Melbourne’de Gezilecek 15 Muhteşem Yer

Melbourne hemen hemen her turistin aklında yer eden bir sahil şehri. Su ile arası iyi olanların Melbourne’e gitmeye can attığını gözlemledik.

Melbourne gezilecek yerler yazımızda şehri ziyaret edenlerin anlattıklarından yola çıkarak turistik noktaları aktardık.

Melbourne’de müze ve sanat adına bir sürü yer var. Bunlara ek olarak renkli bir gece hayatı, kültürel festivaller gibi insanların sosyalleşebileceği ortamlar bulunuyor. Elverişli iklimi sayesinde her mevsim birçok ülkeden turist alan Melbourne güzel tatillerin adresi olmaya devam ediyor.

Listenin ilk sırasında;

1- Yarra Nehri

Yarra Nehri

Melbourne’un sahip olduğu doğal güzelliklerin başında Yarra Nehri var. Şehri ikiye bölen nehir hemen hemen her turistin ilk uğradığı yerdir. Yerli halkın günlük yaşantısında Yarra’nın özel bir yeri olduğunu söyleyebiliriz.

Tarih öncesi çağlardan beri Yarra’dan yararlanılmış. Dinlenme, balıkçılık, eğlence gibi şeylerde nehrin kullanımı avantaj sağlamış.

2- Kraliyet Botanik Bahçesi

Kraliyet Botanik Bahçesi

Şehrin merkezinde kurulan Kraliyet Botanik Bahçesi 38 hektarlık bir alanı kapsıyor. Yarra Nehri’nin güneyinde kalan bahçede egzotik bitki türlerini görebilir ve bitki çeşitliliğini hayran bakışlarla izleyebilirsiniz.

Burada o kadar çeşit var ki 10,000’in üzerinde bitki türü olduğu söyleniyor. Botanik bahçesi diyoruz ancak büyük bir tesis gibi faaliyet gösteriyor. Bahçe içindeki bölümlerde araştırma geliştirme laboratuvarı var. Botanik alanındaki çalışmalar bizzat burada yapılıp hızlı sonuçlar elde ediliyor. Botanik bahçelerini 07:00’dan gün batımına kadar gezebilirsiniz.

3- Puffing Billy Tarihi Treni

Puffing Billy Tarihi Treni

Melbourne geziniz sırasında mutlaka Puffing Billy ile seyahat etmenizi tavsiye ediyoruz. 1900’lü yılların başından beri raylarda giden tren ile artık yolcu taşınmıyor. Tarihi önemi olduğu için yıkılmamış ve turistik faaliyetler kullanılmasına karar verilmiş.

Melbourne’den yola çıkan trene binerseniz doğanın içinden geçerek yol boyunca enfes manzaralarla karşılaşacaksınız. El yapımı şarapların tadına baktıktan sonra o lezzeti yanınızda götürmek isteyeceğinizden eminiz. Tren içindeki restoranda da yemek yiyebilirsiniz.

4- Viktorya Ulusal Galerisi

Viktorya Ulusal Galerisi

Müzeleriyle meşhur olan Melbourne’de sanata ve kültüre çok önem veriliyor. Yıl içinde büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmasından bunu anlayabiliriz. Viktorya Ulusal Galerisi de önde gelen müzeler arasındadır.

Ulusal galeri sadece Melbourne’un değil, tüm Avustralya’nın en eski, en çok ziyaretçi alan müzesidir. 1861’den beri hizmet veren müzede dünya çapında tanınan sanatçıların eserleri sergileniyor.

5- Flinders Caddesi İstasyonu

Flinders Caddesi İstasyonu

Melbourne’ün simgesi haline gelmiş yapılardan biridir. Flinders ve Swanston Caddesi’nin birleştiği noktada bu istasyonu görebilirsiniz. Şehrin bütün raylı sistemleri Flinders Caddesi İstasyonu’na bağlanır. Dolayısıyla önemli bir ulaşım merkezidir.

İstasyon binasının işlevi kadar kendisi de önem arz ediyor. Melbourne’un ikonik yapısı 1909’dan beri tarihi dokusunu kaybetmemiş. Zaman içinde yapılan restorasyonlar dikkatli yapılarak dokuya zarar verilmesi önlenmiş.

Nasıl ki Kadıköy’deki Boğa Heykeli, Taksim’deki meydan buluşma noktası ise, Melbourne’de yaşayanların buluşma noktası da Flinders Caddesi İstasyonu’dur.

6- Kraliyet Sergi Binası ve Carlton Bahçeleri

Kraliyet Sergi Binası ve Carlton Bahçeleri

İki yerin de ünü Melbourne sınırlarını aşmış. 1880’de yapımı tamamlanan binanın amacı 1880-1881 arası düzenlenen Melbourne Uluslararası Sergisi‘ne ev sahipliği yapmaktı. 1901’de ilk Avustralya Parlamentosu’nun açılışını da yapmıştır. Daha ilk yıllarında iki büyük organizasyonu kazasız belasız atlatan bina, zaman zaman yangınlara maruz kalarak hasar aldı.

Restorasyonlarla ayakta tutulan bina 19. yüzyılın sergi binalarından olduğu için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Carlton Bahçeleri ise sergi binasının da üzerinde olduğu 26 hektarlık alanda yer alıyor. Bitkibilim konusunda Melbourne’ün önemli mekânlarından biridir.

7- Melbourne Müzesi

Melbourne Müzesi

Müzelerin öneminden bahsedip şehrin kendi adıyla anılan müzeden söz etmemek olmaz. Kültürel ve doğal tarih müzesi olarak kabul edilen yer, Carlton Bahçeleri içerisinde bulunuyor.

Bu müzede Melbourne şehrinin tarihine ayna tutan kıymetli eserler sergileniyor. Öyle ki 2011’de “en iyi turistik mekan” ödülü almıştır. Eserlerin nasıl bir binada sergilendiğini de merak edebilirsiniz. Post-modern mimarinin görüldüğü müze binası Denton Corker’in planlarından çıkmış.

8- Aziz Paul Katedrali

Aziz Paul Katedrali

Bu isimde Avrupa‘da bir sürü kilise görebilirsiniz. Aynı isimde Melbourne’de de katedral var. Anglikan kilisesi olarak tasarlanan yapı zamanla büyütülerek katedral şeklini almış. Böylece Melbourne’ün turistik gözdelerinden biri olmuş.

William Butterfield’ın tasarladığı Aziz Paul Katedrali, gotik mimarinin güzel örneklerindendir. Ziyaretçilerin beğenisini kazanan ibadet yeri, ilk günkü orjinalliğini korumayı başarmış.

9- Aziz Patrick Katedrali ve Bazilikası

Aziz Patrick Katedrali ve Bazilikası

Benzersiz mimari ile göz kamaştıran Aziz Patrick Katedrali, Melbourne gezisi sırasında mutlaka değerlendirilmelidir. Roma Katolik Kilisesi’ni Melbourne’de temsil eden katedral, şehrin doğu tarafında konumlanmış. Toplu taşıma rahatça ulaşılan bazilika geleneksel doğu-batı karışımı bir üsluba sahip.

Katedral binası ülkedeki tüm kiliselerin en uzunu ve en büyüğü olarak biliniyor. Sidney‘deki Aziz Mary Katedrali aslında daha uzun olsa da bu unvan Patrick üzerinde kalmış.

10- Federasyon Meydanı

Federasyon Meydanı

Melbourne’de son dönemde ciddi bir şehir planlaması düşünülmüş ve yeni projelerin önü açılmıştır. Projeler içinden halkı en çok sevindireni, Federasyon Meydanı’nın yenilenmesidir. Meydan bir amfi tiyatroya dönüştürülerek kabalık etkinliklerin yeni merkezi oldu.

Çevredeki binalar da süslendikten sonra meydan sanki kamusal sanat eseri gibi algılanmıştır. Bir restorasyonun şehre ne kadar etki edebileceğinin canlı kanıtıdır.

11- Eski Hazine Binası

Eski Hazine Binası

Rönesans mimarisinin son derece zarif bir örneği olan Eski Hazine Binası, John James Clark’ın miraslarından biridir. Clark’ın 19 yaşında bu binayı akıl etmesi O’nun ne büyük mimar olduğunun ispatı niteliğinde.

Binanın içinde “Victorian Archival Treasures”, “Built on Gold”ve “Growing Up” olmak üzere üç kalıcı sergi var. Müzeyi gezmek ücretsiz fakat rehberli turlara ufak bir miktar ödeniyor.

12- Kaptan Cook’un Evi

Kaptan Cook'un Evi

İngiltere’nin ünlü deniz adamı Kaptan Cook’un yaşadığı ev turistlerin ilgi gösterdiği noktalardan. Kaptanın denizdeki hayatı, maceraları ve keşiflerine yönelik pek çok eser sergileniyor.

13- Hatıra Anıtı

Hatıra Anıtı

I. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Anzak askerlerinin hatırası için bu anıt yapılmış. 24 Nisan Anzak günü ve 11 Kasım Anma Günü’nde anıt etrafında toplananların sayısı fazladır.

14- Eureka Kulesi

Eureka Kulesi

Dünyanın konut olarak kullanılan en yüksek binasıdır. 300 metre yüksekliğindeki binanın zirvesinde 360 derece manzara sizi bekliyor.

15- Eski Melbourne Hapishanesi

Eski Melbourne Hapishanesi

19. yüzyılda inşa edilmiş binada idam türleri, cellat günlüğü gibi tuhaf sergiler ve kitaplar bulunuyor. Gezinize farklılık katacağı kesin.

Melbourne gezilecek yerler yazımız hakkında eklemelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

“Melbourne’de Gezilecek 15 Muhteşem Yer” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba
    Parantez içinde ziyaret edilecek yerlerin adını başlığın yanına İngilizce olarakta yazarsanız turist olarak gelen Türklere oda çok güzel bir kolaylık olur.
    Teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin