Mısır Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 17 Yer

Mısır, 20. yüzyılın başından beri dünyada en çok konuşulan ve en çok merak edilen ülke… Aynı zamanda Orta Doğu’nun en büyük yüz ölçümüne sahip, büyüleyici ülkesi.

Tarih boyunca pek çok uygarlığın evi olan Mısır’da tarihi ve kültürel buluntular ise sınırsız.. Firavunlardan, Memlüklere Osmanlılardan, Napolyon Fransası’na kadar pek çok hükümdarlığa ev sahipliği yapan ülkenin mistik atmosferi, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Ülkenin çok büyük bir yüz ölçümüne sahip olması da eski medeniyetlerden kalma pek çok yapının yer almasına sebebiyet vermiş. Turistik açıdan dünyanın en çok ziyaret alan ülkelerinden biri olan Mısır’ın gezi durakları da oldukça fazla..

Dilerseniz sözü fazla uzatmadan ”Mısır Gezilecek Yerler” yazımıza başlayalım. Listenin ilk sırasında;

Dev Memnon Heykelleri

Dev Memnon Heykelleri

18. ve 20. Hanedanlık döneminde Yeni Krallık’ın firavunları ve güçlü asilleri için yaptırılan Memnon Heykelleri, mezarların yer aldığı Krallar Vadisi’nde yer alır. Luksor’da bulunan bu heykeller, ülkeye gelen turistlerin olmazsa olmaz ziyaret noktası..

2. Amenhotep’in mezar tapınağının koruyucuları olarak bilinen heykeller Mısır’ın bir zamanlar sahip olduğu zenginliğinde en büyük göstergesi..

Dev Memnon Heykelleri hakkında daha fazla görsel ve bilgi için tık tık..

Giza Piramitleri

Giza Piramitleri

Tüm dünyanın gözleri üzerinde olan Giza Piramitleri, başkent Kahire’nin Gize semtinde yer alıyor. Keops, Kefren ve Mikerinos olmak üzere üç adet piramitten oluşan kompleks içerisinde en büyükleri olan Keops Piramidi, Dünyanın 7 Harikasından biri olmaya hak kazanmıştır.

10 bin yıllık tarihe sahip olduğu söylenen piramitlerin en önemli özelliği ise gizemin kelime anlamı olmalarıdır. Hakkında pek çok rivayetin dolaştığı piramitler içerisindeki çoğu sır halen çözülememiş ve insanları ürpertici bir merak içerisine sürüklemiştir.

Antik Mısır’da piramitler, ‘’ Öteki dünyaya ulaşabilmek için bir araç’’ inancıyla inşa edilmiş, yapılan araştırmalar ise piramitlerin diziliminin M.Ö. 10000 yılındaki ‘’orion’’ takımyıldızının, dizilişine göre ayarlandığı iddiasını ortaya koymuştur.

Bunlar gibi hakkında sınırsız bilgi üretilen piramitlerin hikayelerini okurken bile heyecanlanıyorsak, kim bilir yerinde gördüğümüzde neler hissederiz.:)

Basamaklı Piramit

Basamaklı Piramit

M.Ö 2630 yılında yapıldığı söylenen Mısır’ın ilk piramiti Basamaklı Piramit, mimar İmhotep tarafından tasarlanan bölgenin tek merdiven görünümündeki piramididir. Kral Zoser’in mezarının bulunduğu piramidin duvarları da dönemi anlatan kabartmalar ile süslenmiştir.

Diğer piramitlerde bu süslemeleri görmeniz imkansız.. 62 metre uzunluğundaki devasa yapı, diğer piramitlerden ayrılan pek çok özelliği ile bölgeye gelen turistlerin de uğrak noktası..

Deir el-Bahri

Deir el-Bahri

Nil’in batı kıyısında yer alan bir mezar tapınağı olan Deir el-Bahari, M.Ö. 15. Yüzyılda inşa edilmiş bölgenin ilk ölüm tapınağıdır. Pek çok kral, hanedan mensubu, firavun ve rahibin mumyalarının yer aldığı tapınağı gezerken tüylerinizin diken diken olduğunu hissedeceksiniz..

Aziz Katerina Manastırı

Aziz Katerina Manastırı

Sina Dağı’nın eteklerinde yer alan Azize Katerina Manastırı, 2002 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Mısır’ın Sina ilinde yer alan manastır, ‘’Sina Dağı’ndaki Kutsal Tanrı Manastırı’’ olarak tanınır.

Dünyanın en eski Hristiyan manastırlarından biri olan yapının inşa tarihinin, 548-565 yılları arası olduğu biliniyor.

Büyük Gize Sfenski

Büyük Gize Sfenksi

Mısır’ın dünyaca ünlü dergilere kapak olan heykeli Büyük Gize Sfenski, dünyanın 73.5 metre uzunluğundaki tek taş heykeli, yatan aslan üzerinde bir firavun başını sembolize eder.

Aynı zamanda yükselen güneşi karşıladığı için Giza Piramitleri’nin koruyucusu olduğuna da inanılmaktadır.

Coptic Müzesi

Coptic Müzesi

Antik Mısır’a ait en büyük koleksiyonun ve Hristiyan dünyasına ait nadide eserlerin sergilendiği Coptic Müzesi, 1908 yılında Marcus Simaika tarafından yaptırılmıştır. İskenderiye Kataloğu Ortodoks Kilisesi’nden tarafından ayrılan 8 bin metrekarelik alan üzerine kurulmuştur.

Dendera Tapınağı

Dendera Tapınağı

Antik Mısır tanrıçası Hathor için yaptırılan Dendarah Tapınağı, Nil Nehri’nin batı kıyısında yer alan M.S. 60 yılında Romalılar tarafından tamamlanan bir tapınaktır. Yapı içerisinde yer alan tanrı ve firavun tasvirleri, tapınağa uygulanan saldırılar sebebiyle zarar görmüştür.

Ebu Simbel Tapınağı

Ebu Simbel Tapınağı

I. Ramses dönemine ait en önemli eser olan Ebu Simbel Tapınağı, Nübya Çölü kenarındaki Ebu Simbel Dağı kayalarının oyulmasıyla ortaya çıkmıştır. Bir büyük ve bir küçük olmak üzere iki adet yeraltı tapınağından oluşan tapınağın inşası 20 yılda tamamlanmıştır.

II. Ramsesi’i temsil eden ve tanrı Osiris’e benzetilen heykelleri göreceğiniz tapınak içerisinde 8 adet heykel yer alır. Diğer yandan tapınağın dramatik bir hikayesi de var. Ramses, eşi Nefertari için tapınağın üzerine ‘’Güneşin parladığı kadın ‘’ yazdırır, acı olay ise Ramses’in karsının tapınak açılışına gelirken Nil Nehri’nde gerçekleşen kazada ölmesidir.

Bir diğer şaşırtıcı bilgi ise 1970 yılında, 300 bin ton ağırlığındaki tapınakların yerinden sökülerek, Assuan Barajı’nın sularının yetişemeyeceği bir tepeye yeniden taşınmasıdır.

Sizce de ilginç değil mi? 🙂

Edfu Tapınağı

Edfu Tapınağı

Antik Mısır dönemine ait Edfu Tapınağı, günümüze kadar gelebilmiş en sağlam antik tapınaktır. Mısır mitolojisindeki şahin başlı tanrı Horus’a ithafen inşa edilen tapınağın tarihi M.Ö 237 yılına dayanmaktadır.

Eski Mısır’ın geleneksel bölümlerinin yanı sıra Doğum Evi gibi Yunan kültürüne ait bölümlerinde yer aldığı tapınak duvarlarına çizili resimlerde oldukça dikkat çeken özellikleri arasındadır.

Kraliçe Tausert Mezarı

Kraliçe Tausert Mezarı

Mısır Kraliçesi Tausert için M.Ö. 1189 yılında yaptırılan mezar, etkileyici atmosferi ile görenleri mistik bir etki altına alıyor. Pek çok kez soyguna uğrayan mezar içerisinde kaybolan Kraliçe Tausert’in mumyasından ise haber alınamıyor..

Montaza Sarayı

Montaza Sarayı

Mısır’ın kraliyet mülklerinden biri olan Montaza Sarayı, 1892 yılında Padişah Abbas Helmy tarafından yaptırılmıştır. Bölgedeki tarihi eserlere göre daha yeni sayılabilecek yapının en ünlü özelliği ise sarayın içerisinde ‘’montaza bahçe’’ isimli görenlerin hayran kaldığı harika bir bahçeye sahip olmasıdır.

Aynı zamanda Mısır’da güzel fotoğraflar çekilebileceğiniz adreslerden biri. 🙂

Mummifaction

Mummifaction

Ülkenin, Antik Çağ’dan günümüze tüm değişimini gözlemleyebileceğiniz müzede, bölgede yapılan kazılarda bulunan pek çok tanınmış ismin mumya ve tasvirlerini bulabilirsiniz. Mısır’a ait birçok tarihsel ve kültürel değerin sergilendiği salonların duvar süslemeleri de Antik Mısır atmosferini hissettirmek adına özenle hazırlanmış..

Nil Nehri

Nil Nehri

Dünyanın en uzun nehri olan Nil Nehri, Mısır’ın geçmişten bugüne en önemli su kaynağı olmuştur. 6 bin 695 kilometre uzunluğundaki nehir,  Afrika kıtasının üçte birini kaplayacak boyutlardadır.

Mısır’a seyahat etmeyi düşünüyorsanız, nehir üzerinde kiralanan teknelerden birine atlayıp şehri birde suyun üzerinden seyretmenizi şiddetle tavsiye ederiz.. 🙂

Nubian Müzesi

Nubian Müzesi

Mısır’ın arkeoloji müzesi Nubian, 22 milyon dolar bütçe harcanarak 1997 yılında ziyaretçilerin hizmetine açılan etkileyici bir müzedir. 2001 yılında  mimarlık ödülü alan yapının tamı tamına 50 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olduğu bilinmektedir.

Diğer yandan müze içerisinde 3 bin adet Firavun, Roma, ve İslam tarihine ait antika eser, 90 adet anıtsal heykel ve 503 adet Firavun dönemine, 52 adet Kıpti Çağı’na ve 103 adet İslami döneme ait eserlerden oluşan koleksiyon yer alır.

Müzenin etrafı, Mısır’a has bitkileri içeren bir doğal botanik bahçesi ile çevrilidir.

Kahire Şehri

Kahire

Mısır’ın başkenti Kahire, ülkenin antik dönemden İslamiyet dönemine kadar biriktirdiği birçok zenginliğe ev sahipliği yapar. Şehir aynı zamanda Mısır’ın pek çok anlamda merkezi konumundadır. Tarihsel açıdan oldukça zengin olan Eski Kahire bölgesinde, kendinize çok sayıda gezi rotası oluşturabilirsiniz.

Yolunuz Kahire’ye düşerse; Kahire Müzesi’ni, Mehmet Ali Paşa Camii’ni, Tahrir Meydanı’nı, dev Kahire Kulesi’ni, Abdeen Sarayı’nı, Kahire Opera Binası’nı ve daha pek çok yeri görmeden şehri terk etmemenizi tavsiye ederiz. 🙂

Kahire’de dur durak bilmeyen bir gezi listesi için ”Kahire Gezilecek Yerler” başlıklı yazımızı bir gözden geçirin.. Şehrin muhteşem gezi durakları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olacağınız yazımızda, Mısır’ın mistik başkenti hakkında bilmediğiniz pek çok şeyi de öğrenmiş olacaksınız..

Kendinize ”Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Ülkeler..” listesi hazırlayın ve hemen şimdi Mısır’ı listenin ilk sıralarına ekleyin.. İnsanoğlunun başına her güzel ve kötü şeyi getiren duygudur merak duygusu..

Yorum yapın

Bizi Takip Edin