Kiev Gezilecek Yerler | 50 Turistik Nokta

Kiev nerede & Hangi ülkede? Kiev Ukrayna ülke sınırları içinde yer almaktadır ve ülkenin başkenti pozisyonunda bulunmaktadır. Şehir, Ukrayna’nın kuzey-orta bölgesinde, Dinyeper Nehri üzerinde ve Polesia ormanlık alanlarının hemen kenarında konumlanmıştır ve Kiev gezilecek yerler listemizde bu şehrin en önemli turistik durakları hakkında bilgilere ve fotoğraflara yer verdik.

Kiev hakkında; Yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip olan Kiev, Ukrayna’nın başkentidir ve Doğu Avrupa’nın en güzel ve en eski şehirlerinden biridir. 1500 yıl önce kurulmuş olan Kiev, Ukrayna’nın gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir ve burada sanayi alanında faaliyet gösteren pek çok işletme faaliyet göstermektedir. Yarısından fazlası yeşil alan olan Kiev, doğa sevenler için de adeta bir cennettir.

Kiev’de ortalama gezi süresi; Kiev’in görülmesi gereken bütün yerleri görmek ve yapılması gereken her şeyi deneyimlemek için 3-5 günlük bir gezi planı yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bu günlerin bir veya iki gününü hafta sonuna denk getirirseniz şehrin en hareketli zamanlarını görme imkanına sahip olabilirsiniz.

Kiev pahalı mı? Kiev seyahat etmek için diğer Avrupa şehirlerine nazaran daha ucuz bir şehir ve aralarından seçim yapabileceğiniz farklı fiyat aralıklarında seçenekler bulunuyor. Konaklama için çift kişilik bir odanın minimum maliyeti 250-300 UAH arasında değişmektedir. Kişi başı yemek masrafı ise minimum 150 UAH civarı tutacaktır. Ulaşım için metroyu tercih ederseniz yolculuk başına 8 UAH vermeniz gerekmektedir. Bu fiyatlar üzerinden yola çıkarak kalacağınız güne göre ortalama olarak ne kadar masraf yapacağınızı hesap edebilirsiniz.

Kiev nasıl bir yer? Güvenli mi? Ukraynalılar sokaklarda mecbur kalmadıkça yabancılarla etkileşim kurmuyor. Bu nedenle geceleri dahi genel olarak Kiev’de kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Buna karşın pek çok farklı şehirde karşılaşabileceğiniz bir dolandırıcılık yöntemine burada da rastlayabilirsiniz. Özellikle para düşürme dolandırıcılığı Kiev’de yaygın olarak uygulanan bir dolandırma yöntemidir. Bu nedenle önünüzde yere bir şey düşüren birini gördüğünüzde, cevap vermeden yanından hemen uzaklaşın.

Her ne kadar Kiev güvenli bir şehir olsa da son dönemlerdeki Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle pek çok kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve şehirdeki sosyal yaşamın büyük oranda zarar gördüğünü belirtmemiz gerekiyor.

Kiev’i ziyaret etmek için en iyi zaman; Kiev’i ziyaret etmek için en iyi zamanın Haziran ile Eylül arasındaki yaz aylarının olduğunu söyleyebiliriz. Diğer Avrupa şehirlerinin aksine Kiev, henüz turistler tarafından tam manasıyla keşfedilmediğinden yoğun turizm dönemlerinde ziyaret etmek rahatsız edici değildir. Bu zaman diliminde gerçekleştireceğiniz ziyaret ile karşılaşabileceğiniz yaz etkinliklerinin sayısını da üst düzeye çıkarma şansına sahip olabilirsiniz.

Yardımcı uygulamalar;

-Gezi için;

  • 2GIS (Offline harita ve navigasyon uygulaması) / AndroidİOS

-Ulaşım için;

Tasarruf kartları; 

  • Kiev Pass: 2017 senesinden bu yana hizmet veren Kiev Pass, konuklarına Kiev’de 24, 48 ve 72 saat boyunca çeşitli indirimlerden faydalanma imkanı sunuyor. Ziyaretçiler resmi turist iletişim merkezlerinden bu Kiev Pass kartlarını satın alabilmektedir. Kart 24 saat için 15€, 48 saat için 25€ ve 72 saat için 35€ ücret karşılığında satın alınabilmektedir. Kartla ilgili detaylar için Kiev Pass resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
  • Kiev Smart Card: Şehir içi ulaşım için akıllı kart sisteminin getirilmesiyle nakit ihtiyacı olmadan ulaşım giderlerinizi kartınızla karşılayabiliyorsunuz. Bu kart ile otobüs, troleybüs, tramvay, metro ve fenikülere binebiliyorsunuz. 50 biniş hakkı sunan kart satın aldığınızda her bir binişiniz 6,5 UAH’a denk gelmektedir.

Kiev-İstanbul saat farkı; Kiev ile İstanbul arasında zaman farkı bulunmuyor. Bu da demek oluyor ki şu anda İstanbul’da ya da Türkiye’nin herhangi bir şehrinde saat kaç ise Kiev’de de saatler o süreyi gösteriyor.

Kiev’de ne yenir? Ne içilir? Ukrayna mutfağı diğer mutfaklar kadar meşhur olmasa da, yerel yemeklerin tadına bakmayı sevenler ve otantik yemeklerle karnını doyurmak isteyenler için Ukrayna sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Kiev’i ziyaret etmek ve burada lezzetli yemekler yemek pek çok bölgeye göre nispeten daha ucuzdur ve yerel halkın yemek yemeyi sevdiği yerlere giderseniz bölgesel yemekleri tatma şansına sahip olabilirsiniz. Kiev’in yemek kültürünü ve buraya geldiğinizde ne yemeniz gerektiğini öğrenmek için Kiev’de ne yenir? Ne içilir? yazımızı mutlaka incelemelisiniz.

Restoran bahşiş oranları; Bahşiş vermek Kiev’deki restoranlarda artık oldukça yaygın olarak yapılan bir davranıştır ve yazılı olmayan bir kural olarak ortalama hesabın %15’i kadar bir bahşiş makul kabul edilmektedir. Bununla birlikte bazı restoranlar otomatik olarak hesaba %10-15 oranında bir servis ücreti eklediğinden bahşiş vermeden önce faturanızı dikkatli bir şekilde kontrol etmenizi öneriyoruz.

Kiev’in en ünlüleri; Kiev denince ilk akla gelen güzelliğiyle ün salmış Ayasofya Katedrali olmaktadır. Kiev’in en büyük ve popüler meydanı olan Bağımsızlık Meydanı da Kiev’deki en ünlü turistik yerler arasında bulunmaktadır.

Gezi önerisi; Eğer günlük yaşantınızda su yerine soda içmiyorsanız Kiev’de zorlanacağınız ilk şeylerden biri normal su bulmak olacaktır. Kiev’deki musluk suları içilmediğinden bir şişe gazsız su almak istediğinizde şişenin üzerinde “Gaz Yok” anlamına gelen “НЕГАЗОВАНА” ifadesinin bulunduğundan emin olmanızı öneriyoruz. Bu arada Ukrayna’da İngilizce bilen birilerine rastlamak oldukça zor olduğu için temel ihtiyaçlarınızı gidermek için bazı kelimelerin yerel dilde ne anlama geldiğini bilmeniz faydalı olacaktır.

Kiev Gezilecek Yerler Videosu

Kiev Gezilecek Yerler

Kiliseler, Manastırlar

1. Aziz Sofya Katedrali

Aya Sofya Katedrali

Burası neresi? Aziz Sofya Katedrali Kiev’in en eski kiliselerinden biridir. Bir sürü mozaik ve fresk 1071-1031 yıllarından günümüze kalmıştır ve bu eserlerin büyük çoğunluğu orijinaldir. Binanın altın kubbeleri, düğün pastası şeklindeki çan kulesi, barok anlayışından çizgiler dikkat çekicidir. 360 derece seyir zevki sunduğunun da altını çizelim.

İstanbul‘daki Ayasofya’nın adını taşıyan katedral, Kiev’in yeni dini ve siyasi otoritesi olarak ilan edilmişti. Geçmiş yıllarda burada eğitimler verilmiş, kültür buluşmaları yapılmıştı. Krallar bu kilisede taç giydi, siyasi anlaşmalar imzalandığı için bu katedral, şehrin çok önemli dini ve siyasi binalarından biri olmuştur.

Neden gitmeliyim? Bu yapının her detayını anlatmaya kalksak saatlerimiz yetmez. Hem her şey anlatılırsa oralara gitmeye ne gerek var? Aziz Sofya Katedrali’ni Kiev’e gittiğinizde mutlaka inceleyin. Katedral arazisi içinde bazı müzeler ve heykeller de bulunmaktadır ve ziyaretiniz esnasında bunları ihmal etmeyin.

  • Adres: Volodymyrska St, 24, Kyiv, Ukrayna, 01001
  • Telefon: +380 44 278 2620
  • Ziyaret saatleri: Perşembe günleri dışında her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Arazi 20 UAH, Katedral 80 UAH ve Çan Kulesi 40 UAH
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Aziz Andrew Kilisesi (St. Andrew’s Church)

Aziz Andrew Kilisesi

Burası neresi? 1754’te St. Petersburg‘da Kış Sarayı’nı tasarlayan İtalyan mimar Bartolomeo Rastrelli tarafından yaptırıldı. Büyük Petro’nun dindarlığı ile bilinen kızı Elizabeth’in 1744’te Kiev’i ziyaretinin ardından bu kilisenin inşa edilmesini istediği bilinmektedir. Geleneksel Ukrayna motiflerine beş kubbeli, haç şeklinde görkemli bir yorum katılmıştır.

Barok mimari ile inşa edilmiş olan kilise, ne yazık ki turistik gezilere pek açılmıyor. Kilisenin etkileyici dış görünümüne karşın, iç mekanının oldukça sade olduğu ve bu nedenle çoğu kişiyi hayal kırıklığına uğratmaktadır. İç mekanda kırmızı ve altın rengi yoğun olarak kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Ünlü yazar Gogol’un da keyif aldığı bir yürüyüş alanına sahip olan kilise, zevk alarak bir gezinti yapmak için değerlendirebileceğiniz bir yerdir. 18. yüzyılın ortasından kalma kilise, özellikle dış görünüşü ile ziyaretçileri memnun eden bir mimariye sahiptir.

  • Adres: Andriivs’kyi descent, 23, Kyiv, Ukrayna, 04070
  • Telefon: (+380) 44 278 58 61
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-18.00, Cumartesi-Pazar 07.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Kyivo – Pecherska Lavra

Kyivo - Pecherska Lavra

Burası neresi? Turistler ve Ortodokslar Pechersk’teki Dnipro Nehri’nin yukarısındaki 28 hektarlık çimenli tepelerde yer alan Lavra’ya akın ediyor. Turistler için neden buranın ilgi çekici olduğunu anlamak zor değil. Altın kubbeli kiliseler, mumyalanmış rahipler, yer altı labirentleri, egzotik ortamlar turizm faaliyetlerine hız kazandırıyor. Ortodokslar ise, onlar için en kutsal olan yeri görmeye geliyor.

Lavra, 12. yüzyılda Doğu Avrupa’nın önde gelen dini ve kültürel noktası haline gelmiştir. Burada boyanmış ikonlar Kiev’in birçok kilisesine gönderilmiştir ve yabancı edebiyatın Slav diline çevrilmesinde de burası önemli bir rol üstlenmiştir.

Manastır içindeki dikkat edilmesi gereken diğer özellikler arasında Moskova’nın kurucusu Yuri Dolgorukiy’nin Berestovo Kurtarıcı Kilisesi içindeki mezarlığı ve 18. yüzyıldan kalma çan kulesi bulunmaktadır. 96 metre yüksekliği ile çan kulesi, Ukrayna’nın en yüksek kulelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Günümüzde manastıra ait binalar, Kiev İlahiyat Fakültesi ve Akademisi olarak hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? 1051 yılına kadar uzanan tarihi insanları etkileyen diğer bir nokta. Eski bir yer olduğu için zaman içinde değişim geçirmiş ve Her defasında daha güzel hale gelmiştir. Kiev mirasları arasında gözde konumda olan bu önemli manastır, Kiev’deki mutlaka görülmesi gereken turistik yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Lavrska St, 15, Kyiv, Ukrayna, 01015
  • Telefon: +380 44 255 1105
  • Ziyaret saatleri: 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: 50 UAH, Çocuklar 25 UAH
  • Yol tarifi al >

4. Aziz Michael’in Altın Kubbeli Katedrali

Aziz Michael'in Altın Kubbeli Manastırı

Burası neresi? Altın Kubbeli Katedral’i görmemek imkansız. Bugünkü yapı orijinal gibi görünse de sadece çok iyi bir kopyadır. Orijinal yapı Sovyetler tarafından 1937 dolaylarında yıkılmıştır. Manastırın ilk hali 1108 senesinde Prens Sviatopolk tarafından inşa edilmiştir. Kilisenin büyüleyici tarihi özellikle çan kulesinde gizlidir ve Ayasofya Katedrali’nin hemen karşısında yer almaktadır. Çan kulesinde kilisenin tarihi anlatan önemli bir müze yer almaktadır. Yeni katedral 200 yılında, Mayıs ayında tamamlanmıştır.

Kilisenin arkasından sola doğru ilerleyecek olursanız, Podil’in ticaret bölgesinde nehir terminaline dik bir tepeden aşağıya doğru uzanan füniküler bulacaksınız. Yaz aylarında ağaçların yaprakları açtığı için görüşünüzü kısıtlasa da bu yolculuk türü çok tercih ediliyor.

Neden gitmeliyim? Gök mavisi bir dış cepheye ve ışıltılı altın kubbelere sahip olan yapı, şehrin çarpıcı mimari yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Kilisenin bu hali, şehrin eski ve yeni inşa edilmiş bir şehir manzarasının çarpıcı bir katmanı haline gelmektedir ve ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Kaçırmayın! Katedralin bulunduğu araziden ayrılırken hemen sağ tarafta açlık kurbanları için bir anıt bulunuyor ve bu anıt Stalin’in insanlıktan nasibini almamış kan donduran uygulamalarının tüyler ürperten bir hatırlatıcısı olarak bulunuyor. Bu anıt, 1932-1933 yılları arasında 10 milyon civarındaki Ukraynalı köylünün kırılması amacıyla bir kıtlığa mahkum edilmesini hatırlatıyor. Katedrali ziyaret ettiğinizde Ukrayna tarihi açısından önemli bir anlam taşıyan bu etkileyici anıtı da ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Triokhsviatytelska St, 8, Kyiv, Ukrayna, 01601
  • Telefon: +380 44 228 8720
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Aziz Cyril Manastırı

Cyril Monastery

Burası neresi? Kiev’in nadide kiliselerinden birini görmek istiyorsanız Aziz Cyril Manastırı’na mutlaka zaman ayırmanızı öneriyoruz. Burası şehrin merkezinden biraz uzakta kaldığı için metro ya da troleybüs gibi ulaşım araçlarını değerlendirmeniz gerekmektedir.

Neden gitmeliyim? Yolculuğunuzun ardından sizi karşılayan manastır ve kilise kompleksi, 12. yüzyıldan kalma etkileyici bir iç mekana ve 18. yüzyıldan kalma Barok bir cepheye sahiptir. Bu cephe kilisenin en sağlam kalmış olan cephesidir. Kiev’in kültürel mirası hakkında fikir edinmek için Barok tarzdaki bu güzel manastır oldukça iyi bir ziyaret noktası olacaktır.

  • Adres: Oleny Telihy St, 12, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: +380 44 468 1126
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 50 UAH, Tur 200 UAH
  • Yol tarifi al >

6. Aziz Nicholas Roma Katolik Katedrali

Aziz Nicholas Roma Katolik Katedrali

Burası neresi? Gotik tarzda inşa edilmiş olan Aziz Nicholas Roma Katolik Katedrali, Kiev’deki mimari şaheserlerden biri olarak kabul edilmektedir. Kilise, 1899 ile 1909 yılları arasında inşa edilmiştir. Her biri 60 metrelik iki tane kuleye sahiptir ve bu kuleler adeta Kiev’in siluetini delmektedir.

Tarihi dokusuyla dikkat çeken bina, Kiev’deki en eski ikinci Roma Katolik kilisesi olma özelliğine sahiptir ve 1970’li yıllarda restore edilmiştir. Binanın restorasyon çalışmaları mimarlar O. Grauzhis ve I. Tukalevskiy görev yapmıştır. Restorasyon öncesinde binanın bir süreliğine Ukrayna güvenlik servisinin karargahı olarak kullanıldığı biliniyor.

Neden gitmeliyim? 1992’den bu yana katedralde ayinlere ve diğer kutlamalara izin verilmektedir. Günümüzde Kiev’e gelenler bu kiliseyi ziyaret ederek, kilisede gerçekleştirilen bir ayine ve düzenlenen konserlere katılma fırsatına sahip olabilmektedir.

  • Adres: Velyka Vasylkivska St, 75, Kyiv, Ukrayna, 03150
  • Telefon: +380 44 529 5044
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-10.00 ve 18.00-20.00 saatleri arasında ayin yapılmaktadır. Cumartesi günleri ise 08.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Simgesel Yapılar

7. Chimeras Evi (Gorodetsky House)

Gorodetsky House

Burası neresi? Kiev’in tuhaf mimarisine verilebilecek ilk örnekler arasındadır ve esasen Horodecki House olarak bilinmektedir. Antilop, gergedan, timsah gibi hayvanlarla binanın dış cephesi süslenmiş. 20. yüzyılın başında Wladyslaw Horodecki tarafından inşa edilen bu mekân Horodecki’nin özel mülküydü. Ancak şimdi caddenin karşısındaki cumhurbaşkanlığı yönetimine ait.

Beton kullanılan Chimeras Evi, tahmin edeceğiniz üzere bazı dedikodulara ve korkulara da neden olmuştur. Horodecki aynı zamanda avlanmaya da meraklı olduğundan binanın süslemesinde bolca hayvan heykeli kullanılmıştır. Birçok yerli, evin ürkütücü heykellerinin canlanıp aşağı atlayacağını düşünüyormuş. Gece vakitleri daha da tüyler ürpertici oluyor. Ev, aynı zamanda muhteşem cephesi ile de dikkat çekmektedir.

Neden gitmeliyim? Art Nouveau tarzında inşa edilen bu muhteşem tuğla ev, Kiev’in en önemli mimari eserleri arasında bulunmaktadır. 6 katlı yapıya sahip olan bina, 2005 yılından bu yana Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın katıldığı çeşitli etkinlikler için de kullanılmaktadır. Ev ve bulunduğu cadde ziyarete kapalı olsa da Kiev Tarih Müzesi, bazı cumartesi günleri turlar için ziyarete açılmaktadır ve dilerseniz bu turlara dahil olabilirsiniz.

  • Adres: Bankova St, 10, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: +380 44 255 7333
  • Ziyaret saatleri: Sadece turlarla ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: 75 UAH’tan başlayan fiyatlarla turlara dahil olabilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

8. Altın Kapı (The Golden Gate)

the golden gate

Burası neresi? Kiev Rus döneminden kalma bu heybetli kapı, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak da tescillenmiştir. Savunma yapısının bir parçası olan Altın Kapı’nın geçmişi 1037 senesinde kadar uzanıyor. 1970’li yıllarda kapının daha fazla hasar görmemesi amacıyla üzerine bir köşk inşa edilmiştir ve burası günümüzde turist danışma merkezi olarak hizmet vermektedir. Yapı içinde bir de küçük bir müze bulunmaktadır.

Altın Kapı’nın tarihine biraz değinmemiz gerekirse, 13. yüzyılın ortalarında Moğollar tarafından tahrip edildiği görülüyor. Buna karşın ayakta kalmayı başaran kapı, 16. yüzyıla kadar kullanılmaya devam etmiştir. 18. yüzyılda toprak altında kalan kapı, 1832 senesinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sayesinde tekrar gün yüzüne çıkarılmıştır. Büyük oranda tahrip olmuş olan kapı, elde edilen orijinal kalıntılarıyla yeniden inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Golden Gate, günümüzde Kiev’in simgesel yapıları arasında bulunuyor ve Kiev gezisi gerçekleştiren turistler için önemli ziyaret noktalarından biri olarak kabul ediliyor.

  • Adres: Volodymyrska St, 40А, Kyiv, Ukrayna, 01034
  • Telefon: +380 44 278 6919
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi kapalı
  • Giriş ücreti: Yetişkin 60 UAH, Öğrenci 30 UAH
  • Web sitesi

9. Arsenalna Metrosu

Arsenalna

Burası neresi? Sviatoshynsko-Brovarska hattında bulunan Arsenalna metro istasyonu, 105,5 metre derinliği ile şu an dünyanın en derin istasyonu olarak kabul edilmektedir. İstasyon, Kiev’in oldukça merkezi bir noktasında bulunmaktadır ve burayı keşfetmek için özel bir çaba harcamanıza gerek yoktur.

Bu derin metro istasyonu, nükleer saldırıların odak noktası olan Ukrayna’da bir sığınak olarak olması amacıyla da inşa edilmiştir. 1960 senesinde inşa edilmiş olan metro istasyonu, Eski Sovyetler döneminde inşa edilmiş 3. istasyon olmuştur. Arsenalna istasyonu adını yakınlarda bulunan silah fabrikasından almıştır.

Neden gitmeliyim? Yürüyen merdivenlerle metroya ulaşmanız 6 dakika civarında sürmektedir. Dünya üzerindeki en derin metroyu görmek istiyorsanız Kiev’deki bu metro istasyonunu mutlaka Kiev’deki görülmesi gereken yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Çikolata Evi

çikolata-evi

Burası neresi? Çikolata Evi, ismiyle münhasır bir çikolatayı andıran kahverengi, blok benzeri bir mimarisiyle dikkat çekmektedir. Neo-rönesans tarzında inşa edilmiş olan konağın tarihi 1901 yılına uzanmaktadır. Konak, Kiev’in önemli ve zengin muhitlerinden biri olan Lypky’de bulunmaktadır ve iki katta toplamda 900 metrekarelik bir alana sahiptir.

Konak 2009 yılında restore edilmiştir ve günümüzde Kiev Ulusal Rus Sanatı Müzesi’nin bir parçası olan önemli bir sanat galerisine ev sahipliği yapmaktadır. Konağın iç kısmında özellikle oyma Mağribi tavanlar ve avizeler konağın oldukça gösterişli bir havaya bürünmesini sağlamıştır. İçeride aynı zamanda bir de küçük bir heykel sergisi bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Çikolata Evi’nin iç kısmını ziyaret edebiliyorsunuz. Bu odalar Bizans, Art Nouveau ve Rönesans gibi çeşitli mimari tarzların isimleriyle anılmaktadır ve kesinlikle keşfetmeye değerdir. Bu nedenle Kiev’de görülmesi gereken yerler listenize bu etkileyici mimari yapıyı da eklemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Shovkovychna St, 17/2, Kyiv, Ukrayna, 01043
  • Telefon: +380 44 253 0521
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi ve Perşembe günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: 30 UAH
  • Yol tarifi al >

11. Mariyinsky Sarayı

Mariyinsky Sarayı

Burası neresi? Bu muhteşem saray, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı tarafından resmi tören ikametgahı olarak kullanılmaktadır. Bina 1744 senesinde mimar Bartolomeo Rastrelli tarafından Barok tarzında inşa edilmiştir. Sarayın hemen bitişiğinde ise, gene muhteşem bir mimari yapı olan Verkhovna Rada (Parlamento) binası yer almaktadır.

Sarayın özellikle yükselen tören salonu etkileyicidir ve bir rehber eşliğinde ziyaret edilmesi gerekmektedir. Saray aynı zamanda siyasi resepsiyonlara, zirveler ve ödüller gibi ulusal öneme sahip çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Sarayda zaman zaman dünyanın çeşitli bölgelerinden resmi delegelerin katıldığı toplantılar da gerçekleştirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Dnipro Nehri’nin hemen sağ kıyısında bulunan saray binasını kendi gözlerinizle görmeniz size oldukça keyifli gelecektir.

Aklınızda bulunsun! Sarayın bulunduğu Dnipro Nehri kıyısı soğuk zamanlarda çok sert rüzgarların olduğu bir konum olduğundan, ziyaretinizi sıcak bir zaman diliminde gerçekleştirmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: 5A, Mykhaila Hrushevskoho St, Kyiv, Ukrayna, 01008
  • Telefon: +380 98 549 4671
  • Ziyaret saatleri: 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: 150 UAH (Şu anda içerisi görülemiyor ancak dış kısmını inceleyebilirsiniz)
  • Yol tarifi al >

12. Mezhyhirya (Eski Başkanlık Sarayı)

Eski Başkanlık Sarayı

Burası neresi? Bu muhteşem konak, Dinyeper Nehri’nin kıyısında manzaralı bir konumda yer almaktadır. Saray kompleksi, Ukrayna’nın eski cumhurbaşkanı Viktor Yonukoviç’in eski ikametgahı olarak kullanılmıştır ve günümüzde Ukrayna’nın yeni turistik cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir. Saray toplamda 620 m²’lik bir ahşap yapıdır.

Neden gitmeliyim? Burayı ziyaret edenler Yanukoviç rejiminin yozlaşmış yüzünü görebilmektedir. Burası şu anda milli park statüsünde bulunduğundan aynı zamanda etrafta at ahırları, hayvanat bahçesi, tenis kortları, golf sahası gibi görülebilecek farklı noktalar da bulunmaktadır. Yazlık binaya giriş için önceden rezervasyon yaptırmanız gerektiğini belirtelim.

  • Adres: Novi Petrivtsi, Kyiv Oblast, Ukrayna
  • Telefon: +380 98 416 5252
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-22.00
  • Giriş ücreti: Milli parka giriş normal 5€, salı günleri ise 2,5€. Başkanın evine giriş için ise 18,5€ talep edilmektedir.
  • Yol tarifi al >

13. Ukrayna Ulusal Opera Binası

Ukrayna Ulusal Opera ve Bale Binası

Burası neresi? Ukrayna Ulusal Opera Binası’na baktığınızda Rusya’daki Bolşoy Tiyatrosu’nu andırdığını göreceksiniz ve burası Avrupa’nın en prestijli opera ve bale merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Golden Gate metro durağının çok yakınında bulunan Opera Binası, zaman zaman çeşitli konserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Binada performans sergileyen Kiev Opera grubu ise resmi olarak 1867 senesinde kurulmuştur.

Neden gitmeliyim? Sadece Ukrayna’nın değil Avrupa’nın en önemli sanat mabetlerinden birini ziyaret etmek ve mümkünse bir performans izlemek, Kiev ziyaretiniz için unutulmaz bir anı olacaktır. Binanın kendisi ise Neo-Rönesans tarzı ile gerçekten büyüleyicidir ve gerçekleştirilen turlar ile bu muazzam binayı inceleme fırsatını yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Volodymyrska St, 50, Kyiv, Ukrayna, 01030
  • Telefon: +380 44 234 7165
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik takvimine göre değişmektedir. Turlara katılmak için ise 250 UAH ödemeniz gerekmektedir.
  • Giriş ücreti: Etkinliğe göre değişmektedir. (Gişe her gün 11.00-19.00 arası açıktır)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Sokaklar, Caddeler

14. Bağımsızlık Meydanı (Maidan Nezalezhnosti)

Maidan Nezalezhnosti

Burası neresi? Ukraynalılar bir araya gelip tek yumruk olmak istediklerinde Maidan’a geliyor. Ulusun buluşma noktası diyebiliriz. Meydan, 1990’larda bağımsızlık yanlısı protestoları ve 2004’te Turuncu Devrimi’ni gördü. Fakat hepsi 2013-14 döneminde Euromaiden Devrimi’yle gölgede kaldı. Huzurlu zamanlarda burası konserlerle ve çeşitli aktivitelerle doluyor.

Şehrin ana meydanlarından biri olarak kabul edilen Bağımsızlık Meydanı, Shevchenko Raion’daki Khreshchatyk Caddesi’nde bulunmaktadır. Çeşitli dönemlerde farklı isimlerle anılmış olan meydan, çoğunlukla basit bir şekilde “Maidan” şeklinde adlandırılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kiev halkı için bu meydan birlik ve beraberliğin sağlandığı bir yerdir ve yerel halk için bu kadar anlamlı olan Özgürlük Meydanı’nı kesinlikle Kiev gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz. Meydanı ziyaretiniz sırasında Kiev için önemli olan birçok binayı görme şansını da yakalayacaksınız.

15. Khreschatyk Caddesi

Khreschatyk

Burası neresi? Burası Kiev’in ana caddelerinden biri olarak Kiev’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Cadde, Avrupa Meydanı’ndan Bessarabska Meydanı’na kadar 1,2 kilometre kadar uzanmaktadır ve yolda Bağımsızlık Meydanı ile kesişmektedir. Caddede bulunan birçok bina İkinci Dünya Savaşı sırasında tahrip edilmiş ve sonrasında Neo-Klasik tarzda yeniden inşa edilmiştir. Caddede yakın zamanda birkaç tadilat geçirmiş olsa da tarihi dokusunu hala korumaktadır.

Cadde boyunca bulunan barlar, restoranlar, kafeler burasını turistler için oldukça cazip kılmaktadır. Dünyaca ünlü markaların mağazaları da aynı zamanda Khreschatyk Caddesi’ni Kiev’deki önemli alışveriş duraklarından biri haline getirmektedir.

Neden gitmeliyim? Hafta sonları trafiğe kapatılan cadde, turistlerin çok keyifli bir şekilde zaman geçirmesi için muhteşem bir fırsattır. Sokak sanatçılarının yanı sıra parti müdavimleri için de çok çeşitli imkanlar bu cadde boyunca bulunabilmektedir.

16. Peyzaj Yolu (Landscape Alley)

Landscape Alley

Burası neresi? Aziz Andrew Kilisesi’ni ziyaretiniz sonrasında, Eski Şehir Bölgesi’nde bulunan Peyzaj Yolu’nu da görebilirsiniz. Burası yetişkinlerin olduğu kadar çocukların da ilgisini çekecek güzellikte bir yer çünkü duvarlarda masallardan ve çizgi filmlerden pek çok karakterin çizimini görebiliyorsunuz.

Sıra dışı bu yolun geçmişi 1980 yılına uzanmaktadır ve Abraham Miletsky tarafından oluşturulmuştur. Mekanın asıl ünlendiği dönem ise bir çocuk parkı, şık mozaikler ve heybetli bir kedi heykeli ile donatılan 2009 yılında gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Ücretsiz olan bu giriş parkı, Kiev’de yapılabilecek şeyler arasında tuhaf olmasına karşın sanatsal yönü ile oldukça etkileyici bir ziyaret noktasıdır. Burayı ziyaret edenler kendisini adeta bir peri masalının içindeymiş gibi hissedecektir. Kiev’in en yaratıcı yerlerinden birini görmek ve sosyal medyanız için tuhaf fotoğraflar çekmek isterseniz burasının tam size göre bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Peizazhna Alley, Kyiv, Ukrayna, 01025
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Postal Meydanı (Poshtova Square)

Poshtova Square

Burası neresi? Kendinizi Postal Meydanı’na attığınızda, akşam için keyifli bir yürüyüşe hazırsınız demektir. Burası şehrin en eski tarihi dokuya sahip meydanlarından biri olması nedeniyle turistler tarafından Kiev’in önemli turistik noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalar, meydanın tarihinin 4. yüzyıla kadar uzandığını göstermektedir.

Neden gitmeliyim? Dilerseniz meydandan başlayan nehir gezilerini de değerlendirebilirsiniz. Bunun için nehir teknesi istasyonuna uğramanız gerekmektedir. Buna karşın yerli halkın bu meydanda yapmayı en çok sevdiği şeyin Dnipro Nehri kıyısında yürümek, sokak lezzetlerinin tadına bakmak ve rahatlatıcı atmosferin keyfini çıkarmak olduğunu söyleyebiliriz.

18. Kontraktova Meydanı

Kontraktova Meydanı

Burası neresi? Dönme dolabı ile meşhur olan bu meydan, özellikle İnstagram için poz vermek isteyenler tarafından sıklıkla ziyaret edilen, Kiev’in popüler turistik noktaları arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Meydan, hem buluşmalar ayarlamak hem de zengin konaklama seçeneklerini değerlendirmek amacıyla şehre gelenler için cazip destinasyonlardan biridir.

Müzeler, Sanat Merkezleri

19. Izolyatsia

izolyatsia

Burası neresi? Izolyatsia, çağdaş kültürel materyaller bulunan, Podil’de eski bir tersanede faaliyetlerini sürdüren sanat merkezidir. Birinci sınıf uluslararası ve yerel sanat yeteneklerini sergiliyor. Oluşumun geçmişi 2010 yılına dayanmaktadır ve kar amacı gütmeyen ve hükumet desteği olmayan bir platform olarak varlığını sürdürmektedir. 2014 senesinde Donetskli temsilciler tarafından işgal eden oluşum, Kiev’e taşınmak zorunda kalmıştır.

Neden gitmeliyim? Burayı ziyaret ederek bir gün içinde atölye çalışması, tartışma ve sunum görebilirsiniz. Hafta sonları da konserler ve bit pazarı açığa çıkıyor.

  • Adres: Naberezhno-Lugova St, 12, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: 050 477 2620
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücret belirtilmemiş
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Pinchuk Sanat Merkezi

pinchuk sanat merkezi

Burası neresi? Pinchuk Sanat Merkezi Viktor Pinchuk tarafından finanse edilmiş bir oluşumdur ve 16 Eylül 2006 tarihinde açılmıştır. Birinci sınıf galeride sergilenen eserler Avrupa çağdaş sanat ve tasarım dünyasından elit isimler içerir. Antony Gormley, Dmian Hirst ve Ai Weiwei gibi dünya devlerinin eserleri burada sergilenmiştir. Gördüğünüz sanat ürünleriyle ilgili sorularınız olursa İngilizce rehberlerden yardım alabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Çeşitli sanatçıların eserlerini inceleyerek sanat dolu birkaç saat geçirmek için Kiev gezilecek yerler listenize bu güzel sanat merkezini dahil edebilirsiniz.

  • Adres: вул. Велика Васильківська, Baseina St, 1, 3-2, Kyiv, Ukrayna, 01004
  • Telefon: +380 44 590 0858
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 12.00-21.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Tuvalet Tarihi Müzesi

Tuvalet Tarihi Müzesi

Burası neresi? Tuvalet Tarihi Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere, tuvalet tarihine odaklanmaktadır. Müzede ilkel toplumların tuvalet kültüründen Antik Çağ, Orta Çağ, Rönesans ve 20. yüzyıla kadar çeşitli dönemlerin tuvalet alışkanlıklarına dair sergiler yer almaktadır.

Müzede aynı zamanda tuvalet temasına odaklanmış çeşitli sanat eserleriyle dünyanın en büyük tuvalet temalı hediyelik eşya koleksiyonu da yer almaktadır. Bu sergide 600’den fazla parça bulunmaktadır. Müze, bu özelliği ile Guinness Dünya Rekorları tarafından da tanınmıştır.

Neden gitmeliyim? Bu sıra müze, tuvaletle ilgili bilmediğiniz birçok şeyle karşılaşma ve öğrenme imkanını sunmaktadır. Müzede aynı zamanda yaklaşık 15 dakika süren bir sinevizyon gösterisi de ziyaretçileri beklemektedir.

  • Adres: Rybalska St, 22, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: +380 67 463 2524
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 80 UAH
  • Yol tarifi al >

22. Devlet Havacılık Müzesi (Oleg Antonov State Aviation Museum)

Oleg Antonov State Aviation Museum

Burası neresi? Ukrayna’nın havacılık tarihine odaklanan bu müze, Zhulyany Havalimanı’nın eski terminal binasının içinde yer almaktadır ve şehir merkezinden yalnızca birkaç kilometre mesafede yer almaktadır. Müze, ilk insanlı uçuşun 100. yıldönümü olan 2003 senesinde kurulmuştur.

Ukrayna Devlet Havacılık Müzesi, Eski Sovyet ülkeleri arasında alanındaki en büyük ikinci müze olma özelliğine sahiptir. Yapılan son sayımda müzede 70’in üzerinde uçak görülebilmektedir ve bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Müze ziyaretiniz sırasında Ilyushins, Antonovs, Sukhois, Tupolevs, Yakovlevs ve tabii ki efsanevi Mikoyan-Gurevich Design Bureau tarafından üretilmiş birbirinden etkileyici uçakları inceleyebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Uçaklara ve Sovyet donanmasına meraklı olanlar için bu etkileyici müze Kiev’de kesinlikle görülmesi gereken turistik noktalar arasında bulunuyor. Özellikle Mi-24 gibi hem yolcu taşımacılığı hem de savaş için kullanılan helikopterlerin boyutlarını görmek sizin için oldukça heyecanlandırıcı bir deneyim olabilir.

  • Adres: Vulytsya Medova, 1, Kyiv, Ukrayna, 03048
  • Telefon: +380 44 451 8314
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 100 UAH, Öğrenciler 60 UAH, 7 yaş altı ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Khanenko Sanat Müzesi

Khanenko Sanat Müzesi

Burası neresi? Khanenko Sanat Müzesi içinde Avrupa resim sanatında etkili olan Bosch, Velazquez ve Rubens gibi isimlerin nadir koleksiyonlarını bulunmaktadır. Ayrıca paha biçilemez antik mobilyalar, antik Yunan heykelleri, porselen, seramik gibi eserler de vardır. Müzede yaklaşık 1300 metrekarelik bir kalıcı sergi alanı bulunuyor. Aynı zamanda toplamda 150 metrekarelik iki adet geçici sergi alanı da hizmet veriyor.

Okullardaki sıkıcı sanat tarihi derslerinin aksine burada keyifli vakit geçirebilirsiniz. Müzeyi cazip kılan detaylardan biri de fresklerle süslenmiş tavanlara ve karmaşık oyma işçiliğine sahip 19. yüzyıldan kalma müze binasıdır. 1878 yılından kalma malikanede aynı zamanda Budist, Çin ve İslam sanatına ait eserler de görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Pek çok önemli kısma sahip olan müzenin, özellikle son katı zirve noktasıdır. Burada 6. ve 7. yüzyıllardan kalma dört nadide dini ikon sergilenmektedir. Simgeler sizin dininiz için bir anlam ifade etmiyor olsa bile, bu ilkel Bizans hazinesinin büyüsüne kapılmamak elde değil.

  • Adres: Vulytsya Tereshchenkivsʹka, 15, Kyiv, Ukrayna, 01004
  • Telefon: +380 44 235 3290
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 10.30-17.30
  • Giriş ücreti: Yetişkinler için 50 UAH ve Öğrenciler için 25 UAH’tan başlayan giriş ücretleri ile ziyaret edilebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. Mykola Syadristy Mikrominyatür Müzesi

Mykola Syadristy Mikrominyatür Müzesi

Burası neresi? Kiev Pechersk Lavra içindeki müze, sanatçı Mykola Syadristy’e adanmış bir müzey ev sahipliği yapıyor. Müzedeki eserler o kadar küçük boyutlardaki sanatçının bütün eserlerini tek bir oda içine sığdırmak mümkündür. Müzedeki eserlerin sahibi, ortaya koyduğu eserler sayesinde dünyanın en iyi mikro sanatçısı olarak ilan edilmiştir.

Eserler çok küçüktür ve bu eserleri görebilmek için bir mikroskoba ihtiyaç duyulmaktadır. Bu parçaların ne kadar karmaşık ve küçük olduklarını izah etmemiz için birkaç örnek vermemiz gerekebilir: Örneğin bir toplu iğnenin başındaki satranç tahtası ya da 0,6 milimetre kareden daha büyük olmayan dünyanın en küçük kitabı gibi birbirinden ilginç eserler bu müzede görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Bir haşhaş tohumunun nasıl bir kuş yuvasına dönüştüğünü görmek ya da bir çift altın ayakkabı giymiş pire gibi sanatçının hayal gücünü gösteren eserleri incelemek için bu etkileyici müzeyi mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Lavrska St, 9, корпус 4, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: +380 44 280 8137
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: 50 UAH
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

25. Pyrohiv Halk Mimarisi Müzesi

Pyrohiv Halk Mimarisi Müzesi

Burası neresi? 16. yüzyıla dayanan 300 geleneksel yapı, Ukrayna‘nın çeşitli yerlerinden bu açık hava müzesine nakledilmiştir. Havaların iyi olduğu dönemlerde Orta Çağ temalı yarışmalar da düzenleniyor. Yapılardan bahsedecek olursak 17. ve 20. yüzyıl ahşap kiliseleri, evler, çiftlik meraları, yel değirmenleri gibi şeyler bulunuyor. Müze kompleksi, 1969 senesinden bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Açık hava müzesindeki en çok tanınmış yapı, 1742 senesinde inşa edilmiş olan “Naddnipryanska” isminde bir kilisedir. Burası insanların geçmişte yaşadıklarını keşfetmeyi sevenler için adeta bir mıknatıs gibidir. Geleneksel köy yaşamının sosyal ve ekonomik yönleri, çoğu tarih meraklısı birçok turist için burayı Kiev’deki görülmesi gereken turistik yerlerden biri haline getiriyor.

Neden gitmeliyim? Festival zamanına denk gelirseniz güzel zaman geçireceğinizden eminiz. Dans, yeme içme şenliği, nakış yapma, at arabası sürme, okçuluk gibi farklı aktivitelere katılarak keyifli zamanlar geçirebilir ve Ukrayna kültürünü daha yakından tanıma olanağına sahip olabilirsiniz. Sürekli temiz hava ve dalgalı arazi burasını aynı zamanda sağlık problemleri olan kişiler için de çok cazip bir destinasyon haline getiriyor.

  • Adres: Vulytsya Akademika Tronʹka, Kyiv, Ukrayna, 03026
  • Telefon: +380 98 913 8007
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 100 UAH, 10-17 arası çocuklar ve öğrenciler 50 UAH, 6-9 yaş arası çocuklar 25 UAH
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

26. Çernobil Müzesi (Ukrainian National Chernobyl Museum)

çernobil müzesi

Burası neresi? Dünyanın en kötü nükleer kazasını hatırlatmak herkesin harcı değil ve bu olaya girişmek çok da tercih edilmez. Çernobil Müzesi’ni kuranlar kararlıymış ve ortaya böyle bir bina çıkmış. Çernobil faciası sadece burada etkili olmadı. Çevre ülkelerde de derin izler bıraktı. İnsanların ve hayvanların yaşadığı problemler bir bir anlatılmış.

4 numaralı santral reaktörünün patlamasıyla büyük bir facia yaşandı. Olayları anlatan detaylı sergiler Rusça ve Ukraynaca yazılmış. İngilizce gibi uluslararası alanda sık kullanılan dillerdeki ses kılavuzlarından yardım alabilirsiniz. Müze, 26 Nisan 1992 tarihinden bu yana bu trajik olayın tarihini insanlara anlatmaya devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Müzenin sahip olduğu misyon, insanlara, bu önemli faciaya tanıklık eden binlerce insanın yaşamış olduğu felaketin ne kadar büyük kapsamlı olduğunu anlamalarına yardımcı olmaktır.

  • Adres: Provulok Khoryva, 1, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: +380 44 482 5627
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-18.00, Pazar günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: 10 UAH
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

27. Büyük Vatanseverlik Savaş Müzesi

Büyük Vatanseverlik Savaş Müzesi

Burası neresi? Rodina Mat’ın yükseldiği yerde bulunan müze, Kiev’in savunmacılarını onurlandırmak için 1981’de inşa edilmiştir. İkinci Dünya Savaşı’na odaklanan müze diğer taraftan doğudaki savaşın kurbanları için bir türbe halindedir. Ukrayna’nın Rusya ile olan çatışmasının öyküsünü anlatan sergiler turistlerin aklından çıkmıyor.

Müzenin ana sergisi 15 salonda yer almaktadır ve bu salonlarda toplamda 17 binden fazla nesne sergilenmektedir. Ana sergi binası üç kattan oluşmaktadır. Şehitoloji ve askeri teknik ve silahların sergilendiği bölümlerde çok önemli objeler görülebilmektedir. Bunun dışında “Sonsuza Kadar Özgür Ukrayna” sergisi ile 91 metre ve 36 metre yüksekliğe sahip iki seyir terası da müzenin görülmeye değer noktaları arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Burası, dünya üzerindeki en etkileyici “savaş” temalı müzelerden biri olması nedeniyle Kiev’in mutlaka görülmesi gereken turistik yerleri arasında bulunmaktadır. Müze ziyaretiniz sırasında bahçeleri keşfedebileceğiniz gibi, müzenin tepesinde bulunan 100 metreden yüksek olan ikonik Rodina Mat’ı görebilirsiniz. Dilerseniz Dinyeper Nehri’nin muhteşem manzarasına kendinizi kaptırabilir, Anıt Kompleksi’ni ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Lavrska St, 24, Kyiv, Ukrayna, 01015
  • Telefon: +380 44 285 9452
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 50 UAH (Park yeri için ayrıca ücret ödenmesi gerekmektedir)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

28. Ukrayna Tarihi Ulusal Müzesi

ukrayna tarihi ulusal müzesi

Burası neresi? Son yıllarda modernize edilen müze, taş devrinden Rusya savaşlarına kadar muazzam bir tarihi barındırıyor. Kronolojik sırayla sergilenen eserler Ukrayna’ya dair her şeyi içerdiği için tek gezide kapsamlı bilgi edinebilirsiniz. Şehrin önemli müzelerinden olan Ukrayna Tarihi Ulusal Müzesi, Tereshchenko ve Khanenko’nun koruyucu aileleri tarafından desteklenmiş ve arkeolojik araştırmalar finanse edilmiştir. Bu sayede muazzam bir tarihi ve etnografik bir koleksiyonun oluşumu teşvik edilmiş oldu. 4 katlı bina içinde sadece Ukrayna’ya ait değil, farklı ülkelere ait eserler de görülebilmektedir.

Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi, faaliyetlerine 1899 senesinde Eski Eserler ve Sanat Müzesi olarak başlamıştır. Müze, resmi ismini 1904 senesinde almıştır. Müze binası, Kiev’in önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Vladyslav Gorodetsky tarafından hayata geçirilmiş bir projedir. Müzenin ulusal statü kazanması ise 15 Ekim 1991 tarihinde Ukrayna’nın bağımsızlığının yenilenmesinden sonra gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Müze, günümüzde koleksiyonun sayısı ve önemi noktasında Ukrayna’nın önde gelen müzelerinden biri konumunda bulunmaktadır. Ukrayna ve Kiev’in tarihi hakkında çok önemli sergilere ev sahipliği yapan müze, özellikle tarihe meraklı ziyaretçiler tarafından görülmesi gereken önemli duraklardan biridir.

  • Adres: Volodymyrs’ka St, 2, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: +380 44 278 4864
  • Ziyaret saatleri: Perşembe günleri dışında her gün 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

29. Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi

Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi

Burası neresi? Geçmişi 1899 senesine kadar uzanan Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, şehrin en eski müzesi olarak kabul edilmektedir. Müzede Doğu Slav kabilelerinin 9. ve 19. yüzyıllar arasında hüküm sürdüğü Kyivan Rus dönemine ait ulusal eserler sergilenmektedir. Resimler, heykeller ve olağanüstü birçok dini ikon ve sanat eserinden oluşan 40.000 civarında eserin bulunduğu önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

Müze, dış kısmında bulunan heykellerden dolayı kimi zaman “Aslan Müzesi” olarak da anılmaktadır ve Podil’de Neo-klasik tarzda bir binada bulunmaktadır. Binanın kendisi Kiev’in ünlü mimarlarından olan Vladislav Gorodetsky tarafından tasarlanmıştır. Müzenin kurulması o zamanki Rus hükumetinin gayretleri ve Ukraynalı Tereshchenko ailesinin fonlamasıyla gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Müzede 9. yüzyıldan başlayarak hala şekillenen ve 21. yüzyılın başına kadar çağdaş trendleri de görebileceğiniz çok önemli bir koleksiyon görülebilmektedir.

  • Adres: Mykhaila Hrushevskoho St, 6, Kyiv, Ukrayna, 01001
  • Telefon: +380 44 278 1357
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi, Salı ve Pazar 10.00-17.00, Çarşamba 12.00-19.00, Perşembe 11.00-18.00
  • Giriş ücreti: 80 UAH
  • Yol tarifi al >

30. Bulgakov Müzesi

bulgakov-muzesi

Burası neresi? “The Master and Margarita”nın yazarı 1906-1919 arasında bu evde yaşıyordu. Tarihi ev günümüzde yazara ait bir müze olarak hizmet vermektedir. Tam adı Michail Bulgakov Müzesi olan müze, 1989 senesinde kurulmuştur. Dünyaca ünlü bu yazar, Kiev’le ilişkilendirilen çok önemli kişilerden biri olmuştur.

Müze koleksiyonu içinde 4 bin civarında sergi bulunuyor. Bu sergilerden 500’ü kişisel eşyalar, kitaplar, imzalar ve orijinal fotoğraflar gibi Bulgakov’a ait orijinal parçalardır. Buna karşın ana sergi evin tam olarak kendisidir. Bulgakov ve ailesinin burada yaşamış olması binayı çok değerli kılmaktadır. 20. yüzyılın sonlarında çürümeye başlayan ev, sonrasında kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirilmiş ve evdeki birçok detay günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Neden gitmeliyim? Müzenin içinde adeta zaman içinde donmuş görünen nesneler, 100 yıl önceki gibi görünüyor ve ziyaretçileri geçmişte keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. 2007 yılında müzenin yakınlarında, bir bankta oturuyor şeklinde tasarlanmış Michail Bulgakov heykeli de dikkat çeken, görülmesi gereken unsurlar arasında bulunuyor.

  • Adres: Andriivs’kyi descent, 13А, Kyiv, Ukrayna, 04070
  • Telefon: +380 44 425 3188
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Çarşamba kapalı
  • Giriş ücreti: 100 UAH
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

31. Mystetskyi Arsenal

Mystetskyi Arsenal

Burası neresi? Bir zamanlar barut ve koşum takımları için kullanılan depo, bugünlerde vizyoner küratörler için adeta bir oyun alanı. Her sergide önemli sanat eserleri gösteriliyor. Eklektik kurallara sahip olmaları ise birinci kural.

Müze binası 1783-1801 yılları arasında inşa edilmiş ulusal bir öneme sahip olan Eski Arsenal binasıdır. Müze, 2003 yılından itibaren Ukrayna’nın bağımsızlığı döneminde, Arsenal kültür ve sanat kurumu haline gelmiş ve “Mystetskyi Arsenal” adını almıştır. Bina toplamda 50.000 metrekarelik bir alana sahiptir.

Neden gitmeliyim? Eski olmasına karşın müze binası, dinamik bir sergi merkezinin ihtiyaç duyduğu yeni nesil teknik bir müzeye, geniş sergi salonlarına, sanat laboratuvarlarına, elektronik kütüphanelere, kitapçılara, konferans salonlarına ve bilgi merkezlerine davet ediyor.

  • Adres: Lavrska St, 10-12, Kyiv, Ukrayna, 01010
  • Telefon: (+380) 44 288 52 25
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 11.00-19.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 100 UAH, İndirimli geçiş 50 UAH, Aile geçişi 200 UAH, 11 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Bahçeler, Parklar

32. MM Hryshko Ulusal Botanik Bahçesi

MM Hryshko Ulusal Botanik Bahçesi

Burası neresi? 120 hektarlık bir alanda çeşitli temalara sahip bahçelerden oluşan Ulusal Botanik Bahçesi içinde 13.000’den fazla bitki çeşidi bulunmaktadır. Bu bahçeler Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi için bir araştırma tesisi olarak hizmet veriyor ve gizli bakış açılarıyla sakin bir alan oluşturuyor. Bahçenin kuruluşu ise 1935 yılına kadar uzanmaktadır.

Botanik Bahçe içinde tropikal çiçekler, kaktüsler ve palmiye ağaçları arasında gezintiye çıkmak ziyaretçiler için oldukça huzur verici bir etkinliktir. Muhteşem güzellikteki bitkilerin yanı sıra bahçe içindeki 19. yüzyıldan kalma freskleriyle ün yapmış olan Aziz Jonas Trinity Manastırı da oldukça ilgi çekicidir.

Neden gitmeliyim? MM Hryshko Ulusal Botanik Bahçesi Kiev’deki kentsel karmaşa içinde bir dilim huzurun tadını çıkarabilmeniz için mutlaka gelmeniz gereken yeşil alanlardan biridir. Özellikle leylakların çiçek açtığı mayıs ayında gelirseniz botanik bahçesinin en güzel anlarına şahitlik edebilirsiniz.

İpucu! Oldukça devasa bir alana yayılan bahçe için ortalama 3-4 saatlik bir zaman dilimi ayırmanız gerekiyor. Detayları kaçırmamak ve planlı bir gezi yapmak için ise girişte mutlaka harita edinmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: 1, Tymiriazievska St, Kyiv, Ukrayna, 01014
  • Telefon: +380 44 285 4105
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-21.00
  • Giriş ücreti: 60 UAH
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

33. Feofaniya Parkı

Feofaniya Parkı

Burası neresi? Feofaniya Parkı, Kiev’de gidebileceğiniz en huzur verici yeşil alanlardan biridir. Buraya gelerek hareketli şehir gezintisine keyifli bir ara verebilir ve biraz dinlenebilirsiniz. Şehrin eteklerinde yer alan bu geniş peyzajlı park, piknik yapmak ve etrafı izlemek için de oldukça uygun bir seçenektir. Park, toplamda yaklaşık 1,5 km² bir alana sahiptir ve alabildiğince yeşilin hakim olduğu bir huzur vahasıdır.

Neden gitmeliyim? Buraya gelerek pırıl pırıl göllere giden yolları takip edebilir, parka bakan bir tepenin üzerinde yer alan Aziz Panteleimon Katedrali’nin ve hikaye kitaplarından fırlamış gibi görünen kubbelerinin manzaralarını seyredebilirsiniz.

  • Adres: 32, вул. Академіка Лєбєдєва, Kyiv, Ukrayna, 03143
  • Telefon: +380 44 526 2071
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-11.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 40 UAH, İndirimli 20 UAH
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

34. Lysa Hora

Lysa Hora 

Burası neresi? Kel Dağ olarak da anılan bu muhteşem doğa harikası, Kiev’deki popüler doğa yürüyüş alanlarından biridir. Dnipro ve Lybid nehirlerinin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Dağ, Slav folklorunda da önemli bir yere sahiptir ve cadıların ve ruhani varlıkların toplandığı mistik bir dağ olarak kabul edilmektedir.

Efsaneye göre cadılar Şabat törenleri için bu tepelerde toplanmaktadır. Lysa Hora’nın mistik yönüne atıfta bulunan çeşitli edebiyat eserleri de bulunuyor. Dünyaca ünlü Ukraynalı yazar Nikolai Gogol ve Strugatsky Kardeşler başta olmak üzere birçok sanatçı eserlerinde ve metinlerinde bu dağların mistik yönlerine değinmiştir.

1872 senesinde Rus ordusu tarafından bu tepeye bir kale inşa edilmiş ancak konumu ve izolasyonlu yapısı nedeniyle çok fazla kullanılmadan bir depo olarak değerlendirilmiştir. 1906 ile 1917 yılları arasında ise Çarlık rejimi dönemindeki 200 civarındaki siyasi mahkum burada infaz edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Geniş bir zaman dilimine sahipseniz bu mistik dağda keyifli bir yürüyüşe çıkabilir ve şanslıysanız pagan tanrılarının oyma heykellerini keşfedebilirsiniz. Günümüzde bir doğa koruma alanı olan dağda küçük bir kale müzesi de görülebilmektedir.

35. Mariinsky Park

Mariinsky Park

Burası neresi? Kiev’deki en güzel ve en temiz parklardan biri olan Mariinsky Park, Maidan ve Arsenalna metro istasyonlarına oldukça yakındır. Oldukça büyük olan parkın sağ tarafı Dinyeper manzarası dahi sunmaktadır. Devasa parkın içinde birçok açık hava tiyatrosu, hükumet binaları ve hatta uç kısmında Dinamo Kiev’in eski stadyumu bile bulunmaktadır.

Parkın en güzel yanlarından birisi ise köpekleriyle birlikte dolaşan sahiplerini seyretmek için şehirdeki ideal yerlerden biridir. Bu imkana sahip olmak için parkın bulunduğu Pechersk semtinde, Mykhaila Hrushevskoho Caddesi’ne gelmeniz gerekmektedir.

Neden gitmeliyim? Burası şehrin koşturmacasından bir süreliğine de olsa kaçmak için değerlendirebileceğiniz etkileyici bir yerdir. Dilerseniz bisiklet sürün ya da yürüyüş yapın. Bir banka oturup etrafın ve temiz havanın keyfini de çıkarabilirsiniz, tercih sizin! Ne yaparsanız yapın, vaktiniz varsa Mariinsky Park, sizin için Kiev’de huzur bulduğunuz bir yer olacaktır.

İpucu! Acıktığınız ya da susadığınız zaman park içindeki kiosklardan atıştırmalık ya da içecek bir şeyler satın alabilirsiniz.

  • Adres: Mykhaila Hrushevskoho St, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: +380 44 205 7337
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Heykeller

36. Babi Yar

Babi Yar

Burası neresi? 29 Eylül 1941’de Nazi birlikleri 34 bin Yahudi’yi toplayıp, Babyn Yar Vadisi’nde öldürdü. Bugün burada dokunaklı bir anıt bulunuyor. Üzüntü verici hikayeyi etraflıca Oleny Telihy’nin kuzeydoğusundaki park girişinde öğrenebilirsiniz. Bu katliamda insanlar, etrafa asılan ilanlarla kurtulmaları için başka bölgelere nakledilecekleri şeklinde umut verilerek toplanmış ve sonrasında 150x30x15 ebatlarındaki devasa çukurun başında kurşuna dizilerek katledilmiştir.

Menora şeklindeki bu anıt, 1991 yılında yani katliamın 50. yıl dönümünde dikilmiştir. Bu anıt, gerçekleştirilen katliamın ilk resmi kabulü olmuştur. O zamandan bu yana farklı paydaşlar tarafından burada öldürülmüş farklı etnik, dini, siyasi ve demografik gruplar için de anıt dikilmesini istemesi nedeniyle bölge tartışmalara neden olmuştur. 2016 yılında kurulan bir komisyon, bölgede kalıcı ve daha geniş bir anma projesi oluşturulmasını amaçlasa da bu durum kabul görmemiş ve henüz hayata geçirilememiştir.

Neden gitmeliyim? Babi Yar Katliamı, Nazilerin Kiev’de gerçekleştirdiği çok büyük bir kıyım olarak dünya tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır ve burada bulunan anıt, Kievliler için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle buraya gelmeli ve insanlık için çok önemli olan bu tarihi anıtı mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Oranzhereina St, 10, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

37. Rodina Mat

Rodina Mat

Burası neresi? Havaalanından Kiev’e giderken dev bir heykel göreceksiniz. İş bu heykelin adı Rodina Mat. Kelime karşılığı ise “ulusun annesi”. Kiev için anlamlı olan heykele anıt da denilebilir ve bu anıt Nazi-Sovyet Savaşı’nın anısına dikilmiştir. Anıtın açılışı 1981 senesinde Sovyet lider Leonid Brejnev tarafından gerçekleştirilmiştir.

Anıt heykel Yevgeniy Vuçetiç isimli heykeltıraş ile teknik ressam olan Vasyl Borodai tarafından paslanmaz çelik kullanılarak ortaklaşa yapılmıştır. Heykel elinde 12 metrelik bir kılıç tutan 102 metrelik bir kadın savaşçıdan oluşmaktadır ve oldukça heybetli bir görünüme sahiptir. Kılıcın ağırlığı 12 tonu, heykelin toplam ağırlığı ise 560 tonu bulmaktadır.

Heykel ilk olarak Volgograd’daki ikonik Rodina Mat heykeli ile aynı sanatçı tarafından tasarlanmış olmasına karşın, bu versiyon Volgograd’daki kız kardeşinin çekiciliğinden tamamen yoksul kalmış ve komünist yetkililer tarafında kılıcı kubbelerin üstünden yükselmemesi için küçülttürmüştür. Bu durum ise alay konusu olmuştur.

Neden gitmeliyim? Anıt, günümüzde iki adet görüntüleme platformuna sahiptir. En üst kısımdaki platform kalkanın üst kısmında, 91 metrede bulunmaktadır. Diğer platform ise 36 metrede yer almaktadır. Bu platformlar kadar Rodina Mat’ın bulunduğu arazi üzerinde gezinti yapmak da turistler arasında oldukça popüler bir etkinliktir ve bu gezinti esnasında İkinci Dünya Savaşı kurbanlarının anısında bulunan sonsuz alev başta olmak üzere komünist döneme ait eski tanklar, helikopterler ve uçaksavarlar gibi çeşitli kalıntılar görülebilmektedir.

  • Adres: Lavrska St, 27, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Telefon: +380 44 285 9452
  • Ziyaret saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

38. Halkın Dostluk Kemeri

Halkın Dostluk Kemeri

Burası neresi? Bağımsızlık Meydanı, Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden ayrılmasını anmak için 61 metre bir zafer sütununa sahipken, oldukça ironik bir şekilde 50 metre çapındaki Halk Dostluk Kemeri, 1982 senesinde açılan gökkuşağı şeklindeki bronz anıt Sovyetler Birliği’nin kuruluşunun 60. yıldönümünü anmak için açılmıştır.

Bu anıtı ikonik kılan şey ise Ukrayna ve Rusya arasındaki yakın ilişkinin ve dostluğun sembolü olmasıdır. Son zamanlar iki ülke arasındaki büyük gerginlikten sonra bu anıtın varlığından haberdar olmak biraz garip gelebilir. Bu nedenle her ne kadar etkileyici bir anıt olsa da bu anıtın Kiev’deki en tartışmalı yerlerden biri olduğunu söylememiz yanlış olmaz.

Neden gitmeliyim? Kemerin bulunduğu alanın tamamı Druzhby Narodiv Parkı olarak adlandırılmaktadır ve park içinde çeşitli anıtlar ve görülebilecek farklı şeyler bulunmaktadır. Tabi bu bölgenin öne çıkan en önemli özelliği ise sunduğu etkileyici manzarasıdır. Buraya gelerek şehirdeki en etkileyici gün batımı manzarasını seyretme imkanına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: Parkova Doroha, Kyiv, Ukrayna, 02000
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Alışveriş Noktaları

Kiev, Avrupa’da gidebileceğiniz en iyi ve uygun fiyatlı alışveriş noktalarından biri olabilir. Kiev’de hem Ukraynalı hem de dünyanın diğer noktalarından tasarımcıların bir düzine moda butiğini ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda dünyaca ünlü birçok markanın çeşitli noktalardaki mağazalarını ya da bit pazarlarını ziyaret edebilirsiniz.

İşte Kiev’deki en popüler alışveriş merkezleri ile ilgili hazırladığımız alışveriş rehberimiz:

Pazarlar

39. Besarabsky Pazarı

Besarabsky Market

Burası neresi? Khreshchatyk’in güney kısmında bulunan bu pazar, Kiev’deki önemli tarih pazarlar arasında bulunmaktadır. Pek çok tabela ile kuşatılmış olsa da, 20. yüzyılın başlarından kalma pazar salonu heybetiyle dikkat çekmektedir ve Polonyalı mimar Henryk Gulian Gay tarafından inşa edilmiş bir eserdir.

Tezgahların çoğu babushki ismi verilen yaşlı Ukraynalı teyzeler tarafından işletilmektedir ve hiçbir tezgahta fiyat etiketi göremezsiniz çünkü burada pazarlık buradaki insanların alışveriş yapma şeklidir. Eğer bir Ukraynalı gibi burada alışveriş yapmak istiyorsanız yerli bir arkadaş edinmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Neden gitmeliyim? Dilerseniz burada bir Ukraynalı gibi pazarlık yaparak alışveriş yapın, dilerseniz de sadece çevreyi fotoğraflayın ve pazarın kenarındaki bar ve kafelerde bir şeyler yiyip için. Eğer alışveriş yapmayı tercih ederseniz şehirdeki en lezzetli ve taze ürünlerin burada bulunduğundan emin olabilirsiniz. Çeşitli hediyelik eşyaların yanı sıra havyar ve Ukrayna’nın sembollerinden olan salo ismi verilen kürlenmiş domuz yağı satın almak isteyenler için şehirdeki en ideal yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: Bessarabs’ka Square, 2, Kyiv, Ukrayna, 01004
  • Telefon: +380 44 234 9207
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

40. Lesnaya Market (Bit Pazarı)

Lesnaya Market

Burası neresi? Dinyeper’in sol yakasındaki Lisova istasyonundan Kiev metrosuna bindiğinizde, 2000’li yılların başında Ukrayna’nın başkentinde ortaya çıkan bir pazar olan Lesnaya Pazarı ile karşılaşacaksınız. Burası gerçekleştirilen sıra dışı etkinlikleri, ikinci el mağazaları ve birbirinden farklı ürünler bulabileceğiniz tezgahları ile ün yapmıştır.

Burada Sovyet döneminden kalma hatıralar ve savaş madalyalarından eski aksesuarlara ve 1980’lerin kabanlarına kadar beğendiğiniz bir şeyler bulmamanız neredeyse imkansızdır. Tabi özellikle de kıyafet konusunda Lesnaya Pazarı gerçekten keşfedilmesi gereken bir hazine gibidir.

Neden gitmeliyim? Özellikle ikinci el ürünlere meraklıysanız Lesnaya Market, sizin için Kiev’de alışveriş yapılacak önemli yerler arasında olabilecek noktalardan biridir. Daha çok giyim mağazalarının yer aldığı bu pazarda, uygun fiyata pek çok kaliteli kıyafeti satın alabilirsiniz.

  • Adres: Lesnaya metro istasyonu yanı, Kiev
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

41. Kurazh Bazar

Kurazh Bazar

Burası neresi? Kiev’in doğu kıyısında yer alan Kurazh Bazar, aylık açılan muhteşem bir bit pazarıdır ve ziyaretinizi pazarın açıldığı döneme denk getirdiyseniz kesinlikle uğramanızı tavsiye edeceğimiz bir noktadır. Kurazh Bazar’ın bir diğer farklı özelliği ise eski bir ipek fabrikasının içinde yer almasıdır ve bu özelliği, ona ayrı bir hava katmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu büyük bit pazarı içinde bol miktarda sokak yemeğini tadabilir, sokak sanatçılarının performanslarını izleyebilir, çocuk etkinlikleri ve canlı müziğin yanı sıra her türden yeni ya da kullanılmış giysi, antika, süs eşyası satan 400 civarındaki satıcının tezgahını inceleyebilirsiniz.

42. Volodymyr Market

Burası neresi? Pazarın tarihi Volodymyr’in adını taşıyan bir kilisenin bulunduğu 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Pek çok badireden sağ çıkmayı başaran pazar, Sovyet döneminde 70’li yıllarda yeniden inşa edilmiştir. En iyi yemeklerin sunulduğu yerler arasında bulunan pazar, Kiev’deki pazarlar içinde ikinci en pahalı olanı olarak kabul edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle yiyecek konusunda burası tam bir cennet niteliğindedir. Tabi bunun yanı sıra kıyafet, ayakkabı, çeşitli eşyalar da bulabilirsiniz.

İpucu! Pazar bölgesinden biraz uzaklaşarak pazarda satılan ürünlerle aynı kalitedeki birçok şeyi çok daha ucuza satın alabilirsiniz. Bu nedenle alışveriş yaparken dikkatli olmanızda fayda var. Pazarla ilgili son bir şey daha söylemek gerekebilir: Birçok farklı türde insanı bir araya getiren pazar yerindeki yankesicilik yapmaya gelen kişiler konusunda çok dikkatli olun ve cüzdanınızı iç ceplerinizde sakladığınızdan emin olun.

  • Adres: вулиця Антоновича 115, Kyiv
  • Ziyaret saatleri: 06.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Alışveriş Merkezleri

43. Gulliver Mall

gulliver mall

Burası neresi? Şehrin hem tarihi hem de ekonomi ve iş merkezine yakın bir konumda bulunan Gulliver, Kiev’de alışveriş için uğranabilecek önemli alışveriş merkezlerinden biridir. Alışveriş merkezinde 100’den fazla mağazadan dilediğiniz şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Modadan genç giyime, ayakkabıdan spor malzemelerine kadar pek çok ürünü bulabileceğiniz Gulliver, aynı zamanda birçok markanın ilk mağazasını açtığı yer olması nedeniyle de önemli bir yere sahiptir. Alışveriş olanaklarının yanı sıra merkez içinde restoranlar, sinema ve bowling salonu ise ziyaretçilerin keyifli bir şekilde zaman geçirmesine olanak sağlıyor.

  • Adres: Sportyvna Square, 1a, Kyiv, Ukrayna, 01023
  • Telefon: +380 98 555 5509
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

44. Ocean Plaza

Ocean Plaza

Burası neresi? Kiev’in tam da kalbinde yer alan Ocean Plaza, devasa büyüklükte bir alışveriş ve eğlence merkezi olarak ziyaretçileri kendisine çekmektedir. Burası sunduğu imkanlarla şehirdeki en büyük alışveriş ve eğlence noktalarının başında gelmektedir. Plaza içinde dünyaca ünlü markaların yaklaşık 400 mağazası bulunmaktadır. Bunun dışında 40 restoran ve kafe, hipermarket ve çeşitli eğlence mekanları da yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Kiev’deki en büyük alışveriş merkezlerinden birini ziyaret etmek ve biraz alışveriş yaparak kendinizi şımartmak isterseniz Kiev gezilecek yerler listenize Ocean Plaza’yı mutlaka dahil etmelisiniz.

  • Adres: Antonovycha St, 176, Kyiv, Ukrayna, 03150
  • Telefon: +380 44 591 3909
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

45. Metrograd

metrograd

Burası neresi? Burası, alışveriş merkezi kategorisi içinde Kiev’in en önemli duraklarından biridir. Merkez, toplamda 20.000 m²’lik devasa bir alanda yer almaktadır. Merkez içinde kadın ve erkek giyim, parfümeri, mücevher, ev eşyası gibi birçok farklı kategoride bulunan mağazalardan gönlünüzce alışveriş yapma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Hediyelik eşya seçeneklerinden modaya kadar çok çeşitli alanlardaki ürünleri incelemek ve satın almak için buraya uğramalısınız.

  • Adres: Bessarabs’ka Meydanı, Ukrayna, 04212
  • Telefon: +380 73 414 9572
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiev Çevresinde Gezilecek Yerler

Kiev’e geldiğinizde günübirlik gidilebilecek önemli duraklar bulunuyor. Özellikle Çernobil bölgesi ve Pirogovo Açık Hava Müzesi, civarda mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Kiev Civarında Görmeniz Gereken Noktalar

46. Çernobil

Chernobyl

Burası neresi? Dünyanın en büyük nükleer olaylarından biri olarak kabul edilen Çernobil Santrali günümüzde rehberli turlar eşliğinde ziyaret edilebiliyor. 1986 yılında büyük bir facianın yaşandığı Çernobil’in izleri hala sıcak duruyor.

İlk patlamanın ardından ilk tahliye edilen bölge Çernobil kasabası olmuştur ve 6 saat içinde bölgeden 14.000’den fazla kişi tahliye edilmiştir. Günümüzde çok az bir nüfus Çernobil’de yaşamayı tercih etmiştir ve konaklamalı Çernobil turu yapmak isteyenler için konaklama hizmeti vermektedir. Bölgede geçmişin izlerini görebileceğiniz gibi hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam eden insanları da görebileceksiniz.

Neden gitmeliyim? Çernobil ziyaretiniz sırasında sizi geçmişe götürecek Üçüncü Melek Anıtı ve Yıldız Pelin Anıtı gibi yerleri görebilecek ve geçmişte burada neler yaşandığını hayal edebileceksiniz. İtfaiye departmanı, Duga “Ağaçkakan” Radarı, Kopachi kasabası ve terk edilmiş bir anaokulu, terk edilmiş Pripyat şehri pek çok hatırayı gözler önüne seren, turun önemli ziyaret noktaları arasında yer almaktadır.

Aklınızda bulunsun! Turlar ortalama 100$ karşılığında gerçekleştirilmektedir.

47. Pirogovo Açık Hava Müzesi (Pyrohiv Museum of Folk Architecture)

Pirogovo Açık Hava Müzesi

Burası neresi? Kiev’in 12 kilometre güneyinde bulunan Pirogovo Açık Hava Müzesi, alanında Ukrayna’nın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. Geniş bir arazide bulunan açık hava müzesinde çok sayıda köy bulunuyor ve bu köylerin her biri Ukrayna’nın farklı bir bölgesini temsil ediyor.

Neden gitmeliyim? Müzeyi ziyaret edenler yel değirmenleri, köylü kulübeleri, 17. ile 20. yüzyıl arasına tarihlenen kiliseler ve ahırların içinde serbestçe dolaşarak Ukrayna kültürünü yakından tanıyabilirler. Aynı zamanda yaz aylarında zanaatkarlar burada hünerlerini sergileyerek çanak çömlek, oymalar diğer eşyaları da satmaktadır. Dilerseniz buradaki restorana uğrayarak shashlyk için en iyi mekanlardan birine geldiğinizden emin olabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun! Pyrohiv her zaman eğlencelidir, ancak en büyüğü ülke çapında kutlanan Ivan Kupala festivali olan bir kaç festivale ev sahipliği yaptığı zamanlarda çok daha eğlenceli bir yer haline dönüşmektedir.

  • Adres: Vulytsya Akademika Tronʹka, Kyiv, Ukrayna, 03026
  • Telefon: +380 98 913 8007
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 40 UAH, Çocuk 20 UAH
  • Yol tarifi al >

Kiev Gece Hayatı

Kiev oldukça ilginç bir gece hayatı ortamına sahiptir. Burada ister bir parti ortamı isterse de sadece rahat bir akşam yemeği yanında bir şeyler içmek için her zevke uygun bir şeyler bulmak mümkün olmaktadır. Kiev’de gece hayatı şaşırtıcı derecede canlıdır ve gece boyunca şehrin birçok noktasında hareketli zamanlar geçirebilirsiniz.

Kiev’de Gece Gezilecek Yerler

48. Antik Podol bölgesini keşfedin

podol

Kiev’de bir gece geçirmek için gidilebilecek en iyi yerlerin başında antik Podol bölgesi geliyor. Bu bölge, şehrin kurucularına ilişkin gizemli hikayelerin de odak noktasıdır. Eski kent merkezi olarak anılan Podol, turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerdendir ve burada birçok mekan ziyaretçilerini memnun etmek için çabalamaktadır.

49. Kiev’deki en iyi barlar

Kiev’de pek çok popüler bar bulunuyor ve buradaki gece hayatı, dünya üzerindeki en iyi kokteylleri yudumlayabileceğiniz çeşitli mekanlara ev sahipliği yapıyor. Kiev’deki en güzel barları merak ediyorsanız aşağıdaki listemize göz atabilirsiniz:

  • Pink Freud
  • Palata No 6
  • The Bar
  • Loggerhead
  • Bottega Wine & Tapas

50. Kiev’deki en iyi gece kulüpleri

Gece kulüpleri Kiev’deki gece hayatının ayrılmaz bir parçasıdır. Gece kulüplerinin sayısı Kiev nüfusuna göre oldukça yeterlidir. Şehrin gece kulüplerini görmek isterseniz Kiev’deki en iyi gece kulüplerinin listesine göz atmanızı öneriyoruz:

  • Caribbean Club
  • Indigo
  • Closer
  • Sky Bar
  • Dali Park

Kiev’de Gece Yapılacak Şeyler

Gece yarısından sonra sinemaya gidin

Kiev’de gece hayatı çeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Gece yarısından sonra şehirde özel gösterimler sunan birçok sinema bulunuyor. Kiev’de bir film seyretmeyi planlıyorsanız, öncesinde hafif bir akşam yemeği yiyip, yanınıza biraz patlamış mısır ve meşrubat alabilirsiniz. İşte bu geceyi özel kılmak için ihtiyacınız olan tek şey de bu.

Gün doğumunu halkın dostluk kemerinde karşılayın

dostluk kemeri gün doğumu

Renkli ve hareketli bir gece geçirdiyseniz sabahın ilk ışıklarını görmek için gideceğiniz en güzel yerlerin başında bu etkileyici renkli kemer geliyor. Özellikle genç çiftler, bütün gece burada dinlenmeyi ve ardından sabahı burada karşılamayı çok seviyor.

Gece müze ziyaretine ne dersiniz?

Ziyaretinizi 18 Mayıs’a denk getirmeniz durumunda Uluslararası Müzeler Günü’nü kutlayan şehirdeki bütün müzeleri ve sanat galerilerini gece boyunca ziyaret edebilirsiniz. Bu tarihte mekanlar çeşitli etkinliklere, konferanslara, görsel sanatlara ve müzik performanslarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle 18 Mayıs tarihinde gecenizin bir kısmını mutlaka müzelere ayırmanızı şiddetle öneriyoruz.

Lezzetli bir akşam yemeğini es geçmeyin

Kiev şehir merkezinde, akşamları leziz ve sağlıklı akşam yemeği yiyebileceğiniz çok sayıda kaliteli restoran bulunuyor ve bu mekanlar çoğunlukla gece boyunca açık oluyor. Arena City ise yerli halk tarafından akşam yemekleri için en çok tercih edilen mekanların başında geliyor. Diğer seçenekler için Kiev’deki en iyi bar ve restoranlar listemize göz gezdirebilirsiniz:

  • Kanapa
  • Shoti
  • Tsarke Selo
  • BAO
  • Carpaccio Bar

Kiev’de Yapılacak Şeyler

Kumsalın keyfini çıkarın

Eğer canınız sahilde dinlendirici bir gün geçirmek istiyorsa, Kiev içinde bunun için değerlendirebileceğiniz birkaç kumsal seçeneği bulunuyor. Evet, Kiev’de bir kumsal görmeyi beklemiyor olabilirsiniz ancak Central Beach, Peredmistna Slobidka Beach ve Venezia Beach gibi birkaç seçenekten birini tercih edebilir ve kumsalın tadını çıkarabilirsiniz.

Ivan Kupala Festivali

ivan kupala festivali

21 Haziran günü Doğu Avrupa ülkelerinin çoğunda kutlanan gündönümü festivali, Kiev’de yapılacak eğlenceli şeyler arasında bulunuyor. Güneşin doğuşunu simgeleyen tatil günü, yüzyıllar boyunca Ukrayna topraklarında kutlanan bir gelenektir. Bu gece Kiev’de ve Ukrayna’nın genelinde çeşitli kutlamalar gerçekleştirilmekte ve Pagan gelenekleri sürdürülmektedir. Yüzyıllar boyunca etkinlikler daha bir sanatsal hale gelmiş ve insanlar arasında gittikçe yaygınlaşmıştır.

Şehir İçi Ulaşım

Kiev’de bazı bölgeler oldukça engebeli olsa da, bu durum şehri yürüyerek keşfetmenize engel olmuyor. Kiev’in gezilecek yerleri çoğunlukla birkaç ilçede yoğunlaşmaktadır ve zamanınız varsa günde bir ilçeye bağlı kalmak koşulu ile görülmesi gereken noktaların hemen hepsine yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Ayrıca metro da Kiev gezisi için tercih edebileceğiniz ekonomik ve güvenli bir ulaşım yöntemidir. İstasyondaki İngilizce tabelalar sizi yönlendirmek için yeterli olacaktır. Havaalanından şehir merkezine nasıl gideceğinizi merak ediyorsanız hazırlamış olduğumuz Kiev Boryspil Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım rehberimizi mutlaka incelemelisiniz.

Kiev’e Yakın Havalimanları

Kiev çevresinde en çok tercih edilen 3 havaalanı alternatifi bulunuyor:

  • Borispil Uluslararası Havalimanı
  • Kiev Shulyany Havalimanı
  • Gostomel Havalimanı

Temel İrtibat Bilgileri

-Kiev Türk Konsolosluğu Bilgileri

  • Telefon numarası: +380 44 281 0750
  • Konsolosluk adresi: Panasa Myrnoho St, 22, Kyiv, Ukrayna, 01011
  • Çalışma saatleri: Pazartesi-Cuma 09.30-12.30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Kiev Acil Durumlar İçin Telefon Numaraları

  • İtfaiye: 101
  • Polis: 102
  • Ambulans: 103

-Kiev’de Telefon Kullanımı

Kiev’de telefon kullanımı için farklı alternatifleriniz bulunuyor. Bunlardan birincisi telefon hattınızı yurt dışı kullanımına açmak olacaktır. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekiyor:

  • TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Telefonunuzu yurt dışı kullanımına açmak biraz masraflı bir seçenek olacağından Kiev’e gelenler genellikle orada kullanmak üzere geçici bir hat satın almaktadır. Kullanıcıların çoğu Lifecell’in en verimli seçenek olduğu konusunda fikir birliğine varmaktadır. Bunun yanı sıra wi-fi bağlantısı olan yerlerde telefonunuzu kullanarak whatsapp benzeri uygulamalar aracılığıyla internet üzerinden de sevdiklerinizle iletişim kurabilirsiniz.

*Kiev’e gittiğinizde sadece Ukrayna değil, Rusya’ya ait pek çok şeye de rastlayacaksınız. Tarih boyunca etkileşimli olan iki ülke kendi topraklarında birbirlerine ait eserleri saklıyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev, büyük şehir olmanın verdiği avantaj ile turistlere sayısız imkansız sunuyor. Bu yazımızda da genel hatlarıyla uzunca bir özet geçtik.

*Kiev’e gitmeye karar verdiğiniz aman yolculuğunuz için gerekli olan uçak bileti için sizi sitemizde bekliyoruz.  Hesaplı Kiev biletleri ile gezinizi daha da keyiflendirecek. Uçak biletinden artırdığınız parayı Kiev’de daha güzel şeyler için harcayabilirsiniz.

Not: İçeriğimiz 21.04.2022 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin