Fotoğraflarıyla Birlikte Liege Gezilecek 17 Yer

Liege, Belçika’nın en büyük üçüncü tarihi şehridir ve ülkenin en önemli endüstri merkezidir.

Şimdi bunları Liege gezilecek yerler listesinde ele alıyoruz. Avrupa’da kömür madenciliğinin başlatan ilk şehir Liege’dir. Özellikle çelik endüstrisinde uzun bir geçmişe ve tecrübeye sahip. Bundan dolayı Liege; Brugge ve Gent gibi doğal güzellikleriyle değil, sanat eserleriyle ve mimari yapılarıyla öne çıkıyor.

#1 Liege Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Eveques

Eveques

Bu bina eskiden prenslerin ve piskoposların kaldığı bir saraydı. Orijinal bina 15 yüzyılda yıkıldı ve 1526-1540 arası yeniden yapılandırılarak Gotik ve Rönesans tarzı arasındaki geçişi simgeledi. Binanın içindeki koridorlara işlenen süslemeler bir bütün halinde akıcılığa sahip. Ne yazık ki ziyaretçilere açık değil. Sadece dışarıdan bakabiliyorsunuz.

2- Walloon Life Müzesi

museum of walloon life

Bir 17. yüzyıl manastırında bulunan Walloon Life, 350 bin eserin ve binlerce dokümanın olduğu kıymetli bir müzedir. Din, festival ve çalışmalar olmak üzere 3 kategoride sergiler açılmış. Koleksiyonu ile dudak uçuklatan müze sadece Liege’in değil, Belçika’nın da önemli miraslarındandır.

3- Feronstree

Feronstree

Cork’un doğusundan Aziz Barthelemy Kilisesi’ne kadar uzanan bir caddedir. Demirciler, demir dökümhaneler, metal işçileri, lonca toplantıları için kullanılan evler ve bürolar buradadır. Binaların çoğu 18. yüzyılda inşa edilmiş. Burjuva yaşam tarzına örnek gösterilen ev dekorasyonlarını da yakından görme şansınız var.

4- Aziz Barthelemy Kilisesi

Aziz Barthelemy Kilisesi

Bu kilise 11. ve 12. yüzyıl arasında inşa edilmiş olup 18. yüzyılda iki kule ile genişletilmiştir. Turistlerin gezi listelerinde muhakkak olan kilise, yüzyıllar boyunca dini ve siyasi olaylara tanıklık etti.

5- On the Meuse

On the Meuse

Liege’de dolaşmak için en uygun yer Meuse Nehri kıyısındadır. Buradaki kemerli köprü 1858-1862 zamanında, 11. yüzyılda inşa edilen eski köprünün yerini alması için yapılmış. Buraya yakında olan Batte Market’ten iyi pazarlıkla güzel ürünler alabileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın.

6- Quai de Maestricht

Quai de Maestricht

Kısa adıyla Maestricht Quai bir dizi müzeye ev sahipliği yapıyor. Arms Müzesi, Liege’de 14. yüzyıla dayanan üretim geleneğini belgeleyen muhteşem koleksiyonuyla göz dolduruyor. Curitus Müzesi, Jean Curtius’un (1551-1628) konağında bulunan küçük bir yerdir.

Müzenin sergi koleksiyonu tarih öncesi çağlardan Orta Çağ ve Fransız Devrimi’ne kadar birçok eserden oluşuyor.

7- Place de la Republique

Place de la Republique

Türkçesi Cumhuriyet Meydanı olan bölge güzel mimari yapılarla çevrilidir. Güneybatı tarafında 1818 ve 1822 yıllarında inşa edilen Wallonia Kraliyet Opera Evi bulunur. Paris‘teki Odeon Kraliyet Tiyatrosu örnek alınarak yapılmıştır. Meydanın ara sokaklarında dolaşarak birçok kilise ve dini mekan görebilirsiniz.

8- Aziz Martin Bazilikası

Aziz Martin Bazilikası

Aziz Martin Bazilikası’nı uzaktan rahatça seçebiliyorsunuz. 10. yüzyılda kurulmuştur ve 1312’de loncalarla soylular arasında çıkan tartışmalar sonucu alev almıştır. Bir süre harap hâlde kalan kilise, 16. yüzyılın başlarında bugünkü şekliyle tekrar yükselmiş.

9- Aziz Paul Manastır Kilisesi

Aziz Paul Manastırı

971 yılında Bishop Heraclius tarafından kurulan kilise, geniş iç mekânı ve dekorasyonu ile tanınıyor. 16. ve 19. yüzyıllar arası etkili olduğunu söyleyebiliriz. Hz. İsa başta olmaz üzere dini tasvirler kilisenin duvarlarında yerini almış. Turistik geziler sırasında hepsinin anlamını öğrenme şansınız var.

10- Aziz Jacob Kilisesi

11. yüzyılda inşa edilen kilise 1513’ten 1538’e kadar gotik mimarinin görkemli bir örneğine dönüştürüldü. Lambert Lombard 1558’den 1560’a kadar Rönesans tarzında dokunuşlar yapmış. Kilisenin tonozları ve 16. yüzyıl vitray camları gerçekten görmeye değer.

11- Modern Sanat Müzesi

liege modern art museum

Boverie Park’ın güney ucundaki modern sanat müzesi Picasso, Monet, Kokoschka, Chagall ve Evenepoel gibi sanatçıların eserlerini barındırıyor. Belçikalı sanatçılar dahil olmak üzere 19. ve 20. yüzyıl resimlerinin koleksiyonu Avrupa‘da değer görüyor.

12- Ourthe Vadisi

Ourthe

Doğu Belçika’da 130 kilometrelik vadi, ülkedeki en güzel bölgelerden biridir. Nehir kıyısındaki köyler, ormandaki yürüyüşler ve vadideki tekne/kano gezileri keyifli vakit geçirmenizi sağlıyor. Nehir kenarlarında kale, yel değirmeni gibi yapılar yer alır. Bunun gibi tarihi sahneler kesinlikle büyüleyici oluyor.

Ourthe’ye kadar gelmişken “Ardennis’in İncisi” olarak da bilinen Ardennes Kasabası’na uğrayın. Eski evler, farklı güzellikteki sokaklar sizi kendine bağlayacak.

13- Stavelot

Stavelot

Sakin bir yaşam merkezi ve başlıca turistik noktalardandır. Bugün buraya geldiğinizde 18 yüzyıldan kalma binaları ve üç müzeyi gezebilirsiniz. Bölgesel Din Müzesi hemen hemen herkesin ziyaret ettiği müzedir.

14- Spa

Spa
Şehirde şifa kaynağı birçok spa merkezi bulunuyor.

“Spa” kelimesi sağlık, şifa gibi kavramları aklımıza getiriyor. Liege’in Kuzey Ardennes bölgesinde spa merkezleri turistlerce tercih edilir. Eski tipte veya modern banyosu olan otelleri seçebiliyorsunuz.

15- Liege Pazarı

Liege Pazarı

Avrupa’nın en kapsamlı, en renkli pazarlarından biri Liege’de kurulur. Nehir kenarında konumlanan açıkhava pazarı, yerli yabancı herkesin uğradığı alışveriş noktasıdır.

16- Liege Kalesi

Liege Kalesi

Şehre yukarıdan bakmak ve tarihi yer keşfetmek için Liege Kalesi’ni değerlendirebilirsiniz.

17- Aziz Lambert Meydanı

place saint lambert

Lindberg, Atlas Okyanusu’nu geçen ilk pilot olarak tarihe geçmiştir. Uçağı da bu meydana indirmiş. Lindberg’i anmak için bu meydanda uçak heykeli bulunur.

*Eğer Liege gezilecek yerlerde güzel bir tatil geçireceğinizi düşünüyorsanız bahar aylarında veya yaz mevsiminde gitmenizi tavsiye ediyoruz. Bilet Bayi ile en ucuz Liege uçak biletini şimdi ayırtarak avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin