Kırcaali’de Gezilecek 9 Yer | Detaylı Anlatım

Balkanların en önemli Türk şehri olan Kırcaali, gezilecek yerleriyle ünlü, bir turist olarak gittiğinizde hiç yabancılık çekmeyeceğiniz bir yer.

Kırcaali gezilecek yerler yazımızda kentte görülmesi gereken yerleri turistik bakış açısıyla ele aldık. Yüzde 80’den fazla nüfusun Türkçe bildiği Kırcaali, İstanbul’dan sadece 4-5 saat uzaklıkta. Bulgaristan sınırları içinde bulunan şehir, iki ülkeden de kültürel mirasa sahip.  Tatiliniz sırasında bu yerleri görmeden dönmeyin.

#1 Kırcaali Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Arpezos Parkı

Arpezos Park

Klasik bir şehir parkıdır. Bölge halkı hava güzel olunca soluğu parkta alır. Çevresindeki kafelerde zaman geçirebilir ve çocukların koşuşturmalarını izleyebilirsiniz. Aynı zamanda yerel halk ile tanışmak için de uygun bir yerdir.

2- Kırcaali Medresesi

Kırcaali Medresesi

Medrese, bölgede yaşayan halk tarafından yaptırıldı ancak siyasi nedenlerle okul olarak kullanılamadı. Sadece ismi Kırcaali Medresesi olan yapı, bugün müze olarak hizmet veriyor. Şehrin tarihinin korunduğu ve sergilendiği müzede iyi bir mimari plan olduğunu söyleyebiliriz.

3- Kırcaali Barajı

Kırcaali Barajı

Arda Nehri üzerinde bulunan üç büyük barajdan biridir. Şehir merkezine 3 kilometre uzakta olan baraj, 1957-1963 arasında yapılmış. Barajın duvarı konstrüksiyon bakımından Balkanlarda fark yaratır. Baraj üzerinde balıkçılık ve çeşitli su sporları yapıldığı için turizm potansiyeline sahiptir.

4- Perperikon

Perperikon

Kırcaali’ye bağlı olan ancak şehrin 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Perperikon, antik bir Trakya kentidir. Arkeolojik buluntular sonucunda buranın Bakır Çağı’nda yaşam merkezi olduğu kanısına varılmış. Tunç ve Demir Çağı’nda da ibadethaneleri ile dini bir kimliğe bürünmüş.

2000’li yılların başında eski kalenin altında tapınaklarla dolu bir Trakya sarayı keşfetti. Günümüzde, o dönemlere ait bulunan tek Trakya kralı sarayı Perperikon’dadır.

5- Tatul

Tatul

Tatul, Kırcaali’nin Momchilgrad belediyesine bağlı bir köyde yer alır. Buradaki evler estetik kaygı ile kesilen taş bloklardan oluştuğu için insanların dikkatini çekiyor. Nüfusu artış gösterse de henüz 500 kişiyi aşmamıştır.

Taş evler hakkında merak ettikleriniz ve keşfetmek istediğiniz noktalar varsa Tatul’a mutlaka uğramalısınız.

6- Zimzelen

Zimzelen

Bulgaristan’ın güneyinde konumlandırılan bir köydür. Kırcaali’de köy yaşamını yerinde görmek ve tanımak isterseniz Zimzelen en çok tercih edilen köyler arasındadır.

7- Şeytan Köprüsü

Şeytan Köprüsü

Orta Çap köprüsü olarak tarihe geçen Kırcaali’nin tarihi noktalarındandır. Arda Nehri üzerine inşa edilen köprü, kemerli yapıya sahiptir. Tarihî Trakya yolunun rotasını çizen Şeytan Köprüsü, Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgeye kazandırdığı güzelliklerden biri olarak bilinir.

İsim konusu ilginizi çekebilir. Bu konu hakkında iki rivayet var. Birincisinde; köprüden sadece şeytanın geçebildiği söylenir. İkincisinde ise köprünün sudaki yansıması şeytana benzetildiği için bu ad verilmiş.

8- Kırcaali Pazarı

Kırcaali Pazarı

Bir şehrin pazar yerini görmeden olmaz. Kırcaali Pazarı, Bulgaristan’da meşhurdur. Taze ürün tüketmek isteyen herkes haftanın belli günlerinde bu pazardan alışverişini yapar. Turistler de yörenin lezzetlerini tatmak için buraya uğrar.

9- Arda Nehri

Arda Nehri

Rodop Dağları’ndan başlayıp, YunanistanTürkiye sınırında Meriç Nehri’ne karışır. Yaklaşık 300 kilometre uzunluğundaki Arda Nehri, Kırcaali ve Ortaköy barajlarından geçer. Bu nehrin en önemli özelliği, hidroelektrik santralleri ve sulama barajlarına sahip olmasıdır.

*Kırcaali gördüğünüz üzere küçük ve tatlı bir şehir. Türkiye’ye yakın olması ve Türk kültürünü yaşatıyor olması bizim için ayrı bir avantaj. Yabancı topraklarda hiç yabancılık çekmiyorsunuz. Bundan dolayı sanki yurt içi gezisi yapmış gibi hissedebilirsiniz. Edirne taraflarına yakın, Türkiye’ye dönüşte sorun çıkarmayacak bir yer arıyorsanız Kırcaali ve civarı aklınızda bulunsun. Sitemiz aracılığıyla en hesaplı Kırcaali uçuşları alıp tatil planlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Güzel yolculuklar diliyoruz!

Kırcaali gezilecek yerler yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin