gelse bile birçok yemek hem yapılışı hem de içerisinde ki malzemeler olarak oldukça benzemektedir. Bosna Hersek’in geleneksel yemekleri arasında size en tanıdık gelecek olanlar; Cevapi (Kebap) ve Filovana Paprika (biber dolması) bulunuyor. Tabi görüntü olarak oldukça benzer olsa da her yerde farklı bir yapılış tarzı olacağı kesin.

Aklınızda Bulunsun! Şehrin lezzetli yemeklerini nerede deneyebilirim diyorsanız Cevabdzinica Zeljo’yu sizler için önerebiliriz. Uygun fiyatlarıyla öne çıkan restoranda kişi başı 20-30 ₺ yani 7-10 BAM arasında ödeme yaparak, damak tadınızı güçlendirebilirsiniz.

*Mostar Şehir içi Ulaşım

Mostar’da şehir merkezine ulaşımda otobüs ve taksi seçenekleriniz bulunuyor. Dilerseniz inceleyelim;

  • Otobüs: Şehrin popüler gezi noktalarına ulaşımın en çok tercih edilen yoludur. Birçok destinasyonda hizmet veren otobüslerde tek yön biletleri 1 KM (3,50 ₺) olarak ücretlendirilir. Mostar’dan havalimanına otobüs ile ulaşım sağlamak isterseniz de 3 KM karşılığında bilet satın alabilirsiniz.
  • Taksi: Mostar’da en çok kullanılan taksi uygulaması Moj’dur. Uygulamayı edinerek bulunduğunuz noktaya yakın taksileri görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda burada kilometre ücreti 1 KM olmakla beraber küçük bir şehir olduğu için taksiler genellikle oldukça az tutmaktadır.
  • Moj Taksi Uygulaması (Sadece Android)

*Mostar Yakınındaki Havalimanları

  • Saraybosna havaalanı (71km)
  • Dubrovnik havaalanı (87km)
  • Bol (Hırvatistan) havaalanı (94km)
  • Tivat havaalanı (121km)
  • Split havaalanı (128km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Başkonsolos: Kudret Oytan
  • Adres: Mala Tepa, Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 36 551-209
  • Çalışma Gün ve Saatleri: Pazartesi – Cuma / 09:00 – 12:00 / 13:00 – 17:00

*Başkonsolosluğumuz Konsolosluk şubesi Pazartesi-Cuma günleri (09:00-12:00) (13:00-17:00) saatleri arasında müracaat almaktadır. *

-Acil Durum Numaraları

Bosna Hersek Acil Durum Numaralar;

  • Ambulans:124
  • Polis:122
  • İtfaiye:123

-Telefon Kullanımı

Yurtdışında uygun fiyatlara iletişim kurmaya devam etmek istiyorsanız, bunu sağlamak için yeni bir sim kart almanız gerekebilir. Mostar sim kartları arasında  BH Telekom ve M:Tel bulunuyor.Operatörlerin fiyat politikası için aşağıdaki linke tıklayarak web sitelerine ulaşabilirsiniz.

Gerekli Belgeler

  • Pasaport / Kimlik Kartı
  • Otel / konaklama bilgisi (bazı durumlarda istenmektedir.)

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

  • En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.
  • Örneğin, Bosna Hersek’in ülke kodu +387olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +38705390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

  • Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;
  • TurkcellTürk Telekomve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin