Krakow’da Gezilecek 17 Yer | Detaylı Anlatım

Polonya’nın en büyük ve en eski şehirlerinden biri olan Krakow, 2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen güzel bir gezi noktasıdır.

Turistlerin en çok tercih ettiğin mekanları Krakow gezilecek yerler yazımızda mercek altına aldık. Krakow geleneksel olarak Polonya’nın kültür, bizim ve sanat merkezidir. Geçmişten günümüze önemli siyasi olaylara tanıklık ettiği için ülkenin kalbi olarak da anılıyor. Öyle ki, yılda yerli ve yabancı 7 milyon turist ağırlıyor.

#1 Krakow Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Kayıp Ruhlar Geçidi

Kayıp Ruhlar Geçidi

Daha önce böyle bir yer görmediğinize emin olabilirsiniz. İnsanın korkularını hedef alan interaktif sergi unutamayacağınız dakikalara gebe. Yanınızdakilerle içeri girdiğinizde kapı arkanızdan kitleniyor ve elinize sadece meşale veriliyor. Göreviniz ise çıkış yolunu bulmak.

Kaçış oyunlarına çok benziyor ama buraya müze denmiş. 10 oda içinde huzuru bozan sesler, kanlı duvarlar, şok etkisi yaratan aksiyonlar, psikolojik korku ogeleri bu deneyimin parçası. Kendinize güveniyorsanız geçide adım atın ve korkularınızla yüzleşin.

2- Wawelska Katedrali

Wawelska Katedrali

Gördüğünüz muhteşem 14. yüzyıl gotik kilisesi aşama aşama inşa edildi. Temelleri 11. yüzyılda atılan Wawelska, 12. yüzyılda kendini hissettirmeye başlamış. Polonya’nın en kutsal alanlarından biridir. Hükümdarlar burada taç giymiş, önemli törenler burada yapılmıştır.

Katedralin müzesi, kadehleri, kalıntıları, kırık kılıç parçaları, tabloları ve heykelleri zengin bir koleksiyon sunuyor. Bazı zamanlar katedralin içinde veya dışında organizasyonlar da yapılıyor. Gitmeden kontrol edebilirsiniz.

3- Aziz Francis Kilisesi

Aziz Francis Kilisesi

Roma katolik kilisesini tavsiye etmek için çok şey var. 13. yüzyılda inşa edilmiş ancak kesin olarak kim tarafından yaptırıldığı kestirilemiyor. Kilise içinde ve şapel bölümünde heykeller, büstler ve kalıntılar bulacaksınız. Ancak bu kilisede en ünlü cazibe noktası batı girişinin üstündeki “Let It Be” penceresidir. Sonuç olarak, kiliseye daha yaklaşırken özel bir yere doğru gittiğinizi hissediyorsunuz.

4- Corpus Christi Kilisesi

Corpus Christi Kilisesi

Polonya’nın değerli atmosferini yansıtan bir kilisedir. Kapıdan içeri girdiğinizde Barok ve gotik arasındaki etkileşimi görüyorsunuz. Görkemli dekorasyonların yanı sıra yaldızlı mobilyalar, ince işçilikli pencereler sanat anlayışını doğrudan yansıtıyor.

5- Witrazu W Krakowie Müzesi

Witrazu W Krakowie Müzesi

Burayı ünlü yapan iki sebep var. Birinci nedeni binanın kendisi. Polonya Art Noveau binası 1902’de inşa edilen ve bugün de kullanılan tarihi mekan. Krakow çevresinde bu müzede üretilen 200’den fazla vitray pencere bulacaksınız.

İkincisi ise, müzenin içinde sanatçıların kendisini bulmanız. Cam sanatında şekil verme, boyama gibi süreçleri yakından takip edebiliyorsunuz. Daha etkili bir deneyim için atölye ustalarının workshop’larına kayıt olabilirsiniz. Üstelik kendi yaptıklarınızı yanınızda götürebiliyorsunuz!

Bazı zamanlar parti ve seminer gibi organizasyonlar da düzenleniyor. Akşamları ışıklandırmalar sayesinde binanın atmosferinin nasıl değiştiğine tanık olabilirsiniz.

6- Krakow Pinball Müzesi

Krakow Pinball Müzesi

Pinball makineleri bir neslin eğlencesiydi. Teknolojinin gelişmesiyle internet kafe, PlayStation kafe gibi yerler açılmıştı. Bu dönem öncesinde de pinball makineleriyle oyun salonu açanlar vardı. Günümüzde hala bazı mekânlarda görebilirsiniz.

Müzede, adında anlaşıldığı üzere pinball makineleri sergileniyor. Özel olanlara sadece bakmakla yetiniyoruz. Ne yazık ki oynamak mümkün değil. Diğer makinelerle oynamak ise giriş ücretine dahil. Baştan sona retro yolculuk tanıyan müzede keyifli vakit geçireceksiniz.

7- Krakow Tarih Müzesi

Krakow Tarih Müzesi

Ünlü Kumaş Salonu’nun altında arkeologlar büyüleyici bir yerleşim ağı buldu. Ticaret tezgâhları, su kemerleri, sokaklar ve bir mezarlıktan oluşan yerleşim, 4 bin metrekarelik müzeye dönüştürüldü.

Krakow’un geneline baktığımız bu müzede hemen hemen her şey sergileniyor. Seramik, ölü gömme seremonisi, tuvalet malzemeleri, para, giyim eşyaları, kukla gibi şeyleri tarih müzesinde bulacaksınız. İnteraktif dokunmatik ekranlar ve kısa filmlerin kalıntıların anlaşılması için iyi düşünülmüş.

Böyle bir yer kafe ve hediyelik eşya dükkanı olmadan eksik kalırdı. Krakow’u hissettirmek için her detayın üstünde durulduğu belli oluyor.

8- Planty Park

Planty Park

21 bin metrekarelik park alanı, Krakow Eski Kenti ile şehrin geri kalan kısmı arasında dar bir bant içinde uzanıyor. Yıllar önce burası kale hendekleri için kullanılan bir yermiş. Günümüzde çiçekler, çeşmeler, lambalar, anıtlar ve göletlerle doludur. Ağaçların gölgesi altında şehrin gürültüsünden uzaklaşabilirsiniz. Sokak müzisyenleri de park içinde hoş bir ritim tutturuyor.

9- Plac Bohaterow Getta

Plac Bohaterow Getta

Dört caddenin buluştuğu bir meydan, yandaşlar ve Nazi arasındaki ilk silahlı çatışmanın gerçekleştiği yerdir. Meydana yerleştirilen sandalyeler görenlere anlamlı mesajlar vermekte. Zulüm gören Yahudiler ve isyancılar hatırına düzenlenen meydan, soykırım günlerini unutturmuyor.

10- Ulica Florianska

Ulica Florianska

Krakow’un en ünlü eski caddesidir. 1257’de Tatar istilâsında sonra eski kentin bir parçası olarak yeniden yapılanmaya girmişti. Günümüzde de geçmişten gelen izleri görmek mümkündür. Rönesans, barok, neoklasik, gotik gibi üslupları yerinde inceleyebilirsiniz.

11- Sanktuarium Bozego Milosierdzia

Sanktuarium Bozego Milosierdzia

2002’de eski bir gotik mimarinin üzerine inşa edilmiştir. Diğer barok kiliselerinden gözle görülür biçimde farklıdır. Genç bir kilise olmasına rağmen şehrin önemli yerleri arasında gösterilir. Temelindeki kalıntılar ise 1966’ya dayanıyor. Zaman içinde bu kiliseyi 3 papa, 3 milyondan fazla Hristiyan ziyaret etmiş. Kulelerden gözüken manzarayı izlemeyi sakın unutmayın.

12- Aziz Peter ve Paul Kilisesi

Aziz Peter ve Paul Kilisesi

Şehrin en büyüklerinden biri olan bu kilise 1619’da tamamlandı ve Giovanni Mara Bernardoni ve Jozef Britius tarafından tasarlandı. 19. yüzyılın başlarında Protestanların ibadet yeri olarak kullanıldı. Her kilisede olduğu gibi heykeller ve süslemeler ayrı bir çekicilik katmış. Burayı özel yapan unsur ise Aziz Peter ve Paul’un hayatlarından sahnelerdir.

Ayrıca kilisenin müzik ile arası da iyidir. 1638’de 100 vokalin birleşmesiyle kurulan koro kilisede ağırlanmıştı. Perşembe günleri de müzikli aktiviteler oluyor.

13- Galicia Jewish Museum

Galicia Jewish Museum

Holocaust’tan önce Yahudi kültürünü araştıran bir fotoğraf sergisidir. Nisan 2004’te açılan sergide iki önemli koleksiyon bulunuyor. “Uluslararası Doğruluk” sergisinde Polonyalı vatandaşları görüyoruz. Yahudi soykırımında yardım bekleyen insanlara el uzatanlar sergide yerini almış.

İkinci serginin tamamlanması 12 yıl sürdür. “Hafıza İzleri” denilen sergi Batı Galiçya’daki Yahudi nüfusunun 800 yıllık tarihini belgeliyor. Auschwitz toplama kampı en göze çarpanlardan. Bazen geçici sergiler de oluyor. Bu nedenle geziniz sırasında takvimi kontrol etmekte yarar var.

14- Barbakan Krakowski

Barbakan Krakowski

Barbakan, kentin savunma duvarlarına bağlı bir geçit kapısıdır. Avrupa‘da bu tür kalelerden kalan son örneklerdendir. 1498’de Gotik tarzda inşa edilen, 3 metrelik sopa ve 25 metre çapında bir iç avlu bulunan yapıya, sıklıkla “Orta Çağ askeri mühendisliğinin başyapıtı” deniyor. Tam bir müze olmasa da müze kadar ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.

Yaz aylarında konser, sergi, tiyatro gibi etkinlikler için Barbakan tercih ediliyor. Kesinleşen organizasyon takvimine internetten bakabilirsiniz.

15- Miasta Krakowa Müzesi

Miasta Krakowa Müzesi

Katolik kilise eczacısı Tadeusz Pankiewicz, Polonya’daki Nazi işgali sırasında ilaca ihtiyacı olanlara el altından yardım etmiştir. Bu sayede birçok Yahudi hayatta kalmayı başarmış. Dolayısıyla bir nevi kahraman sayılan Pankiewicz, “Uluslararası Doğruluk” sergisinde yer alıyor.

Eczane şimdilerde müze olmuş. Nazi zamanlarındaki görünümünü hala koruyor. Müzede gettolardaki yaşam, insanların hayatta kalma savaşı, zulüm sonrası yapılanlar anlatılıyor. Küçük bir yer olmasına rağmen ilgi çekici çalışmalar olduğu için bir saatten fazla gezenler var.

16- Kopiec Kosciuszki

Kopiec Kosciuszki

Genelde önemli bir yeri işaretlemek için yapılan timuluslardan birini Krakow’da görebilirsiniz. Buradaki mezarda Polonya,ulusal liderini anıyor. Tadeusz Kosciuszko, ülkesi için büyük fedakarlıklar yapan sembol bir isimdir. Polonya’nın bağımsızlık mücadelesinin fikir babası olarak biliniyor.

17- Ulica Kanonicza

Ulica Kanonicza

Avrupa’nın en güzel sokaklardan biri olduğu söyleniyor. Tarihi ise 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Arnavut kaldırımlı yol, her iki tarafta da yükselen güzel Rönesans ve Barok yapılarla sanat dersi veriyor gibi. Aslında bu sokak eskiden sadece soyluların yaşadığı bir bölgeydi. Evlerin her biri de buna göre dizayn edilmiştir.

*Krakow gezilecek yerler listesi uzayıp gider. Bir noktada bizim de bırakmamız lazım. Turistlerin en çok gittiği, turizm acentelerinin üstüne düştüğü yerleri genel hatlarıyla özetlemiş olduk. “Şurası da olsa fena olmaz” dediğiniz yerler varsa aşağıdaki yorum kısmına mesajınızı bırakabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin