Kırklareli’nin En Meşhur 13 Leziz Yemeği

Kırklareli, Trakya mutfağının en lezzetli parçalarından biri.

Muhteşem bir doğaya ve bereketli topraklara sahip Kırklareli, Trakya’ya has lezzetleri mutfağında barındırıyor. Küçükbaş hayvancılığın ve tarımın önemli gelir kaynağı olduğu şehirde, hamur işi ve et yemekleri oldukça popüler. Rumeli lezzetlerinin farklı bir yorumunu görebileceğiniz Kırklareli mutfağının yöresel lezzetlerine doğru nefis bir yolculuğa çıkalım;

Ana Yemekler

1- Papara

papara

Paparayı yedik” lafı, diğer deyimler gibi mecaz anlamlı olsa da bunu gerçeğe çevirmek sizin elinizde. Ana maddesi bayat ekmek olan papara için “yokluktan doğan lezzet” denilebilir. Su, tereyağ ve bayat ekmek ile hazırlanan paparayı zenginleştirmek size kalmış. Su yerine et suyu tercih edebileceğiniz gibi; lor peyniri de ekleyebilirsiniz.

2- Labada Borani

labade Borani

Elveda Rumeli dizisini izleyenler hatırlayacaktır; yiyeceği olmayan aileler labada toplamaya gider ve çeşitli yemekler yaparlardı. Trakya’nın birçok bölgesinde olduğu gibi Kırklareli’de de labada oldukça fazla. Yoğurtlanarak yendiğinde tadına doyulmayan labada borani, özellikle vejetaryenlerin Kırklareli’de yiyebilecekleri en lezzetli yemeklerden biri.

3- Kırklareli Köftesi

kırklareli köfte

Ülkemizin hemen hemen her yerinde olduğu gibi Kırklareli’nin de kendine has bir köftesi mevcut. Kırklareli’de kasap-restoran kültürü hakim. Bu tarz yerlerde istediğiniz eti seçiyorsunuz ve her şeyi gözünüzün önünde hazırlıyorlar. Yanında soğan ve özel domates sosu ile servis edilen Kırklareli köftesi, size farklı bir lezzet deneyimi yaşatacak.

4- Kuzu Kapama

kuzu kapama

Küçükbaş hayvancılığın Türkiye‘deki adresinin Trakya olduğunu söylemiştik. Ülkemizdeki en kaliteli pirincin de Kırklareli’nin komşusu Edirne‘de yetiştiğini düşünürsek; kapamanın en güzelini Kırklareli’de yiyebileceğinizi söyleyebiliriz. Lokum gibi kuzu eti, pirinç ve soğanı ile fırında hazırlanan kapama, şehrin en popüler lezzetlerinden biri.

5- Pekmezli Kaçamak

pekmezli kaçamak

Mübadeleler ve göçler seneler içinde Kırklareli’ni Trakya’nın farklı bölgelerinden gelen insanların yaşam alanı yapmış. Benzerlikleri olduğu kadar farklılıkları da olan bu insanlar, Kırklareli’nin zengin mutfağının temel kaynağı. Bir göçmen yemeği olan kaçamak, mısır unundan yapılıyor ve kıvamını tutturmak pek de kolay değil. Kırklareli’de Poyralı pancar pekmezi ile servis edilen yemeği; lor peyniri, kavurma ve yoğurtla da yiyebilirsiniz.

6- Sini Mantısı

sini mantı

Hamur işinin Kırklareli mutfağındaki yerinden bahsetmiştik. Trakya mantısı olarak da bilinen sini mantısı da, şehirde yiyebileceğiniz lezzetli yemeklerden biri. Şekil olarak diğer mantılara benzese de, sini mantısının yapılışında bazı farklar göze çarpıyor. Mantının içi doldurulduktan sonra fırınlanıyor ve fırınlama işlemi devam edilirken su kaynatılıyor. Tepsi fırından çıkarıldıktan sonra kaynayan su tepsiye ilave ediliyor.

7- Soğan Pidesi

soğan pidesi

Soğan pidesi de kaçamak gibi bir göçmen yemeğidir. Özellikle Kırklareli’nin köylerinde çokça yapılan soğan pidesi, şehrin en bilinen hamur işlerindendir. Ana malzemesi soğan olan pideye, isteğe göre kıyma, domates rendesi ve maydanoz da ilave edilebilir. Ayrıca benzerlerinin aksine soğan pidesi, soğukken de oldukça lezzetli.

8- Manca

manca yemeği

Sevilen Rumeli yemeklerinden biri olan manca, Kırklareli mutfağının da çok sevilen lezzetlerinden biri. İştah açıcı bir meze olarak sofralarda yerini alan yemek içerisinde patlıcan, kırmızı biber, yeşil biber, zeytinyağı ve üzüm sirkesi yer alıyor.

9- Tavuklu Kalle

Lahana turşusu ve haşlanmış tavuk göğsü ile yapılan bu parmak ısırtan lezzetin ismi tavuklu kalle… Kentte halkın sıklıkla pişirdiğ yemek genellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olarak çıkıyor karşımıza. Faydaları ise oldukça fazla.

10- Papaz Yahnisi

papaz yahnisi

Kırklareli’nin en meşhur yemeklerinden biri olan papaz yahnisi, bizim soğan yahnisi olarak da bildiğimiz leziz ve doyurucu ana yemeklerden biri. Geçmişte Rumlar, Yahudiler, Türkler ve Bulgarlar Kırklareli’nde yaşarken hasta bir din görevlisine Türk komşusu soğan yahnisi götürür. Din görevlisi yahniyi çok beğendiği için sürekli komşusundan bu yemeği ister. Böylece soğan yahnisinin adı Papaz yahnisi olur.

11- Sütlü Hamur Çorbası

sütlü hamur çorbası

Trakya mutfağına Rumeli göçmenler tarafından taşınan sütlü hamur çorbası, Kırklareli’nin de yöresel lezzetlerinden biri haline gelmiş. Tekirdağ’da farklı yorumunu göreceğiniz çorba, Kırklareli’nde kuru nane ile servis ediliyor.  İçerisinde erişte, kuru nane ve yumurta yer alıyor.

12- Kupriva

kupriva otu

Kırklareli’nin meşhur yöresel lezzetlerinden biri kupriva. Isırgan otundan hazırlanan bu yemeğin sağlığa faydaları ise saymakla bitmiyor. Bizdeki ismi ısırgan mancarı olan kopriva, uzun süre kavrulduktan sorma ıspanak, pırasa gibi diğer sebzelerle birlikte harmanlanır. Son olarak da yumurta kırılarak servis edilir.

13- Sütlü Biber Turşusu

sütlü biber turşusu

Pek çok mutfakta göremeyeceğimiz ve çoğumuzun bilmediği bir lezzet sütlü biber turşusu. Kırklareli’nde ise vazgeçilmezler listesine çoktan girmiş bile. Edirne’de de benzerini görebileceğiniz bu turşu keçi sütü, çarliston biber ve beyaz peynir ile hazırlanıyor. Bolca tuzlandıktan sonra ise kavanozlanıyor.

Kırklareli’nin yöresel yemekleri listemize ek tavsiye lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin