Makedonya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 12 Yöresel Lezzet

İçinde onlarca farklı kültürün izlerini taşıyan ülke Makedonya, bu çeşitliliği mutfağında da hakkıyla temsil ediyor.

Damak tadınıza yakın tatlar deneyebileceğiniz Makedonya’da ne yenir, ne içilir öğrenmek için listemize göz atın…

Makedon mutfağı, iklimi ve coğrafyası sayesinde oluşan protein ağırlıklı yemekleri ve leziz tatlılarıyla göz dolduruyor. Akdeniz ülkelerinden Roma’ya, Yunanistan’dan Osmanlı Devleti’ne kadar farklı medeniyetlerin etkisinin hissedildiği ülkede, midenizi bayram ettirecek yemekler bulabilirsiniz.

#1 Makedonya’da Ne Yenir?

1- Ajvar

ajvar

Makedonya’da deneyebileceğiniz mezelerin başında Ajvar geliyor. Közlenmiş biber ve patlıcandan yapılan bu meze, ülkede kahvaltılık olarak tüketiliyormuş. Daha baharatlı olan türü ise Pindzur olarak biliniyor. Ayrıca, kavanozlarda satılan mezeyi, satın alıp yanınızda getirebilirsiniz.

2- Börek

boşnak böreği

Makedonya börekleriyle nam salmış bir ülke. İlk akla gelen de tartışmasız Boşnak Böreği oluyor. Çeşit çeşit hazırlanış biçimleri ve içine doldurulan ıspanak, peynir, patates gibi malzemelerle kendinize güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.

3- Cevapi

cevapi

Cevapi, Makedon tarzında kebap olarak düşünülebilir. Dana veya koyun kıymasından yapılan sade köftelerin ızgara edilmesiyle yapılıyor. Salata ile servis edilen bu köfteler, porsiyon üzerinden değil sayı üzerinden satılıyor.

4- Kachamak

kachamak

Oldukça sempatik bir isme sahip olan Kachamak, mısır ununun kızartılıp tereyağı ile buluşturulmasıyla yapılıyor. Krema veya yoğurtla servis edilen bu nefis Makedon lezzetini, farklı bir tat arıyorsanız mutlaka deneyin.

5- Kaymaçina

kaymacina

Görüntüsü ve tadıyla krem karameli andıran bir tatlı, Kaymaçina. Muhallebi kıvamına gelen süt, yumurta ve şekerin üzerine karamel dökülerek yapılıyor.

6- Makedon Çorbası

makedon çorbası

Makedonya’da özellikle Üsküp’te, enerjinizi toplamak için girdiğiniz herhangi bir restoranda güzel bir çorba siparişi verebilirsiniz. Özellikle et suyuna mevsim sebzeleri eklenerek yapılan Vegeta’yı mutlaka deneyin. Yalnız çorbalar, alışık olduğunuzdan biraz koyu gelebilir.

7- Mekitsi
mekitsi

Kökleri Bulgaristan’a dayanan Mekitsi, ülkede severek tüketilen hamur işlerinden biri. Küçük bir bazlama ekmeği ya da pişiyi hatırlatan bu minik atıştırmalıklar kızartılarak yapılıyor. Sade veya üzerine reçel sürerek yiyebilirsiniz.

8- Pleskavitsa

Pleskavitsa

Oldukça büyük ve yuvarlak bir köfte olan Pleskavitsa, restoran ya da marketlerde gram üzerinden satılıyor. Hazırlandıktan sonra ızgarada pişirilen bu köfteleri, Üsküp’te hemen hemen her restoranda deneyebilirsiniz.

9- Polneti Piperki

polnetiki

Makedon usulü biber dolması olarak nitelendirebileceğimiz Polneti Piperki, yeşil veya kırmızıbiberlere tıpkı bizim hazırladığımı harç gibi bir karışım doldurularak yapılıyor. Ayrılan nokta ise biberlerin, yumurta ve ekmek kırıntısıyla bulanıp fırınlanması diyebiliriz. Makedonların sofralarını renklendiren güzel lezzetlerden biri.

10- Shopska

shopska

Yeşilin sokaklarda sofralara taşındığı ülke Makedonya’da nefis ve sağlıklı salatalar da tadabilirsiniz. Lahana, domates, salatalık, marul, havuç gibi son derece taze ve faydalı malzemelerle yapılan bir mevsim salatası olan Shopska, hafif bir öğün için mükemmel seçim olacaktır.

11- Tavche Gravche

tavche gravche

Esnaf lokantalarında denemenizi önerdiğimiz Tavche Gravche, ülkenin özgün kalmış ender yemeklerinden biri. Kuru fasulye üzerinde nefis köftesiyle servis edilen bu yemeğin tadı damağınızda kalacak.  Kuru fasulyenin bu farklı yorumu hoşunuza gidebilir.

12- Trileçe

trileçe

Trileçe, Arnavutluk tatlısı olarak bilinir, ancak onlar da Güney Amerika’dan görüp uyarlamışlar. Ünü ve tadı Makedonya’ya kadar taşan bu harika tatlıyı denemiş olmanız mümkün. Çünkü Türkiye genelinde de sevilen tatlılardan biri oldu. Yumuşacık hamur üzerine dökülen karamelle yapılan Trileçe, sakin bir akşamüstü, yorgunluğunuzu atarken size eşlik edebilir.

Makedonya sokaklarında kaybolmadan gezmenizi sağlayacak bir rota oluşturmanız için önerilerimize göz atın.

Makedonya’da ne yenir yazımız hakkındaki fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin