Kamboçya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Yöresel Yemek

Farklı tatlar denemeye açık biriyseniz, seyahat planlarınıza ilk fırsatta Kamboçya’yı eklemeyi düşünmelisiniz.

Kamboçya’da ne yenir, ne içilir seçim yapmanızı kolaylaştıracak ve iştahınızı açacak bir liste olarak elinizin altında bulunmalı.

Genel hatlarıyla Tayland ve Fransız mutfağını andırsa da kendine özgü tarzıyla sıyrılan geleneksel lezzetler sunuyor, Kamboçya. Bildiğimiz ama yan yana alışık olmadığımız gıdaları ve daha önce deneyimlemediğiniz yiyecekleri göreceğiniz ülkede güzel bir ziyafet çekeceksiniz.

#1 Kamboçya’da Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında; 

1- Ang Dtray-Meuk

Ang Dtray-Meuk

Kamboçya’nın Sihanoukville ve Kep gibi sahil kasabalarında, kıyı boyunca, küçük kömür yakma fırınlarında kalamar pişiren deniz satıcıları bulabilirsiniz. Kalamarlar limon veya balık sosu ile marine edilip şişlere geçiriliyor ve popüler Kamboçya sosuyla servis ediliyor. Ang Dtray-Meuk olarak adlandırılan bu yiyecek hemen hemen her bölgede karşılaşabileceğiniz özgün tatlardan biri.

2- Amok

Amok

Kuzeybatı Kamboçya’da ünlü olan Hindistan cevizi sütü tabanında pişirilen bir balık yemeği olan Amok, özellikle turistik bölgelerde sıklıkla tüketiliyor. Geleneksel bir yöntemle kap içine konan muz yapraklarıyla buğulandırılan balıklar sunumuyla bile iştahınızı kabartacaktır. Kamboçya mutfağının simgesi olmuş bu lezzete gezinizi tamamlamada mutlaka şans verin.

3- Kdam Chaa

Kdam Chaa

Kızarmış yengeç Kdam Chaa, Kamboçyalı sahil kenti Kep’in yöresel lezzeti kabul ediliyor. Dünya üzerindeki gurmelerin gözdesi olan aromatik Kampot biberi ile hazırlanan kızarmış yengeçler, egzotik tatlara açık biriyseniz denemeniz gereken lezzetlerden biri.

4- Lap Khmer

Lap Khmer

Lap Khmer, dilimlenmiş sığır eti içeren bir çeşit salata. Limon tozu, sarımsak, fesleğen, nane ve biberle de renklenen salata envaiçeşit baharatla süslenip servis ediliyor. Kamboçya halkı genel olarak sığır etini çok az pişmiş şekilde tercih ederken restoranlarda isteğinize göre pişiriyorlar.

5- Lort Cha

Lort Cha

Sokak satıcılarının tezgâhlarının müdavimi Lort Cha, gece geç saatlerde atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Kızartılmış baharatlı erişte, fasulye, soğan ve kavrulmuş yumurtayı birleştiren yiyecek doyuruculuğunun yanında lezzetli bir tercih olacak.

6- Loc Lac

Loc Lac

İstiridye sosu, soya sosu ve bazen palmiye şekeri ile hazırlanan bu kızartılmış sığır eti yemeği, ülke çapında her yerde servis ediliyor. Geleneksel olarak tatlı kahverengi sosu pirinçle bezeyen olan Loc Lac’ın patates kızarması veya kızarmış yumurta ile servis edildiğini görmek de mümkün.

7- Nom Banh Chok

Nom Banh Chok

Ülke genelinde sıkça kullanılan muz yaprakları ve pirincin başı çektiği bir başka yemek olan Nom Banh Chok, genellikle kadınlar tarafından omuzlarında taşınarak satılıyor. Sevilen bir yemek olduğu gibi ünü İngiltere’ye kadar yayılmış ve orada da “Khmer noddle” adıyla anılmaya başlanmış. Halkın genelde kahvaltıda tükettiği yemek yeşil ya da kırmızı köri sosuyla servis ediliyor.

8- Prahok

Prahok

Alıştığımız kültürden çok uzakta bir başka lezzet olan Prahok, oldukça ağır bir kokuya sahip. Ezilmiş balık ezmesini baharatlarla yumuşatan Kamboçyalılar taze sebzelerle beraber sundukları Prahok’u çok seviyorlar. Oralara kadar gitmişken denemenizi öneririz; bu lezzeti ya çok seveceksiniz ya da nefret edeceksiniz.

*Maceralar ve heyecanla dolu Kamboçya gezisinde size rehberlik edecek yazılarımızı incelemek isterseniz buraya buyurun…

*Kamboçya’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin