Fotoğraflarıyla Birlikte Kutaisi’de Gezilecek 13 Yer

Kutaisi dünyanın en eski şehirlerden biridir ve şu anda da gelişimini sürdürüyor. 4 bin yıl önce kurulan Gürcistan şehrine az sonra yakından bakacağız.

Kutaisi gezilecek yerler eski medeniyetlerin beşiği, bölgenin kültür ve eğitim merkezi olmuştur. Gürcistan’ın en büyük üçüncü turizm rotası Kutaisi’den geçer. Bunun nedenini Kutaisi’de gezilecek yerler listemizde açıkladık.

#1 Kutaisi Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Bagrati Katedrali

bagrati cathedral

Kutaisi’deki Bagrati Katedrali, Gürcü mimarisinin en iyi eserlerinden biridir. Katedral, Gürcü bölgelerini bir krallık haline getiren Kral Üçüncü Bagrat’ın hükümdarlığı sırasında, yani 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Tiflis, Persler tarafından yaklaşık 400 kontrol edilirken Gürcistan’a Kutaisi başkentlik yapmış. Kilise, Rioni Nehri’nin yüksek ve kayalık kıyısında yer alıyor.

17. yüzyılda Osmanlı savaşları sırasında Türk toplarından birkaçı katedrale isabet edince uzun süre harap hâlde bırakılmış. 1994’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başardı fakat 2009 ve 2012’de yapılan restorasyonlarla listedeki yeri biraz tehlikeye girdi. UNESCO’nun tarihi miras ölçüsünü orijinallik çok etkiliyor.

2- Prometheus ve Sataplia Mağaraları

prometheus cave
SONY DSC

Mağaralar Imereti Koruma Alanları’na ait. Birbirlerine yakın olduğu için ikisini de bir gün içinde gezebilirsiniz. Batı Gürcistan dağlarının ormanları arasında dolaşırken bir anda kendinizi Prometheus’un önünde bulabilirsiniz. Mağaranın adı bir yerden tanıdık geliyor mu? Efsanelere konu olan Prometheus’dan söz ediyoruz. Tanrıların ateşini çalıp ortadan kaybolması dünyanın düzenini bozuyordu. Efsanelere inanmayabilirsiniz ama mağaranın güzelliğini görmezden gelemezsiniz.

Sataplia Dağı’ndan da Kutaisi’nin nefes kesici manzarasına bakabilirsiniz. Dağın hemen altında büyük Sataplia Mağarası var. Gizemli bir havası olan küçük bir tünelden geçerek mağaranın ortasına ulaşıyorsunuz. Kalp şeklindeki dikitler yolculuğunuza değecek. Bu kadar yer dolaştıktan sonra mağara dışındaki restoranlarda gezinize ara verebilirsiniz.

3- Botanik Bahçesi

kutaisi botanical garden

Kutaisi Botanik Bahçesi, 19. yüzyılın ortalarında kuruldu. Yaklaşık 700 bitki türü, ağaç ve çalı barındırıyor. En ilgi çekici ağaç, bin yaşındaki bir meşe ağacıdır. Zamanla minyatür bir şapele dönüşmüş. 45 metre yüksekliğinde, 2 metre çapındaki meşe ağacı şaşırtıcı şekilde çiçek açmaya devam etmiş. Temiz havanın bol olduğu alanda yaz aylarında serin bir yer arıyorsanız harika bir tercihtir.

4- Gelati Manastırı

gelati monastery

Gelati, Kutaisi yakınlarındaki üç kiliseden oluşan bir Orta Çağ manastırı kompleksidir. 1106 yılında Gürcistan Kralı David tarafından kurulmuştur. Kral öldükten sonra da buraya gömülmüş. Manastır, iyice incelendikten sonra UNESCO’nun dünya mirası listesine alındı.

Gelati Manastırı, yüzyıllar boyunca bir eğitim merkezi olarak hizmet verdi. Bu nedenle 12. ve 17. yüzyıllar arasında duvarlara yapılan resimler, ve yazılara yazılar korunmuş. Aynı zamanda harika mozaikler ve duvar süslemeleriyle de ilgi çekici bir katedraldir.

5- Okatse Kanyonu ve Kinchkha Şelalesi

okatse canyon

Buralar, Okatse nehri üzerinde iki yerdir. Kanyona ulaşmak için Gordi adlı köydeki Dadian bahçesinin yolunu izlemelisiniz. Yaya yolunun sonunda Okatse kanyonunun başlangıcını göreceksiniz. Ücreti verdikten sonra kanyonu keşfetmek size kalmış. Yürüyüş parkuruna ayrılan kısımda ilerlerken

Kinchka Şelalesi ise Okatse kanyonundan 5 kilometre uzaktadır. Arabayla yaklaşık 15 dakikada gidebilirsiniz. Daha ileride Lomina Gölü yer alıyor. Doğa ile sakince baş başa kalmak için güzel ortamlardır.

6- Parklar

Gora Park

Gürcistan’daki herkes Kutaisi’nin vatandaşlarının misafirperver ve neşeli insanlar olduğunu söyleyecektir. Her akşam güneş battığında (hava da güzelse) her yaştan insanlar parklarda toplanır ve aktiviteler yapar. Gora Parkı ve Öncü Park en çok ziyaretçi alan parklardır. Açık havada ne yapılırsa yerlilere uyum sağlayabilirsiniz.

7- Niko Berdzenishvili Kutaisi Devlet Tarih Müzesi

Niko Berdzenishvili Kutaisi State History Museum

1921’de kurulan müzede, 150 binden fazla eser sergileniyor. Bronz Çağ ve antik dönem anıtları, Batı Gürcistan’dan arkeolojik buluntular, nadir örneklerine rastlanan Gürcü, Roma, Bizans ve Doğu eserleri sergilerin büyük kısmını oluşturuyor. Gürcistan hakkında geçmişi araştırmak isterseniz bu müzeye mutlaka gelmelisiniz.

8- Tskaltubo

Tskaltubo

Dünyanın en eski tatil beldelerinden biridir. Muhteşem yer altı su kaplıcaları ile ünlüdür. Bu eşsiz doğa hediyesi “canlı su” olarak adlandırılır ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Tskaltubo’da 14-21 gün arası kalmanız ve tedaviyi uygulamanız istenir. Bu süre zarfında rahatsızlığınızın geçeceği söyleniyor.

9- Şehir Yürüyüşü

kutaisi old town

Son 10 yıldır Kutaisi’ye yeni bir hayat getiren eski şehir bölgesi yenilendi. Tarihi sokaklarda dolaşmak 30 dakikadan fazla sürecektir. Opera tiyatrosunu ziyaret etmeyi kesinlikle ziyaret etmeden dönmemelisiniz.

10- Colchis Çeşmesi

Colchis Çeşmesi

Şehrin ana meydanı Tsentraluri’nin atmosferine artı katan Colchis Çeşmesi turistlerin geçerken uğradığı bir noktadır.

11- Parlamento Binası

colchis parliament building

Ülkenin başkenti olmasa da parlamento binası bir şekilde buraya taşınmış. 2012’de açılan bina alışılmadık mimari planı ile dikkat çekiyor. Bir saatlik ücretsiz turlar ile cam binayı gezebilirsiniz.

12- Kutaisi Mezarlığı

Kutaisi Mezarlığı

Gürcülerin mezar geleneği çok ilginçtir. Mezarlara baktığınızda baş kısımlarında yaptıkları işlerle veya kişinin kendisiyle alakalı heykeller konulmuş. Mezarlıklara gösterilen özen de insanların gözünden kaçmıyor.

13- Kutaisi Sinagogu

kutaisi synagogue

Yahudi nüfusun yaşadığı Kutaisi’de, 1800’lü yıllarda sinagog ihtiyacı doğmuş ve burası inşa edilmiş. Sütunlu girişiyle şimdilerde turistik amaçlara hizmet ediyor.

*Kutaisi’de gezilecek yerler anlattığımız üzere keyif verici ve merak uyandırıcı. Özellikle Prometheus Mağarası efsanevi bir yer olduğu için Gürcistan’a gelenler hemen burayı görmek istiyor. Doğada zaman geçirebileceğiniz gibi, şehir içinde de gezebileceğiniz mekânlar var. Hiçbiri birbirine benzemediği için sıkıcı değil.

Bundan dolayı Kutaisi tatili genelde insanları memnun ediyor.  En hesaplı Kutaisi uçuşlarından birini alıp sevdiklerinizle bol maceralı bir tatile çıkabilirsiniz. Yaşayacaklarınızın hayatınızda iz bırakacağını garanti ediyoruz.

Kutaisi gezilecek yerler listemize ek tavsiyelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin