Tokat’ta Gezilecek Yerler Listesi | 35 Muazzam Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Tokat’ta, ilçelerinin bazıları İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat, batıda Amasya ile komşu olan Tokat, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Antik Bizans Dönemi’ndeki en eski adı Komano olan Tokat, birçok farklı isimle anılmış ve pek çok farklı uygarlıya ev sahipliği yapmış. Tarihi yapılarıyla fazlasıyla dikkat çeken bu yer, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de adından sıkça söz ettiriyor. Tokat’ta gezilecek yerler listesinde, en detaylı bilgiye ulaşmaya hazır mısınız?

Kaç Günde Gezilir; Tokat’ı ortalama 3 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Tokat’ı ziyaret etmek için en uygun zaman yaz aylarıdır.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ve birçok yerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Tokat Havalimanı, şehir merkezine 20 km mesafede yer alıyor ve havalimanından ise, havayolu şirketlerininin servisleri ya da özel servisler, minibüs, taksi gibi araçlarla veya araç kiralayarak merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ne Yenir; Tokat’ın meşhur lezzetleri arasında; Tokat keşkeği, Tokat Pağacı, bakla dolması, Tokat çökeleklisi, Niksar çöreği ve Tokat kebabı yer alıyor. Bu konuda daha fazla bilgi almak için Tokat’ın yöresel yemekleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 21.41₺

*Tokat’ta Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1.Tokat Saat Kulesi

Saat Kulesi

Burası neresi? Behzat semtinde yer alan Tokat Saat Kulesi, 1902 yılında yaptırılmıştır. Şehrin her yerinden görülebilen bu saat kulesi, II. Abdülhamid’in tahta çıkmasının 25.yılı şerefine mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevelli oğlu Enver Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Kesme taştan yapılan kulenin yüksekliği yaklaşık 33 metredir. Her yarım saat ve saat başlarında iki dakika ara ile çalan saat, şehrin her yerinden duyuluyor.

  • Adres: Soğukpınar, Behzat Blv. No:214, 60100 Tokat Merkez/Tokat
  • Yol tarifi al > 

-Cadde ve Meydanlar

2.Tarihi Sulusokak ve Çevresi

Tarihi Sulusokak ve Çevresi

Burası neresi? Tokat’ın köklü tarihini yakından hissedeceğiniz bir yer olan Sulusokak, 900 yıllık bir tarihi izi bünyesinde barındırıyor. Bu tarihi izleri hem hissedebileceğiniz hem de görebileceğiniz en ideal yerlerden biridir Tarihi Sulusokak ve Çevresi. Bu yere bağlanan Halit Sokak, Safranbolu evlerine benzeyen Tokat evleri, Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait cami, han, hamam, medrese, türbe, bedesten ve çeşme gibi daha birçok tarihi eserleri ile bambaşka bir noktadır. Tokat’ın eski kent merkezi ve ticaret merkezini oluşturan bu yerde, Sulusokak Çarşısı, Tokat Kültür Evi, Yağıbasan Medresesi, Arastalı Bedesten, Deveciler Hanı ve Yazmacılar Hanı gibi birçok tarihi yapı da bulunuyor.

-Kaplıcalar

3.Sulusaray Kaplıcaları

Burası neresi? Sulusaray ilçesine 3 km mesafede yer alan Sulusaray Kaplıcaları, çevre illerden gelen ziyaretçiler ve yöre halkı tarafından sık sık ziyaret ediliyor. İçerisinde sülfat, sodyumklorür ve bikarbonat bulunan kaplıca suyunun, romatizmaya, cilt ve nevralji hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Bölgede, 1962 yılında tesis ve konaklama yerleri yapılmış ve bu sayede daha da canlanmış. Yemek yiyebileceğiniz ve konaklayabileceğiniz birçok alanın yanı sıra kamp yapabileceğiniz yerler bile mevcut.

  • Giriş ücreti: 5₺

4.Reşadiye Kaplıcaları

Burası neresi? Reşadiye ilçe sınırlarında yer alan Reşadiye Kaplıcaları, Tokat’a 90 km mesafede yer alıyor. Sıcaklığı 48-52 derece olan kaplıcanın suyu, kokusuz, gazsız, renksiz ve berrak bir sudur. Sodyum, potasyum, magnezyum açısından oldukça zengin olan su, romatizmaya, kronik bel ağrısına, travmaya, ortopedik operasyonlara, nörolojik rahatsızlıklara, stres bozukluğuna ve daha birçok hastalığa iyi geliyor. Ayrıca bölgede motelin ve özel termal otelin de yer aldığını söylemeliyiz.

-Müzeler

5.Tokat Müzesi (Arastalı Bedesten)

Tokat Müzesi (Arastalı Bedesten)

Burası neresi? Müze ilk olarak 1926 yılında, Anadolu Selçuklu Dönemi’ne ait bir tıp medresesi olan Gökmedrese binasında faaliyet göstermeye başlamıştır. Ancak zaman geçip eser sayısı arttıkça, depolar yetersiz kalmıştır. Hem depolardaki eserleri daha iyi korumak ve sergilemek adına hem de binanın restorasyona ihtiyacı olması adına Tokat Müzesi, 2012 yılında Sulusokak’ta yer alan Arastalı Bedesten’e taşınmıştır. Arastalı Bedesten’in ne zaman ve kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de, XV-XVI yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Müzenin bölümleri; Tokat Müzesi’nde yer alan arkeolojik eserler, bedesten olarak bilinen kısımda sergileniyor. İçerisinde; Geç Kalkolitik Dönem’e ait Turhal Ulutepe buluntuları, Hititlerin idari ve askeri işleri yürüttüğü saraya ait kalıntıların açığa çıktığı Maşathöyük buluntuları sergileniyor. Bunun yanı sıra Roma Dönemi’ne ait takı, süs eşyaları, pişmiş toprak testiler, pişmiş toprak aplikler, kandiller, cam eserler ve Doğu Roma Dönemi’ne ait haçlar ve mühürler sergileniyor. Ayrıca antik kentlerde basılmış ve birçok farklı döneme ait sikkeler de yer alıyor.

Bu eserler ile birlikte Etnografya Salonu’nda; halkın hayat tarzını ve kültürünü yansıtan bakırcılık, yazmacılık, dokuma, tekstil, halı, kilim, giyim-kuşam, erkek-kadın takıları, aydınlatma araç gereçleri, kapı tokmakları, silahlar, barutluklar, hamam ve mutfak eşyaları bulunuyor. Aynı zamanda Osmanlı Dönemi’ne ait tarikat eşyaları, el yazması kitaplar, yazı takımları, Hristiyanlık Dönemi’ne ait eserler ve Danişmentliler Dönemi’ne ait en eski Kuran’ı Kerim sergileniyor. Müzenin giriş kısmındaki ön bahçede ise; Roma Dönemi’ne ait taş eserler, Doğu Roma ve İslami Dönem mezar taşları yer alıyor.

  • Adres: Alipaşa, Gaziosmanpaşa Blv., 60030 Tokat Merkez/Tokat
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0356 214 15 09
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

6.Tokat Şehir Müzesi

Burası neresi? Kente özgü mimarideki mermer çeşmelerin, taş fırınların, dönemin kap kacaklarının ve insan figürlerinin yer aldığı Tokat Şehir Müzesi, yörenin 500 yıllık köklü tarihinin en iyi yansıtıldığı yerdir. Oldukça kapsamlı bir sergiye sahip olan müzede, aynı zamanda yazma basım hanesi ve çömlek atölyesi de yer alıyor. Bunun yanı sıra müzenin üst katında Tokat’ta yaşamış ünlü kişilerin balmumu heykellerini de yakından görebilme şansı yakalıyorsunuz. Daha çok yeni olan Tokat Şehir Müzesi, 2019 yılında açılmasına rağmen fazlasıyla rağbet görüyor.

  • Adres: Cemalettin Mahallesi,60030 Tokat Merkez, 60100 Merkez/Tokat
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0356 214 37 35
  • Giriş ücreti: 5₺ **Müzekart ile ücretsiz.
  • Yol tarifi al > 

7.Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi

Burası neresi? Tokat’ın Devegörmez Mahallesi’nde yer alan konak, Atatürk’ün Bandırma Vapuru’nda yanında yer alan ve Cumhuriyet’in ilanından sonra milletvekili olan arkadaşı Piyade Yüzbaşı Mustafa Vasfi Süsoy’a aittir. Milli Mücadale yıllarında sıklıkla Tokat’a gelen Atatürk, eşi Latife Hanım ile en sonki gelişlerinde burada konaklamıştır. Hatta bu gelişinden birkaç yıl sonra Tokat’a tekrar gelen Atatürk, burada konakladığı için Atatürk Evi olarak anılmaya başlanmış. Böylece 2007 yılında etnografya müzesine dönüştürülerek halka açılan Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, yerli ve yabancı pek çok turistin akınına uğruyor. Müzenin içerisinde; Atatürk’ün kullandığı eşyalar, Mustafa Vasfi Süsoy’a ait bir oda ve objeler yer alıyor.

  • Adres: Devegörmez, 60200 Merkez/Tokat
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0356 212 71 30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

8.Latifoğlu Konağı Müzesi

Latifoğlu Konağı Müzesi

Burası neresi? Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer alan Latifoğlu Konağı, 1746 yılında inşa edilmiş. Osmanlı Barok tarzında inşa edilen iki katlı konak, kiremit kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Aynı zamanda ahşap karkas arası kerpiç dolgu malzemeyle inşa edilen konağın taş döşemeli avlusunda, bir havuz yer alıyor. 18. yüzyılın Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan konak, bu süslemeler ile kesinlikle Tokat’ta gezilecek yerler listesinde olmayı hak ediyor.

Neden gitmeliyim? Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, 1985 yılında satın alınarak restore edilen konak, 1989 yılında müze olarak faaliyete geçmiştir. Tokat’ın geleneksel ev kültürünün yansıtıldığı Latifoğlu Konağı Müzesi, yöre halkı ve yerli-yabancı birçok turist tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Müzede yöre halkının eşyaları ve kıyafetlerini incelerken, günlük konak yaşamı, kına gecesi, hamam odası, mutfak ve yatak odasını cansız mankenler aracılığıyla daha yakından gözlemleyebiliyorsunuz.

  • Adres: Alipaşa, 60200 Tokat Merkez/Tokat
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

9.Tokat Kültür Evi

Tokat Kültür Evi

Burası neresi? Barok tarzda inşa edilmiş bir sivil mimari örneği olan konak, Sulusokak’ta yer alıyor. Günümüzde Tokat Kültür Evi’ne dönüştürülen bu konak, ustaca süslemeler ile mükemmel bir yapıdır. İki katlı ahşap çatılı bir Osmanlı konağı olan Tokat Kültür Evi, 900 yıllık Anadolu Türk mimarisinin özelliklerini görebileceğiniz nadide yapılardan biridir. İçerisinde sadece Tokat’ın çeşme kültürünü yansıtan bir şadırvan ve çeşme görmüyor, aynı zamanda dönemin ev yaşantısını, mobilya ve perdelerini, aksesuarlarını da görme şansı elde ediyorsunuz.

  • Adres: Camiikebir, 704. Sk. No:4, 60030 Tokat Merkez/Tokat
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

10.Mevlevihane

Mevlevihane

Burası neresi? Hz. Mevlana hayattayken, Muineddin Süleyman Pervane’nin isteği üzerine, halife Fahreddini Iraki’yi Tokat’a göndererek, Mevleviliğin Tokat’ta yayılmaya başlamasını sağlamıştır. 13. yüzyılda yayılmaya başlayan Mevleviliğin, 1600’lü yıllara gelindiğinde Mevlevihane gibi kalıcı yapılar inşa edecek kadar geliştiğini söyleyebiliriz. Sultan III. Ahmed Dönemi’nde, Yeniçeri Ağası Sülün Mustafa Paşa tarafından 1638 yılında yaptırılan bu Mevlevihane, tüm varlığıyla günümüze kadar gelmeyi başaramamıştır. Ancak 19. yüzyıl Tokat evleri mimarisinde restore edilerek, tekrardan ziyarete açılmıştır.

  • Adres: Soğukpınar, 60200 Tokat Merkez/Tokat
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yaylalar

11.Topçam Yaylası

Topçam Yaylası

Burası neresi? Tokat’a 15 km mesafede yer alan Topçam Yaylası, çam kokusu eşliğinde yemyeşil doğasında huzur bulacağınız bir yerdir. Görüntüsüyle sizleri fazlasıyla etkileyecek olan bu yaylanın yüksekliği ise 1600 metredir.

12.Selemen Yaylası

Selemen Yaylası

Burası neresi? Reşadiye-Ordu sınırları arasında yer alan Selemen Yaylası, doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi açıdan da oldukça önemli bir yerdir. Yavuz Sultan Selim’in, ordusu ile burada konaklaması ve cuma namazını bu yaylada kılması, tarihi açıdan büyük bir önem arz ediyor. O günden günümüze kadar, yaylada her cuma günü geleneksel yayla pazarı kurulur. Hatta ilkbahar aylarından ilk kar düşüne kadar, kurulmaya devam ettiğini belirtelim. Yemyeşil bir alanda yer alan yayla, 1700 rakımlı oldukça geniş bir yayla olma özelliğine sahiptir. Çevre illerden gelen ziyaretçiler, bizzat bu pazar için geliyor ve yayladan alışveriş yaparak geri dönüyorlar.

13.Çamiçi Yaylası

Çamiçi Yaylası

Burası neresi? Niksar ilçesine 17 km mesafede yer alan Çamiçi Yaylası, Niksar-Ünye yolu üzerinde konumlanıyor. Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte bulunan yayla, çam ağaçlarıyla çevrili olup, tertemiz bir havaya hakimdir. Sessiz ve sakinlik arayanlar ve huzur bulmak isteyenler için en ideal noktalardan biri olan Çamiçi Yaylası, içerisindeki ahşap evleriyle oldukça göz dolduruyor. Hem Niksar halkının hem de çevre illerden gelen ziyaretçilerin akın ettiği bu yayla, mesire ve piknik alanı olarak da kullanılıyor.

Neden gitmeliyim? İçerisinde yer alan büfe, lokanta, kebap ocakları ve geniş oyun alanları ile ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir yerdir burası. Yaklaşık 10 bin kişiyi ağırlayabilecek büyüklükte olan bu yayla, Mayıs ve Eylül aylarında bir hayli kalabalık oluyor. Ayrıca Niksar halkının yazlık olarak kullandığı bu yaylada, sadece piknik değil, aynı zamanda kamp ve doğa yürüyüşleri yapmak için de tercih edildiğini söylemeliyiz. Unutmadan, her yıl Çamiçi Yayla Şenlikleri’nin düzenlendiğini de ekleyelim!

14.Akbelen Yaylası

Burası neresi? Tokat merkeze en yakın yaylalardan biri olan Akbelen Yaylası, Niksar yolunun 18 kilometresinde yer alıyor. Tokat’ın doğal güzellikleri arasından sıyrılan ve yakın bir zamanda turizm bölgesi olarak ilan edilen yayla, aynı zamanda köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Akbelen Yaylası, 1600-1800 metre yükseklikte bulunuyor. Yemyeşil mesire alanları, sık ormanları ve suları ile bir başka olan yaylada, balıkçılık, avcılık ve çim kayağı gibi aktiviteler yapabiliyorsunuz.

15.Dumanlı Yaylası

Burası neresi? Almus ilçesinin Arısu Köyü’nde yer alan Dumanlı Yaylası, ilçe merkezine 39 km mesafede yer alıyor. Bir kısmı Sivas il sınırında yer alan yayla, ismini sisli görünümünden aldığı biliniyor. Havası, bitki örtüsü, suyu ve yeşilliği ile bir başka olan yayla, 2870 metre yüksekliğe sahiptir. Barınaklar ve dinlenme alanlarına içerisinde yer veren yaylada, doğa yürüyüşü, trekking ve kamp yapabilirsiniz.

-Göller

16.Kaz Gölü

Kaz Gölü

Burası neresi? Tokat’a 39 km mesafede yer alan Kaz Gölü, toplam 1170 hektarlık bir alan üzerine kuruludur. Aynı zamanda Turhal ve Pazar ilçe sınırlarında bulunan Kaz Gölü, Turhal’a 19 km, Pazar’a da 11 km mesafede yer alıyor. Göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunmasından dolayı farklı kuş türlerinin konaklamasına imkan tanıyan bölgede, 108 çeşit kuş türü yer alıyor. Yıl içerisinde bu sayı değişiklikler gösterse de, kuşların yuvalanma ve kuluçkalaşma alanı olduğu için, yine de birçok farklı türe rastlayabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Saksağan, kara leylek, ak leylek, angıt, alacabalıkçıl, gri balıkçıl, ak kuyruksallayan, büyük beyaz balıkçıl, sutavuğu, sakarmeke, elmabaş, kamışçın, batağan, saz bülbülü, karatavuk, ördek ve kaz türleri, çulluk, serçe, sığırcık, kızıl gerdan, söğüt serçesi, kara kızılkuyruk, kızkuşu, çıkrıkçın, çıvgın, çayı ve incirkuşu gibi daha pek çok farklı türü yakından görme şansı yakalayabiliyorsunuz. Sulak alanlar statüsünde anılan Kaz Gölü, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olması nedeniyle oldukça önemli bir rotadır.

Kaçırmayın! Yemyeşil sazlıklar arasında 2 gözlem kulesinin yer aldığını ve birçok kuş gözlemcisinin burayı tercih ettiğini söylemeliyiz. Kamışların içinden uzanan yürüyüş platformu, sizlere harika kareler yakalama fırsatı tanıyor.

17.Zinav Gölü

Zinav Gölü

Burası neresi? Reşadiye ilçesinin Yolüstü Köyü’ne 3 km uzaklıkta yer alan Zinav Gölü, yaklaşık 1,5 km alana sahiptir. Gölün suları tatlı olup, bir dere ve küçük sularla beslenir. Derinliği 10-15 metre olan gölün kenarında herhangi bir bataklık yer yoktur. Doğal Hayatı Koruma Sahası olarak koruma altına alınan Zinav Gölü, birçok farklı kuş türünün yaşama alanıdır. Aynı zamanda göçmen kuşlar için de dinlenme ve konaklama alanı olduğunu söyleyelim. Bunun yanı sıra gölde; sazan balığı, yayın balığı, Japon sazanı ve kızılkanat gibi balık çeşitleri de yer alıyor. Yaz aylarında sık sık ziyaret edilen gölü, Tokat’ta gezilecek yerler listenize dahil etmeyi unutmayın!

18.Almus Baraj Gölü

Almus Baraj Gölü
Görsel Kaynak: seyyahdefteri.com

Burası neresi? Şehrin en etkileyici destinasyonlarından biri olan Almus Baraj Gölü, Yeşilırmak üzerine kurulu olup, 4 bin hektarlık bir alanı kapsar. Piknik ve su sporları yapabileceğiniz harika noktalardan biri olan bölge, özellikle bahar ve yaz aylarında, çevre illerden gelen ziyaretçiler ve yöre halkı ile dolup taşıyor.

Neden gitmeliyim? Hem fauna hem de flora bakımından oldukça zengin olan gölde; tilki, ceylan, güvercin, sansar, dağ keçisi, ayı, domuz, bıldırcın, karatavuk ve üveyik gibi birçok farklı hayvan çeşidine rastlayabilirsiniz. Kayın, çam, meşe, ıhlamur ve sedir ağaçlarıyla çevrelenen Almus Baraj Gölü, aynı zamanda günübirlik piknikçilerin tercih ettiği önemli bir mesire alanıdır. Doğayla tamamen baş başa kalmak isterseniz, kamp yapabileceğinizi de belirtelim.

19.Düden Gölü

Düden Gölü

Burası neresi? Erbaa ilçesinde yer alan Düden Gölü, Boğazkesen Köprüsü’nden sonra gidebileceğiniz bir durak noktasıdır. Bu köprüden kuzeye doğru devam edildiğinde ulaşabileceğiniz göl, hem kolay ulaşımı hem de manzarası ile resmen büyülüyor. Gölün muhteşem manzarası eşliğinde yürüyüp gezebilir, piknik yapabilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

20.Kurt Gölü

Kurt Gölü

Burası neresi? Reşadiye ilçesinin Kızılcaören beldesindeki Kurt Gölü’de Tokat’ın önemli doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. Gölün çevresinde yoğunluklu olarak çam ağaçları bulunmaktadır. Her yıl temmuz ayının 3. haftasında gölün bulunduğu bölgede belediye tarafından Kurt Gölü Festivali de gerçekleştirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kış mevsiminde havanın soğuk ve su seviyesinin yüksek olması nedeniyle çok fazla ziyaretçisi olmayan Kurt Gölü, yaz ayların çok keyifli ve huzur dolu bir piknik alanı olarak değerlendirilmektedir. Burası aynı zamanda kamp seven ziyaretçilerin de değerlendirebileceği bir bölgedir.

-Mağaralar

21.Ballıca Mağarası

Ballıca Mağarası

Burası neresi? Pazar ilçesinde bulunan Ballıca Mağarası, dünyanın en büyük mağaraları arasında yerini alıyor. Her yıl yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlayan mağara, 1995 yılından itibaren ziyarete açıktır. Beş kattan ve sekiz salondan oluşan mağarada, bazı kısımların oluşumu günümüzde hala devam etmekte. Yaklaşık 4 milyon yıl önce oluşan mağara, 680 metre uzunluğunda ve 90-95 metre yüksekliğe sahiptir. Mağaranın içerisinde küçük yarasa grupları yer alıyor ve bu yarasalar mağara yaşayan en belirgin canlı grubu olma özelliğini taşıyor.

Neden gitmeliyim? Mağaranın giriş kısmında Havuzlu Salon yer alıyor ve diğer bölümlere nazaran nem oranı daha azdır. Taşların üzerinde pullu bir yapı bulanan bu bölümde, eskiden bir yaşam olduğu, yapılan araştırmalara göre, anlaşılmıştır. Ayrıca Büyük Damlataş Salonu, Yeni Salon ve Mantarlı Salon gibi alanlar da yer alıyor. Mağaranın içerisinde; sütunlar, travertenler, dev kolonlar ve soğan oluşumları bulunuyor. Astım hastalarına iyi geldiği bilinen mağarada, herhangi bir rahatsızlığı olmayan ziyaretçiler bile, kaç metre inip çıktıktan sonra hiç yorulmadıklarını dile getirirler.

Uyarı! İçeride fotoğraf çekilmesinin yasak olduğunu belirterek, bunun sebebinin de mağaradaki sarkıtların ve dikitlerin milyonlarca yılda oluşması ve flaşın bunları yıpratması olduğunu ekleyelim.

  • Adres: 60800 Ballıca/Pazar/Tokat
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 20.00
  • Telefon: 0532 767 03 23
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 14₺ / Öğrenci: 7₺
  • Yol tarifi al > 

*Tokat’a Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Köy, Kasaba ve İlçeler

22.Erbaa

Erbaa

Burası neresi? Tarihi Sümerler’e kadar uzanan bir yerleşim bölgesi olan Erbaa, Tokat’ın en çok bilinen ilçelerinden biridir. Tokat’a 81 km mesafede yer alan ilçe, aynı zamanda Tokat’ın nüfus ve yüzölçümü açısından en büyük ilçesidir. Hem tarihi hem kültürü hem de doğal güzellikleri ile kendine has bir yer olan Erbaa, köklü bir tarihi geçmişe sahip olmasının yanı sıra pek çok farklı medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Buraya geldiğinizde; Horoztepe, Boğazkesen Köprüsü, Düden Gölü, Şahin Tepesi, Silahtar Ömer Paşa Camisi, Kilise Suyu, Emeri Kalesi ve daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz.

23.Niksar

Burası neresi? Kelkit Vadisi’nde, Niksar Kalesi eteklerinde kurulu olan Niksar, yemyeşil doğası, bereketli toprakları ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Binlerce yıla uzanan tarihinde pek çok çeşitli kültürü bünyesinde barındıran Niksar, Anadolu’dan Karadeniz’e geçiş için bir köprü oluşturmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca İpek Yolu’nun Karadeniz’e ulaşması için de bir kavşak olan Niksar, bu açıdan da oldukça önemli bir konuma sahiptir.

Neden gitmeliyim? Birçok etkenlerden dolayı erkenden fark edilen Niksar, 5500 yıl öncesine uzanan tarihinin yanı sıra birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmasıyla çok fazla iz taşıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne ”Erken Dönem Anadolu Türk Mirası Danişment Başkenti” olarak girdiğini söylemeden geçemeyiz. Niksar’ı ziyaret ettiğinizde; Niksar Kalesi, Niksar Ulu Cami, Yağıbasan Medresesi, Tokat Müzesi, Çamiçi Yaylası, Ayvaz Suyu ve Roma Arsenali’ne uğramalısınız.

24.Almus

Almus

Burası neresi? Tokat’a 34 km mesafede yer alan Almus, mavi ve yeşilin bir arada buluştuğu en güzide yerlerden biridir. Özellikle baraj gölüne karşı kurulu olan tesislerde alabalık yemenin ve tekne turu yapmanın oldukça meşhur olduğunu belirtelim. Burayı ziyaret ettiğinizde; Hubyar Tekkesi, Dumanlı Yaylası, Almus Baraj Gölü, Haramiler Yaylası ve Tufan Tepe’ye uğramayı unutmayın!

25.Turhal

Turhal

Burası neresi? Tokat’a 46 km uzaklıkta konumlanan Turhal, Tokat’ın ikinci en büyük ilçesidir. Büyük bir yer olmasına rağmen, merkezde yapacak pek fazla bir şey ne yazık ki yoktur. Ancak içerisinde yer alan köyleri ziyaret ederek, yöreye has lezzetleri tatma imkanına sahipsiniz! 🙂 Özellikle Hamide Köyü’ne gelmeli ve meşhur Çerkez mantısını yemelisiniz. Turhal’ın Mercimek Tepesi’ne çıkıp, yamaç paraşütü yapabileceğinizi de ekleyelim. Tüm bunlar dışında burayı ziyaret ettiğinizde; Turhal Kalesi, Turhal Kule, Kaymakam Çeşmesi, cami ve türbelere uğramalısınız.

26.Zile

Zile Kalesi

Burası neresi? Tokat’a 62 km mesafede yer alan Zile, yedi bin yıllık tarihi geçmişi ile Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yaptığı için, hepsinden ayrı bir kültür yakalamış ve ayrı bir tarihi iz taşımıştır. Hatta tarih boyunca birçok farklı isimle anılmıştır.

Neden gitmeliyim? Zile’nin tarihteki en önemli olayı ise; M.Ö 47’de Julius Sezar’ın Zela Savaşı’nı kazandıktan sonra, Zile Kalesi’nde ”Veni, Vidi, Vici” yani ”Geldim, Gördüm, Yendim” sözünü söylemiş olmasıdır. Her açıdan ayrı bir öneme sahip olan Zile’ye geldiğinizde, Zile Kalesi, Zile Maşat Höyük, Zile Ulu Cami-Nasuh Paşa Cami, Zile Elbaşoğlu Cami, Beyazıt Bestami Cami ve Şeyh Nusreddin Türbesi’ni ziyaret etmelisiniz.

27.Sulusaray

Burası neresi? Tokat merkeze 69 km mesafede yer alan Sulusaray, Çekerek Irmağı kenarında kurulmuş şirin mi şirin bir yerdir. Oldukça küçük bir yerleşim yeri olan Sulusaray, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Taşıdığı tarihi izleri, yapıları ve kültürü ile adını duyurmayı başaran Sulusaray’a geldiğinizde; Sulusaray Kaplıcaları, Sebastopolis Antik Kenti ve Sebastopolis Açık Hava Müzesi’ne uğramalısınız.

-Turistik Şehirler

28.Samsun

Samsun

Burası neresi? Karadeniz’in en güzel turizm merkezlerinden biri olan Samsun, eski çağlara kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Tarihi ve kültürel yapısıyla oldukça önemli bir konumda yer alan Samsun’da, hem coğrafi hem de kültürel açıdan keşfedilecek birçok yer vardır! Orta Karadeniz bölümünde yer alan Samsun’un, Cumhuriyet tarihi açısından da önemi bir hayli büyüktür.

Neden gitmeliyim? Doğal güzelliği, havası, denizinin yanı sıra kaplıcaları, havzaları, deltaları, ovaları ve daha birçok yeriyle göz dolduran bir noktadır. Samsun gezilecek yerler listesine gelin ve hem Samsun hakkında detaylı bilgiye ulaşın hem de gezilecek nereler varmış bir bakın!

Tokat Samsun arası mesafe 227 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 3 saat sürer.

29.Ordu

Ordu Yason Burnu

Burası neresi? Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu, Samsun ve Giresun arasında konumlanıyor. Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu, dağları, ormanları, şelaleleri, yaylaları ile birlikte tertemiz havası, huzurlu atmosferi, yemyeşil doğası, kültürel zenginlikleri ve yöresel lezzetleri ile bambaşkadır. Herkesin mutlaka bir kez olsun ziyaret etmesi gereken yerlerin başında gelen Ordu’da, trekking, yamaç paraşütü, avcılık ve kampçılık gibi doğa sporları yapabileceğinizin altını çizelim. Ordu hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak adına, Ordu’da gezilecek yerler yazımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Tokat Ordu arası mesafe 197 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 3 saat sürer.

30.Sivas

Sivas Eğri Köprü

Burası neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Sivas, hem İpek Yolu üzerinde yer aldığı hem de Kral Yolu’ndan geçtiği için tarihte oldukça önemli bir yere sahiptir. Yüksek platoları ve dağlık alanların arasında kalan Sivas, Türkiye’nin yüzölçümü açısından ikinci en büyük şehridir. Anadolu’nun en önemli şehirleri arasında yer alan bölge, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Sivas hakkında daha detaylı bilgi için Sivas’ta gezilecek yerler listesine göz gezdirmeyi unutmayın!

Tokat Sivas arası mesafe 107 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 1 buçuk saat sürer.

31.Yozgat

Yozgat Çamlığı Milli Parkı

Burası neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Yozgat, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan bölge, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için bünyesinde pek çok farklı kültürü barındırıyor. Yozgat’ta gezilecek yerler listesini inceleyin ve daha detaylı bilgiye ulaşın!

Tokat Yozgat arası mesafe 193 km olup, arabayla yolculuk 2 saat 44 dakika sürer.

32.Amasya

Amasya

Burası neresi? Orta Karadeniz bölümünde yer alan Amasya, 7 bin 500 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya, tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yerli ve yabancı birçok turistin ziyaretine uğrayan Amasya, tarih ve kültürel açıdan zengin çeşitliliği bünyesinde barındırıyor. Amasya hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Amasya gezilecek yerler yazımızı incelemelisiniz!

Tokat Amasya arası mesafe 126 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 2 saat sürer.

*Alışveriş

33.Yazmacılar (Hanı) Çarşısı

Burası neresi? Tokat’ın meşhur sofra bezi ve el baskısı yazmalarının yapılışını yakından görebileceğiniz bir yer olan Yazmacılar Çarşısı, bir diğer adıyla da bilinen Yazmacılar Hanı, bir Osmanlı yapısıdır. Tahta boya ile boyanmış yazmalar, ipek dokuma ürünler gibi birçok hediyelik eşyayı satın alabilirsiniz.

34.Tokat Çarşısı

Burası neresi? Tokat merkezin ana alışveriş caddesi olan Tokat Çarşısı, yan yana dizili dükkanları ile sıklıkla tercih ediliyor. Bu bölgede; Hacivat Köftecisi, Latifoğlu Konağı Müze Evi, Taşhan ve Tokat Müzesi yer alıyor. Unutmadan, Tokat’ın meşhur asma yaprağından satın almadan dönmeyin!

35.Taşhan

Taşhan

Burası neresi? Anadolu’daki Osmanlı’dan kalma en güzel ve en büyük hanlardan biri olan Taşhan, 1626-1632 yıllarında inşa edilmiş. İki katlı, dikdörtgen planlı ve geniş avlulu olan handa, 400 yılı aşkın bir süredir esnaf ve zanaatkarlar yer alıyor. Son derece misafirperver, sıcakkanlı ve mütevazi bir esnafa sahip olan Taşhan’da, sadece alışveriş yapmayacak aynı zamanda oldukça hoş vakit geçireceksiniz. İçerisinde; bakırcılar, antikacılar, ahşap oymacılar, seramikçiler yer alıyor ve Tokat yöresine ait eşyalar ile folklorik ürünler bulunuyor. Tokat gezilecek yerler listenizin olmazsa olmazıdır burası!

  • Adres: Kabe-i̇ Mescid, 60200 Tokat Merkez/Tokat
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00
  • Telefon: 0356 212 69 08
  • Yol tarifi al > 

36.Novada Tokat AVM

Burası neresi? Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer alan Novada Tokat Avm, 2014 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde; 90 mağaza, 15 cafe-restoran ve eğlence alanları bulunuyor. Tokat’ın ilk ve tek alışveriş merkezi olan avm, hem çocuklarınızla hem de arkadaşlarınızla tercih edebileceğiniz yerlerden biridir.

  • Adres: Yeşilırmak, 4032. Sokak Sıtkı Ulaşoğlu Caddesi 2.Sk., 60030 Merkez/Tokat Merkez/Tokat
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0356 201 01 01
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

*Tarihi Yerler

Tokat’ta keşfedeceğiniz o kadar çok tarihi yapı var ki… Hamamlar, kervansaraylar, kaleler, camiler, türbeler ve daha pek çok antik kalıntı… Dilerseniz, bu konu hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için Tokat’ın tarihi yerleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

*Gece Hayatı

Tokat’ın gece hayatı aktif olmasa da, cafe ve restoranlarında dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz. Sizin için birkaç örnek verecek olursak; canlı müzik mekanları olan Kum&Bar, Binbir Gece Club&Bar, Vitamin Bar, Felicita, Cadde Cafe&Restaurant, Sky Cafe Sky Club, Yeşil Park, Destan Cafe’yi tercih edebilirsiniz. Ayrıca Tokat’ta yer alan otellerin bar ve cafelerinde de eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Tokat Saat Kulesi’ni, Tarihi Sulusokak ve Çevresi’ni görmeden,
  • Sulusaray Kaplıcaları ve Reşadiye Kaplıcaları’nda tedavi olmadan,
  • Tokat müzelerini görmeden,
  • Tokat yaylalarınında doğayla iç içe olmadan,
  • Kaz Gölü’nde harika fotoğraflar çekilmeden,
  • Almus Baraj Gölü’nde piknik yapmadan,
  • Ballıca Mağarası’nı görmeden,
  • Yazmacılar Çarşısı’nda ve Taşhan’da alışveriş yapmadan,
  • Tokat ilçeleri ve Tokat’a yakın turistik şehirlere uğramadan dönmeyin!

*Şehir İçi Ulaşım

Tokat’ın şehir içi ulaşımında; belediye otobüsleri ve taksileri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda birçok yere de yürüyerek ulaşabileceğinizi belirtelim. Halk otobüslerinin hareket saatlerine, güzergahlarına, duraklarına, duraklara varış noktalarına daha detaylı ulaşabilmek için Google Play’den Tokat Ulaşım Rehberi adlı uygulamayı indirebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin