Kahire’de Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 18 Yer

Asırlar öncesinde bir medeniyet düşünün ki bilim, sanat, geometri, matematik, sağlık ve daha birçok alanda günümüzdekinden daha geniş bilgiye sahip olsun.

Hala dünyanın birçok noktasından daha ileride olan teknik ve pratik bilgileriyle herkesin ilgisini çeken Antik Mısır’dan bahsediyoruz.Sizlere bugün tarihi ve kültürel birikimin oldukça fazla olduğu Ortadoğu’da görmeniz gereken en önemli şehirlerden birinden biri olan Kahire’den bahsedeceğiz.

Dilerseniz ‘’Kahire’de Gezilecek Yerler’’ yazımıza göz atarak şehre doğru kısa bir tura çıkabilirsiniz.

Kahire Müzesi

Kahire Müzesi

Tarihi oldukça eskiye dayanan müze, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın isteği üzerine Antik Mısır eserlerinin toplanmasıyla oluşturulmuştur.1835 yılında kurulmuş olan arkeolojik müze içerisinde Antik Mısır’a ait 120.000 adet tarihi eser bulunmaktadır. Neo-Kalsik tarzda inşa edilen yapıyı ziyaret ederek Mısırın ihtişamlı günlerinden kama eserlerini görebilirsiniz.

Basamaklı Piramit

Basamaklı Piramit

Adım Piramit’i olarak da anılan yapı, MÖ 2630 yılında İmhotep’in isteği üzerine inşa edilmiştir. Kahire’deki diğer piramitlerden ayrılan birçok yönü bulunana Basamaklı Piramit’e çıkmak istiyorsanız, en yukardaki basamağa kadar tırmanmak zorundasınız.

Duvarlarında kabartmalarla yapılmış süslemelerin bulunduğu piramit içerisindeki mezar da süslenmiştir. İçeri girmesi biraz zahmetli olsa da Basamaklı Piramit, kesinlikle görmenizi önerdiğimiz Kahire’nin turistik noktaları arasında yer alıyor.

Mehmet Ali Paşa Camii

Mehmet Ali Paşa Cami

Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında bulunmuş olan Mısır’da birçok Türk-İslam eseri görebilirsiniz.

Kahire’de bulunana Mehmet Ali Paşa Camii’de bunlar arasında yer alıyor.1848 yılında mimar Boşnak Yusuf tarafından yapılmış olan cami, şehrin yüksek tepelerinden biri üzerine inşa edilmiştir. Kahire Kalesi’ne de oldukça yakın olan camiyi istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Tahrir Meydanı

Tahrir Meydanı

‘’Nil’in Paris’i’’ olarak anılan Tahrir Meydanı, 19.yüzyıldan itibaren şehrin en kalabalık noktası olmuştur.2011’de Mısır Devrimi’nin başlatıldığı bu meydandan ulaşmak istediğiniz birçok noktaya gidebileceğiniz ulaşım araçları bulunmaktadır.

Kahire Kulesi

Kahire Kulesi

1956-1961 yılları arasında inşa edilen Kahire Kulesi, 10 yıl boyunca Afrika Kıtası’nın en yüksek yapısı olmuştur. Daha sonrasında bu unvanını Hillbrow Tower’a kaptıran yapı, hala Mısır’ın en ünlü yapıları arasında bulunmaktadır.

Abdeen Sarayı

Abdeen Sarayı

Kahire’de Kasr el-Nil Caddesi üzerinde bulunana Abdeen Sarayı, 1853 yılında inşa edilmiştir. Yapımı 10 yıl süren sarayı Mısırlı, İtalyan, Fransız ve Türk mimarlar birlikte planlanıp, tasarlanmıştır. 2 milyon liradan fazla para harcanan yapı, içerisinde bulunan süslemeler, saatler ve tablolarla oldukça ihtişamlı bir görünüme sahip.

Kahire Opera Binası

Kahire Opera Binası

Kahire’de iyi bir müzik resitali dinleyebileceğiniz opera binası, Afrika Kıtası’nın en ünlü opera sanatçılarını ağırlamaktadır. Şehre gittiğinizde etkinlik takvimini kontrol ederek, Kahire Opera Binası’nda düzenlenen konserlere katılabilirsiniz.

Gayer Anderson Müzesi

Gayer Anderson Müzesi

Kahire’de yer alan müze, İslami eserler alanında uzmanlaşmış Gayer Anderson tarafından toplanan eserlerin bağışlanmasıyla oluşturulmuştur.

17.yüzyıldan kalma iki evin birleştirilerek müzeye çevrildiği mekâna koleksiyonun sahibi İngiliz Gayer Anderson ismi verilmiş ve müzenin adı bu şekilde kamıştır. Şehri gezerken arkeolojik kazılarda bulunmuş olan önemli İslami eserleri görebileceğiniz bu müzeyi ziyaret etmenizi öneriyoruz

Manial Sarayı

Manial Sarayı

1899-1929 yıllarında Prens Muhammed Ali Tevfik tarafından inşa edilmiş olan yapının iç dizaynında Osmanlı ve Fars mimari izlerine rastlanmakta. Kütahya’dan getirilen çinilerle dizayn edilmiş olan sarayın içerisinde seramik süslemeler, el yazmaları ve taht odalarını gezebilir, İslamcılık tarzıyla bütünleştirilen yapıyı inceleyebilirsiniz.

Aksungur Cami

Aksungur Camii

Memlukler döneminde inşa edilmiş olan Aksungur Camii, Kahire’nin önemli tarihi eserleri arasında yer almakta.1652 yılında İbrahim Ağa tarafından geniş düzenlemelerin yapıldığı cami, iç dizaynındaki mavi çinilerle dikkat çekmektedir. İbrahim Ağa Camii olarak da anılan bu camii gezenlere görsel bir şölen sunuyor.

Han el-Halili

Han el Halili

Ülkemizdeki Kapalı Çarşı’ya benzeyen Han el-Halili çarşısının tarihi 1380’li yılara kadar uzanmaktadır.El işi ürünlerden geleneksel ve yöresel ürünlere kadar geniş bir alışveriş yelpazesine sahip olan bu çarşı içerisinde birçok dükkan ve zanaatkar bulunmaktadır.

Alışveriş dışında içerisindeki restoran ve kafelerde oturabileceğiniz çarşı, hediyelik ürünler bulmak isteyenlerin uğraması gereken noktalar arasında yer alıyor.

Kahire Kalesi

Kahire Kalesi

Kahire’nin Mukattam Tepesi üzerine kurulmuş olan Kahire Kalesi’nin yapımına 1176 yılında başlanmıştır.

Selahaddin Eyyubi tarafından yapılmış olan kale, Haçlıların düzenlediği seferlerden korunmak için inşa edilmiştir. Şehrin en yüksek noktalarından birinde bulunana kaleye çıkıp, Kahire’de güneşin batışını izleyebilirsiniz.

El-Azhar Parkı

El-Azhar Parkı

Kahire’de bulunana bu park, dünyanın en büyük kamusal alanları listesinde yer alıyor. Geleneksel ve tarihsel simgeleri içermesine dikkat edilerek yapılmış olan El-Azhar Parkı,30 milyon dolara yapılmış olan dev bir proje. Yeşilliğin hâkim olduğu park içerisinde dolaşırken aynı zamanda Azhar Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Kıpti Müzesi

Kıpti Müzesi

1908 yılında kurulmuş olan müze Kahire, Kıpti’de bulunuyor. Coptic sanatının en güzel örneklerini bulabileceğiniz Kıpti Müzesi’nde kronolojik sıraya göre düzenlenmiş pek çok eser bulunmaktadır.Kıpti’ye giderseniz bu müzeyi ziyaret etmenizi ve içerisindeki birbirinden nadide eserleri görmenizi öneriyoruz.

Tolunoğlu Camii

Tolunoğlu Camii

Kahire’de bulunan önemli tarihi yapılardan biride Tolunoğlu Camii’dir. 879 yılında Ahmed bin Tolun tarafından yapılmış olan camiye zaman içerisinde eklemeler yapılsa da , cami günümüze kadar korunmayı başarmıştır.İhtişamlı mimarisiyle Tolunoğlu Cami , görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Babil Şehri

Babil

Orta Çağ’da kale niteliğini taşıyan Babil şehri, Kahire yakınlarından ziyaret edebileceğiniz önemli antik şehirlerden biridir. Kahire’ye kadar gitmişken eski zamanlara ait izleri görebileceğiniz ve biraz nostalji yapabileceğiniz Babil’i görmenizi öneriyoruz.

Baron Empain Sarayı

Baron Empain Sarayı

Fransız mimar Alezandre Marcel tarafından tasarlanmış olan Baron Sarayı, etkileyici dış görüntüsüyle turistler tarafından ziyaret edilen popüler noktalardan biridir. Hint esintilerinin görüldüğü yapı 20.yüzyılın başlarından inşa edilmiş, Kahire’nin görkemli yapıları arasındadır.

Aqmar Camii

Aqmar Cami

Muizz Sokağı’nda bulunan Aqmar Camii, geometrik desenleri, üstünde bulunana süslemeleri ve yazıtlarıyla oldukça dikkat çekici, ihtişamlı yapılar arasında yer alıyor. 1125 yılında Fatimiler döneminden kalma yapı halk arasında kimi zaman ‘’Gri Cami’’ olarak da anılmaktadır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin