Marsilya Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 32 Yer

Marsilya Hakkında; Fransa’nın en eski şehirlerinden biri olan Marsilya, ülkenin en önemli ticaret merkezlerinden biriydi. Kuzey Afrika ile Güney Avrupa arasında köprü görevi gören kent pek çok kültürü harmanlayarak çok kültürlü bir nüfusa sahip olmuştur. Kentte 1 milyon kişinin yaşadığı biliniyor… Akdeniz kıyısındaki en önemli limanlara ev sahipliği yapan kent, 2013 yılında Avrupa’nın Kültür Başkenti seçilmiş. Tarihi ve doğal güzellikleriyle, Paris’ten sonra Fransa’nın en büyük ikinci metropol kenti olan Marsilya’da muhteşem bir tatil sizleri bekliyor.

Ortalama Gezi Süresi;  Şehirde keyifli bir gezinti için 2-3 gün yeterli olacaktır.

Marsilya Pahalı mı? Batı Avrupa’nın pek çok şehrine kıyasla bütçe dostu olarak bilinen Marsilya; Münih ve Paris’e göre daha ucuz, Prag’a göre ise daha pahalı bir şehir. Bu sebeple şehri, ucuz ya da pahalı olarak nitelendirmek doğru olmaz. Marsilya’da orta sınıf bir restoranda; iki kişilik yemeğe 50€, bir bardak biraya 5€ ve McDonalds’ın klasik bir menüsüne 8€ vermeniz yeterli olacaktır.

Ziyaret için En İyi Zaman;  Şehirde turistik bir gezi yapmak istiyorsanız, hava sıcaklıklarının 21 derecenin altına düşmediği Eylül ve Kasım aylarını tercih edebilirsiniz. Gelmişken Marsilya’nın büyüleyici plajlarında denizin ve güneşin de tadını da çıkartalım diyenlerdenseniz; Mayıs-Ağustos ayları, şehirde 25-30 derece sıcaklıkların görüldüğü güneşli günleri vaat eder…

Tasarruflu kartlar; Şehrin güzelliğini ve sunduğu her şeyi keşfetmek için 34, 48 veya 72 saate kadar çıkarttırabileceğiniz Marseille City Pass, turistler için oldukça değerli. Öyle ki pek çok müzeyi ve toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanmanızı sağlıyor.Diğer yandan uğrayabileceğiniz pek çok butikte indirim şansı sizleri bekliyor!

Ulaşım; İstanbul- Marsilya arası aktarmasız uçuşlar, 3 saat 25 dakika sürmektedir. Sabiha Gökçen ve İstanbul Yeni Havalimanı’ndan kalkan Pegasus Havayolları ve Türk Havayolları seferleri ile şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Bilet fiyatları ise 870₺ ile 1500₺ arasında değişmektedir.

Kullanabileceğiniz yardımcı uygulamalar; Marsilya’da yapılacak şeylerden tutun da mutlaka görmeniz gereken yerleri , leziz restoranları, alışveriş noktalarını ve daha pek çok şeyi bir arada sunan Marseille Offline City Map indirmenizi tavsiye ettiğimiz bir uygulamadır. Tamamen İngilizce olan uygulama sayesinde toplu taşıma duraklarını ve haritaları da inceleme şansı bulabilirsiniz.

İstanbul- Marsilya Saat Farkı; İstanbul saati, Marsilya saatinden 2 saat ileridedir.

Marsilya’da Ne Yenir? Akdeniz mutfağından incileri göreceğiniz Marsilya mutfağının baş yapıtları elbette ki deniz ürünleri… Şehirde en eski tarihlerden beri balıkçılar arasında favori olan ve geleneksel bir lezzet haline gelen ‘’Bouillabaisse’’ mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında. Şehirde yemekler bir Akdeniz klasiği olarak zeytinyağı ile pişiriliyor. En önemli yerli içki ise anason ve meyan kökünden hazırlanan ‘’Le Pastis’’ isimli likör. Marsilya’da ne yenir yazımızda şehirde tadılması gereken yemeklerin devamını inceleyebilirsiniz…

Restoran Bahşiş Oranları; Marsilya restoranlarında bahşiş bir gelenek haline gelmiştir. Yemek yenilen yerlerde 5 kişiden fazla bir grupsanız 10€ bahşiş bırakabilirsiniz. Fast food restoranları ve barlar da içki ve yiyecek için bahşiş bırakma adeti ise yoktur.

* Marsilya Gezilecek Yerler Videosu

* Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Vieux Port – Old Port of Marseille ( Marsilya Eski Limanı)

marsilya eski şehir limanı

Burası neresi? Antik Çağlarda bu yana şehrin en eski doğal limanın olan Marsilya Eski Liman, şehrin en güzel yeri olarak gösterilir. Marsilya’nın önemli turistik noktalarından biri haline gelen liman, 2013 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçildikten sonra daha sosyal ve canlı bir alan hale getirilerek düzenlenmiş.

Yerli ve yabancı turistlerin gezmek, balık satın almak, yemek içmek ve müzik dinlemek için geldiği limanın MÖ 600 yılında bir ticaret limanı olarak kurulduğu biliniyor. Çok geçmeden ise Marsilya’nın ikonik bir özelliği haline geldi. Kafe, restoran ve barlarla kaplı Eski Liman’da yalnızca lüks tekneleri görmek için bile gidebilirsiniz. Diğer yandan şehrin en ünlü balık pazarı olan Quai des Belges, limanın merkezinde her gün taze balıklarının satıldığı bir alışveriş noktası.

Yol Tarifi Al>

2. Chateau d’lf

chateau d'lf

Burası neresi? Marsilya kıyılarında yer alan eski bir ada hapishanesi olan Chateau d’lf, yalnızca üç hektar büyüklüğünde oldukça küçük bir ada. The Cristo Kontu Alexandre Dumas’ın yıllarca yanlış hapsiyle efsanevi hale gelen hapishane, Marsilya’ya gelen turistlerin mutlaka uğradığı gezi noktalarından biri. If adasında inşa edilmiş tek şey olan kale hapishane, 1516 yılında Kral Francis tarafından Marsilya’yı saldırılardan kurulmak için inşa edilmiş.

1800’lü yıllara gelindiğinde ise şehrin korunmaya ihtiyacı olmadığına karar verilmiş ve bu tarihi yapı hapishaneye çevrilmiş. 1800-1890 yılları arası binlerce siyasi mahkumun getirildiği hapishanenin alt katındaki zindanlarında mahkumlar açlık ve hastalıklarla savaşırken, üst katta daha zengin mahkumların kalmasına ve daha iyi hizmet verilmesi için ödeme yapmalarına izin verildi. Bu ayrımcılıklarla tarihin sayfalarında kötü bir leke olarak kalan Chateau d’If bugünlerde turistlerin uğrak noktası haline gelmiş.

Nasıl ulaşırım? Adaya ulaşım Marsilya Eski Liman’dan kalkan Frioul Adası’na hareket eden feribotlara binebilir ve yol üzerinde Chateau d’If ‘te inebilirsiniz. Her feribot kalede durmadığı için yol haritasına dikkatli baktığınızdan emin olun.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: Embarcadère Frioul If, 1 Quai de la Fraternité, 13001 Marseille.
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar, 10:00 – 17:00 (Nisan-Ekim arası kapanış 18:00). Pazartesi günleri kapalıdır.

-Tarihi Yerler

3. Notre Dame de La Garde Bazilikası

notre dame de lagarde bazilikası

Burası neresi? Marsilya’nın en çok ziyaret edilen simgesel yapısı Notre Dame de La Garde Bazilikası…  Şehrin La Garde olarak anılan en yüksek tepesi de tıpkı Chateau d’lf ada kalesi gibi korunma amaçlı kullanılmış. 13. Yüzyılda tepeye bir kilise yapma fikri doğmuş hemen ardından da bazilika oluşturulması istenmiş. 1864 yılında tamamlanan bazilika ‘’Notre Dame’’ ismini almış.

Kilisede yer alan Çan kulesinin tepesinde tüm şehri izlediğine ve kötülüklerden koruduğuna inanılan 10 metre uzunluğundaki Meryem Ana Heykeli yer alıyor. Notre Dame’in uzun yıllar haç çıkarma merkezi olarak kullanılması bir yana bazilikanın en dikkat çeken özelliği de muhteşem mimarisi.

Görenleri etkisi altına alan Roma mimarisinde inşa edilen yapı çok kubbeden, renkli taş işçiliğinden ve süslü karolardan faydalanılarak tasarlanmış. Yalnızca sanatını görmek için ziyaret edenlerin sayısı da bir hayli fazla.  Bazilikanın duvar  resimlerinde Marsilyalı denizcilerin ve dini kesimlerin güvenli geçişlerini gösteren duvar resimlerini görebilirsiniz.

Nasıl giderim? Şehrin 360 derece panoramik manzarasına sahip bazilikanın olduğu tepe yalnızca fotoğraf çekilmek ve akşamları piknik yapmak için bile ziyaret ediliyor. Notre Dame’e ulaşmak için zorlu bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Özellikle yaz aylarında yanınıza bol su almanızı ve güneşten korunmak için şapka takmanızı tavsiye ederiz. Daha kolay bir ulaşım yolu arayışındaysanız ise Eski Liman’dan turistler için kaldırılan trenlere binebilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 1 Espl. J4, 13002 Marseille, France.
  • Çalışma Saatleri: Salı günü kapalı. Diğer günler: 11:00-19:00.
  • Giriş ücreti: 1 yetişkin: 8€, öğrenci: 5€.

4. MuCEM Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri

muCEM Müzesi

Burası neresi? 7 Haziran 2013 yılında, Marsilya’nın Kültür Başkenti seçilmesinin hemen ardından açılan Avrupa ve Akdeniz Uygarlıkları Müzesi, Fransa’nın Paris dışında açılmış ilk ulusal müzesidir. Avrupa ve Akdeniz medeniyetlerinin çağdaş sanatıyla ilgilenen Mucem, 350 binden fazla nesne ve bir milyon sanat eseri belge ve nesneye sahip zengin bir koleksiyona sahiptir.

Marsilya Eski Limanı’nın girişinde denizin üzerinde oluşturulan müze, Fransız mimar Rudy Ricciotti tarafından tasalanmış. Akdeniz kültürünü tanıtmak amaçlı inşa edilen müzenin kalıcı sergisi Akdeniz’de tarıma geçiş, dinlerin keşfi ve aydınlanmanın doğuşu gibi konular üzerine yönelirken, özel sergiler Le Noir et le Bleu, Au Bazar du Genre gibi sergiler dinlerde kadınların yeri ve cinsel konulara ışık tutuyor.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: Embarcadère Frioul If, 1 Quai de la Fraternité, 13001 Marseille.
  • Ziyaret saatleri: Haftanın her günü: 07:00-18:15.
  • Giriş ücreti:Katedrale girişler ücretsiz.
  • Web Sitesi

5. Marsilya Tarih Müzesi

marsilya tarih müzesi

Burası neresi? Fransa’nın en eski şehirlerinden biri olan Marsilya’nın tarihi epey etkileyici olaylara şahitlik etmiş. 15 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen Marsilya Tarih Müzesi’de zengin koleksiyonuyla şehir tarihine ışık tutuyor. Öyle ki Avrupa’nın en büyük müzelerinden biri olarak gösterilir hale gelmiş. Tarih Müzesi şuanda şehrin 18. Yüzyıla kadar ki tarihsel sergilere sahip.

Kalıcı koleksiyonlar içerisinde 2. Yüzyıldan kalma bir gemi gövdesi ve ortaçağ çömleklerini inceleyebilirsiniz. Şehirde daha önce yaşam sürmüş Ligures, Foçalılar, Antik Yunan ve Roma medeniyetlerine ait belge ve nesnelere de erişim sağlayabilirsiniz. Bir kütüphane, dökümantasyon merkezi ve video koleksiyon odasına da ev sahipliği yapmaktadır. Arkeolojik kazıların yapıldığı alana oldukça yakın olan Marsilya Tarih Müzesi,  dünden bugüne şehrin gelişimi hakkında bilgi edinmeniz için oldukça açıklayıcı bir müzedir.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 2 Rue Henri Barbusse, 13001 Marseille, France.
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar: 10:00-18:00.
  • Giriş ücreti: 1 yetişkin: 5€.

6. Roma Rıhtımı Müzesi (Museum of the Roman Docks)

marsilya roma kalıntıları müzesi

Burası neresi? Bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü Marsilya’da, Roma medeniyetinden kalma pek çok eser ve kalıntı hala şehrin en önemi zenginlikleri arasında… Marsilya Belediye Binası ve Marsilya Katedrali arasına kurulmuş Roma Rıhtım Müzesi ( Roma Dock Museum), tam da bu kalıntılar için oluşturulmuş önemli bir kompleks…  1947 yılında şehirde keşfedilen eski bir Roma deposunun kalıntılarının üzerine inşa edilen müze, toplamda 20 Roma gemisine ait enkazlarının yer aldığı önemli bir sergiye sahip.

1963 yılında açılan müze Roma döneminden  bugüne şehrin tek ticari deposu olarak gösterilmiş ve bu sebeple de tarihsel anıt kabul edilmiş. Öyle ki dünyaca ünlü arkeolog ve tarihçi Fernand Benoit, Roma İmparatorluğu’ndan kalma pek çok kalıntının korunmasına yardımcı oldu. Müze 1987 yılında kısa bir yenileme çalışmasının ardından bugün hala ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 28 Place Vivaux, 13002 Marseille, France.
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar: 10:00-18:00.
  • Giriş ücreti: 1 yetişkin: 3€, indirimli: 2€.

-Meydanlar ve Sokaklar

7. Cours Jullien

cours julien

Burası neresi? Marsilya’nın görülecek en trend mahallesi Cours Jullien, şehirdeki en ilginç gezi noktalarından biri. Tamamı ile grafiti sanatı ile kaplanmış mahalle muhteşem fotoğraflara ev sahipliği yapıyor. Marsilya’nın en hareketli bohem bölgesi, şehrin gençleri içinde vazgeçilmez bir durak haline gelmiş. Dikkat çekici grafiti çalışmalarıyla kaplı duvarlar arasında yer alan barlar ve kafeler özellikle gençlerin uğrak yerleri arasında.

Diğer yandan bu bohem mahallede müzik mekanları, kitapçılar, galeriler, dövme salonları ve etnik restoranlarda bir hayli fazla. Vaktiniz varsa Cours Julien’de kurulan çiçek ve kitap pazarlarını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

8. L’Ombriere de Norman Foster Marsilya

Lombriere de norman foster

Burası neresi? Marsilya Eski Limanı’nın gölgesi olarak bilinen şehrin ortasındaki bu dev ayna, tarzı ile bir bilim kurgu filminden fırlamış izlenimi veriyor. Şehre gelen turistleri hayrete düşüren  devasa ayna şeklindeki tavan çoğu kişinin güneşten korunarak arkadaşlarını beklediği bir buluşma noktası olarak da bilinir. Eski limanda dolaşırken küçük bir fotoğraf molası için uğrayabilirsiniz.

Konum: Quai de Rive Neuve, 13001 Marseille, France

-Sergi ve Sanat Galerileri

9. Musee Cantini

musee cantini

Burası neresi? Modern sanat alanında uzmanlaşmış bir müze olan Musee Cantini, 20. Yüzyılın eşsiz güzellikteki sanat eserlerini gözler önüne serer. 1694 yılında yapılmış tarihi bir bina içerisinde yer alan sanat müzesi, 1936 yılında ziyarete açılmış. O dönemden beri de 1900-1960 yıllarına ait Fransa’nın en büyük sanat koleksiyonuna sahiptir. Müze içerisinde ünlü ressamlar Pablo Picasso, Charles Camoin, Raoul Dufy, Albert Glezies,  Henri Laurens, Wassiliy Kandinsky ve daha pek çok tanınmış ismin kalıcı koleksiyonunu gözlemleyebilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 19 Rue Grignan, 13006 Marseille, France.
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. Diğer günler: 09:30-18:15.
  • Giriş ücreti: 1 yetişkin: 6€, indirimli: 3€, 18 yaş altı çocuklar: ücretsiz.

*Doğa içinde Gezilecek Yerler

-Adalar

10. Frioul Takımadaları

frioul takımadaları

Burası neresi? Kapalı bulunan 4 adadan oluşan ve 1822 yılında birbirine bağlanan Frioul Takımadaları, Marsilya’nın tam karşısında görenlerin hayran olduğu cennetten bir köşe adeta. Çok kısa süren feribot seferleriyle ulaşabileceğiniz adalar, Akdeniz sahillerinin incisi haline gelmiş. Şehre gelen turistler ise Frioul Takımadalarına uğramadan dönmüyor diyebiliriz. Firoul, Ratonneau ve Pomegues adı verilen iki geniş adadan oluşmuş aslında..

En popülerleri ise Ratonneau. Ratonneau’da muhteşem plajlar, bir tarihi kilise ve Caroline Hastanesi yer alıyor. Pomegues adası ise Ratonneau’ya göre daha sakin ve bakir kalmış. Bu adalar su sporları, yürüyüş  ve balıkçılık aktiviteleri için olmazsa olmaz yerlerden. Özellikle doğa tutkunlarının mutlaka uğradığı Frioul, yürüyüş ve bisiklet sürmenize izin verirken kamp yapmaya izin vermiyor. Yalnızca 30 dakikalık bir yolculuğun ardından adalara ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz ulaşım için Eski Liman’da bulunan özel şirket tekneleriyle anlaşma sağlayabilirsiniz.

11. Pomegues ve Ratonneau

pomegues

Burası neresi? 1822 yılında Frioul Limanını oluşturan uzun bir yol ile birbirine bağlanan Pomegues ve Ratonneau adaları takım adaların en turistik noktalarıdır. Limanı oluşturan bölüme 1500 tekne bağlıdır ve bu teknelerin bir kısmı her gün yolcu transferi yapar. Adaların üzerinde; Saint Estece ismini verdikleri bir koy, kumlu bir plaj, birkaç restoran ve eve rastlayabilirsiniz.

Ulaşılması en kolay plajlara sahip olan Ratonneau daha turistik olmakla birlikte biraz kafa dinlemek ve gezintiye çıkmak isterseniz güzel dereleriyle doğal bir cennet olan Pomegues’e de geçmenizi tavsiye ederiz.

12. Degaby Adası

degaby adası

Burası Neresi? Marsilya sahillerine çok yakın bir konumda yer alan Degaby Adası, denizin ortasında surlarl çevrili minik bir adadır. Turistik gezi için kullanılmasa da özel günler ve etkinlikler için ada kiralanabilmektedir. Deniz ve gökyüzünün parıltısı altında eşsiz saatler geçirmenizi sağlayacak Degaby Adası, bugünlerde düğün organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Adaya ulaşım için buradan tekne kiralayabilirsiniz.

– Plajlar

13. Plages du Prado

plages du prado

Burası neresi? 2008 yılında FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası ile adını tüm dünyaya duyuran Pages du Prado, Marsilya’nın muhteşem plajlarına verilen genel bir isim. Özellikle yaz aylarında pek çok festivale ev sahipliği yapan sahil parkı, 1970’li yıllarda Gaton Deffere tarafından yaptırılmış yapay bir sahildir. Yaz aylarında denizin ve kumsalın tadını çıkartabileceğiniz Plages du Prado aynı zamanda rüzgar sörfünün de aranan adreslerinden biri.  Şehri haziran ayında ziyaret edecekseniz Dünya Müzik Günü kapsamında düzenlenen konserlere katılımınızı tavsiye ederiz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 13008 Marseille, France.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz.

point rague plage

Burası neresi? Marsilya’nın doğu bölgesinde yer alan en büyük plaj Point Rouge… Yaz aylarında şehrin en kalabalık plajlarından biri olarak gösterilmesinin yanı sıra sığı denizi ve yumuşacık kumsalıyla her  geçen gün müdavimi sayısını arttırıyor. Çocuklu ailelerinde sıklıkla tercih ettiği plaj sörfçülerin de olmasa olmaz duraklarından.

Plaj içerisinde şezlong hizmeti olmasa da harika mojitolar içebileceğiniz bir restoran bar ve duş alanı bulunuyor. Plages du Prado’dan hemen sonra kelen plaj içerisinde yer alan spor merkezinden dalış, kano ve rüzgar sörfü etkinliklerine katılabilirsiniz. Yaz aylarında yer bulabilmek adına sabah saatlerinde ziyaret etmeniz önemli.

14. Escale Borely

escale borely

Burası neresi? Barları, restoranları, dondurmacılar ve mağazalarıyla Marsilya’da bir sahil yaşam alanı olan L’Escale Borely, ayın zamanda şehrin en popüler plajlarına ev sahipliği yapıyor. Sevdiğiniz tüm sporları büyük bir keyifle yapabileceğiniz komplekste rüzgar sörfü ve diğer su sporları da ziyaretçilerin müdavimi olduğu etkinliklerden.

Diğer yandan çocuklarınızla birlikte ziyaret edecekseniz plajlar çevresinde yer alan çocuk oyun alanlarını kullanabilir denizin ve güneşin keyfini çıkartabilirsiniz. Yalnızca gündüzleri değil tatlı yaz akşamlarında keyifli bir yürüyüş ve leziz Fransız yemekleri için tercih edebileceğiniz I’Escale Borely restoranlarına gitmeden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 148 Avenue Pierre Mendès France, 13008 Marseille, France.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz.

15. Prophete Plajı

plage du prophete

Burası neresi? Marsilya’nın en eski plajlarından biri olan Plage de Prophete, Corniche Kennedy yolunun hemen altında muazzam bir konumda yer alır. Denizi sığı ve berrak olmakla birlikte yumuşacık kumsal şeridine sahiptir. Sabahları ailelerin ve yerli halkın ziyaret ettiği Prophete Plajı, öğleden sonra şehre gelen turistlerin akınına uğrar. Şehrin en popüler plajlarından biri olması sebebiyle de genellikle kalabalıktır.

Marsilya sahillerinin havasını iliklerinize kadar hissettirecek plaj içerisinde bir voleybol sahası, ilk yardım merkezi, snack barlar ve duşlar yer alır. Bölge halkı gece saatlerinde ay ışığına karşı keyif yapan gençlerin bıraktığı çöplerden şikayetçi olsa da denizin ve güneşin güzelliği tüm olumsuzlukları unutturacak cinsten!

-Marina ve Limanlar

16. Calanque de Port Miou

calanque de port miou

Burası neresi? Oldukça uzun ve dar bir liman olan Calanque de Port Miou, Marsilya’nın 3 büyük limanından biridir. Bölgedeki doğal oluşum bir liman yapmaya olanak kılmış ve muhteşem tepelerin altına 30 teknelik bir marina yapılmış.

Genelde gezi teknelerinin uğrak noktası olan Port Miou’ya, Cassis kasabasına giden tekne turlarından birine katılarak ulaşabilirsiniz. Kasaba ile arasında yarım saatlik bir yürüyüş mesafesi olan marina deniz tutkunlarının hayran kaldığı nadide güzelliklerden. Dilerseniz marinanın yakınındaki leziz Fransız restoranında güzel bir öğlen yemeği de yiyebilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 50 Avenue des Calanques, 13260 Cassis, France.

17. Calanque de Morgiou

calanque de morgiou

Burası neresi? Marsilya’nın sevilen turistik noktası Calanque de Morgiou, Calanques Milli Parkı’mda Sormiou ve Sugiton dereleri arasında yer almaktadır. Göz kamaştırıcı kireçtaşı kayları ve Akdeniz’in kristal berraklığındaki suları ile görenleri kendine hayran bırakan Morigou, dar ve derin küçük tipteki bir balıkçı limanıdır.

Yüzme için küçük koylara, vadinin dibindeki balıkçı barakalarına ve restoranlara sahip Calanque de Morgiou Marsilya ve Cassis arasındaki en büyük calanqueslerden biridir. Bir zamanların  dev orkinos balıkçılığı ile ünlü bölgesi şimdilerde turizm için kullanılıyor.

18. Vallon des Auffes

vallon des auffes

Burası neresi? Marsilya şehir merkezine ve Eski Liman’a iki kilometre mesafede yer alan Vallon des Auffes,  18. Yüzyılda yerleşimin başladığı bir liman. 50 balıkçı teknesine ev sahipliği bu küçük vadi ahşap evleri ve büyüleyici deniz manzarasıyla şehrin cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Eski Liman’dan yarım saatlik keyifli bir yürüyüşün ardından ulaşabileceğiniz Vallon des Auffes, deniz tutkunlarının mutlaka uğradığı gezi noktalarından biri. Güzel bir akşam yemeği için bölgede bulunan Michelin yıldızlı restoranları L’Epuisette ve tarihi Chez Fonfon’a rezervasyon yaptırabilirsiniz.

19. Calanque de Port Pin

calanque de port dimi

Burası neresi? Marsilya’da yeşil ve mavinin birleştiği bir başka adreste Calanque de Port Pimi… Calanques Ulusal Parkı’nın bir parçası olan calanque, Vaufreges bölgesinde bulunur. Dilerseniz Casis kasabası üzerinden 20 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Yürüyüş için Calanque de Port Miou’dan, Le Chemin des Douaniers yolunu takip etmeniz gerekecektir. Yürüyüş yaparken kaygan kayalardan dikkatli inmenizi tavsiye ederiz. İsmini her iki tarafındaki çam ağaçlarından alan Port Pimi, kumlu ve çakıllı plajıyla hem yüzme hem de dalış aktiviteleri için harika bir konumdur.

-Yeşil Alanlar / Parklar

20. Massif des Calanques

massif des calanques

Burası neresi? Marsilya’dan, Cassis kasabasına doğru 20 kilometrelik bir kıyı şeridi olan Massif des Calanques, şehrin sahil parkı olarak bilinir. 2012 yılında milli park ilan edilen massif,  kıyı boyunca göz kamaştırıcı beyaz kireç taşları ve olağanüstü cazibesiyle şehrin gözde gezi noktasıdır. Calanque’teki massiflerin bazılarına arabayla ulaşabileceğiniz gibi bazılarına yalnızca zorlu bir yürüyüş sonrası ulaşım sağlayabilirsiniz. Marsilya’da hem şehrin dışında kalan hem de deniz ve karayı birleştiren tek park diyebiliriz.

21. Calanque d’En-Vau

calanque d'En vau

Burası neresi? Öyle yerler var ki ulaşmak için zahmete girmeye değer oluyor. Calanque d’En Vau’de bunlalrdan biri. Fransa’nın en güzel yerlerinden biri olarak gösterilen Calanque d’En Va, Marsilya ile Cassis arasındaki 20 kilometrelik sahil şeridinin en güzel noktası. Cassis Limanı’ndan iki saatlik bir yürüyüş  sonrası ulaşabileceğiniz d’EN Vau’ya, Port Miou’dan ulaşmanız tavsiye edilendir.

Böylelikle yol boyunca tüm güzellikleri keşfedebilir ve güzel havanın tadını çıkartabilirsiniz. Araba ile seyahat edecekseniz de calanques’in yakınında 8€ karşılığında arabanızı park edebileceğiniz bir otopark yer alıyor. Calanques’i ziyaret etmek için en iyi dönem Ekim-Haziran aylarıdır. Yüzmeyi ve dalış yapmayı diliyorsanız Mayıs ve Haziran ayları en güzel dönem.

22. Parc Longchamp

palais longchamp

Burası neresi? Kentin güzel sanatlar ve doğa tarihi müzesine ev sahipliği yapan Palais Longchamp, Marsilya’nn 4. Bölgesinde yer alır. Binanın çevresinde yer alan botanik park, Fransız Kültür Bakanlığı tarafından ülkenin en önemli bahçeleri listesine girmiş. Parc Longchamp’ta sarayla aynı dönemde 1869 yılında halka açıldı. Park içerisinde heykeller, çeşmeler ve çok sayıda bitki türü bulunuyor. Sarayın arka bahçesi İngiliz tarzındaki peyzajı ile 120 yıllık çınar ve meşe ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle güneşli bir günde ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: Boulevard Jardin Zoologique, 13004 Marseille, France.

23. Calanque de Sormiou

calanque de sormiou

Burası neresi? Marsilya’nın 9. bölgesinde Phocaean şehrinde yer alan Calanque de Sormiou, Marsilya Calanques’in en ünlü ve en çok ziyaret edilenlerinden biri. 61 metre uzunluğundaki koy, Calanques Milli Parkı’nın en büyüğü olarak bilinir. Küçük bir liman ve kulübelerin yer aldığı calanques, şehir koşturmacasından uzak huzurlu ve doğa içinde bir gün geçirmek için birebir.

Sormiou balıkçılık, yürüyüş ve tırmanma aktiviteleri için popüler bir destinasyon. Koyun hemen sağ tarafında ise turkuaz rengi deniziyle çok sevilen ve özellikle yaz aylarında yoğunluk geçiren kumsal plaj bulunmaktadır.

24. Parc Borely

parc borely

Burası neresi? Marsilya şehrinde bir belediye parkı olan Parc Borely, 17 hektarlık bir alan üzerine kurulu önemli bir durak noktasıdır.  17. Yüzyılda Joseph Borely tarafından kuruldu ve 1770 yılında peyzaj mimarı Embry’e verildi. Kültür Bakanlığı tarafından Fransa’nın dikkate değer bahçelerinden biri olarak seçilen park, 3 ayrı bahçeden oluşur. Birincisi tipik bir Fransız bahçesi, ikincisi bir İngiliz parkı, üçüncüsü ise deniz kıyısında yer alan bir hipodrom.

Doğu tarafındaki bahçede bir göl ve gölü çevreleyen heykel ve çeşmeler yer alır. Parkın tamamının peyzajı İngiliz tarzındadır.  Parkın en çok dikkat çekenlerinden biri de Notre – Dame de La Garde’nin şirin bir minyatürü bulunmaktadır. Keyifli bir yürüyüş ve fotoğraf için tercih edebilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: Avenue du Parc Borély, 13008 Marseille, France.
  • Çalışma saatleri: 06:00-20:45.

25. Parc du 26e Centenaire

Parc du26e Centenaire

Burası neresi? Marsilya’nın 2.600 yıllık tarihini kutlamak için inşa edilen Parc du 26e Centenaire, 23 Haziran 2001 yılında halka açıldı. Şehirde yürüyüş yapmak için muhteşem bir nokta olan park aynı zamanda çocuk parkıyla da ailelerin sıkça uğradığı yerlerden. Place Castelleane’ye yakın bir konumda 8. bölgede yer alan park 3 bin metrekarelik koca bir göl ve geniş bir çardağa ev sahipliği yapar. Çocuklarınız oyunlar oynayıp, güzel havanın tadını çıkartırken sizler de banklarda oturup kitap okuyabilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: Avenue de Corinthe, 13010 Marseille, France.
  • Çalışma saatleri: 08:00-20:00

26. Les Jardins d’Albertas

les jardins d'Albertas

Burası neresi? Şehrin en güzel parklarından biri diyebileceğimiz Les Jardins d’Albertas, hem klasik Fransız bahçe tarzını hem de İtalyan mimarisini gözlemleyebilirsiniz. Bahçede pek çok çeşme, herkül ve David gibi isimlere ait heykeller ve bir de küçük bir mağara bulunmaktadır. Bahçelerin bulunduğu arazi, 1673 yılından beri Albertas ailesine ait. 20. yüzyılın ilk yarısında terkedilen bahçeler, 1949 yılında Jean d’Albertas tarafndan yeniden restore edilmiş ve halkın kullanımına açılmış. Park içerisinde güneşli günlerin keyfini çıkarabilmek için şezlongları kullanabilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: Avenue de Corinthe, 13010 Marseille, France.
  • Çalışma saatleri: 08:00-20:00

27. Jardin de la Magalone

jardin de la magalone

Burası neresi? Marsilya’nın en ünlü kamu parklarından biri olan Jardin de la Magalone, şehrin en ünlü malikanelerinden birini çevreleyen harika bir durak noktası. Fransız tarzında dizayn edilen bahçe içerisinde dört mevsimi temsil eden heykeller ve Saone ile Rhone nehirlerini temsil eden çeşmelerle süslenmiş iki teras bulunuyor. Park dışarıdan görünmeyecek şekilde uzun ağaçlarla çevrilmiş.

*Çocuklar için Uygun Yerler

28. Préau des Accoules ( Çocuk Müzesi)

preau des accoules

Burası neresi? Marsilya’da çocuklar için özel olarak tasarlanmış tek müze olan Le Preau des Accoules, çocuklu aileler için şehirde ziyaret edilmesi gereken muhteşem bir kültürel aktivite noktası. Müze, Panier bölgesinin kalbinde 1702 yılında inşa edilmiş bir bina içerisinde yer alır. 1992 yılında çocuklar için bir müze haline getirilen Preau des Accoules, çocuklar için sanat ve mirası en eğlenceli şekilde tanıtmaktadır.

Yılda 10 binden fazla ziyaretçi çeken müzede her yıl yenilenen eğlenceli tematik sergiler ve kültürel etkinliklere yer verilir.  Çocuklarla birlikte sanat eserlerini gözlemledikten sonra onları yaratıcı etkinliklere katılabilecekleri oyun odasına bırakabilirsiniz. Burada çeşitli sanatsal çalışmalar ve eğlenceli oyunların olduğu gruplara katılabilirler.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 29 Montée des Accoules, 13002 Marseille, France.
  • Ziyaret saatleri: Pazar ve Pazartesi kapalı. Diğer günler: 09:00-18:00.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz

*Yapılacak Şeyler

Marsilya ziyaretçilerine sunduğu birbirinden eğlenceli aktiviteler ile yapılacak şeylerin bir hayli fazla olduğu bir kenttir. Buda şehri turizm anlamında çok daha cazip bir hale getirir. Şehri güzel havalarda ziyaret ediyorsanız tekne turları, su sporları, doğa yürüyüşleri ve eşsiz plajlar sizleri bekler. İşte tüm bu arayışlar için derlediğimiz Marsilya’da yapılacak şeyler listemiz kentte eğlence ve heyecan arayışında olanlar için biçilmiş kaftan!

-Turlar ve Geziler

**Colorbus Marseille Hop-On Hop-Off Otobüs Turu

**Marsilya’dan: Cassis ve Marsilya Panoramik Turu

**Marsilya’dan: Aix en Provence ve Cassis Tam Gün Turu

**Marsilya Tarihi Yerler Turu

*Yakın Tatil Yerleri

-Civar Köy ve Kasabalar

29. Cassis

cassis

Burası neresi? Marsilya’nın 20 kilometre doğusunda bulunan Cassis Kasabası, şehre gelenlerin mutlaka uğradığı küçük ve şirin bir yerleşim yeri. Şehir çevresindeki pek çok calanquenin de burada bulunmasından sebep her yıl binlerce turisti ağırlar. Az katlı rengarenk şirin evleri, leziz yerel yemekler yapan restoranları ve balıkçı barınakları  ile Cassis, Marsilya yakınındaki gezilecek yerlerden biridir.

Tipik bir Akdeniz liman köyü olan Cassis’in harika plajlarında deniz keyfi yapmayı ve meşhur mu meşhur beyaz şarabını tatmayı ihmal etmeyin deriz. Hala küçük bir balıkçı limanına sahip kasabada mutlaka görmeniz gereken yerer içerisinde eski bir şato kale olan 1381 yılında yapılmış Chateaux de la Maison des Baux’u görmenizi tavsiye ederiz. Şimdilerde otele çevrilen kala maalesef ki ziyarete kapanmış durumda. Dışarıdan fotoğraflamak ise serbest..

Çok uzaklaşmak istemiyor çocuklarınızla denizin ve güneşin tadını çıkartmak istiyorsanız ise hemen kasaba merkezinde yer alan Plage de la Grande Mer’in yumuşacık kumlu plajına yürümenizi tavsiye ederiz. Cassis Limanı’nın doğu tarafındansa Fransa’nın doğa cenneti Calanques tekne turlarına katılabilirsiniz. Turların çok eğlenceli geçtiğini belirtelim!

-Yakınındaki Turistik Şehirler

30. Montpellier

montpellier

Burası neresi? Marsilya’da gezi noktaları bakımından zayıf bir şehir. Daha çok güneşin ve denizin tadını çıkarabileceğiniz kentten ayrılırken biraz da kültür turu yapalım ve Fransız kültürüne daha da hakim olalım diyorsanız rotanızı Montpellier’e çevirmek doğru bir tercih olacaktır.  Marsilya’ya iki saatlik mesafede bulunan Montpellier kenti, gerek özel aracınızla gerekse tren hattı ile kolaylıkla seyahat edebileceğiniz bir şehir.

Neden gitmeliyim? Ev sahipliği yaptığı 3 üniversite sebebiyle tam bir öğrenci şehri olarak adlandırabileceğimiz Montpellier’de hayat çok hızlı akar. Fransa’nın Akdeniz’e kıyısı olan şehirleri arasında Marsilya ve Nice’ten sonra 3. Sıradadır. Aynı zamanda son yıllarda nüfus ve ekonomi bakımından en hızlı büyüyen şehir unvanını almıştır. Klasik Fransız mimarisinin pek çok örneğini göreceğiniz Montpellier’de gezilecek yerler listesi bir hayli kabarık. Yine de listeye geçmeden önce Musee Fabre, Montpellier Zooloji Parkı ve Botanik Bahçesi’nin olmazsa olmaz görülecek yerler olmasını gerektiğini bir kenara yazın!

31. Nice

nice

Burası neresi? Muhteşem sahilleriyle adını dünyaya altın harflerle yazdıran Fransa’nın Nice şehri, görülmeye değer manzaraları gözler önüne seriyor. Marsily’dan yalnızca 2 saatlik uzaklıkta bulunan şehir, Akdeniz kıyısındaki en büyük ikinci Fransız şehri. Güneşli havası ve muhteşem sahil manzaraları ile turistleri büyüleyen kent, Deniz Alpleri’nin gölgesi altında ılıman bir iklime sahip.

1800’lü yıllardan beri ise popüler bir tatil beldesi! Fransız Riverası’nın merkezi olarak kabul edilen kent aynı zamanda eski şehirdeki pastoral renktei evleri ve İtalya mimarisindeki yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Nice gezilecek yerler listemizde kentte mutlaka görmeniz gereken yerleri inceleyebilirsiniz!

*Gece Hayatı

Fransa’nın en büyük ikinci metropol kentinde gece hayatı, eğlence arayışınıza yanıt verir nitelikte… Köklü liman kentlerinden biri olan Marsilya’nın gece hayatı da, şehrin en önemli noktalarından biri olan Vieux Port etrafında şekilleniyor. Bu bölgede pek çok gece kulübü, bar ve pub tarzı mekana ulaşabilirsiniz.

Hem de fiyatlar başkent Paris’teki kadar pahalı değil. Turistlerin pek çoğu gece eğlencesinden memnun kalıyor. Şehirde gidebileceğiniz bazı eğlence mekanlarını derlediğimiz Marsilya gece hayatı yazımızda, şehrin en ünlü gece kulüpleri ve barlarına ulaşabilirsiniz.

Küçük bir uyarı! Diğer yandan Marsilya, Fransa’nın en güvenli şehirlerinden biri. Ancak gece kulübü dönüşlerinde, geç saatlerde ara sokaklarda çantalarınıza dikkat etmenizde fayda var. Küçük hırsızlık olaylarının yaşandığını maalesef ki biliyoruz.

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

32. Les Terrasses du Port

les terrasses duPort

Burası neresi? Marsilya’nın en popüler alışveriş merkezlerinden biri olan Terrasses du port, 2. bölgede yer alan ünlü bir alışveriş noktası. Yerli ve dünyaca ünlü markalara ait 190 mağazaya ev sahipliği yapan alışveriş merkezinde tüm ihtiyaçlarınıza yanıt bulabilirsiniz. 2014 yılından bu yana şehrin sevilen merkezlerinden biri olan Terrasses du port’un hoş tasarımı ise Fransız mimar Michel Petuaud Letang’a ait.

Çocuklu aileler için çocuk oyun alanları ve 2 bin araçlık büyük bir otopark yeri de bulunuyor. Tercihiniz giysi alışverişinden yanaysa ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Dilerseniz eski limanın yakınından kalkan ücretsiz servisler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Konum: 33 Quai du Lazaret, 13002 Marseille, France.
  • Ziyaret saatleri: Haftanın her günü: 08:30-21:00.

*Şehir içi Ulaşım

Marsilya’ya ilk kez seyahat ediyorsanız en iyi ulaşım yolunun yürümek olduğunu belirtelim. Çünkü şehrin tamamı yaya dostu caddelerle kaplı. Bununla birlikte kentte gezilecek turistik yerler içerisinde çokta uzun mesafeler yok. Şehri gezmek için araç kiralamamanızı tavsiye ederiz. Otoparklar oldukça pahalı. Bisiklet ise en keyifli dolaşım yollarından biri bisiklet paylaşım programı Le Velo’ya 1€ karşılığında kaydolarak 7 günlük süre içerisinde dilediğiniz an bisikletlere ulaşabilirsiniz.

Toplu Taşıma; Şehrin toplu taşıma sistemi RTM ( Regie des Transports Metropolitains), olarak bilinir. İki hatlı bir metro sistemi, birkaç tramvay hattı ve bir de geniş otobüs ağı bulunmaktadır. Şehir merkezinden kısa mesafe yolculuklar için tramvay T2 ve T3 kullanılırken, şehrin kuzeyinden güneyine gitmek için metro hatlarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Marseille City Pass kartına sahipseniz toplu taşımayı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Herhangi bir indirim kartına sahip değilseniz ise metro, tramvay ve otobüsün bir tek gidiş bileti 1.60€’dur. Merkez otobüs durağı ise Gare Routiere Marsilya olarak bilinir. Şehir içi ulaşım hakkında daha detaylı bilgi için Marsilya ulaşım rehberi

Taksi; Şehirde UBER uygulaması ile dilediğiniz yere taksi çağırabilirsiniz. Taksimmetre 7€ ile açılır ve her 1.60 kilometrede 2,43€ artar.

*Yakınındaki Havalimanları

  • Aix-en-Provence havaalanı (14km)
  • Avignon havaalanı (57km)
  • Nimes havaalanı (73km)
  • Toulon-Hyères havaalanı (84km)
  • Montpellier havaalanı (102km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

T.C Marsilya Başkonsolosluğu

Çalışma Saatleri: 09:00-17:00

Telefon: (+33) 4 91.29.00.20

Adres: Fransa 363, avenue du Prado 13008 Marsilya Fransa.

-Acil Durum Numaraları

Polis: 17

İtfaiye: 18 veya 112

Sağlık: 112

-Turistler için Telefon Kullanımı

Fransız cep telefonu numaraları 06 veya 07 ile başlar. AB üyesi olan turistler GSM operatörleri ek ücretler yansıtmazken, AB üyesi olmayan turistler için veri dolaşımı ve telefon ücreti çok daha yüksek olacaktır. Bu sebeple seyahate çıkmadan önce GSM operatörünüzün yurt dışı hedefler içeren sözleşmelerini inceleyebilirsiniz.

Ön Ödemeli bir Fransız SIM kartı için şehirde yer alan gazete bayileri ve tütün satıcılarına ulaşabilirsiniz. Marsilya’da en rahat SIM kart bulabileceğiniz yer Rue Paradis çevresindeki ana alışveriş bölgesidir. Fransız SIM kartları kendi telefonlarınıza uyum sağlamayacağından orange gibi firmalardan uygun fiyatlı bir cep telefonu satın almanızı da tavsiye ederiz.

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

Yorum yapın

Bizi Takip Edin