Kıbrıs’ın Yöresel Yemekleri | Restoran Önerileri

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kıbrıs, yöresel yemekleri ile adından çokça söz ettiriyor.

Kıbrıs’ta yaşayan halk, özgün yemeklerini el lezzetleriyle birleştirip güzel bir harmanlama yapmıştır. Kıbrıs’ın yöresel yemekleri listesini sizler için hazırladık, hep birlikte göz atalım.

Kıbrıs’ın Yöresel Yemekleri

1- Şeftali Kebabı

 şeftali kebabı

Bir ızgara yemeği olan Şeftali Kebabının ana maddesini dana kıyma ve kuzu gömleği oluşturmaktadır. Birçok rivayete sahip olan bu yemeğin çıkışı hakkında en ağır basanı, Şef Ali adındaki Kıbrıslı bir yerliye ait olanı. Seyyar arabasıyla yaptığı kebaplar zamanla kendiliğinden ün kazanmış. Gel zaman git zaman içerisinde şeftaliye ait hiçbir şey olmasa da bu isme layık görülmüş.

1.1- Niazi’s (Niyazi’nin Yeri)

Kıbrıs’ta şeftali kebabını en güzel yapan restoranlardan biri. Şeftali kebabı deyince herkesin ilk yönlendireceği mekan Niyazi’nin Yeridir. Mezelerinin ve etlerinin lezzetine doyamayacaksınız. Kıbrıs’ın yöresel yemekleri listesinin en önemlisi olan şeftali kebabını yemeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

Adres:  Kordonboyu Caddesi No :22Girne, Kıbrıs

İletişim: 0392 815 21 60

Web sitesi: www.niazis.com

2- Molehiya

molehiya kıbrıs

Molehiya, bizdeki nane yapraklarıyla hemen hemen aynı görüntüye sahip bir bitki. Araplara özgü bir yemeğin ana malzemesi olan molehiya, Kıbrıslılar tarafından farklı şekilde yorumlanmış. Yapraklar kuzu etiyle kullanılarak adaya özgü bir yemek haline getirilmiş.

2.1- Kybele Restoran

Kybele Restoran, muhteşem Kıbrıs manzarasını izlemeye doyamayacağınız aynı zamanda mekanın atmosferine de bayılacağınız restoranlardan biri. Bellapais Manastırı’nın içinde yer alan restoranı geziniz sırasında Kıbrıs’ın yöresel yemeklerini tatmak için tercih edebilirsiniz.

Adres:  Şehit Fuat Niyazi Sokak, Beylerbeyi, Girne

Çalışma saatleri: Haftanın 7 günü 11:00-23:00

İletişim: (0392) 815 75 31

3- Pilavuna

pilavuna kıbrıs

Kahvaltılık kategorisinde olan yöresel lezzettir. Gevrek bir hamura sahip olan pilavuna, çöreksi bir yapıya sahiptir. Üçgen ve dörtgen şekilde hazırlanan hamurların içini Baf peynirleri doldurmaktadır. Bu lezzeti yemek için herhangi bir mekan önerisinde bulunmuyoruz çünkü adada denk geldiğiniz her pastanede bu ürünle karşılaşmanız mümkün.

4- Çiçek Dolması

kabak çiçeği dolması

Normalde Ege ve Akdeniz Bölgelerinde karşımıza çıkan bu lezzet, Kıbrıslıların sık kullandığı tarifler arasında. Yaz mevsimi geldiğinde yörede yaşayan halk, içlerini ferahlatmak için zeytinyağlı yiyecekleri listelerine alıyor. Bunlardan biri de çiçek dolması.

5- Hellim Peyniri

hellim peyniri

Kendisi bir yemek çeşidi olmasa da Kıbrıs’ın yöresel yemekleri listesinde başı çeken lezzeti Hellim. Bu peynir hemen hemen her kahvaltıda önünüze konan inanılmaz bir lezzet. Keçi sütü ya da inek sütü tercih edilerek yapılan peynirin saklanma ömrü, yapıldığı sütle alakalı. Keçi peyniri ile yapılan Hellim peynirini 1 yıla yakın saklayabilirken, inek sütüyle yapılan peyniri sadece 1 ay kadar saklayabilirsiniz.

Eğer zamanınız varsa bu peynirin sadece tadına bakmakla kalmayın ve Lefke’de bulunan Zekiye Hanım ile birlikte bu peynirin yapılışına tanıklık edin.

6- Ceviz Macunu

ceviz macunu

Bu macun geleneksel lezzetler kategorisinde iyi bir sıralamada. Eskiden Kıbrıslılar misafirlerini bu tatlıyla karşılardı. Bir tabağın içerisinde sunulan küçük ceviz toplarının yanında bir bardak da su ikram edilirmiş. İncir reçeline benzeyen cevizli toplar isteğe göre o suya sokulup yeniyormuş.

7- Gullurikya

gullurikya tatlısı

Değişik bir isme sahip olan tatlı, aslında hamurların pekmezli su ile karışmasından oluşuyor. Bu tatlı, yöreye özgü bir lezzet olduğu için oraya gittiğinizde tadına bakmadan dönmemenizi tavsiye ederiz.

8- Piruhi

Piruhi

Mantıya çok benzeyen Piruhi, un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı ve cevizden yapılan hamur yoğunluklu, ağır bir yemek. Osmanlı mutfağına ait olmasına rağmen Kıbrıs’ta çok tüketilen yiyeceklerden biri olmuş. Öyle ki, adını Kıbrıs mantısı olarak söylediğinizde de size neredeyse her restoranda servis ediyorlar.

9- Kolokas

Kolokas

Kolokas, Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde yetişen görünümü ve yapılışı patatese benzeyen bir bitki. Yemeği de kuzu eti ile harmanlanarak hazırlanıyor. Yolunuz Kıbrıs’la kış aylarında kesişirse bu lezzeti tatmadan dönmeyin.

9.1- Müze Dostları Restoran

Kıbrıs’a özgü tüm yöresel lezzetleri burada bulabilirsiniz. Kıbrıs’a gelenlerin öğle yemekleri için tercih ettiği vazgeçilmez adreslerinden biridir. Sevimli ve samimi bir atmosfer sunan mekandaki ev yemekleri, gezinize lezzet katacak.

Adres: Zühtüzade Sk, Lefkoşa /  Kıbrıs 

İletişim: 0392 228 93 45

Çalışma saatleri: 11:30-16:00

10- Kıbrıs Köfte

Kıbrıs Köftesi

Tıpkı annenizin yaptığı köfteleri hatırlayacağınız, kıyma, rendelenmiş patates, rendelenmiş soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlardan yapılan Kıbrıs’ta önemli lezzetlerden biri de Kıbrıs köfte. Kızartılarak servis ediliyor ve sıcak yemeniz öneriliyor. Ana yemek olarak geçse de burada yaşayan insanlar çayın yanında da aperatif olarak bu köfteleri tercih ediyorlarmış.

11- Magarina Bulli

Magarina Bulli

Magarina Kıbrıslıların yerel konuşmasında makarna, bulli ise tavuk demekmiş. Tavuklu makarnadan tek farkı üzerine rendelenen yöreye özgü hellim peyniri olan magarina bulli Kıbrıslıların ya da Kıbrıs’a gitmiş olanların mutlaka tattığı bir lezzet. Dikkat edilmesi geren tek özellik makarnaların kalın olmasıymış.

11.1- Magarina Bulli

Yemekle aynı ismi taşıyan bu restoran magarina bulliyi tadabileceğiniz en iyi restoranlardan biri. Ziyaretçilerin İtalya’da bile böylesini yemedik dediği türden makarnalara sahiptir. Kıbrıs’a özgü birçok yemeği burada deneyebilirsiniz. Kıbrıs’a yolunuz düşmüşken bu restorana mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz.

Adres: Karaoğlanoğlu Caddesi, Girne / Kıbrıs

İletişim: 0533 864 50 75

Çalışma saatleri: Pazartesi-Cuma 08:00-16:00 / Cumartesi-Pazar Kapalı

Görülmeye değer birçok güzelliğe sahip yavru vatanımız Kıbrıs’ı bu yaz tatil rotanıza eklemenizi tavsiye diyoruz. Tatilinize tat katacak Kıbrıs’ın yöresel yemekleri listesine ek sevdiğiniz lezzetleri bizimle yorumla kısmından paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin