Katoviçe’de Ne Yenir? Ne İçilir? | Katoviçeli 12 Tat

“Katoviçe’de ne yenir? Ne içilir?” sorusu yolu Katoviçe’ye düşen her gezginin cevap bulması gereken sorulardan biri. Eee ne de olsa insanoğlu aç kalınca yaşayamıyor 🙂 Doğu Avrupa’nın merkezinde bulunması nedeniyle pek çok kişinin en azından şöyle bir uğradığı Katoviçe’de bazı lezzetleri çok farklı bazıları ise çok tanıdık çeşitli yemekleri deneyebilirsiniz. Yazımızda bu şehrin yemek kültürü hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz…

Katoviçe’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Katoviçe Polonya’nın küçük ve sakin şehirlerinden biri. Bu nedenle buraya çok uzun zamanlar ayırmanıza gerek yok. Tabi uzun süreler kalmak durumunda olan özellikle Erasmus öğrencileri ise bu şehirde bulundukları sırada zaman zaman memnuniyetsiz olsalar da ayrıldıktan sonra bu şehri özlediklerini dile getiriyor.

Yeme içme mekanları ve keyifli zamanlar geçirebileceğiniz cafeler için şehirde en önemli durağınız Mariacka Caddesi olacaktır. Burada karnınızı doyurabileceğiniz pek çok alternatif bulabilirsiniz. Gideceğiniz mekanlarda özellikle sebzelerden oluşan bir menü ile karşılaşacağınızı da belirtmemiz gerekiyor. Özellikle de patates Katoviçe mutfağı için çok önemli bir değer. Hatta bazı restoranlar misafirlerine ekmek yerine patates sunmayı bile tercih edebilmektedir. Tabi et yemekleri de en az sebze yemekleri kadar sevilen menüler arasında bulunuyor. Balık menüleri de hatırı sayılır bir şekilde yer tutuyor.

Şimdi artık şehre gelenler için aç kalmamak ve Polonya mutfağını tanımak adına hazırladığımız “Katoviçe’de ne yenir? Ne içilir?” listemizi birlikte inceleyelim;

1. Pierogi

Pierogi
Pierogi

Listemize Polonya’nın en meşhur yemeklerinden biriyle başlamak uygun olur diye düşündük. Pierogi bizim mantımıza çok benziyor. Tat olarak da kıymalı olanının benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Tabi Katoviçe’de ve Polonya genelinde bu yemek sadece kıymalı yapılmıyor. İçine aklınıza gelebilecek birçok malzeme konulabiliyor.

2. Kebap

Nazar Kebab
Şehirde Türk dönercilere de rastlayabiliyorsunuz.

Haydi farklı lezzetlere kapalı olan ve Türk mutfağını yurt dışında da bulmak isteyenler için bir öneride bulunalım. Ülkemizin milli yemeklerinden olan ve Ortadoğu mutfağının de en önemli değerlerinden sayılan kebabı Katoviçe şehrindeki kebapçılarda rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

3. Zapiekanka

Zapiekanka
Zapiekanka

Pizza kıvamında bir hamur işi olan bu yemek türü Katoviçe yemekleri içinde de önemli bir yere sahiptir. Üzerine başta mantar ve eritme peynir olmak üzere farklı lezzetlerin konduğu bu atıştırmalık lezzet içinde domuz eti de kullanılabilmektedir. Özellikle alkol alınan akşamlarda gecenin sonunda pek çok Katoviçeli bu lezzetle midesindeki açlık hissini ortadan kaldırmaktadır.

4. Votka

Vodka
Vodka

Alkol tüketmeyi seven bir kişi iseniz Katoviçe gerçekten sizin için biçilmiş bir kaftan. Katoviçe mutfağı içinde özellikle votka çok önemli bir yere sahip. İnsanların en fazla tükettiği içkilerin başında votka gelmektedir.

5. Bira

Katovice bira
Yerel biralarla keyifli zamanlar sizi bekliyor.

Yerli halkın ve Erasmus öğrencilerinin bir diğer favori içkisi ise bira. Şehre özgü bira markalarını denemenizi ve ülkemizdeki biralarla mukayese etmenizi öneriyoruz. Bakalım hangisini tercih edeceksiniz 🙂

6. Barszcz Çorbası

Barszcz Çorbası
Barszcz Çorbası

Polonya’da bir şehirden bahsediliyorsa Polonya mutfağı içindeki en önemli çorbalardan Barszcz çorbasından kesinlikle bahsetmeliyiz. Kırmızı rengini pancardan alan bu çorba görüntüsüyle oldukça iştah açıcı. Bu leziz tarif Polonya’nın en özel lezzetleri arasında yer alıyor. Çorbanın tarifini merak edenler için ise gerekli malzemelerin de paylaşıldığı bir linki tam da buraya bırakıyoruz 🙂

7. Golabki

Polabki
Polabki

Ülkemizdeki lahana sarmasının bu topraklardaki adı golabki. Lezzet olarak da ülkemizde yapılandan geri kalan bir yanının olmadığını söylemeliyiz. Eğer damak tadımıza uygun bir lezzet arıyorsanız “Katoviçe’de ne yenir?” sorusunun cevabı olarak golabkiyi mutlaka listenize eklemelisiniz.

8. Bigos

Bigos
Bigos

Polonya topraklarında yemeklerde en çok kullanılan sebzelerin başında lahana geliyor. Lahana ve et ile yapılan bigos ise Katoviçe mutfağı için önemli bir değer ve denenmesi gereken bir lezzet. Yemek bir miktar da baharat eklenince gastronomi dünyasına adını altın harflerle yazdırmayı başarıyor.

9. Turşu

Turşu
Turşu Polonya sofralarında vazgeçilmez bir unsur.

Sebzeleri salamura halde saklamak Doğu Avrupa ülkelerinde sıklıkla rastlanan bir durum. Bunun önemli sebeplerinden biri ise tarihte bölgedeki yaşanan kıtlıklar nedeni ile insanların kısıtlı besini en uzun süre muhafaza etmeye çalışması. İşte bu da Katoviçe yeme içme seçenekleri arasında turşuların oldukça önemli bir yere sahip olmasına olanak tanımış. Kısaca Katoviçe ve diğer Leh şehirleri içinde restoranlara gittiğinizde bolca turşu çeşidini deneme imkanına sahip olabiliyorsunuz.

10. Zurek Çorbası

Zurek
Zurek

Mevzu bahis Polonya yemekleri ise dünya genelinde isminden söz ettiren zurek çorbası olmazsa olmaz seçeneklerden biridir. Geleneksel sunumunda içi oyulmuş ekmek içinde servis edilen zurek çorbası özellikle etkileyici kokusu ile insanda bir açlık duygusu uyandırıyor.

11. Kielbasa

Kielbasa
Kielbasa

Geleneksel bir Polonya sosisi olan Kielbasa diğer sosislerle kıyaslandığında yumuşaklığı ve sulu olması ile Katoviçe’de çok fazla sevilmektedir. Kielbasanın domuz etinden yapıldığını hatırlamamızda fayda olduğunu düşünüyoruz.

12. Makowiec

Makowiec
Makowiec

Dilerseniz yazımızı şimdilik lezzetli bir pasta ile bitirelim. Badem, Kuru üzüm portakal gibi maddelerle ortaya çıkan bu lezzeti şehirde çeşitli cafelerde ve pastanelerde bulabilir yanına bir de kahve söyleyerek Katoviçe’nin size fısıldadıklarını dinleyebilirsiniz.

“Katoviçe’de ne yenir? Ne içilir?” listemiz şimdilik burada son bulsa da ilerleyen zamanlarda yeni lezzetleri de listemize eklemek isteriz. Tabi bu konuda bizlere yorumlarınızla destek olmak isteseniz de “hayır” demeyiz 🙂 Görüşmek üzere…

Yorum yapın

Bizi Takip Edin