Kahramanmaraş Gezilecek Yerler Listesi | 45 Harika Nokta

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Kahramanmaraş, doğuda Malatya ve Adıyaman, batıda Kayseri ve Adana, güneyde Gaziantep ve Osmaniye, kuzeyde ise Sivas ile komşudur. Yaklaşık bir milyon nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık on sekizinci şehri olan Kahramanmaraş, hem tarihsel hem de kültürel bir zenginliğe hakimdir. Tarih boyunca birçok farklı medeniyeti bünyesinde barındıran Kahramanmaraş, eski ve halk arasındaki adıyla Maraş, Paleolitik Çağ’a kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Dönem dönem farklı isimlerle anılan Maraş, mimari çeşitliliği, tarihsel yapıları, doğal güzellikleri ve zengin mutfağı ile bir başkadır. Şimdi Kahramanmaraş gezilecek yerler listesini okumaya devam edin ve daha yakından bu şehri tanıyın!

Kaç Günde Gezilir; Kahramanmaraş’ı 3-4 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Kahramanmaraş’ı ilkbahar ya da sonbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ve birçok yerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için, Kahramanmaraş ulaşım rehberi adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Ne Yenir; Kahramanmaraş’ın meşhur lezzetleri arasında; Maraş tarhanası, Maraş tava, Maraş paça, sömelek köfte ve Maraş dondurması yer alıyor. Daha detaylı bilgi için, Kahramanmaraş yöresel yemekleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 21.35₺

*Kahramanmaraş Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yapılar

1.Kahramanmaraş Kalesi

Kahramanmaraş Kalesi

Burası neresi? Şehir merkezinde yer alan Kahramanmaraş Kalesi, güney kısmı sivri ve yüksek, kuzey kısmı ise hafif meyilli bir tepe üzerine inşa edilmiştir. M.Ö 1. yüzyıl – M.S 2. yüzyıl arasında inşa edildiği düşünülen kalede, Genç Hititler Dönemi’ne ait birçok tarihi eser ortaya çıkmıştır. Kalede yapılan bu kazı çalışmaları sonucunda; Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği dört Maraş aslanı da bu eserler arasındaydı. Ancak bu eserin artık Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde yer aldığını belirtmeliyiz. Geç Hititler döneminde yapılan Kahramanmaraş Kalesi, Asur, Med, Pers, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından günümüze kadar gelene kadar onarılıp yenilenmiştir.

  • Adres: Merkez, Ekmekçi Mahallesi, 46100 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: 0536 442 43 03
  • Yol tarifi al >

2.Geleneksel (Tarihi) Maraş Konakları

Geleneksel (Tarihi) Maraş KonaklarıGeleneksel (Tarihi) Maraş Konakları

Burası neresi? Enikli veya kuzulu kapısı, geniş avlusu, yüksek duvarları, süslü çeşmeleri, cumbaları, duvar örgüleri ve yöreye özgü karakteristik özellikleri ile Geleneksel Maraş Konakları, sivil mimarinin en güzel örneklerindendir. Türk-sivil mimarisinin zincir halkasını oluşturan bu Tarihi Maraş Konakları, tahmin edeceğiniz gibi her açıdan mükemmel bir görünüme sahiptir. Estetik, zarafet ve işçilik… Tüm hepsine ve belki de daha fazlasına gözlerinizle şahit olacaksınız. Özellikle Deli Gönül Konağı, Kocabaşlar Konağı, Mahmut Arif-i Paşa Konağı, Dedeoğlu Konağı ve daha birçok konak bu anlamda sizlerin ziyaretini beklemektedir.

Neden gitmeliyim? Maraş konaklarının iki katlı olması en önemli özelliği olsa da, üç katlı konaklara da rastlamanız mümkün. Tüm konakların yapı malzemesinde toprak ve ağaç kullanılmış olup, her birinde haremlik-selamlık bölümleri vardır. İhtiyaçlara göre tasarlanan konakların önünde avlu yer alırken, dış giriş kapıları da iç içe iki kapıdan oluşur. Büyük kapının içinde yer alan küçük kapıya ”enikli kapı” veya ”kuzulu kapı” denilir ve insanların giriş-çıkışı için kullanılır. Büyük kapı ise, binek hayvanları ve diğer büyükbaş hayvanların giriş-çıkışı için kullanılır. Her evin avlusunda çeşme veya kuyu ya da her avlunun ortasında şadırvan veya havuz bulunur. Ayrıca her avluda en az bir asma, incir veya nar ağacı bulunur.

Evin alt katı ahırlık, samanlık ve depo olarak kullanılır ve çoğunda gizli bir bölme olur. Savaş zamanlarında saklanmak ya da kış aylarında çeşitli gıdaları korumak amacıyla bu gizli bölmelerin yapıldığı bilinir. Hatta evin mutfağından bu gizli bölmelere açılan bir kapı da yer alır. Merdivenle ikinci kata çıkıldığında, kapısı olmayan gezinti ve sofaya ulaşılır. Buradan da diğer odalara geçilir. Geleneksel Maraş Konakları’nda abdesthane evin dışında kalır ve hemen hepsinde büyük ocaklık ve küçük ocaklık olmak üzere iki ocak yer alır. Büyük ocaklıkta; çamaşır yıkanır, ekmek yapılır ve kömbe pişirilir. Küçük ocaklıkta ise; yemek yapılır ve ısınmak gibi günlük işlerde kullanılır.

-Seyir ve Manzara Noktaları

3.Mercimek Tepesi

Mercimek Tepesi

Burası neresi? Şehir merkezinin Mercimektepe Mahallesi’nde yer alan Mercimek Tepesi, yöre halkının sık sık tercih ettiği mekanlardan biridir. Özellikle akşam saatlerinde, şehrin manzarasını seyretmek için ideal olan bu tepeyi, Kahramanmaraş gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz. Kahramanmaraş’ı en güzel izleyebileceğiniz noktalardan birisidir çünkü… Ayrıca konutların arasında yer aldığı için, gayet canlı ve aktif bir yerdir. Sakın ıssız olduğunu düşünmeyin! Dilerseniz, gün batımını da izleyip, harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

4.Ali Kayası

Burası neresi? Bulutoğlu Köyü, Ahrazlar Mezrası üzerinde yer alan Ali Kayası, eski Kahramanmaraş-Elbistan yolunda, Ceyhan Vadisi’nde konumlanıyor. Menzelet Barajı ve çevrelediği alanın eşsiz manzarasını gözler önüne seren Ali Kayası’na ulaşım biraz zor olsa da, geldiğiniz zaman buna değeceğini anlayacaksınız. Zaten uzak ve zor bir ulaşımı sayesinde, hala bakir ve temiz kalabilmiş. İsmini, yerden 150 metre yükseklikteki dik bir kayanın üzerinde Hz. Ali’nin atının ayak izi olduğu rivayet edilmesinden dolayı almıştır.

Neden gitmeliyim? Kayanın aşırı derece dik olması, dağcılar için vazgeçilmez bir adres oluyor. İster kendi aileniz veya arkadaşlarınızla ister dağcılık kulübü ile bu bölgeye çıkmayı deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca Menzelet Baraj Gölü’nde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen tekne turlarına katılarak da buraya gelebilirsiniz.

Bir efsane; Rivayete göre; Hz. Ali birgün küffarla savaşa giderken bu kayada kısa bir süre mola verir. Kendi ismiyle anılan kayanın üzerine geldiği zaman, kalenin Güredi Kalesi ile birleştiğini ve Güredi suyunun tıkanıp bir göl haline geldiğini görür. Bu duruma engel olmak ister ve kılıcını (Zülfikar’ı) çıkarıp kayaya vurur. Vurduğunda kaya düz bir şekil halini alır ve Güredi suyu Ceyhan Nehri’ne karışır, Güredi Kalesi ise kılıcın darbesinden dolayı kuzeye doğru uzaklaşır. Bu esnada, kalenin küffarın eline geçtiğini görür ve atını (Düldül’ü) şaha kaldırır. Ali Kayası’ndan Güredi Kalesi’ne atlar ve kale için savaşır. Kaleyi kısa sürede teslim alır. Kale kumandanı Keşiş’in başını ise, kılıcına takar ve bu kayaya doğru fırlatır. Kale kumandanının başı tam kayaya isabet eder ve değdiği an kaya parçası hemencecik oyulur. Günümüzde de ”Keşiş’in Oyuğu (Deliği)” olarak adlandırılan bu beyazlığın, Keşiş’in saçları ve kafatasına ait parçalar olduğu biliniyor.

-Müzeler

5.Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi
Görsel Kaynak: kahramanmarassehirrehberi.com

Burası neresi? Türkiye’de müzeciliğin izlerine ilk kez, Kahramanmaraş’ta Selçuklular Dönemi’nde rastlanılması ve Dulkadiroğulları Beyliği Dönemi’nde Kahramanmaraş Kalesi’nde Genç Hitit Dönemi’ne ait eserlerin bulunması, şehri tarihi açıdan oldukça önemli bir konuma taşımıştır. Ayrıca bu olaylar dünya müzecilik tarihi açısından da fazlasıyla önem teşkil etmektedir. Bunların yanı sıra, Kahramanmaraş’ta ilk müze 1947 yılında Taş Medrese’de kurulmuş olup, 1961 yılında ise Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmıştır. 1975 yılında Azerbaycan Bulvarı’nda yer alan binaya taşınan müze, günümüzde halen burada faaliyet gösteriyor.

Müzenin bölümleri;

Yedi adet teşhir salonu, eğitim ve çok amaçlı toplantı salonu, bahçe teşhir ve çevre düzeni ile yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, 30 bin esere ev sahipliği yapıyor. Müze; Antik Fil Sergi Salonu, Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu, Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu, Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler Sergi Salonu ve Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu’ndan oluşuyor. Antik Fil Sergi Salonu’nda; Kahramanmaraş, Türkoğlu, Gavur Gölü Bataklığı’ndan ortaya çıkan ve tarihi M.Ö 1400’lü yıllarına ait olan iki antik fil iskeleti yer alıyor. Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu’nda; Merkez, Tekir Kasabası, Yukarı Döngel Köyü ve Direkli Mağarası’nın canlandırılması sergileniyor.

Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu’nda; Kahramanmaraş, Pazarcık, Emirler Köyü ve Domuztepe Höyüğü’nden elde edilen bulguların canlandırılması sergileniyor. Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu’nda; Maraş Kalesi, Maraş aslanı, Tanrı heykelleri, Merkez Mağralı ve Yörükselim Mahalleleri’nden elde edilen steller, Türkoğlu Minehöyük, Pazarcık, Doğanlıkarahasan Köyü, Afşin Yazıbelen Köyü ve Arıtaş Höyüğü’nden elde edilen stel ve heykeller yer alıyor. Mozaik Sergi Salonu’nda; Germanicia Antik Kenti’ne ait Roma Dönemi taban mozaiği ve Çağlayancerit’ten getirilen taban mozaiği sergileniyor. Taş Eserler Sergi Salonu’nda; mezar stelleri, lahit ve pişmiş toprak mezar tipleri yer alıyor. Kronolojik Arkeolojik Eser Seri Salonu’nda ise; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans Dönemleri’ne ait günlük yaşamda kullanılan araç-gereçler kronolojik bir sırayla sergileniyor.

  • Adres: Yeni Şehir, Azerbaycan Blv., 46060 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0344 223 44 88
  • Giriş ücreti: 10₺ **Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

6.Mahmut Arif Paşa Konağı – Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi

Mahmut Arif Paşa Konağı
Görsel Kaynak: kahramanmarassehirrehberi.com

Burası neresi? 12 Şubat ilçesi Yörükselim Mahallesi’nde yer alan Mahmut Arif Paşa Konağı, Maraş mutasarrıfı Mahmut Arif-i Paşa tarafından 1904 yılında yaptırılmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Valilik Binası olarak kullanılan konak, Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi olarak projelendirilmiş ve restorasyon çalışmalarına gidilmiş. 2012 yılında restorasyon çalışmaları sona eren müze, günümüzde hala Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi olarak faaliyet gösteriyor. Geç devir Osmanlı konut mimarilerinden olan bu yapı, Türk evi plan şemasının iç sofalı tipine göre dizayn edilmiş. İki katlı olan yapının zemin katı taş iken, ikinci katı bağdadi tekniği ile güney ve batı yönüne cumbalı olarak inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Ahır, kiler, depo ve mutfak görevinde kullanılmış dört odadan oluşan zemin kata, zamanla mutfak ve hamam kısmı eklenmiş. Sofada yer alan tek lüleli çeşmeyle birlikte bu yapı, yörenin güzide kültür miraslarına bir örnektir. Asıl yaşam alanı olan birinci kat ise, iç sofalı düzenini gösterir. Ayrıca odalardaki elips şeklindeli tekne tavanlar da Maraş konut mimarisinin en güzel örneklerindendir. Ağaçlar altında yer alan avlu, zemin döşemesi tamamen taş ve daire formundaki fıskiyeli havuzu ile fazlasıyla dikkat çeker. Geleneksel Maraş Konakları’nın birçok özelliğini yansıtan ve yörenin tarihini yansıtan eserleri ile Mahmut Arif Paşa Konağı, Maraş Kültür Evi ve Etnografya Müzesi, sizlerin ziyaretini bekliyor.

  • Adres: Yörük Selim Mahallesi, Gazi Mustafa Kuşçu Cd., 46050 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0344 223 76 71
  • Yol tarifi al >

7.Minyatür Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi

Görsel Kaynak: kahramanmaras.bel.tr

Burası neresi? Kahramanmaraş Kalesi’nin içerisinde yer alan Minyatür Kahramanmaraş Kurtuluş Müzesi, bir diğer adıyla da bilinen 1920 Kurtuluş Müzesi, I. Dünya Savaşı sonrasında başlayan işgale karşı, halkın topyekün mücadele ettiği ve kahramanlık gösterdiği bir müzedir. 1919 yılı işgalinden 1920 yılı kurtuluşunun kazanılmasına kadar süre gelen 18 önemli olayın minyatürlerle anlatıldığı müzede, en çok ”Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar (gül bahçesi) olamaz.” sözü dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? İngilizlerin şehre ilk gelişleri, Fransızların şehirdeki hareketleri, şehrin kurtuluşu, Maraş’ın işgali, Sütçü İmam’ın ilk kurşunu attığı sahne ve daha birçok sahne olayı canlandırmalar eşliğinde anlatılıyor. Belediye tarafından kurulup işletilen müzede, talep üzerine ücretsiz rehberlik yapıldığını ve kurtuluş mücadelesini daha akıcı bir üslupla dinlemek isteyenlerin işine çok yaradığını da ekleyelim.

  • Adres: Şehit Evliya, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8.Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesi

Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesi

Burası neresi? Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından 2018 yılında hizmete açıla Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesi, Kahramanmaraş’ın tarihi konaklarının en iyi örneklerinden biridir. Aynı zamanda 19. yüzyıl Osmanlı Dönemi’ne ait olan bu yapı, avlusu, odaları ve birbiri üstüne yükselen balkonları ile muazzam bir yapıya sahiptir. Yörenin mutfak kültürünü, yemek çeşitliliğini ve zengin tariflerini en ince detayına kadar sizlere sunan müze, esasen Kahramanmaraş’ın geleneksel tatlarını gelecek nesillere aktarmayı amaçlamıştır. Hatta bu sebeple atölye çalışmalarına da ev sahipliğini yaptığını belirtmeliyiz.

Neden gitmeliyim? Giriş kısmında yer alan mutfakta, unutulmaya yakın yemeklerin tarifleri ve tatları ziyaretçilere aktarılıyor. Hemen unutmadan söyleyelim; Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri tarhana çorbası, ekşili çorba, havuçlu pilav ve havuç ekşileme gibi yöresel tatlar, konağın avlusundaki fıskiyeli havuzun önünde ikram ediliyor. Hem de ücretsiz olarak! Daha ne olsun, öyle değil mi? Ayrıca tüm bu lezzetlerin dışında, misafir odası, gelin odası, zahire odası ve diğer bölümlerin de aslına uygun şekilde dizayn edilmesi de sizleri fazlasıyla etkileyecek türden.

Kaçırmayın! Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan konağın en üst katındaki cihannümaya, yani camlı çatı katına, ahşap merdivenlerden çıkmalı ve şehrin manzarasını kuş bakışı seyretmelisiniz.

  • Adres: Kurtuluş, 46100 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: Hafta içi: 08.00 – 17.00 / Hafta sonu: 09.00 – 17.00 **Pazartesi: 08.00 – 20.00 – Salı: 06.00 – 18.00 / Çarşamba: 08.30 – 20.30
  • Telefon: 0344 212 46 00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9.Dondurma Müzesi

Dondurma Müzesi

Burası neresi? Tarihi kent merkezinde, 1990’lı yılların başından itibaren terk edilmeye yüz tutmuş bu yapı, Dulkadiroğulları Beyliği Dönemi’nde inşa edilmiş. Ulu Cami’nin hemen güneyinde yer alan üç katlı tarihi yapı, Osmanlı Dönemi’nde zaman zaman eklemeler yapılarak genişletilmiştir. Daha sonraları yapının zemin katı sabun imalathanesi olarak kullanılırken, üst katı ise konut ve han olarak kullanılmıştır. Konut olarak kullanıldığı zamanlarda, ev sahiplerine göre Müftü Hanı, Katip Han ve Cumhuriyet Han adlarıyla anılmış. Son olarak, bu yapı 2018 yılında Dondurma Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlamış.

Neden gitmeliyim? Sadece şehirde değil, aynı zamanda dünyada en çok bilinen Maraş dondurmasının sırlarını merak etmiyor musunuz? O zaman bir an önce gezi rotanızı belirlemeli ve tüm sırrı çözmeye hazır olmalısınız! Dondurma yapımında kullanılan malzeme ve aletler salonu, dondurma yapım salonu, farklı dönemlere ait dondurma satış usullerinin sergileri, Maraş dondurmasının tarihi hakkında bilgiler… Evet tüm bunları yakından görerek şahit olacaksınız! Ayrıca kafetarya, tahnit sanatı ile doldurulmuş keçiler, çocuklar için tasarlanan dondurma temalı dokunmatik oyunlar da bu müzede yer alıyor.

  • Adres: no:, 70015. Sokak, 46100 Dulkadi̇roğlu/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0344 221 22 62
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10.Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi
Görsel Kaynak: kahramanmaras.bel.tr

Burası neresi? Gazipaşa Mahallesi, Cihangir Sokak’ta yer alan bu bina, 1860’lı yıllarda Amerikan Kız Koleji olarak inşa edilmiş ve 1933 yılında Maraş Lisesi olarak faaliyet göstermeye başlamış. Belli bir yıla kadar Maraş Lisesi olarak devam eden bina, yenilenerek müze haline getirilmiştir. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan yapı, edebiyat ve sanatseverlerin bir numaralı adresidir diyebiliriz. Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Akif İnan, Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören, Rasim Özdenören ve Cahit Zarifoğlu adlı şairlerden oluşan ve ‘’Yedi Güzel Adam ‘’ ismiyle adlandırılan edebiyatçıların, her biri için ayrı alanlara bu müzede yer veriliyor.

Neden gitmeliyim? Görsel panolar, video filmler, canlandırmalar ve interaktif panolar ile edebiyat tarihi hakkında bilgi veren müzede, aynı zamanda edebiyatçıların kendi seslerinden şiirler de dinleyebiliyorsunuz. Maraş edebiyatına dair bilgiler verilmesinin yanı sıra, kronolojik bir sırayla sözlü ve yazılı edebiyat süreçleri de anlatılıyor. 5. ve 10. yüzyıllar arası İslamiyet öncesi Türk Edebiyatı, 10. ve 19. yüzyıllar arası İslamiyet dönemi Türk Edebiyatı, 19. yüzyıl batı etkisindeki Türk Edebiyatı dönemlerindeki eserlere ait bilgiler, görsel panolar ve interaktif sunumlarla ziyaretçilere aktarılıyor. Ek olarak, Milli Edebiyat Dönemi ile birlikte Cumhuriyet Dönemi anlayışlarına da yer verdiğini söylemeden geçmeyelim.

  • Adres: Gazi Paşa, 46030 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

11.Zeytun Kaplıcası

Burası neresi? Berit Dağı eteklerindeki Ilıca Mahallesi’nde yer alan Zeytun Kaplıcası, merkezin 72 km kuzeyindedir. Kaplıcanın suyu, kükürt petrol artığı ve yağ karışımı ile meydana gelmiştir. Kaplıca suyunun sıcaklığı 45 derece olup, suyun romatizmal hastalıklara, kırık-çıkık sekselleri ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Şifalı suyundan yararlanmanın yanı sıra kür merkezi ve sauna hamam gibi hizmetlerden de yararlanabilir ve tesislerde konaklayabilirsiniz.

12.Ekinözü İçmeleri

Burası neresi? Ekinözü ilçesinde yer alan Ekinözü İçmeleri, Kahramanmaraş’a 150 km mesafede bulunuyor. Yukarı İçme, Orta İçme ve Aşağı İçme olmak üzere üç kaynaktan oluşan Ekinözü İçmeleri, doğal mineraller açısından oldukça zengindir. Orta İçme’de çamur banyosu yapıldığını ve suyun safra kesesi, idrar yolları, basur, sinir, karaciğer, mide, cilt ve damar hastalıklarına iyi geldiğini söylemeliyiz.

Neden gitmeliyim? Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kervan yolu üzerinde yer aldığı için, bölgede birçok han kurulmuş ve dinlenme ve konaklama yeri olarak kullanılmış. Bu sebeple çevre illerden birçok ziyaretçi buraya akın ediyor.

13.Büyük Kızılcık İçmesi

Burası neresi? Göksun ilçe merkezinde, Büyükkızılcık Köyü yakınlarında yer alan Büyük Kızılcık İçmesi, ilçeye 16 km uzaklıkta konumlanıyor. Hem yöre halkı hem de çevre illerden pek çok ziyaretçiyi ağırlayan içmenin, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar ve Parklar

14.Yeşilgöz Obruğu (Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri)

Burası neresi? Kayseri yolu üzerinde bulunan Tekir Mahallesi’nin 3 km kuzeydoğusunda yer alan Yeşilgöz Obruğu, Kahramanmaraş’a 60 km uzaklıktadır. En çok tercih edilen mesire alanlarından biri olan bu yer, şehirden uzak dağ eteğindeki konumu, yeşil ve mavi renklerinin bir arada olması ve suyun içerisinde yüzen alabalıklar ile harika bir atmosfere sahiptir.

Neden gitmeliyim? Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri’nde piknik yapabileceğiniz gibi istediğiniz şekilde kampta yapabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında küçük bir restoranın hizmet verdiğini ve ihtiyacınız olan her şeyi burada karşılayabileceğinizi belirtelim. Unutmadan, burada yüzebileceğinizin de altını çizelim.

  • Adres: Tekir, Deresi, Tekir/, Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 21.00
  • Yol tarifi al >

15.Kapıçam Tabiat Parkı

Kapıçam Tabiat Parkı
Görsel Kaynak: kahramanmarassehirrehberi.com

Burası neresi? Kahramanmaraş’a oldukça yakın bir mesafede yer alan Kapıçam Tabiat Parkı, 183 hektarlık bir alanı kaplıyor. Yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılan bu park, aynı zamanda çevre illerden de birçok misafir tarafından rağbet görüyor. Tabiat parkının 5 hektarlık bir alanını kapsayan botanik bahçesinde ise, 425 nadir, endemik, otsu ve odunsu bitki görmeniz mümkün. Ayrıca botanik bahçesinde, 3 adet suni gölette yer alıyor.

  • Adres: Güzelyurt, Gaziantep Kahramanmaraş Yolu, 46090 Güzelyurt Köyü/Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Yol tarifi al >

16.Körçoban Tabiatı Koruma Alanı

Burası neresi? Andırın ilçe sınırlarında yer alan Körçoban Tabiatı Koruma Alanı, 580 hektarlık bir alanı kaplıyor. Toros göknarı, Lübnan sediri ve karaçam gibi türlerin yer aldığı alan, ormanlık alanlarıyla insana huzur veriyor.

  • Adres: Çınarpınar, 46400 Andırın/Kahramanmaraş
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

17.Kazma Bağları

Kazma Bağları
Görsel Kaynak: tatilcity.net

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın 10 km kuzeybatısında yer alan Kazma Bağları, Ahir Dağı eteklerinde adeta bir oksijen deposudur. Bahçeleri ve soğuk suları ile sizlere yemyeşil bir dünya sunan Kazma Bağları’nın üstelik ulaşımı da oldukça kolay! Ayrıca bu bölgede su, elektrik ve telefon gibi alt yapı hizmetlerinin de yer aldığını unutmayarak, endişe etmemelisiniz.

18.Fırnız Mesire Yeri

Burası neresi? Göksun karayolu üzerinde bulunan Fırnız Mesire Yeri, aynı isimdeki Fırnız Köyü’nde yer alıyor. Çam ormanları ile çevrili olan mesire yerinin, şehrin doğasını en güzel şekilde yansıttığından emin olabilirsiniz. Alandaki akarsu kenarında güzelce dinlenebilir ve piknik ya da yürüyüş yapabilirsiniz.

  • Adres: 12 Şubat, 46050 Merkez/Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

19.Başkonuş Yaylası

Başkonuş Yaylası
Görsel Kaynak: kucukoteller.com

Burası neresi? Kahramanmaraş’a 55 km mesafede yer alan Başkonuş Yaylası, 12 Şubat ilçesinde konumlanıyor. Kışın kar yağan bir bölge olan yayla, yaz aylarında bile oldukça serindir. Her mevsim bir başka güzellik sunan yaylaya, özellikle yaz aylarında serinlemek için muhakkak çıkmalısınız. İster kendi getirdiklerinizle piknik yapabilir, ister yaylanın restoranında yemek yiyebilirsiniz. Böylece her iki türlü de doğayla iç içe olacak ve manzaranın tadını çıkaracaksınız.

Neden gitmeliyim? Eğer günübirlik yerine daha uzun kalmak isterseniz, dağ evlerinde veya çadırlarda konaklayabilirsiniz. Dilediğiniz gibi bir alan seçerek, ya karavanda ya da kendi çadırınızda doya doya kalabilirsiniz. Birçok farklı bitkileri görmek ve harika bir vakit geçirmek için doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Bununla birlikte doğa fotoğrafları da çekmeyi unutmamalısınız. Mükemmel fotoğraflar yakalacağınız çok aşikar! 🙂

  • Adres: Avgasır Mahallesi, Araplı sokak No:100/A, 46400 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Telefon: 0532 111 93 99
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20.Yavşan Yaylası – Yavşan Yaylası Tabiat Parkı

Yavşan Yaylası
Görsel Kaynak: marasavucumda.com

Burası neresi? Maraş Ovası’nın güney sınırındaki Gavur Dağları’nın kuzey uzantısında yer alan Yavşan Yaylası, şehir merkezine 40 km mesafede konumlanıyor. 2009 yılında Yavşan Yaylası Tabiat Parkı olarak ilan edilen bu bölge, 348 hektarlık bir alanı kapsıyor. Mutlak koruma alanı, sınırlı kullanım alanı ve kontrollü kullanım alanı olmak üzere üç kullanıma ayrılan tabiat parkı, sedir ağaçları, çeşitli endemik flora ve fauna türleri ile çevrilidir. Bitki türleri açısından bir hayli zengin olan yaylada, 67 familyaya ve 287 cinse dağılmış 529 tür takson yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Toros göknarı, toros sediri, karaçam, ardıç, titrek kavak ve meşe türlerinin sık sık görüldüğü yaylada, aynı zamanda dere içlerinde de yabani ceviz bulunur. Ayrıca kızılcık, kuşburnu, sarmaşık ve sumak gibi muhtelif çalı türlerine de içerisinde yer veriyor. Bitki çeşitliği dışında, pek çok türde yaban hayvanına da ev sahipliği yaptığını unutmamakta fayda var. Yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, değişik kuş türleri, sansar, sincap ve keçi sürüleri gibi daha birçok hayvan yer alıyor.

Kaçırmayın! Günübirlik gelerek ailecek veya arkadaşlarınızla piknik yapabilir ya da daha uzun kalmak isterseniz kamp dahi yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan çoğu şeyi bünyesinde zaten barındırıyor. Bu konuda endişeniz olmasın. Sadece yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızı, gelmeden yol üstündeki köylerden karşılayabilirsiniz. Ayrıca Yavşan Yaylası Tabiat Parkı’nın dağ bisikleti turları için de oldukça uygun olduğunun altını çizelim.

  • Adres: Büyüksır, 46000 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Giriş ücreti: Kişi: 3₺ / Bisiklet: 3₺ /Araç: 9₺
  • Yol tarifi al >

21.Tekir Yaylası

Tekir Yaylası

Burası neresi? Tekir ilçesinde yer alan Tekir Yaylası, ormanlarla kaplı yemyeşil bir doğal güzelliğe hakimdir. İçerisinde bir akarsu, akarsuyun üzerine kurulmuş çardaklar… Hayran olmamak elde değil gibi duruyor. 🙂 Yaz aylarında bile serin olması, havası ve suyunun bambaşka bir güzellikte olması, kışın kar sularının erimesi sonucunda doğal su kaynaklarının oluşması gibi unsurlarla dopdolu bir yerdir Tekir Yaylası. Buraya geldiğinizde, balının, alabalığının, etinin ve yoğurdunun tadına bakmadan dönmemelisiniz.

-Mağaralar

22.Döngel Mağaraları ve Şelaleleri

Döngel Mağaraları ve Şelaleleri
Görsel Kaynak: marasavacumda.com

Burası neresi? Kahramanmaraş-Kayseri yolu üzerinde kalan Döngel Mağaraları, şehir merkezinden 50 km uzaklıktaki Döngel Köyü’nde yer alıyor. Bu mağaraların en önemli özelliği, ilk yerleşimin burada olduğuna dair bilgilerin olmasıdır. Hemen biraz açıklık getirelim. Kahramanmaraş’ta yaşam izlerinin Paleolitik Dönem’e dayandığı ve M.Ö 40 bin – 10 bin yıllarına kadar uzanan bölgenin ilk yerleşiminin bu mağaralar ve civarında olduğu biliniyor. Üst üste ve birbirine bağlı bir şekilde üç mağaradan oluşan Döngel Mağaraları, bölgenin en önemli mağaralarından biri olma özelliğine sahiptir. Büyüklü küçüklü şelaleler ve göletlerin yer aldığı mağarayı şimdi daha yakından tanıyalım.

Hakkında!

Yeşil Obruğu’ndan çıkan su, 6 km boyunca Tekir’de medreseler oluşturarak akar ve düzlüğün sonunda Döngel Mağaraları içerisine süzülür. Süzülen çay ise, şelalelerden akarak 100 metre aşağıya düşer. Düştüğü yer, yüksek kayalıklarla çevrili olup, bölgenin en çok tercih edilen mesire alanlarından biridir. Döngel Mağaraları diyince akla ilk olarak bu mesire alanının geldiğini ve çoğu kişinin mağaraları görmekten ziyade direkt bu alana geldiği de özellikle belirtelim. Hem yaz aylarında sıcaklardan kaçıp serinlemek hem de mangal yakıp piknik yapmak adına harika noktalardandır. Bu mesire alanından yaklaşık 100 metre yukarıda da mağaraların girişi bulunuyor. Buraya kadar gelmişken sadece mesire alanında keyif yapmanızı istemeyiz tabii ki de.

Ortalama 15-20 dakikalık bir tırmanış sonrası mağaralara ulaşacak ve dev galerileri, güvercin yuvaları ve Döngel Köyü’nün mükemmel manzarası ile karşılacaksınız. Özellikle mağara içerisinde yer alan çağlayan ve şelaleleri oluşturarak akan çayı da beğenmemek elde değil. Yaz aylarında mağaranın içine inip, derinlerdeki küçük gölcüklerde yüzerek serinleyebilirsiniz. Bu küçük göllere, yöre halkı tarafından Köpüklüce, Keşiş’n Gölü ve Nur Gölü isimleri verilmiş. Mağaranın içindeki göllerin yanı sıra, mesire alanındaki vadiyi takip ederekte birkaçına ulaşabilirsiniz. Tüm bunların dışında ise, bölgede yer alan kamp ve izcilik alanına ücretsiz giderek çadır kurabilirsiniz. Üstelik ihtiyacınız olan her şey mevcut! Dilerseniz, bölgede doğa yürüyüşleri de yapabilir veya bisiklete de binebilirsiniz.

Uyarı! Mağaralara giderken dikkatli olmalı ve kaygan ayakkabı tercih etmemelisiniz. Mümkünse yalnız olmamaya gayret gösterin. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta su baskınlarıdır. Ocak-Mayıs ayları arasında çeşitli su kaynakları mağaraların içerisine aktığı için, bu aylarda mağaraya giriş yapmamaya özen gösterin. Mağaraya giriş yapacağınız zaman, mesire alanının hemen karşısında yer alan HES’e bildirmenizde fayda var. Ayrıca mağaranın içinde telefonların çekmediğini bilmelisiniz.

  • Adres: Merkez, Döngel, Döngel Köyü Yolu, 46000 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al >

23.Direkli Mağara

Burası neresi? Merkez ilçeye bağlı Döngel Köyü’nde yer alan Direkli Mağara, 1959 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan bu araştırmalar sonucunda, alandaki ilk yerleşimin Yontma Taş Devri’nde başladığı bilgisine de ulaşılmıştır. İl merkezine 4 km mesafede yer alan mağara, deniz seviyesinden 1130 metre yüksekliğe sahiptir. İsmini içerisindeki dikitlerden dolayı alan Direkli Mağara, Kahramanmaraş gezilecek yerler listesinden birini oluşturuyor.

24.Bulut Deliği Mağarası

Burası neresi? Pazarcık ilçesinde yer alan Bulut Deliği Mağarası, çoğu insan tarafından bilinmediği için saklı kalmış bir yerdir. Gelişimini tamamlamış fosil bir mağara olan Bulut Deliği Mağarası, ilçenin güneybatısında yer alıyor. Genişili 114 metre olan mağarada, sarkıtlar, dikitler ve sütunlar görülmeyi hak ediyor.

25.Gümüşkaya Mağarası

Burası neresi? Göksun ilçesinde yer alan Gümüşkaya Mağarası, Paleosen Dönemi’nde oluşmuş bir mağaradır. İpek Yolu üzerinde bulunan bu mağara, yerli ve yabancı pek çok turistin mutlaka uğradığı yerler arasındadır. Kireç taşından oluşan mağarada, sarkıt ve dikitlerin yanı sıra bir de krater gölü yer alıyor.

26.Savruk Mağarası

Savruk Mağarası
Görsel Kaynak: kahramanmarassehirrehberi.com

Burası neresi? Karamanlı Köyü ve Hacınınoğlu Köyü arasında yer alan Savruk Mağarası, yine Paleosen Dönemi’nde meydana gelmiştir. Savran veya Sarıkız isimleriyle de adlandırılan mağaraya, Kısık Kanyonu’ndaki yolu takip ederek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Mağaranın iç kısmı damlataş sizleri beklerken, dışında ise piknik alanı ve bir şelale karşılıyor. Ayrıca içinde onlarca oyuk bulunan mağara, sarkıt ve dikitlerle doludur.

  • Adres: Hacınınoğlu, 46140 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Yol tarifi al >

-Şelaleler

27.Çokran Mavi Göl Şelalesi

Çokran Mavi Göl Şelalesi

Burası neresi? Kahramanmaraş’a 50 km uzaklıktaki Çokran Köyü’nde yer alan Çokran Mavi Göl Şelalesi, bölgenin en çok ilgi gören destinasyonlarından biridir. Adeta saklı bir cennet olan bu şelaleye, üstelik oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlıyorsunuz. Özellikle son yıllarda iyice popülerliğini artıran şelale, birçok turistin ilgisini çekmeyi başarmış.

Neden gitmeliyim? Şelalenin suları 15 metre yükseklikten dökülüyor ve döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşturuyor. Sırf şelalenin bu görüntüsünü görmek ve fotoğraflamak için bile ziyaret edilir. Aynı zamanda şelaleyi sıklıkla tercih edenlerin dağcılardan oluştuğunu da belirtelim.

  • Adres: Çokran, 46000 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al >

28.Galgamaç Şelalesi – Toprakhisar Kanyonu

Galgamaç Şelalesi

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın en ünlü kanyonu Toprakhisar’ın içerisinde yer alan Galgamaç Şelalesi, 20 metre yükseklikten akıyor. Kendi doğal havuzunu oluşturan şelale, gizli kalmış yapısıyla adeta gizemli bir hava katıyor. Doğa severlerin fazlasıyla ilgisini toplayan şelale, 8 km uzunluğundaki kanyonun içinde harikalar yaratıyor. Şehir merkezinden özel aracınızla gelmeyi planlıyorsanız, yaklaşık 1 buçuk saate bu doğal güzelliğe ulaşmış olacaksınız.

  • Adres: Topçalı, 46145 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Telefon: 0538 209 12 40
  • Yol tarifi al >

-Göller

29.Kumaşır Gölü

Kumaşır Gölü

Burası neresi? Malik Ejder Türbesi civarında yer alan Kumaşır Gölü, şehir merkezine 9 km mesafede konumlanıyor. Kahramanmaraş gezisinin ilk sıralarında olması gereken bu göl, özellikle şehre gelen turistlerin merak ettikleri ve ilk gittikleri yerlerdendir. Hem piknik yapmak hem de balık avlamak için oldukça ideal bir yer Kumaşır Gölü, yemyeşil doğası ve eşsiz manzarası ile misafirlerini büyülüyor.

30.Menzelet Baraj Gölü

Menzelet Baraj Gölü

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın 26 km kuzeybatısında, Ceyhan Nehri üzerinde yer alan Menzelet Baraj Gölü, enerji üretmek amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiştir. Tekir, Güredin, Bertin ve Zeytin Çayları’nın barajı besleyen diğer akarsular olduğunu önemle ekleyelim. Çevresi mesire alanı olan barajın göl alanında; yayın, pullu ve aynalı, sazan, bıyıklı, siraz, tatlı su kefali, kangal, inci ve çöpçü balığı gibi türleri görmeniz mümkün.

Neden gitmeliyim? Mesire alanı içerisinde; kamelyalar, barbeküler, piknik masaları, çeşmeler, çocuk oyun alanları, otoparklar, tuvaletler ve mescit yer alıyor. Yani ihtiyacınız olan her şey neredeyse burada mevcut. Şehirden uzaklaşıp kafa dinleyeceğiniz ve yorgunluğunu atacağınız bu yerde, piknik yapmanın yanı sıra baraj gölü çevresinde bisiklette sürebilirsiniz. Ayrıca su sporları bakımında da bir hayli gelişen Menzelet Baraj Gölü’nde; yelken, kürek, su kayağı, kano, jet ski ve sualtı sporları yapabilirsiniz. Üstelik tekne turlarına katılarak, Ali Kayası ve Koyları’nı da ziyaret edebiliyorsunuz.

31.Elbistan Pınarbaşı

Elbistan Pınarbaşı
Görsel Kaynak: kahramanmarassehirrehberi.com

Burası neresi? Elbistan’ın Pınarbaşı’ndan doğan Ceyhan Nehri, 509 km boyunca Çukurova’yı besler ve Adana’dan İskenderun körfezine dökülür. Tam nehrin doğduğu yerde ise, muazzam bir atmosferin olduğunu bilmelisiniz. Bu göl oluşumunun etrafında, yürüyebilir, dinlenebilir, bir şeyler yiyip içebilir, deniz bisikletlerine binebilir ve kayıklarla gezinti yapabilirsiniz. Gençlerin ve ailelerin mutlaka uğradıkları bir yer olan Pınarbaşı’na, sizde kesinlikle uğramalı ve meşhur Kervansaray Kahvesi’ni yudumlamalısınız.

-Dağlar

32.Ahır (Ahir) Dağı

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın kuzeyinde yer alan Ahır Dağı, 2301 metre yüksekliğe sahiptir. Batısında Ceyhan Nehri, güneyinde Maraş Ovası, kuzeyinde Bentiz Çayı ve Engizek Dağı, kuzeydoğunda Öksüz Dağı, güneybatısında Sır Barajı ve Aksu Çayı, kuzeybatısında ise Menzelet Barajı ile komşudur. Germano tipi kıvrımlara hakim olan Ahır Dağı, Paleozoik yaşlı katmanlardan oluşur. Dağın üzerinde Karagöl ve Küçük Göl bulunurken, zirvelerinde ise Karagöl, Yedikuyu, Üçkuyu ve Çalıpalma gibi yaylalar yer alır.

Neden gitmeliyim? İki bin metreden yükseklerde, geven, burçak, menekşe, gelincik, yumak ve çoban yastığı gibi çayır türleri görülüyor. Bitki çeşitliliği bakımından zengin olan dağda, aynı zamanda kızılçam, sedir ormanları, ardıç türleri ve yapraklı ağaç toplulukları da yer alıyor. Hatta burada dondurmacılıkta kullanılan yaban orkidesinin sıklıkla bulunması da, dağın en önemli özelliklerindendir.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Eğlenceli Yerler

33.Blueland Lunapark & Aquapark

Blueland Lunapark & Aquapark
Görsel Kaynak: marasanahaber.com

Burası neresi? 12 Şubat ilçesi tarafından yaptırılan ve EXPO 2023 rekreasyon alanı içerisinde yer alan Blueland Lunapark & Aquapark, hem çocuklara hem de sizlere eğlenceli dakikalar sunuyor. Bölgenin en kapsamlı ve en büyük aquaparkı olan Blueland, 7’den 70’e herkesin tercih ettiği bir eğlence yeridir. İçerisinde 5 adet yetişkin kaydırak, çocuklar için kaydıraklı havuz ve yüzme havuz yer alıyor. Bunun yanı sıra etkinlikler, havai fişek gösterileri, şovlar ve çocuklara özgü sürpriz hediyeler de burada gerçekleşiyor.

*NOT: Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri kadınlar günüdür. Pazar günü karma olup, eşsiz giriş yasaktır. 

  • Adres: Hasancıklı, 46050 Onikişubat/Kahramanmaraş
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 50₺ / Çocuk: (3-12) 25₺
  • Yol tarifi al >

34.Yedikuyular Kayak Merkezi

Yedikuyular Kayak Merkezi

Burası neresi? Dulkadiroğulları ilçesi, Ulutaş Mahallesi, Yedikuyular mevkiinde yer alan Yedikuyular Kayak Merkezi, şehir merkezine 17 km mesafede yer alıyor. Kahramanmaraş’ın ilk kayak merkezi olma özelliğini taşıyan Yedikuyular Kayak Merkezi, aynı zamanda ülkenin şehir merkezine en yakın kayak merkezidir. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında açılıp, 2019 yılında özel sektör tarafından işletilmeye başlayan kayak merkezi, hem kış hem de yaz aktiviteleri yapmanızı sağlar.

Neden gitmeliyim? Kış aylarında geldiğinizde; kayak, kızak, snowboard, doğa yürüyüşü ve kar moturu gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Yaz aylarında geldiğinizde ise; dağ bisikleti, binicilik, kampçılık, kaya tırmanışı dağcılık ve su sporları gibi aktiviteler yapabilirsiniz. İçerisinde; bir adet büyük cafe-restoran, kayak pistleri, kısa eğitim pistleri, kızak alanları, yürüyüş yolları, piknik ve mesire alanları, teleski, telesiyej ve kızak bantı yer alıyor.

  • Adres: Yeşiltepe Mah, Büğlek Cd. No:103, 46090 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: 0344 238 10 00 – 0344 238 11 10
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Kahramanmaraş’a Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

35.Adıyaman

Adıyaman

Burası neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat Bölümü’nde yer alan Adıyaman, M.Ö 40 bin yılına uzanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Bu sayede pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış ve birçok farklı kültürü benimsemiştir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında bir köprü vazifesi gören Adıyaman, oldukça önemli bir konumdadır. Konumu dışında, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan şehirde; camiler, müzeler, köprüler, anıtlar ve mağaralar sizlerin ziyaretini bekliyor.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Nemrut Dağı, Arsameia Ören Yeri, Yeni Kale, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Haydaran Kaya Mezarları, Turuş Kaya Mezarları, Besni Ulu Cami, Atatürk Barajı, Adıyaman Müzesi, Gerger Kanyonu ve Gümüşkaya Mağaraları’nı ziyaret edebileceğinizi belirtelim. Daha detaylı bilgi için Adıyaman’da gezilecek yerler ya da Adıyaman’ın tarihi yerleri adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Eğer Adıyaman’a nasıl ulaşırım derseniz, hemen Adıyaman ulaşım rehberi adlı yazımızı okumalısınız. Ayrıca Adıyaman’ın yöresel yemekleri veya Adıyaman gece hayatı yazılarımıza da göz gezdirebileceğinizi unutmayın!

*Kahramanmaraş Adıyaman arası mesafe 162 km’dir. 

36.Adana

Adana Sabancı Merkez Cami

Burası neresi? Seyhan Nehri’nin kıyısında, Toros Dağları’nın güneyinde kurulu olan Adana, ülkenin turistik bölgeleri arasında yerini alıyor. Aynı zamanda ülkenin en ünlü ticaret ve kültür merkezlerinden biri olan Adana, Türkiye’nin en büyük altıncı şehridir. Bulunduğu konum itibariyle oldukça popüler olan şehir, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Köklü tarihi geçmişi, zengin kültürü, ilçeleri ve komşu şehirleri, lezzetli mutfağı ile adından sıkça söz ettirmeyi başarır. Bunların yanı sıra, tarihi yapılar, müzeleri, plajları, mesire ve piknik alanları ile de herkesin beğenisini topladığını söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? Adana’ya geldiğinizde; Taş Köprü, Ulu Cami, Sabancı Merkez Cami, Adana Merkez Park, Seyhan Barajı & Gölü, Büyük Saat Kulesi, Tarihi Kazancılar Çarşısı, Adana Arkeoloji Müzesi, Varda Köprüsü, Anavarza Antik Kenti, Misis Köprüsü, Bebekli Kilise ve Göksu Nehri’ne uğramalısınız. Ancak bunun için önce Adana’da gezilecek yerler ya da Adana’nın tarihi yerleri adlı yazılarımızı incelemelisiniz. Ayrıca Adana kamp yerleri veya Adana gece hayatı yazılarımızı da göz atabilirsiniz. Bunların ötesinde asıl Adana mutfağını ve o meşhur lezzetlerini merak ederseniz, Adana’nın yöresel yemekleri adlı yazımızı hemen okumalısınız.

*Kahramanmaraş Adana arası mesafe 194 km’dir. 

37.Gaziantep

Gaziantep Rumkale

Burası neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Gaziantep, bir diğer adıyla da bilinen Antep, ”Doğu’nun Paris’i” olarak adlandırılıyor. Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu şehri olan Gaziantep, bulunduğu bölgeye göre oldukça gelişmiş olmasıyla dikkat çekiyor. Geçmiş tarihte İpek Yolu’nda önemli bir geçiş noktası olan şehir, hem zengin kültürel mirasa hem de eşsiz tarihi yapılara sahiptir. Tarihi yapıları ve doğal güzellikleri dışında, yöresel lezzetleri ile de bir hayli meşhur olan Gaziantep, antik kentleri, müzeleri, mağaraları, kanyonları ve yeşil alanları ile her yıl binlerce turistin akınına uğruyor.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Tarihi Antep Evleri, Bakırcılar Çarşısı, Zeugma Müzesi, Gaziantep Kalesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep Kent Müzesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Rumkale, Pişirici Kasteli ve Mescidi ve Zincirli Bedesten Çarşısı’na uğramalısınız. Daha kapsamlı bilgi almak adına Gaziantep gezilecek yerler ya da Gaziantep tarihi yerler adlı yazılarımızı incelemelisiniz. Gaziantep’e nasıl ulaşırım diye merak ederseniz ulaşım rehberi adlı yazımızı, nerede konaklarım derseniz Gaziantep’te nerede kalınır adlı yazımızı okumalısınız.

Kaçırmayın! Meşhur lezzetlerini öğrenmek için Gaziantep’in yöresel yemekleri adlı yazımızı okumalı ve Gaziantep restoranları adlı yazımızdan ise ‘ne nerede yenir’ öğrenmelisiniz. Bonus olarak, Gaziantep kamp yerleri ve Gaziantep Hayvanat Bahçesi adlı yazılarımızı da değerlendirebilirsiniz.

*Kahramanmaraş Gaziantep arası mesafe 77 km’dir. 

38.Osmaniye

Osmaniye

Burası neresi? Güney Akdeniz’de yer alan Osmaniye, ”Kaleler Şehri” olarak biliniyor. Kültür ve turizmin birleştiği bir yer olan Osmaniye’de, tam 26 kale vardır ve bu sebeple Kaleler Şehri olarak adlandırılır. Çukurova’nın doğusunda konumlanan şehir, bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarih boyunca birçok farklı uygarlığı himayesinde barındıran Osmaniye, fazlasıyla köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Sadece tarihi açıdan değil, aynı zamanda milli parkları, kaplıcaları, yaylaları, açık hava müzesi ve daha birçok gezilecek yeri ile odlukça dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? Buraya uğradığınızda; Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Şarlak Şelalesi, Dumanlı Yaylası, Çiftmaz Tabiat Parkı, Düldül Dağı, Osmaniye Kent Müzesi, Karetepe Aslantaş Milli Parkı, Kırmıtlı Kuş Cenneti ve Osmaniye Masal Park’a gitmelisiniz. Daha detaylı bilgi için ya Osmaniye’de gezilecek yerler adlı yazımızı ya da Osmaniye’nin tarihi yerleri adlı yazımızı incelemelisiniz. Ayrıca Osmaniye’nin yöresel yemekleri adlı yazımızı da okuyarak, hangi yemeklerin meşhur olduğunu öğrenmelisiniz.

*Kahramanmaraş Osmaniye arası mesafe 106 km’dir. 

39.Malatya

Malatya

Burası neresi? Tarihi kervan yollarının, İpek ve Kral Yolları’nın üzerinde yer alan Malatya, Türkiye’nin en kalabalık yirmi yedinci şehridir. Coğrafi konumu sayesinde, tarih boyunca birçok uygarlığın himayesinde kalan Malatya’da, ilk yerleşimlerin Neolitik Çağ’a kadar uzandığını bilmelisiniz. Bu nedenle geçmişten günümüze kadar birçok kalıntıya ev sahipliğini yaptığının da altını çizelim. Zengin kültürü, tarihi yapıları ve yemyeşil doğası ile kesinlikle ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Arslantepe Ören Yeri, Eski Malatya Şehir Suları, Malatya Müzesi, Beşkonaklar ve Etnografya Müzesi, Levent Vadisi, Tohma Çayı Kanyonu ve Günpınar Şelalesi’ne uğramalısınız. Daha kapsamlı bilgiye ulaşmak isterseniz, Malatya gezilecek yerler veya Malatya tarihi yerler adlı yazılarımıza bakabilirsiniz. Nasıl giderim derseniz, ulaşım rehberi adlı yazımızı hemen okumalısınız! Ayrıca meşhur lezzetlerini öğrenmek için Malatya yöresel yemekleri adlı yazımıza da göz atmalısınız.

*Kahramanmaraş Malatya arası mesafe 221 km’dir. 

40.Kayseri

Kayseri Sultan Sazlığı

Burası neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde, Erciyes Dağı eteklerinde yer alan Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük üçüncü şehri iken, Türkiye’nin ise en kalabalık on dördüncü şehridir. Tarihi İpek Yolu üzerinden geçen Kayseri, tarih boyunca pek çok farklı uygarlığı bünyesinde barındırmıştır. Yaklaşık 6 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Kayseri, sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda dünyanın da en eski şehirleri arasında yer alıyor. Mimar Sinan’ın memleketi olan Kayseri, bölgenin en gelişmiş şehirleri arasında olduğundan dolayı yerli ve yabancı birçok turistin akınına uğruyor. Hanlar, medreseler, camiler, kervansaraylar, müzeler, tabiat ve doğal güzellikleri o kadar çok ki… Bu kadar popüler olmasını bunlara borçludur desek, yanılmayız.

Neden gitmeliyim? Kayseri’ye geldiğinizde; Kayseri Kalesi, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Kayseri Atatürk Müzesi, Soğanlı Harabeleri, Erciyes Dağı, Ali Dağı Yeraltı Şehri, Kapuzbaşı Şelaleleri, Eski Talas, Mazakaland Eğlence Merkezi ve Sultan Sazlığı Milli Parkı’na gitmelisiniz. Özellikle Ali Dağı’nda yamaç paraşütü yapanları izlemeli ve belki de onlardan biri siz olmalısınız. Sultan Sazlığı’na gidip kuşların cıvıltısı eşliğinde fotoğraf çekmeli ya da Eski Talas’a gidip taş evlerin önünde fotoğraf çekilmelisiniz. Sıra sıra dizilmiş cafe ve restoranların yer aldığı ve öğrencilerin sık sık tercih ettiği Talas’a muhakkak uğrayın. Mantı, pastırma, sucuk gibi yöresel lezzetlerin de tadına bakmayı unutmayın!

Kaçırmayın! Tüm bunlar ve daha fazlası için Kayseri gezilecek yerler yazımıza hemen göz gezdirmelisiniz. Eğer nasıl ulaşırım derseniz, buyrun Kayseri ulaşım rehberi yazımız! Unutmadan, o meşhur lezzetleri daha kapsamlı öğrenmek adına Kayseri yöresel yemekler adlı yazımızı da mutlaka incelemelisiniz.

*Kahramanmaraş Kayseri arası 260 km’dir. 

41.Sivas

Sivas Eğri Köprü

Burası neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Sivas, Anadolu’nun en önemli şehirleri arasında yer alıyor. İpek Yolu üzerinde yer aldığı ve Kral Yolu’ndan geçtiği için tarihte büyük bir öneme sahip olduğunu söylemeliyiz. Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından ikinci en büyük şehri olma özelliğine sahip olan Sivas, yüksek platoları ve dağlık arasında kalıyor. Tarihi yapıları, doğal güzellikleri, kaplıcaları ve daha birçok yeri ile ilgi gören yerlerdendir.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Paşabahçe Mesire Alanı, Sivas Müzesi, Çaltı Çayı, Eğriçimen Yaylası, Yıldız Dağı, Hafik Gölü, Kangal Balıklı Kaplıca, Hobbit Evleri, Gürün Gökpınar Gölü ve Gemerek Sızır Şelalesi’ne uğramalısınız. Daha detaylı bilgi için Sivas’ta gezilecek yerler ya da Sivas’ın tarihi yerleri adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Sivas’a nasıl ulaşırım diye merak ederseniz Sivas ulaşım rehberi adlı yazımızı ve Sivas’ın meşhur lezzetlerini merak ederseniz Sivas’ın yöresel yemekleri adlı yazımızı incelemeniz mümkün.

*Kahramanmaraş Sivas arası mesafe 329 km’dir. 

*Alışveriş

42.Kahramanmaraş Kapalı Çarşı

Kahramanmaraş Kapalı Çarşı

Burası neresi? İl merkezinde yer alan Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, 16. yüzyıl sonlarında inşa edilmiştir. Şehrin merkezinde bulunduğu için, en çok ziyaret edilen noktalardan biri olan Kapalı Çarşı, bedesten ve bakırcılar çarşısı arasındadır. Osmanlı kapalı çarşılarının en erken örneklerinden biri olması ve ortasındaki dua kubbesi ile dikkat çekmesi, en önemli özelliklerindendir. Hem gezi noktası hem de eğlenceli alışveriş rotası olan Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, yaklaşık 116 dükkana ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Birbirinden güzel el işi malzemelerinden halılara kadar, yöresel Maraş lezzetlerinden bakırcılara kadar daha pek çok şeyi bu çarşıda bulabilirsiniz. Harika vakit geçirmenizin yanında, yerli esnaflarla sohbet edebilir ve gününüzü daha da güzelleştirebilirsiniz. Dilerseniz, şehir veya el işi ürünleri hakkında esnaftan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca eve dönmeden önce, kendinize ya da sevdiklerinize de hediyelik eşyalar satın almayı unutmayın!

43.Taş Han

Kahramanmaraş Taş Han
Görsel Kaynak: kahramanmaras.bel.tr

Burası neresi? Kapalı Çarşı’nın doğu tarafında yer alan Taş Han, Mehmet Efendi, Kalender Çelebi ve Ahmet Çelebi tarafından 1650 yıllarında yaptırılmıştır. Şehre ticaret yapmak için gelen kişilerin konakladığı bir tarihi yapı olan Taş Han, geçmişte yolcu hanı olarak kullanılıyordu. Kare bir avlu içerisinde iki kattan oluşan yapının alt katı, depo, ahır ve hizmet alanı olarak kullanılmış. Üst katında yer alan odalar ise, yolcuların konaklaması içinmiş. Alt ve üst katlarda yer alan odalar, günümüzde dükkan ve depo olarak hala aktif bir şekilde kullanılıyor.

  • Adres: Kurtuluş, Belediye Cd. No:36, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.30 **Pazar günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

44.Tarihi Ticaret Alanı

Tarihi Ticaret Alanı

Burası neresi? Maraş Kalesi’nin güney kısmında yer alan Tarihi Ticaret Alanı, geniş bir alan içerisinde yer alıp, farklı sektörlere göre bölümlere ayrılmış gibi görünür. Ancak esasen kocaman bir bütünü yakalayan tarihi çarşılardan oluştuğunu görebilirsiniz. Belediye Çarşısı (Suk-i Maraş Çarşısı), Saraçhane, Bakırçılar Çarşısı, Semerciler Çarşısı ve Kapalı Çarşı gibi daha pek çok çarşı ile iç içedir. Burada; bakır, altın, gümüş, ahşap, keçe ve deri gibi malzemelerden yapılmış el yapımı ürünleri bulabilir, yöresel gıda ürünlerinin yer aldığı dükkanlara da rastlayabilirsiniz.

45.Piazza AVM

Burası neresi? Kahramanmaraş’ın ilk büyük alışveriş merkezi olan Piazza AVM, hem ailecek keyif yapabileceğiniz hem eğlenebileceğiniz hem yemek yiyebileceğiniz hem de doya doya alışveriş yapacağınız bir yerdir. İçerisinde; 11 sinema salonu ve bowling salonu, 830 araçlık kapalı ve 250 araçlık otopark hizmeti, buz pisti, ünlü giyim markaların mağazaları, teknoloji mağazaları, yeme-içme alanları ve daha pek çok şey yer alıyor.

  • Adres: Şazi Bey, Haydar Aliyev Blv. No:3, 46040 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0850 207 57 67
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Tarihi Yerler

Ceyhan Taş Köprü, Germencia Antik Kenti, Taş Medrese, Hurman Kalesi, Meryemçil Kalesi, Tarihi Çukur Hamamı, Şeyh Adil Çeşmesi, Kocabaş Konağı, Deligönüller Konağı, Dedeoğlu Konağı, Eshab-ı Kehf Külliyesi, Elbistan Ulu Cami, Abdülhamithan Cami, Şıh Camisi, İklime Hatun Türbesi ve daha fazlası… Tüm bunlar hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak adına Kahramanmaraş tarihi yerler adlı yazımıza göz atmalısınız.

*Gece Hayatı

Kahramanmaraş’ın gece hayatı pek aktif olmasa da, yine de eğlence mekanları, canlı müzik yapılan cafeler, alkolsüz veya alkollü mekanları ile varlığını sürdürüyor. Şehrin merkezinde yer alan cafeler caddesinde, birçok cafe seçeneği vardır ve dilediğiniz gibi birine oturabilirsiniz. Cafelerin dışında gece kulübü, gazino ve barlarda mevcuttur. Sizler için birkaç öneride bulunacak olursak; Almina Night Club, Klasedon Bar, Yaprak Gazinosu, Roma Gazinosu, Deniz Türkü Bar ve Haskoç Türkü Evi’ni tercih edebilirsiniz. Bunların dışında, Hayal Kahvesi, Hurda Cafe, Batıpark Aile Çay Bahçesi ve Akbel Çınar Altı Tesisleri’ni de tercih edebileceğinizi söyleyelim. Daha detaylı bilgi almak için de, Kahramanmaraş gece hayatı yazımıza göz atabilirsiniz.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Kahramanmaraş Kalesi’ni ve Geleneksel Maraş Konakları’nı görmeden,
  • Mercimek Tepesi’nde şehrin manzarasını seyretmeden,
  • Ali Kayası’na çıkmadan,
  • Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, Mahmut Arif Paşa Konağı, Dulkadiroğlu Tematik Mutfak Müzesi, Dondurma Müzesi ve Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’ne gidip yöre hakkında daha fazla bilgi öğrenmeden,
  • Kaplıcalarının şifalı suyundan yararlanmadan,
  • Yeşilgöz Obruğu’nun muhteşem manzarasını izlemeden,
  • Başkonuş Yaylası’nda kamp yapmadan, Yavşan Yaylası’nda piknik yapmadan,
  • Döngel Mağaraları ve Şelaleleri’nde serinlemeden,
  • Birbirinden farklı mağara ve şelaleleri keşfetmeden,
  • Menzelet Baraj Gölü’nde su sporları yapmadan ve tekne turlarına katılmadan,
  • Yedikuyular Kayak Merkezi’ne yaz kış farketmeksizin gidip, bol aktivite yapmadan,
  • Kahramanmaraş Kapalı Çarşı, Taş Han ve Tarihi Ticaret Alanı’na gidip alışveriş yapmadan dönmeyin!

*Şehir İçi Ulaşım

Kahramanmaraş şehir içi ulaşımında; dolmuşlar, belediye otobüsleri, taksiler ve özel araçlar kullanılıyor. Belediye otobüslerinden yararlanmak için 6₺’ye satın alacağınız Kahramankart’ı kullanmanız gerekiyor. Kartı satın aldıktan sonra, durakların yakınında veya yetkili dolum merkezlerinden kolaylıkla bakiye yükleme yapabilirsiniz. Yetişkin biniş ücretinin 2,30₺, öğrenci biniş ücretinin ise 1,5₺ olduğunu ekleyelim. Ayrıca ister Google Play’den ister App Store’den ”Kahramankart” uygulamasını indirebilirsiniz. Otobüslerin güzergahları ve saatleri hakkında daha detaylı bilgi için tık tık… Ayrıca toplu taşıma araçlarının yanı sıra, dilerseniz araba, motor, ATV ve elektrikli bisiklet gibi araçları da kiralayabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin